babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Tréningre, magyar!

2009.02.03. 18:55 sasika61

 

„Ha boldog életre vágyol,
Ültesd el annak magvait.
A múltban hozott döntésed
Ma fejti ki hatásait?”
A rövidke idézet szerzője az ismert alanyi költő s ebből kifolyólag a kommunikáció nagymestere: Bencze József országos rendőrfőkapitány.  Bencze úr, a lélek és a nyelv mérnöke, éppen magvakat ültet, amikor kommunikációs tréningre kívánja küldeni a megyei főkapitányságok vezetőit, illetve a városi-kerületi kapitányokat is, legalábbis így ír az MTI, a Népszavára hivatkozva. Kellő időben hozza meg a döntéseket, hogy majd a jövőben ezeknek meglegyen a hatásuk, okulván Pásztor Albert esetéből. Szegény miskolci rendőrkapitány ugyanis nem vett még részt ilyen fejtágítón, hogyan is tudta volna, hogy mit szabad mondania és mit nem. Ahogyan egyik, az ilyen tréningeken nyilván kiválóan teljesítő rendőrtiszt fogalmazott: „elképzelhető, hogy Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya nem kerül hasonló helyzetbe, ha korábban felkészítik a gyakran tudatosan provokatív és beugrató jellegű kérdezéstechnikára.”
 
Mindenki megnyugodhat tehát, már aki egyáltalán idegeskedett (Draskovics miniszter úr, továbbá legfeljebb még pár száz, ilyen esetekben rendre idegeskedő értelmiségi): rendőreink máskor, ha majd letették a megfelelő vizsgákat, nem fognak úgy nyilatkozni, mint Pásztor Albert.
Ez idáig rendben van, feladat kipipálva.
 
De korai az öröm. A nyilatkozni képes és nyilatkozási joggal rendelkező rendőrök halmaza ugyanis messze nem fedi le az országlakók halmazát, így tehát hiába tesznek sajátos szájzárat főrendőreinkre, mi lesz a maradék lakossággal? Hogyan fogják elérni, hogy mindenki felejtse el az anyanyelvét, a megszokott szavakat, a jelenségek közismert megnevezését? Hogy csak kiherélt kifejezéseket használjon mindenki?
Erre egyelőre nincs javaslat.
 
Nekem persze van.
1) Be kell iskolázni az egész országot (hatékonysága nem 100 %-os, kicsit drága, de kommunikációra úgyis mindig van pénz).
2) Csak az szólalhat meg bármilyen helyzetben, aki előtte letette az „újbeszél” nyelvvizsgát, a többieknek: kuss ( hatékony megoldás, de az ország megnémulna tőle).
 
Van persze egy áthidaló javaslatom is, ami ingyen van, semmibe nem kerül: nem lehetne őszintén beszélni?

39 komment

Címkék: közélet közbeszéd tréning kommunikációs

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr16920797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.02.03. 19:33:52

Ez az ostobaság és a pótcselekvés tipikus esete. Aki mer nyiltan beszélni, azt elöször pellengére állitják, majd, majd elküldik "értelmezési" tanfolyamra!Bencze Ur! Ez az ember 2 diplomás, müszaki és jogi egyetemet végzett és ott van a neve elött, hogy dr.! Ha valakinek el kell mennie szövegértelmezési tanfolyamra, akkor az nem a kapitány ur!De vajon ez mennyibe fog nekünk kerülni, vajon ki kap majd érte nagy lóvét, mert hogy valaki, vagy valakik jól járnak, az biztos!

Chalabre (törölt) 2009.02.03. 19:51:38


Vezető pozícióba egyáltalán hogyan kerülhetnek kommunikálni képtelen emberek? Ki nevezte ki őket? Azokat minősíti.

Mibe fog ez nekünk kerülni? Talán kapunk egy újabb garnitúra Batiz András kommunikációs tréningjét elvégző vezetőt, akik ooolyaaan laaassaaan ééés taaagoooltaaan beeeszééélneeek, hooogy miiindeeen hüüülyeee meeegééértseee.

mnmnbkhj 2009.02.03. 21:10:02

Magyar állampolgároknak magyar nyelvből nyelvvizsga.

nick_007 2009.02.03. 21:33:04

Ha valaki tényeket közöl, az nem rasszizmus. Azt mondta, hogy ezeket a bűncselekményeket mind romák követték el, nem azt, hogy minden roma tolvaj, bűnöző, stb.

