HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Miről szólt egy éve a népszavazás?

2009.03.08. 15:52 sasika61

 

Ugyan egy év telt már el ama nevezetes népszavazás óta, de az utóbbi időben annak értelmezése többször is napirendre került, leginkább a miniszterelnök jóvoltából. Gyurcsány Ferenc aktuális turnéján  hivatkozott rá abban az összefüggésben, hogy ez volt az a döntés, amely végleg lehetetlenné tette a „reformokat”; lassan már ott tartunk, hogy az ország pénzügyi összeomlása éppúgy a népszavazás következményeként jelenik meg retorikájában, mint a gazdasági csődhelyzet. Ez persze a felelősséghárítás tipikus esete, amellyel legfeljebb a lélekgyógyászoknak van kezdenivalója, de talán mégsem érdektelen, mi motiválta a mindenki számára meglepő tömeges igeneket.
 
Magamból indulok ki, annál is inkább, mert nemrég egy más témájú cikkem hozzászólója felelősségre vont - Gyurcsány nyomán -, hogy én magam is felelős vagyok az ország mostani pénzügyi helyzetéért, mert igennel szavaztam. Nem akarok abba a hibába esni, mint a miniszterelnök: tényleg igennel szavaztam, a rám eső részt vállalom, azt viszont már kétlem, hogy az így kieső jövedelmek rendítették meg végzetesen az államháztartást. Ahol még a teljes csőd közelében is jut 3 milliárd egyes alapítványoknak (Tom Lantos), ahol mindig van pénz egy pár Hócipőre, tanácsadásra stb., ott nehezen hihető, hogy a kieső néhány tízmilliárd miatt olyan a helyzetünk, amilyen.
 
Részben a kedves kommentelőnek, részben balliberális olvasóimnak – vannak ilyenek!, ezúton is üdvözlöm őket - szeretném elmagyarázni, mi motivált engem, s bár nem tudom, példám milyen mértékben általánosítható, de hogy nem egyedi, abban biztos vagyok.
A népszavazási kérdéseknek anyagi vonzatai közül engem kettő egyáltalán nem érintett volna egyelőre (vizitdíj, kórházi napidíj), a tandíj ügye talán igen, de ezzel együtt is le kell szögeznem: nem anyagi megfontolásból utasítottam el a kormány javaslatait, semmiképpen nem ez volt a fő szempont.
 
Más indokaim voltak. Kiindulópontom az volt ugyanis, hogy a kormány erkölcsileg megbukott, a választásokat irdatlan hazugságokkal nyerték meg, egy szót sem szóltak a tényleges terveikről, pl. itt, Egerben a miniszterelnök a kampány során látványos prezentációban mutatta be, hol mi fog épülni, megújulni, mekkora fejlesztések lesznek, minden egyébről hallgatott. Amikor pedig még szintén a kampányban nyilatkozott a később népszavazásra föltett kérdésekről, kifejezetten tagadta, hogy ilyesmire készülnének, sőt, Orbán Viktort vádolta hazugsággal, riogatással. Az erkölcsi bukásnak számtalan összetevőjét felsorolhatnám még, Őszödtől a rendőrterrorig, ezek csak alátámasztották, hogy ez a kormány egyrészt az én szememben illegitim, ráadásul alkalmatlan.
 
„Hová forduljon az ember, ha nem tartozik a harcosok közé, / nem dob be ablakot, nem tép föl uccaköveket?” – kérdi József Attila, s valami hasonlót éreztem én is. Szerintem velem együtt sok százezren lehettek, akik nem tartoztunk a harcosok közé, akik nem örültünk a fölgyújtott tv-székház látványán, mert a mi tulajdonunk égett, nem akartunk kukákat borogatni, kirakatokat betörni, mert azokat szintén a magunkénak éreztük, sőt, még rendőrre sem akartunk támadni, mert minden ellenszenvünk ellenére úgy gondoltuk: még a rendőrség is a miénk, de legalábbis a miénk lehet. Ugyanakkor elviselhetetlennek éreztük, hogy semmit ne tegyünk, torkig voltunk a kormánnyal, annak nagyképű minisztereivel s leginkább a miniszterelnökkel. A népszavazás, szinte az ott feltett kérdésektől függetlenül, erre az érzésre, indulatra kínált egyfajta kiutat: a lehető legdemokratikusabb módon jelezhettük, hogy elegünk van.
 
Ha a miniszterelnök tényleg olyan demokrata lenne, mint amilyennek festi magát, még aznap este le kellett volna mondani. Őszöd után még hihette, hogy vannak, akik helyeslik azt a stílust, tartalmat, magatartást - ebben az érzésben szégyenteljes módon szerepet játszottak értelmiségiek is, mint pl. a számomra nagy csalódást okozó Nádas vagy Esterházy. Még 2006 őszén is gondolhatta, hogy a törpe kisebbség tüntet ellene az utcákon: a békés többség, akik otthon maradtak, azok mellette állnak. 2008 márciusa után semmiben nem hihetett többé. Tudnia kellett, mert azért a maga módján értelmes ember, hogy itt valójában rá mondtak nemet. Tudnia kellett és le kellett volna vonnia a következményeket.
 
Az utóbbi nem történt meg máig sem. A népszavazás azt is megmutatta ezáltal, hogy a miniszterelnök valójában nem demokrata: bukása annál csúfosabb lesz, minél később érkezik el.

336 komment · 1 trackback

Címkék: közélet gyurcsány ferenc népszavazás évfordulója

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr46989435

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: polmavo 2009.03.09. 07:30:01

A hülyeségre büszkének kell lenniHát akkor Sasika rilódid, és megismételem: sajnálom a tanítványait. Annak idején mi úgy tanultuk, egy tanár minimum írni-olvasni tud.Hát nem. De legalább bele is ordítja a szélbe, és persze csápol neki a többi analfabéta,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénydublőr (törölt) 2009.03.08. 23:47:47

én is hardkór baloldalo robot vagyok, de újabb fejlesztésű: gondolkodom, mérlegelek, sírok

pokesz70 2009.03.08. 23:48:17

Nálam a politika nem hit kérdése. Annyiban igen, hogy ha valaki épeszű dolgokat mond, de nem hiteles, akkor nem hiszem el, hogy komolyan gondolja. De ha valaki meg éppenséggel teljes képtelenségeket beszél, azt akkor sem tudom értékelni, ha ő az ember, aki még sohasem hazudott.

A jelenlegi helyzetben és közhangulatban nincs szükség 5 milliárdra ahhoz, hogy esetleg eséllyel pályázzon az 5%-os küszöb átlépésére. És ha már ott van, fontos tényező lehet (mint a fidesz mellett a kisgazdák és ibolyáék, vagy a szocik mellett a szadesz). De még azt sem tartom kizártnak, hogy legyen ennyi pénz olyanoknál, akiknek érdeke, hogy itt elinduljon valami normális politika. Én követem az LMP megnyílvánulásait, nekem eddig rendben vannak. Próbáljátok meg egy kicsit objektíven nézni őket, tudom, hogy rájuk szállt a jobboldal, de vegyétek észre: minden LMP-s szavazat a fidesztől vinne el protest szavazatokat. A fidesznek érdeke kicsinálni őket -- de jó-e nekünk, választóknak, ha az első valamirevaló hajtását egy új politikának egyből eltaposunk?

mrs. white 2009.03.08. 23:54:08

@fénydublőr: Ha nem alternatíva akkor maradj ahol most vagy tényleg jól csinálják ezzel van tele a világsajtó minket irigyel mindenki a pannon pumát. de ha már igy gondolod biztos kurva jólcsinálták hogy szétlopták az országot és mégiscsak csökkent az államadóság, meg szigetelték a házakat meg én az alkalmazottamnak 14 ft-ot dtam 98-ban 2002-ben 54-et a mocskos disznó nem gondolt a szegényekre csak 3.5 ment fel a fizetésük. Bezzeg Fleto hű de jól csinálja a te munkahelyed nincs veszélyben vagy segélyből élsz azért vagy ennyire balos

mrs. white 2009.03.08. 23:57:55

@pokesz70: lmp tényleg szimpatikus. de az ördgi te magad mondod ki hogy a fidesztől venne el szavazokat. kvázi azt állítod LMP mögött a következő normális párt a fidesz. ez igy is van csak rajtad meg rajtam kivül akár még 20000 is szavazhatnának rá. erre mondják azt hogy kidobott szavazat olyané rtelemben hogy akövetkező kormányba nem igazán szólnál bele.

pokesz70 2009.03.08. 23:58:20

@mrs. white:

Ok, de mégiscsak demokráciában élünk. Nem jó, de minden rosszabb nála. És a demokráciában a többség dönti el, hogy ki igazgassa az ügyeket. Ha a mi országunk egy olyan ország, ahol többségben vannak az általad "szoci felségterületnek" hívott emberekből, akkor ott jó eséllyel pályázik egy szocialista párt. Azért áll most rosszul a maszop, mert ezt a bázist hagyta cserben 2006-ban. A fidesz támogatottsága nem nőtt jelentősen, a szoci szavazók fordultak el az mszp-től.

A szoclib kormányok hazugsága 2002-2006 közt pont az volt, hogy úgy csináltak, mintha a saját baloldali programjukat elbírta volna ez az ország. Nem bírta el, ezért kellett (volna) elkezdeni az átalakításokat 2006-ban. A fidesz a mai napig ugyanezt a hazugságot mantrázza, miközben minden változtatást ellenez és, ahol tud, megakadályoz.

mrs. white 2009.03.08. 23:59:00

Azért érdekes hogy az lmp nem az mszp-től szedne el szavazatokat nem?

