babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Kik gyilkoltak Kiskunlacházán?

2008.11.28. 13:24 sasika61

 

A kiskunlacházi szörnyű tragédia, a 14 éves kislány brutális meggyilkolása, illetve az események reakciói újból rámutattak a cigányság és magyarság szinte megoldhatatlan kapcsolatára. Találgatásoknak nem hiszek, a rendőrség pedig egyelőre nem nyilatkozik. Ugyanakkor ma este hétkor a nagyközségben demonstrációt tartanak az erőszak és megfélemlítés ellen. A meghívó itt (http://www.kiskunlachaza.hu/) olvasható, maga a polgármester írta alá, tehát nem valamely politikai párt vagy mozgalom. Ebben ugyan nincs egy szó sem arról, hogy konkrétan kik ellen is fog lezajlani a tüntetés, de a szóhasználat, az analógiák azt sejtetik, hogy a megfélemlítők, a lakosságot rettegésben tartók cigányok. Esetleg a gyilkosok is. Ezt megerősíti, hogy a demonstráción részt vesznek a Goj Motorosok, a különböző fórumokon szinte kész tényként kezelik, hogy a kislány gyilkosai cigányok voltak, a nagyközség honlapján lévő nyitó közleményben pedig a polgármester szükségesnek látja megnyugtatni a lakosságot, hogy rémhír, miszerint 40-50 roma család betelepítését terveznék. Mindezek együtt ki nem mondva is valószínűsítik, hogy cigányellenes tüntetés készül.
 
Most akkor tudnak-e a helybeliek valamit, amit mi nem? Vannak-e biztos információik az elkövetők hovatartozásáról vagy nincsenek, s a cigányok elleni vád éppoly rémhíren alapszik-e, mint az, hogy a község roma családokat akar betelepíteni? Az utóbbitól a polgármester elhatárolódik, az előbbitől nem. Ez mit jelent? Esetleg ő is tud valamit, amiről a nem odavalósiak nem értesülhettek? Nem hiszem, hogy egy ilyen tisztség birtokosa puszta indulatból, csupán rémhíreknek felülve szervezne tiltakozást, vagyis lehet valamilyen megbízható információja. Akkor erről mi miért nem tudunk?
 
Ha pedig a cigányok érintettsége rémhír, s ennek ellenére azonnal rájuk asszociál a közvélemény, annak is megvan a maga oka és jelentése. Az ellenkezőjét figyelhettük meg az elmúlt hetek nagycsécsi, pécsi gyilkosságai után: ott a cigányvezetők kiáltottak azonnal rasszista indítékot. A két reakció együtt mutatja a mély bizalmatlanságot egymás iránt, amely már olyan fokú, hogy az indulat ködében a tények is elvesznek, nem fontosak többé. Én most a legőszintébben azt kívánom, bárcsak kiderülne, hogy nem cigányok ölték meg a kislányt s nem magyarok gyilkoltak Nagycsécsen és Pécsett. Sokat tompítana az ellentéteken, ha a rendőrség gyors és eredményes nyomozásra lenne képes, különben kiszámíthatatlan események vehetik kezdetüket.
 
A legkülönfélébb emberek vizionáltak polgárháborút az elmúlt időszakban, Kósa Lajostól Horváth Aladár mai megszólalásáig (http://www.mno.hu/portal/600250). Ha ennyire egyértelmű a helyzet, nem kellene tenni valamit, amíg nem késő?

439 komment

Címkék: közélet polgárháború cigányok kiskunlacházi gyilkosság

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr79793010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carnivora (törölt) 2008.11.29. 01:11:04

sinuhe 2008.11.29. 01:06:59

te színhülye még mindig nem válaszoltál ... Őszintén szólva nekem sem tetszik, hogy egy 14 éves leánygyermek este egyedül kóricál, DE ez miben is jogosít fel egy csapat buckalakót a kislány lemészárlására?

gizda 2008.11.29. 01:06:07

Ja csak a történelem változó mi is leszoktunk a nyilazásról meg a bajor menyecskék erőszakolásáról, mert másképpen kipurcanás lett volna ... a cigányokat is erővel kell kényszeríteni a változásra. -

gizda 2008.11.29. 01:11:57

sinuhe
Eddig irtam neked, mert értelmes, vagy legalább is gondolkodó embernek látszottál. De ez a mostani beírásod:

- Nem lehet mindenki mellé egy testőrt állítani!
De a szülőnek ez még a saját kötelessége. -

meggyőzött arról, hogy személyesen kell megtapasztald a félelmet, hogy lásd, hol a hiba az okfejtésedben. Szülő maradsz a halálodig, ha tetszik, ha nem. És a gyereked, a gyereked marad a halálodig, ha tetszik, ha nem.
Tehát ne az egyéni felelősséget boncolgasd, hanem gondolkozz, két szigorú "nem mész sehová gyerekem", amíg nem leszel 18 (vagy kitudja, meddig akarod a gyerekedet, gyereknek tartani) éves és a magad ura.

Szar lehet (és lesz is a jövőben) a te gyerekeidnek, ha csak úgy vannak biztonságban, ha te figyelsz rájuk.

gizda 2008.11.29. 01:15:47

Carnivora 2008.11.29. 01:11:04

inkább nyilaznánk tovább. És fosztogatnánk St Gallent. :-) Jól van csak szar tréfa volt. :-(

Bár mi az Ural mögül jöttünk de egy Szent István kellett ahhoz, hogy gatyába rázzon, minket.

sinuhe 2008.11.29. 01:19:30

Carnivora
talán azért érzik magukat annyira "jól" nálunk mert jó a "közeg" az elvegyüléshez. Talán Svájcban szembetűnőbb lenne a különbség...

Gizda....igazad van....no felelősség! adj kést gyufát és piát az óvodás kezébe....
Nem vitattam azt, hogy ez a közbiztonság van NEM JÓ! Nagyon nem jó! Ellenben vitatod, hogy kellett volna vigyázni a gyerekre. Helyes. Mit is mondhatnék....

Egyhibás 2008.11.29. 01:21:30

Hova? 2003-ban megszüntették a felső tagozatot az iskolában, mert nem volt pénze a fenntartásra az önkormányzatnak. Tavaly hasonló sorsa jutott az alsó tagozat, és az óvoda. Ezt a pénzhiány mellett, a gyerekek hiánya indokolta. Pedig van gyerek a faluban. De nem járatták vagy nem jártak iskolába. A művelődési ház is bezárt, mert már nincs, aki az adott körülmények között üzemeltetné. Kettő darab kocsma van, de aki jót akar magának, elkerüli. Egyszer szeretnék ott tartani, hogy egyáltalán elmehessek érte. De nehogy azt hidd, hogy ez mindig így volt, amikor 14 éves voltam, akkor egész más volt a helyzet. Édesanyám egyedül elengedett a művelődési házba, és én félelem nélkül haza értem. Igaz, akkor egészen más volt a helyzet. Jóéjszakát.

sinuhe 2008.11.29. 01:26:32

Köszönöm, hogy egyáltalán válaszoltál, de nem adtál arra választ amit kérdeztem.
Hogyha a te lányod lett volna ott és indult volna haza éjjel/hajnalban akkor érte mentél volna vagy nem?
Szerintem igen, de jobban esett volna ha leírod mert számomra teljesen értetlen ez a nem érteni akarás a bejegyzésekben.
Jó éjszakát.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.29. 01:30:53

ERDÉLY ÉS RÉSZEINEK ( A PARTIUMNAK ) TRAGÉDIÁJA


A trianoni békediktátum aláírása, kényszerelfogadása (l920.VI. 4.) idején Magyarország szerves részében: Erdélyben és részeiben, un. Partiumban* ( továbbiakban: Partium ) három nemzet élt: a magyar, a székely-magyar, a szász (német) és a nemzetnek nem tekintett román.

Az 1910. évi magyar népszámlálás adatai szerint, az egyes anyanyelvekhez tartozók száma Erdélyben:

— magyar 1.661.805 31,6 %

— szász/német 564.789 10,8%

— román 2.829.453 53,8 %

— szlovák,cseh 42.000 0,8%

— rutén/ruszin 20.482 0,4%

— szerb, horvát 54.055 1,0%

— egyéb 84.882 1,6 %

Összesen: 5.257.467 fő. 100 %


A magyarságot, ideértve a székely-magyarságot is, kitevő 31,6 % közvetlenül az I. világháború (1914-1918) előtt és után, magasabb volt. 1910-től a trianoni békediktátum kényszeraláírásáig eltelt 10 év. Ez alatt az idő alatt Erdélyben és a Pártiumban ahol a magyarság természetes szaporulata mindég magasabb arányú volt, és a belső és a külső vándorlások alakulása is elő -

1/ Partium, Erdély különállása idején az erdélyi szabadság nagy vonzerőt gyakorolt a vele határos magyar vármegyékre s több - kevesebb rnagyarorsz terület az erdélyi fejedelemséghez csatlakozott. Mivel az erdélyi fejedelem a Principes Transylvaniae dominus címet használta, az ő tényleges uralma alatt levő magyar területeket Partiumnak kezdték nevezni. A Partium neve később állandósult s Kraszna, Középszolnok és Zaránd vármegyék Kővár vidéke és Zilah városa tartoztak hozzá. Az 1848-as VI. t.c. ezt a területet visszacsatolta Magyarországhoz. Az 1849-et követő osztrák abszolutizmus ismét egyesítette Erdéllyel. Csak 1861-ben csatolták újból vissza Magyarországhoz.

segítette a magyarság számbeli gyarapodását, a románság számaránya nem lehetett több 48,5—49,5 %-nál, mivel az I. világháború kitörésétől (1914 ) 1910-ig visszamenőleg, majd Romániának az I. világháborúba való belépése (1916) után, a románság tömegesen hagyta el Erdélyt és a Partiumot s telepedett meg akkori Ó-Romániában, az un. Regátban (Királyságban). Csak 1900 és 1914 között, l4 év alatt, 143.000 román nemzetiségtiségű vánderolt ki Erdélyből és a Partiumból Ó-Romániába. 1916 őszén, amikor az Ezdélybe betört román hadsereget a központi hatalmak haderői tönkreverték és kiszorították onnan, a határmenti román lakosság tömegesen hagyta el Erdélyt és a Partiumot. Ennek a helyzetnek a következményeként 1918-ban, majd 1920-ban, a békediktátum aláirásakor Erdélyben és a Partiumban, a románság nem lehetett abszolút többségben. A békediktátumot megalkotó nagyhatalmak, nem fogadták el a magyarságnak népszavazás elrendelésére előterjesztett javslatát, igényét. Ezzel a békediktátum alkotói elkövették azt a hibát, hogy Erdély és a Partium románságát, a statisztikatudomány elvével ellentétben, nem arányították Magyarország összlakosságához, súlyosan vétve ezzel az un. többségi lakossághoz való viszonyítás elve, törvénye ellen.

Románia kizárólag az Erdélyben és a Partiumban élő csupán vélt többségre alapozott trianoni békediktátum alapján, a történelmi – a tényleges - Erdélynél, amelynek területe 57.000 km2 volt, 46.000 km többet, összesen 103.000 km2 területet kapott ajándékul, elrabolva ezzel Magyarországtól a nagy magyar alföld csak magyarság által lakott keleti részét.

A magyar honfoglaláskor (895) Erdélyben román népesség nem volt. Hogy 1910-re mégis honnan ás hogyan került Erdélybe és a Partiumba annyi román, hogy számaránya - kétségtelenül 53,8 százalék lett, szolgáljanak a következő történelmi tények:

A magyar, honalapitó Árpádházi királyok uralkodása alatt (l000-1301) — okleveles források szerint — Erdélyben csak XIII. században jelennek meg. Magyarországon a róluk szóló első okleveles említés 1210-ből való.

III. Endre király (1290 — 1301) 1293-ban tudni akarta, hogy országában, annak keleti részében, Erdélyben hány vlach (olacos) él. Ezért ezeket Székes nevü birtokára telepíttette. Ez a birtok 36.000 katasztrális hold (kh) volt. Egy család 10 kh-t kapott. Egy családot az általánosan elfogadott számítási mód szerint 4,5-5 főnek véve, 3600 család 16-18.000 fő lehetett. Ennek az adatnak a helyességét bizonyítja a mindössze 30 évvel későbbi pápai tizedszedő lajstrom is, amely szerint Magyarország Erdélynek nevezett területén:

— 310.000 magyar és székely-magyar katolikus,

— 21.000 szász /német/ katolikus, és

— 18.000 vlach /olacos/, azaz román ortodox (görögkeleti) lakos élt.

