babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Eltérő választási rendszer - eltérő eredmény

2009.02.02. 16:44 sasika61

 

A politológusok nagyrészt egyetértenek abban, hogy a miniszterelnök legújabb javaslata (kisebb parlament, listás szavazás) leginkább azt a célt szolgálta, hogy ily módon akadályozza meg a legnagyobb ellenzéki párt esetleges kétharmados győzelmét. Mármint ha a Fidesz bekapta volna a csalit. A javaslat látszólag még él, valójában eleve halva született.

A szakemberek azt is elmondták, hogy a választási rendszernek nem az a fő kérdése, hogy hány fős a parlament, hanem hogy milyen szisztéma alapján választanak, mert ez az, ami az eredményt jelentősen befolyásolja. Konkrét számítást még nem láttunk, éppen ezért mutatok egy emelt szintű érettségi feladatot,  ami jól jelzi, hogyan torzíthatják a tényleges választási eredményeket az eltérő választási rendszerek. (A feladat Száray Miklós: A kétszintű történelem érettségi nagykönyve c. kiadványából való.)

Elemezze az adatsor segítségével, hogyan befolyásolják a választási rendszerek a választási eredményeket!

Kanada általános választásainak 2004-es eredményei:
Pártok: Liberálisok, Konzervatívok, NDP (szociáldemokrata jellegű párt), Québeci Blokk (a tartományban  élő francia kanadaiak pártja), Zöldek (környezetvédők)
Parlament 308 mandátum


A) Egyfordulós, egyéni körzetes (jelenlegi) rendszer eredményei:

Liberálisok: 135 mandátum
Konzervatívok: 99 mandátum
Québeci Blokk: 54 mandátum

NDP: 19 mandátum
Egyéb (egyéni párton kívüli): 1 mandátum

B) Egyfordulós, csak listás, ötszázalékos küszöbbel rendelkező rendszer eredményei (elképzelt):

Szavazott 13 749 071 fő; egy mandátum kb. 44 ezer szavazat, de a küszöb miatt az 5% feletti pártok eredményeit 41 ezerrel kell osztani.


Liberálisok: 4 948 008 szavazat -121 mandátum
Konzervatívok: 3 992 203 szavazat - 96 mandátum
Québeci Blokk: 1 669 978 szavazat - 40 mandátum
NDP: 2 144 475 szavazat - 51 mandátum
Zöldek: 580 322 szavazat - 0 mandátum
Egyéb: 0 mandátum


C) Egyfordulós, küszöb nélküli listás rendszer eredményei (elképzelt):


Liberálisok: 114 mandátum
Konzervatívok: 93 mandátum
Québeci Blokk: 38 mandátum
NDP: 49 mandátum
Zöldek: 14 mandátum

Megoldás:

A vizsgázó megállapítja, hogy az adatsorban ugyanazon eredmények eltérő választási szisztéma esetén merőben más mandátumeloszláshoz vezethetnek.

A vizsgázó felismeri, hogy az egyéni körzetek kedveznek a regionális, illetve nagy pártoknak. Felismeri, hogy a küszöb természetesen nem kedvező a kis pártoknak, ugyanakkor a listás rendszer a speciális érdekeket képviselő (rétegpártok, programpártok) pártoknak kedvez, mivel szétszórtan elhelyezkedő szavazótáboruk csak így érvényesítheti erejét. Ugyanis az egyéni körzetben nem tudnának többséget elérni. A vizsgázó felismeri, hogy egyéni, pártoktól független jelölt csak az egyéni körzetes rendszerben tud bejutni a parlamentbe. (Kiemelések tőlem.)

 

4 komment

Címkék: közélet gyurcsány kisebb parlament listás szavazás

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr78918445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HAT 2009.02.02. 17:06:29

Okos, szép, egyszerű, igaz.
Valszeg könnyen lehetne számítani egy elképzelt magyarországi helyzetre is, átlagolt közvélemény-kutatási adatokból kiindulva. Természetesen az egyéni körzetek torzíthatnak (jobbas-balos körzet). de ezen tényezők ismertek. Hajrá politológusok, politikai tanszékek, intézetek... Engem érdekelne.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.02. 17:42:16

@HAT:
engem is, itt a kétfordulós eredmények miatt nehezebb a kiindulás, de biztosan lehetne konkrét számokkal modellezni (valószínűleg a pártoknak van is ilyen).

2009.02.03. 06:06:51

Ez mind szép, ám szerintem ebböl nem lesz semmi! Hiszen, ha megnézed a hazai politikai elitnek nevezett emberkéket, hamar rájösz, hogy ez itt kivitelezhetetlen! Most, majd minden párt és képviselö, a másikra fog mutogatni és csendben elsikkad minden.Fognak még itt furcsa és megdöbbentö hirek elöjönni, hiszen a jól fizetö és sok mellékest ( pénz, információ, kapcsolatok)hozó állást ki hülye önmagától otthagyni? Én ebben-bárhogy is szeretném, hogy csökkenjen a létszámuk-nem bizom! Mert, aki eddig benne volt a "biznisz"-be az ezután is benne akar lenni. És ott is marad, mert túl sokat tud mindenkiröl és midenröl.Az információ pedig mindig és minden esetben hatalmat jelent.Annál is inkább, mert ez a demokráciának nevezett sz@rság már régen nem az emberek képviseletéröl, hanem a haszonszerzésröl szól!Akkor mit várunk el ezektöl?

Avatar 2009.02.06. 14:22:11

Szerintem a kisebb parlamentes kamuötletét csak azért dobta be Gy. hogy kioltsa vele a parlament feloszlatására tett fideszes kamuötletet.
süti beállítások módosítása