babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Vertek-e titeket a tanárok?

2008.12.05. 17:55 sasika61

 

Nemrég írtam a tanárverésekről egy posztot, s meglepett, hogy a viszonylag kevés hozzászóló közül többen is megemlítették, hogy őket bizony a tanárok verték diákkorukban. Én nem gondoltam, hogy ez ilyen általános jelenség volt, merthogy engem is jó párszor megvertek, de mivel egy kis szabolcsi faluból származom, ezt betudtam a „hely szellemének”, s azt hittem, másutt nem így mentek a dolgok.Régebb óta tervezem, hogy megörökítem veréseim történetét, most erre ösztönzést is adnak a hivatkozott hozzászólások, s nagyon kíváncsi lennék, mennyire volt ez gyakori tapasztalat.
 
Az 1967-68-as tanévben kezdtem az általános iskolát, 76-ben végeztem: a verések erre az időszakra esnek, a gimnáziumban egyszer sem fordult elő, még a hírét sem hallottam.
A legaljasabb és megbocsáthatatlanabb az első megveretésem volt. Anyám nagyon vallásos ember volt, hitkérdésekben nem ismert tréfát, így aztán – bár a „józan ész”, a „korszellem” hiába diktálta, hogy gyermekeit ne vallásos szellemben nevelje-, neki természetes volt, hogy beíratott elsőáldozói „tanfolyamra”. A „vizsga” éppen arra az időpontra esett, mint a kisdobos-avatás. Szóba se jöhetett, hogy válasszak, hová megyek, nyilvánvaló volt, hogy a templomba – így aztán nem avattak kisdobosnak. Másnap a „drága” tanító néni kihívatott a táblához, és „istenesen” megpofozott a többiek előtt, amiért a templomba mentem s nem a kisdobos-avatásra. (Utólag gondolom, hogy az iskola részéről nem volt véletlen, hogy éppen aznapra tették az eseményt, amikor az elsőáldozás volt…) S ugyancsak egyedülálló ez a verés a tekintetben is, hogy ez volt az egyetlen eset, amikor a szüleim tiltakoztak: apám másnap bejött az iskolába, s fülem hallatára leordította J. nénit, hogy ha még egyszer hozzám ér, „szétrúgja a picsáját” (így mondta az öreg, nem finomkodhatok én sem). J. néni többször nem bántott.
 
A többi verés mögött ilyen hátsó szándék nem állt. Érdekes, hogy arra nem emlékszem, mennyit kaptak osztálytársaim, én viszont rendszeresen ki lettem osztva, pedig folyamatosan az osztály legjobb tanulói közé tartoztam, vagy egyenesen én voltam a legjobb, jó néhány járási tanulmányi verseny győztese (akkor még voltak járások).
Ötödikben nagyon megvert V. tanár úr, mert megdobtam – véletlenül – hógolyóval. Kiállított négyünket a katedra mellé, s miközben tartotta a matekórát, a nagy vonalzóval egész órán alkalomszerűen le-lesózott egy sor „körmöst”. Nem tudom, ki ismeri azt a gyerekmozdulatot, amikor a kinyújtott kéz elkezd vibrálni, ide-oda mozog, megpróbálván eltalálni azt a pillanatot, amikor a vonalzó (vessző, „tenyeres” esetén) még épp éri a kezet, de már nem az egészet. Leginkább ez a kép maradt meg bennem, a fájdalomra nem emlékszem.
 
Hatodikban a helyi focicsapatból kiöregedett, képesítés nélküli magyartanár vert meg nagyon. Nem olvastam el időre az Egri csillagokat (micsoda véletlenek vannak az életben!), ráadásul ezt be is ismertem, amikor K. tanár úr megkérdezte az osztályt. Hajamnál fogva megemelt, s végigpofozott két oldalról jó párszor, szinte csoda, hogy ezek után magyartanár lettem.
 
Ugyancsak hatodikban egy megérdemelt füles-sorozatot is kaptam. Volt egy áldott jó és híres énektanárunk, akit valamiért mindenki „Csirke bácsi”-nak csúfolt. Öreg, nyugdíjkörüli bácsika volt, akivel mindig szemtelenkedtünk, pedig tudtuk (legalábbis én, apámtól), hogy valójában nagy ember. Egyszer egy marék tengerit (a kukoricát hívtuk így) vittem előre megfontoltan az iskolába, énekóra előtt a katedrától a bejárati ajtóig tartó szakaszt végigszórtam vele, éppen nyitottam ki az ajtót, hogy kívülre is rakok pár szemet, s abban a pillanatban megjelent előttem „Csirke bácsi”, aki néhány másodperc alatt felmérve, mit csinálok, jó néhány fülest lezavart. Otthon még elmondani sem mertem, mert apám lapátkezétől még jobban tartottam, egészen biztosan tőle is kaptam volna, mert tisztelte az öreget.
 
Ezek voltak az egyéni, nagy verések. Alkalomszerűen kollektív testi fenyítésekben is volt persze részem: kokizások, magastartás, pájeszhúzogatás, guggoltatás – mind-mind bevett fegyelmezési eszköznek számítottak kis falumban.
Nincs bennem harag, többnyire a szereplők nem is élnek már, de azért örülök, hogy ez a világ elmúlt.

207 komment

Címkék: iskola tanári erőszak verések

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr53806269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

névtelen 2008.12.05. 18:27:54

Nálunk sem volt ez olyan nagy ritkaság a nyolcvanas évek közepén. Nekem csak az fájt, amikor igazságtalanul kaptunk... és az igazságtalan tanárokra haragszom csak. A többire nem.

gidabiga 2008.12.05. 18:47:43

én valamivel fiatalabb vagyok, mint sasika, de általános iskolában nálunk is volt olykor-olykor gyerekverés.
szigorúan a szertárban, mert akkor már úgy tudom, tilos volt.
de emlékeim szerint a fiúk, akik kaptak, nem véletlenül kaptak, mert otthon nem merték elmondani.
féltek tőle, hogy az apjuktól kapják a másik felét.
lányokat nem vertek
mert mi olyan jók voltunk :D

Pelso.. 2008.12.05. 19:00:50

Néha.

Elsősorban nem fegyelmezetlenség miatt, hanem dühből, ha a diákból kitört a gyermeki őszinte felháborodás valami vélt ill valós igazságtalanság miatt. -a szemtelen kölyke...

Aztán, egyszer három apuka, köztük az enyém, megunván az addigiakat, bejött az iskolába, orrba vágták a tornatanárt, s eltörték a kezét.

Gyermeküdülőben, a nevelőtanár pálcával fegyelmezett bennünket, (79-ben), kiszöktünk, s a helyi körzeti megbizottal mentünk vissza.

Viszont, tanáraim többsége tisztességes és emberi volt, máig szeretettel gondolok rájuk.

Big-B 2008.12.05. 19:41:27

Orosztanárnőmnek volt egy bazi nagy pecsétgyűrűje. Azt befordította és osztotta a pofont oda-vissza. Magam is kaptam belőlük.
Az iskolaigazgatótól is kaptam párat, ő később polgármester is lett :-)

Konegafi 2008.12.05. 19:42:40

Sose vertek. 80-es évek. Hiába, nektek sok szocialista vadállat jutott ki, olyan, mint az a nyanya a blogkönyv dedikáláson, mikor nekiesett a könyvvel ütlegelni a neki nem szmptikus figurát

Radzeer2 2008.12.05. 19:44:05

Nevelőotthonban nőttem fel.Ami verést mi kaptunk!!!!!!!!! Csak úgy!!Sok képesítés nélküli szadista tanárunk volt.Negyedikes koromban kifogtunk végre egy igazi tanárt.Csak egy pofonra emlékszem tőle,de azt kiérdemeltem.Másodikos koromban akkora verést kaptam,hogy elájultam.Na ennyit a szocialista nevelési erkölcsről.A hely : J.A.N.O.

Tibi 2008.12.05. 19:47:56

Különösen alsó tagozatos korunkban fordult elő(80-as évek közepe, kb. 7 éves srácok) hogy pofoztak minket néha jogosan néha jogtalanul.Meg az a sok tanári ordítozás, üvöltés .alsós korunkban.Ma már ilyeneket nem nagyon történnek.Ami ennek következménye volt sajnos hogy a kisiskolások nem lettek annyira összetartóak.Inkább elkezdtek egymással kőkeményen rivalizálni. Szerintem ez a nevelés mind a mai napig kihat.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.12.05. 19:48:15

Nem az a lényeg, hogy vertek-e, hanem hogy igazságosan? Bizonyos esetekben egy pofon igenis helyén van.
Persze az ostoba szűklátókürű szélsőliberális önimádók ezt nem érthetik.

Rossztanuló 2008.12.05. 19:49:47

Felső tagozatos korunkban(1970-74) úgy vertek mint a répát. Egy brutális állat tornatanár volt az osztályfőnökünk. Az osztályfőnöki órák első negyede úgy telt, hogy a kedveceit kihívta a katedrához és jól végig pofozta azokat. Én természetesen a kedvencei közé tartoztam.
Legkedvesebb szava az volt, hogy pofádba vágom a kulcsot te szemét.

A gyakrlati tanár is pofozott, meg kokizott.

Hetedikben egyszer egy hétig nem mentem iskolába, mert féltem, hogy megint megver.
Akior apám rájött elcipelt az igazgatóhoz.
utána már nem bántott.

Középiskolában már nem vertek.

Hagrid · http://hagrid.freeblog.hu 2008.12.05. 19:51:40

Engem sem vertek, de a tanár-nagyszüleim 1-szer vagy 2-szer lekentek pofont, igaz kaptak is a fejükre érte. Mint kiderült az igazgató intézte a provokációt, a diáklány beszólását nekik szinte ugyanazon a napon azért, hogy eltávolítsa őket az állásukból - a szeretője javára (Püspökladány) - illetve a naoköziből, menzaszervezésből. Amúgy elő-elő fordult, hallottam ilyeneket. Jóesetben ment érte fegyelmi is.

hirdetésolvasó 2008.12.05. 19:53:50

endike, szerinted az szélsőlib. önimádó, aki (van itt egy rakás ilyen eset) szarrá kalapáltak. szegénykém, gondolom téged rendesen vertek. biztos hiányzik

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.12.05. 19:58:41

Szeretetből rám is rámcsapt néha egy kicsit a némettanár de sose tudnék rá haragudni.
hiányozni is fog a szeretet ezen formája ha kikerülök a gimiből

Fulu 2008.12.05. 19:58:52

Minket elsődlegesen Hartmann tanár úr vert, olyankor, amikor a sztenderd verbális agressziót nem érezte elegendőnek a szituáció kezelésére. Történelem-testnevelés szakos volt, emiatt meglehetősen erős is, legalábbis hozzánk 12-13 évesekhez képest mindenképpen. A kibaszott nagy koki és a kibaszott nagy hüvelykujjas gyomros voltak a kedvencei, de ügyesen pofozott is. Szegény kicsit túlkompenzálta, hogy a kopaszodó fejével és a krumpli orrával úgy nézett ki, mint egy majom, de persze, ez még elegendő volt ahhoz, hogy a biológiatanárt kúrja, pedig volt felesége is asszem. A nyolcvanas évek végén aztán már lakástakarítással foglalkozott (klásszikus maszek), egy időben komolyan fontolgattuk, hogy elhívjuk egy takarításra, hogy csicskáztathassuk. (A tesóimat is tanította, így biztos találtunk volna hibát abban ahogy dolgozik "a pénzünkért".)
Budapest, I. kerület, tehát még azzal se magyarázható, hogy "hja, vidéki tajparaszt." Ez egy pesti tajparaszt volt.

Én nem lettem történelemtanár, de nem elsősorban emiatt.. ;)

Pelso.. 2008.12.05. 20:02:16

Endike,

Az a tanár, akinek az eszköztárában a diák megverése szerepel, -az nem tanár.

Persze, ezt az agyatlan radikális szájtépők fel sem fogják. ..........

István 2008.12.05. 20:09:20

Úgy látszik,hogy csak a fiatalok irogatnak ide,hát igen az idősebb korosztálynak sokkal több a dolga.
Az 50-es évek végén mindennaposak voltak a pofonok,körmösök.Sőt a vadállat tornatanár az egész osztályt sorbaállította,úgy pofozott mindenkit.
Szerencsére ezek az idők elmúltak,de azért becsületes és igazságos emberek lettek belőlünk.
Üdv.István

Ombre 2008.12.05. 20:12:16

Én a Lórántffy általános iskolába jártam a 2. kerületbe, klasszikus kommunista elitgyerekek iskolájába 78 és 85 között. Ott ugyanúgy megkaptuk a magunkét mint bármelyik másik iskolában. Már első osztályos koromban a fülemet csavarta a tanító néni, negyedikben a napközis tanár pofozott. Az egyik akkori párttitkár fia is akkora pofonokat kapott, hogy a fal adta a másikat. És a vicces az volt, hogy ezek a tanárok mindig azt mondták, hogy majd "a javadra válik". Ők komolyan hittek a Makarenkói módszerekben, mert ezt tanulták a szemináriumon (az ottani tanárok 80%-a párttag volt).

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.05. 20:19:21

Pelso,
igazad van, a verést semmivel sem lehet igazolni. De be kell látnom, hogy a leírt esetekben volt egy, amit szerintem is megérdemeltem.

Frank Pentangeli 2008.12.05. 20:29:17

1) Bp XV. Czabán Samu téri ált. iskola: nem volt verés
2) Bp IV. Január 10. téri ált.iskola
2.1) Osztályfőnőknő ( nevére nem emlékszem ): körmös vasfűrészlappal
2.2) Fericsán Lajos tornatanár: koki, maflás. Ez utóbbitól egyszer orraestem ( mindkettő pecsétgyűrüvel ).
2.3) Zana Dezső napközistanár: maflás. Neki igaza volt, mivel tolvaj volt az osztályban és az ellopott órát kellett visszapofoznia jogos tulajdonosának. Megvolt a tippünk ki lopta el; egész véletlenül ez a gyerek találta meg a szemetesbödönben.
2.4) Zsilinszky Sándor ( Zsili Bácsi )
2.4.1) maflás
2.4.2) jelenlétében és utasítására felpofozás diáktárs által. Addig ismételtük, míg kellő nagyságú pofont nem kapott a vétkes
2.5) Asztalos Mária ( osztályfőnök ): pajesszal fej felrántása, majd visszatérő mozdulattal pofon
2.6) Világi János (( ? ) orosz nyelvtanár): elfenekelés, úgy, hogy a delikvensnek a tanár térdére kellett feküdni. Ez valami pedofil ürge lehetett, mert egyik napról a másikra eltűnt az iskolából és utána valami rendőr kikérdezte az osztályt a viselt dolgairól
3) Bp. IV. Megyeri úti ált. isk.:
3.1) Szathmáry Albin ( rajztanár ): ~ 0,5 kilós kulcscsomó reptetése az arcba
3.2) Tarnainé(?): hajtépés, rugdosás. Ha jól emlékszem, neki igaza volt, valami hülyegyereket vert meg - jogosan.
3.3) Braun Margit ( osztályfőnök ): pofozkodás
4) II. Rákóczi Ferenc gimn.
4.1) dr Orosházy Lajos ( biológia, földrajz ): bal lengő horogütés Fószer nevű osztálytársamnak - aki mellesleg teljesen ártatlan volt - rossz helyen volt, rossz időben.
Időszak: 1965 - 1977

Elar 2008.12.05. 20:37:20

Sziasztok

Általánosba 81-89 között jártam. Nálunk már nem voltak nagy verések. Ha el is csattant 1-2 pofon, az biztos h megérdemelt volt
Az egyik "rossz" kölyköt a fogasra tette fel a rajztanár :)
A helyében én meg is rugdostam volna. :)
Az igazság az, h sok esetben mi gyerekek voltunk a hibásak. Szinte minden évben kicsináltunk egy fiatal tanárnőt.
Én egyetértek a keményebb módszerekkel. Ha lesz gyerekem kifejezetten fogom kérni, h 1-2 nevelő célzatú pofont helyezzenek el a gyermekem orcáján, ha az nagyon szükséges és kiérdemelt.

Ahogy így gondolkozom, az oviban voltak osztások. HA vki kiejtett egy oda nem illő szót (buta, csúnya esetleg hülye, akkor azt szépen Margó néni a térdére fektette és elpicsázta)
Én nem is használom a bazmeget kötőszóként.

Big-B 2008.12.05. 20:45:31

Ha hazamentem azzal, hogy a tanártól kaptam egy körmöst, apám adott mellé egy pofont is. Azóta tanultam pedagógiát és neveléselméletet, szóval a pedagógiai célzatú pofon igenis hatásos, és mindenki számára egyértelmű.

Honvédségnél ha valaki csinált valami hülyeséget, a százados megkérdezte (zárka, vagy fenékberugás). Naná, hogy mindenki az utóbbit választotta. :-)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.05. 20:46:59

Hú Frank,
ezek még számomra is ismeretlen módszerek, a pesti tanárokat ezek szerint "továbbképezték";)

másiktibi 2008.12.05. 20:47:14

Általánosban csak egy öreg énektanár vert minket, csak a fiúkat.
Egy tanár viszont a lányokat fogdosta előszeretettel, ő most is tanít egy újpalotai iskolában.
Középiskolában csak elsőben volt egy tanár aki vert, egy másik aki fogdosott. Csak a fiúkat.
Mozgalmas gyermekkorom volt...

Big-B 2008.12.05. 20:48:53

Szakközépben csak egyvalaki osztogatta a jónépet, és mindig tudtuk, miért kaptuk. Na nem pofira osztotta a tacsnit, hanem egy gyomros volt a bünti.
Ő volt a legmegbecsültebb tanárunk.

másiktibi 2008.12.05. 20:53:31

Ja, tényleg óvoda!
Egy zakkant "óvó"néni a neki nem tetsző gyereket a fejénél kétoldalt felemelte és földhöz vágta. Kemény srácok voltunk, senkinek nem tört el a nyaka.