Több mint egy évszázad multán, a Hunyadiak idejében - 1446 ás 1490 között - az egyre növekvő adóterhek és rabszolga sorsuk miatt, állandósult a két szomszéd román vajdaságból: Havasalföldről és Moldvából a. románok menekülése, beszivárgása, betelepedése Erdélybe. Így Mátyás király (1458—1490) halála után Erdélyben, a már bemutatott vallási megoszlás szerinti népesség összetétel nagymértékben megváltozott: a magyar és a székely—magyar elem mintegy 100.000 fővel csökkent, a szász /német/ viszont 79.000, a román 82.000 fővel gyarapodott. A magyar és székely—magyar elem száma csökkent, mivel midkettő országos terhet is viselt: katonáskodott, háborút viselt és adót fizetett. Így, ilyen körülmények között folyton fogyott. A román akkor még nem volt hadra fogható elem, a szász‚ (német) elem az országrész gondjainak rendezésében pedig olyan rnértéklettel vett részt kiváltságokkal gazdagon ellátott életében (szász autonómia)‚hogy magyer, székely-magyar fogyással szemben csak gyarapodhatott és számarányában emelkedhetett.


A mohácsi vész (1526) után, az önálló Erdélyi Fejedelemség szervezésekor - 1541 után - Verancsics Antal (1504—1573) tudós, bíbornok, esztergomi érsek szerint is, románok lélekszáma “akkora lehetett, mint bármelyiké a másik három nemzet közül. Erdély lakosságának tehát mintegy ¼-e lehetett román.

Báthori Endre (András) fejedelem (1598 – 1599) fölött az 1599. évi schellenberki (schellenbergi) csatában győztes Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) havasalföldi vajdának (1593 - 1601 (11 hónapig tartott Erdély fölötti uralma alatt nem volt “csekély” sem a magyar, sem a székely-magyar elmenekültek száma.


Mihály vajdát Básta osztrák császári hadvezér 1601-ben Erdélyben megölette. Bástát viszont Székely Mózes kiűzte Erdélyből ből s átvette fölötte e hatalmat. Básta ezért Erdélybe hívta Radu Serban havasalföldi vajdát, aki valóságos emberirtást végzett a magyar és székely-magyar — elsősorban előkelők között, nem kímélve ezek tömegeit sem. Erdély összlakossága így l600-as évek elején alig lehetett több 5-600.000 főnél.


A schellenberki (schellenbergi) vereség és Básta bukása között eltelt időszak (1599.X.31-l604) alatt Erdély megyar parssztsága és székely-magyar parasztsága annyira megfogyatkozott, hogy összefüggő tömegből kisebb-nagyobb népszigetekké változott. Szamosközy István (?—l612), a gyulafehérvári magyar római katolikus káptalan levéltárnoka szerint: A Habsburg ura lom (Basta uralma) idején Gyulafehérváron, a volt gazdag városban, csak koldusszegény nép, városok helyett falvak, megművelt földek helyett pusztaságok, emberek helyett vlachok, falvak helyett sövénykerítések, épületek helyett kalyibák, állam helyet rút barbárság volt található. (Szamosközy István: Erdély története l598-l599, l603. Magyar Helikon II.Kiadás, l977. 260. o.)


Az l597-1598. évi tatárjárás nyitotta meg a Körösök és a Szamos völgyében a nagyszabású román betelepedést. Bihar és Csongrád vármegyékről tudott, hogy Ősi Árpádkori magyarságukat ezek a tatárjárások ölték meg, vitték örök rabságba.


Erdély magyarságának és székely-magyarságának helyzetét súlyosbította a „cuius regio, eius religio” elve. A volt római katolikusok egy része, nem fogadta el az új hit, a reformáció puritánizmusától áthatott istentiszteleti rendjét. Átpártoltak a helységük román görögkeleti (ortodox), később görögkatolikus egyházába. Ha ők maguk, az átpártoltak, esetleg nem is, de utódai szinte kivétel nélkül mind románok lettek örökre!...


A magyar Erdélyben az egész középkorban és ezt követően is‚ érvényesült a hűbérbirtokok adományozásának a gyekorlata, havasalföldi és moldvai vajdák megsegítésére, oltalmazására. Magyarország és a két román vajdaság között ugyanis már a XII—XIII. századba visszanyaló un. hűbéri-hűbéresi viszony alakult ki. Ebben a viszonyban a magyar királyok és olykor-olyker erdélyi magyar fejedelmek voltak a hűbérurak, a román vajdák pedig a hitbéresek, a vazallusok. Ez a viszony a magyar királyok és az erdélyi magyar fejedelmek hatalmasságának, Magyarország gazdasági-szellemi-társadalmi és politikai fejlettségének, különösen katonai erejének az elismerésén alapult védekezés gyanánt azzal a veszéllyel szemben, amely az akkor hatalmas török birodalom terjedésének következményeként alakult ki a két román vajdaság kötvetlen közelében. Ugyanakkor ez a viszony közel öt évszázadon át Erdélyben és a Partiumban is hozzájárult a zavartalan román beszivárgás, bemenekülés és megtelepedés elősegítéséhez és a gazdasági megalapozásához is, minthogy e bejöttek és megtelepedettek nagy kiterjedésű birtokokhoz jutottak hozzá.Az ezeken a birtokokon létesült román egyházak hajszálgyökerek lettek Erdély, valamint a Partium és a vajdaságok románsága között.


Az Erdélybe és a Partiumba való bemenekülés, beszivárgás, de behívás is folytatódott az alatt a több mint száz évig tartó korszak alatt sem (Havasalföld 1714-1821, Moldva 1709-1821), sőt akkor volt a legnagyobb arányú, amelyben a két román vajdaság élén a Porta által súlyos pénzösszegek ellenében küldött görögök lehettek vajdák.


Az 1718. évi pozsareváci békében a Magyarországnak visszaszerzett, volt színmagyar lakosságú Temesi Bánságban - az 1723. évi népszámlálás adatai szerint — 25.000 beszivárgott, odabujdosott, ott letelepedett román és szerb lakost találtak.


Egy kormányhatósági becslés (1713-1714) szerint Erdély népességének 47 %-a magyar (és székely-magyar), 19 %-a szász (német) és 34 %-a volt román. Ezt követően, mindössze 14 év multán — Acsády Ignác egy 1821-ban végzett adóösszeirás adatai alapján a románság arányát 48 %—ra tette.


Az 1738-ban Magyarországra betört török hadsereggel együtt nagyszámú románság is betelepedett Erdélybe ás a Partiumba.


II. József Császár uralkodása (1780—1790) idején, l784 és 1787 között népszámlálást vágeztek. Ennek adatai szerint Erdélynek és a Partiumnak 1.411.000 lakosa volt. Az Erdélyben és a Partiumban lakó románok száma 880.000 fő volt. Ezeknek ez a magas száma a két román vajdaság már említett fanariota korszaka alatt onnan kimenekült és Erdélyben és a Partiumban megtelepedett románok nagy számának tudható be. Alig több mint 80 év alatt Erdélyben ás a Partiumban a román szaporulat 400 %-os volt.


Erdélyben 1784-ben volt a románok Horia-Closca-Crisán parasztlázadása. Horia és társai föllázadt paraszti tömegeikkel

23 magyar birtokost öltek meg és 389 magyar falut dúltak föl irtva egész vidékek magyarságát. Ennek a román parasztfölkelésnek következményeként csappant meg Erdély és a Partium déli részének a magyarsága olyan mértékben, hogy új erőre többé nen tudott kapni.


A szomszédos román vajdaságokban 1821-ben — éppen a fanarioták uralmától való megszabadulás érdekében — forradalom tört ki a Tudor Vladimirescu-féle forradalom. A forradalom elől a Havasalföldről menekülők Brassóban és Szebenben húzódtak meg, a Moldvából menekülők pedig Bukovinában és Erdély észak keleti részében. Ezeknek a menekülteknek egy része is Erdélybe maradt‚örökre.


Az osztrák (habsburg) politika rettegett egy a Keleti Kárpátoktól a Lajtáig terjedő erős Magyarország létrejöttétől, s mintegy két évszázadon át, az 1848/49-es magyar szabadságharcot követő 1867. évi osztrák-magyar kiegyezésig “sikeresen” használta föl az erdélyi és a partiumi románokat‚ valójában Magyarország minden hozzá bemenekülő nemzetiségét, a magyarság ellen. Minden úton-módon igyekezett a hozzá bemenekülő és megtelepedő, megtelepedett nemzetiségeket a határszélekről az ország belső részeibe segíteni.


Az erdélyi országgyűlés az 1848. évi IV. törvénycikke alapján a jobbágyság 1.615.576 kh föld birtokába jutott. Ennek a földnek mintegy 80 %-a azokra a területekre esett, amelyeken a románok éltek túlnyomó többségben. Ezzel fclytatódott egy már eddig sem szegény román kisgazda társadalmi réteg gazdasági erősödése, a magyar közép-, és nagybirtok egyidejű elaprózódása, az erdélyi magyarság és székely-magyarság gyöngülése, fogyása, térvesztése, a románok számának továbbemelkedése, a románság térnyerése.


A magyar szabadságharc után, mind az erdélyi, mind a két volt román vajdaságból 1859.január 24-vel létrejött romániai politikusok, az összes románok közös államának a tervét, azaz Nagy Románia létrehozását tűzték elsődleges céljukul. Ennek érdekében a bukaresti Liga Culturala (Kulturegyesület) figyelemre méltó tevékenységet fejtett ki. Emellett 1872-ben, az erdélyi Nagyszebenben megalakult a román Albina bank (Banca Albina). Ez, más pénzintézetekkel együtt, az erdélyi magyar és székely-magysr földnek román kézre juttatását és az erdélyi románság minden irányú további térnyerését tűzte céljául. Ezeknek a bankoknak a száma 1914-re 152-re emelkedett, s 1914 végén már 263,4 milliónyi tőkét forgattak. Ilyen körülmények között nem lehetett véletlen, hogy az erdélyi románság lélekszáma 1880 és 1910 között, azaz 30 év slatt, abszolút számban népszámlálásról népszámlálásra, az egész Magyarországen növekvő arányt mutgtott.


Tisza István (1861-1918) gróf‚ miniszterelnök 1918 október 17-én a magyar képviselőházban bejelentette az I. világháború elvesztését.1918 december l-én az erdélyi románok, s budapesti kormány megbízottaival Aradon folytatott sikertelen tárgyalás után, s az Erdélybe benyomuló román hadsereg fegyvereinek árnyékában kimondották Erdély föltétel nélküli egyesülését Romániával. A román csapatok megszállták az egész Erdélyt.


1918 és 1919 között, 74.503, majd trianoni békeparancs előtt és után, 1920 és 1924 között, 113.561, összesen 188.064 magyar és székely-magyar kényszerült elmenekülni Erdélyből a román uralom elől.


A románok az I. világháború után először 1930-ban végeztek népszámlálást. Ennek adatai szerint Erdély magyarsága és székely-magyarsága az l910. évi 1.661.805 főről 181.093 fővel, 1.480.7l2 főre apadt. Ezzel szemben a románok száma a 2,829.454 főről, 404.762 fővel, 3.233.2l6 főre emelkedett.

1918-1920 óta Észak-Erdélyben a II. bécsi döntésig (l940.VIlI. 30.)‚ Dél-Erdélyben pedig ezt az időpontot követően is folyt a magyarság erőszakos beolvasztása, elrománosítása. Közvetlenül a döntés után, a magyar minisztertanács 1943. Január 7-i jegyzőkönyve szerint, l940. augusztus 30-a és 1943 január 7-e között 150.000 magyart üldöztek el a Romániánál maradt Dél-Erdélyből.

Észak-Erdélynek a Romániához való “visszakerülése” után 1944 és 1948 között, közel 200.000 magyar és székely-magyar kényszerült elhagyni Erdélyt. Ebből közvetlenül a II. világháború után l50.000 fő. Közel 100.000 főt elhurcoltak és internáltak.


Főleg a Székelyföldön folytatódott az 1940-es bécsi döntéssel megszakadt gyarmatosítás. Magyar és székely-magyar tömegeket hurcoltak “fogolytáboroknak” nevezett vesztőhelyekre. Megkezdték működésüket a hírhedt magyarirtó un. Maniu-gárdisták.