Szavazás:
wita.hu/index.php?show=wita&wita=102
Ön szerint hibát követett el Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, amikor nyilvánosan kimondta, hogy az elkövetők mind cigányok voltak?

Jelenlegi állás: 8% igen 92% nem

Corry 2009.02.03. 21:38:38

Tipikus elterelő pótcselekvés sorozat.
A Kapitány úr tett egy nyilatkozatot, mely tartalmával kiverte a biztit a politikusaink rosszabbik felénél. A nyilatkozat tartalmával volt gondjuk, mellesleg van az angol Igazságügyminisztérium honlapján egy olyan tanulmány, melyet -ha itthon készült volna- szintén lefasisztáztak, lerasszistáztak volna ugyanezek a politikusok. Mindenki eldöntheti, hol van a baj.

Természetesen, mivel sok városi kapitány futkárol az országban, egy talpnyaló csak akad, aki nyilatkozik egy okosat.

Én nem gondolom, hogy a kapitánynak szüksége volna tréningre, de ha ezt nekem felajánlanák, szívesen elmennék, mert mindenütt tanul valamit az ember.
Persze ezt is feledtetni kellett rövid idő alatt, hogy mekkorát égett a miniszter, mert hát az nem volt kispályás.

borpancsoló 2009.02.03. 21:40:31

Mindendesetre elkeserítő, hogy a miskolci rndőrkapitány bejelenti hogy vannak városrészek, ahová nem javasolja az esti sétát mert leütik az embert. Rámutat egy etnikumra, ami a számszerű adatok szerint (állítólag) 100%-ig lefedi ezt a tevékenységet.

Ezután a pasit felfüggesztik, másnap visszahelyezik és kitalálják a harmadik nap, hogy elküldi kommunikációra.

Eztán pedig tapsolnak, hogy a probléma megoldódott.

De attól, hogy a zsru többet nem pofázik, tényleg megoldódott a probléma?

átlátó 2009.02.03. 21:53:14

Nem keresem én a szavakat, mint a mi lírikus főkapitányunk. "Maga egy barom", idéztem a Hacsek és Sajóból. Írna inkább verseket kötetbe foglalva, mint főkapitánykodik, kevesebb kárt okozna. Ez a tényleges barom.

mrs. white 2009.02.03. 21:57:32

Lámpákat leoltani, szemet becsukni, elképzelni, hogy mit mondott volna Fleto ha ezt egy jobb oldalhoz valamilyen távoli szállal köthető akárki mondta volna és nem szoci vezetése bizalmát bíró kapitány egyébként nagyon helyesen. Nos müsormegszakítás, fasiszta veszély, ami mellett a 300 ft-os euro réme is eltörpül, de fleto megvédett volna bennünket, csak egy külföldi lapban másnap lenyilatkozza hogy na ezért van ilyen helyzetben az ország és ezért van rá szükség.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.02.03. 23:02:08

És a Duplagondol? És az hol marad? És egyáltalán, ki gondolhat? Ferkó vagy a Zemberek?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.02.03. 23:18:57

Obama országában minden bűnelkövetőről el kell mondani a médiában, hogy milyen etnikum tagja.

Tudomásul kéne venni, hogy az előítélet nem rossz, és szitokszóként felfogni hülyeség.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.02.03. 23:24:28

Egyébként voltam a tüntetésen (először fordult velem elő ilyesmi), és úgy tűnt, hogy mind a Zemberek, mind a felszólalók nélkülözik a funkcionális gondolkodást. A felszólalók legjobb esetben is csak a probléma leírására szorítkoztak, rosszabb esetben egy politikai oldalt vagy irányzatot hibáztattak - persze, nem alaptalanul -, egy megoldási javaslat sem hangzott el.

baget 2009.02.03. 23:36:08

Ez azért gusztustalan, nem elég, hogy ezt megússza, rendben, a mondat kontextusát nem ismerem, leitatták, haverok vették fel és rakták netre ,,(naivkodás) de hogy az aktuális morál-politikai-gazdasági, értsd szarul állunk gyerekek helyzetben a legjobb megoldás egy tréning szervezése a "rendőrértelmiségnek" azt hiszem mindenkinél kivágja a szikrát.

Nem mintha a tisztképzőben nem lenne viselkedéstan, etika (szolgálati), stb., persze ezekben biztos nincs ott hogy az nem baj ha rasszista vagy, de nyilvánosan ex officio nem járja.