Elmeroggyant báty általi állandó kínzás számít? Vagy az egy másik blog?

boka · http://csaszu 2008.12.05. 20:58:00

"Szerencsére ezek az idők elmúltak,de azért becsületes és igazságos emberek lettek belőlünk."

Vélhetően a becsület és igazság nevében kapták a pofont is. Mennyire devalválódott ez a két szó !

keoma011 2008.12.05. 20:58:38

Általános iskolában minket rendszeresen bántalmaztak: hajhúzás, tasli, fülhúzás, körmös, de minden esetben megérdemeltük.
Volt egy énektanárnő, aki egyszer akkora pofont lekevert az osztályba járó cigánygyereknek - 7. osztályban -, hogy az két padot feldöntött és utána csendben sírdogált. Ez volt az egyetlen komolyabb büntetés, de teljesen megérdemelt volt ez is. Az ének óra volt az egyetlen amit -ezután- csendben végigült.

andzsin 2008.12.05. 20:59:14

a zakkant óvó néni az én fejemet is a hideg víz alá nyomta 77ben, emlékszem rá...

igen a generációk különbözőek. anyám a mai mapig emlegeti a körmöst, meg a kukoricán térdepelést.

nekünk már csak a koki, meg a hátbavágás jutott. néha nem is ártott, szerintem ezek ártalmatlan eszközök, azonban a megfelelő helyen is időben hatásosak tudnak lenni.

és még egy : anno az iskolában az erőszak is más volt mint manapság. emlékszem a nyolcvanas évek derekán a középiskolában a nagyobb darab fiúk azzal szórakoztak, hogy szünetben ajtó bezár és a gyengébbeket a tanári asztalra fel és jött a "hasi pacsi"....kibírtuk és jót röhögtünk.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.05. 20:59:17

Másiktibi,
jöhet ide is, kíváncsivá tettél :)

horadi 2008.12.05. 21:10:39

Na, most végre kiírom magamból!

1986/87 és 1987/88-as tanévben (általános iskola 3. és 4. osztály), Budapest VI. kerületében, a Pethő Sándor utcai általános iskolában Botond Éva tanítónő többször megvert bennünket, ha valamire nem jó választ adtunk vagy mondjuk beszélgettünk óra alatt. Akkor volt divat a banán alakú hajcsatt és volt olyan, hogy a hajamnál fogva rángatott végig az osztályon, kitépve a hajcsattot. Abban a 2 évben csomókban hullott a lányok haja az osztályban.
Elmondani ilyet senki nem mert otthon, mert teljesen más mentalitásúak voltunk, mint a mai gyerekek.
Ma egyébként visszakézből úgy vágnám szájba, hogy onnantól már csak pépeset ehetne egész életében. Komolyan, ha nem lenne büntetendő, kedvem lenne megkeresni... kapja be! :-(

Erre szerintem nincs indok és mentség!

scsaba1 2008.12.05. 21:10:41

'80-as évek közepe...
Hatodikban nálunk a földrajztanár osztott le egy-egy sallert, de soha nem ok nélkül, hanem egy sor figyelmeztetés után. Egyszer a padtársammal együtt kaptunk.

Az volt a módszere, hogy megfogta a pajeszunkat, és elkezdte húzni felfelé, az ember gyereke persze megy a pajesza után, és amikor már lábujjhegyen álltunk, akkor eleresztett, és azmód, ugyanazzal a kezével egy sallert is lekent... (Ami nem volt igazán nagy, inkább csak jelzésértékű...)

kadarm · http://ilovebooks.freeblog.hu 2008.12.05. 21:16:20

klassz kis stockholm szindrómája van itt mindenkinek, úgy látom. persze, kényelmesebb, mint belátni, hogy a felnőttek aljasok és gonoszok voltak velünk, holott azt tanították, hogy tisztelnünk kell őket.

Szatmari · http://www.satumareonline.ro 2008.12.05. 21:20:33

Nalunk is divat volt a diakveres Erdelyben. Pont ugy mint a posztiro, en is jartam hittanra, egy olyan epuletben ami az akkori rendorseg (Milicia) epuletevel volt szomszedos. Ez azert erdekes mert elmeletileg a hittan tilos volt az akkori Romaniaban es ugyebar a milicistakkal kellett volna betartatni a torvenyt, de emlekszem hogy meg a labdankat is visszarugtak amikor atrepult az udvarukra focizas kozben. Nem ennyire kedves volt viszont a katolikus pap. Volt egy hosszu mogyorofa vesszoje, az volt a "keresztapank" es hosszu evek tapasztalata kifinomult szadista veresi modszereit alkalmazta rajtunk, nagy elvezettel. A lanyokat nem bantotta. Miutan eltemettek, az osszes koszorut szet teptek a sirjarol ismeretlenek. Ennek ellenere meg mindig katolikus vagyok.

amize 2008.12.05. 21:20:45

Szerencsére ma nincs verés, de lehet, hogy néha kéne egy-két füles.
A nejem alsós, napközis tanító. A negyedikesek között, akik akkorák, mint a kutya ülve, van egy-két kis tapló, aki folyamatosan provokálja őt.
Ha beszél, kotkodácsoló hangot adnak ki, hogy ezzel idegesítsék.
Szándékosan odabasszák a széket a földhöz, verik az evőeszközökkel az asztalt az ebédlőben. Ha rájuk szól, jön a kotkodácsolás, vagy még erősebben üti az asztalt.
A délutáni tanulás alatt a kölyök ki akart menni az udvarra játszani. A nejem mondja, tanulási idő van, nem lehet, olvassál.
Erre a gyerek ezt meri mondani: "Olvas a faszom!"
Szerencse , hogy nem én voltam abban a szituban. A kis szarosnak, már foltoznák az orrát a sebészeten.
Egy másik kis lüke kislány a megoldás helyett ezt írta fel a táblára: "A tanító néni hülye."
Ha behívják a szülőt, nem jön be. Üzeni, nem ér rá.
Megalázó, szándékosan támadó jellegű beszólásokat kell eltűrniük az ált. iskolai tanároknak. Persze feljebb is. Mindenki félti az állását. Nem lehet álláshoz jutni, ezt is el kellett fogadnia a feleségemnek sokkal magasabb iskolai végzettsége ellenére. Az igazgatónak is alig mer szólni, mert akkor ő lesz az alkalmatlan tanerő, akinek előkapják a nevét a következő leépítésnél.
Itt tartunk ma. Ezt is vegyétek észre.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.12.05. 21:20:48

Én fiatalabb vagyok, de ilyenek történtek velünk is (kisváros iskolája).
Legemlékezetesebb egy óvodai fenyítés, az egyik csoporttársam kapta, mert mesélés közben beszélt. A baromarcú nő arra kényszerítette, hogy a mese végéig a bordásfal tetejéről lógjon, két kézzel kapaszkodva. A gyerek a végére könyörgött, bőgött, hogy "Évike néni, le akarok jönni", de nem lehetett.

Ált. suliban egy öreg rajztanár csinálta a fesztivált a mutatópálcájával, kipécézett magának egy gyereket, és folyton verte a fejét a pálcával. Aztán ennek egyik tanítványa is bekerült a suliba tanárként, így már földrajzórán is kapott a gyerek. Pedig semmivel sem volt rosszabb, mint bármelyikünk. Volt egy tornásznőből lett trampli tanárnőnk is, az meg a guggoltatás híve volt. meg volt egy napközistanárnő is, aki úgy üvöltött, hogy egy osztálytársnőm bepisilt. Egy tesitanár egyszer belekapaszkodott a hajamba, mert kicsúszott belőle a hajgumi, és az volt a mániája, hogy össze kell fogni a hosszú hajat (amit meg is tettem). De nőgyűlölő volt, így folyton szívatta a lányokat. Aztán egy anyuka botrányt csinált, mert a mellben már nyolcadikosan igen erős lányát letaperolta.

Középiskolában mintha elvágták volna, ez elképzelhetetlen volt. Azért örülök, hogy manapság tényleg az.

salak 2008.12.05. 21:27:06

Édesapádnak minden elismerésem. 67-68-ban megfenyegetni egy tanárnőt a vallásszabadsággal való élés miatti büntetésért, nem kis bátorságra vall.
Az általánosban semmi. A gimiben /80as évek eleje/ már kaptam. Tornatanár kardlappal, ököllel. Mástól pofonok voltak. Nem haltunk bele. Akkor is, most is nevetünk rajta az osztálytársakkal.

scsaba1 2008.12.05. 21:27:43

Kadram: igen, mi ilyen sérültek vagyunk.. :)

Ja igen, szintén '80-as évek: kyokushinkai edzés, sorozatos hülyéskedés után az edző kiállította főkolompost a falhoz, majd az egész csapat végiggyomrozta. Aki nem ütött elég nagyot, azt az edző melléállította.

Mondjuk ez nem volt kötelező... Aki nem tud edzésen normálisan viselkedni, az ne is csodálkozzon, ha ütik, mint a répát. (Mondjuk egyébként is ütöttük-rúgtuk egymást :))

ekzs (törölt) 2008.12.05. 21:27:56

6 éve végeztem az általánossal. Nálunk volt:

-célzott krétadobálás fizikán
-kilós kulcscsomó dobálás infón
-németről kidobás úgy, hogy a fülünknél fogott
-magyaron leöntötte kávéval a füzetünket

...a többi tanár nem a fizikai bántalmazást használta :)

másiktibi 2008.12.05. 21:39:00

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.05. 20:59:17
Másiktibi,
jöhet ide is, kíváncsivá tettél :)

Na jó Te akartad.
Nem egy felemelő történet. Kedves bátyám a testvéri féltékenységét fejezte ki ezen a módon, bár nem egészen két évvel idősebb nálam. Egészen kiskorunktól 11 éves koromig amikor alkalma adódott vert. (Akkor kezdtem el sportolni, és gyorsan egy fejjel fölé nőttem). Többször az osztálytársaival veretett meg az iskolai szünetben. Lefejelt, hogy kitörött a fogam, "játékból" rámugrott az emeletes ágyról, utána hetekig fájt a nyakam és a fejem, stb. Hosszú és unalmas volna mindent elmesélni, meg hát ki emlékszik már mindenre...
Tisztelt szüleim tudtak róla, de semmi hatásosat sem tettek ellene. Velük is kiváló a kapcsolatom...
Bátyámat nem láttam kb egy éve és nem is hiányzik.
A miénk egy külvárosi prolicsalád volt, a 70-es években. Csak miután felnőttem jöttem rá, mekkora volt a nyomor lelki és anyagi téren.
De nem offolnám szét a topicot a saját problémáimmal.

scsaba1 2008.12.05. 21:39:11

"Egy másik kis lüke kislány a megoldás helyett ezt írta fel a táblára: "A tanító néni hülye."
Ha behívják a szülőt, nem jön be. Üzeni, nem ér rá."

Na ilyen viszont nem volt nálunk akkoriban (még mindíg a '80-as évek) Ha valami ilyesmi történt, akkor bejött a szülő, vagy a tanár kereste meg (falusi kisiskola), vagy legalább az ellenörzőbe leírta a tényállást. Ilyenkot a gyerek "szorult" az iskolában (intő, ilyesmi), de "szorult" otthon is az esetek 99%-ban. Akkoriban a szülők még nem az iskola ellen dolgoztak, hogy: "csináld csak fiam, neked mindent lehet, te vagy az istencsászár... stb)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.12.05. 21:40:59

Középiskola elsőben volt égő repülő dobálás, gyújtogatás, verekedés... Pedig egy viszonylag jó iskolába jártam.

Na néha ilyenkor elkélne 1-2 pofon a rendzavaróknak, akik néha 2-en tönkreteszik egy osztály munkáját. Kicseszni nem tudják őket (tanköteles), másik iskola meg nem veszi át. Tanár kezében semmi nevelő eszköz nincs, ez a nagy baj...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.05. 21:44:30

Az 50-es, 60-as, 70-es, 80-as évek szocialista hagyományai ma is továbbélnek bizonyos - talán meglepetés - egyházi iskolákban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.05. 21:52:36

Én is kaptam párat, szerintem igazságtalanul, de azért a fizikai erőszaknak volt visszatartó ereje is.

Mégis inkább arra emlékszem, amikor egy kislány (nem cigány), aki ellopta a tanító néni tollát (3. vagy 4. oszt. ált. isk.) nagy verést kapott, persze nem a suliban, hanem a hirtelenjében szervezett osztálykiránduláson, az erdőben, távol a többi gyerektől.

Szerintem, ha a gyerek súlyos vétséget követ el, akkor jár neki a testi fenyítés, pláne, hogy sokan nem értenek a szép szóból. A mai káosz miatt abnormális felnőttek kerülnek ki a sulikból, akik csak a jogaikat szajkózzák, de se tudásuk, se munkakedvük nincs.

amize 2008.12.05. 22:05:18


Sziasztok! Köszönöm, hogy reagáltatok páran a beírásomra a feleségem és kollegái vergődéséről a napköziben.
Nem kívánom én, hogy verje meg valaki a szemtelen lurkókat, hanem legyen valami szankció.
Lehessen azt mondani, anyuka, ha nem beszéli le otthon gyermekét a rendetlenekedésről és szemtelenkedésről, akkor az Ön gyermekének nincs napközi. Oldja meg a délutáni tanulást és felügyeletét a tanárait megalázó és társait terrorizáló gyerek felügyeletét a kedves anyuka vagy apuka, ha van egyáltalán.
A nejem munkahelyén nem így van.
A napköziben azért lennének bent a gyerekek, hogy leckét csináljanak, a pihentető játékos időszakok mellett.
Ha itt nem tanulnak elemi munka- és viselkedéskultúrát, mert nekik mindent szabad, milyen tagjai lesznek a társadalomnak.

Nzoltan 2008.12.05. 22:06:17

Ma 90 százalékban olyan hülyegyerekek jönnek ki az iskolákból, hogy csak na. Az egyetem mellett dolgozom és a mostani egyetemisták olyan értelmesen tudnak nézni, mint anno a szakmunkásképzőben a selejtjei. És ez általános.

A szülők hülyesége is ott jön ki, hogy minden rosszat a tanárokra kennek, közben meg az ő inpotenciájuk miatt vannak a balhék.

Akik rendesen tanultak, és nem balhéztak, egy két extrém esettől eltekintve soha nem volt bántódásuk régen sem.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.05. 22:08:34

Hogy méltó-e a tanár névre az aki veri a diákot? Szerintem például iskolája vállogatja.

Ugye egy viszonylag "elit" katonai iskolában ahova azok járnak akik tényleg katonák akarnak lenni (amerikai iskola) és a diákok jelentős része háborúban is kaphat pár pofont az élettől, ott nagyon más a helyzet.

Az iskola az életre készít fel, a tanár minta, aki szerint a tanártól a pofon normális, az gondolja végig, ha a leendő főnöke egy fiatal manager ezt a példát követi, és a többi dolgozó előtt felpofozza az milyen...

De amikor nem manager lesz belőled, hanem katona, akkor mi a jobb: Ha azt szokod meg, hogy kemény következménye van a hibáknak, vagy az, ha azt érzed: Téged az élet is ejnyebejnyével nevel majd? Na az utóbbira számító katona akár az életével is fizethet ezért a "megszokásért", mintáért, és maga sem fogja megtanulni, mikor, milyen eszköz lehet helyénvaló, ha fegyelmezni kell.

Ugye aki katonai iskolában háborúra készíti fel diákjait, annak a kezéből mást jelent pofont kapni mint egy liberálás újságírók utódait nevelő iskola magyartanárától.

Hátmég, ha a a katonai iskolában az adott tanár pont pusztakezes harcra készíti fel a tanulókat...

Advanced Flight 2008.12.05. 22:12:53

Komolyan mondjátok, hogy a 80-as években még ilyenek voltak? Egyszerűen nem tudom elhinni...
Én általánosban még egy írásbeli figyelmeztetőnél is kivertem a balhét, ha nem éreztem igazságosnak, fizikai fegyelmezés meg egyszerűen elképzelhetetlen volt.

Nzoltan 2008.12.05. 22:13:46

Párom ahol dolgozott, ott mindennapos volt, hogy kizsebelték a tanárokat(általános iskola), fogy ott minden. Pénz, mobil, más értéktátgyak... És a gyerek zsebét nem lehet kipakoltatni, mert emberi jogok.....

Aztán ebben az iskolában van tíz éves kiscsaj, aki bárkit leszop pénzért, fiúk akik egymást szopják le az iskolai wc-ben, apuka bombariadót fúj,stb....
Minden évben szül valaki.

Kiváncsi lennék hogy az a sok liberális fasz oktatáspolitikus és viselkedéskutató hogyan kezelné az ilyen problémákat?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.05. 22:24:53

Amize,
biztos láttad, hogy én is tanár vagyok, s elhiszem, hogy feleséged kezelhetetlen gyerekekkel küzd. Általános megldás persze itt sem a verés -noha liberális egyáltalán nem vagyok-, a felelősség a szülőké, velük kellene kezdeni valamit. (Persze nem verésre gondolok itt sem.)

HFG 2008.12.05. 22:25:38

waze! le vagyok döbbenve! és ezeknek egy része még ma is tanít.
13. havi fizetés, mi? :D gondoljuk át... ;)
en 88-tól jártam suliba. sose bántottak a tanáraim. a nagyon nagy birkák kaptak kb. 4 évente egy pofont. az akkori tanáraim kb. 10%-at nagyon becsülöm, nekik ez volt a hivatásuk, és nagyon jók voltak. a többi meg a szerény képességévél végzett egy munkát. minden szakmában így van ez, a tanárok sem kivételek.

doffler 2008.12.05. 22:30:43

"Az egyetem mellett dolgozom"
Na, ők is a mellé járnak. :)
A mai gyerekek sem hülyébbek, mint a régiek, csak mindenki a saját fiatalkorát magasztalja.