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 00:03:17

boj: fáj valami? melyik szó nem klappolt nálad?
mrs. white: pl most értük volna el a hiánycélt, mire beütött a krach, nem kis munka volt! Lassan érett már az euró.
Azért az érdekes, hogy mindenki segélyből élőnek gondol - mindig csak jobbos oldalakon (vagyis, izé, ez jobbos?).
Amit meg Viktor művelt bukása óta, az szégyen, komplett hazaárulás - de ez is volt már elébb.
Azt az arcot sokszor elképzelem, mikor megtudták, hogy ki áll Meggyesi mögött... az egyetlen komoly ellenfelük visszatért! (Persze ez a naív verzió, a valóságban gondolom együtt nyomták a bizniszt Simicskáék Fletóval meg Szélessel végig, stb.)

pokesz70 2009.03.09. 00:04:27

@mrs. white:

Szerintem az LMP a kiábrándult baloldali szavazókat tudná magábaszívni, esetleg kisebb mértékben konzervatív liberális embereket az mdf-től és a fidesztől. De a fidesznek nagy szüksége lenne minden protest szavazatra, még a "se Gyurcsány, se Orbán" szavazókra is, akiknek nincs más alternatívájuk. Sem a szadesz, sem az mdf nem tud hiteles lenni, ezek nem alternatívák. Igazi alternatíva az LMP és a jobbik -- mindkettőt torpedózzák is már egy ideje a fideszből.

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 00:05:32

pokesz70: "Nem bírta el, ezért kellett (volna) elkezdeni az átalakításokat 2006-ban. A fidesz a mai napig ugyanezt a hazugságot mantrázza, miközben minden változtatást ellenez és, ahol tud, megakadályoz."

Ez a lényeg, s egyben a tanulság is.

mrs. white 2009.03.09. 00:08:38

@pokesz70: A fidesz nem kevésbé baloldali csak más a világnézete. cigányok csak akkor kaptak nála segélyt ha iskolába járt a gyerek. A szocik eltörölték. Láss csudát most mit karnak bevezetni hát nem pont ezt. Az erősebb forint és növekvő gazdaság miatt a nyugdijasok valójában sokszor jobban jártak mint a szociknál. Gyedet gyest a fidezs hozta viszza mert bokros szüntette meg. meg felérte ésszel hogy 2020-ban nem lesz aki eltartsa a nyugdíjasokat. Az erdélyiek azért lettek volna fontosak nem a nagy magyarország maszlag miat hanem valószinüleg a munkaképes korosztály költözött volna át aki adfizető lett volna ebben a szar demográfiai helyzetben. radásul mivel magyarul kb 5 év megtanulni ezért máshonnan nem számíthatsz bevándorlóra aki használható is nyelvi értelemben.Nem amerika voltunk hogy mindenki ide akarjon kerülni. Na ezek volta a koncepciók szerintem inkább baloldali mint a szocik akik mindenfajta vizió nélkül vannak. ez a szerencsétlen probálkozott valamivel de a tragédiája hogy ilyen párttal nem lehet mit kezdeni. de mivel szívos ezért nem adja fel jobb sorsra érdemes pártban talán ő is másként végzi.

pokesz70 2009.03.09. 00:21:15

@mrs. white:

Sokat érintettél, megpróbálok reagálni mindenre:

"A fidesz nem kevésbé baloldali csak más a világnézete." -- a retorikájában mindenképpen, de felvállalt identitásban nem. Vagy most már a fidesz is időnként rá fog rontani a saját nemzetére? Genetikailag?


"cigányok csak akkor kaptak nála segélyt ha iskolába járt a gyerek. A szocik eltörölték. Láss csudát most mit karnak bevezetni hát nem pont ezt." -- nincs abban semmi rossz, ha egy kormány alkalmazkodik az aktuális helyzethez. Ha van rá keret, adjunk a szegényeknek többet, ha nincs, akkor nem. Azzal sincs bajom, ha egy kormány felülbírálja egy korábbi döntését, neadjisten az ellenzék javaslatát valósítja meg. Ilyenkor az ellenzék örül, mert az történt, amit ő és választói helyesnek gondolnak.

"Az erősebb forint és növekvő gazdaság miatt a nyugdijasok valójában sokszor jobban jártak mint a szociknál." -- bocs, ez így nem igaz. Biztos voltak, akikre ez igaz, de a nyugdíjasok döntően bizony rosszabbul jártak Orbánnal, mint a szocikkal.

"Gyedet gyest a fidezs hozta viszza mert bokros szüntette meg. meg felérte ésszel hogy 2020-ban nem lesz aki eltartsa a nyugdíjasokat." -- hát igen, de itt azzal a problémával találjuk magunkat szemben, mint a szociknál. El bírja ezt az adófizetők serege, vagy nem? Bokros egyértelműsített, hogy nem -- és lám, neki volt igaza. A cél nemes, de jobban jártunk volna, ha mindig csak addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ért.

"Az erdélyiek azért lettek volna fontosak nem a nagy magyarország maszlag miat hanem valószinüleg a munkaképes korosztály költözött volna át aki adfizető lett volna ebben a szar demográfiai helyzetben. radásul mivel magyarul kb 5 év megtanulni ezért máshonnan nem számíthatsz bevándorlóra aki használható is nyelvi értelemben.Nem amerika voltunk hogy mindenki ide akarjon kerülni."

Amerika is szereti megválogatni, hogy milyen munkaerőre tart igényt, nem osztogat mindenkinek állampolgárságot. Ha minden erdélyi magyarnak ebből a célból adtál volna magyar útlevelet, mi garantálta volna, hogy nem azok jöttek volna inkább, akiket a romániaihoz képest sokkal masszívabb szociális háló vonzott volna? Ráadásul pont a keleti országrész lett volna a legjobban kiszolgáltatva ennek, ahol a legmagasabb a munkanélküliség.

pokesz70 2009.03.09. 00:26:31

Még csak annyit, hogy a gazdaság nem nőtt olyan hú de soha nem látott ütemben és az erős forintnak az volt az ára, hogy a versenyképességünk romlott (magas alapkamat, az euróhoz viszonyítva magasabb bérek, alacsonyabb profitmargin az exporton, stb.)

webmasfel 2009.03.09. 00:31:50

Valamelyik szakértőnk fentebb írta, hogy a poszt írója rosszul használta a népszavazást, merthogy az arra van, hogy a kérdésre válaszoljon az ember. Erre találták ki. Így köll. Így van benne biztosan az alkotmányban (szerintem nincs), ezt tanítják a embereknek (hol?), stb, stb. Na és akkor ugye kiírják az okos kérdést és akkor meggondolod a választ és - mivel szerencsére feleletválasztós, nem pedig esszé ugye - akkor megválaszolod.
Szerintem meg innovációnak hívják, hogy valamit, amit ugyan nem arra találtak ki, amire neked kell, nincs beleírva a használati utasításába, amit csinálni szeretnél vele, sőt, talán ellenjavallott is, de átkozottul megfelel a te célodnak, és a törvénybe sem ütközik, akkor használod. Érted? A teflon az űrhajóba való, vazz, ne akarjál már otthon tojást sütni benne!
Enélkül nincs haladás.
A megyó szerű arcok világában élnek az ilyen kirakat demokraták. Nem konfrontálódunk, hanem elosztjuk, csodálkozunk, szipogunk, lelépünk. De nem vétünk a nemes szabályok ellen.
Gyurcsány és Orbán két elég karizmatikus politikus. Aki azt bizonygatja, hogy az egyik nagyobb autokrata, vagy tolvaj a másiknál, vagy jobban akarja a hatalmat, az nem tud semmit a politika sajátosságairól. Nem ez a kérdés. Mind a kettő elmegy a lehetőségek határáig, ami gyakran súrolja, vagy átlépi a törvényeket. Hát másként nem lehet. Ha úgy mész neki, hogy mindent betartasz. Hát a saját beszari rendszerváltozásunk jogrendszerének vagyunk a fogjai. Meg a beszari EU csatlakozással átvett iszonyat joganyagnak.
Valamelyiküknek kéne elég parlamenti power a háta mögé, hogy egy darabig valamilyen irányba menjünk. A többi főként ízlésbeli kérdés. Én nem szeretem a lábszagú panelprolikat, a maradék elvtársakat és a Heti hetest, mások meg a korona úsztatást, Fábryt, meg a zegészpályás letámadást. (Most kicsit gondolkodnom kellet, hogy miket is nem szeretnek még, de Pszt!, a robot, majd biztos segít, beemel valamit az adatbázisból.)
Gyurcsány ott van 5 és fél éve, de meg van kötve a keze, egyre inkább így van ez és már így is marad. Tehát most ő a kerékkötő és mennie kéne.

pokesz70 2009.03.09. 00:38:04

Egyébként a kettős állampolgárságról szóló népszavazás az egyik legnagyobb és leggusztustalanabb szélhámossága volt a rendszerváltás utáni éveknek. A fidesz nagyon jól tudta, hogy képtelenség az egész -- különben megcsinálhatták volna a saját 4 évük alatt, nem? De egy felelős kormány nem engedhette meg, hogy potenciálisan 3 millió ember részévé válljon a társadalmi berendezkedésnek. Arról nem beszélve, hogy friss EU tagok voltunk, szerintetek milyen arcot vág Brüsszel, amikor bejelentjük: ja, bocs, még itt van velünk 3 millió rokon, akikről eddig nem beszéltünk, ugye még ők is beférnek a buliba? Egyszóval lehetetlen volt ennek a felvetése és ezt Orbán tudta nagyon jól. De a népszavazással kicsikarhatta, hogy az mszp a kettős állampolgárság ellen érveljen, ezzel is erősítse a "nemzetellenes" jellegét a baloldalnak. Igaz, hogy közben megalázott ezzel 3 millió határontúli és 10 millió határoninneni magyar embert, sebaj.

Azasöndör 2009.03.09. 01:31:50

Pokesz70! mikor is lépett be Románia az EU-ba? bő egy évre rá?
miért lett volna lehetetlen az állampolgárság megadása? van valami problémád azzal, hogy a magyar államnak jogi köze legyen a bárhol élő magyarokhoz?
miféle társadalmi berendezkedésről beszélsz, hogy szabadon vállalhatnak munkát, költözhetnek az új állampolgárok? ez megint csak Románia EU csatlakozása óta (ami akkor már ismert közeli időpontban be is következett) - értelmetlen!
A népszavazásokon való részvétel eddig is lakhelyhez kötött volt.
Tudod, hogy Románia, Horvátország és Szerbia, hogy csak a szomszédaink közül nézzük, állampolgárságot ad a határain kívül született román, horvát, szerb embereknek?

a fidesz azt rontotta el ebben a kérdésben, hogy pártos ügyet csinált belőle, kiplakátolták narancssárgával a várost, összekötötték a kérdést a kórházprivissel, hogy "aki velünk van, két igennel szavaz", ezért, aki nem volt fideszes, az inkább nem ment el szavazni!
ez volt az egyetlen népszavazás, melynek eredményén meglepődte, gondolván, ennyire alapvető dolgot, ami nem is kérdés, hogy lehetne elkúrni. azon bosszankodtam, hogy ezért minek népszavazás! (merthogy a helyzet tényleg sokkal alkalmasabb volt a lépés megtételére, mint még a fidesz kormányzása alatt). biztos így maradtak otthon könnyű szívvel sokan, akik nem akarták, hogy szavazatukból a fidesz előnyökhöz jusson!

