HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Az egri kórházvédők és a HospInvest

2008.07.02. 16:52 sasika61

 

Az egri „kórházvédők” szerint tegnap járt le az a határidő, ameddig a dolgozók a HospInvest (HI) által felkínált szerződéseket aláírhatták volna. Mások, így a HI, ezt tagadják, mondván, hogy még mindig van 2 x 120 napjuk, vagyis a bizonytalanság még kb. decemberig tartani fog. Nem csodálnám, ha kiderülne: a megye olyan szerződést kötött az üzemeltető céggel, amelyben az áll, hogy bármely lejárt határidőhöz képest van még 2 x 120 nap a szerződések begyűjtésére.
 
Nehéz tisztán látni ebben az ügyben. Magam is bizonytalan vagyok, leginkább azt látom, mi az, ami nehezíti a megítélést. Az mindenesetre világos, hogy a dolgozók nagy többsége, mintegy 1000 fő elutasította a HI által felajánlott szerződéseket, s nagyjából az is látszik, hogy mindkét fél belelavírozta magát egy olyan zsákutcába, amelyből nem lehet kijönni a vereség tudata nélkül. Ezért aztán a kötélhúzás során egyre többen állnak be a két fél mellé, olyanok is, akiket normális körülmények, tiszta viszonyok közt egyik fél sem vállalna fel (tegnap a kórházvédők tüntetésén megjelent pl. Thürmer Gyula és a Jobbik egyik szervezete, ugyanazon az oldalon…) Ez persze a legrosszabb következménnyel jár: az elvileg tisztán egészségügyi témából politikai ügy lett.
 
Ugyanakkor álságos a HI vezetőjének, Deák Gábornak az az elvárása, hogy a politika szálljon ki a mérkőzésből: már a megyei döntés meghozatalakor nyilvánvaló volt, hogy politikai döntést hoztak. A közgyűlésben - mint az ismert - 20-20 volt a jobb-és baloldali képviselők aránya, már elnököt is csak úgy sikerült választani, hogy egy, a Fidesz listájáról bekerült alak „színt váltott”, s átállt a szocialisták oldalára, ettől kezdve lényegében velük szavaz. Józan ésszel aligha várható el, hogy a jobboldal ne érezné: itt minden fontos kérdésben árulás révén döntenek az így többségbe került szocik. Így volt ez a kórház ügyében is: a „többség” az intézmény üzemeltetési jogát privatizálta a HI javára, pl. a Debreceni Egyetemmel szemben, amelynél a HI szerintük jobb pályázatot adott be… A megye kórházainak jelentős részét már így is a HI üzemelteti, elhiszi-e ezek után bárki, hogy a HI nem kötődik szorosabban egyik párthoz sem?
 
A kórházvédők privatizációellenes álláspontját ugyanakkor gyöngíti, hogy a városi Fidesz vezetőjéről kiderült: ő is privatizálta egy egészségügyi szervezet működtetési jogát, nehéz tehát megmagyarázni, miért nem lehet az egyiknek azt, amit a másik már csinál? Az sem tett jót a kórházvédők megítélésének, hogy egyik vezetőjük nem is egészségügyi dolgozó (az egri Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnöke!), aki pedig az, nos, őt a közvélemény a kórház-ügy előtt akkor ismerhette meg, amikor a makói „gázvagyont” vette birtokba a Szent Korona nevében, és ősmagyar ruhába öltözve, sámándobot kezében tartva követelte: foglalják jogszabályba, hogy az itt kitermelt gázt a magyaroknak ingyen kell adni. Remélhető-e tőle, hogy egészségügyi témában komolyabban gondolkodik?
 
A megyei vezetés oldalán beszállt a küzdelembe Kökény Mihály, aki finoman, de aligha félreérthetően megfenyegette az „ellenállókat”, hogy egy kórház súlyponti szerepe nem örök adottság, azt vissza is lehet vonni, s ha a HI nem tud osztályokat üzemeltetni, akkor ugye ez meg az lesz, de a dolgozók mindenképp rábasznak (ezt Misi ne így mondta, hiszen ő finom úriember ugyebár). A helyi sajtó egyértelműen a megyei vezetés mellett áll, alig van hét, hogy 2-3 cikk ne sugallná a HI pozitív szerepét, a heol.hu-n Deák úr fogadóórát tarthatott, a kórházvédők persze nem…
 
Kívülállóként úgy tűnik, a leghelyesebb lépés a HI szerződésének felbontása lenne, a kórházi dolgozóknak pedig ezek után fel kellene szólítaniuk minden politikai erőt a tartózkodásra, a (jobboldali) város és a (baloldali) megye vezetőinek pedig tárgyalásokat kellene kezdeményezniük együtt a minisztériummal a kórház működtetéséről.
 
De persze ez csak ábránd. Az iszapbirkózás fog folytatódni, miközben a kórház tovább züllik. Ahogy egy főorvos ismerősöm mondta: Sanyikám, csak ide ne kerülj!

1 komment

Címkék: egészségügy egri hospinvest kórházvédők

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr59549887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerékgyártó Árpád · http://Tekerek 2008.08.02. 23:27:11

A heves megyei közgyűlés a lakosság alkotmányban rögzitett jogát sértette meg, amely a legjobb orvosi ellátást kellene, hogy biztosítsa.
A kórház kezelésének magán kézbe adásával eleve a gyógyulásra biztosított összeg jelentős része elúszik. A magán tőke nyereséget akar. Tiz százalék alatt inkább bankba teszi a tőkét. Tehát a gyógyításunkr szánt pénz minimum tíz százalékát eljátszotta a megyei közgyűlés még akkor is, ha pénzbefektetést igér a magán tőke. azt is búsásan visszaszedi.
Nyereségét tovább növeli, hogy a beteg gyógyításánál nem a beteg számára legcélravazatőbb gyógymódot fogja választani, hanem amit megéri neki. Ha nem is kell műteni fog, vagy ha egyébként kellene, de nem kifizető, akkor mellőzi. A beteg érdeke teljesen másodlagos.
Nem beszélve továbbá arról, hogy az egészségbiztosítás betegei jó esetben folyosón lesznek gyógykezelve. Kényszerből megtűrt, kinézett betegek lesznek. Pontosabban ez a sors vár ránk Heves megyeiekre!

Tekerek