HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Bismarck és az Á la Carte

2008.06.06. 18:43 sasika61

 

Az MTV1-en heti rendszerességgel jelentkezik Szombathy Pál műsora az, az Á la Carte. Tegnap este Szenes Zoltán, volt vezérkari főnök, hadtörténész, John Lukacs történész, Majtényi László, jogász, jelenleg az ORTT elnöke, Závada Pál író, Zsedényi Adrienn énekesnő és Tari Annamária pszichológus volt Szombathy Pál vendége. A műsor a szokásos érdektelenséggel folyt egészen a 17. perc 50. másodpercéig. Ekkor John Lukacs belekezdett egy mondatba, ami nagyjából így szólt: „Nem tudom, ki mondta már, hogy a politika a lehetségek (sic!) tudománya.” Rövid csönd, úgy tűnt, mintha az idős történész várta volna, hogy valaki kisegíti. Ehelyett a „lehetségek” szót javították „lehetőségek”-re, de senki nem akadt a résztvevők közül, aki ismerte volna a mondat szerzőjét. Végül Szombathy, mentve a helyzetet, benyögte, hogy „Bismarck”. A professzor válaszolt, hogy igen, lehetséges, Bismarck is nagy ember volt stb. A jelenet nem tartott tovább húsz másodpercnél, az MTV videotárában megnézhető: http://www.mtv.hu/videotar/?id=24442.

Természetesen nem kellett volna ismernie mindenkinek az idézet szerzőjét. Az idős professzort menti kora, érdeklődésének eltérő területe, emigrációban eltöltött évtizedei. Závada a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, majd az ELTE szociológusi szakán, ebből gondolom: történelemből felvételiznie kellett, esetleg ismerhette volna az idézetet. Ugyanez vonatkozik Majtényi Lászlóra is. A pszichológus és az énekesnő kiesnek a lehetséges jelöltek közül. Szenes úr már annál inkább szóba jöhetett volna, hisz hadtörténész, azt viszont sejthetjük, hogy mennyire elmélyült kutatásokat folytathatott bármiről is, nem csoda, hogy neki sem „ugrott be” senki. Így érkeztünk el a műsorvezetőhöz. Nem tudom, ő hol és mit végzett, nem is vártam volna el tőle a választ, szóvá sem tenném az egészet, ha nem jön elő a megoldással:„Bismarck”. Hát, kedves Szombathy úr, nem Bismarck. Egy másik nagy ember, Kossuth Lajos. Mondata egyébként pedig így hangzik. „A politika az exigenciák tudománya.” 1848. július 20-án a képviselőházban hangzott el a „horvát bonyodalom és az olasz segély kérdésében”: http://www.neumannhaz.hu/scripts/SGML/BHISGMLtr?kossuth/kossuth0018.sgml

Ennyi.

Még valamit: nem én vagyok a lényeges: az idézetet egy átlagos történelmi műveltségű ember ismeri, mint ahogy a szerzőjét is. A következtetéseket az olvasóra bízom...

 

2 komment

Címkék: média la á pál carte szombathy

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr97507223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komáromy Rudolf 2008.06.07. 09:59:35

Kedves sasika61!
Nem tudom, hány „átlagos történelmi műveltségű ember ismeri” Kossuth Lajos hivatkozott kijelentését, de attól félek, az exigencia szó értelmét igen kevese Való igaz, hogy egy-egy kifejezés szövegkörnyezettől függően sokféleképpen fordítható, az exigencia például magyarán ’elvárás, követelmény, szükséglet, kényszer, igény’, viszont a legritkább esetben, úgyszólván sohasem ’lehetőség’. Nem kizárt tehát, hogy mégis át kell engednünk a szerzőséget Bismarcknak, akitől hamarjában az alábbi idézeteket találtam (a lelőhelyeket terjedelmi okokból nem részletezem, de ha kell, szívesen megadom):
„Die Politik ist keine exakte Wissenschaft.” A politika nem egzakt tudomány. (Beszéd a porosz kamarában, 1863. december 18.)
„Politik ist keine exakte Wissenschaft, wie viele der Herren Professoren sich einbilden, sondern eine Kunst.” A politika nem egzakt tudomány, miként a professzor urak közül sokan képzelik, hanem művészet. (Beszéd a birodalmi gyűlésben, 1884. március 15.)
„Die Politik ist die Kunst/die Lehre des Möglichen.” A politika a lehetőségek művészete/tana. (1867. augusztus 11-én Meyer von Waldeck herceggel folytatott beszélgetése során tett megjegyzését két változatban idézik.)
„Politik ist die Wissenschaft des Möglichen, ist keine Mathematik oder Arithmetik.” A politika a lehetőségek tudománya, nem pedig matematika vagy számtan. (1890)
Ebből is látszik, hogy John Lukacs egyáltalán nem szorul mentegetésre „kora, érdeklődésének eltérő területe, emigrációban eltöltött évtizedei” miatt. A professzor úr több mint hatvan külföldi esztendő után is választékosan, olykor élvezetes ízekkel beszéli anyanyelvünket, szerényen, körültekintően fogalmaz, és mindig tisztelettel szól másokról. És talán Majtényinak, Závadának, Zsédának és a többieknek sem kell nagyon pironkodniuk.

Komáromy Rudolf 2008.06.07. 10:02:07

javítás:
...értelmét igen kevesen.
süti beállítások módosítása