Nem inpotencia, hanem impotencia.

boka · http://csaszu 2008.12.05. 22:30:57

"Általános megldás persze itt sem a verés -noha liberális egyáltalán nem vagyok-, a felelősség a szülőké"

Édesapámmal sokat sétáltunk az erdőben, pedig ő szabó volt .....

Tapmancs 2008.12.05. 22:31:17

Beugrott hogy nemrég megjelent egy témába vágó olvasói levél a kurucon:


Olvasónk gyermekkori emléke abból az időből, mikor még tudták, hogy kell bánni a cigánnyal
2008-11-26. 20:12


Tisztelt Szerkesztőség!


Mind több és több hírt olvashatunk arról, hogy ismét nagyon szemétkednek a romákok. Egy kiváló módszert idéznék gyermekkoromból a probléma kezelésére.

Hatodik osztályos lehettem, amikor lebukott hozzánk egy még tanköteles, 16 éves cigány. Rettegtünk tőle, mi, kis 11 és körüli serdületlen gyerekek. Állandóan terrorizált, vert minket, meg a bicskáját mutogatta.

Egyszer aztán nagyon megverte az egyik osztálytársamat. Ő elment szólni az osztályfőnökünknek, aki megérdemli, hogy a neve megörökíttessék: Turcsák Lászlónak hívták, illetve hívják, ma is jó erőben éli nyugdíjas éveit. Egyébként focizott, súlyt emelt, jó keménykötésű ember volt. Neki már nagyon elege volt ebből a mokkából a sok disznósága miatt. Tehát a gyerek elment szólni neki. A folytatás a következő.

Néhány perc múlva a következő "rászistá" ordítással szakította ki első emeleti tantermünk ajtaját a tanár úr: "Hol van az a rohadt cigány?" Ott volt. Laci bácsi két akkora pofont adott neki, hogy a terem egyik végéből átesett a másikba, neki a cserépkályhának. Ezután megragadta, s a hátát vagy ötször nekiverte a kályhának, nem éppen politikailag korrekt mondatok kíséretében.

Hasonló szöveggel kísérve, ezt követően szó szerint lerugdosta a lépcsőn a földszintre. (Én azt hittem, meghal.) Kint az udvaron még élt, adott tehát még neki két irgalmatlan pofont, pontosabban ököllel pofán vágta, majd azt kiabálta neki, hogy takarodjon onnan. Többet nem láttuk a romákot. Nem hiányzott...

Eddig ez a kis "fasiszta" történet, mondanom sem kell, hogy a tanár urat soha nem merték a helybéli cigók zaklatni, ha olykor betért a helybéli kocsmába, a putrisok közt megdermedt a levegő, s néhány perc elteltével jobbnak látták a hangulat-karbantartó helyről kiosonni.

(Olvasónktól)

dinoszaurusz 2008.12.05. 22:33:41

1966-tól 1974
1. Egy volt Rákóczi téri, már akkor is kiöregedett, éltes "hölgy", orosztanár minőségében rendszeresen a hajamat tépte. Másokat simán csak felpofozott. Neve örök mementóul: Mágócsi Irén
2. Óvodai nagy szerelmem :) anyukája, mint énektanár, nem tudta elviselni, hogy ne szerettem a "karban" énekelni, hanem az akkori KISZ-művészegyüttes reménybeli tagjaként szólókarrierre vágytam. Akkora maflást zavart le, hogy majdnem leesett a fejem.
3. Földrajztanár, egyszerűen csak nem szeretett. A folyosón visszakézből (amikor egy másik gyerekre nyelvet nyújtottam) úgy képen törölt, hogy azóta tudom, milyen az, amikor az ember csillagokat lát. Fájdalmas, de gyönyörűek azok a színes csillagok. És mennyire fáj egy ilyen tanárnak, amikor megköszöni neki egy 12 éves emberke, hogy megmutatta, milyen szépek a csillagok. És, hogy mennyire sajnálja a kisdiák, hogy ebből az élményből a tanár nem részesülhet érdemeinek megfelelő mértékben. A megfogalmazás nem volt ilyen kidolgozott, de ezen bukott ki végleg a tanárnő.

2008.12.05. 22:37:33

Engem sosem, pedig mindent megtettem érte. De tényleg. :)

dinoszaurusz 2008.12.05. 22:41:42

keeroy, gyere ki a hóra
bepótoljuk

blügy-blügy 2008.12.05. 22:52:22

Sopron, Petőfi Sándor általános iskola, ott volt egy Gábor bácsi nevű technika tanár, az akkora pofont adott egyszer, hogy nem is emlékszem rá, csak a fényekre, amik vibráltak előttem. Akkoriban megfogadtam, hogy ha nyugdíjba megy, akkor majd én is megpofozom. Azóta sem láttam, állítólag nem tanár volt, és állítólag az ilyen faszok már nem taníthatnak még technika órát sem

Tesco4you (törölt) 2008.12.05. 23:02:15

Egyszeruen nem tudom elhinni,hogy ilyenek tortentek...En 83-91 kozott jartam a 8.keruleti Koztarsasag Teri altalanosba--tobbnyire a komcsi parttagok( Kozt ter-szoci parthaz) csaladtagjai tanitottak ott, amugy meg persze tele cigokkal.--8.ker!- Soha,senkit nem bantottak!A magyar tanartol rettegtek, de csak mert irto szigoru volt,aki nem birta,az atment masik suliba. Szepen mefogyatkoztunk...,de aki maradt,majdnem mindenki
diplomat szerzett--en magyartanarit.

lacipapa68 2008.12.05. 23:03:27

A nyolcvanas években végeztem el az általánost és a középiskolát,de igazából rosszat nem tudok mondani az oktatásról.Egy-két maflást én is kaptam,viszont tiszteltem tanáraimat és tartottam is tőlük,továbbá fegyelmezettek is voltunk.Utólag elgondolva a tanároknak volt igazuk...

Forest (törölt) 2008.12.05. 23:04:28

B. tanár úr a XVII kerületi Hősök-terei általános iskolában (hetvenes évek vége) gyakran alkalmazott pajesz és fülhúzást, illetve koki-osztogatást, mint a fegyelmezés eszközét.
Végül is túléltük, de rettentően utáltuk érte.
Középiskolában egymást vertük (Ferencvárosi autószerelő suli, a saját kis farkastörvényeivel, nyolcvanas évek eleje-közepe)
Lakli kamaszokkal a tanárok ott már nem próbálkoztak be :)

Fekafika 2008.12.05. 23:05:58

Sasi! A Te sulidban veled együtt is dolgozott nem is egy olyan tanár aki adott esetben felpofrozott diákokat.

nyugee 2008.12.05. 23:10:55

Szerdán történt.
Udvari ügyeletes voltam.
Három túlkoros (ezt szabad, ha már a norvégozás is tiltva van?) nekiállt módszeresen verni egy, a saját korosztályának megfelelő osztályfokba járót.
Nem gyermeki kakaskodás módján...
Előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel, mert mint kiderült, előző szünetben nem adta át a helyét a padon valemelyiküknek..
Mire a kézilabdapálya másik oldaláról odaértem, (a kolléga meg a másik sarokból) addigra a srácnak felrepedt a szemöldöke, vérzett az ajka.
Én meg eléggé el nem ítélhető módon nem kezdtem el idézni sem az emberi, sem a gyermeki jogok nyilatkozatából, hanem levertem azt a hármat a kölyökről, a kollégával együttműködve.
Aztán akinek ez nem tetszik, az képzelje a gyerekét az egy helyébe, ha még úgy sem, akkor ne sírjon, ha a gyerekét agyonveri néhány ilyen...(csakazértis...)norvég.

gaboir 2008.12.05. 23:13:07

Egy szegedi általánosba jártam a hetvenes évek második felében. Alsó tagozatban a tanító néni kedvenc fenyítései közé tartozott a pajeszhúzás, a koki, de arra is emlékszem, amikor debil osztálytársam kemény tökfején eltört egy favonalzót - előzőleg gondosan behúzta a sötétítő függönyt, nehogy a szembelévő panelházban lakók lássák mit művel. És megtehette.

KEEP · http://joomla.blog.hu 2008.12.05. 23:16:19

1-2 körmös vagy méginkább tenyeres (széles favonalzóval) elcsattant. Ezen kívül maximum "lendületes" odébbtaszajtás :)

Androsz 2008.12.05. 23:21:22

Kadarm, én úgy emlékszem, mintha inkább Helsinki-szindrómának hívnák ezt a jelenséget, de egyébként igazad van, többször is kutattam az iróniát egy-egy elrévedő befejezésben.

Azt, hogy egy tanár megüt egy diákot, amikor az már igazán esedékessé válik, szerintem elfogadható. Van, amikor nincs más lehetőség, vissza kell nyúlni az állatok között megfigyelhető nevelési metódusig, ez talán elhatol némelyik kis állat agyáig. De azt, hogy a tanár verje a gyerekeket, "angróban" osztott pofonokkal, miegyébbel, ilyennek nem szabadna lennie. Pontosabban régebben sem lett volna szabad.

Meg kell jegyeznem valamit: én ma hallottam az általános iskolás unokahúgomtól, hogy a fizikatanáruk szó szerint kikéri magának, ha egy gyerek kérdezni mer tőle. (!!) Budapesten, ma, egy normálisnak látszó iskolában. Felsajdult bennem, hogy bárcsak inkább verné őket, akkor két verés között esetleg még tanulhatnának is valamit. Ha már mindenképpen választanom kell.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2008.12.05. 23:22:14

Kedves Kommentelők!

Történt, de ez még valamikor alsó tagozatban, hogy a tanító néni meglegyintett mérgében, mikor nem készítettem el a házi feladatot (néhány egyjegyű számmal való írásbeli szorzást). Hiába magyaráztam neki, hogy helyette a Bolzano–-Weierstrass-tételt tanulmányoztam, nem értett meg, és még fekete ponttal is jutalmazott.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

czicz 2008.12.05. 23:25:52

endike
Ne mondd már, hogy a direkt befordított pecsétgyűrűs ütlegelés "olyan eset".
Az én korosztályomat már nemigen ütötték-verték a tanárok, osztán mégsem lettünk drogosok, alkoholisták, kurvák.
Nem mondom, hogy soha nem lehet jogos egy pofon. A mai fiatalok jelentős részének nem ártana, bár ez is inkább tüneti kezelés, nem pedig orvoslása a problémának.

"Persze az ostoba szűklátókürű szélsőliberális önimádók ezt nem érthetik."
Akinek csak kalapácsa van, az mindent szögnek néz, ld. politika.

czicz 2008.12.05. 23:32:37

Big-B
"Azóta tanultam pedagógiát és neveléselméletet, szóval a pedagógiai célzatú pofon igenis hatásos, és mindenki számára egyértelmű."
Egy fenét. Ez gyerekfüggő. A lázadó egyik altípusát kifejezetten feltüzeli. Persze belőle is ki lehet verni a lázadást (meg a szart), csak nem biztos, hogy érdemes. Mert vannak a fizikai agressziót nélkülöző módszerek, melyekkel elérhető, hogy a kölök rájöjjön, rosszat csinált. Néha épp a szelíd, beletörődő neheztelés szégyeníti meg leginkább a bűnöst...

deeler 2008.12.05. 23:34:19

megérdemelted mindet

czicz 2008.12.05. 23:36:14

"holott azt tanították, hogy tisztelnünk kell őket"
Érdekes, a mi tanárainknak gyomrozás nélkül is sikerült.
De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy _otthon_ mit láttunk.

Nzoltan 2008.12.05. 23:40:38

Párom arra ment be az osztályba, hogy egy nyolcvan kilós "kisgyerek" ugrál a földönfekvő nyakán. Nagy maflás lett belőle.

Mikor szakmunkásba jártam,( igen jártam oda is) na ott voltak balhék. Mikor majdnem levegőberepítették a hülyagyerekek a többieket, ott ilyenkor konkrétan verés volt. Volt olyan hogy a tanár kapott akkorát hogy összesett, olyan is volt, mikor az amúgy békés oktató egyetlen pofonától az ügyeleten rakták össze a delikvenst. De itt már nem beszóklások voltak, hanem testi épség és élet veszélyeztetés. Egyikből se lett rendörségi ügy, mert a gyerek húzta volna a rövidebbet. Nálunk előfordult, hogy a gyerek csak másnap reggel került elő a rendörségről. Ahol nem bántották olyan helyen, ahol meglátszik.

cyan 2008.12.05. 23:42:08

egyházi suliba jártam 74-78-ig, ott a lelki terror volt a divat....

Nzoltan 2008.12.05. 23:44:42

Az általános iskolában volt néha pofon, meg pajesz cibálás. Konkrétan harmadik osztályban olyan fájdalmakkal hogy üvölteni tudtunk volna, de az meg ciki. Így maradt az összeszorított fogak.
Első osztályban simán megszégyenítés az egész iskola előtt, semmi testi fenyítés. :-)

Vidám évek voltak.:-)

keoma011 2008.12.05. 23:55:41

Szerintem a verésnek van pedagógiai értéke. Például a sarkunkon lakó buszvezető (később teherfuvarozó lett) lehajított egy cigót a buszról, de nem verte meg. Ezért a cigó nem tanult belőle és este 10-en felkeresték a sofőrt. Ő viszont nem gyulladt be, hanem egy kapanyéllel rohant ki, több kezet és lábat eltört. Ebből viszont tanultak, soha nem szálltak fel jegy nélkül (azaz fel sem szálltak) a buszára és előre köszöntek neki.
Tanulság: a pedagógiai célzatú verés nagyon hasznos.

Kodomo 2008.12.05. 23:56:19

Egy csoportos körmözésre nagyon emléxem: gyakorlati foglalkozásra (kapálni) vonultunk kettes sorban a helyszínre. Az oktató biciklivel ment, de távolról is hallotta, amint mi rendetlenkedésből hangosan fütyültünk.
Igazságos volt, mert tényleg fütyültünk. :-/

Más idők vannak mostmár. Rokonom tanár középiskolában. Ott elképzelhetetlen a fizikai fenyítés, mert egyszerűen megvereti a tanárt a haverjaival, vagy enyhébb esetben amortizálnak egy adagot a kocsiján.

Tib 2008.12.06. 00:02:49

83-91, falu:

- Párhuzamos 1. osztályban körmös vonalzóval, pálca. Én szerencsére nem kaptam, de a körmös meg a pálca a legalattomosabb dolog a világon, és semmi sem okolhatja meg a használatát. Az ilyen embert automatikusan pofán kúrnám, hogy leshet.

- Nálunk viszonylag gyakori volt a füles, de tipikusan indokolt helyzetben, szóval rászóltak kétszer-háromszor, és utána füles, és az is szertartás jelleggel, szóval nem dühből, csak fegyelmezésből. Mondjuk brutális nagy volt.

- Az osztályfőnököm csapott meg kétszer, évente egyszer, teljesen indokolatlanul, de valahogyan megérthetően, bár megjegyeztem magamnak... ;-)

Igazából általánosan az a baj, hogy van egy csomó pedagógus, aki a verést megfélemlítésnek, hiszti kiélésnek, stb. használta/használja, és ezek nagy része teljesen igazságtalan volt, ezeket pedig mindenki megjegyzi.

A manapság terjedő, óvodában-iskolában beszólogató, fegyelmezetlen csürhe, akihez nem lehet hozzáérni a másik véglet. Apja-anyja kinyalja a seggét, mindene megvan, fikáz, másokat zaklat, nagy pofája van, egy ilyennek egy füles kell - mindenfajta üvöltözés, stb nélkül-, és hirtelen helyre kerülnek a nagyságrendek.

Mondom én, akit szinte lehetetlen kiborítani, és az erőszaknak abszolút ellene vagyok. De egy gyerek akit úgy nevelnek, hogy mindent szabad, nincsenek határok, az úgy fog viselkedni nagykorában is, és ez tipikusan a bűnözői gondolkodás alapja.

Egy gyereknek egyértelmű szabályokra van szüksége. Ha ezeket következetesen betartjatják, és nem ésszerűtlenek, akkor együtt fog működni és beilleszkedik. Ha a határokat folyton változtatják (pl. apa egyszer szereti, másnap bebaszva agyonveri), vagy nincsenek határok, akkor abból valami nagyon torz dolog fog kijönni.

Csecse Becse 2008.12.06. 00:19:31

Most lusta vagyok végigolvasni a posztokat, úh. lehet hasonló eset, mint a miénk:
Jómagam is falun jártam általánosba, ott a fizikatanárunk használta "nem rendeltetésszerűen" a pálcáját. De ez még semmi! Középiskolában is volt pofonra példa, nem 1x, nem 2x. Szakközépbe '93-97 között jártam.
Párszor gondolkodtunk, h. orbitálisan szétverjük az ominózus tanárt - volt köztünk 1-2 emberes, akár még balhét is bevállaló tag.
Így utólag: kár, hogy nem tettük meg. Lehet, h. az 1x nem a tanár jött volna ki belőle poénnal. Akkor és most is úgy gondolom, hogy simán megérdemelte volna.
Az iskolát és az ominózus tanár nevét egyelőre nem tenném közzé (bár ezt is megérdemelné :p )

Maradtam tisztelettel,
csb.

