babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Jár-e díjazás az érettségiztetésért?

2009.10.15. 16:07 sasika61

 

Bár szorosan véve nem tartozik a pedagógusok alapfeladatai sorába az a közutálat, amit a tanártársadalom nagy része Magyar Bálint iránt érez, ez a jelenség mégis működik. Ő ugyan aligha tudhat erről, a mértékéről pedig valószínűleg lövése sincs: azokon az oktatással kapcsolatos rendezvényeken, ahol megjelenik, többnyire illemtudó pedagógusok ülnek, már ha egyáltalán részt vesznek ilyeneken, mások pedig dehogy is mondanák neki: te, Bálint, húzzál már innen melegebb éghajlatra! Pedig ha beülne őokossága titokban egy tanári szobába, bizony cifrábbnál cifrább káromkodásokat hallhatna, melyben sűrűn emlegetik őt magát bizonyos transzcendens lénnyel hozva néminemű nemi összefüggésbe, különösen az utóbbi napokban.
 
Magyarnak nevezett Bálint nem lankad az oktatás szétverésében egy napot sem, s mivel szorít az ideje – napjai meg vannak számlálva-, ámokfutásszerűen kell cselekednie, jól tudván, hogy a tutyimutyi utódja, Hiller miniszter úr, mindenképp bólintani fog, hiszen az meg máshoz nem is ért.
 
Legújabban az érettségit vette célba a Bálintnak nevezett magyarunk. A parlament oktatási bizottságának ülésén módosító indítványt fogadtatott el, melyben megvonnák az önkormányzatoktól az érettségik megszervezésére, lebonyolítására adott támogatást, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a tanárok elveszíthetik a vizsgáztatásért járó díjazást. Azt is kifejtette M.B., hogy a vizsgák lebonyolítása az önkormányzatok kötelessége, a pedagógusoknak pedig kifejezetten az alapfeladatai közé tartozik a vizsgáztatás.
 
Ezzel az indoklással mindössze két probléma van. Az érettségi rendszerét nem az önkormányzatok tették ilyen bonyolulttá és hihetetlen költségessé, hanem éppenséggel a szoclib kormány, személyesen pedig éppen őt terheli a felelősség: rengeteg vizsgatárgy, többféle érettségi (őszi-tavaszi; előrehozott- szintemelő stb.; 40-50 oldalas feladatlapok). Vagyis az ő bábáskodásával feltornászták istenesen a költségeket, s azt most az önkormányzatok nyakába akarják varrni.
 
A másik probléma kifejtése előtt feltennék egy kérdést: többet dolgozik-e az a tanár, aki pl. százhúsz érettségi dolgozatot kijavít (egyenként 40-50 oldal!), tételsort állít össze, szóbeliztet, annál a kollégájánál, aki pl. strandra jár június 15-e után? Ha a kérdésre igen a válasz, akkor aligha fogadható el az az érvelés, hogy mindez az alapfeladatok közé tartozik. Lehet persze nemmel is felelni, mint ahogy lényegében ezt teszi M.B. is. Csak akkor számoljunk a következményekkel. Azzal pl., hogy nevezett érettségiztető tanár azt fogja mondani: kötelezhettek pluszmunkára ingyen, de akkor annak olyan is lesz a minősége: kis pénz - kis foci, semmi pénz – asztali foci.
Csocsó –  minőségi elvárások nélkül.

188 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás közélet érettségi magyar bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr511452145

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eszednél vagy, Bálint?! 2009.10.17. 12:31:44

Valaki meg tudná nekem mondani azt, hogy ez a  kártékonyságban felülmúlhatatlan, ám szakmai dilettantizmusban mindenképpen alulmúlhatatlan ámokfutó, ez a Magyar Bálint nevezetű liberális figura - óh, mily csúfsága a sorsnak, hogy éppen magyar a ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddike · http://teddike.blog.hu 2009.10.15. 16:42:04

A témához érdemben nem tudok hozzászólni, így kommentem eléggé OFF jellegű, amely nyugodtan törölhető.

DE örülök annak, hogy hosszú idő után újra írt a Tanár Úr!

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.10.15. 18:57:24

A tanárok csak ne sírjanak, hiszen naponta 8-tól délig dolgoznak, ráadásul 3 hónap nyári szünetük van, s még legalább 4-5 hét egyéb szünet. Az órákra úgy sem kell készülniük, hiszen rutinból megoldják.
:D
-mondja a jelenkori magyar állampolgár

Én pedig, tanárként tudom, hogy fél nyolcra járok, 4 előtt nemigen érek haza, ingyen készítek fel diákokat az iskolában a lyukas óráimban, s otthon még 2-3 óra készülés + dolgozatok javítása vár.

Félre ne értse senki: nem panaszkodom; én választottam, szeretem. Azért írtam le, hátha valaki olvassa azok közül, akik mindent tudnak a tanárok életéről, mert már jártak iskolába.

sasika: ezt a pár hónapot már kibekkeljük...

vényesssy 2009.10.15. 18:58:52

Ez, ugye vicc? Bár M.B.-t ismerve.. Én mindenesetre kihagynám a transzcendens lényt és behoznék a képbe egy méretes szaporítószervvel megáldott, a botlásairól elhíresült négylábút, aki azt a bizonyost M.B. -be hátulról de nagyon! Uff

Michael Collins 2009.10.15. 18:59:23

Faszkorbácsot magyar bálintnak!

2009.10.15. 19:00:49

Magyar Bálintot egy igazi országban lesittelnék 20 évre az oktatási rendszer tudatos szétveréséért.

Charlie Drop 2009.10.15. 19:06:31

A kérdésre a válasz igen, de mutasson már nekem valaki 40-50 oldalas érettségit, mert az már szakdolgozat, amit szintén nem olvasnak el elég alaposan :P

Fentebbb írta valaki, hogy mennyit készül, hát jah, vannak készülős tantárgyak, de van amit rutinból le lehet nyomni. Valamint vannak olyan tanerők, akik teljes állásban heti 3 napot dolgoznak, de ez sem általános....

bridgeman 2009.10.15. 19:07:18

"Mi a különbség a kritika és a dühkitörés között" témában lehetne jó anyag ez a poszt. Megkérdőjelezi Magyar Bálint magyarságát (zsidózik-e a poszt írója?), megkérdőjelezi, hogy volt-e bármiféle előremutató dolog az érettségi-reformban, megkérdőjelezi azt is, hogy egyáltalán ez volt-e a célja az oktatási reformnak (pl. egységes érettségi, kompetenciák erősítése).

Ami nagy kár, mert innentől kezdve nehéz komolyan venni a posztot. Pedig komoly problémára híva fel a figyelmet: hogy mégkevesebb pénzt kapnak a tanárok, azt is aránytalanul. És amíg ez így marad, kontraszelektált és motiválatlan tanárok fognak tanítani. Rajtuk meg semmilyen reform nem segít.

Minarikede 2009.10.15. 19:10:09

Qrva egyszerű, hogy miért kell (kéne) megbecsülni a tanárt jobban, mint más hivatást gyakorlókat.
Mégpedig azé, meeer.
Kedves pógárok, a tanár 25-30 olyan hülyegyerekkel foglalkozik naponta több órát, amiből Te otthon, kettőt sem tudsz elviselni. Pedig azok a sajátjaid.
Uff.

billy the badger 2009.10.15. 19:10:45

mar egyetemre jarnanak azok, akik 1989-ben szulettek, es profitalhatnanak abbol, h minden penzt es energiat az oktatasba es egeszsegugybe olt a magyar allam (mint azt illene annak, aki barhova is el akar jutni...). kar mutogatni, 1989 ota kb. csak anyam nem volt kormanyon!

T2006 2009.10.15. 19:11:43

Csak azt várom mikor unja meg a magyarországon uralkodó állapotokat egy elborult elméjű fegyver őrült, egy kellemes távcsöves puskával levadászik néhányat e remek emberek közül! Sajnos egyre hosszabb a lista: a hazug politikusok (az összes); BKV vezetés (régiek, új), MVM vezetés, MÁV vezetés, stb.
Az első pár találat után, talán elmenekül örökre a többi.

Csavarhúzós 2009.10.15. 19:17:10

Szintén tanár vagyok, de mifelénk általában az aktuálisan hatalmon lévő oktatási tótumfaktum szidalmazása folyik.
>A parlament oktatási bizottságának ülésén módosító indítványt fogadtatott el, melyben megvonnák az önkormányzatoktól az érettségik megszervezésére, lebonyolítására adott támogatást, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a tanárok elveszíthetik a vizsgáztatásért járó díjazást
-Lehetséges, de honnan lehet ezt tudni? Ami biztos, hogy elvesznek 120 milliárdot az önkormányzatoktól - alapvetően én egyet értek ezzel, mert a válság miatt nem lehet folytatni az eladósodást. (Ha a váláság kezdetére nem lettünk volna nyakig eladósodva, akkor lehetne gazdaságot élénkíteni, de így...)
Azért kérdezem, hogy honnan van az infó, mert Magyar tudtommal (most rákerestem) NEM TAGJA AZ OKTATÁSI BIZOTTSÁGNAK, hanem a
Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságnak, a
Kutatási és innovációs eseti bizottságnak
valamint
"Az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti bizottság" alelnöke.
Mifenét keresett volna az oktatási bizottságban???

-A teljes képhez amúgy hozzá tartozik az is, hogy aki érettségiztet, az azokban az osztályokban már május elején befejezi a tanítást, az érettségi javítása tehát kvázi a tanítás helyett van. Az persze igaz, hogy az érettségiző osztályban tanító, de nem érettségiztető tanárnak szintén csökken az óraszáma, de semmi nem jön be helyette.

madz 2009.10.15. 19:19:22

rengeteg dologgal lehetne vitatkozni a posztban meg a kommentekben leírtak közül is, én most csak egyet emelek ki:
40-50 oldalas érettségi??? nem kevered a szakdolgozattal?
a magyarérettségi egy kb 4-5 oldalas feladatlap, hozzá egy szintén max 4-5 oldalas fogalmazással.
töri, matek, nyelvek kb 8-10 oldalnál egyik sincs több
vagy te azt hiszed, hogy az összes tárgyat egyetlen tanár javítja?

Astronomy Domine 2009.10.15. 19:26:14

Az idei középszintű történelem érettségi feladatlap pl. harminc oldalas volt.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 19:29:05

@Loge: 2009.10.15. 18:57:24
Már mozdult a kezem a billentyű után, hogy pár keresetlen mondatban elküldjelek, de szerencsére végigolvastam, amit írtál, s egyetértek. Kibírjuk.

pazola 2009.10.15. 19:30:19

Namost a tanar az elso par eveben megtanulja, amit tanit, aztan rutinbol lenyom 40-50 evet, telen, nyaron, osszel meg tavasszal szunetel, es kozalkalmazotti bertabla szerint van fizetve. Ezert nem nagyon birom becsulni a nagy reszet. Viszont ismerek olyat, akinek kethavonta valtozik az orarendje, van heti negyven darab oraja, es egy evben kb. ennyifele tantargya is. Ot nem.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 19:30:21

@Charlie Drop:
Nézz meg egy történelemből készült feladatlapot: 45 oldal körül van.

zsoltix 2009.10.15. 19:32:01

Mi a gorcsot ugral ez a manusz? Mindig eloall valami baromsaggal. A hat osztalyos nagy otlete,stb. Vagy az oktatasi miniszteri titulus egy egesz eletre szol? A masik oldal se jobb az orokos oktatasi miniszter Pokornijaval.

next48 2009.10.15. 19:32:38

@bridgeman: nem zsidózott, hiszen később állítja: "Bálintnak nevezett magyarunk".
No persze azzal, hogy te ezt kijelentetted, te is a "Mi a különbség a kritika és a dühkitörés között" témában lehetnél jó anyag a hozzászólásoddal, így nehéz komolyan venni, pedig az utolsó 4 sorban teljesen igazad van :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 19:32:45

@bridgeman:
tudtommal M.B. nem zsidó, de nem is érdekel. Azt viszont megkérdőjelezem, hogy reformjai a nemzet érdekeit szolgálták.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 19:35:30

@Csavarhúzós:
tegnapi Magyar Nemzet, de egyébként ha ez nem tetszik, keresőbe beütöd a témát, a RTL-től kezdve a Híradóig tudósítottak róla.