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2009.03.09. 03:34:51

Szóval, kispofám, Sasika, te az a tipusú ember vagy, akinek ha lenyomnak a torkán egy nagy darab kakakolbászt, akkor mohón tartja oda a szájacskáját a következő kakafalatért. Mással nem tudom magyarázni ezt a fajta irracionális mazochisztikus viselkedést, hogy ha szerinted szar a kormány, akkor ennek kapcsán leszavazol egy értelmes indítványt. Ahogy az épületek felgyújtásával nem értettél egyet, helyesen, mert az köztulajdon, tehát gyakorlatilag a saját bokádat pisálod le ezzel, ha támogatod, ugyanígy, egy értelmes reformot leszavazni, csak azért hogy megmutasd, ismét csak olyan, mint ha magad alá szarnál, aztán jól szétkennéd magadon, ezzel kifejezve a nemtetszésedet. Gratulálok, most lehet falatozni abból, amit csináltál. Fejlettebb országokban ugyanis az ellenzéki párt nem uszít olyan kérdésekben a vezető párt ellen, amiben ő maga egyetért. Bár Orbán ma színt vallott kapitalizmusellenes, mélykommunista érzéseiről, végre egyenesen beszélt, mint a Fidesz-kommunista Párt vezére. Hogy izlik a finom kakadarab, hányat szeretnél még lenyelni?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2009.03.09. 03:57:45

@Pszt!: Kifogástalan összefoglaló.
De a magyar nép a szolgaságra, a diktatúrára szavaz, a kemény diktatúrát, a kollektivizmust szereti, a magyar szadomazochista, ki a szomszéd szenvedésében nagyobb örömet lel, mint amit saját megnyomorított teste-lelke önmagának adni képes, ezért elátkozott e föld.

kulalak 2009.03.09. 04:05:06

Nekem az oszodi beszed volt 'dermeszto hatasu'. A Reformszovetseg ehhez kepest apro huvos leheleteket javasolt.

Szerintem a 'reformocskai' kozul egyik sem volt akkora 'ereju' mint a dermeszto beszed. Hideg lehetett abban a teremben, k**** hideg. S talan lesz is meg hideg.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:19:40

@Alvarez:

>az adatokban nem szabad megbízni... Bokros tevékenységét ma a közgazdászok nagy része pozitívan ítéli meg.

Ön tegnap amellett érvelt, hogy a 2004 előtti adatokban nem lehet megbízni, ezért nem érvényesek az Orbán-kormány teljesítményének pozitív megítélését sugalló megállapítások. Viszont érvényben maradnak a Bokros alkalmasságára vonatkozó állítások. Tehát a 2004 előtti adathiány egyfelől lehetetlenné teszi, hogy az Orbán-kormányról kedvezően nyilatkozzunk, másrészt azt nem, hogy ugyanezt megtegyük Bokros vonatkozásában. A logika érdekel, ami alapján Ön ezt az ellentmondásos megállapítást megteszi és fenntartja. Érdekel, hogy érett felnőtt emberek hogyan képesek alapfokú formális logikai hibákkal együtt élni, és buzgón terjeszteni őket. Kérem, ne tereljen azzal, hogy a közgazdászok többsége mit mond. Ez kb. olyan, mintha azt állítanám, hogy Orbán azért alkalmasabb, mint Feri, mert ma többen tartják alkalmasabbnak, mint Ferit. Kit érdekel a közvélemény?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:24:55

@Bölcs Lázadó: Két kérdés:
1)Ön magyar? Szadomazochista és kollektivista is?
2)Tudja-e, hogy a nemzetkarakterológia, hasonlóan az alkímiához és a kávézaccjósláshoz, logikátlansága és tudománytalansága okán a szélsőjobboldalt leszámítva már sok éve nem tartozik a műveltnek tartott gondolkodás és érvelés eszközei közé?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:38:30

@sourcerror: A kérdés az, hogy kik esnek pofára - mert valakiknek kell. Pl. hatalmas kiadáscsökkentést lehetne végrehajtani az ártámogatási rendszer és a nyugdíjak terhére, ami elsősorban az MSZP-szavazótábor nyugdíjasrétegnek okozna hátrányokat, így a Fidesz elvileg képes lenne olyan kiigazításra, melynek hatására nem veszti el a saját szavazóit. Csakhogy a Fidesznek is megvannak a maga kis bűnei: a lakástámogatási rendszer egy fontos kiadási tétel, melynek haszonélvezői főleg Fidesz-szavazók. Ha ehhez a rendszerhez is hozzányúl a Fidesz, akkor érhetik meglepetések. Tehát ha lesz Fidesz-kormány, akkor mindenképpen megalkuvó lesz mondjuk Járai vagy Simor terveihez képest, viszont nem biztos, hogy akkora mértékben, mint Feri, akinek a nyugdíjasokat kell védelmeznie utolsó vérig.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:41:01

@mendson: Ön is nemzetkarakterológus, ráadásul olyan romantikus idealista, aki szerint a történelem menetét "figurák" "mentalitása" határozza meg? Ön szerint is egy alkalmas Führer kellene, mi?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:49:43

@Pelso..:

>A választók többsége ma már inkább világos politikai közbeszédet, kampányt is!!, vár el, az eddig alkalmazott -általad precízen vázolt- , stratégiák, forgatókönyvek hatékonysága ma már erőteljesen megkérdőjelezhető.

Ebben nem vagyok biztos. Úgy lrtem, ez egy súlyos állítás, ami mellett jó bizonyítékokat kellene felhozni. Ez nincs, viszont ellenpélda: amikor Orbán homályosan fogalmas, az "emberek" megvédéséről beszél, akkor az egekben van a népszerűsége. A Kéri-beszélgetés után visszaesett. Szerintem nincs igény a világos közbeszédre, ezt egyébként sok kommentelő példája is mutatja ennél a posztnál. A valóságot ugyanolyan nehéz elviselni a politikában, mint a hétköznapokban (Az ember nem tud kibírni túl sok valóságot, mondja Jung): néha szeretjük megtudni, mi az igazság, de azért az önmegnyugtatás, az illúziók rendszerint kényelmesebbek.

>Elsősorban ezért oly jelentős a bizonytalanok tábora.

Nincs rá bizonyíték, hogy _ezért_ olyan jelentős. Az, hogy egyik pártot sem tartják alkalmasnak, nem jelenti, hogy világos beszédet akarnak.Lehet, hogy ha megjelenne egy új párt, amely 1000%-os béremelést ígér, és megnyegrő reklámarca van, nagyon népszerű lenne - nem tudjuk.A másik probléma a "világos beszéd"-del az, hogy alapvetően ellentmond a nagy néppártok működésére jellemző logikának. Kétpártrendszerben szerintem nincs világos beszéd.

mendson 2009.03.09. 04:53:08

@dzsucseharcos: Most nem tudom mi a gond? Bizony a személyek meghatározzák a történelem menetét.A történelem nem egy széles,erös sodrású folyó ami a rajta lévöket egy irányba sodorja attól függetlenül, hogy azok mit kapálóznak összevissza. Pontosan a meghatározó személységeken múlik, hogy egy adott szitúációban melyik útra lép az ország (már elnézést a képzavarért). Nem vezér, hanem józan gondolkodású emberek sokasága kell akik képesek a múltból tanulva nem elkövetni a hibákat.Na ez sajna, jelen pillanatban hiánycikk -mármint a józan gondolkodású emberek- különösen a jobboldalt tanyázó újbolsevísta eszmék miatt.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 05:18:11

@mendson:

>Nem vezér, hanem józan gondolkodású emberek sokasága kell akik képesek a múltból tanulva nem elkövetni a hibákat.Na ez sajna, jelen pillanatban hiánycikk -mármint a józan gondolkodású emberek- különösen a jobboldalt tanyázó újbolsevísta eszmék miatt.

1)Ön azt állítja, hogy kevés a józan gondolkodású ember. Megmérte?
2)Tudja, mi a bolsevizmus?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 06:32:46

@nav:
"az ember mindig hibás egy kicsit" (Camus) :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 06:35:42

@Bölcs Lázadó:
gusztusos stílusod van, vagy gusztosos?

mendson 2009.03.09. 06:36:07

@dzsucseharcos:
1.) igen
2.) igen
Mára befejeztem az oktatást.Kérném a további kérdéseivel keresse fel oktatóját aki a néhai GYP-n segítette szárnybontogatásait a hülye kérdésfeltevésben.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 06:38:10

Mendsohnt moderálatam: tanárként becsmérelt, ezt senkitől nem tűröm, ez a játékszabály.

mendson 2009.03.09. 06:57:32

@sasika61:
A becsmérlés és a kritikai észrevétel közt nagy ám a különbség. Nem fogod elhinni, még az autószerelőt is szoktam kritizálni.Söt talán szokatlanul hangzik sasika,de még engem is szoktak kritizálni a szakmai szinvonal esetleges hibái miatt.Én nem azt irtam, hogy te ilyen-olyan tanár vagy, hanem azt irtam, hogy nem jó töri tanár lehetsz, ha az álláspontod az üléspont határozza meg,ha a történészt legyözi benned az aktuálpolitika.Képzeld én akkor is igyekszem a lehető legjobb terveket kiadni a kezemből, ha miépes a megrendelőm (van ám rendesen köztük). Ugyanis van olyan, hogy a hivatástudat ami naponta nem -2-4 vagy 8 órás dolog,hanem az határozza meg az életem (hogy valami nagyot mondjak). Talán példaként említhetném neked néhai Kosáry professzor urat.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 07:05:37

@mendson:
ha a posztot kritizálod, ez szíved joga, ebből viszont tanári munkámra nem következtethetsz, mert arról fogalmad sincs.Ennyi.
(Néhai professzor úr éppen jó példa erre:kiváló történész létére gyalázatos szerepet vállalt Megyó, majd Gy. oldalán: ettől még elsőrangú történész volt.)
Megyek dolgozni.

viktor134 2009.03.09. 07:24:56

ez egy hosszú faszság.

ha helyszínen kell fizetni, akkor mindenki fizet, és eltünt volna a sok lebzselő nyugger a körzeti orvostól, aki azért jár oda, mert a társadalmi élet olcsóbb mint a kocsmában. :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 07:34:45

Mavo,
ismered a szabályokat, ne provokálj!

pazola 2009.03.09. 07:37:41

A nepszavazas arrol szolt, hogy Vitya hivei csipobol elutasitanak mindent, amit Fleto csinal, akar van ertelme, akar nincs.