Rwindx 2008.12.06. 00:22:26

Engem emlékeim szerint egyszer ütöttek meg. Talán ált isk. 3 osztályban valami ünnep volt és mentünk le 2-es sorban az aulába. Véletlenül ráléptem a tanárnő sarkára úgy, hogy leugrott a cipője. Szó nélkül visszafordultából egy rohadt nagy pofont lekevert annak aki mellettem jött. Amikor szóltam hogy nem ő volt hanem én, akkor továbbra is szó nélkül én is kaptam egy hatalmasat. A társamtól cseszett bocsánatot kérni. Soha nem felejtem el neki ezt (nem az ütését, a bocsánatkérés hiányát).
Ugyanitt volt egy nagydarab nő, rendszeresen verte a diákjait, volt egy énektanár, ő úgy beszélt a gyerekekkel néha mintha a kocsmába lett volna. Előfordult hogy elrepült a kulcscsomója és valakinek a fején landolt.
'82-'90 Ez az iskola tele volt kommer tanárokkal, alig néhány volt normális. Az igazgatónőt, még évekkel később is a kis piros kabátkájában láttam mászkálni. Ő csak ritkán ütött, de talán a legnagyobb féreg volt. Mindenkihez tudott valam "kedveset" szólni, nemhiszem hogy bárki is kedvelte volna.


Szakközépben volt egy tanár, szerencsére nem tanított, bár ismertük egymást a fia révén, aki nem szokta visszafogni magát. Nem mondom párszor talán jogos volt, de ő sem sokat kérdezett, inkább ütött. Én egyszer kaptam egy mellport tőle, de nem volt komoly, inkább figyelmeztetés volt, de voltak sokan akik elég rosszul jártak. Általában az utolsó évesek ballagási tradiciója közé tartozott hogy elkapták és rendesen elverték.
'90-'94

Ezek egy megyeszékhelyen történtek.

Főiskolán ilyen nem volt, az durva is lett volna...

Michael the Brave 2008.12.06. 00:51:15

Elmesélem részletesebben, hogy miért utálom őket.

Irigyek azokra a diákokra akiknek van tudásuk, tehát rám is irigykedtek.

Amikor meghalt a nagymamám, temetésen voltam és nem tudtam leckét csinálni még 9.-ben a tanár egyest adott és azt mondta, ha most megint meghal valaki akkor se leckéje? Érted bazd meg a legjobban szerettem a mamámat, könnyes szemmel mondom el, semmi részvétem se semmi, áh undorító. Ezenkívül volt még nagyon sok eset, de nem írnám le nyilvánosan.

Michael the Brave 2008.12.06. 00:59:27

Sorstársaim!

Olyan oldalt kéne majd csinálni, ahol a szemét aljas igazságtalan tanárok adait kitesszük stb, mint a kuruc.info csak tanárok ellen. :D (j/k)

Buxy224 (törölt) 2008.12.06. 01:01:51

Egyházi sulikban a mai napig divat a lelki terror. Jómagam és még számtalan ismerősöm is tapasztalta ezt.

ifj Kobacsi 2008.12.06. 01:13:01

Az én apám tenyerébe véstek kiélezett vonalzóval, hogy a heg a mai napig látszik keresztben a tenyerén, mert egy ruszki emlékművet megdobott villanykörtével, én általánosba szintén jártam egyháziba, lelki terror hatalmas, de az államikba is sajnos, a helyzet nagyon rossz!

A FIZIKAI TERRORT A LELKI TERROR VÁLTOTTA FEL

ifj Kobacsi 2008.12.06. 01:18:22

Mit szóltok ahhoz, hogy a rendőrség most pedofil tanárt fogott el? Rajta van a rendőrség oldalán is.

mnp-fotó 2008.12.06. 01:27:46

Mindenkit sajnálok, akit egy tanár megvert az iskolában (nekem ez kimaradt, Budapesten jártam általánosba 1961-től 1968-ig, soha, egy újjal sem nyúltak hozzánk!) DE: még mindig jobb, ha a tanár ver diákot, mint amikor a diák a tanárt! Manapság erre több példa van....

Bateman · http://bateman.sarok.org 2008.12.06. 01:41:25

Nekem nem verésem van, csupán egy igen furcsa emlékem még az általános ötödik osztályából. Kicsengettek óráról és én voltam az első szerencsés, aki kiment a folyosóra. Nyitottam az ajtót és mivel a kémiatanár épp ott ment el közvetlen mellette, így nekicsaptam.

Természetesen azonnal szabadkoztam és bocsánatot kértem, bíztam benne, hogy egy felnőtt ember belátja, hogy véletlen volt.

Nos nem, a tanár úr rám nézett felemelte a lábát és a maga közel 100 kilóját beleadva a sarkával jól rátaposott (habár nem ez a jó szó, ahogy a rúgás sem) a lábamra. Aztán elégedetten továbbment.

A mai napig nem értem, hogy ez akkor miért is volt jó neki.

Aniko 2008.12.06. 02:21:11

Az én gyerekem harmadiko és első osztályban egy órán keresztül térdepelnie kellett még néhány osztálytársa le is köpdöste.Természetesen igazságügyi szakértői bizottság megállapította ,hogy pszihés terrort is alkalmazott a kedves tanár néni.Bíróság kiskorú veszélyeztetésért tiltott testifenyitésért három év börtönre itélte felfüggesztve.A gyerek ppedig mai napig bepisil éjszaka és pszihiáter kezeli.Új osztályában problémás beilleszkedési és magatartás zavarral.Kinek panaszoljam el?és minek???

Jancsi 2008.12.06. 02:26:30

a diakveresnek meg 5-8 eve is volt hagyomanyam mikor en jartam altalanosba. volt, hogy egy egesz oran keresztul utott, csipett, folytogatott a tesitanar. persze miutan kozoltem vele, hogy az ido nekem dolgozik es lesz egy nap amikor kitaposom a belet (ez lassan beerik, hiszen akkor 13 evesen nem tehettem semmit, most viszont mar 50 centivel magasabb es 60 kiloval nehezebb vagyok) az en szuleimet hivtak be, hogy adjanak szamot micsoda egy allat a gyerekuk. lattam meg jonehany dolgot peldaul hogy 9 eves gyerek fejet tiszta erobol verte az iroasztalba az egyik 80 eves "pedagogusno".... az ilyen fergeket igenis akasztani kellene, persze az eroszakot soha nem szabad kezdemenyezni szoval a tanarveresekkel en sem ertek egyet.

Vérnűsző Barom 2008.12.06. 02:29:31

Középiskolában a tornatanár két ízben is elég rendesen felpofozott, némi joggal persze, mert nem szerettem az őrájára járni, és ezt szóvá is tettem. Harmadik év elején is így - immár tulképp rutinból - próbálkozott a meggyőzésemre, de egy nagyon szép, álcsúcsra bevitt horoggal padlóra küldtem. Onnantól kezdve felmentésem volt tornából, be se kelett járnom, ha nem volt kedvem, viszonylag jó, mondhatni sportszerű távolságtartássá vált a viszonyunk.
Azt viszont elvárta, hogy eljárjak bokszolni. kellett a májának, én meg ezt tulképp nem is bántam.

regvolt 2008.12.06. 02:35:02

80-as évek közepe és vége.

Matektanár a gyűrűjével úgy találta el a gyereket a nyakán, hogy hónapokig gyógytornászhoz járt a diák, mert ideiglenesen lebénult.

Emlékszem a rendszerváltás hajnalán az ofő kiosztott mindenkinek egy lapot, hogy írjuk le min kellene változtatnia. Szinte mindenki azt írta, hogy kicsit kevesebb testi fenyítés.:-D

A felesége is jó volt. Egyszer bepörgött leosztott két pofont a gyereknek, mire az könnyes szemmel tájékoztatta, hogy nem ő hangoskodott. Erre a tanár válasza:
Akkor majd legközelebb nem kapsz.:-)

Vérnűsző Barom 2008.12.06. 02:44:19

Ombre: fura. oda jártam én is (79-ig), de egy-két tulképp barátságosnak tekinthető úvatos körmösön kívül nem volt ott semmi ilyesmi. nemcsak nálunk, más osztályokból se hallottunk ilyet.
Rendesen megváltozhatott a társulat egy-két év alatt.

janos 2008.12.06. 06:14:38

Sasika! Nem mondom "jómadzag" lehettél, ha sokszor elkenték a szádat. De biztos megérdemelted!Mint ahogy én is, mert kaptam rendesen-igy utólag egymásközt bevallom-megérdemeltem! Én 61-69 között jártam általánosba,egy borsodi kis faluban.Azóta is csak tisztelettel és hálával gondolok osztályfönökömre, aki megértö de szigoru ember volt.Ugyszintén a magyar-a matek-a tesi tanáromra, tanárnömre.Mert csibészek voltunk,sokszor szemtelenek(hiába jártunk hittanra) és igy utólag, visszagondolva, már nem is volt olyan szörnyüség az az 1 -2 nyakleves, a 3-4 körmös.De mosolyogva gondolok vissza a repülő kulcscsomóra, vagy a méteres rúdra, amivel sokszor elfenekeltek bennünket!Tudom sokan most mást gondolnak, de ezek a tanárok, tanárnök embert próbáltak faragni a csibész, csintalan és sokszor szemtelen kölykökből-belölünk!Ezért csak köszönet , hála és tisztelet jár nekik!.Sokuknak már nem tudjuk megmondani, de azóta már tudjuk--nem a tanárnak tanultunk, hanem magunknak és az életnek!

pógi 2008.12.06. 06:41:32

szegények, hát milyen iskolákba jártatok ti...? :-(
minket abszolúte nem vertek a tanárok Angyalföldön, a 60-as években
ötödikes v. hatodikos koromban kaptam egy pofont az ofőtől (nő volt), másnap anyám bement és közölte vele, hogy ha ő nem veri a gyereket, akkor más se tegye, mert nagy botrányt csinál...
kész, ennyi volt, többé egy újjal se nyúlt hozzám (máshoz se), igaz, ha megszakadtam, se kaptam hármasnál jobbat töriből, pedig fejből tudtam a könyvet

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.06. 07:04:12

sasika61

Sajnos teljesen. Nem egy esetet láttam magam is... Hozzá kell tennem, nem jelenthető ki általánosságban, hogy minden egyházi iskolában ez megy: egy vidéki piaristában sokkal nagyobb eséllyel találsz bunyózó szerzetest, mint egy fővárosi ciszterben (utóbbiban nincs is).

woodo 2008.12.06. 07:19:43

Vas megye '79-'87. Volt néhány vadbarom aki okkal ok nélkül rendszeresen vertek bennünket,kézzel bottal,kulcsomóval dobálóztak stb.! Egy konkrét esetet idéznék: Valamikor a 80-as évek közepén a fegyveres erők napjának alkalmából szervezett számháború során egyik osztálytársammal azt a taktikát választottuk hogy elmegyünk jó messze és majd a vége felé visszjövünk és mi leszünk a "hősök"! Az egészből az lett hogy a tanárok szerint túl későn jöttünk vissza és az egész tanári kar módszeresen szétvert minket. Komolyan mondom vagy 8 "tanár"vert minket felváltva!! Azt mondták aggódtak hogy elvesztünk...

bajusz soma · http://retrobot.freeblog.hu 2008.12.06. 07:25:42

mnp: "DE: még mindig jobb, ha a tanár ver diákot, mint amikor a diák a tanárt! "

Szerintem pedig nem! Az erőszak nem elfogadható, pláne nem az iskolában. Már csak azért sem, mert a pofonnal elhallgatott gyerek, ha ezt a megoldási módot látja a felnőttől, ráadásul tanártól, akkor maga sem fog különbül problémát "oldani".

Azon elgondolkoztatok már, miért utálja a legtöbb fiatal az iskolát? Valami nagyon rossz ebben a mi oktatási rendszerünkben...

Girhes macska 2008.12.06. 07:38:55

1966-67 körül Taksonyban az óvónénitől akkora pofont kaptam, hogy bepisiltem. Ok: valami ünnepségre készültünk, krepp-papírból fonott szalagokkal kellett körjátékozni és elszakadt a szalagom.
Ugyanott általános iskola alsó tagozat: a világ legjobb tanítónénije jutott nekünk, áldassék a neve: Misek Mária! Miatta szerettem meg a zenét, a könyveket, miatta lettem gondolkodó ember.
Aztán Budapestre költöztünk (1973) és a néhány komplexusos, oda nem való tanerő mellett megint jutott nekem egy nagy ember: Hajagos Zsuzsanna magyartanár. Sokáig gondolkodtam pályaválasztás idején, legyek-e irodalomtörténész... Végül teljesen másfelé mentem, de az érdeklődés máig megmaradt. Ja, ebben a suliban a tornatanár egyszer úgy megpofozta egy fiú osztálytársamat, hogy másnap a szülők befáradtak az igazgatónőhöz, mivel a srácnak agyrázkódása lett.
Aztán az orosztanár, becsületes nevén "Ruszki bá", szegénynek talán diplomája sem volt, a tananyag minket nem érdekelt, fegyelmet tartani nem tudott, ő a naplóval csapkodta a tanári asztalt. Minket nem bántott.
Középsuliban inkább a lelki terror dívott.

Fiam két éve végzett a Szinyeiben, ott előfordult, hogy a diákok verték meg renitens osztály- vagy iskolatársaikat, fiam elmondása szerint teljesen jogosan. Btw a tanárok helyett, akik ilyet sosem tettek a 8 év alatt, amiről információm van.

VLaci 2008.12.06. 07:39:45

Sasika!

Minden elismerésem a tiéd! A téma príma, az igazságot kellő objektivitással itt lehet kibányászni a sok szubjektív véleményből.

Először is a hozzászólások számából és azok tartalmából megállapítható, hogy szignifikánsan többen emlékeznek brutális tanárra, mint brutális cigányra, a tanárok pedig ugyancsak szignifikánsan fehérek.

A tanárok a többi fehér ember között általában a legbékésebb társaság nagyjából a papokkal egy szinten (itt is szóbakerült az egyházi, azaz papi személyek kegyetlensége is.)

A fehérek átlaga ezeknél a személyeknél nyilván agresszívebb, különösen a tanulatlan, fizikai munkát végzők (vagy nem végzők).

Mindezekből a statisztikázó idétlen gondolkodás alapján akaár azt a következtetést is le lehetne vonni, hogy a fehér ember sokkal agresszívebb állat mint a színesbőrüek.

Természetesen ez is marhaság. Az emberi faj mint olyan, meglehetősen agresszív, kb. egyenletes elosztásban. Ahogy ráfókuszálunk valamelyik társaságra akár faj, akár foglakozás vagy egyéb alapján, főleg ha célzatosság van benne, rögtön úgy tűnik, hogy ők rosszabbak a többinél. Főleg, hogy a rossz emlékek sokkal mélyebben maradnak meg az ember lelkében, mint a jók.

Engem még az apám is, anyám is bántott igazságtalanul, és durván, ill. másik részről megalázó módon, "a cigányok" nem. Azért nem vonok le következtetést sem a svábokra, sem a magyarokra nézve. (Anyám sváb, apám magyar.)

Az is jól megfigyelhető volt itt a hozzászólásokban (bár erre azt hiszem csak egy példa volt), hogy a zsigeri hülyeség sokszor a szenvedő felet teszi felelőssé. Valamelyik csököttagyú azt a következtetést vonta le, hogy ha sok verést kaptál, akkor biztos nagyon rossz voltál, és megérdemelted. Ez baromság.

A dolog inkább fordítva történik. Akit gyakran megvernek, agresszívvé válhat, utána meg azért verik, mert agresszív (vagy ideges, és ezért idétlenkedik vagy rosszul tanul, vagy figyelmetlen, vagy akármi.)

Másrészt megértők lehetünk azzal, aki maga sem kegyetlenkedésből, hanem ugyancsak idegességből, szorongásból, hirtelen felindulásból üti meg a gyereket. Velem is előfordult, amikor a három éves gyerekem beindult egyenesen az autó alá. Akkor hirtelen elkaptam, és jó néhányat rásóztam... idegességemben. Aztán mindjárt beláttam, hogy állat voltam, és igen bántam a dolgot. Ilyesmi talán négyszer-ötször fordult elő a gyerekeim egész életében, és kitünőre érettségiztek.

Tehát verésre nincs szükség, de talán adott esetben megbocsátható.

janos 2008.12.06. 07:55:49

VLaci! Ne kavarj már megint! Mit keres már megint itt a cigány-sváb-magyar? A kérdés nem ez -olvasd el és értelmezd!Felakadt a lemez, vagy csak provokálni akarod a kommentezöket? Sasika!Miért nem törlöd már ki innen az ilyen provokátorokat? VLaci! Ne sértegess senkit mert csököttagyu te vagy és amellett olyan vagy mint a 8,ker.-ben a sok lépcsöház-sötét és korlátolt!

georg 48 2008.12.06. 08:30:40

A felhasználoi nevemből kiderül a születési évem. Tehát nem most jártam suliba. Csak annyit, hogy én is kaptam pecsétgyűrűs pofonokat / de nem ok nélkül /. Namármost! Ha drága Édesapám megtudta volna az okokat, valószínü, hogy szijathasított volna a hátamból /annakidején így mondták/. De semmiesetre sem ment volna be, megverni a tanárt. Mégis felnőttünk buszkén vallom magamról, hogy becsületesen. Ennyi.

scsaba1 2008.12.06. 08:38:51

"Először is a hozzászólások számából és azok tartalmából megállapítható, hogy szignifikánsan többen emlékeznek brutális tanárra, mint brutális cigányra, a tanárok pedig ugyancsak szignifikánsan fehérek."

Először is, ez szignifikánsan nagy hülyeség, ugyanis nem ez volt a kérdés, hanem: "Vertek-e titeket a tanárok?"

Ha lenne ilyen kérdés, és Index-címlap lenne, arra valószínűleg 15 000 komment érkezne.