next48 2009.10.15. 19:35:59

@Csavarhúzós: magyar bálint most újra elővette a 6+6 témát, és el is fogják fogadni! Eddig csak lehetőség volt, de most jó liberális módjára kötelezővé akarja tétetni. Klasz lesz megént átállni meg vissza!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 19:38:39

@Csavarhúzós:
a blogodban olvastam egy cikkedet, s ki kell javítanom egyí ponton az állításaidat: nem Pokorny emelte 20-ra a kötelező óraszámot, hanem Hornék. Bízz bennem: elég jó a memóriám.

sáklit (törölt) 2009.10.15. 19:39:25

@pazola:
aham ilyen módon szinte (értsd szinte) mindenki az elején megtanulja, aztán rutinból hozza.
bankfiókos, múzeumi tárlatvezető, könyvelő, buszsofőr, szakács, rendőr, tűzoltó, orvos......soroljam? mindnek kell folyamatosan is követnie a változásokat. a műtét műtét marad, max egyszerűbbé válik a jobb gépek miatt. a hetes buszt is el kell vezetni, de lehet kap egy volvo buszt, vagy épp egy fincsi hídlezárás miatti kerülőt.
szerintem arra akartak itt rávilágitani, hogy a sok/kevés plusz munkáért eddig járó plusz pénzt is el akarják vonni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 19:40:12

@madz:
történelemtanárként pontosan tudom, hogy mit beszélek: neked illene utánanézni, hogy hány oldalas egy írásbeli töriérettségi.

pandacsökiboborján 2009.10.15. 19:44:36

Ezen mit kell csodalkozni? A celjuk ugyanis az, hogy mindent tonkretegyenek. Ezek nem olyan hulyek,mint azt a cselekedeteik mutatjak, hanem az o celjuk erdekeben ennyire okosak. A baj az, hogy a birka magyar nep ezt hagyja.
Egy jol prosperalo orszagban a tanarokat es az egeszsegugyieket igen jol megfizetik, nalun epp ellenkezoleg.
Nehany gondolat toluk: az SZDSZ fontosabb mint ez az orszag. Az orszag mukodtetesehez eleg 6 millio ember stb...

T2006 2009.10.15. 19:49:03

@pazola: Akkor miért nem tanítasz okoska?! Ha annyira jó tanárnak lenni, ahogy ezt a jóindulatú, kedves honfitársai állandóan hangoztatják, akkor miért nem tanítanak ők is?! Valóban több a szabadságom mint egy átlagos helyzetben lévő dolgozónak, csak én nem dönthetek az idejéről. Egyébként július 1-től augusztus 19-ig tart a nyári szabadságom, tehát NEM 3 hónap ahogy sokan írni szokták. Valóban a bértábla szerint kapunk pénzt, amellett, hogy mi NEM vagyunk közalkalmazottak. Főiskolai diplomával 9 év tanítás után a nettó fizetésem szeptember hónapban 88 ezer forint volt! Egyéb juttatás nincs! Egyébként én meg az ilyen sötét &#@@$>#% nem becsülöm mint te!

Phrascarica 2009.10.15. 19:50:56

Ne már 40-50 oldalas történelem érettségi LOL
Fiam tavaly gimnáziumban érettségizett, úgyhogy nekem ne!
Meg a tanárok pl: Voga azt mondják hogy nyáron is van munka, mondjuk nem volt igazán meggyőző, mikor a Bochkor kérte akkor mondja már el egy napját. Na mármost, akkor legalább megdolgoztok tisztelt tanárok nyáron is a fizetésért. Mindenki így tesz, nektek miért büdös a munka?

SPQR300 2009.10.15. 19:52:33

A kétszintű érettségiről szóló törvényben benne van, hogy díjazás jár az érettségi dolgozatot javító, a szóbeli vizsgáztató tanárnak, az érettségi elnöknek.

Ha a törvényben jár, valakinek ki kell fizetni!!!!

Phrascarica 2009.10.15. 19:52:46

@sasika61: 40-50 oldalas történelem érettségi LOL
hazudozzál máshol...

madz 2009.10.15. 19:54:56

@sasika61: utánanéztem. ugye nem számolod bele a javításba magukat a forrásszövegeket??? azért az elég erős sarkítása a dolgoknak
megkérdezhetem, melyik suliban tanítasz?

T2006 2009.10.15. 19:58:24

Ja! Két szakkal rendelkező műszaki tanár vagyok. A kilenc év alatt 14 új tantárgyat kellett tanítanom, amiről kb. két hónappal tanévkezdés előtt tudtam meg , hogy mi is lesz. Mivel szeretem tudni mit tanítok minden nyáron volt mit olvasnom, tanulnom. A pályafutásom alatt eddig 18! különböző tantárgyat tanítottam! Ez többek között a csodálatos modulos rendszernek is köszönhető, aminek a kitalálóját össze kellene zárni 20 évre Magyarral. 5 nm-en.
Ez nem panaszkodás, -mert imádok tanítani- csak tényközlés volt.

tibsi 2009.10.15. 19:59:02

Bálintka egy seggfej, de jó nagy! Remélem, rövidesen eltakarodik a francos fenébe, és örüljön, ha megússza ennyivel. Nemrég írtam egy dolgozatot a magyar liberális oktatáspolitikáról, na ez az iromány elég lenne a bíróságon ahhoz, hogy lesitteljék ezt a kis görényt.

SPQR300 2009.10.15. 19:59:15

@phrascarica:

Nekünk is jár az évi rendes szabadság, mint minden magyar állampolgárnak-munkavállalónak. Ha kiszámolod június közepétől augusztus 20-ig a munkanapokat- ez annyi mint a többi ember rendes évi szabadsága.

Cserébe: szeptember 1. és június 15 között nem vehetek ki fizetett szabadságot. Például, ha egy hétköznap délelőtt kell ügyet intéznem, akkor a fizetés nélküli napot szoktunk kivenni.
Soha nem tudok elmenni például egy olcsóbb előszezoni vagy utószezoni nyaralásra, mert nem én rendelkezem a szabadságom felől....

Netuddki marqui 2009.10.15. 19:59:42

Aki nem javított még magyar vagy töri dolgozatot, vagy akármilyen érettségi dolgozatot, az ne bubogjon ilyen hangosan, gőze sincs róla, mekkora meló!

BÁNYAI 2009.10.15. 20:01:07

Én úgy tudom, az mszp oktatási munkacsoportja javasolta, vagy fogadta el ezt a variációt, nem Magyar Bálint.
Ott pedig az a Tatai-Tóth a főideológus, aki éppen a múlt héten megjelent Népszabadság szerint fakadt ki a gimnáziumi két tanítási nyelvű oktatás plusz normatívája ellen, amúgy 2003-ig - az életrajza szerint - éppen egy ilyen kéttannyelvű gimnázium igazgatója volt Tatán az Eötvös Gimnáziumban.
Na, ez a szégyen! Az ilyen Tatai-Tóth -féle pedagógus szoci gombnyomók a szégyenek!

Netuddki marqui 2009.10.15. 20:01:31

Más. Emelt szinten ki fog érettségiztetni? AArra ugyan kit köteleznek? Ki fog érettségi elnökölni? Jegyzősködni?

ppppalika 2009.10.15. 20:02:13

Az, hogy x lapból áll pl. a történelem érettségi feladatlap, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vizsgázónak x oldalt kellene írnia, a történelem szakos kollégának pedig x oldalt kellene javítania.

Idén nyáron a feladatlap 32 számozott lapból állt. A diáknak kb. 2 oldalt lehetett, kellett írnia (2 rövid, egy hosszú esszé). Plusz a teszt része a feladatsornak.

Ha valaki kiszámolja a teljes érettségiző népességre a papírköltséget, az önmagában elenyésző összeg. Kiszámoltuk valaha egy topicban. Az érettségi tárgyak nagy száma nem az érettségiztető tanárok oldalán jelent pluszköltséget, ott kb. mindegy, hanem a feladatsorok előállításánál. Az a hír járja, hogy a tárgyak száma jelentősen csökkenni fog, hogy ez az összeg kisebb legyen.

tibsi 2009.10.15. 20:02:33

T2006: Így van, én is jó nagyot szívok az új modulrendszerű oktatással! Kiadnak a seggfejek egy 400 oldalas irományt központi program néven, és a tananyagra vonatkozó konkrét információ az egy oldalt sem teszi ki! A pofám leszakad! Ki volt az a barom, aki ezt így kiadta? És mennyi lóvét markolt fel érte? Ezért még felelni fognak, az biztos!

Netuddki marqui 2009.10.15. 20:04:50

Akinek nincs érettségiző diákja az iskolában, attól levonnak valamit, mert nem lelkesítette eléggé a diákjait, hogy vizsgázzon kémiából, ének-zenéből, vagy éppen testnevelésből? Vagy esetleg neki kell hordania a kávét a vizsgáztató tanárnak, meg a bizottsági tagoknak? Ha már nép demokráciát játszunk, hajrá!

sáklit (törölt) 2009.10.15. 20:04:54

@phrascarica:
ugyanannyi szabijuk van mint másnak. most komolyan. nehéz felfogni? reménykedj hogy a fiadnak jobb tanárai legyenek mint neked voltak.
a tanárokat meg a sláger-páros(/trió) reggeli műsora alapján megítélni.. LOL

frutella 2009.10.15. 20:07:16

@phrascarica:
Megnéztem a 2008 májusi 32 oldalas volt + 19 oldal a javítókulcs.

--------
Bár nem vagyok tanár, de úgy tudom, hogy a szünetek a tanár "szabadságából" mennek, tehát év közben nincs szabi.
----
Bevallom én a mai "gyerekanyagot", ha havi 200 ezret fizetnének sem vállalnám.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 20:08:21

@madz: @phrascarica:
a középszint a 32. oldallal végződik, s azon is van feladatunk (mint tanárnak).

cellimega 2009.10.15. 20:08:54

Kedves kollégák!
Phrascaricával és a többiekkel ne törődjenek. Akiket ilyen mértékben foglalkoztat a tanárok nyári szabadsága, azok
1. nagy valószínűséggel komoly kudarcélményekkel hagyták el az iskolapadot (így most törlesztenek)
2. nem szeretnek dolgozni, ezért irigyek arra a másfél hónapunkra

Végül: mi mindannyian csak akkor értettük meg, mennyire kimerítő ez a munka, mikor elkezdtünk tanítani. Ne is várjuk el másoktól az empátiát.

Csavarhúzós 2009.10.15. 20:16:09

@sasika61: a Google ezt a blogot adja első találatnak a "Magyar Bálint érettségiért díjazás" keresőkifejezésre :-)

De az Edupress archívumában megtaláltam, a lényeg, hogy arról van szó, hogy a költségvetési terv eleve negyedelte az érettségire szánt pénzt, egymilliárdról kb. negyedmilliárdra, Magyar azt mondta, hogy a negyedmilliárd is felesleges, adjuk inkább az Arany János programra. (Amit "riválisa", Pokorni indított emlékeim szerint)

Az oktatási tárca azt mondta a MN cikkre, hogy az emelt szintre és az elnökök díjazására más fejezetekben volt és van pénz, a többletforrás eddig sem az érettségi lebonyolítására szolgált, azt a normatíva fedezi, a pedagógusok díjazását pedig a törvény szabályozza, azon nem változtattak. Mi következik ebből? Ott kell spórolni, amire nincs törvény, szóval iskolaösszevonásokkal, leépítéssel spórolnak majd az önkormányzatok. Szerintem ez a helyzet jelenleg, aztán benne van a pakliban, hogy a következő kormány törvényt módosít....

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 20:17:46

@cellimega:
a magam részéről nem várok senkitől semmit, empátiát főleg nem.

madz 2009.10.15. 20:19:51

@sasika61: na, azért már lement 32-re az a 40-50 :)
és akkor ebben még benne van egy csomó szöveg, amit javításkor nem kell egyenként újraolvasni

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 20:20:41

@Csavarhúzós:
a csökkenteni kívánt normatíva fogja fedezni? Előfordulhat az, hogy pl. egy csak kissé eladósodott önkormányzat majd fizet az érettségiztetésért, egy csőd szélén álló pedig nem? Persze, tudom: nálunk minden előfordulhat. A kérdés inkább az lenne, hogy normális országban ez előfordulhatna-e?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 20:21:17

@madz:
és ez változtat valamit a lényegen?

