HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Miről szólt egy éve a népszavazás?

2009.03.08. 15:52 sasika61

 

Ugyan egy év telt már el ama nevezetes népszavazás óta, de az utóbbi időben annak értelmezése többször is napirendre került, leginkább a miniszterelnök jóvoltából. Gyurcsány Ferenc aktuális turnéján  hivatkozott rá abban az összefüggésben, hogy ez volt az a döntés, amely végleg lehetetlenné tette a „reformokat”; lassan már ott tartunk, hogy az ország pénzügyi összeomlása éppúgy a népszavazás következményeként jelenik meg retorikájában, mint a gazdasági csődhelyzet. Ez persze a felelősséghárítás tipikus esete, amellyel legfeljebb a lélekgyógyászoknak van kezdenivalója, de talán mégsem érdektelen, mi motiválta a mindenki számára meglepő tömeges igeneket.
 
Magamból indulok ki, annál is inkább, mert nemrég egy más témájú cikkem hozzászólója felelősségre vont - Gyurcsány nyomán -, hogy én magam is felelős vagyok az ország mostani pénzügyi helyzetéért, mert igennel szavaztam. Nem akarok abba a hibába esni, mint a miniszterelnök: tényleg igennel szavaztam, a rám eső részt vállalom, azt viszont már kétlem, hogy az így kieső jövedelmek rendítették meg végzetesen az államháztartást. Ahol még a teljes csőd közelében is jut 3 milliárd egyes alapítványoknak (Tom Lantos), ahol mindig van pénz egy pár Hócipőre, tanácsadásra stb., ott nehezen hihető, hogy a kieső néhány tízmilliárd miatt olyan a helyzetünk, amilyen.
 
Részben a kedves kommentelőnek, részben balliberális olvasóimnak – vannak ilyenek!, ezúton is üdvözlöm őket - szeretném elmagyarázni, mi motivált engem, s bár nem tudom, példám milyen mértékben általánosítható, de hogy nem egyedi, abban biztos vagyok.
A népszavazási kérdéseknek anyagi vonzatai közül engem kettő egyáltalán nem érintett volna egyelőre (vizitdíj, kórházi napidíj), a tandíj ügye talán igen, de ezzel együtt is le kell szögeznem: nem anyagi megfontolásból utasítottam el a kormány javaslatait, semmiképpen nem ez volt a fő szempont.
 
Más indokaim voltak. Kiindulópontom az volt ugyanis, hogy a kormány erkölcsileg megbukott, a választásokat irdatlan hazugságokkal nyerték meg, egy szót sem szóltak a tényleges terveikről, pl. itt, Egerben a miniszterelnök a kampány során látványos prezentációban mutatta be, hol mi fog épülni, megújulni, mekkora fejlesztések lesznek, minden egyébről hallgatott. Amikor pedig még szintén a kampányban nyilatkozott a később népszavazásra föltett kérdésekről, kifejezetten tagadta, hogy ilyesmire készülnének, sőt, Orbán Viktort vádolta hazugsággal, riogatással. Az erkölcsi bukásnak számtalan összetevőjét felsorolhatnám még, Őszödtől a rendőrterrorig, ezek csak alátámasztották, hogy ez a kormány egyrészt az én szememben illegitim, ráadásul alkalmatlan.
 
„Hová forduljon az ember, ha nem tartozik a harcosok közé, / nem dob be ablakot, nem tép föl uccaköveket?” – kérdi József Attila, s valami hasonlót éreztem én is. Szerintem velem együtt sok százezren lehettek, akik nem tartoztunk a harcosok közé, akik nem örültünk a fölgyújtott tv-székház látványán, mert a mi tulajdonunk égett, nem akartunk kukákat borogatni, kirakatokat betörni, mert azokat szintén a magunkénak éreztük, sőt, még rendőrre sem akartunk támadni, mert minden ellenszenvünk ellenére úgy gondoltuk: még a rendőrség is a miénk, de legalábbis a miénk lehet. Ugyanakkor elviselhetetlennek éreztük, hogy semmit ne tegyünk, torkig voltunk a kormánnyal, annak nagyképű minisztereivel s leginkább a miniszterelnökkel. A népszavazás, szinte az ott feltett kérdésektől függetlenül, erre az érzésre, indulatra kínált egyfajta kiutat: a lehető legdemokratikusabb módon jelezhettük, hogy elegünk van.
 
Ha a miniszterelnök tényleg olyan demokrata lenne, mint amilyennek festi magát, még aznap este le kellett volna mondani. Őszöd után még hihette, hogy vannak, akik helyeslik azt a stílust, tartalmat, magatartást - ebben az érzésben szégyenteljes módon szerepet játszottak értelmiségiek is, mint pl. a számomra nagy csalódást okozó Nádas vagy Esterházy. Még 2006 őszén is gondolhatta, hogy a törpe kisebbség tüntet ellene az utcákon: a békés többség, akik otthon maradtak, azok mellette állnak. 2008 márciusa után semmiben nem hihetett többé. Tudnia kellett, mert azért a maga módján értelmes ember, hogy itt valójában rá mondtak nemet. Tudnia kellett és le kellett volna vonnia a következményeket.
 
Az utóbbi nem történt meg máig sem. A népszavazás azt is megmutatta ezáltal, hogy a miniszterelnök valójában nem demokrata: bukása annál csúfosabb lesz, minél később érkezik el.

336 komment · 1 trackback

Címkék: közélet gyurcsány ferenc népszavazás évfordulója

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr90989435

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: polmavo 2009.03.09. 07:30:01

A hülyeségre büszkének kell lenniHát akkor Sasika rilódid, és megismételem: sajnálom a tanítványait. Annak idején mi úgy tanultuk, egy tanár minimum írni-olvasni tud.Hát nem. De legalább bele is ordítja a szélbe, és persze csápol neki a többi analfabéta,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.03.08. 17:20:27

Az a népszavazás, a hülyeség ellen volt. Az szdsz-nek és 2 prominens képviselőjének( Molnár L. és Horváth Á.) köszönték meg a szavazók a munkát. Mert nem a 300 ft-os vizitdij volt a lényeg, hanem hogy aki dolgozik, az fizet maga után és a cége, szintén fizet -nem is keveset. Amellett, még az is felmerült hogy a cégek és dolgozók, kössenek külön biztositást ha, normális ellátást akarnak kapni. Ezért rágott be a jónép! Az hogy Gyurcsány erre fogja illetve ezt nevezi reformnak, legalább annyira demagóg mint Fodor, aki azt mondotta hogy azért 310 ft, az euró, mert nem szavazták meg annó a vizitdijat és az ö reform elképzeléseiket! De mik voltak a reformok:- kórházak bezárása, osztályok összevonása, tvk, kórházi széfek, stb. Ez lett volna a reform? Aki ilyet mond, az --már bocsánat--klinikai eset! Segitek neki bejutni egy pszich. osztályra, csak szóljon!

Corry 2009.03.08. 18:17:09

Nekem nem volt a népszavazásnak egyetlen pozitív szereplője sem.
A szoci-szadi vonalat leírtad sasika, nincs szándékomban vitatkozni vele.
A fidesznél azért meg kéne említeni azt a kampányplakátot melyen az állt kábé, hogy "Sokat spórolhat!" Azért ezt se tudom szép szavakkal illetni, maximum annyit tudok méltányolni, hogy megpróbálták színvonalban lehagyni a mi Ferinket, aki köztudottan ezen a téren erős versenyző.

Számomra ez a népszavazás egy pótcselekvés volt. Hiányzik a választási rendszerből ugyanis a visszahívás lehetősége. Ezt úgy kéne megadni az embereknek, hogy ne lehessen ezzel visszaélni, de aki pl, mondjuk manapság össze tudna gyűjteni mondjuk szavazókörönként 40% -nyi aláítást (ami azért egy elég szigorú szám), ott vissza lehessen hívni a képviselőt. A szigorúságon lehet vitatkozni, az elven valószínűleg nem, mert ez az egyik ok, hogy itt vagyunk és a miniszterelnök pedig, még mindig, majdhogynem inverz "közkívánatra" a Nemzetmentő Feri.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 18:31:05

Számomra az a szörnyű, hogy tétlenül ülünk, mert nem tudunk mit csinálni. Nem kívánjuk Ferkót, nagyon nem. De a kezünk meg van kötve. Nem vagyok biztos benne, de attól tartok, hogy egy demokratikus államnak nevezett országban, ennek nem így kellene lennie.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 18:34:03

Nem is kell nagyon spekulálni azon, miről szólt a népszavazás, hiszen az embereket megkérdezte róla a Medián.

"Ön szerint mi a népszavazás legfontosabb tétje?"

53% - milyen lesz az eü. és felsőokt. jövője
23% - marad-e a jelenlegi kormány
14% - hogyan alakul a kormány politikája a jövőben
6% - mekkora lesz az állam / a polgárok felelőssége
4% - nt/nv

37% tehát nyomásgyakorló eszköznek tekintette a népszavazást. Az első válasz (53%) sokféleképpen interpretálható, de azt hiszem, megkockáztathatjuk, hogy a lakosság mindenekelőtt meg akarta fékezni a "reformokat" (több-biztosítós rendszer és elmozdulás a felsőoktatás privatizációja irányába). Valószínűleg nem sokan érezték úgy, hogy 300 Ft-ról szól a szavazás. Horn Gábor pontosabban megállapította, miről szólt.

A fenti közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy 6% volt fogékony a szadesz lila, értelmetlen ideológiai lózungjaira.

Szerintem a lakosság saját nagyon jól felfogott érdekében szavazott a horváthi-molnári "reform"-folyamat megtorpedózása mellett és a gyenge teljesítményt nyújtó Gyurcsány-kormány ellen.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 18:37:28

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Úgy van megcsinálva az alkotmány, hogy nem lehet ciklus közben megbuktatni a kormányt, így az gyakorlatilag négy évre szabad kezet kap. Hogy ez demokrácia-e, az attól függ, ki mit ért demokrácián... de az alkotmányról kár is vitázni, mert csak 2/3-dal lehet módosítani, ugye.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 18:41:54

@dzsucseharcos: akkor csak egyet tehetünk, számoljuk a napokat, hogy mikor lesz ennek vége. Bár attól tartok, hogy a következő ciklus sem lesz jobb.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 18:42:33

@Corry:
természetesen pótcselekvés is volt (ámbár nem hanyagolnám el, hogy általa más "reformnak" nevezett akciók is talonban kerültek). A jelenlegi alkotmányos berendezkedés mellett nem hiszem, hogy többre futotta volna, parlamentáris-békés úton.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 19:03:35

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: A következő ciklussal kapcsolatban én optimista vagyok. A gazdasági vészhelyzet ugyanis kikényszeríti a szükséges intézkedéseket, a népszerűtlen fejleményeket pedig az előző kormány számlájára lehet írni.