Magnum 2008.12.06. 08:46:12

Annyira vicces, ahogy sokan ezt a "kaptunk párat de emberek lettünk" szöveget nyomják. Főleg az idősebbek... Gondolkodjatok már el azon mi a különbség aközött ha mondjuk egy amúgy rendes tanárnak időnként elpattan az agya és kicsit megszalad a keze, meg aközött ha egy brutális állat szinte passióból keresi, hogy mikor lehet már odaütni és minden órán rommá ver néhány gyereket (persze a külön kedvenceit, vagy ha azok már hiányoznak az orájáról akkor randomra választ)... Nem az a baj, ha kap egy pofont a gyerek és lekonyul a szája, hanem hogy hetek múlva is látszik a véraláfutás. Nem egy nagyon durva esetet lehet olvasni itt a blogon is. Egyébként érdekes, hogy ebben az országban úgy látszik minden 40-50 év körülit péppé vertek, mégis emberek lettek (csak milyenek?). Gratulálok....

a fej nélküli ember 2008.12.06. 08:47:17

Pest megye, 80-as évek közepe-vége, általános iskola. Tanárok részéről verbális agresszió(jobban megmaradt mint a verések). Guggoltatás, körmös, pofon, fej összeütés, koki, fülhúzás, kréta, kulcscsomó dobálás általában nem rossz viselkedés, hanem rossz felelet (pl nem szó szerint visszadarált fizika törvény miatt).
90-es évek gimnázium Bp mellett. Szertárban pofozás(eltévedt hógolyó), órán rajztanári nyaknál fogva felemelés, fojtogatás(pl. órán evés, vagy nem tetszett a festmény), még több verbális erőszak, de csak egy tanártól, aki viszont több tantárgyat is tanított, amellett, hogy osztályfőnökünk volt.
Általános iskolában jobbára kollektív büntetések voltak, aki szemét volt, az mindenkivel ugyanolyan szemét volt(a lányokkal is). Gimnáziumban már csak az illetőnek szólt, de a többiek lelki fejlődésének se tesz jót tehetetlenül végignézni egy fojtogatást, vagy végighallgatni 1 óra ordítozást osztályfőnöki óra helyett. Visszaemlékezve az a legrosszabb, hogy nem a vadállatokon törlesztettük a sérelmeket, mert rajtuk nem mertük, hanem a szelídeken, akik néha sírva távoztak óráról.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.06. 08:47:21

VLaci,
ez a cigány-probléma nem tartozik ide, mert félrevisz. Egyébként pedig természetesen nekem is sokkal többen voltak olyan tanáraim, akikre nagy szeretettel gondolok, akiknek hálás vagyok, hogy "lehoztak a fáról", sőt, még azokra sem haragszom, akik megvertek.
Továbbá merem remélni, a jelenség ma már egyáltalán nem olyan gyakori, mint 20-30 éve volt.

stellaz1 2008.12.06. 08:47:49

Én 86-ban kezdtem az általános isokolát.

Kaptam pár pfont, kokit és hasonlókat, de alapvetően 2 dolgot tanultam belőle:

1, az a tanár, aki teljesen következtesen, nem túl durván és igazságosan osztogatta a kokit, pajesz húzást, stb. azt a gyerekek szerették és még a kokikat is tisztelettel emlegették már akkor is

2, az a tanár aki csak dühében, kiszámíthatatlanul és igazságtalanul, negalázva osztotta a kemény pfonokat azt rühhelte mindenki már akkor is.

kisgenya 2008.12.06. 08:54:37

Hat évesen a tanár megfogta a hajamat, meg a másik srácét is, aztán összeverte a fejünket. Ki tudja már, mint csináltunk, biztos nagyon "rosszak" voltunk.

Ugyanez a tanár, ahogy ment a folyosón, passzióból verte a gyerekek fejét a kulcscsomóval.

Verbális? Haha... Mindennap elmondták, sose lesz belőlem rendes ember... :-)

Magnum 2008.12.06. 08:58:00

Ja igen a verbális terroról annyit, hogy az általános iskolai osztályfőnököm meg volt győződve arról, hogy 18 évesen vagy a börtönben vagy kábítószertúladagolással a koporsóban végzem. Ezt persze legalább naponta 3x hangoztatta. A sors iróniája, hogy a jóslatát a saját fia teljesítette be. Ő rá már nem haragszom, valószínűleg megtanulta a leckét...

VLaci 2008.12.06. 08:58:22

Sasika!

A "tanárok verik a gyerekeket" és a "gyerekek verik a tanárokat" természetesen több szálon is összefügg, ebbe a problémába meg nem én kevertem bele a cigányokat, hanem te, még az előző (vagy mikori) témában.

Persze, hogy egyik esetben sincs köze a dologhoz az érintettek szármatása, és persze, hogy egyik esetben sem szabad általánosítani. Emberi dolgok ezek mind, de örömmel látom, hogy bizonyos kérdésekben közös nevezőre tudunk jutni.

Üdv: a fenti

füligjimmy77 2008.12.06. 08:58:38

Nem múlt el "az a világ", nálunk még mindig fenyítik a gyereket, én is kaptam ott egy párat, uszkve 15 évvel ezelőtt. A szülők nagyrészt tehetetlenek a helyi "értelmiségi" klikk miatt, csak extrém esetben jön elbocsátás, ilyen volt egy kéztörés.

yanchi 2008.12.06. 09:02:48

Az a gyerek, aki vascsővel megy neki a tanárjának, vagy ököllel (illetve bármivel) megüti, mert az türelemre inti, megérdemel egy alapos verést. Persze, elsősorban nem a tanárjától (bár a vascsöves esetben a magam részéről, ha velem csinálja, nem hátrálni kezdek előle, simán belefér az önvédelem kategóriába), hanem otthon aputól. A siralmas az, hogy ezek a kölkök eljutnak addig a szülői kontroll teljes hiánya miatt, rosszabb esetben a szülő támogatásával, hogy kezet emelnek a tanárra. És még kivágni sem lehet őket az iskolából, lassan az "ejnye-bejnye" is perelhető lesz, mint verbális agresszió...

S. Tamás 2008.12.06. 09:03:44

Én falusi iskolába jártam(általános), kaptam is eleget a tanároktól, a többségét megérdemelten, de néha csak én álltam a legközelebb a tanárhoz, és azért ütött meg. Sose mondtam el otthon, felénk nem volt divat panaszkodni, pláne, hogy a szülő bemenjen fenyegetőzni vagy megruházni a tanárt.

Aztán néhány évvel az általános iskola vége után a régi suli környékén lófráltunk a haverokkal, és valami zajt csaphattunk, mert kijött az engem néha meg-megpofozó tanár a régi lendületével(ott lakott a suli mellett), és fenyegetőzni kezdett, hogy még mindig jó a tenyerese. Én akkor mondtam neki, hogy próbálja csak meg, tanulóként nem adhattam vissza, de már nem vagyok az iskola diákja, ígí gondolkodás nélkül fogom összeverni a saját háza előtt. Nem akart többet pofozkodni.

Corry 2008.12.06. 09:04:18

Engem szerencsére nem vertek meg a tanárok. Amikor kisiskolás voltam, az egyik tanár a körmét vájta a gyerekek hajbőrébe, erről édesanyám nyomatékosan lebeszélte. Brrr.
A felsőtagozatos magyartanárom 1/1 elmebeteg volt, állítólag bedilizett a végén.

A gimiben (igen jó nevű fővárosi gimi) anno még a Párt diktált, volt egykét nagyon jó (reál) tanárom és kevésbé jó (humán) tanárom, itt kiemelkedett az ofő, aki jóslatokat adott ki a felvételi esélyeket illetően. Kábé annyira találta el az eredményt, mint a mai brókerek a forint árfolyamot :-)
De szerencsére verés nem volt.

Az volt a feltűnő, hogy anno nagyon sok szakképesítés nélküli és alkalmatlan pedagógus volt a pályán, gyermekeim esetében evvel nem találkoztam szrencsére.

stellaz1 2008.12.06. 09:07:06

Pl. amikor azért kapatam egy akkor a pofont, hogy elszált a szemüvegem, mert bajuszt rajzoltam az énekkönyvemben Mozartnak, akkor azt már 11 évesen sem igen tudtam lenyelni, mert tudtam, hogy ezt most nem érdemeltem meg.

Kicsit frusztrált votl a hölgyemény és ezt minden gyerek simán levette.

janos 2008.12.06. 09:09:26

Magnum! Már bocs, de mi az hogy ilyenek?Miért milyenek lettek a 40- 50 évesek? Ne itélj hogy ne itéltess-gondolom tudod mit jelent?Mert ezek nagy része családot alapitott, dolgozott-dolgozik, gyereket nevel-nevelt és segiti öket (gyerekeit és unokáit)! Ezt ök már feltudják mutatni önmaguknak és másoknak is. Te mit tudsz felmutatni magadnak, a középsö ujjadon kivül?Majd akkor szövegelj lekicsinylöen, ha felneveltek majd min: 2 gyereket, tanittatjátok, segititek öket , hogy legyen saját lakásuk, vigyáztok az unokákra és azon lesztek, hogy nekik jobb életük legyen mint nektek! Na ezután-ha mindezt megtettétek lehet kritizálni öket! De addig, ne szólj meg senkit!

Magnum 2008.12.06. 09:18:18

janos! Látom nem sikerült értelmezni a kommentem (legalábbis a közepét biztos nem). Emellett minden tiszteletem azoké akik felelősen alapítanak családot. Te meg majd akkor szövegelj lekicsinylően ha belátod, hogy az agyrázkódás, a csonttörés meg a belső vérzés nem elengedhetetlen egy ember lény felnevelésében. Arról pedig szerintem ne nyissunk vitát, hogy két internetes "nickname" mit tud egymásnak felmutatni (a középső ujján kívül), mert az tényleg nagyon szánalmas lenne....

Higany 2008.12.06. 09:20:59

Nálunk alsóban (90-94) az osztályfőnök tanító néni rendesen osztogatta az emberes parasztlengőket. Én a kedvence voltam, ezért ezt megúsztam, viszont a napközis nyugger nyanya a naplóval (ami keménykötésű volt még akkor, nem tudom most milyen) osztotta ki nekem a pofonokat.
Azért más az, ha az embert a szülei pofozzák fel nevelési célzattal, mint amikor a bekattant napközis tanár ver laposra, mert 5 perccel később érek fel az udvarról mert a barátommal együtt lekötött minket a bogarászás...

S. Tamás 2008.12.06. 09:26:18

Ja, még annyit tennék hozzá az előzőekhez, hogy annál cikibb semmi nem volt, mikor valaki kapott egy pofont, aztán rohant haza anyucihoz, hogy megütötte a csúnya tanárbácsi.


Egy ismerősöm járt szakmunkáasképzőbe, ott történt, hogy a tanár olyan erővel nyomott le egy pofont egy srácnak, hogy az beverte a fejét egy radiátorba, és felhasadt a bőr az arcán.

A deák úgy vett elégtételt, hogy meglazította a csavarokat a tanár kocsijának a kerekeinek, és odaírta neki egy papírra, hogy:

"Kerékcsavarok meglazítva, legközelebb nem lesz cetli"

Utána a tanár állítólag nagyon visszavett az arcából..

ekerö 2008.12.06. 09:27:07

Szeged, 90-es évek ,hogy pusztulna az álszent borába a sok nyavajás. A szegedi piarista gimiben ha személyenként nem volt rendszeres, de valaki mindig kapott. Egy bizonyos S....közi atya megvert a szemem láttára ököllel (!!!)egy barátomat,mert református létére nem ment be a hittanórájára....ha kisbuziknak vagy férgeknek vagy ...etc szólított bennünket az bántás? :-((

a fej nélküli ember 2008.12.06. 09:28:51

A pedofilkodást kifelejtettem. A nővérem mesélte, hogy általános iskolai tanár játszott velük üvegpörgetőset a nyári táborban, mindig le kellett venni valamit(félmeztelenségig). Gimnáziumban az igazgató(férfi) és matematika tanár fogdosta a fiúk fenekét. Sajnos az enyémre is rápaskolt, és különösen undorító, hogy közben a száját nyalogatta lol. A testnevelés tanár(férfi) külön foglalkozott a lányokkal(a fiúkat elküldte kosarazni), a hídba lemenést, meg különböző gimnasztikai gyakorlatokat végeztetett velük, és ahogy a lányok mesélték, közben alaposan végig tapogatta őket.
Tanárnő-diák szerelem is előfordult, de sajnos nem velem :), és miután a diák nagykorú lett összeházasodtak. Diáklány is üldözte szerelmével a fiatal tanerőt, aki állítólag engedett a csábításnak.
A csupasz majom rakétatudóst játszik, de azért elkezd huhogni, a bokrokat rázni és mellet döngetni, ha megérzi a feromont.

georg 48 2008.12.06. 09:35:35

Magnum! Abban teljesen igazad van, hogy egy brutális állat tanárnak semmi hellye a suliban! Ezeket azonnal el kellene távolítani. Viszont ne áltolánosíts az idősebb korosztállyal kapcsolatban. Azt írod, hogy felnőttek, de milyenek! Én sem állítom, hogy minden fiatal drogos, semmittevő, csavargó, verekedő, utonálló. De ha megedraveszed ám legyen, biztosan érzed magadról, hogy valami agyilag nem stimmel veled. Meg egyébként is nem erről volt szó. Úgyhogy kapj a fejedhez kispofám.

Grafithuszár 2008.12.06. 09:36:30

Hát én már a 90-es években jártam iskolába, ott már nem voltak verések, leglábbis engem soha nem vertek meg, és csak egy tanár volt aki csinált ilyesmit, nála volt az "arcal a vasútnak" büntetés, ha egy gyerek már tényleg kezelhetetlen volt, akkor arcal a vasútnak kellett fordulni, lehajolni, erre ő jól segberugott....
Amúgy szerintem ma már ne legyen ilyen, mert egyszerűen a mai tanárok nem alkalmasak erre. Félre ne érts sasika, téged pont olyannak gondollak, aki nem verné pusztán örömből, a gyereket, de az érzésem az hogy manapság túl sok alkalmatlan van rá...
Szóval a gyerekverést megtartanám a szülőnek. Én is kaptam, (hozzáteszem meg is érdemeltem)

Magnum 2008.12.06. 09:42:01

gerog 48! Nem általánosítottam, csak nem tetszett, hogy a nagy többség elintézi egy "mi is kaptunk mégis itt vagyunk" szöveggel, holott sokkal nagyobb problémákról van szó. Aki egy ilyen már-már közhelyjé vált mondattal elsiklik efölött arról nem tudok jó véleménnyel lenni (bármit is tett le emelett az életben, alapvetően nagyon nagy felelőtlenségre utal). "Én sem állítom, hogy minden fiatal drogos, semmittevő, csavargó, verekedő, utonálló. De ha megedraveszed ám legyen, biztosan érzed magadról, hogy valami agyilag nem stimmel veled. Meg egyébként is nem erről volt szó. Úgyhogy kapj a fejedhez kispofám." Ez a rész nem tudom, hogy hogy keveredett ide, valószinűleg csak valami frappánssal, szerettél volna visszavágni. Ezt a stílust viszont inkább tartogasd a kocsmai haverjaidnak nagypofám....

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.06. 09:55:58

ekerö

és ez még l..fasz ahhoz képest, ami most megy ott...

keoma011 2008.12.06. 09:59:02

A vas is attól lesz kemény, hogy ütik-verik. Gyerek és serdülőkorban meg kell tanulni feldolgozni a konfliktusokat, ehhez ilyen "élményekre" is szükség van. Ha üvegbúra alatt nőnek fel a fiatalok, nem sok jóra számíthatnak felnőtt korukban. Az ilyenekből lesz az, aki nem fogja tudni feldolgozni ha valaki csúnyán néz rá és bosszúból lemészárol 50 embert.

janos 2008.12.06. 10:05:29

Magnum ! Egyetértek, és bocs-nem akartalak megsérteni, de a" csak ilyenek?" az kicsit lekezelö-vagy nem?

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.12.06. 10:10:20

basszus, azért ez egy gyönyörű látlelet.
főleg az erőszak mentegetése.
megérdemelték(tük), ember lett belőlünk, jól elhelyezett pofon.

az erőszakra nincs mentség, a gyengébb pozícióban lévővel szembeni erőszakra meg pláne nincs. gyerek, kisebb, kiszolgáltatott hatalmi pozícióban. ráadásul ahogy itt leírjátok, a legtöbben otthon is megkapták a verést, mert biztos megérdemelték az iskolait, tehát még duplán kiszolgáltatottak voltak.

spawn666 2008.12.06. 10:11:01

Sasika. Földid lévén nekem is van halovány emlékem csak ez városban történt a 70-es években. Emlékszem 4-5 osztályos lehettem csöngetés után rohantam be a szünetről az épületbe. Pechemre az ügyeletes tanár várt az ajtóba, akkora fülest kaptam, hogy egész orán tüzelt az arcom még szerencs tél volt :-))). A körmös, pályeszhúzás, vonalzózás divat volt de hozzáteszem megérdemeltük. Akkoriban nem is mertünk volna visszafeleselni nemhogy kezetemelni a tanárunkra nem erre neveltek otthon sem !!!Elég jó hirű középsuliba jártam, ott ez nem volt divat. Nem tartoztam az elit csapatba igy néha csináltunk egy-két bakit. Ha elkéstünk tesiröl volt egy jó módszere a tanárunknak, gugolás, békaügetés a terembe vagy a focipályán. Érdekes adott a városnak egy-két kiváló sportolót Harcsa Zoltánnak hivják, mindig hálás vagyok neki. Szóval néha nem árt egy két tasli.

VLaci 2008.12.06. 10:12:53

Érdemes megvizsgálni milyen sok árnyalata van a kérdésnek. Nem csak a vétkes és ártatlan személyek összemosása durva hiba, hanem a különböző mértékben vétkeseké is.

Itt a rövid kommentárokba elég nehéz belesűríteni a teljes igazságot, erről a támáról egy nagyon vaskos könyvet lehetne írni.