Aztan lenne siras, ha Vitya ulne a kormanynal, mert neki is meg kellene csinalni - sot, mar durvabbat kell.

Akkor mit fognak mondani a viktoriviktor-hivok?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:12:13

@mendson: Szóval megmérte a józanság mennyiségét (milyen műszerrel?) és azt állítja ugyan, hogy tudja, mi a bolsevizmus, de nem bizonyítja, hogy csakugyan tudja (a bizonyítás az lenne, ha tételesen felsorolná, hogy a jobboldal milyen bolsevik eszmékkel, vonásokkal bír).

Kérem, vegyen vissza kissé a "toporzékoló kisfiú"-figurából és válaszoljon a kérdéseimre:

1)Milyen mértékegységben mennyi a józanság mennyisége Magyarországon, és mi az Ön által kívánatosnak tartott szint, valamint milyen műszert használt a méréshez (én ugyanis elhiszem, hogy megmérte, mert először nem feltételezem, hogy hazudik)?

2)Mik a magyarországi jobboldal bolsevik vonásai jelenleg?

vajdasagi 2009.03.09. 08:12:36

@sasika61: Hát érdekes poszt... Nem is csoda, hogy ennyien reagáltak rá. Én sem bírom ki, pedig van mit csinálnom kora hajnaltól.

Lehet, hogy az a pénzmennyiség, ami a vizitdíjon nem jött be, kicsiny összeg. De akkor Te és a többi igennel szavazó megállítottátok az egyetlen olyan folyamatot, amely eltéríthetett volna bennünket a szakadékbazuhanás előtt. Tetszik-nem tetszik, bizony Te is beleütöttél egy szöget az ország koporsójába.

Azzal messzemenőleg egyetértek, hogy Gyurcsány nagyságrendekkel többet ártott az országnak, mint Te.

Meg azzal is egyetértek, hogy igencsak bénán csinálták azt az egyetlen reformot is. Meg hogy igencsak sokat akartak rajta nyerészkedni is. Mégis, mindennek ellenére fenntartom a véleményemet az akkor igennel szavazókról.

Walter Melone (törölt) 2009.03.09. 08:13:14

Kedves sasika!

Megcsináltad a házfeladatodat.

Leülhetsz.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:15:58

@viktor134: Elolvasható bármilyen kezdő egészséggazdaságtani tankönyvben, hogy miért nem ilyen nyilvánvaló és egyszerű a helyzet. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen a vizitdíj káros és előnyös hatásai közötti egyensúly. Csak a káros, vagy csak az előnyös hatásairól beszélni tudatlanság vagy demagógia.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:17:41

@vajdasagi:

>megállítottátok az egyetlen olyan folyamatot, amely eltéríthetett volna bennünket a szakadékbazuhanás előtt.

Mi volt ez a folyamat? Mert érzem a költői kép (szakadék stb.) lendületét, de a tények és a számok nyelvén miről is beszélünk?

pazola 2009.03.09. 08:31:35

@dzsucseharcos:

Nagyon egyszeru: nincs ingyenebed.

Fel kellene vegre fogni, hogy az egeszsegugy penzbe kerul - nyilvan nem az a parszaz forint fogja rendbe tenni az orszagot, amit oda kell(ett) fizetni, de legalabb aki eddig nem tudta, hogy azt valakinek ki kell fizetni, megtudta.
Fel kellene vegre fogni, hogy az oktatas is penzbe kerul - igenis legyen fizetos, hogy ne megelhetesi egyetemistak legyenek, hanem szakemberek. Elitet kepezzunk, ne selejtet.

Esatobbi. Esatobbi.

Valahol el kell kezdeni - na ebbol nem lett igy semmi.

Az, hogy az otlet jo, nem kerdes. Az, hogy a kivitelezes szar volt, szinten nem. A gond az, hogy itt nem a kell-nemkell volt a kerdes, hanem az, hogy ki melyik oldalra huz - ezen bukott meg.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:42:36

@pazola: Adókról és járulékokról hallott-e már? Miből gondolja, hogy csak azért, mert maga nem tudja, hogy az egészségügy nem ingyenes, hanem a mi befizetéseinkből van fenntartva, attól mások sem tudják ezt? Ebben az országban rengeteg adófizető is él (Ön, feltételezem, még diák, azért nem tudja, mi az az adó).

Pelso.. 2009.03.09. 08:48:10

Na, olvasgassatok, ha ráértek. Kis honi szösszenet. www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=111409&hl=1

pazola 2009.03.09. 08:51:48

@dzsucseharcos: az interneten a tegezodes az alapertelmezett - aki ezt nem tudja, ne akarjon engem kioktatni semmirol, kulonosen akkor ne, ha meg csak nem is erti azt, amit olvas :P

bleee 2009.03.09. 08:59:28

Ja. Azután, mindenki sírt, hogy arra a pénzre szüksége van, adja oda a kormány. A reformpróbálkozásnak meg befelhősült. Mindenki kapta, és kapja, amit megérdemelt. És, fizet, ha érdemelte, ha nem. Vihar a biliben.

prolee 2009.03.09. 09:04:40

@pazola:
Drága picinyem! Évi cca 6 millás jövedelmem felét elveszi az állam adó, vám, illeték, díj, hozzájárulás, stb. formájában.
A maradék pénzből élek és nevelek egyedül két gyereket.
Ezen túl a munkáltatóm vastagon tejel utánam a nagy közös bugyellárisba, amiben sosincs elég pénz.(Pechemre olyan helyen dolgozom, ahol minden forint hófehér és nagyon jól látszik.)
Mi van nekem ingyen? INGYEN!!! Besz@rás!
Lázad van? Vegyél be valamit, mert félrebeszélsz!
Ilyen sarc (ezt már nem nevezném közteherviselésnek) mellett mi a búbánatos péniszből fizessek még tandíjat is két gyerek után?
Olvastad a Szex és tandíj című könyvet? Ajánlanám. Nekem lányaim vannak.

Egyébként végeztem egy kis számítást. Én és a munkáltatóm a tavalyi év során néhány ezer forint híján egymillió forintot fizettünk be ilyen-olyan címen az eü-kasszába. Az elszámolás szerint onnan 30 ezer forintot el nem érő összegben vettem igénybe eü szolgáltatást gyerekestől. (Egészségesek vagyunk.) A többi az OEP haszna rajtam, ebből tudja finanszírozni azok ellátását, akik nem fizetnek semmit. (A nőgyógyászt, a fogorvost és a szemüveget hagyjuk, az privátba megy (onnan már régen kivonult az eü.) és évente százezreket költök rá ÁFÁVAL!!!! b+, a netto jövedelmemből. Hogy rohadnának meg!!!)

Tehát, kispofám! Legyen eü-díj, meg tandíj, meg mittomén még milyen díj, de az legyen leírható az adóból. Érted. EZ A LÉNYEG A NINCS INGYEN SZEMPONTJÁBÓL!!!!!
Csakhogy drága bogaram! A kib@szott vizitdíj az úgy működött, hogy én az 1 milla mellé még azt is!!!! fizettem, a munkanélküli, meg a segílyes viszont mentes volt.
Adóból történő leírásról természetesen szó sem esett, viszont vettünk széfet, meg automatát iziben, mert az qrva fontos volt.
A balliba ismét megpróbált hülyének nézni.
Na, hát erre vonatkozott a népszavazáson a Horn Gábori opcióm. Azt most is fenntartom!!!
Vedd már észre, mekkora baromság ez a "nincs ingyen". Gondolkodni nem szoktál????
Ha igen, akkor ne beszélj marhaságokat....az én bőrömre.
Ha megkérhetlek...

pazola 2009.03.09. 09:09:09

@prolee: :DDD

Nem oriztunk egyutt libat, aranyom :P

Pelso.. 2009.03.09. 09:09:47

Harcos, üdv.


Nem,nem. Véleményem szerint most van itt az ideje, elengedhetetlen szükségessége a világos kommunikációnak, nem elsősorban a gazdasági válság miatt.