Ennyi rakás retardáltat

baget 2009.02.03. 23:36:58

szikrát...biztosítékot:)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.03. 23:55:50

sasika vagy akárki..., még csak itt tartok a posztban, de már íráskényszerem támadt...
":::a Népszavára hivatkozva..."
ez lesz ma este...?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.03. 23:57:53

"...beugrató jellegű kérdezéstechnikára..."

hol vagyok...?
hol nem vagyok...?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.04. 00:05:10

"...feladat kipipálva..."

drazsé..., drazsé..., jelentkezz..., mi a lófxsz van veled..., drazsé..., drazsé..., jelentkezz..., emberek gyaláznak tégedet, a óó óóó óó..., drazsé..., drazsé... jelentkezz..., ki a ---- vagy..., jelentkezz..., gyere ki a blogra..., kérdések vannak..., bxszod..., drazsé..., drazsé..., jelentkezz...

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.04. 00:08:49

újbeszél rulezzzz...

...----..-.----?
----..--.............!
---...---.-.--.-...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.02.04. 00:35:08

@baget:

Tisztképző?

Hány éves tetszik lenni? Hetven?

Nem mintha baj lenne, de tisztképző... Úgy negyven éve Rendőrtiszti Főiskolának hívják és rendszeresen 8-10-szeres a túljelentkezés. És nem baj, ha nagyon nem tetszik érteni a témához; ez a szép a netben: mindenki elmondhatja a sajátját...

Amúgy nem ártana, ha aki véleményt - neadjisten ítéletet - mond, végighallgatná a 28 perc felvételt és ne csak a [moderálva] nyolcmondatos híréből meg a [moderálva]-ból tájékozódna.

Lenni nagy meglepetés...

Csak mondom, csókolom.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.04. 05:47:10

@tiboru:
manapság már egészen jó képességű gyererekek is mennek a Rendőrtiszti Főiskolára, a miskolci főkapitány is több diplomás, szakmájához alaposan értő ember: nemigen szorul effajta kommunikációra.

Pelso.. 2009.02.04. 06:04:26

Teljesen felesleges oktalanság volt a rendőrkapitány ilyen jellegű kijelentése. Semmit meg nem old, előbbre nem visz. Amit mondott, igaz, de a témát ily módon nem közelitheti meg.

Ő, mint ugyancsak fontos joggyakorló testület vezetője egyféle megkülönböztetés tehet: a jog által szabályozottat.

snotling 2009.02.04. 06:50:10

Amikor Gyurcsány az arabokat le terroristázta, őt miért nem állították fel?

Astronomy Domine 2009.02.04. 07:08:29

Bencze uram mindenben a legjobb.

Rendőrök közt a legjobb költő.
Költők közt a legjobb rendőr.

szkeptikus vagyok 2009.02.04. 07:08:44

Az előítélet nagyon "demokrataként" nagyon csúnya dolog, de gyermekkorodat igen megnehezítette volna, ha nem alakul ki nálad időben.
(Akkor sem mentél el a cukrosbácsival, pedig volt esélye annak is, hogy nem történik semmi különös.)

Szerintem segítséget jelentettek néhány ottélőnek a kapitány szavai, hogy fokozott óvatossággal viseltessenek sötétben a terepszínű lakossággal szemben, mert náluk domináló mobilért emberéletet elv nem mindenkinek hagy újabb lehetőséget a mérlegelésre.

Avagy miért a piros jelzésű csapot csavargatod, ha melegvízre vágysz?

szkeptikus vagyok 2009.02.04. 07:26:28

És hogy a felvetett témára is reagáljak, ez nem más, mint a gondolkodás elnyomása, az "Új HIT" terjesztése. Vagyis nincsenek egzakt megállapítások, nincsenen tények, összehasonlító adatok, csak a "HIT" van, hogy a tolerancia egyszer csak jó irányba vezet. Esélyegyenlőség van, hiszen elmodhatja mindenki a véleményét (na jó, a 200 Ft-ért leszúrt idős hölgy nem annyira), de csak addig, amíg nem ütközik az ÚJ HIT dogmájával. Mert az rosszabb a hazugságnál, a gyilkolásnál, mert az már majdnem galacsindobálás, hovatovább holokauszttagadás.