A válság megoldásához nincs szükség különleges zsenikre: már maga egy átlagos, józan kormányzás csodákra lenne képes. Egy átlagos, akár jellegtelenebb miniszterelnökkel is. Gyurcsánnyal az a baj, hogy nagyon messze van a még normálisnak nevezhetőtől az, amit művel. Az egész gyurcsányi "kormányzás" lényege az állandó egyeztetés, tárgyalás, az évszázad legnagyobb reformjainak kéthetenkénti bejelentése, majd visszavonása stb., aminek az eredő hatása semmittevés és sodródás. Impotensebb, határozatlanabb és gyávább politikust elképzelni is nehéz, mint az állítólag "lendületes" Gyurcsány. Egy Gyurcsány-mentes MSZP, Fidesz vagy akármilyen más Gyurcsány-mentes kormány ennél sokkal többre lenne képes, már csak azért is, mert a következő miniszterelnökre kisebb nyomás fog nehezedni (kb. mindent Gyurcsányra kenhet, és joggal).

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 19:10:57

@dzsucseharcos: én nem vagyok túl optimista a jövőt illetően. Sőt. Véleményem szerint az a baj, hogy nincs választási lehetőség, vagyis két rossz közül tudunk, tudnánk csak választani. Kellene egy normális vezető, na és persze normális aparátus. Erről írtam is egy posztot, (tudtad.blog.hu/2009/03/06/ki_legyen_a_vezer) és tudod kit javasolt az egyik hozzá szóló miniszterelnöknek? Varga Mihályt.

Corry 2009.03.08. 19:20:44

@sasika61: @Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:
Ma a választás ebben a formában nem sokat ér. Ha ugyanis egy képviselő, vagy bárki megígéri, hogy ha megválasztják lefesti az utat kékre, akkor erre semmi, de semmi nem kötelezi, talán egyedül a Btk. a lehetőségek határa, és ebbe is beleszaladnak néhányan.
De visszatérve az útfestésre, ha a képviselő a választás másnapján már megy rózsaszín festékért a boltba, mert utat fog festeni, nem tehetsz semmit.

Ez így azért eléggé rossz.

Corry 2009.03.08. 19:22:28

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: A Varga Mihályt én is nagyon szeretném, nincs ezen mit fennakadni, az egyik legjobb fideszes politikus.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 19:23:04

@Corry: nem tudom, ez máshol is így működik, vagy csak magyar kiváltság?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 19:26:22

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Szerintem naiv elképzelés, hogy egy Orbán (vagy egy Kovács, vagy egy Medgyessy, vagy akárki) kormányra kerülve mondjuk pontosan olyan színvonalú kormányzást valósít meg, mint ami azokból a lakossági fórumokon való felszólalásaikból szűrhető le, amin a finnyás értelmiségi média szívesen csámcsog. Aki azt hiszi, hogy Orbán vagy akárki más populista megszólalásaiból populista politikai következik, az nincs tisztában a pol. kommunikációnak azzal a szabályával, hogy egy modern, nagy néppártnak többféle üzenetet is hordoznia kell, és különféle célcsoportjait eltérő stílusban és ugyanazt a témát eltérő aspektusból tárgyalva kell tálalnia. Egy politikai párt egy bonyolult üzem. Vannak benne szakértők, meg van egy sztár, egy frontember. Nem a frontember dakota közmondásain kell lemérni a szakmai felkészültséget, hanem a szakértői háttércsapat javaslatain. Amit időnként Járai, Chikán stb. elmond, az azt mutatja, hogy józan elképzelések vannak jobb- és baloldalon is arról, hogyan lehet megoldani a gazdasági helyzetet. De előbb meg kell nyerni a választást. Igen, ehhez lehet, hogy most hazudni is kell rendesen. Vagy legalábbis rébuszokban és általánosságokban beszélni, vagy magasröptűen, vagy költőien, elkerülve a közvetlen hazugság ódiumát. Orbán nemcsak a kolbásztöltő fesztivál "Viktor"-a, hanem a Kéri-beszélgetésen megszólaló politikus is. Nem kell félni tőle. Ahogy a baloldaltól sem: Medgyessy pl. képes volt ígérni, megnyerni vele egy választást, és aztán beindítani egy kiigazítást, ami sikerrel járt volna, ha nem üt be Gyurcsány 2004-ben.

Igen, egy normális vezető kell, aki megnyeri a választást, és ezzel lehetővé teszi, hogy valamelyik szakembergárda életbe léptesse azokat az intézkedéseket, amik szükségességében a "jobboldali" és a "baloldali" hátterű szakértők elég nagy részben egyetértenek. Tehát nem zseni kell, nem kirobbanóan jó vezető, nem igazságos mátyás, hanem minimálisan egy nem zakkant politikus. Vagyis egy nem-Gyurcsány. Szerintem az már elég lenne.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 19:29:43

@dzsucseharcos: jogos amit mondasz, de tényleg ne Ferli legyen a "sztár"! :D

Alvarez 2009.03.08. 19:45:56

Lehet, hogy ennek a cikknek én voltam az egyik ihletője?

Sajnos úgy látom 1 év kevés, hogy Sasika belássa felelőtlenségét. Azon mérgelődöm, hogy miért kell a magyar embernek a dühét saját maga eltiprásában kiélnie? A tavalyi népszavazás kísértetiesen hasonlít a bősi erőműhöz, amit 20 éve sikerült elcsesznünk. Ott mára kiderült, hogy mindenben Magyarország járt rosszul: a dunányi pénz amit beletoltunk most a szlovákoké, áramot nem kapunk semmit, a vízzel a szlovákok rendelkeznek, de legalább még most is fizethetjük a kártérítést néhány osztrák cégnek az elmaradt haszon miatt. Totális bukás.

Mindez miért? Mert ez a sutyerák magyar "értelmiség" a saját tökét kezdi szétcincálni, amikor a politikusaival van baja. Pótcselekvésnek jó, csak egy kicsit drága. És ostoba, pedig hány Nobel díjasunk van, ugye.

Asidotus 2009.03.08. 19:50:04

Szerintem a kormány Öszöd után nehéz helyzetbe került, és ez 2008. márciusában ki is derült, hogy mennyire. A népszavazás bebizonyította, hogy Gyurcsány elvesztette a hitelét, a kormányzásképességét, mert onnantól kezdve bármit is kitalálnak, ha a Fidesznek nem tetszik, akkor lenépszavazják.
Márpedig nekünk hülye népünk van, akinek szépeket kell hazudni, hogy egy párt a kormányra kerülhessen. Igazsággal nem fog soha, egyedül most, amikor akkora bajban van az ország és a baloldal, hogy Orbán Viktor mondhat bármit, ami fáj, úgyis megszavazzák. Soha többet nem lesz olyan, hogy igazsággal meg lehet nyerni egy választást.

2009.03.08. 19:50:21

Ha már a lehetséges miniszterelnöknék tartunk, én megmondom öszintén nem látok a magyar politikai palettán olyan embert, aki szakember, hozzáértö, komoly tapasztalattal bir, külföldön elismert, céltudatos és kemény, határozott fellépésü. Mert amig a pártok meghatározó emberei vannak, a " politika csináló" helyeken, addig mindig a pártelit, az öket szorosan támogatók, a különböző érdekcsoportok határozhatják meg az irányt. Mert a lobby-csoportok érdeke és az ország, a választók érdeke, legtöbb esetben nem esik egybe.Igy, én nem tudok most olyan embert, aki erre képes lenne.Bár lehet hogy tévedek, de Viktort inkább a Közt. elnöki funkció jobban érdekli, mint a min. elnöki szék. Ha megnyerik a választást--többet mint 2/3- ot --igy ez is meglesz.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 19:51:20

@Nűnű: nyert itt valaki, valaha is igazsággal választást? én nem emlékszem.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 19:52:24

@Corry: Ezért kell megnyírbálni a hatalomban maradás lehetőségeit.

- Tudatosítani kell, hogy a 4 évenkénti választás az egy maximum.
- Jogot kell adni az embereknek, hogy közvetlenül elzavarhassák a jelenlegi országgyűlést egy népszavazással.
- A miniszterelnök pozícióját gyengíteni kell, a köztársasági elnökét pedig erősíteni.

Pelso.. 2009.03.08. 19:53:12

Szóval, ez egy szép politikai játszma volt.
A szocik nem mérték fel, milyen veszélyei lehetnek a legneuralgikusabb tétel, a vizitdíj bevezetésének. A Fidesz ügyesen rátapintott a leggyengébb pontra, kockázat nem volt, a végeredmény előre látható.
(Azért, az hab ám tortán, hogy eltörlése után az orvosi kamara azonnal kérte a kompenzációt, azóta is fizetjük a költségvetésből....)