Void Bunkoid 2009.10.15. 20:21:47

@T2006: a nyári szabi akkor idén konkrétan 35 nap. Plusz még erre jön a többi szünet (téli, meg tavaszi, meg őszi, meg sí, meg hó, meg mittomén), ez így a hivatalos kor szerinti szabadságkerettel is (ami defaultban 21 napról indul) ilyen 60 nap.

Nekem 23 nap szabadságom van egy évben. Mivel külföldi ügyfélnek dolgozom, a hosszú hétvégéket meg ünnepnapokat elfelejthetem. Tehát a 23 nap az 23 nap.

Igaz, hogy a nettó fizum több mint másfélszer annyi, mint a tied, de a szabadidőm az sajnos ilyen arányok alapján kb harmadannyi. Szóval inkább tessék örülni. Te nem vagy gazdag ember, de neked pl van esélyed arra, hogy legyen normális családod, és oda is figyelhess rájuk...

rou 2009.10.15. 20:22:04

@phrascarica: Sajnos te is megtanultál nyilván magadtól írni, olvasni és számolni, talán még egy szakmát is. Tanárok nélkül hol lennél ember?

BKV reszelő 2009.10.15. 20:24:14

@vényesssy: Ne kínozd a lovat, az egy értelmes állat ! Magyar Bálint nem az.

lavór 2009.10.15. 20:25:28

Szerintem ez is olyan, mint bármilyen más szakma ma Magyarországon. Ha nem tetszik, be lehet adni a felmondást, máshova is lehet menni dolgozni.

Egyébként nagyjából tele a hócipőm a "pedagógusokkal", nem a tanárokkal, félreértés ne essék.

madz 2009.10.15. 20:32:30

@sasika61: nem. de gondolom, addig sem változtatott, ameddig próbáltad ezt védeni

puzzola007 2009.10.15. 20:36:29

Ott a pont a cikkírónál.

borovi 2009.10.15. 20:37:52

@Loge: Pedagógus is voltam azon kívül, hogy már jártam iskolába. Így tudom, hogy kollégáim 60 %-a 12 után, 35 %-a a 6. óra után már nem volt megtalálható a műintézményekben. Egyikben sem, tudniillik több iskolában is tanítottam, több tantestületben megfordultam. Igen, elég sok szünet van ilyen-olyan címen az iskolákban. Igen, a kollégák rutinból megtartották az órákat, minimális készüléssel. Az állandó pedagógusi duma a több órás otthoni előkészületekről csupán jól hangzó parasztvakítás. Akinek egyébként többéves gyakorlat után is 2-3 órát kell készülnie a másnapi 5-6 órájára, az valószínűleg pályát tévesztett és túlbecsülte a szellemi képességeit.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 20:38:27

@madz:
A nagyságrendet védtem. Nem 3 oldalról van szó.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 20:39:48

@borovi:
valamiért mégis elhagytad a pályát ezek szerint...

pdjames 2009.10.15. 20:43:01

Az emelt szintű történelem vizsga csak 44 oldal, ugyanaz idegen nyelven 48.
www.oh.gov.hu/kozoktatas/korabbi-erettsegi/emelt-szintu-irasbeli-090810. Az igaz, h sok a forrás és a táblázat de egy dolgozatot legalább kétszer át kell nézni,de inkább háromszor,plusz ki kell számolni a pontokat, vizsgapontokat és százalékot is az osztályzat miatt. A szóbeli sokkal durvább, volt, hogy 18 gyereket kellett leérettségiztetnem egy nap, mert az előrehozottakat is hozzácsapták a végzősökhöz, fáradt voltam aznap este. Ezt most nem panaszként mondom, csak szeretném leszögezni, hogy nem szeretném ingyen csinálni. Az erdei iskoláért nem fizetnek külön, pedig a hétvége is beleesik, egy évben egy kirándulást fizetnek, az osztályprogramokon,iskolai rendezvényeken való részvétel (pl szalagavató ügyelet) benne van a fizetésemben+ a 7500 bruttó osztályfőnöki pótlékban. A munkaköri leírásomban, amit kötelező aláírnom évente, szerepel két csodálatos kitétel, amivel elvileg korlátlan pluszmunkára vagyok kötelezhető: felzárkóztatás, tehetséggondozás.
Ja, és saját felelősségemre zavarom ki a gyereket az óráról ha úgy gondolom, mert Magyar Bálint óta ezért fel is jelenthetnek, mert a diák nem fosztható meg a tanuláshoz való jogától.

érdeklődő 2009.10.15. 20:45:03

Én ezt írtam annó:

www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_2008/e_tort_08maj_fl.pdf

ha jól látom 28 oldal, abból sem az összeset kellett használni, csak kurvára idegesítő volt, hogy elment 10 perc, mire minden oldalra odaírtam a nevem meg a kódom, meg a faszom.

Csavarhúzós 2009.10.15. 20:48:31

@sasika61: a blogodban olvastam egy cikkedet, s ki kell javítanom egyí ponton az állításaidat: nem Pokorny emelte 20-ra a kötelező óraszámot, hanem Hornék. Bízz bennem: elég jó a memóriám.

-nem bizom Benned, mert jobbos vagy :-) Rá is kerestem, itt:
209.85.135.132/search?q=cache:-e3uQqNH0_IJ:www.oki.hu/cikk.php%3Fkod%3D2006-12-ot-Nyiro-Tanari.html+k%C3%B6telez%C5%91+%C3%B3rasz%C3%A1m+2002&cd=16&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

azt írja, hogy:
"Magyarországon a tanítási időt négyszer módosították. 1992-ben a kötelező óraszámot húszról tizennyolcra csökkentették, majd 1996-ban ismét 20 órában állapították meg. 2001-ben egy új reform felemelte a kötelező óraszámot huszonkét órára, majd 2002-ben ismét 20 órára csökkentették."
Ez egy Új Pedagógiai Szemlében megjelent cikk, de már csak a Google Cache őrzi.
Ezt csak össze kell vetni a kormányok regnálási dátumaival, és máris kijön, hogy:
92: MDF(FKGP)-kormány 20->18
96: MSZP(SZDSZ)-kormány: 18->20
2001: Fidesz(FKGP)-kormány: 20->22
2002: MSZP(SZDSZ).kormány: 22->20 (választási év, de gondolom nem a Fidesz gondolta meg magát gyorsan...)
később az MSZP(SzDSZ)-kormány úgy gondolta, hogy legyen mégiscsak 22.

Ouaid (törölt) 2009.10.15. 20:49:52

Öhömböhöm. Járni jár, csak nem jut.

Egyébként meg ha a minisztérium megállapít egy havi kétezer forintos pótlékot az utolsóéves osztályt vivő tanároknak, azzal boldog leszel?

A magyar tanárfinaszírozás ezer sebből vérzik, ez a döntés csak egy, és nem is a leglényegesebb probléma. Bár persze jó lenne, ha az érettségiztetést is teljesítményarányosan, vagy legalább közelítve értékelnék, csak hát ahhoz több erőfeszítést kellene tennie a minisztériumnak, ami meg ugye mission impossible.

lavór 2009.10.15. 20:51:18

Döbbenet. A pénzért dolgozni kell? Ki hinné?
A munkába elfáradni is lehet? Hallatlan! Egyenesen felháborító.

fnd 2009.10.15. 20:52:24

@Csavarhúzós:
1. Egy képviselő bármilyen témában tehet törvényjavaslatot, s azokat az illetékes bizottságok megtárgyalják.
2. A legtöbb érettségiztető tanár barátom az írásbeli érettségi után tovább tartja az óráit az érettségizőknek - teljesen ingyen, vagyis nem lesz több szabadidejük.

ursus artos 2009.10.15. 20:52:34

Na kérem szépen, akkor néhány dolog.
1) A magyar oktatási rendszer sohasem volt jó. Még 1932-ben sem. De, hogy 45-től napjainkig biztosan nem az egyszer tuti. Különben nem lenne ennyi idióta az országban.
2) Az oktatási reformok mindig jó irányba mutatnak (ideértve Magyar Bálintot is) de a lényeg mindig kimarad a megvalósításból, vagy kihagyják azt.
Kétszintű érettségi: két emelt szint a felvételihez.
3) 6+6 rendszer: ez a megoldás. Tudniillik jobban igazodik a gyerek fejlődési szakaszaihoz.
4) Modulrendszerű szakoktatás: ez a jövő, ezt így kell csinálni. DE!!! Csak Magyarországon fordulhat elő az, hogy először kijön egy központi keretprogram (nem tanterv) elindul ez alapján a képzés és ezután kezdődik a tanterv!!! (tananyag-fejlesztés). na ez a vicc.
5) Tanárképzés. Egyrészrő ennek is osztatlannak kellene lennie. De ha már kétciklusú, akkor könyörgöm a főiskolák ne indíthassanak M.Sc. szintet, mert pontosan nem erről szól ez a képzési forma.
Tanárt csak egyetemen lehessen képezni. (Szeged, Debrecen, Pécs, Budapest)
Röviden és nagyvonalakban ennyi.

Eastbay1 2009.10.15. 20:52:47

Vegyétek már észre, hogy nem azért kell a tanárokat megfizetni mert hosszú a munkaidejük, vagy mert sokat kell készülniük az órákra. Nem.
Azért kell őket megfizetni, hogy elviseljék a te idióta, nagypofájú, leszarós, értelmi fogyatékos kölkeidet napi sok órán keresztül. Ezért b+.

ursus artos 2009.10.15. 20:56:28

@lavór: Csak egy hétig legyél tanár. Fizetem.

karnagyúr 2009.10.15. 20:57:00

Nos, magyart és ének-zenét tanítok tízegynéhány éve. Egy magyar érettségi dolgozat készre javítása úgy 1,5-2 órát vesz igénybe. Egyszer elolvasom, ceruzával átjavítom. Ezt követően radírral és vörös tollal is javítom, majd elolvasom harmadszorra is. Ezzel nincs vége, hiszen a pontozás miatt folyamatosan egymáshoz is kell viszonyítanom az esszéket. A szövegértési feladatlapok javítása persze kevésbé macerás. Egy osztály dolgozataival tehát kb. 60-70 órát bíbelődik az ember.

Igaz, májusban kimennek óráim, ám a végzősök folyamatosan járnak konzultációra, tehát az kieső óráim jó részét is a tanítványaimmal töltöm.

A szóbeli vizsgák egy 30 fős osztályban 3 napig tartanak, ez azt jelenti, hogy reggel 7 órától este 5-ig (6-ig) jelenésünk van, hiszen ha nem is kérdezünk, a törvény értelmében legalább 3 tanárnak bent kell tartózkodnia a teremben.

Mindezért a munkáért egy 30 fős osztály esetében olyan 35.000 Ft-ot kapok kézhez. Szánalmas, hogy ezt sajnáljátok tőlem.

lavór 2009.10.15. 20:57:52

@ursus artos:

Ha tanár nem is, de pedagógus simán. :)

lavór 2009.10.15. 20:59:16

@karnagyúr:

A kutya nem sajnálja, csak ne sajnáltassátok magatokat. :)

Adazka 2009.10.15. 20:59:21

Baromi idegek kellenek ahhoz,hogy a sok melák gyerek, nem törődöm, önző és paraszt szüleit elviseljék. Az igazi, jó tanár szerintem megfizethetetlen, egész életünkben emlékszünk rá. Hát akkor miről is beszélünk már megint?

gyuzsu 2009.10.15. 20:59:51

@Void Bunkoid: feltéve, hogy normálisnak vehetjük azt, amikor a síró gyerekkel (7 éves) kell közöld, hogy csak az egyik edzésre járhat, emrt a másikra nincs pénz és nem is lesz. Meg amikor csak ő nem megy évek óta sítáborba, külföldi útra, stb.
Meg amikor soha nem tudok ott lenni az évzáróján és az évnyitóján, és legnagyobb parám, hogy egyszer a saját osztályom ballagása ne essen egybe a asját gyerekem ballagásával.

lavór 2009.10.15. 21:00:16

@Adazka:

Akikre emlékszel: tanárok voltak, ma pedagógusok vannak.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.15. 21:01:11

@Csavarhúzós:
a Pokorny-féle tervezetben (!) 22-ből 20 volt a tanóra, a másik kettő szakkör, korrepetálás stb.
Nem ugyanaz, ráadásul meg sem valósult, továbbá emlékeim szerint akkor már Pálinkás volt a miniszter (de erre nem esküdnék meg), ám nem vitatom, hogy Pokorny lehetett az ötletgazda.
De még egyszer mondom: ez tervezet maradt.

ursus artos 2009.10.15. 21:02:13

@karnagyúr: Ráadásul az elnökök meg a magyar dolgozatokba szeretnek belekötni.

karnagyúr 2009.10.15. 21:04:43

Mellesleg, ha nem pazarolnának százmilliókat a feladatlapok összeállítására és nyomtatására, lehet, hogy jutna egy kevés azoknak is, akik a legtöbbet melóznak az érettségi során.

rou 2009.10.15. 21:06:33

@ursus artos: Én 6+6ban tanultam, mit ne mondjak arra volt jó hogy első 3 évben a gimis anyag 1 évét vettük át. specen meg nem adott semmi extrát. Már ha specnek nevezzük a + 2 fizika órát egy héten, mert ha lett volna 5-6 az más....
Sajna ami nyugaton működik és hatékonyan azt sosem úgy veszik át, ahogy kéne, hanem "magyarosítják", csak egy példa a diákhitel....

