HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A naiv Hérodotosz

2007.12.04. 18:28 sasika61

    Van az emberi dolgoknak egy bizonyos körforgása, mely nem engedi, hogy mindig ugyanazok legyenek boldogok, írja Hérodotosz, a történetírás atyja.
    Néhány napja döntött a megyei közgyűlés a megyei kórház működtetésének privatizálásáról, utána láttam a közgyűlési elnök, S. T.  önelégült nyilatkozatát, annak kapcsán jutott ez a mondat az eszembe, s azon gondolkodtam, vajon igaza volt-e a görög bölcsnek?
    1986-ban kerültem ide tanítani. 1988-ban egyik végzős tanítványom, akit már ideérkezésem előtt beszippantott a KISZ, és párttagjelölt lett, meghívott azon a nyáron egy KISZ-es továbbképzésre előadónak az éppen azidőtájt alakulgató új mozgalmakról, az MDF-ről, a Fideszről stb. Bátor lépés volt ez tőle, hiszen maga is épphogy elvégezte a középiskolát, készült az egyetemre; nem tudom, egyeztetnie kellett-e valakivel meghívásomat és a témát.
Az előadásom után még néhány napig mint afféle kisegítő-táborvezető ott maradtam, s így beleláthattam a mozgalmárok mindennapjaiba ( már ekkor feltűnt, hogyan próbálják más előadók – pártpolitikusok - felkészíteni a jövő harcosait nyugatról átvett módszerekre, mint pl. brain-storming – ott hallottam először ezt a szót – stb.)
Történt egy nap, hogy a táborba magas rangú látogatók érkeztek, a megyei és a városi KISZ-titkárok, s még egy náluk is előkelőbb országos politikus, valami Pál, de már azt sem tudom, ez vezeték – vagy keresztnév volt-e. No, elég az hozzá, hogy ezek bevonultak, ájult tisztelet, részükről vállonveregető, lekezelő modor. Kifejtették, hogy  „No passaran!”, vagyis az új pártonkívüli szerveződéseknek nincs helyük a magyar politikában, a szocializmus él s élni fog, még talán Lenint is túléli, pedig az már szinte fizikai képtelenség, de hogy Kádárt mindenképpen, az tuti.
Még egyszer mondom: 88 nyarán voltunk; s ezek a személyek nem úgy tűntek, mint akik belátták a rendszer csődjét, s bármit is demokratizálni akarnának.
    És akkor itt ér össze a látszólag csapongóan felvett három téma: ezek a látogatók bizony S. T. és N. I. voltak, az utóbbi 8 éven át – Istenem segíts, hogy ne süllyedjek el szégyenemben – megválasztott polgármestere volt a városomnak.

   Hérodotosz ismerte a perzsák, az egyiptomiak s általában a keleti uralkodók világát. Nem gondolhatta azonban, hogy a hatalomátmentésnek milyen rafinált technikáira lesznek majd képesek későbbi korok despotái. Vajon boldogok-e?

Szólj hozzá!

Címkék: közélet történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr44252388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.