Dzsucseharcos,
Egyetértek, a GYF nélküli MSZP szélesebb mozgástérrel rendelkezne, de mára már mindegy nekik.
Mi a véleményed, egy OV nélküli józan, közép-konzervatív (nem csak annak kommunikált) Fideszről...?
Írod:"egy normális vezető kell, aki megnyeri a választást" -mindegy, hogyan?? -úgy, mint ahogy sokak szerint 2006-ban?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 19:54:11

@Corry: Pénzügyminiszternek kiváló lesz, de miniszterelnöknek nem alkalmas.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 19:54:45

@Alvarez:
ami az ihlető személyt illeti, megérzésed részben talált.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 19:55:07

Lehet hogy kinevettek, de én ebben az LMP-ben látok némi fantáziát.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 19:58:21

@Pelso..:
bár nem tőlem kérdezted, de szerintem OV nélkül nincs "józan, közép-konzervatív (nem csak annak kommunikált) Fidesz". Lehet őt utálni, fintorogni, nem árt a tényekkel számolni. A tények mindig fontosabbak, mint az illúziók.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 19:59:49

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:
még nem ismerem annyira őket, hogy véleményem legyen róluk.

mrs. white 2009.03.08. 20:01:04

Mai napig eszembe jut hogy 2003 nyarán még most is szégyelem veres (heves) megyei lakosként, a strandon a szélsőséges nacionalist fasiszta magyar nemzetet olvastam. Amelyben nem másról mint a közeljövőben bekövetkező adósságspirálrol ikerdeficitről értekeztek. Ismétlem 2003 nyarán de akkor már túl voltunk megyó proggrammján. Vagy a főnőköm a csiksomlyói bucsúban találkozott Csáth Magdolnával a közgaszdásszal 2006-ban. Miután jobboldali egyén ezért beszélgetésbe elegyedtek. Azt mondta hogy pár éven belül családok tizezrei fogják elveszíteni a lakásukat mert nem fogják tudni fizetni a részleteket. Nyilván voltak akik látták mi folyik, az is igaz hogy a gazdasági válság a katalizátor szerepét töltötte be. De ennélkül is rosszul mentek a dolgok. Akik ezt felismerték azok protest szavazata volt a vizitdíj ellen, mert önmagában nem a 300 forint volt a baj, hanem szerették volna megállítani azt a kisérletező kedvet ami már pár éve tartott és egyre rosszabb lett a helyzet. A fő gond hogy ha már ez a szerencsétlen nem mondott le az öszödi beszéd után legalább halgassa meg Heim Péter értékelését róla és a helyzetről mert annyira hülyének én sem gondolnám hogy a történelem könyvekben gyakorlatilag number one-ként, elszőszámú gonoszként szerepeljen aki tönkretette az országot. Attól sokkal hiúbb, pedig valszeg ez lesz a sorsa, mert a küldetéstudat erősebb nála. Talán még a pártjában ha volna egy szemernyi jóérzés akkor félreállítanák őt és egyuttal magukat is mert egyre inkább úgy látom ebben a tempoban már jövő tavasszal sem lesz értelme egy váltásnak.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 20:01:21

@Pelso..: A 2006-os verzió nem ismétlődhet meg szerintem, mert nem lesz miből osztogatni a választás előtti fél évben. A kampányidőszakban a politikusoknak többé-kevésbé nyílt lapokkal kell majd játszaniuk. Talán megkönnyebbülésnek is érzik majd, hogy nem kell Kánaánt ígérniük tekintettel a válsághelyzetre.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 20:02:27

@sasika61: amit a honlapjukon írnak, elég impozáns. Bár aki ígérni sem tud, az az igazán szegény. Szokták volt mondani.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 20:02:46

@dzsucseharcos: Azért nem kell ennyire relativizálni Medgyessyt, csak Gyurcsányhoz képest tűnik jónak.

A posztod nagy részével egyetértve egyébként csak azt tenném hozzá még, hogy egy vezetőnek az általános alapelvek, irányvonal kijelölése és a megfelelő beosztottak kiválogatása a feladata (és a felelősség vállalása).

Medgyesssynél adott volt a klientúra, egy kifejezetten gyenge kezű vezető volt. Gyurcsánynál szintén adott a klientúra, de átbillenve a ló másik oldalára a még erősen behatárolt oldaláról is személyes hatalmi szempontok alapján válogatott össze egy gárdát.

Ennek az lett a következménye, hogy Gyurcsány kézivezérel mindent, nem szakemberek hozzák a döntéseket, amikor a legtöbb esetben szakmai döntések kellenének. Egy Veres, Szűcs Erika, Bajnai, Draskovics, Szilvásy, Göncz vagy Gyenesei szakmailag alkalmatlanok a minisztériumaik vezetésére, de nem ez volt a szempont hanem a Gyurcsányhoz való hűség.

Ez szépen tetten érhető amúgy az eheti külpolitikai fiaskóból is: Gönz csapatának ki kellett volna puhatolnia a külföldi hozzáállást, Veresnek tisztában lenni a realitásokkal és neki vagy Simornak kellett volna tárgyalni menni.

Nincs ezermester a világon, főleg akkor ha valaki a saját túlélésével van elfoglalva ezért akkora káosz a mai magyar kormány.

Neocon 2009.03.08. 20:03:08

Jaj Istenem, amikor a magyar neplelek megszolal es indulataban sajat magat szarja le - na kb. ez jutott eszembe arrol amit Sasika irt (Alvarez szepen ki is fejtette ezt a gondolatot).
Attol a hulyesegtol meg az isten mentsen meg minket, hogy a megvalasztott kormanyt nepszavazassal le lehessen valtani, mar most latom, ahogy felevente vagy ahogy be lehet izzitani az embereket kormanyt valtunk - az lesz am a moka!
Hat hogy a francba lehetne barmilyen az embereknek az adott pillanatban kellemetlenseget okozo, de kesobb hasznukra valo reformot megcsinalni? Az emberek tobbsege mindig azt nezi majd, hogy mennyivel lesz kevesebb a penztarcajaban, eszebe sem jut, hogy az orszagnak szuksege van az adott reformra, kulonben lemarad a versenyben vagy hogy igy lesz kesobb tobb munkahely vagy hogy igy lehet megakadalyozni, hogy osszeomoljon az egeszsegugyi rendszer stb.
Ugyanez igaz a kepviselok visszahivhatosagara.

Asidotus 2009.03.08. 20:03:59

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:
Még nem nyert.
Arra gondoltam, hogy most a Fidesznek annyira kedvező a helyzet (egy Gyurcsányt kellene lenyomni), hogy most nyugodtan kimondhatná az igazságokat is, akkor is nyerne.
Mert sajnos nagyon kemény igazságok kimondására van itten most szükség:
-egészségügy
- nyugdíjasok
- cigányság
- vasutasok
és még nagyon sok olyan téma, mai az érintetteknek nagyon fájna, legalábbis rövidtávon mindenképp.
Most itt a soha vissza nem térő alkalom, mert válság van, mert Gyurcsány elkúrta, stb. Most mindent meg lehet csinálni, anélkül, hogy a jajgatókra kellene figyelni.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 20:04:57

@Alvarez: Az emberek többségének volt egy világos akarata az egészségügyben, oktatásra vonatkozóan. A kormány úgy gondolta, hogy még itt van egy pár százezres fantom szovjet hadsereg és nem számít, hogy mit gondolnak az emberek.

Rácsesztek.

Váltsuk le a népet, mi?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 20:07:01

@janos551: Orbánnal szeret riogatni a baloldal, de több demokrácia szorult a kisujjába mint az egész baloldal egészébe.

mrs. white 2009.03.08. 20:07:15

@janos551: Abban a szerencsés helyzeteben vagyok hogy ismerek egy nem magyar származású tolmácsot az eu-ból személyesen. Képzeld el hogy Orbán Viktor a terjesztett legendával ellentétben külföldön elismerik sőt továbbmegyek ő mármint a tolmács kifejezetten utálja az eu ban lévő szocikat a fidesz tagokat pedig tiszteli. Hangsulyozom egy kivülállóról van szó. Az hogy külföldnek mi a véleménye nem a népszabadság és népszava vélemény rovatából kell megismerni.

mrs. white 2009.03.08. 20:08:03

@sasika61: Majden a másik nagyvárosból.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.08. 20:09:33

@Nűnű: igen a Fidesznek tényleg kedvez a helyzet. Nem véletlen, hogy nincs programja Viktoréknak. Az MSZP megvalósít valamilyen reformokat, minek eredményeként kitör a paraszlázadás. Ezekután csak el kell foglalni a trónt.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 20:09:47

@Neocon:
az az érzésem, kissé lenézed az embereket. Nem mintha nem lennének bizonyítékok, hogy jogosak a félelmeid, de akkor is, én nem vagyok ennyire rossz véleménnyel róluk, magamról, magunkról.
Egyébként pedig kíváncsi lennék, szerinted mit tehettem volna ilyen előzmények után? Mellé kellett volna állnom annak a kormánynak, akit megvetek, ráadásul a terveiben sem láttam, látok semmi előrevivőt?

Beren 2009.03.08. 20:13:15

@mrs. white:

"a kisérletező kedvet "

Én pont úgy látom, hogy semmit nem tettek. A legnagyobb hibának azt tartom, hogy évek óta nem tesz semmit a kormány csak sodródunk, amerre a szél visz. Legalább kísérleteztek volna valami új dologgal, bármivel.. Komolyan, legalább akkor tudnánk, hogy megpróbáltak valami eredetit tenni, de nem jött össze. De konkrétan semmi nem történik évek óta, pedig még a mintákat is eléjük teszik többen, hogy nesze, ezt kéne csinálni. De nem, jönnek a lózungok, meg a nekigyürkőzés negyedévente, aztán kicsit fasisztáznak és minden marad a régiben. Szánalmas.
Teljesen egyetértek Sasika írásával, én is ellenük indultam szavazni. (igaz a végén csak a tandíjra mondtam igent, a többire meg érvénytelent.)

morpho 2009.03.08. 20:15:20

" Ahol még a teljes csőd közelében is jut 3 milliárd egyes alapítványoknak (Tom Lantos), ahol mindig van pénz egy pár Hócipőre, tanácsadásra stb., ott nehezen hihető, hogy a kieső néhány tízmilliárd miatt olyan a helyzetünk, amilyen"

"le kell szögeznem: nem anyagi megfontolásból utasítottam el a kormány javaslatait, semmiképpen nem ez volt a fő szempont"

Most akkor fontos az anyagi megfontolás,vagy nem?


"Kiindulópontom az volt ugyanis, hogy a kormány erkölcsileg megbukott, a választásokat irdatlan hazugságokkal nyerték meg"

Minden demokráciában minden szavazást így nyernek meg.Az Orbán is így jutott hatalomra '98-ban.Ha elhitted,megérdemled,bár szerintem te nem hitted el,most meg más nevében vagy felháborodva.

"Amikor pedig még szintén a kampányban nyilatkozott a később népszavazásra föltett kérdésekről, kifejezetten tagadta, hogy ilyesmire készülnének"

Igaz,pont úgy,ahogy Orbán Viktor is kifejezetten tagadta a '98-as választás első fordulója után,hogy ő valaha is koalíciót kötne a Torgyán József vezette kisgazdákkal...Mégsem kezdeményezett senki népszavazást. A politikusok hazudnak,majd megszokod.

"Őszödtől a rendőrterrorig, ezek csak alátámasztották, hogy ez a kormány egyrészt az én szememben illegitim, ráadásul alkalmatlan"

Ez nem bizonyít semmit,ez a te véleményed.Másnak meg más a véleménye.