Eastbay1 2009.10.15. 21:06:44

@karnagyúr: Én annak idején este fél 8-kor végeztem az érettségivel. De a névsorban még voltak utánam négyen:D

karnagyúr 2009.10.15. 21:07:13

@ursus artos:
Szerencsére nincsenek ilyen tapasztalataim. De sokszor mosolygok magamban javítás közben, hogy - mivel a jelöltek csak betekintenek a dolgozatokba - igazából magamnak javítok. Tény, hogy a kollégák nagy része igyekszik gondos munkát végezni, nem akar leégni a nyitó értekezleten amiatt, mert esetleg figyelmetlenül javított.

gyuzsu 2009.10.15. 21:07:13

@borovi: van olyan iskola, ahol hetente járnak be az órádra ellenőrizni, hogy mit csinálsz, elvrás, hogy aktív táblán saját tananyagokat használj, témazárót cask nyomtatva adhatsz ki a kezedből, stb. KOnkrétan én ilyen helyen dolgozom. Na most egy aktív táblás tananyag összaállítása legakább 2 óra, és akkor csak 1 órádat fedted le. Feladatlapok készítése az osztályra szabva, elvégre kompetencifejlesztés az új bűvszó, ezernyi dolog tartozik bele a készülésbe. Persze nyilván tantárgyfüggő is. Magyar törisként nem lehet készületlenül, vagy rögtönzésre építve bemenni az órákra.

karnagyúr 2009.10.15. 21:08:19

@Eastbay1: Hát akkor az a vizsga nem volt szabályos. Ma ilyet nem merne megkockáztatni egy bizottság sem. Szerintem.

gyuzsu 2009.10.15. 21:11:13

@Eastbay1: Ma már szabály van rá, hogy 6 után nem hangozhat el felelet. És nyolc előtt meg nem kezdődhet.
Mindenesetre ez az időtartam sem 8 óra, a már munkaidőt számolunk. És elmenni nem lehet, emrt ott kell lennie mindig 3 főnek,és a nyitó és záró értekezletek is, meg a folyamatos aláírások miatt is. no és egy magyaros vagy töris úgyis folyamatosan vizsgáztat.

Eastbay1 2009.10.15. 21:11:52

@karnagyúr: 12 éve volt. Három napra tervezték az osztályunk szóbelijét, de az első nap ott sem volt az elnök. Hatan maradtunk volna a harmadik napra, de első nap szóltak, hogy nem lesz harmadik nap:)

2009.10.15. 21:17:36

egyetlen dolog miatt kell megbecsülni a tanárokat: "a te (leendő) gyerekedet próbálja tanítani, képezni, hogy ő (is) vigye valamire az életben"

és az ilyenek úgyis a gyerekeken csapódnak.. lehet a tanár tényleg "összecsapja" a munkáját, ami lehet egyes diákoknak kemény minuszpontokat eredményez = nem veszik fel oda ahova akarna menni = a kevésébé érdekes szakra nem szivesen jár = elmegy dolgozni = ... és simán elbarmolja az életét, és onnan kurva nagy erőfeszítés és szerencse kell, hogy jó legyen..

de én spec a 2szintű szarral sem értek egyet, meg úgy az egész közoktatással sem, de ez nem egy kommentes dolog

bolemann 2009.10.15. 21:17:36

Dehát kollegák!
Az érettségiztetés nem plusz munka, hanem a munka.
Kétségtelen szarabb mint sítáboroztatni, de hát így van ez minden melóval. A prostitól a bérszámfejtőig, mindenkinek vannak könnyebb és húzósabb napjai.
Egyébként az óraszámemelés Pokorny idején volt (irreleváns, hogy szakkör, vagy tanóra). 10% volt az infláció, 10%-kal emelték a kötelezőt és ehhez párosult egy 10%-os béremelés.
Ezzel szemben MP kormánya 10%-kal csökkentette az óraszámot és 40-50%-kal emelte a béreket. Újra lendületett kapott közháló stb.
Miért is volt jó Pokornyék idején?

ursus artos 2009.10.15. 21:17:37

@rou: akkor nem jól csinálták a 6+6-ot.
A diákhitel az egyedüli ami működik a felsőoktatásban.

cellimega 2009.10.15. 21:18:29

@Csavarhúzós: Valóban a Fidesz-kormány emelte 22-re a kötelező óraszámot, de ők ezt meg is fizették.
Utána Medgyessy 20-ra csökkentette, és a pótlékot is elvette, majd Gyurcsány kormánya 22-re emelte fizetésemelés nélkül, ami kb. 10%-os fiz.csökkentésnek felel meg.

A vörösök mindig ilyen ravaszul viszik végbe terveiket, valóban olyanok, mint a róka. Összezavarják maguk mögött a nyomot.
Számukra ez a kormányzás művészete.

ursus artos 2009.10.15. 21:19:24

@bolemann: mert 4 év alatt 50%-al emelkedett a fizetésem.

lavór 2009.10.15. 21:20:13

@bolemann:

"Ezzel szemben MP kormánya 10%-kal csökkentette az óraszámot és 40-50%-kal emelte a béreket. Újra lendületett kapott közháló stb."

Na lassan bele is rokkan az ország ebbe a nagy adakozásba. :)

rózsakeresztes 2009.10.15. 21:23:13

Konkrétan az érettségi díjazásáról:

Idén már jártam több kört ezügyben. A korm. rendelet alapján 1430 Ft/felelet, dolgozat illet meg, de a fenntartónak kell kifizetnie. A mi sulinkban az igazgató ezt nem akarta megtenni, felvettem az Oktatási Hivatallal a kapcsolatot, ott írták, hogy jár a pénz, bár ők csak támogatást adnak a sulinak, azt a saját költségvetésből kell kigazdálkodnia. Alapítványi suliról van szó, s mivel nem kaptam, kértem az OH-t, segítsen, hogy mit tegyek. Válasz: forduljak a fenntartóhoz. Nesze semmi, nem mernek jogszabályt hozni a kifizetés határidejére és kötelező voltára. Már bejelentették, hogy jövőre nem lesz kifizetve az érettségi díjazás. Ez a mai Mo. 2009, a sok tanárgyűlölő gondolja el, hogy mit csinálna, ha elvennék a megkeresett pénzét.

pazola 2009.10.15. 21:23:17

@T2006: Ja, es az elobb kihagytam, hogy meg van egy csomo agressziv okoskazo, tavcsovespuskasbergyilkosozo, ongolt lovo idiota is. Mivelhogy " akkor minek tanitasz? "

Barom. Oszt ez tanar.

bolemann 2009.10.15. 21:23:35

Van sapka, nincs sapka?
Ha adnak belerokkanunk, ha elvesznek belerokkanunk.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.10.15. 21:24:10

@bridgeman:
kedves Bridgeman!
Az én "posztom" sem lesz szalonképes és kritika sem, pedig valós problémát takar.
Ha Neked ez R E F O R M , akkor menj Te a picsába!

lavór 2009.10.15. 21:24:28

@rózsakeresztes:

Konkrétan elveszik a pénzüket. Sőt munkahelyeiket is.

T2006 2009.10.15. 21:24:59

OFF
@ursus artos: Biztos olyan jó ahogy írod, de én még nem láttam olyan tanárt aki ezt jónak tartotta volna. Az iskolarendszeren kívül, felnőtt képzésben látom értelmét, de gyerekeknél iskolarendszerben alkalmazhatatlan!
A központi programok pedig teljesen használhatatlanok! Egy tananyagegység tartalmi leírásában 6 oldal derített rizsa és 1,5!!! mondat hasznos tartalom van! Ez írja le mit kell tanítani!
ON

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:25:20

Nem mondjátok? Heti 20 óra a kötelező? Hogy lehet kibírni?

Ez rengeteg.

ursus artos 2009.10.15. 21:26:13

@gyuzsu: aktív tábla: szintén az a jó irányba mutató valami, ami mögül a léyneg maradt ki. Ti.: nem készültek hozzá jó és hangsúlyozom jó anyagok. Mert az, hogy PPointtal kivetítesz valamit, az még semmi. Más rejlik az aktívtáblás alkalmazásokba, amit egy tanár egymaga nem tud fejleszteni. Ráadásul óráról, órára biztos nem. Rá kellett volna áldozni 50 milliárd forintot, de akkor olyalt fejleszteni, ami "megszólal"
popzitív példa: Realika, foglalkozásgyűjtemény.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.10.15. 21:26:44

@pazola:
akik ezeket a hülyeségeket írják vagy sosem volt tanár vagy nem volt sosem jó tanár és nem is látott közelről

csak akkor mért ugatnak bele????

cellimega 2009.10.15. 21:26:48

A tanárok közül van, aki valóban nem dolgozza le a 40 órát egy héten, sokan azonban ennél jóval többet dolgoznak. A magyartanárok a legtöbbet, különösen gimnáziumban.

Óriási hibája a magyar okt. rendszernek, hogy nincs szakmai szorzó, mint nyugaton. Egy magyartanár és egy testneveléstanár között óraszám terén nem tenni különbséget nagy ostobaság szerintem.

Másrészt egy órát megtartani sokkal-sokkal kimerítőbb, mint egy íróasztal mellett dolgozni (tudom, mert csináltam mindkettőt). 2-3x annyit vesz ki az emberből.

Egy jóbarátom egész napos képzést tartott cégénél. Azt mondta, este egyszerűen bezuhant az ágyba a fáradtságtól. Egy tanár majdnem ennyi kiad magából nap mint nap.
A kolleganők nagy része huszonévesen megőszül a mai gyerekek mellett.
Tud még valaki ilyen munkakört mondani nekem?

lavór 2009.10.15. 21:28:27

@cellimega:

Más állás után kell nézni. Remek lehetőségek vannak.

ursus artos 2009.10.15. 21:29:55

@T2006: erről beszélek, hogy ez maradt el. Mármint a további kokretizálása: tanterv, majd tanmenet, tanulási útmutató és TANÁRI KÉZIKÖNYV!

T2006 2009.10.15. 21:30:44

@pazola: Én ezt jósoltam, nem mondtam, hogy így kell csinálni!
És igen, képzeld nem csak neked lehet privát véleményed hanem egy tanárnak is. Természetesen sem politikai sem egyéb nézeteimet nem a diákjaimmal beszélem meg!
Egyébként veled kapcsolatban tényleg a barom szóra gondoltam, csak én nem akartam ennyire személyeskedni.

rou 2009.10.15. 21:31:14

@ursus artos: Hát nézd 2 éven kersztül tanulni 2-3 tantárgyat +2 órában hetente az éppen semmi. Így volt heti 3 fizika amugy lett volna 1. Szerintem semmi pluszt nem adott, főleg hogy az utsó év második félévében nem is tanulnak a diákok effektíve, mivel érettségire készülnek. Ha mint amerikában vagy nyugaton csinálnák, hogy oké te jó vagy sportban akkor neked lesz heti 8 tesiórád, de magyarra nem kell járnod csak heti 1 re és fordítva, akkor annak lenne értelme.

cellimega 2009.10.15. 21:32:04

@luciferko: szerinted egy színész 40 órányit játszik hetente a közönség előtt?
A 20 óra munkánk legnehezebb része, amely rengeteg rákészülést igényel.
Próbáld ki, ha nem hiszed. Ha van gyereked, talán el tudod képzelni, milyen lehet nem 1-2-3, hanem 25-38 tizenévest kézben tartani.

ursus artos 2009.10.15. 21:32:13

@cellimega: nem lehet különbséget a magyar és a testnevelés között. Mind a kettő egyformán fontos. És egyformán nélkülönözhetetlen ahhoz, hogy embert neveljen az iskola.

karnagyúr 2009.10.15. 21:34:49

@luciferko:
Megnézném, hogy bírsz ki akár egy órát is mondjuk egy 8. kerületi, romákkal zsúfolt 8. osztályban. :) Esetleg valamely kemény külvárosi szakképzőben. Én tanítottam ilyenben pár évig, horror volt.

ursus artos 2009.10.15. 21:35:00

@rou: amiban is vannak kötelező tantárgyak: angol, matek, történelem, idegen nyelv, meg valamilyen társadalomtudományi izé. Ehhez lehet még választani: hátartástant, infot, közgázt stb.

rou 2009.10.15. 21:36:11

@ursus artos: igaz, de a 6+6nak pont az az értelme hogy a diákról kiderüljön miben jó, amiben jó arra ráfeküdni még 2 évig, de heti +2 óra az nem ráfekvés...,

Sem Mihály 2009.10.15. 21:36:27

Nem értem a sírás tárgyát. Mintha bárkit is köteleztek volna, hogy tanári pályát válasszon. Persze az őszi, téli tavaszi, nyári szünetek, ilyen-olyan juttatások, napi max 8 óra munkaidő, szakszervezet, stb... jól jönnek...nem kötelező csinálni, tessék belekóstolni a versenyszféra ízébe, majd rá tetszenek jönni, hogy nem olyan keserű a szar, mint amilyennek lefestik...