Mivel, az elmúlt csaknem 20 évben a teljes polelit többször szembehányta már az egész társadalmat, (gondolom, a kiábrándultság jelentős mértékével egyetértünk) hitelesség tekintetében már nem lehet lejjebb menni. Elnagyolt egyenlőségjelet lehet tenni a bizonytalanok és megcsömörlöttek közé.
Ismét nem tenne jót az országnak, ha csak egy minden tekintetben durva kampány segítségével nyerne az, aki.
Az intézkedések elengedhetetlenek, ehhez azonban széleskörű társadalmi támogatottság szükséges.
Ha az nincs, bármikor, bárki részéről bevethetők pl a népszavazási kezdeményezések.

prolee 2009.03.09. 09:21:10

Kétségtelen, hogy szükségesek az intézkedések.
Ezt senki nem vitatja. Kétségtelen, hogy áldozatot kell hozni, mindenkinek. MINDENKINEK.
Én viszont semmit, de semmit nem fogok támogatni, amit a balliba kormány csinál. Még azt sem, ami helyénvaló lenne, mert a rendszer egészét tartom helytelennek, annak egyes elemeivel nem fogok foglalkozni.
És véget kell vetni a demagógiának, úgy, mint nincs ingyen, meg szent tehén nyugdíjasok, meg cigánytámogatás ész nélkül.
Elég volt!!!!!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 09:24:01

@pazola: Köszönöm a tartalmas és releváns választ. Ön bizonyára sokra viszi még ilyen érvelési képességekkel. Egyébként ha felnő, Ön is fog dolgozni és talán adózni is, és akkor rájön, hogy nem létezik az "ingyenesség hamis látszata", amiről az eszdéesz esti meséiben van szó.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.03.09. 09:32:28

monnyonle!
20 év elég volt!
ne a Zemberekkel fizettesék meg!
(tessék meg.)

akakukk 2009.03.09. 09:44:52

Miota Fleto elmondta a hires beszedet, engem bizony a programok egy fikarcnyit se erdekelnek. Orban is helyesen teszi, ha nem hirdet nagyon konkret programot, az MSZP majd szethazudja, es az erosebb mediabeli pozicioival vedekezesbe kenyszeriteni. Engem a TETT erdekel, es csak a tenyek, a jovore vonatkozo vagyalmok nem. Az Orban kormany alatt csokkent az allamadosag, az emberek forinthitelbol vettek lakast, stb. stb. Ja, es 320 milliard ft-al a kasszaban adtak at a kormanyt. Nincs varazsrecept, amit ha meglepunk, visszater a kanaan. Rendesen kell dolgozni, kevesebbet lopni, jobb kepessegu embereket allitani a kritikus posztokra. Ennyi. Nem a programokat kell osszehasonlitani, hanem a ket part kormanyzasanak tenyeit. Ez alapjan valasszatok!

prolee 2009.03.09. 09:46:21

@Pelso..: A kommunikáció több ponton aggályos.
Mindig vannak "érinthetetlen" területek.
A nyugdíjas szót sem lehet kiejteni, mert ordítanak, hogy ők építették fel az országot, meg mennyit dolgoztak. (Bár ezt senki nem vonja kétségbe, de azért anyám 170ezer ft nyugdíjból él egyedül, míg én altívként netto 300 ezret keresek és abból hárman élünk, két gyereket tartok el. Nem biztos, hogy ez így kerek.)
A politikusok jövedelmét a korrumpálhatóság miatt kell irreálisan magas szinten tartani.(Lásd költségtérítés esete.)
A cigányprobléma mindig csak fokozódik, gerjeszti saját magát és srófolja felfelé a ráköltendő összeget, de megoldódni nem akar az istennek se. Elszámolási kötelezettség, eredményért való felelősség NINCS! Senki nem felel a témában semmiért, csak folyik el a lé vastag sugárban. Az én adómból....
Oktatás: nem kell ide a sok diplomás, jó szakma kell, másról beszélni sem szabad. És persze tandíj, mert nincs ingyen...Konkrétumok, számok nincsenek, milyen szakmát ajánlotok két, darabonként 45 kilós lánygyerekemnek? Tetőfedő, bádogos, "jólfizetős" nővérke az eü-ben, aki az ágytálat sem bírja el? Aztán olvasom, hogy a régióban nálunk képzik a legkevesebb diplomást. Sok a tanár, de folyosófelügyeletre nem jut, agyonverik egymást a kölykök a szünetben. Minden évben új alulfizetett matektanár, egyik szarabb, mint a másik, viszont a magántanártól (adózott pénzemből fizetett) meg lehet tanulni a matekot, fizikát. Ez már be van építve a családi költségvetésbe, mert nem időszakos problémaként jelentkezik. Tényleg nincs ingyen. Adómból miért nem írhatom le, hiszen így kétszer fizetek ugyanazért.

Családi adózás! ERETNEKSÉG! Aki adózó polgárt nevel a saját netto jövedelméből az magára vessen, hogy ilyen hülye volt. Nem kell kedvtelésből gyereket tartani. Olcsóbb a tengerimalac.
A gyermektelen, aki minden fillérét magára költhette, majd az én gyerekem befizetéseiből követeli a nyugdíját. De ez nem zavar senkit. Azért nem, mert ebben a társadalomban a közteherviselés fogalmával sincsenek tisztában az emberek.
Itt kellene kezdeni, az alapoknál. MI A KÖZTEHERVISELÉS FOGALMA????
A többi púder!

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 09:48:36

"Drága picinyem! Évi cca 6 millás jövedelmem felét elveszi az állam adó, vám, illeték, díj, hozzájárulás, stb. formájában.
A maradék pénzből élek és nevelek egyedül két gyereket....(Pechemre olyan helyen dolgozom, ahol minden forint hófehér és nagyon jól látszik.)....Ilyen sarc (ezt már nem nevezném közteherviselésnek) mellett mi a búbánatos péniszből fizessek még tandíjat is két gyerek után?"

Majdnem így vagyok, csak évi 1,2 nettóból 3 gyereket, + ovi+tandíjak. Nehezen, de megy.

"Én és a munkáltatóm a tavalyi év során néhány ezer forint híján egymillió forintot fizettünk be ilyen-olyan címen az eü-kasszába. Az elszámolás szerint onnan 30 ezer forintot el nem érő összegben vettem igénybe eü szolgáltatást gyerekestől. (Egészségesek vagyunk.) A többi az OEP haszna rajtam, ebből tudja finanszírozni azok ellátását, akik nem fizetnek semmit. (A nőgyógyászt, a fogorvost és a szemüveget hagyjuk, az privátba megy (onnan már régen kivonult az eü.) és évente százezreket költök rá..."

Az arány itt is hasonló, asszem a C-vitamin segít..., ellenben szemüveg+fogorvos állami, s nem is rossz. De így is százezrek.
Csakhogy akkor most kapitalizmus van, vagy nem, ez a kérdés, válasszatok!

Doubledeceker 2009.03.09. 09:54:26


Szerintem kétségtelen, hogy azok az intézkedések, illetve azok mögöttes tartalma tényleg nem lett volna rossz.

De mint minden, irgalmatlanul el lett baszva ez is.

Mert tényleg megint csak azok fizettek volna akik már eddig is fizetnek. Én is évi 3 milliót fizetek be az álamnak, de emelett én szívesen fizettem a vizit díjat, igaz tényleg nagyon ritkán megyek orvoshoz évi max 1 alkalom.

A népnevelő hatása jó lett volna, csak éppen pont azokat nem nevelte volna akiket kellene.

Az önrész nem olyan rossz dolog, sok más nyugateuropai oszágban is él a gyakrolat.

Mindegy nálunk nem lehet érdemi reformot csinálni, mert sok a szent tehén, ráadásul retorikában a jobboldal is nagyon védi a szent tehenet.

Aztán majd jövőre meglátjuk mennyi tehén megy a vágóhídra.

Vicces, de én balos beállítottságuként várom már, hogy megkezdődjön a rendrakás, és végre mi az az egyre vékonyabb réteg, aki még fizet adót érdekeink is képvisleve legyenek.

prolee 2009.03.09. 09:58:33

@fénydublőr:
Őszintén remélem, akkor is fog menni, amikor majd a felsőoktatási tandíjat fogod fizetni az ovi helyett. (Albérlettel, ruházkodással, kamaszkajával, zsebpénzzel, közlekedési díjjal, etc.)

Kapitalizmus? Itt közönséges népnyúzás van. Ez itt nem gazdaság, nem adózás, nem gazdálkodás, hanem sarcolás.
Nyilvánvaló! Még az elveik is hamisak. NINCS INGYEN!!!
És ezt írástudó emberek beveszik. ...
Hihetetlen!

Doubledeceker 2009.03.09. 10:00:59

@akakukk:

Egyetértek veled, már ami a jelenlegi kormány töketlenségét illeti.

De a többlettel adták át a kasszát, nos ezt azért nem gondolhatod komolyan, de ha mégis elhiszed az nagy baj, mert akkor mindet elhiszel.

Gyurcsány és bandája egy tetű, de ne legyen kétséged afelől, hogy a jobb oldalon is hazudnak, csak másképp.

Néz utána a KSH honlapján (nem könnyű eligazosni) de többlet nem volt, arra mérget vehetsz.

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 10:04:44

abakukk: "Az Orban kormany alatt csokkent az allamadosag, az emberek forinthitelbol vettek lakast, stb. stb. Ja, es 320 milliard ft-al a kasszaban adtak at a kormanyt. Nincs varazsrecept, amit ha meglepunk, visszater a kanaan. Rendesen kell dolgozni, kevesebbet lopni, jobb kepessegu embereket allitani a kritikus posztokra. Ennyi."
Mivel nemigen csináltak semmit, amit kellett volna (pl infrastruktúra-építés), hízhatott a kassza (de feljebb valaki már írt a trükkökről is!); én pl nem Ft-hitelt vettem akkor épp' fel; rendesen dolgozom, s minden ismerősöm is; nem(nagyon) lopunk; a kritikus poszton híresen jó képességű emberek voltak: a "nemértekafocihoz" Dávid I., Tamáska - a család szent! -, a kultúra védője (mennyit kapott?, mármint büntetést), stb, stb.
prolee: anyuka 170 eFt nyugdíjat kap? Én ilyen magast még nem is hallottam "átlagembertől", én családostul nem keresek ennyit. De már megszoktam, hogy csak azok sírnak, akiknek VAN miből.
Persze azt is meg kéne szokni, hogy az állam mindig csak attól tud elvenni, akinek van, ill. bevallja! Ezért fizetnél Te is és én is 2*, akármit is. Jobb lenne kiszélesíteni a befizetők körét (és ismét csak a villanyszerelőmet, fodrászomat, mosógépszerelőmet emlegethetném, akik kb 0 %-ban járulnak hozzá az utak, kórházak, iskolák, zeneiskolák, tengerimalac-kórházak fenntartásához. És ez nem fair.).

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 10:06:09

@Pelso..:

>... a teljes polelit többször szembehányta már az egész társadalmat,

De hát a politika már csak ilyen, ezt ne feledjük el.

>Elnagyolt egyenlőségjelet lehet tenni a bizonytalanok és megcsömörlöttek közé.

Lehet. De a megcsömörlöttek egy bonyolult kérdés. Pl. sokan nem támogatják a jelenlegi rendszert. Persze bizonytalanok is, mert nem tudják, pontosan mit akarnak helyette. De nem túl fontos az álláspontjuk, mert a rendszeren belül nem lehet artikulált álláspontjuk. Aki nem szavaz, az nem érdekes egy olyan rendszerben, ami szavazásokkal működik. A két nagy párt tehát ellentétben az elterjedt nézetekkel nem csinálja a dolgát olyan rosszul. Az, hogy az emberek utálják őket, természetes sajátossága egy néppártos jellegű kétpártrendszernek, és nem vészhelyzet. Vészhelyzet akkor lenne, ha Ausztrához hasonlóan egy szélsőséges párt útban lenne, hogy lenyomja az összes nemszélsőséges pártot.