"A népszavazás azt is megmutatta ezáltal, hogy a miniszterelnök valójában nem demokrata: bukása annál csúfosabb lesz, minél később érkezik el"

Ez fából vaskarika.Egyrészt a népszavazáson nem az volt a kérdés,hogy menjen-e a miniszterelnök,mégha a fidesz azt is hazudta,hogy majd menni fog.Másrészt azért te is tudod,hogy nem 70%-os elsöprő népakarat voksolt az igenek mellett.

Ami meg a népszavazást illeti.Ez ma már nem érdekel az ég világon senkit sem és az egész arról szolt,hogy újra elhitették ezzel a szerncsétlen néppel,hogy még mindíg a szocializmus a nyerő.A vicc az egészben az lesz,amikor másfél év múlva bevezeti majd a fidesz a vizitdíjat,meg a tandíjat,mint minden normális demokráciában és majd aszocik fognak népszavaztatni ellene.Egyébként arra sem fogok elmenni,mert nettó kamu az egész.

Azt meg hogy minek idekeverni ismert és elismert magyar írókat,meg a Tom Lantost idekeverni??

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 20:15:41

@Neocon: "Attol a hulyesegtol meg az isten mentsen meg minket, hogy a megvalasztott kormanyt nepszavazassal le lehessen valtani, mar most latom, ahogy felevente vagy ahogy be lehet izzitani az embereket kormanyt valtunk - az lesz am a moka!"

Ez egy demagóg álláspont. Egy csomó nyugati országban, köztük Szlovákiában is lehetőség van népszavazás útján feloszlatni a parlamentet. Ez mégsem gyakori, miért? Azért, mert az ottani kormányok nem tehetik meg, hogy durván, felhatalmazás nélkül szembemennek az emberek akaratával.

Mellesleg ha belegondolsz, mit jelent az, hogy " felevente vagy ahogy be lehet izzitani az embereket kormanyt valtunk", akkor rájössz, hogy több embernek kellene az országgyűlés feloszlatására szavaznia mint amekkora szavazótábora van a mostani Fidesznek.

Demagóg a demagógiával való riogatásod. Ha nincs támogatottsága a kormánynak és az emberek ezzel párhuzamosan azt szeretnék, hogy ne töltse ki a ciklusát, az ellen nincs helye kifogásnak, árulásnak. Ez a demokrácia. Hidd el, az emberek többsége nem fog félévente megszavazni egy kormányváltást, hiszen feltehetően nem félévente fogja megváltoztatni a fél magyar társadalom a politikai preferenciáját.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 20:16:18

@mrs. white: Miért, a jelenlegi világválság, amiről a közönség azt hiszi, hogy 2008 őszén pattant ki, már 2007 nyarán érezhető volt, és a jobb szakértők 2003-2004 körül már jósolgatták. De hát úgy olvasunk újságot, mint hadijelentést vagy szerelmes levelet, azt olvassuk ki belőlük, amit szívesen hallanánk, a kellemetlent meg ignoráljuk.

>annyira hülyének én sem gondolnám hogy a történelem könyvekben ...elszőszámú gonoszként szerepeljen...

De miért, ritka jelenség lenne? Ott van a kollégája, Mugabe, hasonló cipőben jár. Vagy az egykori ecuadori elnök, Bucaram, akit "mentális alkalmatlanság" jogcímen kényszerítettek lemondásra. Vagy Salvador Allende, aki három év alatt tökrevágta egy ország gazdaságát, és utána még mártírt is próbált faragni magából. Nem hiszem, hogy ritka az a szintű szégyentelenség, amit Gyurcsányon megfigyelhetünk. Politikusoknál kifejezetten gyakori. A demokrácia akkor működik jól, ha nem engedi kormányra az efféle szociopatákat, vagy lehetővé teszi a leváltásukat. szerintem nagyon súlyos felelősség terheli egyébként a "véleményformáló értelmiséget" Kéri Lászlótól Babarczy Eszterig, vagy Bolgár Györgytől Mester Ákosig, hogy nem voltak képesek érzékelni, kit tesznek szalonképessé, kit legitimálnak, kit helyeznek hatalmi pozícióba azzal, hogy fokozatosan afféle "messiásként" felépítik az imázsát 2003-2004 folyamán, és hogy aztán az ország egyre súlyosbodó helyzete ellenére is kitartottak mellette. Gyurcsány lehet, hogy csak beteg, vagy egy súlyosan jellemhibás senkiházi, őt még kevésbé érzem az egész történetért felelősnek, mint azokat, akik tudatosan egyengették az útját, és most is kitartanak mellette, amikor már nyilvánvaló, hogy irreális az álláspontjuk.

Pelso.. 2009.03.08. 20:17:55

Dzsucseharcos,

Az üres ígérgetésekre ill a semmitmondó frázisokra gondoltam inkább, nem az osztogatásra.

2009.03.08. 20:17:59

@br: Én már sajnos nem tudok megijedni és nem hiszek az igérgetéseknek sem. De azt látom hogy, csak rosszabb lett, és minden önmagát okosnak mondó azt sulykolja , hogy huzzuk még a nagrágszijat, mert ha nem akkor baj lesz. Én már sokat és sokszor huztam, sokat hallottam hogy majd jobb lesz, és még rosszabb lett. Azt várom már, -mint sokan mások--hogy mikor mondja már ki valamelyik okos, hogy bocs, de ezt elcsesztem. Nem elcsesztük, hanem én --aki vezettem ezt vagy azt a minisztériumot, stb, stb,--elcsesztem! Ezért most lemondok és felálok a székböl! Mert ez a demokrácia, és akkor nem kellene itt szavazgatni, és magyarázni, hogy a demokráciában ezt nem lehet. Miért nem?

mrs. white 2009.03.08. 20:19:41

@Alvarez: Hál isten megjött alvarez tegnap a kényes kérdések elől aludni tért. Akkor javaslom halgasd meg Heim Péter és miután visszatértél köreinkbe mond el a véleményedet. Mradjunk annyiban hogy a vizitdíj szavazás irrevelán a baloldal megválsztásával szemben 2002-be és 2006-ban Gyakorlatilag nem összemérhető. A világba elcseszett kormányzás mértékegysége 1 gyurcsány. Ez akkora mennyiség ami világon természetes körülmények között nem fordul elő. Egyébként kutatók szerin a természetben nem mesterséges útón előállított 0.1 mikron gyurcsány már károsan befolyásol minden populációt a világ bármely részén.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 20:19:58

@Alvarez: Magának a tegnapi kérdésre illenék már válaszolnia. Felfrissítem a memóriáját. Az volt a kérdésem, hogy milyen ismeretek alapján tartja Bokros pü. miniszteri tevékenységét sikeresnek, ha közben azt állítja, hogy semmilyen 2004 előtti gazdasági statisztikát nem lehet elhinni. Ezúttal kérem a kérdésre válaszoljon és ne össze-vissza hadováljon.

mrs. white 2009.03.08. 20:23:25

@Beren: A kisérletező kedvet harminchat reformra gondoltam természetese.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.08. 20:26:07

@Pelso..: Az sokkal egyszerűbb. Ha az üres ígéret kellően homályosan van megfogalmazva, vagy ami konkrét belőle, az olcsón megvalósítható, akkor nem lesz nagy konfliktus a választás után, amikor következik a felébredés a szép álmokból. A zökkenőmentes felébredésről szól a politikusi tehetség többek között. Medgyessy úgy oldotta meg a problémát, hogy betartotta az ígéreteket, majd elkezdte a kiigazítást a következő évben. Nem lett semmiféle zavargás és komoly népszerűségvesztés belőle. Gyurcsány, aki egyébként az átlagosnál tehetségtelenebb politikusnak bizonyult, ezzel szemben hibát hibára halmozott. Pl. a tévévitában majdnem pontosan arról beszélt, hogy hazugság, hogy bevezetik a vizitdíjat. Ezek után bevezette. Ez önlábonlövés, hiszen egy néhány milliárd forintos bevételért vállalt egy olyan szituációt, ahol a legnyersebben cinikusként és hazugként jelenik meg. Az áfacsökkentést követő áfaemelés hasonlóan otromba, dilettáns manőver volt. Abból kell kiindulni, hogy a politikai tehetségben nem Gyurcsány az etalon, hanem azokat a miniszterelnököket is meg lehetne esetleg vizsgálni, akik zavargások és gyurcsányi szintű népszerűtlenség nélkül képesek voltak kormányozni egy választás megnyerése után. Ilyen miniszterelnökből azért volt egy pár.

2009.03.08. 20:26:24

@ mrs. white: Azt hogy te kit ismersz annak itt semmi köze nincs a vitához. Tudod én is ismerek egy két okos és nagytekintélyü szakembert--a magam területén, söt még az energetika, az orvoslás területén is--a fiaim álltal. Ám ettöl még nem tartom magam okosabbnak a másiknál, és nem mondok véleményt Rólad. Amugy közlöm veled, hogy a néphavát és a népsz@rát nem olvasom.Amellett azt ne felejtsd el, hogy csak azt hidd el amit látol, és tapasztalsz, mert --messziröl jött ember azt mond amit akar!

mrs. white 2009.03.08. 20:27:35

@morpho: Csak hogy értsd nem tisztem sasikát mevédeni. Da 10 milliárdos vizítdíjjal szemben Azétr hozta ide mert egy Kőgazdag amerikai állampolgár emlékét válságban nem illik 3 milliárd forinttal támogatni, mert ilyen esetben semmit nem kérhetek a pórnéptől sem vizitdíjat sem mást. Egy igazi baloldali attól válik azzá hogy ezt nem fogja fel. Még most se. Ha világ legjobb válságmenegdzselését hajtanák végre( mint ahogy nem) akkor se fogadnák el a jutalmak alapítványtámogatások audi bérlések nélkül. sajnos egy átlagos baloldali fjletlen erkölcsi érzéke miatt hiába is magyarázom hogy miért.

Sákif za morro? 2009.03.08. 20:28:46

@janos551: Majd hozatunk egy ilyen embert valahonnan német földről.... ;-)

Pelso.. 2009.03.08. 20:29:10

Sasika,

A személyhez való végtelen kötődés így megy az objektívitás kárára.
Igazad van, a tények még a Te illuzióidnál is fontosabbak.
Költői kérdés: most, ugye, "közép-konzervatív"..?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 20:29:19

@janos551: Mert nem követeled, nem követeljük ez elég erősen, nem várjuk el elég határozottan.

Ha arra vársz, hogy mikor fog valaki valamit csinálni az egy tévút. Sült galamb szádba repülését várod.

Mikor képes a magyar ember kiállni és adott képtelenségekre azt válaszolni, hogy most már elég volt?