1944 őszén a szovjet hadsereg háta mögött a Maniu-gárdisták Észak-Erdélyben gyilkoltak, rsboltak, fosztogattsk, gyujtogattak. Tömegesen szedték össze a magyarokat, válogatás nélkül fiatalokat és időseket, s behajtották őket az időközben létesített internáló táborokba, valójában vesztőhelyekre. Erdély fővárosából Kolozsvárról 5.000, Maros-Torda vármegyéből 4.000 magyar nemzetiségű lakost hurcoltak el. Egyedül a focsani táborba 35.000 magyart internáltak, akik közül naponta 20-30 főt temettek el az éhínséggel és a tífuszjárvánnyal összefüggésben. Mohács után ez a román város lett a magyarság legszomorúbb kényszer-halállelő helye.


Az 1948. évi román népszámlálás szerint Romániában 1.499.851 magyar és székely-magyar élt, az ország lakosságának 9,4 %-a.


Romániában a Román Munkás Párt (RMP) elkészítette “A szocializmus épitésének alkotmánya” című tervezetét. (1952.11.24). Eszerint a Román Népköztársaság Magyar Autonóm Tartományt szervez. Meg is szervezték! Ezen a területen azonban a romániai magyarságnak csak l/3”a élt, tulajdonképpen csak a szorosan vett székely-magyar lakosság. Népessége 730.318 fő volt, ebből magyar 539.669 fő. Következésképpen Románia 1.499.851 magyar nemzetiségű lakosából 960.182 fő, tehát közel 1 millió fő kimaradt ebből az autonómnak nevezett tartományból. Így a romániai-erdélyi magyarság magyar nyelvhasználata e tartomány területére korlátozódott.


Az 1966. évi román népszámlálás adatai csak kisebb eltérést mutatnak az l960. évi népszámlálás adataitól.


A román rendszerváltozás előtti utolsó lakószámbavétel 1977-ben volt. Akkor 1.714.000 magyart számláltak Romániában.

Az 1992-es román népszámlálás adatai szerint Erdély magyar lakossága: 1.624.959 fő, 20,5%. A csökkenés 89.041 fő. Erdélyi magyar adatok szerint az erdélyi magyarság elvándorlási vesztesége 1960 és 1994 között 150-200.000 főre tehető. (Varga E. Árpád: Az erdélyi magyarság lélekszáma. Szabadság (Kolozsvár) VI. évf. 62. sz. 5. o.-l994. III.30.)


A 2oo2-es román népszámlálás adatai szerint Romániában 1.436.000 fő a magyar lakosság, azaz közel 200.000 fővel kevesebb, mint az 1992-es népszámlálás adatai szerint volt. Tíz év alatt tehát 200.000 magyar és székely-magyar hagyta el Romániát.


Bizonyított, cáfolhatatlan tény viszont, hogy Erdély román lakosságának száma 80 év alatt - állami és román egyházi intézkedések alapján - közel 3 millió betelepített románnal emelkedett.


A román állam előbb Erdély középső részét és a magyar határ melletti nagy többségükben magyarlakta területek népességi összetételét igyekezett megváltoztatni, románná tenni. Ennek következményeként a magyarság minden erdélyi városa — kivétel nélkül —, de különösen kulturális központjai: Kolozsvár (Erdély fővárosa), Nagyvárad, Nagybánya, Szatmárnémeti, Arad, Temesvár, Torda, Zilah, nemkülönben a székelyfőváros: Marosvásárhely, stb. többségükben románok által lakott városokká lettek. Magyar tömbök lakosságát töltötték föl románokkal, rendszerint magyar lakosok elüldözésével, (bántalmazás, munkahely megszünés, áthelyezés, stb.). Tette és teszi ezt Románia annak ellenére, hogy a trianoni békeszerződés (1920.VI.4.) III. részének az Európára vonatkozó politikai rendelkezések Romániáról szóló III. címében (47. cikk) kimondja: „Románia Magyarországgal szemben elismeri és megerősíti azt a kötelezettségét, hogy a Szövetséges és Társult Főhatalmakkal kötött szerződésbe oly rendelkezéseknek fölvételéhez, amelyeket ezek a hatalmak szükségeseknek ítéltek abból a célból, hogy Romániában a népesség többségét eltérő fajú nyelvű és vallású lakók érdekei méltányos szabályozása védelemben részesüljenek.”


A bemutatott adatok ismeretében Románia súlyosan szembehelyezkedett és szembehelyezkedik vállalt fenti kötelezettségével! Ezért Romániát erről nemzetközileg el kellene számoltatni!


Szolgáljon példaképp e tekintetben a székely főváros: Marosvásárhely.


Az 1966.ávi román népszámlálás adatai szerint Msrosvásárhely:


összlekossága: 104.937 fő. Ebből:

— magyar: 71.206 fő (67,8 %),

— román: 32.030 fő (30,5 %);


Mindössze 11 év után, 1977. évi népszámlálás adatai szerint Msrosvásárhely:

Összlskossága: 120.051 fő. Ebből:

— magyar: 81.151 fő (62,4 %),

— román: 46.558 fő (35,8 %);


Tíz-tizenegy év alatt tehát, a magyarság lélekszáma 5,4 %-al csökkent, a románságé 5,3 %-al emelkedett.


A városnak 1985-ben Összesen 154.904 lakosa volt. Ebből:

— msgyar: 85.176 fő (55,9 %)‚

— román: 66.420 fő (42,9 %)


Ujabb 8 év alatt tehát a magyarság száma 6,5 %al csökkent, s románságé újsbb 7,1 %-al emelkedett.


Ceausescu diktátor idején — 1965 és 1989 között — 23 év alatt Marosvásárhely román lakosságának száma 55.306 fővel lett magasabb.


A városnak 1992-ben Összesen:

— 85.744 magyar és

— 76.799 román lakosa volt.


A vázolt folyamat és az ismertetett adatok nem kívánnak magyarázatot. Elvitathatatlan tehát: Románia kiemelt föladatának tartotta és tartja ez idő szerint is, az erdélyi városok nemzetiségi összetételének a gyors megváltoztatását. Ebből a célból megalkották, az un. ”zárt városok”-ról szóló rendelkezésüket, amelynek értelmében a jelentős erdélyi városokba való betelepülést, csak “népgazdasági érdekből” engedélyezték. Így a nemzeti kisebbségeknek az ezekbe a városokba való letelepedését szinte lehetetlenné tették. Ez azzal a következménnyel járt, hogy csak 1956 és 1977 között Erdély 8 legjelentősebb nagyvárosában 5-17 %-kal csökkent a magyar lakosság aránya. Az ezekbe a magyar városokba a betelepítés jórészt a Keleti és Déli Kárpátokon túl azaz a volt óromániai területekről történt. A románságnak Erdélybe való betelepítésével egyidejűleg — szervezetten ! — folyt a magyar értelmiség és szakmunkásság behelyezése, betelepítése a volt Óromániába. Így, ha már az I. világháború (1914 – 1918) előtt — 1902-ben 250.000 magyrok lélekszámát “...valak félmillióra emeli, azt sem tudnók megcáfolni és nem mernők meghazudtolni.” Írja ezt Nagy Sándor: A regáti magyarság c.munkájában már 1931-1935 között. A munka ugyanezen c.alatt. Diaszpóra Könyvek-Bethlen könyvek‚ Kolzsvár-Sopron, 2000. 111. o. Az I. világháború után és a II. világháborút követően napjainkig ez a lélekszám az említett román rendelkezések és intézkedések következtében emelkedett. Ennek tudható be, hogy egyesek pl. a román főváros Bukarest magyar lakosságának számát 200-300.000 főre teszi.


Romániában a magyar-román, vagy román-magyar vegyes házasságok a román népszámlálás rendszere szerint egytől-egyig románnak számítanak. Az utódok is román nemzetiségűeknek számítanak. Egyébként a román népszámlálási „fogások” következtében igazán senki sem tudja, hogy Románia lakosságán belül hány román, vagy nem román él.


Megállapítható tehát: a trianoni (1920.VI.4.) és az ezen alapuló párizsi (1947.február) diktátumok alapján a keleti világhoz került az a magyar Erdély, amely a magyar államalapítástól kezdve a nyugati kereszténység és politikai kultúra égöve alatt építette föl a maga életét. Először a magyar királyság (1001)‚ majd az önálló Erdélyi Fejedelemség (1541-1711), végül a Habsburg Monarchia (1711-1918) keretei között, történetében nyugatiasabb Politikai kultúrát hozott létre, mint tőle sok, tőle nyugatabbra fekvő ország és tartomány. John Paget angol orvos 1839-ben így joggal állapíthatta meg a Hungary and Transylvania (Magyarország ás Erdély) c. művében: “Ez az ország az európai civilizáció legszélén helyezkedik el, de olyan intézményekkel és jogrendszerrel rendelkezik, amilyenekre még legfejlettebb népeket sem ítéltek mind ez ideig elég érettnek uralkodóik.”


Európának is tudnia kellene ezt?...


Budapest‚ 2004. november

Dr. Kosztin Árpád

gizda 2008.11.29. 01:34:02

egyhibás

most összefoglaltad, nagyon helyesen az egésznek a lényegét:
- Egyszer szeretnék ott tartani, hogy egyáltalán elmehessek érte. De nehogy azt hidd, hogy ez mindig így volt, amikor 14 éves voltam, akkor egész más volt a helyzet. Édesanyám egyedül elengedett a művelődési házba, és én félelem nélkül haza értem. Igaz, akkor egészen más volt a helyzet -

Az ilyen sinuhe félék miatt tart az ország ott ahol tart. Adót fizet (ha fizet) de nem várja el az államtól, hogy biztonságban élhessen és járhasson bárhol és bármikor. Mindent ő akar megoldani a "majdénmegmondommiahelyesnekedédesfiam/lányom" logikájával.
Nem látja, hogy már régen nem arról van szó mi a szülő felelőssége, hanem arról, hogy egy kibaszott cigány banda terrorizálja (jópár fehérrel karöltve) Mo-t. A saját vajdáik is el mondják, ha nem kapnak munkát akkor lopnak. Ezt nem helyeslik és polgárháborútól tartanak.
De kérdem én, egy országban polgárháborút nem csak polgárok vivhatnak?
A polgár meg általában törvény tisztelő csak nem ért egyet a fenálló törvényekkel. Ebbe viszont a gyilkosság (mármint a törvényekbe) elutasítása, nem tartozik bele.
Nem a szemet-szemért elvét gondolom, üdvözítőnek, de ha nincs más út akkor legyen. És ne a SZÜLŐNEK kelljen ezt megtenni, hanem az adófizetők pénzén foglalkoztatott hatalomnak.

Ma az emberek leginkább Magyarországon, nem érdemelnek demokráciát (ugyan nincs is).

Én is búcsúzok, mert felment a vérnyomásom és nem szeretném ha a gyereket nem kisérgethetném ma teljes lelkimegnyugvásom közepette, amíg felnőtt nem lesz.

sinuhe 2008.11.29. 01:41:13

Nem tudom, hogy a beírások alapján miből következtettél arra, hogy nem fizetek adót?!?
Hihetetlen szellemi magasságokba jutottál már. Komolyan.
Teljesen értelmetlen amit írsz.
Igazad van. A szülő igya a sörét otthon, nézze az agyzsugorító tévé műsort és az állam vigyázzon a gyerekére, mert neki épp elég, hogy etetnie kell!
Tyűha...

Kolompar Weiss Arpad 2008.11.29. 01:44:21

En partolom a cigany felemelkedest.
Kotelet mindenki hozzon, lampavas van eleg

átlátó 2008.11.29. 02:43:15

Kifejezetten nem szeretem a benzin szagát. Kifejezetten előre megfontolt szándékkal holnap egy kanna benzint veszek. A rendőrség, az NBH és társszerveinek nem engedem meg, hogy bevegyék kollektíven a faszomat. IP címem van, megtalálnak.

átlátó 2008.11.29. 02:51:04

Ja és megnézném a lendületüket, az érces tekintetüket és szájuk szögletében az enyhe mosolyt, amikor a feleségüket, lányukat sámfázzák ki ezek büdös, tetves nem ideiglenes itt lakó, egyre gátlástalanabb, brutálisabb söpredék horda! Ennek a "kvazimodó" kinézető faszkalap Draskovicsnak egy szöges raklapdeszkát a hátába! (Kissé elragadtattam magam, de én megértem.)

átlátó 2008.11.29. 02:57:42

sinuhe, pszt és társai! Nem szívesen de belebonyolódnék veletek egy polgárháborúba. Tök mindegy az eredmény, én mindenképpen megszabadulnék tőletek.

