HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A legpocsékabb állatfaj

2010.01.13. 16:14 sasika61

 

 

Falun nőttem fel, tartottunk csirkéket, kacsákat, gyermekként szinte mindennapos élményem volt, hogy édesanyán elkapott egy-egy csirkét, fogta a nagykést, elvágta a nyakukat, megkopasztotta őket forró vízben, aztán jóízűen megebédeltünk.
Sem édesanyámban, sem bennünk nem volt semmiféle rossz érzés a „gyilkolászás” miatt. És ma sincs, amikor húst eszem: nem is gondolok rá, vajon szerencsétlen állat hogyan élt, és legfőképpen hogyan halt.
 
Ma kaptam egy levelet. Pár sor és egy link, hogy nézzem meg az ott található videót.
(Ha innen nem indulna, akkor: http://www.peta2.com/takecharge/swf/fur_farm.swf )
 
Hányingerem van, mióta csak megnéztem. Csak erős idegzetűeknek és gyomrúaknak ajánlom. Gondoljunk erre a videóra, ha valahányszor azt halljuk:milyen nagyszerű az ember.
Förtelem. Gazság, melyet nem lehetséges jóvá tenni. A legpocsékabb állatfaj vagyunk.
 

13 komment

Címkék: ember állat

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr981669687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2010.01.13. 16:52:38

Az ember lehet nagyszerű, és lehet rosszabb minden állatnál. Ez van.

halbikvera 2010.01.13. 22:48:56

Nagyon durva, nem is bírtam végignézni. De leginkább az értelme nem világos.
Az - fogjuk rá - oké, hogy megnyúznak állatokat a szőrükért (nekem nem kell szőrme, de ahogy megölnek élőlényeket h ehessek, végeredményben ez sem rosszabb), de azt nem értem, miért kell hogy közben szerencsétlenek még éljenek? Ezen jár az agyam már legalább negyed órája és próbálok - ha nem is elfogadható - de legalább valamennyire racionális érveket felhozni mellette, de eddig nem sikerült.
Gondolom a szőrme épsége fontos, úgyhogy a leszúrás nem jön szóba. Ezt megértem, elvégre a szőrükért tenyésztik, ebből van pénz. De mittudomén, agyon lehet őket ütni valamivel, vagy nem tudom, valami megoldás biztosan lenne.
Szimplán egyszerűbb nem vesződni ezzel? Nem is értem, tényleg. Sajnos tényleg undorító egy faj vagyunk.

Agyalap 2010.01.14. 11:32:38

Szerintem válasszuk el ezeket az embernek látszó tárgyakat az emberiségtől.
Nem leszek vegetáriánus azért, mert az aranyos kis malacokat eszem meg, de az értelmetlen kínzást és brutalitást semmilyen esetben nem tudom elfogadni...

atomanti_35 2010.01.14. 13:10:24

Ez brutális ! Legszívesebben a végrehajtókkal ugyanezt tenném, megérdemelnék. Ettől függetlenül nem leszek vegetáriánus, mert normálisan is lehet az étkezésre szánt állatot levágni. Egyébként ilyenkor hol vannak a kacsa- és libatömés ellen kiabáló állatvédők, arra gondolni se merek, hogy esetleg ők ??
Csak kíváncsi lennék a mondókájukra, ami van nekijek !!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.14. 15:27:02

Nézz meg egy természetfilmet és reklamálj az oroszlánoknál vagy a hangyáknál.

A peta-nak épp ez a lényege: bűntudatkeltés, és az olyan konklúziók levonása, amit te írtál.

Szóval: Az ember nagyszerű! Maga a teremtés csúcsa.

(Ettől még vannak selejtek.)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2010.01.14. 15:35:33

@TaTa86.:
már az is bánt, hogy a filmen szereplő emberekkel egy fajhoz tartozom.

halbikvera 2010.01.14. 22:55:55

@TaTa86.: az oroszlán vagy a hangya nem öl szórakozásból, s nem kínozza feleslegesen a prédát.
A PETA alapvetően egy hatásvadász szerveződés, de ez a videó, legyen akár tőlük, akkor is mindenképp borzasztó.
(Amúgy nyilván nem minden ember szégyenletes, de összeségében sokmindennek nevezném ezt a fajt, csak a teremtés csúcsának nem...)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.15. 16:23:18

@halbikvera: "az oroszlán vagy a hangya nem öl szórakozásból, s nem kínozza feleslegesen a prédát."

Az ember sem, csak a selejt.
Egyébként már a majmok közül is van olyan amelyik hajlamos a szadizmusra, a szemétkedést pedig a legtöbbjük élvezi. Ez van, ez az intelligenciával jár. Bonyolultabb szerkezet könnyebben elromlik.

A PETA pedig egy ateista zsidó szervezet, amelynek ugyanaz a célja, mint az összes ateista zsidó szervezetnek: szétverni a társadalmat.
Ennek az egyik módja a folytonos bűntudatkeltés. Az egyik holokausztozik, a másik a nők folyamatos elnyomásával jön, a harmadik a harmadik világbeliek szenvedéseivel, amit természetesen mi okozunk, a negyedik a niggerekkel, bevándorlókkal, kisebbséggel az ötödik az állatkínzással.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.01.16. 02:07:44

Nyestkutya az, vagy esetleg mosómedve. Persze, hogy nem szép, amit csinálnak, az élve nyúzás igencsak gáz. Mindazonáltal lehet, hogy így nem sérül a szőrme, mert még ha tompa tárggyal ütik agyon, akkor is zúródik-reped esetleg. Márpedig ez láthatóan drága prém.