Társadalmi nyomás kell, amikor kiderül, hogy valaki elkúrta, lebukott, ellopta, megkorrumpálták, szolgálati audi, stb...

mrs. white 2009.03.08. 20:29:34

@janos551: Akkor honnan szürted le hogy nem fogadják el külföldön? A saját véleményedet alkotod meg arrol hogy mit gondolnak róla külföldön. ez azért elég érdekes

Alvarez 2009.03.08. 20:30:11

@mrs. white: amikor már mindenki velem vitatkozott, tényleg elmentem aludni:)

Amúgy én úgy tudom, a nagy elcsesző csak 2004 őszén lett miniszterelnök, és itt 2000-2004 között történtek meg az alapvető hibák. A legfurcsább az, hogy a legnagyobb bakit, a 100 napos programot Fletó meg sem szavazhatta, hiszen nem volt képviselő. Szemben a 170 fideszessel, akik megszavazták.
Persze nem akarom felmenteni a szocikat, sárosak ők rendesen a jelenlegi helyzet miatt. De hogy Gyurcsány lenne a minden rossz kiindulópontja, ez kissé túlzás.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 20:31:48

@morpho:
"Most akkor fontos az anyagi megfontolás,vagy nem?"
Az egyik az én álláspontom (személy szerint nem az anyagi megfontolások vezettek), a másik a minisztereelnök és a hozzá közelállók érve, amit megpróbálok cáfolni: mi itt az ellentmondás?

A Torgyán-vád: hallottad 2004-ben az SZDSZ-től, hogy mi aztán soha nem lépünk az MSZP-vel koalícióra? Ott pedig az a kényszer sem volt, ami 1998-ban fennállt.

Szögezzük le: elsöprő volt az igenek győzelme, ez vitathatatlan.

Minek idekeverni őket? Mert ők is felelősek, nem kis mértékben Gy. hatalomban tartásáért: írói rangjukhoz méltatlanul viselkedtek.

Alvarez 2009.03.08. 20:34:03

@dzsucseharcos: tegnap leírtam, de most akor még egyszer: az adatokban nem szabad megbízni, pontosabban összehasonlítani a jelenlegiekkel. Bokros tevékenységét ma a közgazdászok nagy része pozitívan ítéli meg. És ne feledjük: ő volt az utolsó, aki sikeres reformot vezetett be ebben az országban. Jó régen volt, de szerencsénkre Sasika akkor még nem járt népszavazni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 20:34:11

@Pelso..:
nem feltétlenül magamról beszéltem: ettől még észrevehetem, hogy OV "beágyazottsága", tekintélye a jobboldalon vitathatatlan.

mrs. white 2009.03.08. 20:35:53

@Alvarez: Majdnem pontosak az információid. csak egy bökkenő van megy főtanácsadója volt Fletó. Hogy mást ne említsek a 23 millió román munkaválaló nagyvű projektet is neki sikerül megvalósítani amivel olyan árkot ásott a jobb és baloldali szavazók közé amit Orbán sose tudott volna és mégis őt tartják annak. Pedig sok embrnél az dömntötte le a mérleg nyelvét véglegesen. ennyit arról hogy fletó nem vett részt semmiben. de kövér László köteles beszédének interpretálása is az Ő szellemi munkája. Szóval benne volt a szar csinálásban vagy nem megint öngól volt.

morpho 2009.03.08. 20:36:16

@mrs. white:
Szerintem se védd meg,mert én nem ezt vitattam,hanem egy,a szövegben lévő ellentmondásra hívtam fel a figyelmet.
Te honnan tudod,hogy milyen egy átlagos baloldali fejletlen erkölcsi érzéke?Nekem fogalmam sincs.

Karácsony Benő 2009.03.08. 20:36:22

@br: ez tökéletesen igaz,csak épp nincs min csodálkozni.Az MSZMP/MSZP-nél ugyanis nagyjából úgy zajlott le a styl&design-váltás,hogy"no,elvtársak,mostantól egy demokratikus párt leszünk!Értették?!" - míg a nem állampárti gyökerű szerveződések többnyire végigjárták a pártdemokrácia stációit.
És:ugyan mitől volna demokratikus egy olyan MSZP,melynek Lendvai Ildikója pártállami ex-cenzor?
Egy olyan MSZP,melynek elnöke (aki "zsidó vagyok,ha zsidóznak") a mai napig egy zsidó származású embertől elorzott villában lakik?
Egy olyan MSZP,amely nem hajlandó megérteni a Sasika által visszaidézett népszavazás cseppet sem kódolt üzenetét?

Manyizga (törölt) 2009.03.08. 20:40:28

Egy ennyire etaista társadalomban, mint a magyar...

Először azt kéne tudatosítani az emberekben, hogy magukról kell tudniuk gondoskodniuk, ne az államtól várjanak mindenre megoldást. Mert most a többség arra szavaz, amelyik azt ígéri, hogy ilyen támogatást kap, olyan segélyt kap, ezt csökkentjük, azt megszüntetjük... Nincs ingyen ebéd okoskáim. A 310 Ft-os EUR árfolyam is ezt jelzi.

mrs. white 2009.03.08. 20:41:40

@morpho: Arra ténytre alpozom hogy miután rendörökkel szétveretem az ellenzék tüntetését ha baloldali politikus vagyok lemondok ha választója akkor nem szavazok rá. Ez erkölcsi kérdés még most is van 15% szavazója feltételezve az előzőekből fejletlen erkölcsi érzékkel legalábbis én hasonló esetbn elsülyednék szégyenemben.

Alvarez 2009.03.08. 20:41:43

@mrs. white: tanácsadókból jó sok van, ez néha kiderül a szerződések nyilvánosságra hozatalából. Azt, hogy Gyurcsánynak milyen szerepe volt a gazd.pol. alakításában 2004-ig, nem tudhatjuk. De azt igen, hogy a Fidesz mindent megszavazott, ami a jelenlegi helyzetet eredményezte. Szóval ő sem volt különb.
Ezzel nem a szocikat vagy a szadeszt akarom mentegetni. De úgy tűnik, hogy ők tanultak a hibából, és reális gazd.pol. felé mozdultak el. Orbánnál pedig mintha mi sem történt volna.

morpho 2009.03.08. 20:44:05

@sasika61:

Ha nem érzed az ellentmondást,akkor én nem erőzök.

Torgyán vád nincs,csak ténymegállapítás van.
Az szdsz nem 2004,hanem 1994 és ki tagadta?Hazudtak a politikusok,a szitu ugyanaz.Bocs,ha a '94 miatt is kikapnék,előre elnézést.

"Szögezzük le: elsöprő volt az igenek győzelme, ez vitathatatlan."

Attól,hogy te leszögezed,még nem lesz így.Az összes választó számához képest egyáltalán nem volt elsöprő.

"Mert ők is felelősek, nem kis mértékben Gy. hatalomban tartásáért: írói rangjukhoz méltatlanul viselkedtek."
Most akkor mi Nádasról,meg az Eszterházyról szavaztunk,vagy a vizitdíjról,vagy mégis Gyurcsányról??? Te háttal ülsz a moziban.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 20:46:00

@Alvarez: "Bokros tevékenységét ma a közgazdászok nagy része pozitívan ítéli meg. És ne feledjük: ő volt az utolsó, aki sikeres reformot vezetett be ebben az országban. Jó régen volt, de szerencsénkre Sasika akkor még nem járt népszavazni."

1. Bokros tevékenysége egy rövid távú stabilizáció volt, nem reform. Ezt lehet 1995-1996-1997 kontextusában pozitívan megítélni. A közgazdászok azt már nem állítják, hogy az utána következő 5 év miatta lett volna jó. Az egy tévhit.

2. A népszavazás nem reformok ellen szólt. A népszavazás az emberek akaratával ellentétes intézkedések, tágabb értelemben tervezett intézkedések és mégtágabb értelemben a kormány politikája, a kormányfő személye ellen szólt.

Ha a kormány tudott, akart vagy szeretett volna valódi reformokat csinálni, megtehette volna. Ennek SENKI nem állt útjába, legfőképpen nem egy népszavazás és az aki elutasította a kormányt.

mrs. white 2009.03.08. 20:46:56

@Manyizga: A 310 forintos euró nem főleg a lakáshitelek bedőlése miatt gond. Hanem rengeteg cég is deviza hitelből fedezte a növekedését. Na ezek fognak bedőlni tömeges 320 felett de már most is. jó lenne megérteni hogy ez nem ingyen ebéd fogalma hanem mi9ndenki beledöglik kérdése és alapvető gazdasági ismeretek hiányában nem fikáznám a hiteleseket mert ez nem az a kérdés.Lehet hogy neked nincs hiteled de a céged épp most gondolkodik a csődön mert nem tudja nem fejlesztést fontolgatni hanem a túlélését. Na ez a probláma. A hülye ingyen ebéd lozungokat meg hagyjuk a politikusokra elég ha ők nem értik hogy mi van.

2009.03.08. 20:48:32

G. János! Inkább keressünk, hátha akad!

br! Majd akkor, ha igazi demokrácia lesz, mert most, ha nem tudnád--én sem tudtam-- a kapitalizmusnak a tökefelhalmozási idöszakát éljük! Mégegyszer mondom, én sem tudtam ezt.

mrs. white! Olvasd el légy szives mit irtam. De a messziről jött ember, azt mond amit akar!Amugy meg már bocs, de a kutyát nem érdekli hogy elismerik vagy nem, hogy milyen véleménnyel vannak róla külföldön.Ettöl nekünk még nem lett jobb. Mert tudod, ha valakiröl jó véleménnyel vannak külföldön, az még nem jelent semmit. Ugyanis a gazdasági és a pénzügyi életben, --amikor a pénzröl és üzletröl van szó--nincs haver, ismerös, sógor és koma.Mert ott a pénz, a haszon az elsö és utána a szórakozás!Ennyit a "jó külföldi véleményröl"!

I_Isti 2009.03.08. 20:48:51

Ez egy szűklátókörű, provinciális, hónaljszagú mucsaji társadalom, ahol a sztár az, aki nagyobbat tud nyalni, és ahol _csak_ azon kérnek erkölcsi értékeket számon, aki nem azonos karámban kapirgál a szemétdombon, hanem a másikban.