átlátó 2008.11.29. 03:10:17

Végig olvasva a cuccot, büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy SINUHE nick nevű ember lábon hordta ki az agyhalált és ezért értelmetlen minden vele szemben felhozott érvrendszer, mert értelmetlen, a fenti okból kifolyólag. Mivel ezt felismertem, megnyugodtam, csak azt remélem, hogy az állapota nem fog rosszabbodni, mert ápoló nélkül jár fel,s alá.

penge 2008.11.29. 03:30:41

itt a gond:

"Egy lányt az osztálytársai azért bántalmaztak folyamatosan, mert rendesen felkészült az órákra."
index.hu/politika/bulvar/misk081127/

ezek után mire számítsunk?

egyébként nincs rasszizmus ma idehaza, mert nem a származása miatt utálnak egyes embereket, hanem a viselkedése, civilizálatlan barbársága miatt

ha be tudnák tartani az alapvető társadalmi normákat, akkor semmi gond nem lenne, pl. rengeteg kínai él magyarországon, senkit nem zavarnak, mivel képesek normálisan viselkedni, egy-két generáció alatt beolvadnak

de egy bizonyos népcsoport erre képtelen

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.29. 07:35:01

Szánalmas és undorító ez a "Mit keresett az utcán" érvelés, kb olyan, mint nemierőszaknál a nőre kenni a felelősséget, mert túl rövid volt a szoknyája.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.29. 07:40:02

Szánalmas és undorító ez a "Mit keresett az utcán" érvelés, kb olyan, mint nemierőszaknál a nőre kenni a felelősséget, mert túl rövid volt a szoknyája.

janos 2008.11.29. 07:41:42

Tegnap este 21 óra után már nem tudtam hozzászólni a vitához, mert nem volt "vonal". Most azonban leirom mégegyszer a véleményemet:-ha a rendörség nem tud, vagy nem akar rendet tenni-akkor jöjjön a hadsereg!Mert ez sajnos csak rosszabb lesz! Sokan-nagyon sokan már azon a véleményen vannak, hogy ha nem változik akkor jöjjön a Gárda, és a választáskor jöjjön a Vona és csapata!Elfogyott a türelem és nem hisznek már a magyarázó és nyugtatgató szövegnek!A heccelö kisebbségi jogvédö-- megélhetési politikusok pedig menjenek a sunyiba, ott regéljenek!A lacházi polgármester kimondta: cigánybünözés volt és van! Aki védi őket, javaslom költözzön hozzájuk, hiszen kényelmes ,munkanélküli élet vár rájuk! Nekik minden jár-alanyi jogon, és nem kell semmit tenni érte!Mindegy hogy 2-3000 emberrel többet kell eltartanunk!Aki pedig betegesen félremagyarázza a sasika irását-annak szivesen segitek egy pszich.osztályra bekerülni, hogy gyógyuljon meg! Igérem minden nap meglátogatom!

sinuhe 2008.11.29. 07:49:24

átlátszó
"sinuhe, pszt és társai! Nem szívesen de belebonyolódnék veletek egy polgárháborúba. Tök mindegy az eredmény, én mindenképpen megszabadulnék tőletek. "

Igen ebben az országban CSAK félni lehet!
Micsoda képmutatás!
Amit az egyik állatiasságból tesz meg azt a másik az "elvei" miatt.

szerintem 2008.11.29. 08:41:48

zero · "Nincs megoldás, és nincs javulás ..talán 10-15 év múlva ha felnő egy generáció, akik nem zet látják a szüleiktől, és nem ivódik beléjük ez a magatartás és viselkedés ..."

10-15 év múlva már nem lesz ez probléma. Addigra már túlnyomó többségben lesznek a cigányok. Ezt kellene már megérteni! Exponenciális növekedés. Hahó ébresztőőőő!
Egyébként maga Európa is bajban van, mivel engedte megtelepedni az erőszakos vallásukat terjesztő, nagyobb arányban szaporodó népességet. Evolúció! Ha egy népesség nemhogy nem védi magát, s nem tesz a fennmaradásáért, hanem inkább segíti a másik népesség uralomra jutását, akkor az az emberfajta tűnjön is el! No hát ezért szólunk: fennt szeretnénk maradni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.29. 08:42:41

Sinuhe,
igazad van, a megfogalmazások így veld szemben értelmetlenek.Neked is be kellene azonban látnod, hogy itt nem lehet kérdés, hogy mit keresett a kislány az utcán.

wagabound 2008.11.29. 08:52:09

Amíg nincs cáfolhatatlan bizonyíték arra, kik tették ezt a szörnyűséget, addig bizony kőkemény rasszizmus és fajgyűlölet mindaz, ami fentebb a cigányokról elhangzott. És az is jellemző, mivé fajul köztünk, (fehér) magyarok között az, ha valamiben eltérőek a vélemények. Tessék csak végignézni azokat a jelzőket, amiket egymás fejéhez tetszettek vágni csak azért, mert valaki másképp vélekedett erről-arról!

Én magam sem szeretem a cigányokat, mert többségük valóban képtelen elfogadni a társadalmi szabályokat, de ELŐRE nem ítélem el őket egy bűnügy kapcsán.

Időnként nem ártana a saját portánk előtt is söpörni...

gizda 2008.11.29. 09:13:19

wagabound 2008.11.29. 08:52:09

Tisztelt honpolgár. Akár kezet is foghatnál a sinuhe nickű emberrel.
Látszik te sem veszed észre, hogy itt nem a cigány-magyar ellentét, de nem is a szülői felelősség a kérdés.

A közbiztonság, a személyes komfort (félelemnélküli élet) érzés, az integráció, a neveltetés, a kulturális különbség és a törvény, valamint emberélet tisztelete az igazi kérdőjel. Végre elkellene jutni odáig, hogy ha annyi rendőrt sikerül kivezényelni a megemlékezés "biztosítására", akkor lehetne a mindennapokban is tenni arról az állam elnyomó intézményeinek, hogy bárhol, bármikor szabadon, biztonságban (nem az anyagira gondoltam, most) létezhess. Függetlenül a korodtól, bőrödszinétől és a vallásodtól. A TÖRVÉNYEKET, AKÁR IROTT, AKÁR IRATLAN, BEKELL TARTANI MINDENKINEK.
És most kéretik nem elkanyarodni a jelen szituációtól, az utolsó mondatra reagálásnál.

XSun (törölt) 2008.11.29. 09:16:15

Nemtudom ki hogy van vele, de ha a kislány valóban csak 300 méterre lakott a művháztól, (BANYEK 300 MÉTER majdnem a ház előtt van) elég ésszerűnek tűnt hogy ez alatt a távolság alatt nem nagyon érheti semmi baj.
Vegyük észre nem kilómétereket kellett gyalogolni települések között, stb.
Ennyi erővel a szomszéd házba is csak szülői felügyelettel menjen a gyerek.
Gondoljatok bele 300 méter, az egy utcahossz!!

Olvastam a tüntetésről szóló hírt.

"A művelődési háznál tartott rendezvényen Répás József független polgármester mondott beszédet, aki arról szólt: hónapok óta gyengül a közbiztonság a településen. Tavasszal egy kislányt próbáltak meg elrabolni, gyakori a betörés és a lopás, ezért az idős emberek félnek otthonaikban. Azt mondta, kevés a rendőr, s közülük is az intézkedőket gyakran rasszistának bélyegzik."
Nos ha tudunk a sorok között olvasni, akkor úgy tűnik hogy volt már több erőszakos bűncselekmény a közelmúltban akiknek az elkövetője....
Szóval nem kell nekik szoláriumba járni.

Nos ezek után gondolom a helybéliek élnek a gyanúval hogy ezt a bűncselekményt is (mint a fent említett többit is) nem a télapó és a krampuszok követték el.

janos 2008.11.29. 09:27:37

T.wagabound!Lehet seperni, igaza van! De mindenki a saját portáján seperjen először! Ön is!Mert az amit a kisebbséget védök müvelnek az már az álszeméremnél is rosszabb!Miért vagyok én rasszista? Mert hangot adok annak, hogy a munkanélküli kisebbség szórakozásból, megélhetésböl lop,csal, hazudik és öl, lincsel?Mert kimerem nyitni a számat ha félek, és féltem gyerekeimet, unokáimat? Mert a demokráciának nevezett anarchiában egyeseknek mindent lehet, mert ök a kisebbség?Mert hangot adok annak hogy 30 éve papolunk a beilleszkedésükröl, segitsük öket, eltartsuk öket , aminek- mint látható semmi eredménye és értelme?Mert megkérdöjelezem azok véleményét, akik azt magyarázzák, hogy értsem meg,hogy rájuk nem a többségi törvény vonatkozik, hanem a kulturájukból fakadóan az öntörvény játszik szerepet?( megkérdöjelezve az ilyen kultura létét!)Mert felháborodok, hogy az eu-parlamentben Mohácsi Viktória hazudik, Kolompár Orbán lop,Horváth Aladár polgárháborút emleget, a kissebbségi ombudsman pedig azt sem tudja mit beszél? Ha ezért vagyok rasszista vállalom--az vagyok! De akkor az itt felsorolt embernek nevezettek mik? Ezt döntse el mindenki magában és gondolkozzon el!

Pelso.. 2008.11.29. 09:28:00

Janos,

Észnél vagy? Mi az hogy jöjjön a hadsereg? Hova? Ki ellen?

Mi az, hogy jöjjön a gárda? Mit csináljon? Ki hatalmazta fel azt a gittegyletet törvényes keretek között bármire?

S itt szó nincs az elkövetők védelméről, remélem, börtönben rohadnak meg. Az ő cselekményük, -jogsértésük-, senkinek semmiféle felhatalmazást nem ad ujabb jogsértések elkövetésére.

gizda 2008.11.29. 09:58:34

Pelso.. 2008.11.29. 09:28:00

- S itt szó nincs az elkövetők védelméről, remélem, börtönben rohadnak meg.-

Az olaszliszkai gyilkosság negyedrendű vádlottját most engedték ki az előzetes letartoztatásból, mivel fiatalkorú. A hatályos törvények nem teszik lehetővé a 2 évnél hosszabb fogvatartást ebben a korban.
Háziőrizetbe kerül a fiatalkorú cigány, melynek betartását a rendőrség akár naponta többször is ellenőrizheti.

Nem lenne egyszerűbb a napi jelenlét (fokozottabb) az olyan településeken és helyeken ahol már volt összetűzés az etnikumok (magyar, cigány, zsidó, szlovák, ruszin, stb) között?

- Mi az, hogy jöjjön a gárda? Mit csináljon? Ki hatalmazta fel azt a gittegyletet törvényes keretek között bármire? -
Bár az etnikumi villongásokban én még a magyar-cigányon kívűl másról nem hallottam, idehaza.
Lehet ez az én tudatlanságom.

légycsapó 2008.11.29. 10:17:30

"Nem lenne egyszerűbb a napi jelenlét... "

De egyszerűbb lenne. Csak ahhoz pénz is kéne, nem is kevés. Aki több rendőrt (és több pénzt) követel, nézzen egy kicsit magába. A magyar adófizetők évi 1000 milliárdot lopnak, csalnak el évente. Azzal minden rendben van? Aztán meg ütik az asztalt, és követelnek mindent az államtól. Hogy is van ez?
(Csak tájékoztatásul: a segélyekre kifizetett éves összeg 60 milliárd ft.)

Elektro (törölt) 2008.11.29. 10:22:20

Kész pokol lehetett, amin ez a kislány végigment mielött meghalt... 40 tagbaszakadt skinhead-et küldenék rájuk, hogy kinozzák őket halálra.

gizda 2008.11.29. 10:31:40

légycsapó 2008.11.29. 10:17:30

- "Nem lenne egyszerűbb a napi jelenlét... "

De egyszerűbb lenne. Csak ahhoz pénz is kéne, nem is kevés. Aki több rendőrt (és több pénzt) követel, nézzen egy kicsit magába. -

Ember, nem olvastad el rendesen a bejegyzésemet. A "háziőrizetet" akár naponta ellenőrizheti a rendőrség. Tehát erre van pénz és kapacitás.

Lehet, hogy te is az 1000 milliárdot csalók közé tartozol? Vagy csak egyszerűen, még nem ért bántalmazás a cigányok részéről? Sem téged sem a családodat, sem az ismerőseidet?

pelsonak még egy gondolat:
A gárda, mint gittegylet, addig fog élni keresletként, amíg a van hozzákapcsolodó kínálat.