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:36:38

@cellimega:
Cseréljünk. Ma délután egykor keltem.

Igaz, hogy tegnap reggel fél hatra mentem melózni, és ma reggel hatkor értem haza.

Sok a heti 20 óra? Bele ne szakadjatok, én tegnap többet húztam le.

Ha úgy jön ki a beosztás, akkor egy héten van három ilyen napom. Számolj utána, oszt lehet pampogni, hogy sok a heti 20 óra.

T2006 2009.10.15. 21:37:41

Én ezt jósoltam, hogy így lesz! Nem pedig azt mondtam, hogy így legyen! Szó sem volt bérgyilkosról: "elborult elméjű".
Egyébként egy tanárnak is lehet véleménye, ahogy neked is. De sem politikai, sem egyéb nézeteimet nem beszélem meg a diákjaimmal! Arra jók az ilyen fórumok és a baráti sörözések.

Barom?! Lehet, de csak azért mert leállok veled vitázni!

pazola 2009.10.15. 21:37:46

@T2006:

Ezt irtad: " Csak azt várom mikor unja meg a magyarországon uralkodó állapotokat egy elborult elméjű fegyver őrült, egy kellemes távcsöves puskával levadászik néhányat e remek emberek közül! "

Meg ezt: " Én ezt jósoltam, nem mondtam, hogy így kell csinálni! "

Kulon szerencse, hogy van velemenyed.

T2006 2009.10.15. 21:38:18

Bocs azt hittem elveszett!

rózsakeresztes 2009.10.15. 21:40:11

@lavór: ezt megcsinálják a tanárral is, nálunk volt már eset arra, hogy hétfő reggel összecsomagolt cuccok vártak vkit. Persze, vannak önkorm-i iskolák, ahol olyan a helyzet, mint húsz éve, de a sulik is változnak, kapitalizálódnak, csak a fizuk nem, meg a felelősség nem.

cellimega 2009.10.15. 21:40:16

@ursus artos: mennyit készül órára egy testneveléstanár, és mennyi időt tölt dolgozatjavítással?
Csak a munkamennyiségre gondoltam. Más téren nincs különbség e két tárgy között.
Ha rajtam múlna, minden nap lenne tesióra egyébként.

ursus artos 2009.10.15. 21:40:25

@Sem Mihály: ilyen-olyan juttatások? Miről beszélsz? Cafetériáról? Az meg mi?

bolemann 2009.10.15. 21:40:31

@ursus artos: Az állatok is sportolnak, olvasni viszont nem szoktak.
De bárhogyis, nem arról van szó hogy melyik a fontosabb, hanem melyik tanítása a nehezebb.

Corry 2009.10.15. 21:40:38

@bridgeman: Neked tetszik ez a kapuzárási pánik, amit most egyes politikusok művelnek? Abban ugye egyetértünk, hogy zsidózni nem szép dolog, ugye? De az se szép ha rákérdezünk és megemlítjük ezt a dolgot akkor, amikor nem kéne. Ez ugyanaz, mint a zsidózás, csak fordított előjellel.

Én úgy gondolom, hogy akár jót akar MB akár nem, most már kár ugrálnia, pusztán abból kiindulva, hogy egységes egészet és maradandót ő már nem fog alkotni az oktatás terén, legalábbis a közeljövőben nem.

Belepiszkálni bele tud a dolgokba, de ebben ki is merül a mostani tevékenysége.

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:41:05

@karnagyúr:
Ha akarod elviszlek abba a nyóckeri suliba, ahol a nagynéném 14 fős roma osztályokat tanított. Majd ő megmondja, hogyan kell tanítani ahhoz, hogy a kerületi vajda megvárja a kapuban, bemutassa a cigány asszonyoknak, és közölje az összegyűlt nagyérdeművel, hogy ha valaki hozzá mer érni a tanárnőhöz, azt személyesen veri agyon.

Szóval ne legyél nagyra a cigányosztállyal, aki tanár, az tud velük bánni, a többinek meg nem hiszem, hogy mérvadó lenne a nyavajgása.

ursus artos 2009.10.15. 21:41:52

@cellimega: mondjuk sokat. Pl. fel kell menni a nyújtóra, meg ilyenek.

cellimega 2009.10.15. 21:43:27

@luciferko: és az a 24 órás szolgálat mennyire intenzív munka?
A feleségem heti 60-70 órát dolgozik nettó magyartanárként (tudom, mert megmértem). És ez nettó munkaidő.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.10.15. 21:44:01

@borovi: Lehet, hogy azért tart ott az oktatásunk, ahol, mert a tanárok többsége úgy gondolkodik, mint te, avagy olyanok, mint a te volt kollegáid.

Én egyáltalán nem gondolom szégyenteljes dolognak, ha valakinek sok-sok év után készülnie kell az óráira. Ez nem azt jelenti, hogy annyira sötét, hogy ne tudná az anyagot, hanem azt jelzi, hogy tisztában van azzal, hogy az évek alatt bizony nagyon megváltoztak a gyerekek.
Azok a pedagógusok pedig, akik nem veszik a fáradtságot, és nem hajlandóak reagálni az új jelenségekre, nos ők roppantul népszerűtlenek és kevéssé hatékonyak lesznek.

Nehogy azt gondold, hogy nem tudnék (az oktatott tárgyaimon belül) bármilyen témáról 45 percig folyamatosan beszélni. Nem erről van szó. Arról van szó, hogy tartom annyira a diákokat, hogy akad köztük olyan, aki miatt érdemes törni magam. Ezért van az, hogy folyamatosan igyekszem bővíteni a tudásom, hogy használom az újszerű technikákat, s talán ezek miatt gondolom: nem utálnak.

ursus artos 2009.10.15. 21:44:01

@bolemann: Tanítása nehezebb? Diákot tanítunk, nem tantárgyat. Ha a gyerek hülye, annak mindegy, hogy mit tanítasz, nem fog menni.
(Az a helyzet, hogy egyre jobban sarkosdnak a példák, ami nem vezet eredményre.)

lavór 2009.10.15. 21:44:33

@rózsakeresztes:

Ez van, ha nem megy a versenyszféra, akkor mitől menne a közszféra? Leépíteni, óraszámot emelni, bért csökkenteni. Például a dékáni fizetéseket.

cellimega 2009.10.15. 21:45:38

@ursus artos: nekem egy testneveléstanárom sem ment fel a nyújtóra.

lavór 2009.10.15. 21:45:43

@ursus artos:

Egy diák sosem "hülye", a tanára alul vagy túlképzett. Meg a főnökei. :)

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:47:33

@cellimega: Van annyira intenzív, mint egy tanáré, ha ez megnyugtat.
Oszt ha én hibázok, akkor ugrik a fizum egy része. Nálatok ez hogy működik? Nejed mennyit fizet vissza azért, hogy az ebben a topikban is jócskán előforduló helyesírású egyedek kerülnek ki a keze alól?

Eastbay1 2009.10.15. 21:52:46

@luciferko: Nincs ilyen, hogy "kerületi vajda"...

bolemann 2009.10.15. 21:58:40

@ursus artos: Ha rajtam múlna a testnevelés nem lenne órarendbe ágyazva. Délutáni speciális sportkörök közül lehessen választani, esetleg egyesületben letudni a heti mozgást. Úgy mint az egyetemeken. Ha valaki pl rendszeresen úszni jár, azt minek a haskeleppel kínozni? Akinek meg nincs affinitása rá az úgyis végig sétálja a suliköröket. Totál fölösleges heti 3-4 délelőtti órát elcseszni rá.

karnagyúr 2009.10.15. 22:01:15

Luciferko!

Ez azt jelenti, hogy az a tanár, akit effajta iskolákban megaláznak, rossz pedagógus? Elég kemény...Szerintem nem azért készül valaki erre a hivatásra, hogy aztán aszociális gyerekek terrorizálják. Ehhez a munkához más szakmát kellene tanulni az egyetemen.

Megjegyzem: szerencsés helyzetben vagyok, mert jó ideje elitnek mondott iskolában dolgozom, de - talán emiatt is - messze nem 20 órát töltök munkával. Szánalmas, hogy miközben milliárdok folynak el a közoktatásba, a mi néhány tízezer forintunkat sajnálják. Én például a pénzből jártam el pár napra nyaralni.

cellimega 2009.10.15. 22:07:04

@luciferko: a magam részéről benne lennék a teljesítménybérezésben. Utálom az állami szférát, mert a komm-ra emékeztet.

Ugyanannyit keres, aki kiváló munkát végez és az is, aki hitványat.
Jó pontra tapintottál felvetéseddel.

Feleségem a volt diákok szerint nagyon jó tanár, így ő piaci viszonyok között biztosan nem ennyit keresne, mint most :)

robill760 2009.10.15. 22:09:30

@Netuddki marqui: Más. Emelt szinten ki fog érettségiztetni? AArra ugyan kit köteleznek? Ki fog érettségi elnökölni? Jegyzősködni?

Nem az összes pénzt akarják kivonni az érettségiztetésből, "csak" a 80 százalékát, a maradék gyaníthatóan az elnököknek és az emelt szinten javítóknak/kérdezőknek marad, pont azért, mert azt nem lehet kötelezővé tenni.

nudlee 2009.10.15. 22:12:26

Nekem is szar lenne, hogy a Pisti, akinek nem tudtam a matekot a fejébe verni 4 év alatt, mára egy multicég magyar irányításában vezető, én meg ülök itt a hugyban és még mindig az egyre rosszabb "gyerekanyagnak" próbálom magyarázni a kotangenstet.
Szar lehet pedagógusnak lenni. Nade nem szomorkodom, hiszen nem vagyok pedagógus. Mer mér? Mer ehhez elhivatottság kell. Mint az orvosláshoz, az ápoláshoz. Sok áldozatot kell hozni, nekem meg nem menne egyik sem.
Hát ennyi.

robill760 2009.10.15. 22:13:25

@lavór: hidd el, hogy vannak azért hülye diákok is

szbszig 2009.10.15. 22:20:15

@bolemann: Hát, speciel nekünk egyetemen is órarendbe volt ágyazva. :D

Mármint nyilván nem volt kötelező, hogy akkor vegyed fel, de kis létszámú szakra jártam, ahol előre elkészítették az órarendet, és nekünk még a gyakorlati kurzusok között sem volt választási lehetőség. És az órarendbe beleapplikálták a tesit is két előadás közé, úgyhogy minden értelmes ember ott is vette fel. ;)

bolemann 2009.10.15. 22:26:37

@szbszig: Nekünk elég volt két órát eltölteni az uszodában.
Aki akart járhatott kosarazni, focizni stb.

ave 2009.10.15. 22:42:14

Meg kell mondjam elegge meglepett, hogy 50-60 oldal manapsag egy erettsegi.

En szerintem talan ha 5 oldalt irtam barmely targyrol is legyen szo. Aztan lehet mar nem emlekszem jol.

Az viszont biztos, hogy lattam anyam mennyi idot toltott sima matek dogak javitasaval. Az erettsegi meg csak meg komolyabb feladat.