Ebben az ügyben nem csak minden tanárt kéne külön vizsgáln és megítélni, hanem ráadásul minden esetet is.

Teljesen másképp ítélem meg a tanárt, ha igegességében üt, ha így akarja egyszerűsíteni a nevelést, ha bosszúból üt, ha kegyetlenkedésből üt, és végűl a legállatibb ha pedofil+szadísta perverz vágyból csinálja ugyanezt.

A félreértések elkerülése végett az utóbbi esetet sokkal gyakoribbnak tartom, mint általában vélik, de bizonyítani szinte lehetetlen.

Ki tudná bizonyítani, hogy x-tanárnak merevedése volt, miközben a gyerek seggét verte (főleg tornatanároknál fordult elő).

Tehát a fő elvem:

A kisördög a részletekben bújik meg, aki azokon átsiklik, ab ovo igazságtalan (ha szándékosan teszi ezt: aljas). Részleteket pedig csak személyre, sőt esetekre lebontva lehet vizsgálni.

Egyébként én a 60-as 70-es években szereztem a tapasztalataimat. Érdekes változás volt, hogy általánosban teljesen szokásos volt a gyerekverés, középiskolában viszont (szinte) ismeretlen. Bár egy kivétel akadt, arról majd külön írok.

stellaz1 2008.12.06. 10:18:57

hallohallo

a pajesz húzás is amolyan erőszakos cselekmény?

Nem akarlak megbántani, de te verekedtél életedben valaha is? Ahogy egy rendes kisfiúhoz illik? És érdekes módon gyerekként sem ütöttük egymást ököllel például. Mert ezekben a bunyókban megtanultuk hol a határ és ma azért sem szívesen keverednék ilyenbe, mert tudom milyen szar pofont kapni..

Nem pártolom a gyerekverést, de egy fenékbe billentés, pajesz húzás az nem ide tartozik szerintem. Főleg ha tudod miért kapod.

Az idegbeteg tanárokra meg nincsen szükség. Engem ha Édesapám elpicsázott csak még jobban ellenszegültem, csak azért is. De egy pajesz húzás némi oktató beszéddel azért használt.

Magnum 2008.12.06. 10:22:38

janos! Szerintem Te valamit nagyon félreértettél. A lekezelő véleményem nem az idősebb korosztályra vonatkozott, nem is írtam, hogy "csak ilyenek". A "csak milyenek?" rész amin szemmel láthatóan fennakadtál azokra az emberekre vonatkozott akik a legfelelőtlenebbül foglalnak állást, általában életkorukkal meg a régi (bevált??) iskolai módszerekkel érvelve.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.06. 10:23:32


Grafithuszár,
"Félre ne érts sasika, téged pont olyannak gondollak, aki nem verné pusztán örömből, a gyereket".

Örülök, hogy ezt nem feltételezed rólam, másrészt az az igazság, hogy elkeseredésemben sem verem a tanítványaimat. Egyébként meg okom sincs rá, hálistennek.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.12.06. 10:36:40

stellaz1, a pajeszhúzás is fizikai erőszak. (miért ne lenne az??? hogyan lehet ez kétséges?)

és verekedtem, rendesen, nem mint kisfiú (miért gondoltad, hogy hímnemű vagyok??? ez olyan evidens lenne?), hanem mint kislány, amolyan rossz és fiús kislány, fiútestvérrel megáldva.
de a gyerekek közti - hatalmi pozíció hasonló, testi adottságok hasonlóak - verekedés (ami sok esetben nem agresszió, hanem a társas együttélés tanulása, kb mint a kis majmoknál) egyáltalán nem hasonlítható a hatalmi és erőfölénnyel rendelkező bántalmázáshoz.

trakker 2008.12.06. 10:38:09

Engem többször megütöttek, de érdekes, hogy nem ezeket az eseteket tartom iskoláskorom legdurvább pillanatainak, pedig volt olyan, amikor 3 hétig minden levegővétel fájt és nem is az, amikor a kollégiumi nevelőtanár benyúlt éjszaka a takaró alá egy kis tapira, hanem azokat a nehezen megfogalmazható, emiatt gondolom büntethetetlen, verbális megalázásokat, megszégyenítéseket, amiktől még most is ökölbe szorul a kezem, hogy hogy tehette ezt vagy azt egy tanár egy rábízott gyerekkel. Attól tartok, hogy amikor, nagyon helyesen, a verések eltűnnek az iskolából, még nagyobb tere lesz ezeknek verbális szemétségeknek. Csak remélem, de sajnos nem hiszem, hogy egy mai gyereknek sokkal kevesebb személyiségtorzító mocskon kell átmennie, mint mondjuk nekem.

trakker 2008.12.06. 10:40:06

az is rossz volt persze, mikor megvertek.

pupak 2008.12.06. 10:41:52

minket kokiztak és némely tanár alkalmazta a fegyelmezés (lelki terror) egyéb formáit is.
A mai napig azt gondolom, hogy a középiskola mentálisan az egyik legkárosabb dolog volt az életemben, ami arra tanított meg, hogy kell robot módjára engedelmeskedni és vakon csinálni amit mondanak. Sosem tanított meg arra, hogyan érvényesítsem érdekeim, áljak ki magamért. A magyar társadalom rossz mentális állapotát ennek a poroszos iskolarendszernek tudom be. Hogy válhat valaki egészséges lelkületű felnőtté ha képtelen a saját igényeit érvényesíteni?

janó 2008.12.06. 10:43:33

Sírok emberek. Sajtát bevallásuk szerint a tanárok a társadalomban valami megkülönböztetett helyet fognlalnak el. Ismétlem, hogy ez a saját véleményük. Most kiderült hogy jó részük egyszerűen állat. Azt hittem, hogy csak nekem volt félőrültekhez szerencsém, de mint kiderült nem.
Én még a12., meg a 11. havi fizetést is megvonnám tőlük, ha most kellene döntenem. Nyáron kapáljanak, ott hátha sikerül levezetniük a fölösleges energiájukat.

én 2008.12.06. 10:43:34

nem tudom, feltűnt-e nektek a következő:

1. régebben volt testi fenyítés az iskolában
2. az akkor iskolába járók nagyrészt normális felnőttek lettek
3. a most végzőkről és a mostani iskolásokról nagyrészt lesújtó véleménye van mindenkinek
4. manapság nincs testi fenyítés

én 2008.12.06. 10:45:11

janó 2008.12.06. 10:43:33

gondolom, hasonló módon magadtól is megvonnád a fizetést, amikor pl. előbb mész haza, kicsit később mész be reggel, vagy egy-egy napot csak ellébecolsz a munkahelyeden.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.12.06. 10:45:46

trakker, bizonyított, hogy a fizikai erőszakot mindig kíséri lelki ill. verbális erőszak is.
szóval ha eltűnik a fizikai erőszak (de szép is lenne), akkor maradhat verbális és lelki bántalmazás, de nem lesz több annál, mint amennyi régen is volt.

basszus, a te történeted is milyen durva.

pupak 2008.12.06. 10:49:10

én: mi a normális felnőtt? a megaláztatások miatt elfolytott agresszióval élő felnőtt aki ezeket ha nem is aktívan de kiéli másokon? Nem egy ilyen tanárom volt, aki mérnők létére elbújt egy vidéki szakközépiskolában és öröm volt nézni ahogy az asszony befenyítette. Ezeket a megaláztatásokon kiken élte ki? A diákokon.
A magyar fiatalság önbizalom nélküli tesze tosza gyülekezet. Nézd meg a sportolóinkat gyakorlatilag nyert helyzetből képesek bármit elbukni. Ez miért van? mert annyi önbizalmuk sincs mint egy amőbának.

janó 2008.12.06. 10:49:54

Kedves én!
Heti 60-70 órát dolgozom, úgyhogy ezért én nem vonnám meg. Sőt ügyfelet sem ütöttem még meg, de munkatársat sem. Lelkileg sem terorizálok senkit. Valószínűleg mégis csökkeni fog a fizetésem a recesszió miatt. Mégsem sírok!

vidor 2008.12.06. 10:53:48

Én nem játhattam iskolába. Este tízkor keltem. Azaz fél órával azelőtt, hogy lefeküdtem. Ittam egy csésze hideg mérget. Napi huszonkilenc órát dolgoztam a malomban. Én fizettem érte a főnöknek. Aztán hazamentem, és apu minden este hidegvérrel legyilkolt. Utána meg énekelve táncolt a síromon.

PT 2008.12.06. 10:55:40

Ki dönti el, hogy mi a még megengedhető verés? Hol a határ? A kis pofon még belefér, a nagy pofon már nem? Mi a nagy pofon? Ha már köpködi a gyerek a fogait, akkor már lépjünk fel ellene? Vagy ha mondjuk 5 percnél tovább nem látszik a verés nyoma, akkor helyes, csak jót tesz?
Ugyanis az akkoriban elterjedt "nevelési"célzatú veréssel az agresszívebb tanárok élték ki magukat. Lila fejjel üvöltve nem beszélhetünk nevelő ütlegelésről.
Az megengedhető, hogy a nyolcvanas évek végén a matektanár a padba verte a barátom fejét, mert eldurrant az agya? A barátomnak átszakadt a szája alatt a bőr.
Nem értek egyet a jogos verés fogalmával. nem lehet jogos egy iskolai verés a tanár részéről, ez elfogadhatatlan, még akkor sem, ha a gyerek rossz fát tett a tűzre.

sityesz 2008.12.06. 10:56:53

Erről én is regényt írhatnék (70-80-as évek), több tanár és többször nagyon durván megvert, pedig elég jó tanuló voltam és nem is tartoztam a balhés diákok közé. Röviden annyit, hogy rohadjanak el élve és 5000 évig forogjanak a sírjukban, ha végre kimúltak.

én 2008.12.06. 10:57:50

janó 2008.12.06. 10:49:54

"Heti 60-70 órát dolgozom"
ja, bocs, elfelejtettem, hogy a tanárok nyaralni járnak be az iskolába.

Ha nem szolgáltató ágazatban dolgozol, ahol napi kapcsolatban kell állnod mindenféle emberrel (ügyfélszolgálat, tanítás, ilyesmi), akkor nem tudod, milyen emberekkel foglalkozni.

én 2008.12.06. 11:00:31

pupak 2008.12.06. 10:49:10
"én: mi a normális felnőtt?"

akik itt hozzászóltak, hogy verték őket, mind azt modták magukról, hogy ők normális felnőttek lettek.

janó 2008.12.06. 11:03:56

"Ha nem szolgáltató ágazatban dolgozol, ahol napi kapcsolatban kell állnod mindenféle emberrel (ügyfélszolgálat, tanítás, ilyesmi), akkor nem tudod, milyen emberekkel foglalkozni."

Szóval, akkor szerinted ott a magyar módi megengedett? Bunkónak lenni, esetleg, ha gyerek meg is pofozni, gyomron vágni?
Gratulálok. Te is jó pedagógus (vagy akármi) vagy.

"akik itt hozzászóltak, hogy verték őket, mind azt modták magukról, hogy ők normális felnőttek lettek."
Mindenki ezt mondja magáról. Talán független 3. személytől kellene megkérdezni. Lehet Ő nem ezt mondaná.

én 2008.12.06. 11:04:10

PT 2008.12.06. 10:55:40

taníts egy hetet egy tetszőleges iskolában ma.

charlie 2008.12.06. 11:04:37

Ombre 2008.12.05. 20:12:16
A Makarenkói módszereket ismered? gondolom nem, mivel annak nem része a gyerekverés (és semmilyen fizikai erőszak)

Makarenkó a közösség önfegyelmezésében hitt (ahol a tanár sem rendelkezett több joggal, mint a diák, kommunizmus - no nem olyan diktatorikus szocialista féle, hanem igazi - kicsiben)

én 2008.12.06. 11:05:11

janó 2008.12.06. 11:03:56

"Szóval, akkor szerinted ott a magyar módi megengedett?"

Hazudsz. Ilyet nem mondtam. Ne hazudj.

pupak 2008.12.06. 11:05:21

én: ja magyarországon mindenki azt gondolja magáról, hogy normális mégis az élet bármelyik területét nézed mindenhol tapintható a téboly.
(Politika, közlekedés, oktatás, cigányügy, korrupció, gazdaság állapota stb)
gondolom ez azért van, mert mindenki normális.
Egyébként meg minden őrült azt gondolja magáról, hogy normális. Azért rohangálnak az utcán. Ha nem így lenne, mindegyik önként jelentkezne kezelésre

bergeroth 2008.12.06. 11:05:58

Engem Óvodában ütött meg az óvonéni, merthogy nem hagytam aludni a többieket ebéd után. Nagyjából 2 éves lehettem. Vajon mit várt egy 2 éves gyerektől?
Még aznap délután apám bement az óvodába, felnyomta az óvónénit a falra, és közölte vele, hogyha mégegyszer kezet emel rám, akkor szilánkosra töri mindkét kezét.
Onnantól kezdve azaz óvonéni mindig megtartotta a 2 méter távolságot.

Általánosban nem volt ritka a koki, a pajesztépés, bokánrúgás. Emlékszem sokszor sírtam is utána, a többiek meg röhögtek. De csak addig, amíg nem ők kapták a következőt. Akkor meg én röhögtem. Így ment ez akkor. Bár tény, hogy volt valamiféle fegyelmező hatása.
A mai fiatalság meg egyszerűen szánalmas. Kőkeményen el vannak szállva maguktól. Helyet nem adják át tömegközlekedésen az idősebbeknek (70 éves néni/bácsi, akin látszik hogy mindjárt összeesik pl.), zenét fülhallgatón keresztül úgy hallgatják, hogy visszhangzik tőlük a szerelvény, és úgy mellesleg simán elfelejtenek elnézést kérni, amikor rálépnek a lábadra, vagy véletlenül pofánvernek a táskájukkal. Persze ez általánosítás, vannak kivételek, de sajnos egyre kevesebb. A borzasztó meg inkább az, hogy egyre több nem fiatal is így viselkedik. Egy bolond százat csinál tipikus esete. De tény, hogy a mai fiatalok körében jóval több ilyet látok, és mondom ezt úgy hogy mindennap tömegközlekedéssel járok.
Szerintem itt nem a testi fenyítés a lényeg, hanem elsősorban a szülők hozzáállásán kellene változtatni.
Ha ma megkérdezel egy szülőt, hogy tudja-e hogy a fiacskája milyen filmeket néz, hova jár szórakozni, cigarettázik-e, fogyasztott-e kábítószert, vagy szokott-e rendszeresen inni, esetleg védekeznek-e sexuális közösüléskor. Nos, biztos vagyok benne, hogy a szülők 85-90%-a nem tudna válaszolni ezekre a kérdésekre.
Szerintem ez az, ami mindennél nagyobb probléma.

bergeroth 2008.12.06. 11:08:52

Ha ma megkérdezel egy szülőt, hogy tudja-e hogy a fiacskája vagy a lánya...****

csakúgy 2008.12.06. 11:09:01

Üdv!
Többnyire nem szoktam kritizálni a posztíró műveit, de ebben az esetben nem tudok egyetérteni.
Valóban, biztosan jó az, ha az frusztrált tanárok nem a gyereken élik ki szadista hajlamaikat, de a fizikai "ráhatásnak" igenis van létjogosultsága. Az én életemben is voltak tanárokhoz fűződő szenvedő alanyú élményeim, de a posz alapján végiggondolva, bicskanyitogató igazságtalanságot nem kellett átélnem. Persze, lehet, hogy én is kaptam egyet, amikor csak ott álltam, ahol a "bűnösök", de ilyen szituban nincs idő tárgyalásra, mindenki kapott egyet. Nem éltem meg traumaként, és hiszem, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy ember legyen belőlem. Ma, személyes tapasztalataim alapján, ami ugye nem biztos, hogy reprezentatív ugye, de szerintem igenis többet kellene tudni élni ezen fegyelmezési eszközzel, mert meglátjátok, nagy gondoknak nézünk elébe......

janó 2008.12.06. 11:09:19

"Hazudsz. Ilyet nem mondtam. Ne hazudj. "

Az érveléstechnikád is kiváló.
A gyerekeket is így győzöd meg?

én 2008.12.06. 11:14:14

"Az érveléstechnikád is kiváló."

Figyelj, ha egyszer hazudsz, miért álljak le veled érvelni? Majd ha kiérdemelted.

Adris 2008.12.06. 11:15:43

Én 89-ben kezdtem az általános iskolát Budapest egyik budai külkerületében. Körmöst is kaptam még 5-ben sőt a parasztlengők is jártak néha, ha valami nagy hülyeséget csináltunk (meg is érdemeltük). Kedvenc matektanárunk pl osztogatta rendesen, mégis bírtuk az öreget! A mai napig szeretettel emlékszünk vissza rá, akárhány pofont is kaptunk tőle. Alsó tagozatban hittanra is jártam, egyszer a hittant oktató lelkészféle szentfazék kevert le két hatalmas pofont egy osztálytársamnak (ebből aztán balhé is lett).
A középiskolám Budapest egyik legjobb infós sulija volt, az öreg matektanár még 4.-es (bocsánat 12.-es) koromban is előszeretettel ütött minket (igazi rendőrmódszer: matek példatár hogy ne hagyjon nyomot). Itt már kezdtünk lázadozni, de az igazgató mindig elnézte az öregnek az efféle nevelési célzatú pofonjait, pedig már eléggé megalázó volt, mégsem tehettünk semmit. Mondjuk az igazgató sem volt különb, igazi kattant forma volt.
2001-ben végeztem, tehát a tanárveréses probléma nemcsak a múlt évszázad falusi iskoláinak problémája.
Igenis néha elfért az a pár pofon, bár volt amit visszautasítanék. De mikor olvastam, hogy azért verték meg a tanárnőt a gyerek szülei mert az "elültette a lányt helyéről", esküszöm sajnáltam a szerencsétlen tanárt. Nálunk ilyen ezerszer megtörtént, na és?
Ostoba szülők ostoba gyerekei. Csóri tanárok már csak életben próbálnak maradni a viharos tengeren.