>Ismét nem tenne jót az országnak, ha csak egy minden tekintetben durva kampány segítségével nyerne az, aki.

Az érdekes kérdés az, hogy hatékonyan kormányoz-e az, aki nyert. A kampány milyensége ehhez képest semmi. A kampány mint olyan nem szép műfaj, ahogy a politika sem az. Ezért nem kell finnyáskodni velük kapcsolatban.

>Az intézkedések elengedhetetlenek, ehhez azonban széleskörű társadalmi támogatottság szükséges.

Mivel elengedhetetlenek, ezért támogatottság nem kell hozzájuk. Kikényszerítődnek így vagy úgy. Támogatottság a választások megnyeréséhez kell, és ha tartanak választást, annak elkerülhetetlenül van nyertese.

>Ha az nincs, bármikor, bárki részéről bevethetők pl a népszavazási kezdeményezések.

A politikusnak pont az a dolga, hogy ezt elkerülje. A politikus szakmája az, hogy rávegye a tömegeket valamire. Vagyis az a politikus, aki végrehajt egy programot, nem az, aki álmodozik arról, hogy majd egyszer programja lesz. Szerintem az Ön pesszimizmusa abból fakad, hogy állandóan Gyurcsányból indul ki, aki sem összefüggő programot nem tudott alkotni, sem végrehajtani nem tudott semmit, mivel dilettáns politikus. Holott még ebben az országban is egy tucatnyi hatékonyabb politikus van nála. Nem kell azt hinni, hogy Gyurcsány az egyetlen politikus, és akkor mindjárt nem tűnik reménytelennek a helyzet.

akakukk 2009.03.09. 10:11:15

@Nandi29:

Hat pont ezert kellett volna Fleto-nak lemondania az oszodi beszed utan, akar hazugsagbeszed volt, akar igazsagbeszed. Tudnivalo volt, hogy ezek utan az emberek nem fogadnak el tole semmilyen reformot elfogadni, amint azt a blog iroja is irta. Ezert mond le nyugaton egy meggyanusitott miniszter, nem cicozik, hogy igaza volt, vagy nem, elnezest ker, es lemond. Mert ezek utan intezkedeseit erkolcsi alapon kerdojelezik meg, es ellenemondanak, megha szakmailag igaza is volna. Nem is beszelve az egesz alsagos, adoemeles voltarol, vagyis felsooktatasi hozzajarulast bevezetunk, de csokkentjuk az egyetemek koltsegvetesi reszesedeset. Prolee otlete, hogy az egeszet adocsokkentessel kapcsoljuk ossze, egyebkent nem rossz, USA-ban is van.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 10:12:56

@fénydublőr:

>Csakhogy akkor most kapitalizmus van, vagy nem, ez a kérdés, válasszatok!

Ez ideológiai duma. Az, hogy van-e vizitdíj vagy nincs, az kétféle biztosítási konstrukció, nem pedig két különböző társadalmi rendszer. Ha a kapitalizmus a vizitdíjon múlik, akkor kapitalista rendszerekben nem léteznének olyan biztosítási konstrukciók, amelyekben nincs copayment - ami nyilvánvalóan képtelen felvetés.

prolee 2009.03.09. 10:13:37

@Nandi29:

Hát nekem sem a 300 forint okozott gondot, hanem az elvek hiánya és a végrehajtás. Pl. az, hogy a ruhatáros bácsi szedte. Addig be sem mehettél az épületbe, amíg le nem perkáltad. Senki nem foglalkozott vele, hogy pl. a nőgyógyászati rákszűrés mentes a vizitdíj alól, beszedték a ruhatárban. Nem érdekes, csak úgy mondom. :))))
A feketén dolgozó kőművesem lecsapta az ujját kalapáccsal, megijedtem, hogy mi lesz most, ellátják-e, röhögött, hogy a baleseti ellátás mentes a vizitdíj alól, meg az jár neki egyébként is.

Törekvés sem volt ebben az elképzelésben arra, hogy az ingyenélést megszüntesse. Új sarc volt és kész. Ennyi.

Egyébként a "mengelék" reformjainak azt a részét is elkezdték lebontani, amit nem szavaztunk le. (Pl. teljesítményvolumenkorlát.)

Rokonom kórházban volt. Ott influenzás lett. Gyógyszert nem tudtak adni neki, mert a kórházban csődbiztos van, gyógyszer nincs. Felírták a gyógyszert, de amikor a gyógyszerész megtudta, hogy a kórházból ment ki, nem adta ki a gyógyszert, mert aki kórházban van, annak nem lehet (Nyilván vélelmezik, hogy ott gyógyszert kap, a kettősséget akarják kiküszöbölni.)
Végül egy ápolónő anyukájának a nevére írták fel a gyógyszert. Ez normális így??????

akakukk 2009.03.09. 10:14:15

@dzsucseharcos:

> A politikusnak pont az a dolga, hogy ezt elkerülje. A >politikus szakmája az, hogy rávegye a tömegeket >valamire

Amint azt jol tudjuk, ez a (kepviseleti) demokracia alapja!

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 10:16:32

abakukk: "Hat pont ezert kellett volna Fleto-nak lemondania az oszodi beszed utan, akar hazugsagbeszed volt, akar igazsagbeszed. Tudnivalo volt, hogy ezek utan az emberek nem fogadnak el tole semmilyen reformot elfogadni, amint azt a blog iroja is irta. Ezert mond le nyugaton egy meggyanusitott miniszter, nem cicozik, hogy igaza volt, vagy nem, elnezest ker, es lemond."
Bocs, de ha én most pl 3 nővel összebeszélek, és megvádolom - persze csak a bulvár szintjén - mondjuk a Viktort, hogy 11 éve megerőszakolt az öltözőben, részletesen ecsetelve, aztán beszáll az ország másik részéről is valaki, hogy előtte meg őt is, akkor lemondana mindenről? Egy meggyanúsítás miatt? Ez sem normális, vagy?

prolee 2009.03.09. 10:19:17

@fénydublőr:
Az én anyukám nem tartozik a sírós nyugdíjasok közé. Ő is helyteleníti ezt a rendszert. Egyébként saját nyugdíj + nemzeti helytállásért pótlék apa után + özvegyi apa után.
Sokan kapnak ennyit, de mindenki csak a "sajátjogúját" emlegeti, az egyebekről bölcsen hallgat.

Sokféleképp lehet számolni.....

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 10:23:53

@dzsucseharcos:
"Csakhogy akkor most kapitalizmus van, vagy nem, ez a kérdés, válasszatok!

Ez ideológiai duma."

Az. Hallottad az évértékelőt, ill. TGM bejelentését? Ideológiai dumák.

Pedig én egyetértek Veled, tisztán gazdasági kérdéseket kéne tisztázni, vagy erőből átverni (vagy az is baj? A Fidesz nem így csinált mindent?).

akakukk 2009.03.09. 10:27:02

@fénydublőr:

Hat, ha egy kiszivargott beszedben elismeri hogy ...kurta, akkor igenis mondjon le!

prolee 2009.03.09. 10:31:38

>Az intézkedések elengedhetetlenek, ehhez azonban széleskörű társadalmi támogatottság szükséges.

Mivel elengedhetetlenek, ezért támogatottság nem kell hozzájuk. Kikényszerítődnek így vagy úgy. Támogatottság a választások megnyeréséhez kell, és ha tartanak választást, annak elkerülhetetlenül van nyertese.


Ezzel nem értek egyet. A ballib kormány legnagyobb hibájának tartom, hogy elvették az emberek lendületét, önbizalmát, hitét. Enélkül nem lehet közös célért mozgósítani tömegeket.
Aki nem közgazdász, az nem gazdasági szempontból nézi a saját egyszem életét, hanem eszméken, ideológiákon keresztül, mert azt felfogja.
Viktor ezt remekül csinálta. Biztatás, önbizalom, hit, önbecsülés, büszkeség és hórukk kell ahhoz, hogy kihúzzák a "zemberek" az ország szekerét a kátyúból.
Ezért szűnt meg a rabszolgaság. Érdekeltség nélkül, pusztán ostorcsattogtatásra nem működik megfelelően a világ.

Pelso.. 2009.03.09. 10:37:46

Harcos,

A leendő népszavazásokat elkerülni nem lehet, mert hatályos (még) az ezzel kapcsolatos törvény. Bármikor, bárki előkaphatja a hátsó zsebből. Meg lehet velük állítani bármely oldal kezdeményezését.
Dehogy indulok ki GYF-ből, kételkedésem meg a teljes paletta sok éves tevékenységéből fakad.
Pl a "nagyok" jelenlegi üzenetei alapján roppant nehéz előre terveznem a cég életét, pedig munkám fontos eleme lenne. Rögtönzések sokasága a jellemző.
Pragmatikus technokratákra lenne szükség, nem illuzionista politikai vállalkozókra, akik valamilyen ostoba jelszavakat fújva felhatalmazva érzik magukat az országmegváltásra.

Pelso.. 2009.03.09. 10:42:33

Prolee,

Eddig érdemben senki nem nyúlt hozzá a szent tehenekhez, mint eü, oktatás, közszféra, máv....

Ja, romakérdés. Azok is szavazni fognak ám. Nézd meg a nagy pártok cinkos hallgatását...

prolee 2009.03.09. 10:43:54

@Pelso..:
Ha a "nagyok" üzeneteit sem tudod felhasználni a tervezésnél, akkor milyen pragmatikus technokratákra vársz? Ő cseszték el az egészet, nem a hülye politikusok.
Most olyan világ van, hogy nem lehet biztonsággal tervezni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 10:44:12

@Pelso..:

>Bármikor, bárki előkaphatja a hátsó zsebből. Meg lehet velük állítani bármely oldal kezdeményezését.