Apam egyetemi zarthelyiket javit, de az sokkal konnyebb... Ures lapokra ugyanis nem nehez egyest adni! :D :D :D

S. Annyi 2009.10.15. 22:43:32

Magyar Bálintnak járna kötél.

múmia 2009.10.15. 22:59:05

Megint itt a nagy magyar b+!!!! Egymást cseszegetjük, vádaskodunk, okoskodunk.
Tavaly kiszámolta 1 ismerős tanerő, hogy 1 gyerekre 396 HUF-ot kapott. Ezt sajnálják? 1 gyerek dogájának javítása kb. 2 óra. Szóbelin ott ül a tanerő reggel 7.15-től este 6-ig 40 fokos hőségben. Ja, mert ez a dolga.
Ez az ő baja, a pék is ott izzad, lehetne mondani és sorolni.

Nem a részletek a felháborítóak. Abba godoljunk bele, ha van mivel, h elmész 1 "méhenkórászhoz" v. bármilyen dokihoz, 3 -10 percért már leápol. Ennyivel többet ér az ő diplomájuk? BKVs ge..ik? Biztos mindegyik évekig tanult azért, hogy ennyi zsével végkielégüljön. Na. Szal én is vádaskodom.

Le a Magyartalan Bálintokkal, H. Pistikkel!
Sztem adjunk nekik ajándékba kakaómentes (megvan) billentyűzetet.
Tuti, ez az elvont összeg fogja kihúzni az országot a kakiból.
Fel kéne már nőni agyban, és nem hülyetanarazni, hülyegyerekezni.
Hülye, hozzánemértő csak a POLITIKUS mostanság a Kárpát medencében!!!4

Alhazred 2009.10.15. 23:00:23

aztán majd nagyot néz magyarbajszi, hogy az érettségizők nagy részét inkább megbuktatják, mert a tanár nem kíván ingyen érettségiztetni.

múmia 2009.10.15. 23:01:21

Ja , a lényeget kihagytam. Élethalál ura legalább 6ezerért dolgozik rajtad.

ciprike 2009.10.15. 23:08:47

@borovi: ezt a 20 órát meg szüneteket honnan veszitek? A kötelező óra is több, de van még egy csomó osztályban töltendő idő, pl. összevont napközi (ma már szinte csak ilyenek vannak felsőben, mert 25 fő a minimum) esetén meg kell várnod, míg a másik osztálynak is vége a tanításnak, addig +1 órát őrzöd a gyerekeket, míg beér a napközis, aki addig az alsóban énekórát tartott, mert a napköziből (este fél hatig) sincs telve a kötelező óraszáma. Apropó! Az iskolák 6-ig vannak nyitva, nem tűnt fel? Akkor hogy végezne mindenki egykor? Délután rengeteg korrepetálás van, ami nem számít bele a köt. óraszámba. Meg szülőik, fogadók, (ez utóbbi speceiel havi 5-6 óra, este) meg programok szervezése, stb és csak ezen felül a készülés.(meg adminisztrációk: tervek tanmenetek, statisztikák, naplók, teljesítmény kimutatás, igazolások) És a gyerekekkel külön beszélgetés ilyen-olyan bajaikról.
Szünet? Tavaszi szünetben tantermet festettünk, nyáriban napközis tábor ( napi 9 óra, napi bruttó 2500 FT-ért!!!) így a nyári szabi: 5 hét, azaz 25 nap, kicsivel több, mint az átlag, de van mit kipihenni és előre olvasni, tanulni. Mert nem az a buta, aki tanul, készül 50 évesen is, hanem az, aki nem fogja fel, hogy erre szükség van. Az én tanítványaim még sosem mondták, hogy milyen könnyű lehet tanárnak lenni (pedig nyolcadikosok, épp ez a téma) sokkal inkább azt, mennyit kell bajlódni ennyi kamasszal.

Csore60 2009.10.15. 23:16:33

Sok értelmes hozzászólást olvastam,néhány olyat is, amivel nem értek egyet.
A tények ritkán zavarják azokat, akik nem értik a problémát...
Baromi nagy munka érettségiztetni, aki nem lát bele, nem várható el tőle, hogy legyen róla fogalma.
Szívesebben tartanám meg az óráimat, mint tételsort állítsak össze, és gépeljek, mert már erre sincs kapacitás az iskolában, saját kezűleg gépelem be a kb. 40 oldalnyi tételsort.
A dolgozatok javítása darabonként minimum 60 perc, aztán szaktanári jelentéseket kell írnom, ha osztályfőnök is vagyok, akkor osztályfőnöki értékelést is az osztályról, mert az érettségi elnökök többnyire abból tájékozódnak, és abból állítják össze a vizsga jegyzőkönyvét, amit mi, gyalogtanárok összeírunk. Mellesleg jóval több pénzért vizsgáztatnak, mint mi. A szóbelin látástól mikulásig ott ülök, reggel 7-től este 6-ig. Mert van előértekezlet, összeolvasás, záró értekezlet.

Summa summarum, ha valaki ezért sokallja azt a pár tízezer forintot, szívesen átengedem neki a pénz és a munkát...
Egyébiránt, amikor a végzősök távoznak, az emígyen meg nem tartott kötelező órák számát levonják a túlórából, természetesen csak annak, akinek van ilyen.
Szóval... Tessenek minket békén hagyni, mert azt, hogy a magyar oktatási rendszer egyáltalán valamennyire is működik -Magyar úr áldásos tevékenysége ellenére is-, annak köszönhető, hogy a tanárok többsége mindennek ellenére igyekszik tisztességesen végezni a munkáját.

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2009.10.15. 23:50:36

Csak annyit szeretnék hozzáfűzni a poszthoz, és a megfelelő intellektuális szintet magabiztosan hozó kommentekhez, hogy minden elismerést megérdemelnek azok a kollégák, akik a lehetetlen körülmények ellenére is iparkodnak színvonalas munkát végezni az iskolákban. Sajnos mára már ők maradtak kevesebben.

wmanó 2009.10.16. 06:56:21

Igen, jár! Minden elvégzett munkát meg kell fizetni, bármi is az.

Viszont érdemes azon gondolkodni, hogy mi a f..ért kap az fizetést, aki nem csinál semmit. Ha három hónap szabit akarok, a fönököm jól elhajt, legjobb esetben FIZETÉS NÉLKÜLI szabit kapok.

Tehát nem plusz pénzről beszélünk, hanem arról, ne fizessenek arra az időre, amikor nem dolgoznak!

Alhazred 2009.10.16. 07:11:56

@wmanó: csendben jegyezném meg, hogy az a három hónap a legjobb esetben is csak másfél.

múmia 2009.10.16. 07:28:07

@wmanó: Közhelyszerű megjegyzésed, kedves wmanó, már nem is lepi meg a népet.
Újra megjegyezném, nem egymás munkáját kell lebecsülni, mert a tanároké már így is le van.
Tudtad, hogy 30 ledolgozott év után kb. 110. ezret kanak?
Jöhet újabb közhely: menjen, csináljon mást.
Tudod mit? Menj be, és tartsál meg 6 órát
Csodás, h minden magyar ért a focihoz és tanításhoz, mert 1szer már látott ilyet.

Csavarhúzós 2009.10.16. 07:31:04

@sasika61: "a Pokorny-féle tervezetben (!) 22-ből 20 volt a tanóra, a másik kettő szakkör, korrepetálás stb.
Nem ugyanaz, ráadásul meg sem valósult"

-Törvény volt az, nem tervezet. Abban igazad van, hogy a bevezetés évében, 2001/2002-ben
"az óraszámemelés a helyi tantervek bevezetésével és a minőségbiztosítás rendszerének kiépítésével kapcsolatos többletfeladatok végrehajtásával teljesül.", azaz tényleg nem igazán éreztük meg.
De ha maradt volna a kormány, akkor:

"A 2002/2003. tanévtől kezdődően pedig minden, az óraszám emeléssel érintett pedagógus kötelező órájából az első-negyedik évfolyamon heti egy órát a tanulókkal való egyéni foglalkozásra, felzárkóztatásra, tehetséggondozásra, az ötödik-tizenkettedik évfolyamon heti egy órát a tanulókkal való egyéni foglalkozásra, felzárkóztatásra, tehetséggondozásra, heti egy órát pedig � a szakkör kivételével � az 53. § (2) bekezdés b)-d) pontjában felsorolt nem kötelező tanórai foglalkozás megtartására kell fordítani."
A nem kötelező tanóra foglalkozás magyarul a fakultáció, vicces, hogy pont a legtöbb készülést igénylő órát nem fizetik, illetve fizették volna, ha a következő kormány nem módosítja újra a törvényt.

laszy001 · http://www.autostat.hu/ 2009.10.16. 07:45:10

Most már lehet visszakozni, de amit elb*sztak, azt már nem lehet visszacsinálni!

Kivlov 2009.10.16. 07:55:44

ilyesmiért plusz pénzt??? hozzátartozik a munkájához. Vagy menjen utcát söpreni akkor, ha ez nem tetszik.

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.10.16. 08:15:33

Ez végül is "túlórának" számít, nem? akkor elvileg jogos a plusz pénz!

akakukk 2009.10.16. 08:19:06

Kedves Tanar Urak!
Azt magyarazza mar el valaki, hogy egy nevelhetetlen diak hazakuldesevel persze "serul a diak tanulashoz valo joga" - bar ezzel is lehet vitatkozni, de miert nem allja meg a helyet az az erveles, hoggy a haza- nem-kuldesevel viszont az osszes tobbi diak tanulashoz valo joga serul? Az en gyermekem az ocean tulso oldalan kezde az iskolat, es minden tovabbi nelkul iskolai elzarasra iteltek a rendtlenkedo diakot (masodik felszolitas). Elmagyaraztak, hogy ezt azert csinaltak, mert a szulok bepereltek az iskolat hogy a gyerek nem tanul ott semmit, mindig csak a rossz tanulokkal van foglalkozas.

MZ/x 2009.10.16. 08:24:00

Sajnos két fajta komment lett itt is.Az első rendben van, aki ért hozzá és csinálja az értelmesen próbálja értelmezni a dolgokat. A másik aki kivülről bele dumál nem látja át csak felrakta a "tanár 20 órája" szemüveget, s " én mennyit dolgozok" öntudatot. pedig két ember elé nem tudna kiállni és 45 percben valamit értelmesen elmagyarázni, de Ő tudja és érti, hogy mit és hogyan kell az iskolákban elvégezni és megfizetni. Na többek között ezért tart itt ez az Ország!

Toby's 2009.10.16. 08:31:28

sziasztok. 16 évet húztam le a közoktatásban, most a felsőoktatásban dolgozom pár éve.
a fizetés pocsék ( most is, kevesebbet keresek, mint a középiskolai tanárok), többet dolgozom, és nekünk soha nem fizették a vizsgadíjakat. napi 8-10 órát szigorlatoztatok, államvizsgáztatok, ingyen.
dolgozom a hét hat napján. gyakran napi 10-12 órát.
ha valamit jól akarsz csinálni, az időigényes. ha törődni akarsz a diákjaiddal, arra rámegy az éjszakád is. ( a fél iskola msn-en lóg éjszakánként, ha valami gondjuk, bajuk, bánatuk van rögtön megtalálnak).
emellett valami pénzt is kell keresni, hogy megengedhessem magamnak, hogy tanítok. de soha nem hagynám ott. szeretem amit csinálok.

ursus artos 2009.10.16. 08:43:19

Létezik az a pénz, amiért el lehetne várni a kvázi ingyen érettségiztetést és egyéb pedagógiai plusz feladatokat.

OFarkas 2009.10.16. 09:12:55

Középiskolai tanárként 97.000 (ebben legutóbb még benne volt a 13. havi keresetkiegészítés) Forintot keresek, mínusz havi 20.000 diákhitel, mínusz útiköltség (kb. 10.000, nem fizetik). Érettségiért 8.000 Forintot kaptam. Heti 41 órát vagyok bent, plusz 10 óra otthoni felkészülés. Szünetekben értekezletek, kirándulás, stb., természetesen nem fizetik, sőt a költségeket sem (legutóbb a szállást is magam álltam). Ez nem panaszkodás, ezek tények, és sem hagynám ott, ezért tanultam.
Azt viszont nem értem, miért van ez folyamatosan napirenden. Van aki ezt sajnálja tőlünk? Esetleg fizessek, hogy dolgozhatok?

bridgeman 2009.10.16. 10:27:04

@Corry: Az antiszemita-kártyát szíre-szóra kijátszani szintén nem szép dolog. De ha valaki az általánosan használt "Magyar Bálint" helyett azt írja, hogy "Magyarnak nevezett Bálint", akkor abszolút releváns kérdés, hogy miért ezt a megoldást választja. Merthogy ennek a kérdésnek elég tágak az asszociációi.