Én többre becsültem a matekot mindig. Ugye volt a teljes indukció a bizonyításra (kb. felteszem 1-re, belátom, majd bizonyítom az egészre vonatkozóan), de a fanyalgóknak is, akik szerint ez emberekre nem alkalmazható - bár szerintük is minden gárdista náci) ott van a valószínűségszámítás. És nekem ez alapján is helytálló volt a rendőrkapitány kijelentése, mert ha egy népesség számarányához képest 8x annyit bűnöz (l. a fent valakinél említett angol dogomentum, melynek alapján ott a négerek arányukhoz képest 3x annyi bűntényt követnek el), az óvatosságra, elővigyázatosságra ad okot.
De aki szerint nem, az meg inkább lottózzon.

burian 2009.02.04. 07:37:50

A hatalom megint a "hogyan ne beszéljünk a cigánybűnözésről" kérdést igyekszik megoldani. Sikertelenül.
Vajon mikor lát hozzá a "mi legyen a cigányokkal" kérdés megoldásához? Szerintem soha.
Miért is tenné? Hol van abban az "okosság"? Lehet közben nyúlni pár milliárdot? Ha nem lehet, akkor marad a duma és a terelés. Ha lehet nyúlni pélnzt, akkor sem lesz megoldva, csak foglalkozva lesz vele és közben eltűnik a pénz. Így működik ez.

bazsesztoni sziligan 2009.02.04. 07:45:53

Vigyázat emberek!

Ezek a cigánybűnözők beszivárogtak a bankokhoz és az ügyvédi irodákba: index.hu/politika/belfold/fszkrak0202/?

Ugyan hányan tüntetnek majd az ügyvédi irodák előtt, példás büntetésért demonstrálva?

De szerintem ezek sem hígítják majd az etnikai arányokat a börtönökben.
Mint ahogy még sokan mások sem kerülnek a megfelelő helyre: index.hu/gazdasag/magyar/szazm090203/

Bár a Postabankos 34 milliárdot 10 éve tárgyalják, ráadásul még a bankot 30 milliárddal konszolidálták is.

Persze, ezek teljesen más fajsúlyú ügyek, mint egy tyúklopás.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.04. 07:50:26

@Yusolein: a rendőrség = erőszakszervezet
és akkor most mi van...?

te egyébként jól aludtál...? vagy mi a fxsz van veled...?
csak azt ne mondd, hogy bal lábbal keltél fel...

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.02.04. 08:25:50

@ufó: Az erőszakszervezet nem elég pontos. Megint a PC definíciójához értünk, amit a poszt szerzője nem ismer (és talán te sem).

Egyébként köszönöm az érdeklődést, nem aludtam jól, arra pedig nem emlékszem, hogy melyik lábamat lendítettem ki innét.

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.02.04. 08:26:54

Tisztázásképpen: a rendőrség az állam szerve. Csak szatul esik ilyen triviális poénokat lődözni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.04. 08:27:01

yusolein:
"csúnya beszéd" miatt (anyázás) komoderáltalak:
tréningre!

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.02.04. 08:28:03

Éljen, éljen, sasika az állam is te vagy?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.04. 08:30:36

@Yusolein:
írd le, hogy hülye vagyok, ez rendben.
Az anyámat még feltételesen se említsd!

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.02.04. 08:39:54

@sasika61:
A példa feltételes volt, és persze nem kicsit provokatíc, de nem anyáztalak le, én oda nem süllyedek, nem értem a moderációt. Ha ezt nem érted, akkor miért értenéd az általáad ebben a posztban kommentáltakat?
Amint látod, úgy viselkedsz, mint az általad említett illető, csak azt nem szabad elfeljteni, hogy baromira más pozícióban vagytok. Csupán arra akartam fölhívni a figyelmedet, hogy teljes ökörség összefüggésbe hozni egy ilyen intézkedést a szocializációval, és így az egész poszt mondanivalója nullára redukálódik. Persze, elküldheted a kormányt meg a rendőrséget is a sunyiba, megjegyzem joggal, de ez a próbálkozás így csak egy "de hülyék vagytok, azért mert de hülyék vagytok" volt.

spájdernecc 2009.02.04. 08:59:45

Bocs, hogy rádzúdítom :)
most kaptam céges postán, gondolom ez a társaság alkalmas a fenti feladat elvégzésére is :)

Bozóki András - kulturális miniszter 2005-2006, Daróczi Dávid - kormányszóvivõ, Györffy Kinga - beszédíró, tréner, Molnár-Bánffy Kata - a MOL Nyrt. szponzorációs vezetõje, a Szónoklatok nagykönyve címû sorozat egyik szerzõje, Novák Tamás - beszédíró, újságíró (Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa 2001-2002.), Aczél Petra - retorikai és kommunikációs szakértõ, egyetemi docens, Balázs Géza - nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezetõ egyetemi tanár, Bencze Lóránt - nyelvész, egyetemi tanár, Síklaki István - szociálpszichológus, dékánhelyettes, Wermer András - marketing stratéga.