Persze. -hat, -het és lehet. De azért 1989 óta nem sok ügydöntő népszavazás volt. Pl. az adószabályok többször is jelentősen változtak az elmúlt 5 évben, egyszer sem próbált ellenük senki népszavaztatni, holott egy új adótörvénynek rendszerint nagyobb a hatása a költségvetésre, mint a nyamvadt vizitdíjnak. Őszintén szólva a népszavazás nemlétező veszélyére való hivatkozást kampánydumának érzem, nem reális felvetésnek.

prolee 2009.03.09. 10:54:35

@Pelso..:
Vettem, vettem.
A nagy pártok a szent teheneknek történő ígérgetéssel zsarolták egymást. (Én úgy emlékszem, hogy az MSZP kezdte 2002-ben, de erről nem nyitok vitát. Nem megyek bele ebbe....)

Azért mondom, hogy az alapfogalmaknál kellene kezdeni. Egyszerűen elcsépelődött fogalmakat használunk és azokra ugrunk. Egy fogalom alatt mindenki mást ért.

Pl. olyan egyszerű dolog, mint vizitdíj és ingyenesség. Hihetetlen, hogy mennyi egymás mellett elbeszélés van egy ilyen szellentésnyi témában. És indulat.... Olyan tételért, ami nem oszt, nem szoroz a költségvetésben. Célja nem is ez volt, hanem lecsekkolni, nyilvántartani hol, merre jártál.... :DDDD Ez viszont elsikkadt, nem látszott ki a púderfelhőből a lényeg. Ja, meg "ne beszélgessenek az orvosnál a nyuggerek". Ezt vizitdíjjal kellett megoldani, nem azzal, hogy "viszont látásra, kérem a következőt".

akakukk 2009.03.09. 10:55:39

@Nandi29:

>De a többlettel adták át a kasszát, nos ezt azért nem gondolhatod komolyan, de ha mégis elhiszed az nagy baj, mert akkor mindet elhiszel.

Nagyjabol ennyire taksaltak a "szakertok" a Medgyessy kormany 100 napos "programja" kereteben elvegzett osztogatast. Amint a penz elfogyott, szaladtak hitelert. Egyebkent nem koltsegvetesi tobletre gondoltam (mert az valoban nem volt) hanem hogy volt penz, nem lett nullara koltve az orszag atadasra, nem vertek el az egesz evi penzt felidoben.

prolee 2009.03.09. 10:57:58

@dzsucseharcos:
Persze.
A népszavazás jobb helyeken helyhatósági kérdésekben rendszeresen alkalmazott intézmény. Erre figyelemmel kellene lenni, mert egyszer itt is lesz majd demokrácia.

Itt azért vált "ilyenné", mert "olyan" a regnáló hatalom. Nincs támogatottsága. Ilyen egyszerű. Így lesz a kaszából fegyver.

prolee 2009.03.09. 11:00:52

@akakukk:
Nyugodjatok meg, a 2010-es kormány (bárki lesz) csak IMF hitelt kap majd örökül. Úgy van az kicentizve.

akakukk 2009.03.09. 11:08:18

@Pelso..:

>Eddig érdemben senki nem nyúlt hozzá a szent tehenekhez, mint eü, oktatás, közszféra, máv....

Mikor angliaban eü, vagy oktatási reformot csinaltak, (kis tulzassal) minden orvos irt cikket arrol, hogy az o teruletet hogyan kene megreformalni. Minden tanszekvezeto elmondta milyen (refomalt) oktatas kene. Aztan erre alapozva megcsinaltak. Nalunk jon a messias, aki megcsinalja azt, amit a penzugyminiszter kivan. Ez nem reform, ez adoemeles. Az oktatasfinanszirozast pl. elvi alapokra helyeztek, azt mondtak egy diplomabol az egyen, a tarsadalom es az uzlet egyforman profital, tehat 1/3-1/3 aranyban fizessek. Ebben aztan ok egyet is ertettek. A modszert illetoen valahogy igy kene csinalni, akkor reform lenne.

prolee 2009.03.09. 11:13:31

@akakukk:
Igen. A reform fogalmát is mindenki másként értelmezi.
A baloldali retorika szerint "aki a vizitdíj-napidíj-tandíj ellen szavaz az nem akar reformokat, hanem azt akarja, hogy minden ingyenesen menjen tovább."

"Ebben az országban 300 forintot sem lehetett bevezetni, mert nem akarják a reformokat."

Naponta olvasok ilyeneket.

prolee 2009.03.09. 11:25:43

A gyurcsányi "reformokat" simán át lehetett volna vinni, ha úgy kommunikálják, hogy ideiglenes kényszerintézkedésként X évig megsarcolunk benneteket és eladunk mindent, mert muszáj, pont. Az X év alatt széles társadalmi vitában kidolgozzuk a közmegegyezésen alapuló reformokat, s ebben a folyamatban mindenki érveit meghallgatjuk, elemezzük, az ellenzéki javaslatokat csak és kizárólak szakértők által felvállalt érvek alapján söpörjük le az asztalról.

Valahogy így. Akkor hiteles lett volna az öszödi böszme böfögés.
De így?!

a_tom 2009.03.09. 12:15:59

Egészen egyszerűen hihetetlen hogy még mindíg ilyenekről folyik a vita. A két nagy párt(meg a kicsik is) teljesen leszerepelt az elmúlt 20 évben, mind kormányon, mind ellenzékben, a semmit nem csinálással, az 1-2% ide-oda toszogatással elérték hogy az ország szar helyzetben van szinte minden téren. Nagy átalakításra szorul a nyugdíjrendszer, az oktatás, az egésszégügy, az államigazgatás, önkormányzatok, választási rendszer, média, pártfinanszírozás, adórendszer, szociális juttatások, kisebbségek, civil szervezetek, végtelenségig lehetne sorolni.
Ki kéne gyomlálni a helyükről a korrupt, mutyizó tisztviselőket, a pártkatonákat, rokonokat ismerősöket, tehetségtelen idiótákat, túl sokat tudó exügynököket, mert lassan már mindenhol ezek vannak, és mindenre rátelepednek.

Ehez képest a pártok mind komminikációban mind tettekben egymással harcolnak 90%-ban és csak kicsit foglalkoznak az országgal kizárólag elvi síkon, mert ha tenni kéne valamit akkor az ellenfél úgyis megtorpedózza, megzsarolja(sajnos van mivel mindkét oldalon) és első a népszerűség, a pozícióféltés, a "megélhetés". Boldogan együttműködnek mikor populista vagy saját fizetésükkel kapcsolatos intézkedéseket kell tenni.

Az öszödi beszéd után, és most sem érdeke a Fidesznek hogy kormányra kerüljön, el is intézték a töketlenkedéssel hogy maradjon Gyurcsány és vigye el a balhét, csinálja meg a reformot, a megszorítást. Gyurcsány meg úgy tűnik szintén szeretné ezt megúszni amennyire lehet, hogy majd a következőnek kelljen. Az ország helyzete meg közben romlik.

Hihetetlen hogy sokan - az értelmesebb választók közül - még mindíg ennyi rengeteg hazugság és gyáva töketlenkedés után is bekajálják a jólhangzó lózungokat, kiállnak valamelyik oldal mellett/másik ellen és még be is szállnak az elkúró-játszmákba.
Nem a jelenlegi kisebb rosszról kéne magyarázni hogy miért jobb, hanem ami rossz azt el kell utasítani és egy jót(ami még nem rossz) kell választani helyette mégha most úgy tűnik nem lesz elsöprően győztes. Nincs elveszett szavazat, ha valaki nem érdemli meg akkor ne szavazz rá. Nem a 2/3-os győzelem vagy a nagyobb gonosz visszaszorítása a szent cél, hanem hogy kimozduljunk végre ebből a büdös mocsárból.
És ami a lényeg szerintem egy demokráciában, hogy nem a pártoknak kéne összevadászni a szavazókat és átmosni az agyukat a saját képére, hanem a közösségeknek kéne a saját elvei, érdekei szerint működő pártokat kinevelni. Mondjuk ehez közösségek kellenének, ahol együttműködni, gondolkodni kéne az egyéneknek nem egymásra uszulni. Ennek nálunk nincs hagyománya, de talán ki lehetne próbálni, hátha bejön.

Pelso.. 2009.03.09. 12:27:54

Akakukk,

Nem volt megfelelő kommunikácó a szakmák és politikusok között, ez így van.

Bár, addig, amíg a szakmai szervezetek és kamarák tevékenysége az önérdeket favorizálja (nem egy ilyen egyeztetésen voltam), addig az csak a közpénzek megcsapolásának folyamatosságára,elavult működési struktúrák fenntartására, további visszaélésekre, pazarlásra ad lehetőséget.
Tanszékvezető, aki enged belenyúlni a kiskirályságába..., ugyan.

akakukk 2009.03.09. 12:58:19

@a_tom:

Tehat a megoldas? Jojjon a Jobbik vagy a Thurmer, esetleg csinaljunk forradalmat?

a_tom 2009.03.09. 13:24:38

@akakukk:
Ha úgy gondolod hogy neked a Kommunista Párt vagy a Jobbik a jó, akkor arra szavazz. De ezeken kívűl vannak még kis pártok csak nem nyomatja őket a 2 oldal uralta média.
Itt pl 19 van felsorolva: hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Magyarorsz%C3%A1gi_p%C3%A1rtok
Ha egyik se tetszik, egyikre se szavazz. A rést látva meg fog jelenni egy újabb hogy betöltse.

A forradalom se rossz ötlet, bár azt mondják demokráciában nincs forradalom. Viszont én ezt az agymosásra, csalásra, hazugságra, korrupcióra épülő választási rendszert nem tartom a hagyományos értelemben demokratikusnak. Az a gond hogy ha ezt a szégyenletes "elitet" elzavarnánk, még nem nevelődött ki szerintem egy új vezető réteg és valami hasonlóan dilettáns gárda jönne. Amíg például itt vagy bárhol nem tudunk értelmesen, elfogulatlanul, szakmai szempontok szerint, a köz érdekét szem előtt tartva beszélgetni, felesleges lenne drasztikus lépéseket tenni.