Kopasz Szuzukis 2009.03.08. 20:48:54

Jobbos elvtárskáim!
Alaposan megetették veletek IS ezt a szart! Arra ment ki a játék, hogy "eksöny" legyen, meg menstruáció. Vagy demonstráció, mindegy. A lényeg, hogy "bizonyítva" legyen a nagy büdös demokrácia!
Pedig ez a mostani rendszer az exkomcsikkal, meg a széparcú narancsos legényekkel UGYANAZ a pártdiktatúra, mint anno, az MSZMP-s volt. Csak most nem egy csőcseléket kell eltartanunk.
Szarnak azok a Ti véleményetekre!

Pelso.. 2009.03.08. 20:48:59

Dzsucseharcos,

Hozzászokhattunk ugyan, hogy Mo.-n többször is bele lehet lépni ugyanabba a folyóba, de:
A választók többsége ma már inkább világos politikai közbeszédet, kampányt is!!, vár el, az eddig alkalmazott -általad precízen vázolt- , stratégiák, forgatókönyvek hatékonysága ma már erőteljesen megkérdőjelezhető.
Elsősorban ezért oly jelentős a bizonytalanok tábora.

a_tom 2009.03.08. 20:49:45

Gyurcsánynak lehet le kellett volna mondania, de nem mondott le. Lehet hogy elveszett a kormány erkölcsi hitele, de jogilag a helyén volt. Meg lehetett volna buktatni a kormányt de nem tettük. Nem rendőrt verni, gyújtogatni, pofázni kell pár idiótának hanem országos tömeges sztrájkok, tüntetések (ha nem a szokásos kommunista, nemzetáruló, ideggyenge, stb hülyeségekkel jöttek volna a hangadók, hanem komoly értelmes érvekkel, akkor nemcsak a kemény jobbos szavazók álltak volna ki az ügy mellett) Ezeket sokan ugyanolyan hiteltelennek tartják sajnos.
Mivel komoly ellenállás nem volt a kormány megdöntésére, valakinek kormányoznia kell, mégpedig annak aki ott van. A kormány munkája, a törvények, reformok az ország érdekeit szolgálja nem a pártokét(jó esetben). Viszont ha nem tetszik egy intézkedés TARTALMA, arra van a népszavazás. Ha nem tetszik az aki kormányoz általában arra való a tüntetés, sztrájk, forradalom.
Ha nem csinálsz forradalmat, de elbuktatod a kormány intézkedéseit csak azért mert nem tetszik aki csinálja akkor nemcsak a kormánnyal, a párttal baszol ki egy kicsit hanem az országgal nagyon. GRATULÁLOK!

Mondok egy példát; dolgozol egy cégnél, a közvetlen főnöködről azt gondolod egy idióta, és az ötletei hülyeségek. Ha beszélsz vele, aztán az ő főnökével/tulajjal akkor vagy változtatnak rajta, vagy nem, vagy elfogadod, vagy felmondasz. Ha a folyosón pletykálsz és megfúrod a projekteket akkor te vagy az elkúró és ez rossz a cégnek is meg mindenkinek aki ott dolgozik.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 20:50:45

@Alvarez: "De azt igen, hogy a Fidesz mindent megszavazott, ami a jelenlegi helyzetet eredményezte."

Legalább támaszd alá az állításodat pár ténnyel és adattal.

Szerinted mik azok a konkrét intézkedések, folyamatok amik a mostani helyzethez vezettek, illetve ezeket milyen szinten támogatta a Fidesz?

mrs. white 2009.03.08. 20:51:58

@morpho: Sasikának lehessen meg a véleménye a öszödi beszédet dicsőitő írókról. Ahogy neked is te szereted őket Ő és Én sem. Pont azért mert az ilyen értelmiség tartja még most is hatalomban. Ez már majdnem olyan mint a csaseszku malagyec. de akkor diktatúra volt most meg elvileg demokrácia. Ha a baloldali értelmiségi holdudvar kihátrált volna mögüle nem itt tartanánk. Na ezt probálta szerintem írni most már igy érthető szájbarágva.

Metz 2009.03.08. 20:52:41

@br: ha egy baloldali a tényeket kezdi figyelembe venni na akkor azt hivjak attól kezdve jobboldalinak...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.03.08. 20:54:19

Megpróbálok a kérdéshez szólni.
Én a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ellen szavaztam. Konkrétan. Ugyanis az nem reform, ha újabb és újabb, egyenlőtlenséget teremtő intézkedéseket vezetnek be. A reform az, amikor minél több ember számára teszik lehetővé az emberhez méltó életet. A felszabadulás után egy nagyon szegény, romokban heverő országban vezették be a tandíjmentességet, hogy mindazok, akik korábban az iskola közelébe se jutottak, végre tanulhassanak. A felszabadulás után, egy nagyon szegény országban teremtették meg az ingyenes népegészségügy alapjait, hogy felszámolják a világ egyik legrettegettebb betegségét, a TBC-t. És sikerült. az egész világ a csodájára járt. Pedig a Streptomicyn világpiaci ára magasabb volt, mint az aranyé. De még a Horthy-rendszerben se kértek napidíjat a TBC-szanatórium lakóitól.

Én tehát baloldaliként, humanistaként utasítottam el a demagógiát. Azt, hogy nincs ingyen leves. Mert ez a mondat a társadalmi felelősséget próbálja eltörölni.

boldiii 2009.03.08. 20:54:24

Én lemondtam volna.

mrs. white 2009.03.08. 20:55:02

@a_tom: Részben igazad van de már egy egyszerű tömegtüntetésen szarrá verték az embereket elvéve a kedvüket a forradalomtól. Ráadásul nem egy baloldali érzelmű ismerősöm azt mondta minek mentek oda. Igy azért nehéz forradalmat csinálni hogy a fele embernek nincs finoman fogalmazva rálátása dolgokra.

Alvarez 2009.03.08. 20:56:00

@br: pl. 100 napos program megszavazása. A 13. havi nyugdíjról volt egy kis purpárlé 2006-ban, de Ovi a kamerába mondta: minden kedves választó megnyugodhat, ő megszavazta azt becsületesen.

mrs. white 2009.03.08. 20:56:28

@Metz: Ez jó megfogalmazás volt. Hozzátenném hosszu tanulási folyamat de megéri.

sourcerror 2009.03.08. 20:56:59

@Alvarez: "Ezzel nem a szocikat vagy a szadeszt akarom mentegetni. De úgy tűnik, hogy ők tanultak a hibából, és reális gazd.pol. felé mozdultak el. Orbánnál pedig mintha mi sem történt volna."

Orbán egyelőre választást szeretne nyerni. Ha megnyeri, elmondja: "Hogy ezek a szocik hogy kiürítették a kasszát!" És elkezd valami normális gazdaságpolitikát. Emlékezzünk csak a Kéri féle "bizalmas" beszélgetésre.

pokesz70 2009.03.08. 20:58:10

"Ha a miniszterelnök tényleg olyan demokrata lenne, mint amilyennek festi magát, még aznap este le kellett volna mondani. "

Csak próbálom megérteni, hogy ezt miért gondolod így. Hogy jön ide a demokrácia?

Nem válaszolt (számszerűen) több ember igennel, mint ahányan nem az mszp-re szavaztak 2006-ban. Konkrét kérdések szerepeltek a szavazóíven, egyik sem szólt úgy, hogy távozzon-e Gyurcsány. Tehát az a megállapítás, hogy a népszavazás eredménye
a kormány lemondására való többségi felszólítás lett volna -- hát, lehet így is értelmezni (elég sok belemagyarázás révén), lehet máshogy is.

Az már akkor egy másik kérdés, hogy mennyire demokrata az, aki a népszavazás intézményét ilyen célra használja, és az eredményét a saját politikai érdekei szerint csűri-csavarja. Különben is, ha nem tudtátok volna, a népszavazással Orbán lényegében az államcsődtől, de legalábbis az eü összeomlásától mentett meg minket. Ugye Ti is ezért szavaztatok igennel?

Nyílván nem a vizitdíj volt a reform lényege, de a népszavazás egyértelműsítette: a fidesz vezetésével a magyar emberek csak olyan változtatásokat hajlandók elfogadni, amik nem járnak áldozattal, hátránnyal senkinek. Ilyen reform általában nem létezik sehol, pláne nem egy ilyen rossz pénzügyi helyzetben lévő országban, mint Mo. Úgyhogy mindenesetre egy kis meglepetéssel figyelem Orbán újabb viszonyát a reformokkal.

2009.03.08. 20:59:36

Strici! Nálad a pont! Aki ezek után is vitatkozik az klinikai eset!

pokesz70 2009.03.08. 21:01:06

Egy kis ellentmondást érzek, biztos benem van a hiba:

A post írója szerint:

"Kiindulópontom az volt ugyanis, hogy a kormány erkölcsileg megbukott, a választásokat irdatlan hazugságokkal nyerték meg, egy szót sem szóltak a tényleges terveikről"

sourcerror 2009.03.08. 20:56:59:
"Orbán egyelőre választást szeretne nyerni. Ha megnyeri, elmondja: "Hogy ezek a szocik hogy kiürítették a kasszát!" És elkezd valami normális gazdaságpolitikát. Emlékezzünk csak a Kéri féle "bizalmas" beszélgetésre."

sourcerror 2009.03.08. 21:01:51

@Alvarez: "A 13. havi nyugdíjról volt egy kis purpárlé 2006-ban, de Ovi a kamerába mondta: minden kedves választó megnyugodhat, ő megszavazta azt becsületesen."

Öhöm. Mi is volt anno a szoci kampányban? Orbán elvett a nugdíjasoktól fejenként húszezret ...

Orbánnak most éppen azért nincs programja, mert ha volna, nem volna képes nyerni. Az igazán népszerűtlen intézkedéseket csak kormányrekerülésük esetén veszik majd elő.