Archenemy 2008.12.06. 11:17:36

"Először is a hozzászólások számából és azok tartalmából megállapítható, hogy szignifikánsan többen emlékeznek brutális tanárra, mint brutális cigányra, a tanárok pedig ugyancsak szignifikánsan fehérek."

Nem az volt a kérdés, hogy "ki vert meg valaha", hanem hogy "vertek-e a tanárok", ezért a gondolatmeneted helytelen, párhuzamod nem állja meg a helyét.

én 2008.12.06. 11:19:28

Egyébként engem nem vertek meg az iskolában, és így is normális lettem. Tehát csak a verés meglétére visszavezetni a normálissá válást nem lehet, eredeti hozzászólásomban csak egy esetleg meglévő összefüggésre hívtam fel a figyelmet.

pupak 2008.12.06. 11:05:21,
mielőtt szólnál, mások is normálisnak tartanak.

keoma011 2008.12.06. 11:19:40

Sok fiatal van aki nem éri meg a felnőttkort, mert például fülhallgatóval a fején lelép a vonat elé. Talán hiányzott neki az a bizonyos pofon, amivel belénevelték volna, hogy az veszélyes.
Ötödikes koromban a tesi tanár adott két hatalmas pofont, sőt még osztályfőnöki figyelmeztetőt is kiutaltatott, mert felmásztam a sportpályán a kapura. Mekkora nagy bunkó volt... Viszont még ma is élek...

pupak 2008.12.06. 11:21:52

adris: a legszomorúbb a felfogásod. valószínűleg a térsadalom nagy része hasonlóan gondolkodik. Ez pedig biztosítja, hogy az iskolák újra és újra kitermeljék a lekileg megnyomorított generációkat.
ezért nem fog ez az ország sosem talpra állni.
örökké egy ilyen mutyizó, gátlástalan, csak a saját érdekekit néző marad.
ilyesztő

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.12.06. 11:26:13

hát, amit adris ír, meg még sokan mások, ha nem is stockholm-szindróma, de hogy kognitív disszonancia, az biztos.

pupak 2008.12.06. 11:28:05

én: pont annyira tartanak normálisnak mint amennyire ők azok. sajnos a hibás gondolkodás nektek nem tűnik fel, mert nincs összehasonlítási alapotok. nekem van, mert láttam más társadalmakat is. olyat is ahol, ha megütöd a gyereket mész a bíróságra. ez a társadalom nem sokkal egészségesebb mentálisan, de mindenképpen sikeresebb. szóval nem kéne elszállni magunktól, mert az utóbbi 20 év munkájának gyümölcse világosan mutatja a magyar oktatási rendszer kudarcát

én 2008.12.06. 11:28:42

Bocs, csak a vita kedvéért:

Csak az a vélemény lehet a helyes, ami a tietek? Más nem gondolhatja másképp, csak ha elmebeteg? Lehet, hogy nektek kéne kivizsgáltatnotok magatokat.

én 2008.12.06. 11:32:21

pupak, 2008.12.06. 11:28:05

már bocs, de ez milyen érvelés már?

1. azt mondod, hogy aki magáról azt mondja, hogy normális, az nem normális, mert csak az normális, akire mások mondják azt.
2. valakire (rám) mások is azt mondják, hogy normális
3. akkor meg szerinted azok se normálisak
4. te normális vagy?

+1 rám a következő nemzetiségek mondták már, hogy normális vagyok:
- magyar
- osztrák
- német
- angol
- kanadai
- amerikai
- spanyol
- szlovén
- dán
Lehet, hogy tényleg normális vagyok, vagy ezek a nemzetek is mind nemnormálisak?

janó 2008.12.06. 11:34:17

"Figyelj, ha egyszer hazudsz, miért álljak le veled érvelni? Majd ha kiérdemelted."

Hát erre azon kívül, hogy LOL mit lehet még szerinted mondani?
1) nem hazudtam.
2) én téged nem engednélek gyerek 20m-es közelébe sem, mert nem érzem úgy, hogy akármit is a bemagolt/könyvből kiolvasott dolgokon kívül meg tudsz érteni, ne adj Isten, a gyerekkel ÉRTELMESEN el tudj vitázni, hogy meggyőzd neked van igazad. Na az ilyeneknek tényleg csak a pofon, tockos az egyetlen dolog a fegyvertárukban.

én 02 2008.12.06. 11:34:35

Nekem volt egy aljas gennyláda fizikatanárom, aki ütött minket különösebb ok nélkül, de sosem beszéltünk senkinek róla. H.J. a monogrammja, Sopronban tanít/tanított - nem tudom kib**zták-e azóta. Így 2 diplomán túl, a mai napig is szívesen beverném az orrát annak a szemétnek, ha jogrendszerünk lehetővé tenné következmény nélkül.

Adris 2008.12.06. 11:35:52

Pupak! Lehet hogy elszomorító, de így gondolom! Ma már a 15 éves csitri bátran lekurvázza a 65 éves kabinosnőt, vagy pénztárost! Kicsit tán sok a szabadság, nem?
Neked is kioszthattak volna pár pofont a magyartanárjaid, mert az a 3 pontos durva hiba a kommented végén pofont érdemelne! A mai dolgozatod bizony 1-es!!! Leülhetsz!!!

janó 2008.12.06. 11:36:19

"+1 rám a következő nemzetiségek mondták már, hogy normális vagyok:
- magyar
- osztrák
- német
- angol
- kanadai
- amerikai
- spanyol
- szlovén
- dán"

Hát akkor te már tutibiztos, hogy normális vagy. :D Az intézetben papírt kaptál-e róla?

Magnum 2008.12.06. 11:36:45

én! te már biztos, hogy nem vagy normális... Bezzeg ha egy üzbég vagy norvég mondta volna!
Jééééézus.....

pupak 2008.12.06. 11:37:16

én: hagyjuk a hülyeséget és a mellébeszélést gyereket ütni bűn. ennyi a lényeg. lehet ezt magyarázni. aki gyerekre képes kezet emelni az menjen el bányásznak. ennek káros hatásait meg elemzzék a szociológusok. mindenesetre látszik, hogy hol szocializűlódtál mellébeszélés a tények fölötti elsikkadás a hülyeség megmagyarázása az megy. az hogy más tönkremehet belé az már nem érdekel.

pupak 2008.12.06. 11:40:14

adris: hát látszik rajtad is a hihetetlen arrogancia. mindenestre tanár ne legyél mert belőled egy is sok. a végén még reprodukálnád magad. ha ennyire szereted a verést én szívesen megverlek. privátba megadom az emil címem és majd egyeztetünk. én csak felnőtteket verek. gyereket nincs szivem veled ellentétben.

krisz 2008.12.06. 11:40:31

"a 15 éves csitri bátran lekurvázza a 65 éves kabinosnőt, vagy pénztárost! Kicsit tán sok a szabadság, nem? "

Nézd, engem soha nem pofoztak meg, de ma 30 éves vagyok, és nehezemre esik 40 fölötti embereket letegeznem, mert tiszteletre neveltek. Soha nem kuváztam le senkit, mert tiszteletre neveltek. Mert nevelni is lehet, nem csak pofozni, fenyíteni. De akiket ütöttek nyilván nem tudják szép szóval nevelni a gyereküket, mert fogalmuk sincs, hogy úgy is lehetne.

én 2008.12.06. 11:51:24

janó 2008.12.06. 11:34:17

és te mindezt kb. 8 sornyi hozzászólásból leszűrted. hát gratulálok, édes öregem, jelentkezz a legközelebbi zártosztályon.

én 2008.12.06. 11:52:41

janó 2008.12.06. 11:34:17

és 2)
de, hazudtál, mert olyat állítottál rólam, ami nem igaz. ez barátok közt is hazudás.

keoma011 2008.12.06. 11:53:25

Szerintem szép szóval nem lehet nemhogy gyereket, de még kutyát sem nevelni. Az állat is, mint ahogy a gyerek is elkövet olyan tettet, amiről tudja, hogy rossz. Nevetek és a saját gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor látom, hogy egy gyerek nagyon sunnyog, valami rosszban sántikál.
Ilyenkor nem árt a fenekére csapni, hogy tudatosítsuk benne, hogy nem csak rossz, veszélyes is amit csinál.
Nem a fütyijét meg a punciját fogdosni, nem is féltéglával a fejét ütlegelni, egyszerűen csak szigorúan tudatosítani benne, hogy azt nem szabad.

én 2008.12.06. 11:54:59

és még

"ne adj Isten, a gyerekkel ÉRTELMESEN el tudj vitázni"

ne haragudj, de azzal vitázom értelmesen, akivel jónak látom, és akit elég értelmesnek találok hozzá, és meg is érdemli, hogy érdemben hozzászóljak. rád már így is a kelleténél több időmet vesztegettem, úgyhogy ha kérhetem, hanyagoljuk egymást.

Adris 2008.12.06. 11:55:23

Persze, imádom a verést, és ne aggódj ketrecharcosnak megyek nem tanárnak. ugyanolyan harc. Az érzés ugyanaz, csak a pénz itt kicsit több!

pupak 2008.12.06. 11:58:31

adris: na látod tudod Te hol a helye az erőszaknak. nem az iskolában az biztos. pláne nem látszólagos hatalom mögé bújva. az gennyesség és gyávaság. nmondjuk nem is várok többet tisztelt tanárainktól.
tisztelet annak a néhány kivételnek.

krisz 2008.12.06. 12:01:54

"Szerintem szép szóval nem lehet nemhogy gyereket, de még kutyát sem nevelni."

Kutyát valóban nem, de gyereket igen, mert ő érti, hogy mit mondasz neki. Csak értelmesen kell vele bánni, beszélni. Persze sokkal egyszerűbb lehúzni neki egy pofont, de nem ez a megoldás. De látom a blogos hozzászólásokból, hogy pár generációnak ehhez még fel kell nőnie Magyarországon. Mert akit veréssel neveltek, az azt látja jónak, ás az egyetlen igaz üdvözítő útnak.

janó 2008.12.06. 12:03:12

Drága én!

Nem látod, hogy fél blog rajtad röhög? Ennyit érsz!
Igazad van. Kár rád az időt pazarolni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.06. 12:03:16

Janó,
igazságtalan vagy, azok alatt az évetizedek alatt, amelyek itt szóba kerültek milliós nagyságrendben éltek, dolgoztak tanárok, a kb. 140 példából ne általánosíts. Én - nem titkolva a velem történteket- mindezek ellenére is inkább hálát érzek a többség iránt, akik tanítottak.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.06. 12:04:48

Még egy megjegyzés:
többnyire régi, néhány friss új ilyen történet, semmi esetre sem jogalap pl. a tizenakárhanyadik fizetés megvonására, ahogyan te gondolod.

énisvoltamgyerek 2008.12.06. 12:06:31

a 80as évek második felében nálunk még bőven divat volt a verés (megyeszékhely, panel lakótelep).
generációkon átívelő szokásaik(és beceneveik) voltak. mortal kombat-szerű játékot lehetne csinálni a tanárokból és állandó "technikáikból".

szívesen kérdeznék pár dolgot például marika nénitől aki amellett, hogy rendszeresen alázott az osztály előtt úgy megtépte a fülem, hogy az hátul felszakadt és vérzett.
ki tesz ilyet egy elsős, 5-6 éves gyerekkel akinek elkalandozik a figyelme?

pupak 2008.12.06. 12:08:58

na ez is megérdemelne egy misét. mire kaptok ti 13. havi fizetést? ráadásul, hogy egy évből 3 hónapot csak a lábatokat lógatjátok. Nekem minden nap nyomnom kell az ipart, mert ha a statisztikáim nem jók nem kapok annyi pénzt.
Arra kapjátok, hogy ütitek a gyereket és kinevelitek az újabb idióta értelmiségi generációt akik tönkreteszik az országot? :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.06. 12:10:41

Pupák,
ez a hozzászólás viccnek is rossz, lásd a Janónak írtakat. Tömény hülyeség.

Muhari Aladár · http://Banderas97 2008.12.06. 12:13:11

Annak idején én is kaptam néha egy-két körmöst meg pajeszhúzgálást. Nem csináltunk belőle nagy ügyet, otthon sosem mondtam meg.
A mai "érinthetetlen" gyerekekkel az a baj, mint azt egy előző hozzászóló is írta, hogy nem készülnek fel az életre.Nem edződnek meg. Van szerencsém a munkahelyemen részt venni a munkára jelentkezők felvételi elbeszélgetésén. Elképesztő, micsoda "szakmunkások" jelentkeznének dolgozni. Színkettes bizonyítvánnyal (amit valószínű azért kaptak, hogy ne rontsák tovább a levegőt az iskolában), és hatalmas fizetési és egyéb igényekkel. Aztán ha sikerül kiválasztani közülük néhányat, sokszor nehéz megszokni nekik, hogy ez már nem az iskola. A tanárnak visszapofázhattak, de a művezető vagy az üzemvezető ezt nem tűri. Aztán meg vannak sértődve, hogy kirepítik őket rövid úton. Itt már nincs tankötelezettség, elküldhetőek.
Szóval olyan gyerekeket kéne az iskolában nevelni, akikkel utána lehet dolgozni is, megbízhatóak és értik a szakmát...
Üdv!

janó 2008.12.06. 12:16:39

Én nem ezért vonnám meg a 13 fizetést, hanem a gazdasági helyzet miatt, de ez egy másik történet, nem ide tartozik.
Az viszont (legalabbis számomra) egyértelművé vált (mondjuk régebben is így gondoltam), hogy hiába képzeli magát a tanári társadalom valami különleges privilegizált rétegnek, ugynolyan munka, mint a többi, ugyanannyi hülyével (lástd pl. "én"-t :D ). Persze, mint mindenhol itt is vannak kiváló munkát végző lelkiismeretes emberek (így látatlanban téged is ilyennek képzellek, mert mint ember megállod a helyed az írásaidból ítélve), de semmivel sem többen mint más szakmában, mégis minden tanár azt hiszi, hogy ő minimum 5 doktorival rendelkező akadémikus. Ma már szinte mindenkinek van diplomája, és akár tetszik akár nem, a tanárit az egyik legkönyebb megszerezni. A szememben ennyit is ér.
Az meg, hogy verik/verték a gyerekeket megbocsájthatatlan bűn.

janó 2008.12.06. 12:19:55

Muhari Aladár!

Én úgy látom, hogy az a baj, hogy a tanárok zöme is a pofonok tankönyvéből tanult. Nem tudnak e nélkül fegyelmezni. Pedig lehet. Sokkal nehezebb, de lehet. Vagy szerintetek az életben is egy pofonnal kell rendezni a nézeteltéréseket?

pupak 2008.12.06. 12:23:27

Sasika: no mindegy én nem sajnálom tőletek. és tisztelet az emberséges, jó tanároknak.
de azt be kell látni, hogy a mai gazdasági helyzetért és az ország állapotáért a legnagyobb felelősség az értelmiséget terheli. ami pedig a magyar oktatási rendszer terméke. Ideje lenne elgondolkodni.

énisvoltamgyerek 2008.12.06. 12:30:10

pecsétgyürü befordítása és fegyverként való alkalmazása is hírhedt volt ezen a helyen, ahogy valaki máshonnan már említette. érdekes milyen általános módszerek ezek!
piroska néni rád is emlékszek még, mikor tesitanár voltál a zászlórúddal ütötted a bokám mint egy barom mert a vigyázállás nem volt elég egyenes neked a görbe lábaim miatt!
ó jaj el ne felejtsem megemlíteni piroskanéni kulccsomó támadását a hang irányába ami a sok szertárkulcsnak köszönhetően elég méretes volt.
- nagy és területre ható sebzés, akár több gyerek is megtanítható általa ha tornasorban felsorakoznak!:)

bergeroth 2008.12.06. 12:33:09

Na és ha belegondolok, hogy 40-50 év múlva a mai fiatalság fogja (állítólag) fenntartani a társadalmat, hát még viccnek is rossz...

Szerintem a baj forrása elsődlegesen a szülői nevelésben és mindezek után a tanári megnyílvánulokban keresendő. Amíg az nincs megoldva, addig minden más teljesen felesleges.

Muhari Aladár · http://Banderas97 2008.12.06. 12:33:11

Janó!
Én nem vagyok pedagógus, nem tudom hogyan kellene az iskolában fegyelmezni. Azt tudom, hogy a munkahelyen hogyan kell fegyelmezni...
Viszont jó lenne, ha használható dolgozni tudó gyerekeket kapnánk az iskolákból. Hiszen végül is ezért jártak oda, ezért tanultak x évig, hogy utána eltudják tartani magukat, meg majd a családjukat.
És azt is látom ,hogy a jelenlegi tanítási módszerekkel nem igazán sikerül ez...

janó 2008.12.06. 12:40:24

Muhari Aladár!

Értelek, de ez nem azért van, mert nem verik a gyerekeket (amúgy nem lepődnék meg ezek után, ha szakközépben még ma is vernék), hanem mert a pedagógusok (és azért ne hagyjuk ki a szülők felelőségét se, mert a viselkedést otthon kellene megtanulni) többsége egyszerüen alkalmatlan a gyereknevelésre.

