babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A bostoni fojtogató reinkarnációi

2008.04.04. 15:41 sasika61

 

Manapság nagy divatja van azoknak az előadásoknak, tanulmányoknak, melyekben a szerzők kifejtik, hogy az ország pénzügyi helyzete tarthatatlan, ezért súlyos megszorításokra van szükség.

Ebben természetesen Bokros Lajosé a főszólam, valóságos megszállottja a megszorításoknak, mintha a bostoni fojtogató reinkarnációja lenne. Az utóbbi hetekben azonban többen is sikeres konvergencia programot hajtottak végre -Járai Simor-, sőt megemlíthetném Kókát is, ha ő valaha is lett volna valaki.

Tagadhatatlan, hogy az ország e téren is bajban van. Ezermilliárdokat meghaladó költségvetési hiány évről évre, tizenhétezer milliárd körüli ( kb. 100 milliárd dollár) államadósság, ami a GDP 66%-át teszi ki.

Közös ezekben az elképzelésekben, hogy a megszorítások múlhatatlan szükségességét többszörös milliomosok – ha nem milliárdosok- hangsúlyozzák,  s általában a „jóléti” kiadások erőteljes visszafogásában látják a megoldást. És itt válnak rögtön hiteltelenné.

Marxista himlőfertőzésből visszamaradt sebhely-kifejezéssel élve: „antagonista ellentét” van ugyanis társadalmi-pénzügyi státuszuk és a javasolt terápia célközönségének anyagi viszonyai között.

A legszegényebbek szociális támogatásait nem lehet visszafogni, hiszen már így is a létminimum alatt vannak, noha minden szempontból jobb lenne, ha segélyeiket feltételekhez kötnék (erre vannak kísérletek).

A megszorítások tehát ismét a középosztályt sújtanák leginkább. A „fizessenek a gazdagok” jelszó ugyanis sosem ér el a ténylegesen gazdagok világáig: milliomos Bokros-milliomos pénzügyérsége alatt viszont gazdagnak számítottunk mi, tanárok is: többségünktől elvették a családi pótlékot.

Hitelesebb lenne minden ilyen javaslat, s nem mellesleg a közös áldozatvállalást is elfogadhatóbbá tenné, ha tisztelt fojtogatásra buzdítóink magukon (értve alatta saját személyüket és pénzügyileg hasonló helyzetben lévő köreiket) kezdenék. Mondjuk azzal, hogy egy egyszeri, jelentős vagyonadót fizessenek a milliárdosok, külföldi tulajdonú kereskedőláncok, bankok, biztosítók stb.; vagy pl. olyan progresszív jövedelemadót vezessünk be ideiglenesen, ami bizonyos évi jövedelemszint fölött – mondjuk 50 millió Ft- nagyobb elvonást tenne lehetővé, mint 36%, jelenleg ugyanis a havonta milliókat keresők ugyanazzal a sávval adóznak, mint én. Vagy legalább látnánk, hogy megpróbálják elzárni azokat a csapokat, amelyeken számolatlanul ömlik a pénz, lásd: állami-önkormányzati vállalati vezetők elképesztő végkielégítései (Antal Attila-BKV).

Ilyet persze nem javasolnak ők. Bokros sem tiltakozott, amikor még a 90-es évek közepén a Budapest Bank eladásakor kb. 15 milliónyi jutalmat kapott. Úgyhogy ezekre az általuk javasolt megoldásokra is csak azt mondhatom:

 Kedves Bokros és Társai! Fojtogassátok a jó édes….!

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság lajos bokros

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr65411223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.