Kérem a mesterkurzus részletes írásos tájékoztatóját >>>

Az elhíresült amerikai történet szerint, a menedzser azt javasolta a koldusnak, hogy a szokásos „öt gyerekem van, hat macskám, és éhezem” szöveg helyett írja ezt a táblájára: „Emberek, tavasz van, és én nem élvezhetem.” A koldus megfogadta a tanácsát, és ezzel az új szöveggel egy halom pénzt gyûjtött.

A koldus egy mondattal változtatta meg az emberek véleményét, vívta ki a szimpátiájukat. Hogyan lehetséges ez? Hogyan mûködnek a meggyõzés mechanizmusai, és melyek azok az eszközök, melyek nagy biztonsággal elsajátíthatóak, és a beszédekbe, mindennapi kommunikációba beépíthetõek?

Élete során szinte mindenki kerül olyan szituációba, amikor nagyobb közönség elõtt kell beszédet mondania. Különösen igaz ez a különbözõ szintu vezetõi állásokat betöltõkre. Az ilyenkor elmondott beszédek minõsége, tartalma, megformáltsága nagyban befolyásolhatja a rólunk kialakult véleményt. Ha hatásosan, meggyõzõen, hitelesen szólunk, akkor képesek leszünk hallgatóságunkat meggyõzni igazunkról, céljaink mellé állítani, érzelmileg összekovácsolni, lelkesíteni és cselekvésre ösztönözni. Egy tudományos becslés szerint a vállalatvezetõk munkaidejének 80 százaléka szóbeli a kommunikációval telik, elsõsorban a munkatársak meggyõzésével, de elég, ha csak arra gondolunk, hogy az ország vezetõit egy rábeszélési verseny (amelyet választási kampánynak nevezünk) révén juttatjuk hivatalba.

A meggyõzésnek, a hatásos kommunikációnak mára hatalmas szakirodalma alakult ki. A gyakorlati szakemberek tapasztalataira azonban ezen a területen kiemelten nagy szükség van. Ma már szinte minden nagyobb társadalmi, politikai, civil és profitorientált szervezet alkalmaz beszédírókat, ilyen irányú képzés, intézményesített keretek között, alig létezik Magyarországon. A Magyar Író Akadémia olyan államilag elismert felnõttképzést indít, amely célul tûzte ki, hogy hallgatóit professzionális beszédírókká képezi. Az itt végzett szakemberek, nem csak a saját maguk számára lesznek képesek beszédet írni, hanem elsajátítják azokat a szakmai eszközöket, melyekkel megbízóik számára is hatásos beszédeket írhatnak.

Profi beszédíróvá képezni magunkat befektetésnek sem rossz. A HVG 2008-ban összeállítást készített a szónoklatok tarifáiról. Eszerint egy szakkérdésekrõl szóló miniszteri beszéd ára 160 ezer forint, egy jól sikerült napirend elõtti 640 ezer, egy miniszterelnöki programbeszéd több mint másfél millió. A kalkuláció alapja, hogy a befutott, beszédírást vállaló politikai tanácsadók átlagos órabére bruttó negyvenezer forint. A legegyszerûbb a szakpolitikai szöveg elkészítése, ez négy óra alatt megoldható.

2008-ban 73-an szereztek államilag elismert tanúsítványt elsõként hazánkban a Közéleti beszédíró mesterkurzuson. Büszkék vagyunk arra, hogy az eltelt idõ óta számos hallgatónk már saját vállalkozásban vállalja beszédek írását.

A kurzus formája:
I. szemeszter: elõadássorozat
II. szemeszter: szemináriumi mûhelymunka

FIGYELEM! A hallgatói létszám korlátozott, ezért a jelentkezéseket a visszaküldött jelentkezési lapok sorrendje alapján regisztráljuk!

A mesterkurzus államilag akkreditált képzés, melynek tandíja a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható.

Egy cégtõl érkezõ három jelentkezõ esetén a negyedik munkatárs ingyen végezheti el a képzést!

spájdernecc 2009.02.04. 09:00:59

az illusztris névsor kanyécsno, az előadókat takarja

2009.02.04. 17:55:40

Sasika! Ki ez a Yusolein? Mit teszi itt a mindentudót?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.04. 19:42:16

@janos551:
nem ismerem, azt hiszem, most talált ide először, beírt egy elég undorító, provokatív mondatot, amelyben egy szituációban szidják az anyámat, ezt kimoderáltam, a többi maradhat.
süti beállítások módosítása