Pelso.. 2008.11.29. 10:44:55

Gizda és Légycsapó,

Pedig, jelentős részmegoldás lehetne, hogy bizonyos neuralgikus körzetekben komoly mértékben növelni a rendőri jelenlétet.Az államnak igenis demonstrálnia kellene az adófizetők felé,hogy óvja a közbiztonságot. A pártok ebből komolyabb politikai tőkét kovácsolhatnának, mint a folyamatos semmitmondó fröcsögésből.Nyilván, ez pénzkérdés is, viszont abszolut nem érdekel, honnan teremtik elő; az áldott jó politikai elitünk oldja meg, azért választottuk őket, hogy jönne rájuk a hasmenés.

Corry 2008.11.29. 10:50:59

Én is hadd csatlakozzak azokhoz a hozzászólókhoz, akik kettéválasztják a szülői felelősséget és a közbiztonságot.

Most főleg az utóbbival van arrafelé nagy baj. Ezt nem szabad tűrni, akármilyen banda tartja ott rettegésben az embereket, ártalmatlanná kell őket tenni.

Szemmel láthatóan ezt a problémát a jelenlegi jogrendszer és a kormányzat nem tudja kezelni.

Sőt az utóbbi még ront is a helyzeten, mert az emberek nagy többsége méltánytalannak érzi azt a kivételezést és bánásmódot amiben a cigány kisebbséget tartják, illetve szeretnék tartani.
Arról persze egyáltalán nincs sohasem szó, hogy a békés egymás mellett éléshez a cigányságnak is kéne tennie valamit, sőt elvárások vannak velük szemben is. Erről a tisztelt antirasszisták hallani sem akarnak, de a többség kívánatos viselkedésmódjai már hatósági szinten is szabályozottak, lásd Egyenlő Bánásmód Hatóság. Én úgy gondolom, hogy ez így van rendjén, de kéne egy Cigány (akarom mondani Roma) Beilleszkedési Hivatalt is csinálni.

janos 2008.11.29. 10:57:53

T.Pelso! Nem tudom hogy hol,és melyik országban élsz!Remélem Magyarországon és Budapesten!Mert onnan nem látni és odaig nem hallatszik hogy mi zajlik, mondjuk-Miskolcon,K.lacházán,Ózdon,Kisvárdán, stb, stb!Ha a magyar rendörség, akinek joga és kötelessége a rendet, közbiztonságot betartatni-erre nem képes, akkor jöjjön a hadsereg!Mert rendnek lenni kell!A gárdát pedig--ha tettszik neked és nekem, ha nem - a vidéki idös szegény emberek--akik már nagyon félnek- hivják! A gárda pedig megy.Lehet szidni őket, meg utálni öket,-de a kiváltó okokat kell megszüntetni és akkor a gárdának nem lesz jogosultsága a fennmaradásra!Ami pedig az etnikai (etnikumi) villongásokat illeti--miről beszélsz? Az etnikai villongás, amikor öregeket, asszonyokat, gyerekeket vernek meg, rabolnak ki,? Amikor tanárt lincselnek-gyerekeit eröszakkal fenyegetik?Ne röhögtess már !Itt nem a cigányság ellen háborognak az emberek,-hanem a cigány és mindenféle bünözök ellen--meg azért, mert már félnek!Ne magyarázd félre az általam leirtakat, és csak azt olvasd, ami le van irva! Itt még szlovák, ruszin és egyéb kisebbséget-pusztán létezéséért nem vertek meg! Aki ezt állitja az finoman szólva--hazudik!És mégegyszer leirom, ha valaki ezekután rasszistának mond-vállalom!De hogy én meg hülyének nevezzem-ez engedtessék meg nekem!

légycsapó 2008.11.29. 11:01:00

"abszolut nem érdekel, honnan teremtik elő;"

Strucc vagyok. Hol a homok?

légycsapó 2008.11.29. 11:11:07

"Lehet, hogy te is az 1000 milliárdot csalók közé tartozol? Vagy csak egyszerűen, még nem ért bántalmazás a cigányok részéről? Sem téged sem a családodat, sem az ismerőseidet?"

Nem, engem még nem ért inzultus. Tudni kell a kockázatokat felismerni, és használni kell az agyadat. Nem kell mindig másban keresni a hibát. Ennek figyelmen kívül hagyása 50% -ban hozzájárult a tragédiához.

Mivel én egy elég nagy cégnél dolgozom, minden adómat befizetem, illetve oda sem adják, levonják. Ahhoz a 20% -hoz tartozom, akik az SZJA 80% -át tejelik. Na, én aztán követelhetném a több közbiztonsági kiadásokat.

gizda 2008.11.29. 11:12:32

légycsapó 2008.11.29. 11:01:00
"abszolut nem érdekel, honnan teremtik elő;"

Strucc vagyok. Hol a homok?

A strucchús finom és egészséges. Kevés benne a zsiradék. Ettől még szárnyas és MADÁR.
Örülj mert a cigány nem szereti a struccot.

Pelso.. 2008.11.29. 11:16:44

Légycsapó,

Bővebben: az emlitettek feladata lenne a megoldás. Nekünk kellene helyettük? Mi itt s máshol, találgathatunk, adhatunk megvalósitható ötleteket, úgysem találnak meghallgatást. A civil szféra tényleges érdekérvényesitő képessége egyenlő a nullával.
Tényleg nem érdekel. Az én (mi) szerepem a folyamatban az adófizetésre korlátozódik.

gizda 2008.11.29. 11:18:11

légycsapó 2008.11.29. 11:11:07
"Lehet, hogy te is az 1000 milliárdot csalók közé tartozol? Vagy csak egyszerűen, még nem ért bántalmazás a cigányok részéről? Sem téged sem a családodat, sem az ismerőseidet?"

Nem, engem még nem ért inzultus. Tudni kell a kockázatokat felismerni, és használni kell az agyadat. Nem kell mindig másban keresni a hibát. Ennek figyelmen kívül hagyása 50% -ban hozzájárult a tragédiához.


Ezt victimológiának hívják. Reméljük, hogy sosem fogják a nejedet, gyerekedet (akár fiú, akár lány megbaszni és megölni) A nagycégnél dolgozás pedig mentesít a biztonság alól. Gratula. Szar életed lehet. Vagy külföldre jársz vagy otthon kuksolsz, vagy csak elit (jól őrzött) helyekre jársz.
De tudd meg, hogy Mo-on rajtad kívűl sokan nem ilyan szerencsések. Olyan közegben (helyen) élnek, ahol a az atrocitások mindennaposak, akár az otthonukban is. Vagy csak símán betörnek hozzájuk.
Te tényleg strucc vagy, de a rosszabb fajtából, mert tudsz irni és elhiszed amit irsz.

Pelso.. 2008.11.29. 11:37:14

Janos,

Vidéken élek, s nagyon sokat járok az országban.

Nem a rendőrség felelőssége az elsődleges, ha nem áll rendelkezésre a probléma megoldásához szükséges elegendő humán erőforrás és tárgyi eszköz, vagyis pénz. Ennek biztositása mindenkori állami feladat lenne. Úgy látom, nézetkülönbségünk itt a rendcsinálás módjában nyilvánul meg.
Nem használtam etnikai villongások kifejezést, s egy szóval nem utaltam, hogy rasszista lennél.
A hadsereg bevetését a közt.elnök hagyhatná jóvá, mire is?? -vonuljanak fel s alá tankokkal a cigánysoron?

Szűcslaci 2008.11.29. 11:42:32

A Gárda nem erőszakszervezet - hanem önvédelmi egylet. Soha nem támadtak meg senkit - cigányokat sem. Hogy erejüket fitogtatják? Engedtessék meg nekik, ahogy fitogtatják mások is, multik, cigányok, rendőrség - sőt, néha ég tovább is lépnek a puszta erőfitogtatás talajáról.Akinek nem tetszik, hogy Magyarországon létezik Magyar Gárda, az árulja már el, hogy akkor hol legyen? ...........Megtámadtak és megerőszakoltak, meggyilkoltak már (cigányok) 80 éves öregasszonyt is! Az is túl szexi volt? Mi? MARHÁK!

Corry 2008.11.29. 11:58:30

"A hadsereg bevetését a közt.elnök hagyhatná jóvá, mire is?? -vonuljanak fel s alá tankokkal a cigánysoron? "

Nem ezt kéne tenni, mert ha már ez eljön, akkor nagy a baj.

Hanem nem kéne hergelni a cigányokat, hogy nektek ez meg az JÁR. Ne járjon nekik, hanem dolgozzanak! Tudom jön erre az egyenlősdi duma, de azt is munkával lehet elérni, hogy a környezetem nem néz ki úgy, mint egy disznóól!

És ha a cigány vezetők saját népüket is megszólítanák néha, az nagyon jót tenne!

gizda 2008.11.29. 12:02:05

Pelso.. 2008.11.29. 11:37:14
Janos,

Vidéken élek, s nagyon sokat járok az országban.

Nem a rendőrség felelőssége az elsődleges, ha nem áll rendelkezésre a probléma megoldásához szükséges elegendő humán erőforrás és tárgyi eszköz, vagyis pénz. Ennek biztositása mindenkori állami feladat lenne.

Kedves. A rendőrség az állam (mindegy melyik országban nézed) hatalmi, végrehajtó szervezetének a része. Közfeladatot ellátó, közszolgák, az állam által (közvetve az adófizetők pénzén) finanszírozva. Nehogy elhidd, hogy függetlenek, sehol a világon nem azok.

Carnivora (törölt) 2008.11.29. 12:03:24

légycsapó 2008.11.29. 10:17:30

Húzzál el dolgozni egy kicsit meg próbálj megélni aztán puffogtassd ezt az ócska dumát ...

Carnivora (törölt) 2008.11.29. 12:09:08

gizda 2008.11.29. 12:02:05

Rendelkezésre állna. Csak a legtöbb helyen pl. 2 rendőr van a közrendvédelmi feladatokra 10 meg autós baszogatós pénzbegyűjtésre ...

egyenlítő 2008.11.29. 13:04:31

Most mondta Zsóti a TV-ben, hogy "Tapossátok el a csótányokat!"

Mindenki vegye elő a machetéjét (tudjátok, amit már hónapok óta impotálunk konténerszám Kínából), és munkára fel! Mire az ENSZ és az EU észbe kap, már végeztünk is.

Aztán majd a Kisantant rendet csinál, és végre a Balaton lesz a szerb-szlovák határ, a románok pedig harmadszor is Pestre látogathatnak.

Corry 2008.11.29. 13:08:10

egyenlítő, igazad van. Ne vegyük elő a machetét.

De akkor Te mit tennél, szerinted mi lenne a megoldás rövid, illetve hosszú távon?

egyenlítő 2008.11.29. 13:08:47

Carnivora:

Az országutakon évente 1500 ember hal meg, gyilkosság áldozata viszont 250 lesz, abból is 200 családon belül.

Közlekedési rendőröket utcai járőrszolgálatra, a Gárda (húszezer főre felbővítve) meg menjen trafipaxozni!

egyenlítő 2008.11.29. 13:28:35

Rövid távon nincs megoldás. Türelem kell. Az észrevehető változáshoz legalább 3 nemzedéknyi.

Csak a pozitív diszkrimináció segít. Támogatni mindenkit, aki tanulni akar, vagy aki munkát ad. Igazi munkát, nem utcasöprést. Egyenlő feltételek esetén a cigányt alkalmazni. Munkát adni a legnehezebb, mert az ország részére a lakosság 10 %-a képes mindent megtermelni. Ha a munkával kiszakadnak a jelenlegi zárt környezetből, megváltozik a viselkedésük is.

És igen, nem szabad a "középosztállyal" azonosan kezelni őket. Például alkalmazni kellene a "szegények bankja" szabályait, a hitelt közösségeknek nyújtani, és csak az asszonyok kezébe adni, még ha ez ütközik is a jelen törvényekkel.

átlátó 2008.11.29. 14:08:18

A türelemről nem egyezkedek tovább "egyenlítő" barátom. Több évszázadnyi türelem és könyörgés, támogatás után. Olvasd le a számról, hogy ha nem érted meg ezt. MOLOTOV. Voltam, vagyok, leszek! Nem én, (mi) akartam, provokáltam ki.

Corry 2008.11.29. 14:09:32

egyenlítő 2008.11.29. 13:28:35

Ez amit leírtál elméleti, vagy tapasztalati (történelmi tapasztalat) alapokon nyugszik?
Hol tudták ezekkel a módszerekkel a cigányokat integrálni? Van már rá működő példa?