Alvarez 2009.03.08. 21:03:30

@sourcerror: ááá, nem hiszem. A Vezér nemrég azt mondta, hogy ő még sohasem hazudott. Gondolom ezt nem vénségére akarja elkezdeni:)

Neocon 2009.03.08. 21:04:27

@sasika: Bar elveim ellen valo, de en a helyedben nagy valoszinuseggel nem mentem volna el szavazni. Az emberek meg olyanok, amilyenek, szerintem eleg csak az utobbi ket evtized nepszavazasait atnezni, hogy lassuk elsosorban a zsebet felti a tobbseg (balrol: vizitdij, jobbrol: kettos allampolgarsag). Igy lesz ez kesobb is, talan majd 30-40 ev mulva valtozik annyit a tarsadalom es a szemeleltmod, hogy ne ez legyen mindig az elso es legfontosabb szempont.
@br: A nepet kis tulzassal mindenre ra lehet venni (jobbrol: Gyurcsany es a szocik megvalasztasa masodjara is, balrol: Orbannak elhinni, hogy o nem fogja ugyanazokat a reformlepeseket megtenni, mint, amiket a szocik-liberalisok megprobaltak). Egy ugydonto nepszavazast ropke 200 ezer alairassal ossze lehet hozni, a Fidesznek jelen pillanatban boven tobb, mint 2 millio szavazoja van , ugy, hogy a valasztopolgarok 40%-a nem mondja meg kire fog szavazni. Lehet szamolni. Mindket politikai tombnek van biztos 1-1,5 millio szavazoja, ehhez hozzatesszuk azokat, akik csak a zsebuk miatt elmennek szavazni, akkor is, ha piros ho esik (persze egyebkent szarnak az egeszre) es mar boven 2 millio felett vagyunk. Roviden szolva a javaslatod -szerintem- anarchiahoz vezetne Magyarorszagon.
Es ha lehetne meg egy keresem ha mar "ledemagogoztal": felsorolnad azt a "csomo" europai allamot, ahol nepszavazassal feloszlathato a parlament? Koszonom.

sourcerror 2009.03.08. 21:05:45

@pokesz70: Tudod van különbség a között, hogy megígérsz valamit, és annak pont az ellenkezőjét csinálod, vagy a között, hogy a népszerűtlen dolgokat nem mondod el előre, de a kampányban megígérteket többé-kevésbé megpróbálod betartani.

A KSH-ra való nyomásgyakorlásról meg ugye ne is beszéljünk ...

morpho 2009.03.08. 21:06:36

@mrs. white:
"Arra ténytre alpozom hogy miután rendörökkel szétveretem az ellenzék tüntetését ha baloldali politikus vagyok lemondok"

Melyik tüntetést verték szét a rendőrök?A fidesz asztóriai gyűlésére gondolsz?A balhé a gyűlés után volt.Az ilyen csúsztatásokat,tényként állított hülyeségeket nekem ne vázold fel,mert kiröhöglek :))

Egyébként meg te vagy Sasika magyar hangja,vagy a szóvivője?Szerintem nagyfiú ő,meg tudja védeni egyedül is az álláspontját.

sourcerror 2009.03.08. 21:06:41

@Alvarez: "ááá, nem hiszem. A Vezér nemrég azt mondta, hogy ő még sohasem hazudott"

Még sohasem hazudott akkorát ...

tlac 2009.03.08. 21:07:54

ez a szélhámos a MSzMP-KISZ gárda mentőöve volt, megvette a megyei elnököket és az öreg gárda KisPéter helyett megtette miniszterelnöknek.
Legyőzte a rákot megtalálta a szolnoki vagy sezkszárdi elveszett kislányt, egész élete blöffök sorozata. A "nép" is megválasztotta, most össze kell ragasztani a pártjával, ne egyedül vigye el a balhét.

sourcerror 2009.03.08. 21:08:19

@morpho: "Melyik tüntetést verték szét a rendőrök?A fidesz asztóriai gyűlésére gondolsz?A balhé a gyűlés után volt.Az ilyen csúsztatásokat,tényként állított hülyeségeket nekem ne vázold fel,mert kiröhöglek :))"

Ej, csak a Népszabit tudod ismételgetni? Ennél többet vártam tőled.

mrs. white 2009.03.08. 21:09:10

@Alvarez: Na alvarez elővette a régi lemezt mint tegnap most még nem lehetsz álmos. Szóval nemzetgazdasági szempontból melyik jár bnagyobb kárral. Hazudni, vgay a hazugságot tettleg elkövetni mint pl 360 milliárdos költségvetési lukat ütni az áfa levitellel csak azért hogy megválasszanak. szóval melyik károsabb a Nemzetre? Ha most se válaszolsz gyáva vagy vagy nincs véleményed dolgokrol csak amit betanultál.

pokesz70 2009.03.08. 21:11:41

@Strici:

Hadd próbáljam meg árnyalni a dolgot. Jómagam is baloldalinak és humanistának gondolom magamat.

Ebben az országban a teljes lakosság kb. 20%-a fizet adót és járulékokat, amikből az állam megpróbál 10 millió ember különböző dolgairól gondoskodni. Ez nem megy, főleg nem olyan színvonalon, amit az EU-ban elvárnánk. Ez bizony kevés pénz, ami ráadásul rossz újraelosztó rendszereken keresztül alacsony hatékonysággal van elköltve.

Tehát: 8 millió ember semmilyen módon nem járul hozzá pl. az eü vagy az oktatás működtetéséhez. Ellenben mind a 10 millióan igénybe vesszük a szolgáltatások nagyrészét (a felsőoktatást is többen, mint kéne). A vizitdíj és társai következtében ez a 8 millió ember is beszállt volna a közös kasszába, még ha nem is jelentős összeggel (sem egyéni szinten, sem a költségvetés szempontjából). Tehát egy igazságosabb rendszer lett volna, legalábbis annak a 2 millió embernek, akik mindent fizetnek mások helyett is. Olyan ez, mint a BKV. Azt is nagyrészben az állam működteti, adókból. Az adófizetők biztosítják, hogy legyen BKV, függetlenűl attól, hogy járnak-e busszal vagy sem. Viszont ha tömegközlekedni szeretnél, jegyet kell (kéne) váltanod. Képzeld el, hogy a vizitdíj olyan, mint a buszjegy -- az fizet, aki igénybe veszi a szolgáltatást. A különbség annyi, hogy aki tényleg nem bírta volna anyagilag, az mentesült volna a vizit- és egyéb díjak alól. A BKV-nál senkit nem érdekel, hogy meg tudod-e venni a jegyet vagy sem.

Szóval igazságtalannak nem érzem és a humanizmuson sem esett volna csorba.

Pelso.. 2009.03.08. 21:12:04

Br,

"A népszavazás nem reformok ellen szólt. A népszavazás az emberek akaratával ellentétes intézkedések.."

Értelmezhetem mindezt úgy, hogy a jövőbeni elkerülhetetlen megszorító intézkedések (ne hívjuk stabilizációs programnak, az túl szép lenne) ellen nyugodtan népszavazzunk csak?
Tényleg bebetonozzuk magunkat oda, ahol most vagyunk.

Alvarez 2009.03.08. 21:12:14

@sourcerror: kis méretű ember csak kis méretű hazugságra képes...

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.08. 21:12:17

Miért csak Orbánban gondolkodik mindenki? 20 éve semmi érdemlegeset se kormányon, se ellenzékben nem csinált. Országmegosztó, sose dolgozott , csak a pártmunka volt. Most egy erős , jobbos gazdasági szakemberre van szüksége a hazának. Orbán már nem kell !!!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 21:12:25

@pokesz70:
az MSZP 2006-ban listán durván 2. 300 000 szavazatot kapott. A népszavazáson durván 3.300 000 volt az igenek száma.

mrs. white 2009.03.08. 21:12:51

@sourcerror: @morpho: Attól hogy mé agyűlés után volt jó sok embert megvertek azok közül akik ott voltak. Ugyanis elfelejtették közölni hogy emberek 15 percetek van arra hogy eltünjtetek mert utána mindenkit megverünk még azt is aki étterembe ül vagy perui diák vagy amerikai diák vagy 70 éves öregasszony vagy parlementi képviselő aki felmutatja igazolványát.

morpho 2009.03.08. 21:13:47

@sourcerror:
A Népszabit nem olvasom,viszont ott voltam az Asztóriánál.Aztán hazamentem.Orbán Viktor távozása után.Az ilyen gagyi "többet vártam tőled" dumákon már az oviban is röhögtünk,pedig akkor még minden komolynak tűnt.

sourcerror 2009.03.08. 21:14:59

Egyébként elég szánalmasnak érzem, hogy amikor az ország a csőd szélén áll, egyesek még most is képesek azon rugózni, hogy Orbán hazudott-e valaha az életében. Igen, ez kurvára releváns kérdés. Ha ezt meg tudjuk válaszolni, az majd egy-kettőre kivisz minket a válságból.

Alvarez 2009.03.08. 21:15:09

@mrs. white: ezzel az áfával eléggé félrelősz. Az ugyanis az emberek zsebében maradt. Miért nem szidod az osztalékadó csökkentését helyette? Az a szemét multi bankszámláját növeli!

sourcerror 2009.03.08. 21:16:19

@morpho: Gondolom a Tilos rádió műsorvezetőjét is azért verték meg, mert egy rohadt kis náci bajkeverő.

pokesz70 2009.03.08. 21:16:22

@sourcerror:

Értem, szóval lesz 14. havi nyugdíj 2010-től? 1 millió új munkahely? A szociális juttatások maradéktalanul maradnak? Vagy 1998-2002 között 400%-ban emelkedtek az eü-ben dolgozók bérei?

KSH? Az csúnya volt. Mint átcsoportosítani a költségek egy tetemes részét az MFB alá, hogy ezzel is kozmetikázzuk a költségvetési hiány mutatókat (fidesz trükk)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 21:16:22

@morpho:
az aligha vitakérdés, hogy teljesen vétlenek tucatjait, ha nem százait verték össze kegyetlenül, ezen nem érdemes vitatkozni.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 21:18:03

@Alvarez: A 2002-es 100 lépésnek 300 milliárdos vonzata volt. Autópályát, metrót egy évben többet építünk, mint ami az a kiadás volt.

Egyéb?

pokesz70 2009.03.08. 21:18:03

@sasika61:

És hányan NEM szavaztak 2006-ban a maszopra? (én azt írtam)

freagle 2009.03.08. 21:18:47

Már maga a post címe világossá teszi, mi volt a baj a márciusi "szociális" (hahaha!) népszavazással.
Láthatóan kevls embernek tűnt fel, hogy népszavazáskor a szavazólapra FELÍRNAK EGY KÉRDÉST! Normális esetben - tehát amikor a politika a népszavazást arra használja, amire való - a népszavazás ERRŐL SZÓL! Nem mindenféle másról.
Miért lényeges ez?
Hát csak azért, mert a népszavazás intézménye elvben ugye arra van, hogy bizonyos kérdésekben a nép közvetlenül dönthessen. Abban a percben, hogy bizonytalanná válik, a népszavazas VALÓJÁBAN miről is szól, a népszavazás elveszti a funkcióját.