Atom · http://atom.blog.hu 2008.12.06. 12:41:44

Nekem is voltak rossz tapasztalataim, leginkább a tesitanárokkal, ezt meg is írtam:
atom.blog.hu/2008/05/23/egy_keson_kimondott_uzenet

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.12.06. 13:54:16

Én 93ban kezdtem az általánost. Volt egy idióta tanítónő aki gyakran szadizta a gyerekeket, viszont ha jól emlékszem ez "csak" lelki terror volt. (Az egyik gyereket teljesen tönkre is tette, akkor már jobb lett volna 2 pofonnal lerendezni az ügyet...) Mikor átkerültem a másik tesitagozatos osztályba, ott volt egy tanító akit mi készítettünk ki. Csak egyszer adott egy maflást teljesen jogosan az egyik gyereknek, legott vissza is kapta. Többet nem pofozkodott a tanítónő...
Volt még egy idegbeteg cigány tesitanárnő. Ő szigorú volt de legalább igazságtalan. Egyszer kaptam tőle egy jó nagy tockost, mert ő elszámolta a tornasort, egyszer meg egy tesiórai baleset után tovább tornáztatta a sérült gyereket, akinek el is tört a karja emiatt. Azért egyikünk sem halt bele...

Gimnáziumban volt egy matektanár aki rendszeresen lekevert egy nagyot a renitenskedő diákoknak. 99%-ban jogosan, mellesleg ő volt a legjobb matektanár akivel találkoztam. Aztán egy hülye picsának is rávágott a seggére, az meg erre kirúgatta. (Vagy 3 osztály meg akarta utána verni a csajt, nem tudom végül valaki meg is tette-e...)

beyo 2008.12.06. 15:14:21

hm...
egész egyszerűen hihetetlen az emberek képessek a fizikai erőszakat a nevelés eszközeként értelmezni. A verés nem hogy rossz eszköz, nem eszköz. Az, hogy a fiatalság milyen mostanában, nem a gyerek hibája elsősorban, a szüleik hibája, akik konkrétan tesznek a saját gyermekük fejére. Gyereket nevelni felelősség, a létező legnagyobb felelősség. Ha egy gyereket toleranciára és a valóban szabadság értékére nevelnek, hasznára lesz a társadalomnak, mert a diáktársaival is, és a tanáraival is toleráns lesz. De hogy legyen valaki toleráns egy olyan tanárral, aki a fegyelmet csak fizikai erőszakkal képes fenn tartani, de egyáltalán, az egy dolog, hogy fegyelem, és mi van figyelemmel? Lehetsz te fegyelmezett az iskolai padban, mert rettegsz attól, hogy ha csak egy rossz mozdulatot is teszel, akkor már érkezik a pofon, nem koncentrálsz a tananyagra, mert nem érdekel, mert a tanárnak nem az a fontos, hogy értsd, hanem az, hogy kussban ülj az óráján. Ha egy tanár képes úgy magyarázni, hogy az lekössön, nem fog eszedbe jutni, hogy más dolgokkal töltsd az időt. Vannak gyerekek, sok gyerek, akik, komoly magatartás problémával küzdenek, nekik nincs helyük egy normál iskolában, mert speciális figyelemre kell nekik.
A magyar oktatási rendszer úgy rossz, ahogy van. A gyerekeknek értelmetlen dolgokat kell megtanulniuk, olyan dolgokat, amikre aztán egész életükben nem lesz szűkségük. Ez már alapban fusztrációt okoz. A magyar oktatás a teljesítményre és túlzott tudás megszerzésére koncentrál, értelmetlen versenyhelyzetet eredményez. Nem kell mindenkinek hiperértelmiséginek lenni, légy jó abban, amiben jó tudsz lenni, és az iskola szerepe az, hogy rájöjj arra, hogy miben tudsz jó lenni, és esélyt adjon arra tanítással, hogy ezt a lehető legjobban kifejleszd. Ma az iskolákban tömegtermelés van, van olyan iskola, ahol a, b, c, d, e osztály is van, osztályonként 30 gyerekkel. Egy tanárra 20-30 gyerek jut, hogy kapjon így egy gyerek kellő figyelmet. És azért mert a tanár nem képes a figyelmét ennyire szét osztani, kezdődik az ő fusztrációja, el kell kezdeni fegyelmezni, mert képtelenség 30 egyéni érdeket összerendezni. És akkor itt jön az iskolai agresszió és a többi és a többi. Baromira nem embernek való. Az kéne, hogy sokkal több kis iskola legyen, sokkal több tanárnak kéne jutnia egy gyerekre. A kisközösségekben nem kerül elő az agresszió, mert mert meg van a figyelem. A tanár oda tud figyelni egy gyerek egyéni érdekeire, a gyerek úgy fogja érezni, hogy foglalkoznak vele. Sokkal több tanár juthatna munkához. A tanárképzéssel szintén komoly hibák vannak egyébként. A tanárok arra képezik, hogy átadják a tudásukat, de ehhez módszereket a legcsekélyebb mértékben sem kapnak. Ott van sok ember elképzelhetetlen tudással, de ezt embernek való módon átadni már képtelenek, az egyetemeken a tanárképzésnek talán azzal is foglakozni kéne, hogy ezt a tudást a végén gyerekeknek kell majd átadni, az ő nyelvükön és gondolkodásuknak megfelelően. A gyerek nem egy kisfelnőtt, a gyerek az csak egy gyerek.
A NAT (Nemzeti Alap-Tanterv) szintén hibás, egy szar szocialista hagyomány. A gyereknek tudnia kell másodfokú egyenletet megoldani, tudnia kell nemtom hány száz vagy ezer sort, el kell olvasnia az x-y kötelező olvasmányt, tudnia kell mi az elektrolízis, tudnia kell mit mondott II.Leó pápa, mikor volt ez és ez a csata, és még folytathatnám, de persze gondolkoni, nah az marhára kell tudni, lökni a rizsát, annál inkább, és még mindenki rinyál, hogy a magyar gyerekek nem értik a szöveget amit olvasnak. Szerintem, jóval kevesebb alaptudás is elégséges ahhoz, hogy az ember gyermeke rátudjon jönni, hogy mi az a tudás ami kell neki, hogy amit majd csinálni fog abban jó legyen. Ahhoz pedig az agya ne tompuljon el végezhessen olyan logikai feladatokat amik élvezhetőek, olvasson olyan könyvet ami számára is érdekes, legyen a környezete ingergazdag, és eszébe sem fog jutni, hogy verje a társait és, hogy tanár idegein táncoljon és akkor talán tanáraink sem fásulnak bele a munkájukba, és eszükbe sem fog jutni, hogy "most de lekevernék egy pofont ennek a kis köcsögnek!".

Boka 2008.12.06. 16:49:42

"40-50 év múlva a mai fiatalság fogja (állítólag) fenntartani a társadalmat, hát még viccnek is rossz..."

Nem biztos, hogy borzalmas, inkább más !

A szüleinket, nagyszüleinket ért sérelmek talán tompulnak, és csak amiatt esnek egymásnak, hogy a Paris Hilton néni unokája miért kavar Pamela Anderson néni dédunokájával ! Nem lesz betegség, háború, stb. Vagy nem tudom . Nekem addigra szénszálas járókeret kell cserélhető gumidugóval !

beyo 2008.12.06. 17:26:17

kicsit kigazítom magamat:
kihagytam pár vesszőt meg betűt, bocs, rossz a klaviatúrám. Egy javított mondat:
A gyereknek tudnia kell másodfokú egyenletet megoldani, tudnia kell nemtom hány száz vagy ezer sort, el kell olvasnia az x-y kötelező olvasmányt, tudnia kell mi az elektrolízis, tudnia kell mit mondott II.Leó pápa, mikor volt ez és ez a csata, és még folytathatnám, de persze gondolkoni, nah az marhára !!nem!! kell tudni, lökni a rizsát, annál inkább, és még mindenki rinyál, hogy a magyar gyerekek nem értik a szöveget amit olvasnak.

PT 2008.12.06. 20:20:01

Tegyük fel, hogy ismét elfogadott lesz a tanári verés, mint nevelési eszköz.
Még egyszer megkérdezem: KI DÖNTI EL, hol a határ a verést illetően? Mi elfogadható és mi nem az? Ez fontos kérdés, ha elnézőek akarunk lenni ezzel kapcsolatban. ÍA tekintélyelv megakadályozza az objektív vizsgálatot.
Higgyétek el, rengeteg túlkapás történt a múltban, ami nem derült ki és igenis, hogy kárt okozott. Nem ellenőrizhető, hogy melyik tanár alkalmazza helyesen és melyik nem (már ha feltételezzük, hogy a "kellő mennyiségű" erőszak hatásos, szvsz nem az) Saját tapasztalataim negatívak ebből a szempontból. Mai szemmel igenis, hogy nem kicsit túllőttek a célon, amikor méregből cselekedtek a hallgatólagos elnézés mögé bújva.

Aki méltatja ezt a nevelési módot, vajon mennyire örülne, ha az ő gyerekét ütné a tanár?
Ma, gyakorló szülőként bizony borzalmasan érintene, ha egy pedagógus venné a bátorságot és kezet emel a gyerekemre. Így végiggondolva nekimennék annak a tanárnak.
A mai gyermekek hozzáállása véleményem szerint nem a verés hiányából adódik. Valóban elkelne nagyobb szigorúság a nevelés során, illetve nagyobb odafigyelés, de a fizikai agresszió nem helyes, hisz félelemmel nevel, ami később a visszájára sülhet el.

stellaz 2008.12.07. 08:31:56

Hát nem tudom, de én gyerekként is megtudtam különböztetni a nevelő célzatú testi fenyítést, a szimpla idegbeteg vagy megalázó célzatú veréstől.

Ha mondjuk mondták, hogy bokafogás, mert picsánrugás jön, akkor röhögve vártuk, de szerintem egy fenékbe billentést senki nem vesz fizikai erőszaknak, már akinek megvan a józan esze és ezen a földön él.

A pofonokat (talán kettő volt) nem így éltem meg, ezt szerintem sem szabad megengednim az csak megalázásra jó az iskolában.

Ezenkívűl ha következetesen osztják a fenékbe billentést vagy a kokit, akkor van nevelő hatása, egyébként nincsen.

Kérdezzetek meg egy gyereket, hogy ha mondjuk órai pofázásért elkapják akkor mit kér, egy fenékbe rúgást, esetleg kokit, vagy osztályfőnöki intőt?

Meglepődnél, de szinte senki sem az intőt kérné.

A gyerek is tudja, hogy ha kap egy kokit, akkor azzal túl van a dolgon, megkapta a bűntetését, és ennyi, a továbbiakban nem kell vele foglalkozni. Ha intőt kap akkor annak nyoma marad, látják otthon is, az egész amolyan lelki terror, mert az intő önmagában nem bűntetés, csak a vele járó megaláztatások.

Emlékszem, hogy János bácsit mindenki nagyon szerette, pedig jó nagy kokikat tudott osztani, meg a pajeszt is rendesen meghúzta (ennél tovább sosem ment), de rettentő igazságos volt. Örültünk ha Ő jött be órát tartani.
Ugyanakkot Teri néni sosem alkalmazta ezen módszereket, ellenben brutális lelki terror volt a fegyvre. Na azt a tanárt gyűlölte mindenki tiszta szívéből, az óráit meg rettegték.

Most akkor mi van, ezt mivel lehet magyarázni?

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.12.07. 09:37:09

jános bácsit a kognitív disszonanciával lehet magyarázni.

a fenékbe billentés meg fizikai erőszak. és eufemizmus.
az órai pofázásért meg gondolod, hogy ez a három izé az opció? csak és kizárólag?

és: ha valaki nem képes uralkodni a dühkitörésein, és dühből üt gyereket, az nem való gyerek közelébe.
ha valaki előre megfontoltan, düh és felindulás nélkül meg tud ütni nála kisebb/gyengébb/ neki kiszolgáltatott embert, úgymond "nevelési célzatból", az meg pláne nem való gyerek közelébe.

és ha már itt tartunk, nincs nevelői célzatú verés, azok számára, akiknek ez nem evidens, jött létre a törvény. merthogy minden verés (iskolai, otthoni is) büntetendő.

PT 2008.12.07. 09:49:39

Mi is bírtuk a napközis fiatal pedagógus-tanoncokat, akik élen jártak az agresszió tekintetében. A mindennapos koki, illetve fej padba verése (általában azért nem súlyos következményekkel) természetes volt akkor.
Mai ésszel abszurd, hogy ez így ment, és ez még akkor sem mentség, ha egyébként jó fejnek tartottuk őket.

riotgrrl 2008.12.09. 13:23:32

milyen érdekes, hogy szinte mindenki, mindenhol, az áldozatot hibáztatja.

megvertek az iskolában? biztos rossz voltál, megérdemelted!

bánt a főnök? biztos nem dolgozol, megérdemelted!

megvert a férjed? biztos rossz voltál, megérdemelted!

megerőszakoltak? biztos rossz voltál, megérdemelted!

mikor hagyjuk végre abba az áldozat hibáztatását azért, mert nem volt képes megvédeni magát, vagy visszaütni? kedves államunk monopóliuma az igazságszolgáltatás, nem a gyengéké és áldozatoké...

VLaci 2008.12.09. 13:54:18

Olyan jókat nevettem a gyerekverés pártfogóinak beírásain, hogy na! Hát szerintem bízzuk a tanárokra, válasszanak demokratikusan:

Megüthetik a gyereket nevelési célzattal, ha beleegyeznek, hogy a szülők meg őket üthessék meg, ugyancsak szigorúan nevelési célzattal.

Mint néhányan - nagyon helyesen - megírták, a nevelési célú verés jól megkülönböztethető a sima szadizmustól, így ezért a tanárok ezt el fogják tudni fogadni a szülőktől.

Na! Kedves ofö! Késtél a szülői értekezetről? Durr egy pofon (vagy inkább fenékbe rúgás, mert sokak szerint az kevésbé agresszív).

Kedves veréspárti pedagógusok! Ugye jó ötlet? Várom a lelkendező egyetértést.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.09. 14:53:24

VLaci,
van egy kis baj a beírásoddal: akik támogatták a verést, egyáltalán nem biztos, hogy pedagógusok, sőt, inkább nem.

Sváb 2008.12.10. 11:15:33

Ha valaki megütné bármelyik gyerekemet, akkor minimum pert kapna a nyakába. Meg nem verném, mert az macerásabb. Kapna adóellenőrzést (ki korrepetál számlával?) vagyonosodási vizsgálatot, meg minden egyéb okosságot, amivel frankón meg lehet keseríteni az ő és a hozzátartozói életét.

Bár felesleges ezen vitázni. Nincs hozzá joga. Amíg a tanári szakra egy gyenge 3-mas eredménnyel be lehet kerülni, és amíg a hulladékból lesz a tanárok 99%-a, addig az iskola egy kötelező rosz, amit túl kell élni. Sok haszonosat úgy sem tanít, csak papírt ad.
DE! A gyereket igenis arra kell megtanítani, hogy küzdjön, álljon ki az igazáért, és csak azért ne tiszteljen senkit, mert beosztása van. A tiszteletet ki kell érdemelni, és nem lehet kikényszeríteni. A tanárok zöme azonban erre képtelen.
Felesleges emberek, felesleges tárgyakkal, a csalódott, sikertelen élet terhével, és hatalommal a náluk gyengébbek felett. Veszélyes kombináció...
És itt van a szülő felelőssége, hogy megtanítsa a gyereket az efféle emberek ellen harcolni, és kivívni a maga igazát.

foreigner · http://foreigner.blog.hu 2008.12.14. 16:04:23

Krisz hozzászólásához írnék.

Többször írta, hogy akit vertek, az maga sem képes anélkül gyermeket nevelni, hiszen nem tudja hogyan kell. Ezt vissza kell utasítanom.

Régen sokat foglalkoztam gyermekekkel, hiszen középiskolában óraadóként, egy alapítványnál pedig nehéz sorsú gyermekek mentoraként dolgoztam évekig és a testvéreimnek összesen 5 gyermeke van, akik sokat voltak velem. Most például egész nyáron nyaralt kettő közülük. Soha, egyiket sem ütöttem meg, eszembe sem jutott, pedig néha elég nehéz helyzeteket kellett megoldani. A legdurvább nevelési módszerem az volt, mikor némelyiknek elmagyaráztam, hogy értékelje, hogy ne ütöm meg, mert ha nem viselkedik, akkor mehet az anyjához.

Most hatodik hónapos várandós vagyok és már az elején kifejtettem az apának, hogy egyetlen egyszer sem ütheti meg a lányomat. El sem tudom képzelni, hogy valaha kezet emeljek egy gyenge, védtelen, rám szoruló teremtésre. Azt gondolom, hogy értelmes magyarázattal felfogja ő is (a saját szintjén), hogy mit miért szabad és mért nem. Eddig bejött.

Pedig ütöttek engem is. Iskolát is váltottam egy szadista biológiatanár miatt (akinek az apja életét mellékesen az édesanyám mentette meg). Rettegtem az orosztanártól és felsőben az osztályfőnöktől is. Szüleim afféle régimódi stílusban neveltek, így otthon is kaptam néha. Volt, hogy az agresszió leengedése miatt, volt, hogy "jogosan", mégis imádom őket. Ha mindenkinek ilyen szülei lennének, jobb lenne a világ.

Gyermekként önbizalomhiányos, béna, ügyetlen, félénk kislány voltam telve félelmekkel. Mára szerencsére kinőttem, de még ma is szívesen megfojtanám egy kanál vízben azt a három 'tanárt', aki megkeserítette a gyermekkoromat.

De nem fogok megütni soha gyermeket. (Felnőttet se, de ez nem ide tartozik.) Elképzelhetetlennek és elfogadhatatlannak tartom bármilyen erősségben, bármilyen formában és bármilyen okból is.

A verés, az agresszió agressziót szül és így nincs létjogosultsága civilizált emberek között. Aki pedig a tetejében egy védtelen gyermeket üt, az nem való se tanárnak, se szülőnek. Így gondolom.

Elnézést a hosszúságért.
süti beállítások módosítása