A kapuzárási pánikról meg annyit, hogy a jelenlegi kormány jövő májusig marad, addig meg ha lehet, kormányozzon. Nézzen körül az országban, hogy min lehet segíteni-javítani, aztán segítsen-javítson legjobb tudása szerint.

A kapuzásári pánikról inkább a 2002-es tavaszi dolgok jutnak eszembe, amikor a választást már elvesztő, de még hatalmon lévő kormány költekezett túl.

2009.10.16. 10:32:47

Szörnyű dolgokat sorolnak itt sokan, fájdalmas, hogy ennyi ellenszenv van a tanárokkal szemben. Részben megértem, mert nekem is volt dolgom ordenáré, ocsmány tanárral, mivel azonban én magam is az lettem, nem tudok egyetérteni a hőzőngőkkel. Én azért lettem tanár, mert az akartam lenni, nem azért, mert nem vettek fel a jogra. Tudom, hogy ez a munka áldozattal jár, nem gondoltam, hogy ebből lesz kocsim, házam, nyaralásom, de amilyen állapotok vannak a közoktatásban, az nagyon nehezen vállalható. Nekem több év ilyen-olyan munka (bútorhordás, bolti eladóskodás) után sikerült elhelyezkednem egy nagyon jó szellemiségű suliban, ahol főleg problémás (magatartászavaros, füves, extrovertált) gyerekekkel foglalkoztam, bátran mondhatom, sikerrel. Én magamtól, hobbiból maradtam bent késő délutánig, filmkluboztam, beszélgettem velük, faktokat tartottam, élveztem csinálni. Élveztem, ugyanis már nem teszem. Az iskola nem tudott fizetni, négy hónapig pénz nélkül is maradtam a végén, aztán nem bírtam, és most egy irodában ülök. Minden vágyam, hogy visszakerüljek a tanterembe.

Corry 2009.10.16. 12:46:26

@bridgeman:
Tudod, ez a 2002 emlegetése már önmagában vicces. Régen volt már, és 8 éve más van, sajnos.
Ok, megértelek, hogy Te zsidózásra aszociálsz, ha ennyire alacsony Nálad az ingerküszöb, akkor nem ez lesz az első eset.
Tényleg játszott ennek a kiváló embernek a nevével a Sasika, mert gondolom nem tartozik a kedvencei közé, én teljesen megértem ezt. Érdemes az életrajzát elolvasni, én a végén a technológiai intézeti igazgatóságot nem értem.
Nincs Magyarországon egy tisztességes mérnök, aki hozzáértéssel és becsülettel el tudná látni ezt a posztot? Miért kell mindenhova hülye és hozzá nem értő politikusokat ültetni?
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_B%C3%A1lint
Ja a frakcióban maradok is, de az SZDSZ -ből ki is léptem, ez egy mostani tipikus kapaszkodom az íróasztalomba amíg lehet jellegű magatartás.Ja és közben hülyeségeket nyilatkozok, hogy lássák, hogy még ott vagyok a politikai palettán.

Hadd kérdezzem már meg, hogy mindezt miért nem a minisztersége alatt találta ki és vitte véghez?

Egyébként meg maximálisan egyetértek az értességi pénzzel, ha valaki jelentős különmunkát kap, akkor azt fizessék is meg. Az érettségit munkaköri kötelességnek beállítani egy lehetőség, de ez az egyenlősdi irányába vezet és tovább demotiválja a már régen demotivált embereket.

múmia 2009.10.16. 16:40:15

@shitgun:
Igazad van. Gyűlölet van, és megint rossz irányban.
Egymás bántása, nem azoké, akik kitalálják a hülyeséget.
Valamiféle elfojtott utálkozás van tanárokkal szemben. Oka? Nézzen magába az utálkozó.
Nem írta be neki a bizijébe, hogy Ypsz Ilonka v. Imike amúgy okos gyerek ám, csak tanulni nem volt kedve, azért a sok kegyelemkettes.

Pangalactic · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/350-skoda 2009.10.16. 18:28:20

az érettségi úgyis csak egy formalitás... 5-öst mindenkinek és helló (ja és egyetemre legyen felvételi újra, mert ez nevetséges, hogy milyen emberek kerülnek be, szinta akárhova a pontjaik alapján...)

Anand 2009.10.16. 22:16:23

Nahááát, Sasika, Isten hozott újra "itthon"! :))

atomanti_35 2009.10.17. 07:11:19

Az érettségi pénzhez csak egy idézet:

"Látjuk, hogy milyen helyzetben van az ország, nem kívánjuk kivonni magunkat az áldozatvállalás alól, bérünk két éve be van fagyasztva, a 13. havi keresetet elvonták, de ezentúl nem akarunk több áldozatot hozni -- szögezte le Michalkó. -- Azt szeretnénk elérni, hogy a kormányzat ismerje el, hogy az APEH-nél többet dolgoznak az alkalmazottak a napi nyolc óránál, nem ritka, hogy szombaton és vasárnap is bemennek dolgozni a munkatársak."

index.hu/gazdasag/magyar/2009/10/16/zugolodnak_az_apeh-esek_nem_kapnak_premiumot/

most akkor mi van ?????

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.10.17. 12:42:57

A véleményem a trackbackben.
Meg kell mondanom, már két napja megírtam, de a forrsáomban nem voltam biztos, ezért kivártam, de most hogy te is, hát gondolom, ez nem pusztán kamu hír.

Mellesleg csudapofa, de én is mindig fennakadok a nevén, nagy egy gúnyűzése ez a sorsnak, és te, mint magyar tanár, ezt végképp érzékelheted.

Minden soroddal egyet lehet érteni, azzal meg pláne, h ez a "jóember" egyáltalán nem lehet képben arról, h mit gondolnak róla a kollégák. Igazad lehet, vagyunk olyan illedelmesek, h nem vágjuk a képébe, pedig lehet, h kéne...

Habár amennyire ismerem, nem feltétlenül számítana neki, tipikus küldetéstudatos, bolsevikmentalitású szadista (szadesznyik).

Üdv.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.10.17. 12:45:01

@Pangalactic:

Haha, ezt kéne csinálni: 5-t mindenkinek!

Ilyen tiltakozási forma még úgysem volt, a diákok is komáznák.
Ügyes!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.17. 13:55:34

Én egyet értek a poszttal, de azért megkérdezném:
Miért tűrik ezt a tanárok?

Miért hagyják, hogy szétverjék az oktatás, többek között magyarországi Bálint?

Hogy lehet az, hogy a kemény ellenállás, az "országos sztrájk", az 15 iskolára kiterjedő 2 órás "munkabeszüntetés"? (És még ez sem igaz, mert ugye felügyelni kell a gyerekeket, szóval, az ofő órát meg lehet tartani "sztrájk" alatt.)

Az tök jó, hogy a tanáriban mindenki tud anyázni, de ennél azért több kéne.

Tündér_Lala 2009.10.17. 15:40:55

Gondolkodtam rajta, hogy leírjam-e.
Végig olvastam a kommenteket és elképedtem. Ennyi empátia nélküli, önmagát és munkáját túlértékelő, a másik munkéját lebecsülő hsz.-t döbbenetes olvasni.
Azt gondolom, hogy amiről a poszt szól az egy (fontos) részjelenség, amely az érintetteknek nyilvánvalóan fáj (anyagilag és morálisan is). Kivülállóként szögezzük le, hogy egy valódi tanárnak a munkája hivatás, amelyet ha komolyan vesz, akkor az a keze alatt megforduló gyerekek életét és jövőjét döntően befolyásolja. Ehhez pedig eszköz rendszer szükséges.
Az oktatáson (is) meglátszik a mélyreható tervezés nélküli, ötletszerű intézkedések sora, amely rángatja a rendszert össze-vissza. Meglátszik továbbá az az SZDSZ-es őrület, ami szerint le kell bontani a tabukat és a tekintélyeket. (Szilárd meggyőződésem, hogy káros baromság)
Anyagilag nem tudjuk megfelelően megfizetni ezeket a teljesítményeket és a tanár tekintélyét is leromboljuk, ami a hivatás társadalmi presztizsét erodálja (és ezzel valahol a szakmát hígítja).
Márpedig ez a gyerekek testi, lelki, szellemi felépítéséhez szükséges "eszköz".
Ez az intézkedés is ebbe a sorba illeszkedik, miszerint "belefér ez a munkátokba" szlogennel értékelik le a teljesítményt.Továbbá előállítják, azt a helyzetet, hogy a dolgát komolyan vevő belegebedhet a feladatba bármilyen ellenszolgáltatás nélkül, a lelkiismeretlen pedig csak lébecol (igaz ő is ellenszolgáltatás nélkül). Ez pedig megint a kontraszelekciót erősíti.

kriglis 2009.10.18. 16:26:18

@bolemann: tisztelt hőlgyem-uram :a kollegák megszólítást poénnak szántad gondolom.ugyanis abban az esetben ha percekben,és forintokban számolod tanítói-nevelői munkád elismerését,és figyelmen kívűl hagyod,hogy tanítók,betegápolók,szoc.munkások,mentősök,és a munkavállalók nagytöbbsége éhbérért végzi munkáját,valamint a jelenlegi munkás-robot képzés alapvető problémáját nem érzékeled,megszólításodat visszautasítom és minden tekintetben sértőnek tekintem rámnézve. egyébként bármi,de a magyarbálint féle tematika soha.magyarellenesebb az oktatáspolitika nem is lehet ,mint az ő fejében.

kriglis 2009.10.18. 16:46:43

bocsánat még pár gondolat ,erősítendő "Tündér Lala" véleményét.szivemből szóltál barátom.mikór az a cél,hogy ellenségeddé váljon a gyereked tanítója,az órvosod,a munkatársad,a szomszédod,tehát mindenki,akkór felrémlik a régi /több ezer éves/ bevált módszer:önálló jogot mindenkinek,és előbb-utóbb ezen jogok ütköznek az biztos. gyárts ellenséget,azzal félemlítsd meg a pólgárt,aztán jelentsd,hogy te megvéded ettől.bevált politika /több ezer példa,olvassatok utánna/.mindig az okozat,és annak következménye a lényeg.csak a fegyveres erőket,az oktatást,az egészségügyet,és a TB-t kell szétzilálni,és kész a káosz.ez eddig sikerűlt is.a sorrend sem mellékes. ajánlom nézzük ezen az ablakon a tőrténteket és rájövünk,vagyis rájönnek az igazság ideát van.

wladyslawsky (törölt) 2009.10.18. 23:58:15

Üdv. Sasika, örülök hogy újra írsz! :))

Chalabre (törölt) 2009.10.19. 12:51:25

Egyetértek egy előttem szólóval. Az érittségiztetés is munka, nem pedig plusz munka. Nekem is számtalanszor kell túlóráznom 8 órán felül ugyanannyi bérért. És nem csak évente, ahogy érettségiztetni kell, hanem hetente.

Tegnap épp a MÁV egyik vezetője nyilatkozta, hogy a magas prémiumok azért kellenek, hogy motiválják a dolgozókat. Az alapbér meg úgy tűnik pusztán a létezésükért jár, azért nem kell felmutatni különösképp semmit, csak MÁV közép-és felsővezetőnek lenni. Teljesen más a szemlélet a piaci és az állami szektorban.

Félreértés ne essék. Alacsony a tanárok fizetése, de a munkájuk minősége is alacsony. Nem biztos, hogy az alacsony bérezés miatt, amely bizony nem épp motiváló. Melyik volt előbb? A tyúk vagy a tojás?

Mindettől függetlenül megértem az érvelést, logikus, de nem a piacon dolgozóknak, max a teljesitményarányos jutalékért dolgozóknak.

Örülök én is, hogy újra jelentkezel Sasika! Gondolom dolgozol :-)...

