babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Éljen a független Koszovó!?

2008.02.16. 18:58 sasika61

2007. február 17-én, ma délután kikiáltották Koszovó függetlenségét. www.index.hu/politika/kulfold/ksv9714/

Az esemény jelentős tanulságokat hordoz számunkra is. Nem csak arra a kényes helyzetre kell itt gondolni, amelyet a magyar külpolitika láthatóan nehezen tud kezelni, ráadásul el kell ismernem, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben: a határon túli magyar közösségek többszörösen is érintve vannak. A vajdaságiakat fenyegetheti a Koszovóból kivándorló szerbek betelepülése, a tartomány függetlenné válása viszont a népek önrendelkezési jogát állítja helyre, ami hatással lehet bizonyos magyar autonómia-törekvésekre is.

De számomra nem itt van a lényeg.

Koszovó a „szerb nemzet bölcsője”, itt zajlott a szerb történelem meghatározó ütközete 1389-ben, amely szerb vereséggel végződött. Ez ugyan még nem jelentette a szerb állami önállóság teljes megszűntét, viszont vazallus állammá süllyedt, majd a 15. században a Török Birodalom része lett.

A török hódítás alakította át teljesen a tartomány vallási és etnikai térképét: mára a lakosság többsége, mintegy 90%-a iszlámhívő albán. A kölcsönös leszámolásokkal, népirtásokkal most nem érdemes foglalkozni: mindkét félnek van bőven takargatnivalója.

Számomra az esemény egy dolog miatt fontos. Megerősíti azt a véleményemet, hogy hosszabb távon, stratégiai léptékekben az igazán fontos dolgok az ágyban dőlnek el.

S ezt kellene végiggondolnia az összes európai politikusnak.

1 komment

Címkék: magyarok külpolitika koszovó szerbek határon túli

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr1341893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.16. 20:12:19

Méghozzá kizárólag olyan ágyban, ahol ókonzervatív módon összeillesztésre naturálisan alkamas nemiszervek különnemű gazdái hancúroznak...