A gyermekeim osztályába jártak cigánygyerekek. Volt közöttük sok értelmes is, akik szerettek volna tanulni, de a család visszahúzta őket. ezt hogyan kezelnéd?

És honnan veszed, hogy szeretnének dolgozni? tudom, hogy szegények, de tudod van tisztes szegénység is, ahol össze van takarítva a házunk tája, no meg van olyan ahol ez nincs meg, pedig a család egész nap otthon van a jólsikerült támogatások miatt.
Tehát, mit teszünk azokkal, akik nem szeretnének dolgozni, akár cigány akár nem?

egyenlítő 2008.11.29. 15:14:48

Az ellenkezője nem működött soha, sehol. A négerek integrációja az USA-ban működik, bár még ott is messze a vége.

Ez a "dolgozni akarnak" téma nehéz ügy. Ha megkérdeznek bárkit, azt fogja mondani, hogy persze, dolgozni akar. Csakhogy minden változáshoz ki kell lépni a komfortzónából. Azt a legkönnyebb és legegyszerűbb csinálni, amit a környezetünk is tesz. Az emberek nagyon kis része képes arra, hogy hosszútávú célokat tűzzön ki magának, és annak rendelje alá a rövidtávúakat és a mindennapokat. Ebben sokat segíthetne a hit. Óriási hajtó- és összetartó erő lehetne. Az amerikai négereknek saját papjaik vannak, de Magyarországon cigány papról még nem hallottam.

1990-ig a cigány férfiak 80 %-a dolgozott. Őket rúgták ki először, és őket veszik fel utoljára. Ennek ellenére, ahol van munka, ott dolgoznak is. A környékünkön dolgozik mostanában egy árokásó-kábelfektető csapat, Ötből 3 cigány.

A "tisztes szegénység" is a környezethez való alkalmazkodást jelenti. Ez a környezet nekik a cigánysor. Ott sem annak van tekintélye, aki "gépezik", vagy elissza mindenét, hanem aki enni ad a családjának. Hogy hogyan, az másodlagos. Elsősorban életben kell maradni.

A gyerekeket pedig ösztönözni, segíteni kell. Ugyanannyi közöttük is az értelmes. Példának ott van most Obama. Sajnos ez is csak kis hányaduknál működhet, mert mondjuk a matematikai tehetség független az önirányítás képességétől. Össze kéne szedni őket mindennap az iskolabusszal, és bevinni a városi, "magyar" iskolákba. Lássák és érezzék a másféle közösséget.

egyenlítő 2008.11.29. 15:26:58

Egyébként pedig nagyon kevesen szeretnek dolgozni, akár cigányok, akár nem. A környezetükhöz viszont alkalmazkodnak. Célt és lehetőséget kell adni nekik. Mint az angol gyep: el kell vetni, öntözni, nyírni, legalább 200 évig.

Még azzal is hasznot hajtanak, ha csak fogyasztanak. Egy kettős erőhatás érvényesül. Egyrészt kell sok ingyenélő, hogy elfogyassza a megtermelt javakat. Másrészt az ember minél többet a saját javára fordítana a termeléséből. E kettő között dinamikus egyensúly van, hol ide, hol oda leng az inga. A 60-as évek utópista scifijeiben az egyik fő probléma volt, hogy milyen elfoglaltságot tudnak majd biztosítani a munkára vágyó embereknek.

VLaci · http://docs.google.com/View?docid=d9mtbgt_15cdthgwcz 2008.11.29. 17:56:37

Olyan primitív hangvételt ütött meg ez a hozzászólásáradat, hogy alig van értelme írni rá valamit.

Aki a bűnelkövetőket (pártatlan bíró ítélettel) kívánja megbüntetni, az normális, tisztességes ember.

Aki a "cigányokat" akarja megbüntetni, az szemét rasszista.

A büntetőeljárás során az elkövető hovatartozása nem befolyásolhatja a büntetés mibenlétét és mértékét.

A szemét rasszistákat arról lehet megismerni, hogy nem a bűnről van véleményük, hanem a cigányokról.

Az arányok nálam a következők: 9 bűncselekményt követtek el ellenem életemben (több testi sértést, számtalan csalást, és két lopást).

A 1 lopást konkrétan cigány 1-et nem tudok a csalásokat kizárólag fajtiszta magyarok és más fehérek követték el.

A milliós és milliárdos sikkasztásoknál kezdődik a komoly bűncselekmény, meg a bankrablásnál és terrorcselekménynél. Országnyomorító politikai döntésnél, megvesztegetett rendőrnél és más hatósági személynél.

Nagyfejűek! Mondjatok már egyet, ahol ezekben cigány volt az elkövető!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.29. 20:06:13

VLaci
"A milliós és milliárdos sikkasztásoknál kezdődik a komoly bűncselekmény,..."
A gyilkosság nem komoly bűncselekmény? Az élet ellen elkövetett,a sikkasztás vagyon ellen. Az élet pedig fontosabb, mint a vagyon.
A hozzászólásod elejével teljesen egyetértek, de ezzel a sikkasztásos szöveggel félrevitted az egészet.
Országnyomorító politikai döntés: nézd csak meg Teleki, Kállai, Mohácsi tevékenységét, nyilatkozatait.
Megvesztegetett rendőr helyett pedig lásd: megfélemlített rendőr.

Elektro (törölt) 2008.11.29. 21:31:40

VLaci: költözz Lacházára! Vagy olyan faluba, ahol az emberek (nem véletlenül) nem mernek kimenni az utcára! Nappal sem. Megtudod majd apukám, hogy mi a magyarok istene. Aztán jöhetsz majd a kis saját bűnügyi statisztikáddal...

Corry 2008.11.30. 09:03:24

"1990-ig a cigány férfiak 80 %-a dolgozott."
Ugye senki sem sértődik meg, hogy nem tudom a cócalista időket "referenciának" használni?
De ennek ellenére tegyük meg, mert tanulságos:
a cigány férfiak 20% -a _annak_ellenére_sem_ dolgozott, hogy ez akkor köztörvényes bűncselekménynek számított (lásd még: Közveszélyes Munkakerülő).

Továbbra is azt hiányolom, hogy lássuk mi is többségiek: a cigányság felé van egy tiszta világos üzenete az országnak: mit adunk Nektek és mit várunk el ezért. Az a kérdésem még választ vár, hogy hol sikerült a cigányokat integrálni és milyen sikerrel?

Van egy újabb kérdésem: ennek a mai antirasszista, pozitívan megkülönböztető politikának mi a tényleges üzenete a cigányok felé????
Az, hogy szedd össze magad és menj dolgozni, mert aki a bőrszín miatt nem vesz fel, azt jól megbüntetjük, aki pedig kirúg az a munkaügyi bíróságon látatlanban el lesz kaszálva a pozitív diszkriminácija miatt?
Vagy egyszerűen az az üzenet, hogy most már nyíltan, fényes nappal cselekedhetünk, mert az újság se írhatja meg, hogy cigányok vagyunk?


Amit a gyerekek ösztönzéséről írtál, azt nagyjából elfogadom, persze hozzátéve azt, hogy nem illendő az egyes népcsoportokban találhatók arányáról megállapításokat tenni, amikor ennek objektív vizsgálata a politikai korrektségbe ütközne.

VLaci:
A pártatlan bírói ítéleteket én is szívesen látnám kis országunkban, én a szakmai részét nem tudom értékelni a bírósi munkának, maximum a "nagyobb ügyek" lefolyását és végeredményét követem nyomon és az meg kell mondjam, nem túl bizalomgerjesztő.

A milliárdos sikkasztásokat tényleg nem a cigányok követik el, könyörgöm, ebbe ne menjünk bele, mert kiderül, hogy ezt a Te szavaiddal élve a "más fehérek" számlájára írható.

De megoldás nincs, ezért most más tollával fogok ékeskedni, pontosabban mégsem, mert ti is ismerhetitek: Inkvizítor barátom mondta, hogy az a baj a cigányokkal, hogy azok a szakmák, amelyek az ő kompetenciájukba tartozott, megszűntek. Ilyen volt a vályogvetés és a teknőfaragás.
Egy ilyen szakmát kéne lelni, amit ők űzhetnének, lehetne ez akár az ószeres, szemetes stb., ezt azért írtam és abszolút nem pejoratíve, mert ezen a területen eléggé aktívak.

Nekem az a bajom néha, hogy leprimitívezik a hozzászólásokat, de az érdemi kérdések érdemi válasza, elmarad. Az oktatást viszont én is szorgalmazom, azt érdemi válasznak lehet tekinteni, de az önmagában nem elég...

janos 2008.11.30. 09:29:17

Egyenlitö!Ha itt élsz, ebben az országban ugy észrevetted volna hogy már 25 éve pozitiv diszkrimináció van!Bizony ám!Az hogy a kisebbség nem akar dolgozni annak egy oka van-a segélyezés mértéke, az alanyi jogosultság bevezetése! Ugyanis ök nem vállalnak akármilyen munkát( kevés munka-sok pénz a jelszó) De ugye nem gondolod hogy egy olvasni és irni nem tudó embernek igazgatói, vagy mérnöki állást ajánlanak fel-és nagy fizetést!Az hogy elöször mindenhonnan öket rugják ki annak egy oka van--a szakképzettség hiánya!-------Vlaci! Hát a primitiv hangvételről jobb nem beszélni, mert elöször javaslom olvasd el amit irtál és gondolkozz el!Mondtam illetve irtam, hogy azért mert az aggodalmaknak és félelmeknek hangot adok legyek rasszista-de te pedig az elözö véleményemben leirtakhoz tartozol!A kommented pedig tele van gyülölettel és általánossággal!Gondolkozz el!

egyenlítő 2008.11.30. 09:52:55

A cigányoknak nagyon pontosan el lett magyarázva, hogy hol a helyük, amikor kirúgták őket '90 után a munkahelyükről, és munka helyett csak segélyt és (nem pozitív) megkülönböztetést kaptak.

A cigánykérdésről eddig csak az derült ki, hogy melyek a hatástalan módszerek. Ugyanakkor Amerikában működik a négerek asszimilációja. Ők 40 évvel ezelőtt kezdték, és voltak közben nagyon kemény időszakok, éppen a gazdasági visszaesések idején, de az állam a gettólázadások idején sem fordult velük szembe. A hadsereget (Nemzeti Gárda) pedig éppen a jogaik biztosítása érdekében vetették be, többször is, néha a helyi rendőrség ellen.

Kézművesmunkát kell odavinni, olyat, amelynek a termékei eladhatók. Aki dolgozni akar, a lakóhelyén tehesse, a családja mellett, kötetlenebb időbeosztással. A nőknek is munkát kell adni, ez nagyon fontos, azonnal visszaesne a születésszám. A sikeresek maguk után húzzák a többieket. A hagyományos cigány szakmák ma nem működnek, azok "nomád iparos" megélhetések voltak, vándorláshoz kötöttek.

Egy dolog biztos: a változáshoz következetesség, és nagyon sok idő szükséges. Az egyéves gyereket sem lehet szobatisztaságra szoktatni pofonokkal. Ahogy fokozatosan alkalmazkodik a környezetéhez, majd megjön az igénye rá, de akkor is vannak visszaesések. Persze falhoz vágni is lehet, de annak következményei lesznek.

egyenlítő 2008.11.30. 09:54:47

- Anyu! Kérek csokit!
- Ott van a szekrény tetején, vedd le!
- De hiszen nekem nincs lábam!
- Ja, ha nincs láb, nincs csoki!

egyenlítő 2008.11.30. 10:36:23

Aki pedig pozitív diszkriminációnak tartja a segélyt, az adja fel a munkahelyét, és költözzön a cigánysorra, havi huszonötezer forint segéllyel.

Még egy megoldást javasolt Jézus a gazdag ifjúnak:

Oszd szét mindened a szegények között, és kövess engem!

Corry 2008.11.30. 10:58:04

egyenlitő:

ne akarjuk az egész kérdéskört egy "van egy kisebbség, akinek más a bőrszíne" problémává transzformálni (és közben degradálni), mindez után eljutni az USA-hoz és a négerekhez. Vannak távoli hasonlóságok ugyan, de szerintem ahogy a Közép Európa nem ugyanaz, mint az USA, ugyanúgy a cigányok sem mindenben hasonlíthatók a négerekhez.

Egyébként Európában számos helyen él cigány kisebbség, biztos akad pozitív példa...

A hagyományos cigány szakmákról eleve azt írtam, hogy megszűntek, valami más kéne ami ma is működne.