Tündér_Lala 2009.10.19. 16:57:38

@Chalabre: Abban igazad van, hogy a versenyszférában nem fizetnek a túlóráért, ami viszont törvénytelen kizsákmányolás.
Ha az állam is így jár el, akkor a piaci szektorban jöhet a gyerekmunka ?
Az állami cégek vezetőinek premizálása pontosan milyen plusz teljesítményért töténik, ami a milliós alapfizetésbe nem fér bele ? Nem gondolom, hogy ez a kettő összehasonlítható.
Szerintem nem ebbe az irányba kellene elmenni.

Corry 2009.10.19. 17:46:56

@Chalabre:
"Félreértés ne essék. Alacsony a tanárok fizetése, de a munkájuk minősége is alacsony."

Korábban többször vitatkoztunk it Sasikánál egymással. Meg kell mondanom, hogy meglep ez a sztereotipizáló hozzáállás.

Igazából a versenyszférában is van olyan, pl. a salesnál, ahol a fizu egy részét kapod, persze munkáért cserébe, de van a fizunak egy mozgó része, ami az így vagy úgy eladott mennyiséggel arányos, valahogy. (Azért beszéltem rébuszokban, mert sokféle dolgot adnak el az üzletkötők.)

Nem tartom hülyeségnek azt a megközelítést sem, ha világosan kimondjuk, hogy az alap oktatásért jár az alapbér, de aki érettségiztet, szakkört tart, a diákja eredményes valamelyik versenyen, vagy hasonló, illetve ha a tanár továbbképezte magát, akkor több pénzt kap.

Természetesen abban nagyon mélyen igazad van, hogy legelőször is egy átgondolt humánpolitikára lenne szükség, mert a példák, amiket hoztál pont az ellenkezőjét mutatják.

Az átgondoltságra viszont jó példa Magyar úr postot gerjesztő magánakciója, vagy ötletrohama, kinek mi tetszik. Így ebből tényleg nem lesz semmi.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.19. 19:04:32

@Chalabre:
Kissé csalódtam benned. Az érvelésed alig különbözik azokétól, akik minden alkalmat megragadnak, hogy a tanárokat fikázzák: mi az, hogy a tanárok munkája alacsony színvonalú, ez nettó baromság, általánosítás, amit kikérek magamnak, kollégáim nevében is.
A MÁV-os hasonlatod amellett, hogy bántó, semmiképp nem állja meg a helyét: a fizetésünket nem azért kapjuk, mert pusztán létezünk, erre kár is szót vesztegetni.
Egyébként is nem helyénvaló szembeállítani a közszférát meg a versenyszférát, mert ezzel akaratlanul is más, mások szándékának megfelelően cselekszel.

Chalabre (törölt) 2009.10.19. 20:20:46

@Tündér_Lala:

"Mindettől függetlenül megértem az érvelést, logikus, de nem a piacon dolgozóknak, max a teljesítményarányos jutalékért dolgozóknak."

Ahogy jeleztem számomra logikus Sasika érve, csak jeleztem, hogy sok megértésre a versenyszférában dolgozóktól nem várjon, mivel nekik sem jár. Tudod, hogy van ez... Ha megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is jó magyar szellemben :-))).

Én nem állítottam, hogy mindez követendő példa kellene, hogy legyen... Sőt, személy szerint a teljesítményarányos bérezés híve vagyok, és ahol lehet és nem vállalják, azon munkaerők motiváltsága kérdőjeles és nem biztos, hogy munkaadóként alkalmaznám őket. Azonban nem minden munkakör teljesítménye olyan könnyen mérhető.

Például az érettségiztetés lehet az alapbér része, ahogy plusz is éppenséggel, annak arányában, hogy mennyi diák érettségijét értékeli az adott tanár, attól függetlenül, hogy a rosszabb osztályokban átlag egy oldalnyi irományt kell értelmezni és értékelni, vagy épp átlag több oldalt, ami azért az előző többszörösét jelenti, ami a munkát illeti. És az adott oldalak tartalmi töménysége sem mindegy. Nem mindegy milyen felületes (csak ez is legyen meg, görbüljön meg színvonalúak), vagy épp mélyen szántó, magvas, tartalmas mondatokat olvas az ember.

Corry!

A sales eredménye könnyen mérhető. A tanároké már nehezebb ügy szerintem (mennyiség és minőség). Szerintem, ha az általad vélt elvek alapján kapnának bért a tanárok, akkor nem éppen akarnának tanítani kis településeken kis csoportokat, a roma gyerekeket még jobban kiszanálnák, minden iskola a jobb képességű gyerekekre vadászna, mert az magasabb jövedelemmel járna stb... Szóval még nagyobb lenne a szakadék... Lennének elit iskolák jó képességű gyerekekkel, jó fizetésű tanárokkal, és halmozottan hátrányos helyzetűek rossz bérezéssel, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az ott dolgozó tanárok kevesebbet dolgoznának, sőt. Most is ez van, de ez még tovább mélyülne. Szóval számomra ez nem ilyen egyszerű.

Szerintem...

Corry 2009.10.19. 21:43:44

@Chalabre:
Én nem akarok első lépésben teljesítményt mérni, azt ki kell alakítani.
De ha az egyik tanár érettségiztet a másik meg nem teszi ezt, akkor nem kapjon mán ugyanannyi fizetést...

Chalabre (törölt) 2009.10.19. 22:11:38

@sasika61:

Mivel egyikünk sem tudja tényszerűen bizonyítani a tanárok munkájának minőségét, így nem értelek... Tanárok munkájának minőségét megítélni viszonylagos. Mindössze annyi a különbség, hogy úgy tűnik nálam magasabb az elégedettségi küszöb e téren, mint nálad.

Én megértem és elfogadom, hogy tanárként véded a mundér becsületét, és úgy látod, hogy szerinted a tanárok munkája többségében nem alacsony színvonalú, sőt kikéred magadnak a véleményem... A te véleményed is csak egy vélemény, akárcsak az enyém. Minden relatív... Lehet, hogy tényleg csak a mércénk határaiban van különbség, vagy épp abban, hogy máshonnan van rálátásunk minderre... Te érintett vagy. Sokszor épp a túl közelség okaként nem látjuk a fától az erdőt, mert eltakarja, míg távolabbról jobb rálátás adatik az egészre, az egész erdőre. Vagy épp a távolság miatt apró részletek elvesznek az egész látásában, míg ezek közelről nem vésznek el...

Én elfogadom és megértem a véleményed... Szerintem nem "nettó baromság, általánosítás, amit kikérek magamnak".

Én továbbra sem vagyok megelégedve a tanárok munkájával, szaktudásával TISZTELET A KIVÉTELNEK! Te meg másként gondolod... Szíved joga...

A MÁV hasonlatom meg mindezek után félreértetted, mert félreérthető lehet... Nem boncolgattam... Csak felvetettem, hogy ami az állami szférában előfordulhat, az a versenyszférában nem, mindössze arről szólt, hogy más a gyakorlat... A MÁV vezetők jelentős prémiumot kapnak... A fene sem sajnálná tőlük, ahogy a versenyszférában sem, ha lenne mögötte teljesítmény és a MÁV nem állna a csőd szélén lepukkanva, minősíthetetlen szolgáltatással... Nektek tanároknak nem adnak ilyen prémiumokat... Épp ezért nem kellett volna szőröstől-bőröstől magatokra venned... Nektek nem adatott meg a lehetőség teljesítményarányos jövedelemhez jutni... S ha egyszer mégis lenne, félő, hogy hasonlóképp lenne, mint ahogy az az állami szférában szokásos, lásd BKV, MÁV stb... Az pedig nem jó... Szóval ez nagyon átgondolandó, de egyáltalán nem elvetendő... De talán érthető, ha az állampolgárok most már alapos, mindenre kiterjedő érvelést kérnek az állami szektorban minden plusz jövedelem esetén... Jócskán megbicsaklott a bizalom, ami talán érthető... És erről nem a tanárok tehetnek... Ők is szívnak velünk együtt.

Hangsúlyozom SZERINTEM... Addassék meg a vélemény szabadsága... Főleg egy magyar-történelem szakos tanártól...

Corry 2009.10.19. 22:25:30

@Chalabre:
Jelzem azért, hogy a MÁV megítélése sem olyan egyszerű. Abból, hogy lepukkadt nem lehet 1/1 a menedzsment minőségére következtetni, ha egyszer az utasok meghatározó része vagy részben, vagy egyáltalán nem fizet a szolgáltatásért. Ennek ellenére erős a gyanú, hogy ott bűzlik valami, illetve több dolog is, csak arra akartam utalni, hogy direkte erősen össze van ott is kutyulva a dolog, nehogy tisztán lásson valaki.

Én a magam részéről (4 gyermekem jár 2 iskolába) , fejet hajtok általában a tanárok előtt, mert a pénztelenség és a liberáliséktól jött baromságok mellett és annak ellenére jól tanítják gyermekeimet.

szabidoki 2009.10.20. 23:49:04

Hát, nem is tudom.
Ha a tanárok kapnak rendes fizut az érettségi alatt, akkor gondolom jogos az elvárás, hogy dolgozzanak is - az már persze kissé rossz érzés lehet az érettségiztető tanerőnek, hogy az a kollégája, akinek aktuálisan nincs érettségiző osztálya, a strandon hörpöli a bambit, és ugyanúgy megkapja a fizetését...
Nálunk, mentősöknél van egy mondás: akkor is jár a fizetés, ha éppen dolgozunk...

AB2010 2009.10.22. 22:43:41

...csak pár adat rólam...s nem azért, mert panaszkodni akarok, hiszen ha nem szeretném a munkám, nem tanítanék...
20 éve tanítok, 3 diplomám van. Alapóraszámban csak a pályám elején tanítottam, az utóbbi években heti 30-32 óra a jellemző. A havi netto fizetésem 115 ezer Ft körül mozog. Magánprobléma, hogy egyedül nevelem a gyermekem, a lakás rezsije egy téli hónapban kb 80000 Ft. A tanítás mellett így kénytelen vagyok dolgozni, magánórák, fordítás, ami jön.
Érettségi: ha van érettségiző osztályom, valóban "csak" ápr.végéig van az adott osztály(ok)ban órám, a végzős osztályok órái felszabadulnak. Ezekben az órákban az érettségizőkkel konzultálok, illetve engem osztanak be helyettesíteni, ha valemlyik kolléga hiányzik.
A szabadságunkról annyit, hogy sok embernek szemet szúr a nyári néhány hét. De mi tényleg nem mehetünk el máskor szabadságra, ha bármi gondunk van, vagy ügyet kell intézni, vagy orvoshoz kell menni, nem mondhatom azt, hogy elugrom egy órácskára és majd tovább maradok bent - fizetésnélküli napot kell kivenni. Mint ahogyan egy kommentelő írta, sem az elő-, sem az utószezonban nem tudunk elmenni pihenni, pedig talán ezt még mi is meg tudnánk fizetni, ha összespóroljuk. Főszezonban sajnos esélyünk sincs rá.
Amikor dolgozni kezdtem, ha osztálykirándulásra vittem a gyerekeket, még kaptunk felügyeleti díjat, fizették a költségeinket. Ez már évek óta nincs így. Megtehetném, hogy nem viszem őket sehova, de mit tegyek? Szeretek velük kirándulni, igénylik is, hisz a szülők nagy része sehova sem viszi a gyereket, s ami fájó, hogy ennek legtöbbször nem anyagi okai vannak (esetleg nyáron elrepülnek "Görögbe" vagy "Olaszba", de a saját hazájukat alig ismerik). A legutóbbi 3 napos kirándulásunk nekem 18000 Ft-omba került.
3 éve végzett egy osztályom. A szalagavatójukra egyenruhát csináltattunk, szerepeltem az osztálytáncban (jelmezkölcsönzés!), így erre az alkalomra 27000 Ft-ot kellett kifizetnem.
Ezenkívül rendszeresen kell (kötelező) továbbképzésre is járnunk, melyeknek egy részét nekünk kell kifizetni. A legutóbbi 4 napos továbbképzésem 30000 Ft volt.
S az integrációnak "hála", egyre több SNI-s gyermek jár a normál osztályokba. Az, hogy hogyan és mikor oldom meg egy mentálisan sérült vagy egy gyengénlátó (netán teljesen vak) gyerek tanítását, az már az én dolgom.
...no most így egy szuszra ennyi...

bankaeva 2010.07.18. 21:28:51

Ez nem kérdés, hogy jár-e az érettségi vizsgáért díjazás, hiszen ha nem, akkor a 100/1997-es kormányrendeletet módosítani kellene, amely leírja az érettségi vizsga díjazását.
süti beállítások módosítása