Az igazi az lenne ha kialakulnának közösségek, és a politika nem pártválasztás lenne ahol valami nagyfejű kitalál hülyeségeket mi meg rábólintunk, hanem az irányokat mi, a hétköznapi civil emberek gondolnánk ki, azután ezen gondolatok élére választanánk képviselőt aki végrehajtja.

prolee 2009.03.09. 13:45:41

@a_tom:
Viccelsz? Akinek nincs 5%-a, az nem kerül be. Ez a jelenlegi rendszerben csak arra jó, hogy elvesszen a szavazatom. (Mellesleg ismerek néhány pofát az LMP-ből, azok mind "kármentési kiküldetésben" lévő szoclibek, lényegében Centrumpártra emlékeztet a dolog.)
Momentán jó, ha a két nagyon kívül más is bekerül egyáltalán.

prolee 2009.03.09. 13:47:44

@memo62:
Bokrost akarnak miniszterelnöknek. Érthető. Ebola ritka nagy szajha. Ilyen nincs minden Bokrosban. Akarom mondani bokorban....

akakukk 2009.03.09. 13:50:48

Ize, akkor most Bokros europai szinten, vagy magyar szinten kezeljen valsagot?

a_tom 2009.03.09. 14:14:13

@prolee:
Ha bármilyen okból(lehet elveszik a szavazat, nem kerül be, stb.)nem arra szavazol aki az érdekeidet képviseli, akkor részt veszel abban a játszmában ami idáig vezetett.
Nem lehet és nem is kell mindíg arra szavazni aki erős és nyerni fog. Ez a többpártrendszer lényege. Kis hasonló pártok is együttműködhetnének.
De mégha végül tényleg nem kerül be az a párt akire szavaztál és "elveszik a szavazatod" akkro mi van, milyen kár ért téged vagy az országot?

akakukk 2009.03.09. 14:27:17

@a_tom:

Annak idejen, amikor a magyar valasztasi rendszert konstrualta Tolgyessy Peter, ket fo szempot ervenyesult. Az egyeni valasztokorzetekben elveszhetnek a leadott szavazatok, es a nyertes aranytalanul nagyot nyer. A masik, a listas szavazason pedig tul elaprozodik a partrendszer, es nehez lesz kormanyozni. Ez utobbira pelda volt Lengyelorszag, akik kezdetben sok kis part koalicioi miatt szinte kormanyozhatatlanok voltak, mert a koalicio szinte havonta felbomlott. A magyar rendszer a stabilitas mellett a "tulnyeres" kockazatat is kivedte. Hogy ez jo volt-e vagy nem, nem tudom. De ez volt a celja az 5%-os kuszobnek es a vegyes rendszernek.
Az otlet jo volt, de mostanra tulhaladott szvsz.

Corry 2009.03.09. 17:41:50

@a_tom:
Nagyon egyetértek az eszmefuttatásoddal. Hadd idézzek egy linket, mely a szlovák SME -t idézi (tudjátok az a lap, ahol a mi Ferink a karikatúrán kéreget:-)

www.stop.hu/articles/article.php?id=463287

Itt egyvalami segít: neki kéne állni dolgozni. A politikusnak is, nomeg azoknak is akik úgy egyébként meg nem szoktak. Ha Sasika elszörnyülködött a Reformszövetség javaslatain, mit fog tenni akkor, amikor a válság fogja tényleg írni a reformtervet?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 17:53:27

@Corry:
nem tudom, Corry, lehet, hogy csak illúzió, de szeretném hinni, hogy van másfajta út is, mint Reformszövetség- féle. Új irány :)

Chalabre (törölt) 2009.03.09. 18:28:04


Hű, látom Sasika hétvégén arathatott az index oldalon, hogy ennyi kommentet gyűjtött be. Alig bírtam az olvasást, de végigrágtam. S furcsamód én is csak a_tom eszmefuttatásával tudok egyetérteni, ahhoz csatlakozni, ahogy Corry. De ilyen kisebbségben volnánk ezzel a gondolkodással?

Corry 2009.03.09. 18:48:44

@sasika61:
Én is örülnék, ha lenne, de ami most van az a dermedt próbálkozások folynak a semmittevés irányába. Ha az öszödi beszéd tartalmát végiggondolod, most éppen ugyanazt csinálják, mint akkor, azaz semmit, látszatkormányzást. Ez borzasztó kellemetlen egy válság idején, amikor a többi kormány válságot kezel, a miénk ül a hátsó felén és kapaszkodik az íróasztalba.

Nézzünk néhány tényadatot: nálunk a GDP 50 valahány százalékát osztják újra, a szlovákoknál ez az arány 40% körül van, a cseheknél kicsit magasabb, igaz ők nem is fizetnek euróval.
Nálunk nagyon magas az adóteher, az egyik legmagasabb Európában, csökkenteni kéne.

Ezt azért kéne megtenni, mert válság van és ilyenkor azok a cégek is gondban vannak, akik eddig bírták szusszal. Ha ezeknek a cégeknek egy része csődbe megy, akkor adót sem fog fizetni!!!! A cégeket életben kéne tartani, mert különben nincs adóbevétel!
Ezügyben igen rosszak a mutatóink, szépen sorban mennek csődbe a cégek.

Az államháztartási hiányunk szintén nagyon magas, ezt most nem lehet vállrándítással elintézni. Eddig az volt, hogy ilyenkor az állam kötvényt bocsájtott ki, amit a befektetők megvettek, és ebből volt aztán a nyugdíj és a közszféra fizetése, satöbbi. Persze ezt sem lehet vég nélkül csinálni és erre ráadásul rá is „segített” a válság.

Most teljesen új szelek fújnak: az állampapírjainkat nem feltétlenül veszik ám meg, egyre gyakoribb, hogy az állambácsi nem tudja eladni az államkötvényt, mert abban, hogy ezt is vissza fogjuk fizetni (pontosabban nem is csak mi, hanem a gyermekeink) már nem annyira bíznak. Októbertől ez a helyzet, ekkor jött az IMF hitel, amiből tulképpen most élünk.

Eddig, amikor „reformokról” beszéltek, figyeld meg, mindig arról volt szó, hogy ki milyen adót fizet. Egyszer az egyik csoport fizet többet, másszor a másik. Erről az egyszeri vicc jut eszembe, amikor tandem biciklivel mennek hegynek felfele. Megszólal az első: hű de nehéz tekerni, mire a másik: igen mert én fékezek, hogy vissza ne guruljunk. Kicsit olyan, mint amikor autóval hármasban mész felfelé a hegyre és a lefulladás ellen kizárólag a gázpedál használatával védekezel. Azt, hogy vissza kéne „gangolni:-)” eszedbe sem jut. Pedig akkor felpörögne minden, utána egy idő után újra hármasba válthatsz.

Mi már a lefulladás határán vagyunk, nincs más hátra, mint kiadást csökkenteni. Ez olyan mint az amputáció: lehet, hogy most csak a kisujjunkat kell amputálni, de ha várunk szorgosan, nemsokára a lábfejünket, vagy az egész lábunkat, tovább nem folytatnám…

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 19:50:33

@Corry:
a kiadáscsökkentés elkerülhetetlen, ez tény. Alternatívája lehetne talán a bevételnövelés ("nagyobb torta"), a gazdaság mozgásba hozása, lélegzetevételnyi szünet a hatalmas kamatteher fizetésében; közgazdászoktól más javaslatokat is olvastam, ami igen jelentős bevételnövekedéssel járna: a magánpénztári nyugdíj visszaállamosítása, jegybanki kamatok normalizálása - de őszintén szólva ezekhez nem értek, csak azt látom, másféle ötletek is vannak.

Corry 2009.03.09. 20:19:48

@sasika61:

Mivel hozod mozgásba a gazdaságot??? Másképp kérdezem: mit teszel, amit eddig nem tettél, hogy mozgásba lendüljön? A jegybanki kamatokat csökkented? Miért ekkora nálunk a jegybanki alapkamat? És hol van a forint árfolyama?
Közrejátszik persze az egészben a magyar kormány hiteltelensége, de mindenkit óva intek attól, hogy túlzott elvárásai legyenek egy hiteles kormánnyal szemben.

A nyugdíjpénztári dolog az egy nagyon inkorrekt húzás lenne, olyan, mint a Ti 13. havi fizetésetek volt. Ezt meg lehet csinálni, adja Isten, hogy ez elég legyen.

Még egy baj van, ez pedig az időfaktor. Most azonnal kéne lépni és eredményt produkálni és nem középtávon. Csak az olyan megoldások jöhetnek szóba, amelyek azonnali eredményt produkálna, azok, amiket felsoroltál sejtésem szerint nem azok.

Az adósság újraütemezése egy keserves dolog, remélem erre nem fog sor kerülni.

Az látszik de nagyon, hogy van egy dolog amit semmiképpen nem szeretnénk meglépni. Ezt a valami majd a válság fogja kikényszeríteni sajnos, hidd el nekem, meg fogjuk lépni. Sajnos.

Corry 2009.03.09. 21:23:45

Közben hazajöttem munkából, és látom, hogy az egyik mondat "félrement":

A nyugdíjpénztári dolog az egy nagyon inkorrekt húzás lenne, olyan, mint a Ti 13. havi fizetésetek volt.

Nem a fizetés inkorrekt, hanem annak elvétele illetve az elvétel módja. Bocs.

Naumov 2009.03.11. 19:54:38

Sasika,

Látom a poszt már leült, de a moderáció kapcsán kis fáziskéséssel for future purposes hadd jegyezzem meg, hogy azt ugyan nem láttam hogy a mendson című figurát miért vágtad ki pontosan, de sok értelmes hozzászólást ne nagyon várj a jövőben sem tőle. Néhány hónapja volt szerencsém pédául végignézni amint valami másik blogon elmagyarázta a tanulatlan tömegeknek hogy a kormányzati portál 200 milliós költségei miért voltak abszolút megalapozottak, szilárd meggyőződéssel állítva hogy "az egész informatikus szakma" így gondolja (muhaha). Bár mondjuk neki megvan az a nagy előnye, hogy az ilyen korszakos kinyilatkoztatások után általában elég elhúz máshová és nem szennyezi tovább a környezetet.
mavó sporival a trágárságon kívül különösebb gond nincsen; ő sem az a kimondott észlény, de időnként ír megfontolandó dolgokat, csak győzze az ember kihámozni a nemiszervek közül. Mondjuk azt megértem ha egy bizonyos kommunikációs színvonalat fenn szeretnél tartani.
Egyébként jó a blog, egyike azon kevés privát blogoknak amikre rendszeresen ránézek, szóval csak így tovább.
süti beállítások módosítása