A két következő hozzászóláshoz nem fűznék semmit.

egyenlítő 2008.11.30. 11:30:08

Nem vagyok ciganológus. Ennyi telik tőlem.

egyenlítő 2008.11.30. 11:39:13

Volt tegnap este egy film az M2-n: Machuca. Kíváncsi lennék, hányan látták.

Happy end ott sem volt. Jött Pinochet, és rendet csinált. A bódéváros mindenesetre eltűnt a film végére.

Elektro (törölt) 2008.11.30. 11:46:25

Valóban nem kéne a mi helyzetünket az USA-hoz hasonlítani. Sok okból sem.
1. a négerek nem önszántukból mentek amerikába, hanem rabszolgakereskedők vitték oda őket. a 20. sz.d. második feléig ember számba se vették őket.
2. 2 féle néger van: a nigger, aki reggeltől estig drogozik és b***ik dolgozni, meg a black (wo)man, aki tanult, jó munkahelye van és beilleszkedett.

Van azért párhuzam is: a niggereket utálják mindenütt. A tanult feketék is. A terrorizáló cigányokat utálják a zenész cigányok.

Volt szerencsém németországban Kossuth és Liszt díjas cigányzenészekkel egy helyen dolgozni, valamint évekig éltem az USA-ban. Elmondta a zenész, hogy őket csak a zenélés érdekli és, ha utcán jön szembe oláh cigány, inkább átmegy az utca túloldalára. Megint más egy öltönyös, kultúrált feketével beszélgetni és megint más tészta, hogy a nigger tolvaj ellen mindenkinél ott van a baseball ütő a pult alatt... Tehát: van, akiknek megy és vannak akik meg se próbálják... És ők vannak többen...

átlátó 2008.11.30. 13:49:25

Egyenlítő! A segítségedet szeretném kérni. Életem során (55) számtalanszor kerültem konfliktus helyzetbe a cigányokkal, mindig az ő kezdeményezésükre. A segítség kérése konkrét lesz. Íme: Az igen beteg vidéki, eredendően sváb faluban lakó anyám telekszomszédságába költözött egy cigány család. Előző házukat jogszerűen elárverezték, a falut (Tolna-Mözs) széltében-hosszában lerabolták, a templomról az ereszcsatornát nappal lopták el, de most figyelj! A Magyar Állam az 450.000 Ft otthonteremtési támogatást adott nekik, hogy mindezt az anyám melleti házba folytathassák. Továbbra is jól figyelj! Rövid időn belül rendszeresen a tetőn keresztül kezdtek átjárni az udvarba, a rendőrségen 8, -miattad- nyolc feljelentést tettem csak én eddig és tehetetlenek velük szemben. A rendőr az elásásukat javasolta nekem, igaz nem tért ki, hogy mindezt élve, vagy halva, de egyik sem EU. konform. Az ételmearadékot, a rabsickodásból megmaradt halat egyszerűen az utcára dobálják, a patkányok elszaporodtak. Na én kérlek szépen, a második lopásuk alkalmával igen kultúrált módon, tényszerűen igyekeztem megbeszélni velük a konfliktust és megkértem őket, hogy mellőzzék a jogtalan behatolást és eltulajdonítást. A válasz, szó szerint: "a szemedet is ki fogom lopni" volt. Egyenlítő, menj te a picsába, de előtte várom a megoldási javaslatodat erre a konkrét esetre, hogy ne általánosítsak. Molotovot nekik! Voltam, vagyok, leszek!

egyenlítő 2008.11.30. 14:21:06

Mint írtam volt, rövid távra nincs megoldás, egyedi esetekre meg különösen nincs. Minél pofátlanabbul veszi valaki semmibe az együttélés szabályait, annál nehezebb elbánni vele.

Fogd a machetét, meg a molotovot, oszt rajta. Aztán vagy elvágod a saját torkodat is, vagy mész 10 évre a csíkos gárdába, 7 cigány mellé nyolcadiknak.

átlátó 2008.11.30. 14:45:10

Azért megszánlak te egyenlítő gyerek, több évszázad volt a nem rövid távú türelemre és a megoldásra, de ezt csak az egyik fél nem akarta. Találd ki te, hogy melyik. Tényleg menj a picsába na. Egyedi esetre, egyedi megoldás. Ne félts te engem :) :) :). Mantrázzál, az a te megoldásod. Az enyém pedig bár nem könnyű, de nem kivitelezhetetlen. Viszont tanulságos és van nevelő hatása.

egyenlítő 2008.11.30. 14:48:08

Azt is javasolhatom, amit a cigányoknak szoktatok: szerezz három diplomát, dolgozz keményen, és költözz a Rózsadombra, vagy Írországba.

Esetleg fordulj a plébánosodhoz, vagy a lelkészedhez, elvégre keresztény ország vagyunk.

Végső esetben hívd meg őket vacsorára, és kérdezd meg, hogy miben segíthetsz nekik.

átlátó 2008.11.30. 14:48:27

Ja, elkerülte a figyelmedet, hogy egy konkrét javaslatot vártam, nem általánosítást. Neked se sikerült, megint csak menj a picsába. Ha nincs konkrét esetre konkrét javaslatod, akkor hagyd azokat, akiknek van. Konkrét esetre, konkrétan és nem általánosítva, mert az ugye maga az előítélet.

janos 2008.11.30. 14:50:45

Egyenlitö! Bocs, de azt hittem hogy tisztában vagy a dolgokkal amiről irsz!De kijelentem halvány lila gözöd sincs, csak irogatsz! Egy roma család (2 felnőtt+3 gyerek) összesen 160-180 ezer ft.-ot kap!Ebben benne van minden -szoc.segély, gyes-vagy gyed,lakhatási támogatás,vill.áram támogatás,+ még ingyenes étkezés,ingyenes tanköny+iskolai dolgok, ovodábajárási támogatá, stb, stb!De nem tesznek érte semmit, még a gyerekeket sem iskoláztatják rendesen!Ám ezt alanyi jogon- hosszú éveken keresztül kapják,mert ez nekik jár!Igazad van ez nem pozitiv diszkrimináció-ez már az állam baromsága az adófizetök pénzéböl!Hogy a 90- es években elengedték öket? Na és! Elengedtek itt Borsodban rajtuk kivül még vagy90-110 ezer embert!Azok miért nem állnak sorba mint a kisebbség? Mert ezek az emberek dolgozni akartak! Akinek volt szakmája az el tudott helyezkedni! Aki meg nem akart az most már ne sirjon! A tisztességesen élő cigánycsaládok ezeket a "segélyeseket" már utálják! Ne gyere nekem Amerikával, mert amerika nem az ami a tv-ben látszik, meg Phinochet-féle dumával!Ez a tv és nem a valóság! Ébredj már fel! Jézussal meg légy szives ne példálózz, mert elöször a 10 parancsolat betartását kérd számon azokon akiket védel, ha ez "ül " rájuk, akkor idézgethetsz! Nekem nem bibliai idézet jut eszembe, hanem az egyszerü közmondás--hogy"aki nem dolgozik az ne is egyék"!Aki pedig venni akar a közösböl az elöször tegyen bele és ne a semmittevésért, a börszineért, -- kisebbségiként--alanyi jogon kapja!

átlátó 2008.11.30. 14:53:30

Azt hittem épületesebb, olyan egyszerű kivitelezhető dolgokat tudsz. Ennyi baromságot én elengedett kézzel, védőháló nélkül is tudok írni.Hú de hülye is vagy te, befejeztem. Nem hagyom, hogy partnerem legyél tovább.

átlátó 2008.11.30. 15:02:30

Egyenlítő, te menthetetlen vagy,de megvilágítom egy hibádat sok közül. A második lopásuk alkalmából szépen elbeszélgettem velük, hogy ezt nem illik. A válasz az volt, hogy kilopom a szemed. Ezek után még bizonyíthatóan hat alkalommal loptak az anyámtól. Ezek után nincs szó vacsora meghívásról, érted már ezt te szerencsétlen, félkegyelmű?!

egyenlítő 2008.11.30. 15:02:33

Persze, lehet a rövid távú, egyéni érzelmek szerint cselekedni, de az hosszabb távon katasztrófába visz. Azért én szeretném, ha az unokáim nem egy megvetett, szögesdrótokkal szabdalt, polgárháborús országban nőnének fel.

Corry 2008.11.30. 15:07:34

Az a baj barátaim, hogy mindenütt ilyen "elméleti szakemberek" ülnek mint az egyenlítő. Ülnek a jólétben cigányt csak a tévében látnak és okoskodnak az elméleti dogmáikkal.
Feltettem nekik pár kérdést és ilyenkor már ötletük sincs, kértem tőlük pozitív példákat, erre persze se kép se hang...
A legjobb viszont Te voltál átlátó, mert a Te helyzetedre aztán már végképp semmi, de semmi értelmeset nem tudtak írni.

Tóthmarinak volt egy kevéssé figyelembe vett hozzászólása, amiben a szaporodást modellezte, ez a veszély igencsak megvan.

Még egy fontos dolog: Brüsszelből, meg a Rózsadombról nézve ezek a magyar cigányok igencsak rosszul élnek, ez nem vitás. Viszont ugyanabban a faluban a magyar paraszt is rosszul él, pedig ő gürizik mint a barom és nézi, hogy a cigány majdnem jobban él mint ő a támogatásból.

egyenlítő 2008.11.30. 15:08:36

Na még egyszer. Ha akarnak, sem tudnak dolgozni. Az anyagi dolgok előállításához a lakosság 10 %-a elég. Ápolónővért meg már az elbocsátott bányászokból sem tudtak faragni. Milyen munkát lehet adni nekik ma? Nincs láb - nincs csoki.

egyenlítő 2008.11.30. 15:14:15

Igenis, adtam példát, de tessék tudomásul venni, hogy _nincs gyors megoldás_. Ha ma hozzálátunk, a helyzet még egy nemzedéken keresztül romlani fog. Például, ha létrejön a cigány értelmiség, akkor megjelenik a nacionalizmus is, mint Amerikában, a hetvenes években. Ahhoz képest pedig 2006 októbere semmi sem volt.

egyenlítő 2008.11.30. 15:16:23

A szaporodásra pedig pl. Indiából van példa. Amely államokban a nőket be tudták vonni a munkába, felére csökkent a születésszám.

Corry 2008.11.30. 15:19:44

egyenlítő 2008.11.30. 15:08:36

Most vagy nagyon tapasztalatlan vagy, esetleg túlságosan elméleti szakember, vagy még nem tetted ki a lábadat a fővárosból.

Szerintem itt kell abbahagyni, bocs. Térjünk vissza a témára, ha a való világban több tapasztalatra tettél már szert.

Corry 2008.11.30. 15:21:40

egyenlítő 2008.11.30. 15:14:15
Igenis, adtam példát,

Idézzed légyszíves már magad, de ne a négereket, meg az eszkimókat, hozzad példának...

átlátó 2008.11.30. 15:39:19

Köszönöm Corry, hogy még van türelemed. Hasek "Svejk"jéből idézek, a főhős mondta. "Én csak értelmes emberekkel szeretek vitatkozni.". (Nekem se tudott ez az ember, -igen egyenlítőre gondolok- konkrét megoldást, csak általánosít. Pedig konkrét esetre kértem. A hosszútávú megoldást és a türelmet igen sokat emlegeti, de nem szab határidőt, anékül pedig semmi nem készül el időre. Ezért szarakodunk még most is, miután ez a kis probléma SOK ÉVSZAZADA a cigányok hozzáállása miatt fajult idáig. Ez valahogy elkerüli a figyelmét, de legyek még türelmes. Meddig? Mennyi ideig még ennyi idő után? Nincs több idő. Volt, de elfogytak az évszázadpok.)

átlátó 2008.11.30. 15:44:18

Ne vizionáljon itt senki polgárháborút. Az nem polgárháború, ha a túlnyomó többség egy elenyésző renitens kisebbséggel szemben fellép! Ezt az agyhalottak is megérthetnék!