Na de... Tessenek újraolvasni a Tüskevárat. Amikor Matula bácsi megfőzi a rákokat. Élve. Márpedig azt nem írom alá, hogy akár Fekete István, akár Matula (aki végül is élő személy volt, ha nem is pákász, hanem vadőr) antihumánus vagy brutális lett volna. Van ilyen is. Én is számos állatot (halat főleg, de békát, madarat, emlőst is) megöltem már - leginkább megevés céljából. Nem kínzom, ha csak tehetem, de a lövés nem mindig megy pont oda, ahová az ember szeretné...

halbikvera 2010.01.17. 00:44:18

@Molnargoreny: Ha olyan drága szőrme, akkor meg adjanak be nekik egy injekciót. Egy tűszúrásnyi lyuk nem okoz kárt.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.01.18. 13:54:10

@halbikvera: csak nem tudom, hogy ott, ahol csinálják, van-e injekció, fecskendő, tű, stb. Nem olyannak néz ki a környék...

De mondok mást. Abszolút rendjén való (magam is csinálom) az élő csalihallal való horgászat. Ami abból áll, hogy a hátába szúrjuk a horgot, jó alaposan, és aztán így várja lent vergődve, hogy jöjjön a süllő vagy a csuka. Ha pedig mégsem jön, lassan elpusztul a horog okozta seb miatt, illetve, ha netán túlélné, és levéve elengedem, akkor jön a lassan ölő halpenész a sebbe.

Viszont az élő csalihal nagyon sok helyen sokkal jobb a döglöttnél, ezért a horgászok ragaszkodnak hozzá. Magam is (Matula bácsiék is így tették fel a vörösszárnyúakat a Téli berekben...). Állat-e vagyok?

halbikvera 2010.01.18. 23:55:59

@Molnargoreny: Túl azon, hogy biológiai értelemben mindenképp az vagy, kezdek némi késztetést érezni a használatára pejoratív értelemben is veled szemben.
A hal miatt még annyira nem is. A fejletlenebb gerincesek, de különösen a gerinctelen élőlények halála lényegesen kevésbé rendít meg, mint egy emlősé, amely egy átlagember számára is egyértelműen látható módon érző, szenvedő lény.
Nehezen értem, hogy vannak olyan emberek, akik egy ilyen videó láttán (lényegtelen, hogy PETA vagy más csinálja, lényegtelen, hogy zsidó összeesküvés áll-e a háttérben vagy sem) pusztán annyival elintézik, hogy ez így rendjén való. Ezzel most nem akarom azt mondani, hogy a videó miatt állatvédőnek álltam vagy bűntudatom lett volna (miért lenne, nem én kínzok szerencsétlen kisemlősöket, a kollektív bűnösség elképzelése pedig még sosem vezetett jóra), mitöbb azzal is tisztában vagyok, hogy miattam eggyel kevesebb állat bőrét sem fogják lenyúzni, de akkor is - ha ilyet látok, el kell szörnyedjek, s szerintem minden mentálisan egészséges embernek el kell szörnyednie tőle.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.01.20. 02:23:18

@halbikvera: nem nagyon érted...
Nem azt mondom, hogy ez szép és jó dolog. Ámde - ha a halak "alacsonyabbrendűek", vagy mert a horgászatot elég sokan csináljuk ilyen módon - akkor mit szólsz a bikaviadalhoz?

Mennyivel jobb az EU által is kényszerrel lenyelt, népi folklórnak minősített bikaviadal a mosómedvék élve megnyúzásánál? Mennyivel jobb Matula bácsi rákfőzése ezeknél?

Egyszerűen arra próbálok rávilágítani, hogy ha egy marslakó nézne minket ilyen kontextusban, nagyon egyformák lennénk. Neki mindegy lenne, hogy valaki mosómedvét nyúz élve, bikát mészárol, netán vörösszárnyút fűz élve horogra. Csak ott a hiba, hogy ha nem egyformán háborodik valaki fel ezeken, akkor vagy logikátlan, vagy álszent - ha meg igen, akkor általában nem gondolkodó vadzöld gőzfejű.

Vagyis ha egyszer élőhallal horgászom, akkor én olyan nagyon ne minősítgessem, aki a mosómedvéjét így nyúzza. De te se, hiszen megeszed azt a brojlercsirkét, amely egész életében tán leülni se tud, és nem tíz percet szenved, hanem nem is jut neki más soha, csak kínlódás. Csak azt éppen nem látod, és nem törődsz vele. Holott a nagyüzemi, abszolút az állatokkal szemben kegyetlenségnek minősülő állattenyésztést épp azért csinálják, hogy te ehess csirkecombot.

Amit én mondok, az lényegében az, hogy - különösen, ha valaminek részese vagy - ne ítélj, hogy ne ítéltessél...
süti beállítások módosítása