Corry 2008.11.30. 15:51:51

átlátó,

nézd meg, hogy a következőképpen működik az egész:

1. a cigányság önhibáján kívül került abba a helyzetbe, amiben van.
2. minden olyan megnyilvánulást, amiben a cigányokat, mint elkövetőket szeparálják, meg kell torolni, függetlenül attól, hogy a tett mi volt (lásd például olaszliszka, vagy a topikindító eset, amiről még pontosat nem tudunk, de szerintem nem is fogunk)
3. ha viszont fennáll a legkisebb esélye is annak, hogy a cigányok sérelmére követnek el valamit, akkor már nem tabu a faji hovatartozás és a helyszínre utazik a teljes antirasszista, antifasiszta meg mittomén társaság és odacsődítik a teljes antirasszista sajtót is.
4. ehhez kvázi asszisztál az igazságszolgáltatás is, mert miért is van másért, hogy pl. az olaszliszkai ügyben még elsőfokú ítélet sincs.
5. ha az igazságszolgáltatás ilyen, akkor a rendőr minek törje magát és kockáztassa testi épségét ennyi pénzért, úgyse lesz elítélve az akit elkap, a tudatlanságából elkövetett kisebb hiányosságok pedig antirasszista megnyilvánulásként lesznek feltüntetve és meg lesznek torolva.

Nem folytatom.

Corry 2008.11.30. 15:54:11

Ja, de mégis:

a kedves antirasszista urak/hölgyek jegyezzék meg: nagyon, de nagyon rossz dolgot művelnek és felelősek a helyzet eldurvulásáért, mert ők adják a cigányok alá a lapot. Amíg ez az egész antirasszizmus elő nem jött, lényegében béke volt idehaza.

janos 2008.11.30. 16:09:57

Egyenlitö! Te menthetetlenül ostoba vagy !Az iskolázatlan lusta embereket nem tudod Jézus igéivel munkára fogni !Nyugodj meg! Ha ilyen ostoba leszel a gyereked, unokád, is szögesdróttal körbekeritett területen fog lakni veled együtt! De ha jól veszem ki az irásaidból-valamilyen gyülekezet tagja vagy.Ha tériteni akarsz ne itt tedd,ha vitatkozni akkor olvass hozzá még!Rádfér!

Elektro (törölt) 2008.11.30. 16:25:02

A cigány egy parazita fajta. az volt és az is marad. szinte mindegy, hogy ez az írás mikor kelteződött, 16. században, vagy a 22.ben. nem változik. aki el akarja tartani a bűnözőt, az fizessen...a közvélemény kutatás 91%-a szerint azok. az életben nem volt magyar és magyar között ilyen egyetértés...

átlátó 2008.11.30. 16:32:11

Corry, a lényegét tekintve egyetértünk. Meguntam és ezáltal akár "áldozatok" árán is a gyorsabb, hathatósabb, radikálisabb megoldásokat preferálom. Jelentős tekintettel a személyes tapasztalataim okán is. Az ugyanis nem párbeszéd, hogy az egyik oldal kér, türelmes, támogat, a másik pedig - egyszóval kifejezve- baleknak néz. A döntéshozó politikusi csürhe pedig az okozatokkal foglalkozik, az okot se hajlandóak alaptézisekként kimondani, ami pedig a megoldások megkereséséhez elengedhetetlen.

egyenlítő 2008.11.30. 16:34:49

Valóban, hívő materialista vagyok. De tudom, hogy rövid idő alatt, nagy tömegek viselkedését megváltoztatni csak karizmatikus vezetők és valamilyen hit segítségével lehet. Ilyenek voltak például a vallásalapítások, a fasizmus, a kommunizmus. Sokszázezer embert félelemmel engedelmességre kényszeríteni csak folyamatos terrorral lehet, ezt pedig manapság ezen az égtájon nem lehet véghezvinni. Itt és most munkát adni nekik nem tudtok. Hazaküldeni sem lehet őket, mert itt van a hazájuk.

Tőletek sem olvastam még használható megoldásokat. Amiket olvastam, azok pedig nem használhatók.

Elektro (törölt) 2008.11.30. 16:57:59

De. van hazájuk és ez íindia. íonnan jöttek és oda kéne visszamenniük. Nincs ebben semmi trükk. Sokan még a magyart sem beszélik. El kéne kezdeni a tárgyalásokat indiával, aztán visszküldeni őket. sehova se kellenek. az a hazájuk, húzzanak vissza.

manager2008 2008.11.30. 17:47:50

Egyenlitő
"Tőletek sem olvastam még használható megoldásokat. Amiket olvastam, azok pedig nem használhatók. "

Írok neked egyet.
Dolgoztak nálam évekig lovászként (férfi), belovaglóként (leányzó) elég tűrhetően, egyébként roma származású polgárok.
Tudtam szerezni érdeklődésükre Londonban pizza futári munkát, és most a leányzónak folyamatban van New Sealand területén belovaglói állás középtávra.

Egy dolog tuti, nincs nagy kitartásuk egy helyen tartósan (monotonia tűrés gyenge) dolgozni.
Ez van.
De, ha az állam szervezne egy non-profit céget a munkaközvetítésre, nyelvtanfolyammal megtámogatva, akkor egy halom munkát lehetne találni a világban, ahová elmehetne családostól (és esetleg kint is marad ha jó neki és boldogul).
A belovaglással HETI 3-600 USD-t lehet keresni, persze annak aki ért hozzá (egyébként nem veszélytelen munka).

Aki viszont nem szeretne dolgozni akkor sem ha van a részére ajánlat, annak csak természetbeni ellátást adnék a gyerekei részére, és ha átlépi a törvényes kereteket akkor börtön helyett terápiás munka járhatna (árok tisztítás, stb.) A "Bilincs és mosoly" című filmben látott korrekt módszerekkel megtámogatva.

Minden más értelmetlen megoldást el lehet felejteni. Nincs erre sem idő, sem pénz sem türelem, mint sokan írják.
Uff.

átlátó 2008.11.30. 17:58:24

Csak neked, csak most, csak itt "egyenlítő", gyermekem. Színes életem során volt szerencsém Pege Aladár technikusaként is ténykedni, nem alkalmilag. Cigány származású ha tudok ezzel neked is segíteni és nem rossz példa. Több időm tényleg nincs rád, ezt itt a végére hagytam.

egyenlítő 2008.11.30. 18:18:09

Manager: a lovász példa jó, azoknak, akikben van vállalkozó szellem. A második felét Európában ma nem lehet megcsinálni.

Átlátó: legyünk a félmillió dzsesszbőgős országa? Itthon a jó zenészeknek sincs munkája.

India? Remek ötlet! Utána minket küldenek Közép-Ázsiába, az angolokat kirúgják a welsziek és a skótok. A végén meg mindenki visszamehet Afrikába.

átlátó 2008.11.30. 18:28:08

Te tényleg hülye vagy! Leírom, hogy egy hülye vagy, humanitárius cselekedetnek tekintem, hogy leírjam, hogy EGYENLÍTŐ te egy hülye, de fokozom baromegyállat vagy! Téged azt hiszem eljutottam arra, pontra, hogy nem kicsit verdesnélek szájba, ha provokátor vagy azért, ha nem, akkor azért. Azért, hogy lásd még mindig élőlénynek tekintelek, - bár baromegyállatvagy - Pege Aladárt mint idolt említettem, de meg kell jegyznem, hogy nagy baromegyállat vagy. Sajnos szavazati joggal. Ignoráltalak. Nem te, én. Ui.:baromegynagyállat vagy.

egyenlítő 2008.11.30. 19:02:59

Ha négyszer leírod, akkor bizonyára. Merre van a legközelebbi vágóhíd?

Új kínai macheték jöttek a Tescoba! A benzin szerdáig olcsóbb, most vegyen a Metró benzinkútjainál! Karácsonyi üvegvásár ugyanott!

Corry 2008.11.30. 19:11:56

Most azon edzetek, hogy kié legyen az utolsó szó?

átlátó 2008.11.30. 19:40:28

Nem edzek, Corry, köszi, hogy aggódsz, de ha egy ilyennek nem mondják meg hogy milyen, azt hiszi, hogy olyan, de nem olyan, hanem ilyen. Legalább tudja, de ezt itt többen is megfogalmazták, csak elég kétértelműen. Ezért raktam ezt a dolgot helyre, mert egyébként meg lenne magával elégedve. és sose derülne ki az igazság. Amit már nem ismételek meg, mert hát tényleg egy hülyebaromegyállat. Köszönöm, hogy ezt közbevágás nélkül leírhattam. :) :) :) :)

burian 2008.12.01. 08:08:20

Egyenlítő
Azt hiszem csak provokálsz. Ilyen egyszerű senki nem lehet.
Minden, amit eddig összehordtál, papírszagú, ezerszer kipróbált, ezerszer csődöt mondott baromság.
A probléma évszázados. Változatlan. Jöttek-mentek a századok, a politikai rendszerek, kormányzatok és a probléma mit sem változott.
Most eljutottunk egy olyan pontra - egy drámai demográfiai fordulópontra, ahol nagyon észnél kellene lenni. A következő generációban már olyan tömegű, változatlan mentalitású cigánysággal kell számolnunk, ami felfoghatatlan, kezelhetetlen probléma lesz. Még egy generáció múlva pedig - és mi még ezt is megéljük - akár cigány többségi társadalom is lehetséges.
Ezen most gondolkozz el. Utána beszélgessünk.

manager2008 2008.12.01. 09:07:36

neantropus

A "mennyiség minőségbe való átcsapása" című klasszikus tv. tényleg elképesztő hatású lehet.
Azért söprögesünk a saját házunk táján is (esetleg)..

A magyar lakosság nem cigány részének falun szintén halovány fogalma sincs az érvényes törvényekről általában (tisztelet a kivételnek!!!!!).
Például a birtokháborítás különböző eseteiről fogalmuk sincs, és ez akár polgármesternél is előfordulhat.
1.Ha nincs bekerítve a telked akkor a legnagyobb nyugalommal mászkál rajta boldog boldogtalan, és csodálkozik ha szólsz érte.
2. Minden gond nélkül végez a szomszédod ipari méretben tevékenységeket, pld géppel fűrészel több teherautónyi fát, vasárnap, flexekkel darabol fémet, üvöltet hangszórókat, szétdobálja a szemetet (üveget temet el a saját telkén mázsaszámra).
3. A rágcsálókat nem írtják (falu szintú patkányírtás nincs, és nem is követelik meg.
4. A legnagyobb nyugalommal parkol a házad elé traktorral (ami olyan zajszíntű MTZ, 20 éves, amit Európa másrészén már beolvasztottak volna) és tapossa össze a nyírott füvet.
5. Fütyül minden olyan dologra ami a szomszéd pihenését zavarhatná, de nem rosszindulatból okvetlenül, hanem nem érti mi az ábra.

Mindezt a Balaton melletti kvázi üdülő településen.

Mivel a jog nem sokat ér, éveket pereskedni nincs értelme, marad a kőkemény szigor, a "magyar " szomszéd testi épségének súlyos fenyegetése - és lett is rend hamarosan - a baseball ütő érthető kommunikációs eszköz.

A cigányok sem tudnak arról mit szabad és mit nem, csak sejtik hogy lopni nem szabad. Általában a Ptk ról nincs fogalmuk, tapasztalati úton pedig teljesen elvarászoltak, mert ha nincs reakció, akkor azt úgy veszik hogy szabad. Kis bűnök esetében is előremutató fenyítést kell alkalmazni, mert nem ért mást, otthon is szájbavágja a családfő (ha megeszi a vacsorát előle valaki ))), azt érti, mást nem.

A nemi erőszakról is vannak fogalmaik, de ha pld egy lányt (12-16 éves ) leitatnak a falunapon, aztán a parkban megdugják (mert nem tiltakozik) azt már sem magyar sem cigány nem veszi olyan szigorúan. Sőt, elképedve néznek, ha szól nekik az ember, hogy ezért éveket lehet kapni.

Ázsia Sopronnál kezdődik - mondá egy nagyon híres ember. Ergo - ázsiai módszerekkel legyenek szivesek az urak a dolgot kezelni, mert azt érti mindenki bizonyos helyeken, és az európai álom dolgokat felejteni illik kb a következő 50 évre.

VLaci 2008.12.05. 12:07:31

Neantropus írta:

"Még egy generáció múlva pedig - és mi még ezt is megéljük - akár cigány többségi társadalom is lehetséges."

Mennyi bajuk lessz a magyarkérdéssel meg a magyarbűnözéssel. A magyarok nem akarnak majd rendesen beilleszkedni a többségi társadalomba. Aztán lesznek szegregált osztályok, ahová a kezelhetetlen magyargyaerekeket teszik. A magyarok nem fognak munkát kapni, mert a cigány főnök őket fogja először kirugni. Aztán meg kapunk a fejünkre, hogy biztos nem is akarunk dolgozni. Hát akkor már tényleg nem... :-)
süti beállítások módosítása