A postíró azt mondja, ő igazából arra szavazott, hogy "takarodjon már a Gyurcsány". Ez korrekt vélemény - egy teljesen más kérdésre. A szavazata viszont arról szólt, hogy ne legyen vizitdíj. Lehetséges - érdekes módon mára egyre többen állítják egyébként ezt - hogy "normális körülmények között", tehát a népszavazás fals beállítása nélkül simán nemez mondott volna.
Senki nem tudja tehát megmondani, hogy VALÓJÁBAN mi a magyar nemzet álláspontja a FORMÁLISAN FELTETT kérdésekre.

Ebből tehát az következik, hogy a politika (konkrétan az ellenzék, megtámogatva egyfelől az Alkotmánybíróság teljesen nonszensz döntésével + a Köztársasági Elnök bénázásával) ismét nem a "rendeltetésének megfelelően", a jogalkotói szándék szerint használt egy, a demokráciában egyébként fontos szerepet betöltő intézményt.

A legszebb egyébként az, hogy ezek után még az ellenzék beszél demokratikus hozzáállásról, meg demokráciáról...

Alvarez 2009.03.08. 21:19:01

@sourcerror: Ja ha Ovi a felcsúti focicsapatban lenne center, akkor tényleg mindegy.

morpho 2009.03.08. 21:19:47

@mrs. white:

" elfelejtették közölni hogy emberek 15 percetek van arra hogy eltünjtetek mert utána mindenkit megverünk még azt is aki étterembe ül vagy perui diák vagy amerikai diák vagy 70 éves öregasszony vagy parlementi képviselő aki felmutatja igazolványát"

A szokásos csúsztatás,ezzel azt állítod,hogy a jelenlévő tízezreket mind megverték,bementek az összes étterembe és mindenkit megvertek,az összes 70 éves öregasszonyt összegyűjtötték a környéken és megverték,a perui diákokra,és Révész Máriuszra meg kifejezetten parancs szerint utaztak.Ez nettó kamu,úgyhogy nem is foglalkozom vele többet,amúgy sem erről szól a poszt.

mrs. white 2009.03.08. 21:21:39

@Alvarez: Jó hogy mondod akkor neked még mindig mesét kell olvasni. Nem arról volt szó hogy kinek a zsebébe marad hanem hogy Fletó ujraválasztását szolgálja. Képzeld el ugy hogy az öszödi beszédből kitünve ez egy FEDEZETLEN CSEKK volt. Aki elfogadja annak nem kötelessége tudni hogy honnan származik. Ráadásul a forint zuhanása kamatok emelkedése miatt az embereknél landoló pénz többszörösen szedik vissza. Szóval a világtörténelemben egy szélhámos sem bocsájtott ki ekkora fedezetlen csekket.A te olvasatodban ilyen egy felelős államférfi?

Alvarez 2009.03.08. 21:21:49

@br: nem tudok róla, hogy a metrót vagy az autópályákat ellenezné a Fidesz.
A metrót viszont én ellenzem.

sourcerror 2009.03.08. 21:21:53

@pokesz70: "KSH? Az csúnya volt. Mint átcsoportosítani a költségek egy tetemes részét az MFB alá, hogy ezzel is kozmetikázzuk a költségvetési hiány mutatókat"

Erről tudnál valami anyagot, ez nekem kimaradt.

mrs. white 2009.03.08. 21:23:31

@morpho: Ilyet nemállítottam de szerintem demokráciában egy ártatlan ember összeverése is sok Csak neked nem mert nem vagy demokrata.

pokesz70 2009.03.08. 21:23:40

@sasika61:

semmi gáz :)

viszont tényleg szeretném megérteni, hogy számodra miért jelentette a demokrácia deficitjét Gyurcsánynál, hogy nem mondott le a népszav után

Alvarez 2009.03.08. 21:25:14

@sourcerror: pedig emiatt még az EU is elmeszelte az országot egy éves jelentésben. De akkor még nem voltunk tagok, lehetett röhögni a marokba...

Metz 2009.03.08. 21:25:16

@pokesz70: Itt belgiumban ennél sokkal kevesebbért azonnal lemondott a min elnok

ez normalis helyeken igy mukodik

sourcerror 2009.03.08. 21:25:16

@Alvarez: ": Ja ha Ovi a felcsúti focicsapatban lenne center, akkor tényleg mindegy. "

Gondolom te sem hazudtál még életedben.

döm-dö-döm 2009.03.08. 21:25:49

Túl kéne már lépni, ezen a ki kit vert meg, ki mit hazudot / nem hazudott témán. Attól, hogy ezen elvitatkozgatunk, nem változik semmi. Előre kéne már nézni.
Mindenki megtette a magáét, hogy idejussunk.
Én is ahhoz a 2 millióhoz tartozom, aki eltartja a máik 8-at. És odáig rendben a dolog, hogy a gyerekeimet és a szüleimet "eltartom". De a 40 éves nyugdíjas rendőrt, a "rokkantnyugdíjasok" tömegét?
És persze kell a kiművelt emberfő - de ennyi? ilyen diplomákkal?
Megoldási javaslatokat várnék mindkét oldaltól, nem egymás pocskondiázását, meg "veled nem beszélek" dumákat.

is 2009.03.08. 21:26:11

@br: "Szerinted mik azok a konkrét intézkedések, folyamatok amik a mostani helyzethez vezettek, illetve ezeket milyen szinten támogatta a Fidesz?"

br, br, ennyire nem lehet rövid a memóriád. vegyünk sorra egyet-kettőt:
- 2001-ben kétéves költségvetés, melynek elsődleges egyenlege negatív volt, ebből 30 milliós lakáshiteltámogatás, élményfürdők, stadionbeléptető rendszer, miegymás
- 2001-2002: dupla minimálbér, mely elűzte az alacsonyan képzett embereket foglalkoztató textil és cipőipart
- 2003: Medgyessi száznapos programját a FIDESZ megszavazta, egy emberként. azt a csomagot 90% felett szavazták meg
- 2006 nyara: az MSZP első lépése lett volna a közigazgatás regionalizálása (19 megye helyett 7 régió, minden intézményből 19 helyett 7). a FIDESZ megbuktatta, merthogy kétharmados törvény, mint annyi minden mást is, mert a pártfinanszírozásban is majdnem lett ötpárti egyezség, csak pont a FIDESZ-nek jutott eszébe még újabb feltételeket támasztani, nehogy sikerüljön. mivel Magyarországon olyan elcseszett közjogi rendszer van, hogy minden fontosabb dolog kétharmados törvényben van, ezért a FIDESZ minden kétharmados ügyben hozott nem szavazatért felelős.
- 2006 ősz: a kórházkapacitások ésszerű léptékűre csökkentésében a FIDESZ a REIT-eken keresztül befeszült.
- 2007 ősze: a kormány csökkentette a nyugdíjszámítás alapját. a FIDESZ nem szavazta meg
- 2006 ősz- 2008 március: másfél éves kampány a tandíj ellen. 2014-ig nem lesz tandíj. ennek eredménye az SZDSZ kilépése, és hogy egy évig tartott, mire az emberek legalább tényleg elhisizik, hogy lépni kell, jóval nagyobbakat, mint a tandíj lett volna. a FIDESZ erre még mindig azt reagálja, hogy nem, nem erre van az előre, mert náluk van egy olyan, de olyan csodaszer, hogy ha előveszik, az egész világ elámul. hát én már kinőttem az ilyen mesékből.
- 2008 november: a FIDESZ hivatalos álláspontja: 'ne merjen a kormány a 13. havi nyugdíjhoz nyúlni'

@poszt: nyugodtan elmondhatod, hogy mi volt a szándékod. hadd mondjam el cserébe hogy az, amit csináltál, az nem az volt, mint amit szándékoztál.

először is, mivel most adóban ugyanúgy kifizeted ezt az összeget, ezért pénzügyileg még rosszul is jártál, mivel most még a központi bürokrácia költségeit is fizeted az összeg mellé, adóban. az, hogy egyáltalán felhozod ezt az érvelést, mutatja, hogy nem is érted, hogy megtakarításról, eltörlésről szó sem volt, ez az indoklás már magában hazugság volt.

a kérdés pedig a továbbiakban nem az, hogy mikor kit küldesz el az anyjába, hanem hogy Magyarországnak (érted, ez itt a hazád, azzal szórakozol népszavazás ügyén, nem emberekkel) továbbra is a szocialista elvek szerint, az állam által beszedett pénzek újraosztásával kell gazdálkodnia, vagy inkább a kapitalizmust építjük, mely szerint az állam nem korlátlan fejőstehén, bármely szolgáltatást mértékkel, és lehetőleg minél inkább felelősen nyújt, azaz úgy, hogy az állampolgár tudatában legyen annak, hogy most ő mások pénzét is költi, amikor egyetemen tanul (és nem lóg), és orvoshoz megy (nem pedig beszélgetőpartnerhez, mint nem kevés nyugdíjas hetente háromszor). akármi is volt a szándékod, a szocializmusra szavaztál, és ezzel a hazád ellen követtél el olyan hibát, amelyet elég nehezen fogsz tudni kijavítani. egyet még tehetsz: itt a Reformszövetség javaslata, amit összesen egyetlen párt nem támogat, mindenki más (nemcsak pártok, hanem aki él és mozog a palettán, mindenki) teljesen egyformán mondja az irányt, a mértéket meg be kell lőni. ha veszed a fárdságot, hogy megértsd, és kiállsz mellé, hogy jusson előbbre az ország, azzal valamit jóvátehetsz. az országra gondoljál, és csak onnan nézd. az, hogy Te személyesen kit hogyan utálsz, az ehhez képest lószar. okuljál a múltkoriból, még egyszer ne dönts rossz érvek mentén.

morpho 2009.03.08. 21:26:44

@sasika61:
az aligha vitakérdés, hogy teljesen vétlenek tucatjait, ha nem százait verték össze kegyetlenül, ezen nem érdemes vitatkozni.

Csipázom ezt a kőkemény kijelentőmódót.Így volt,mert én mondom!! Megvertek embereket,ez súlyos hiba,sőt,bűn volt,de az okait azért lehetne elemezgetni,a Százas nagyságrend meg egyszerűen hülyeség.Ezt te is tudod.Úgy,ahogy félholtra vertek egy jezsuita papot is.Ez hülyeség és nem érdekel.

Alvarez 2009.03.08. 21:27:58

@sourcerror: de én sose hazudtam azt, hogy nem hazudtam. És nem pályázok miniszterelnöki posztra.

garcia 2009.03.08. 21:28:43

Hát a gazdaság hatékony működése kizárólag KÖZGAZDASÁGI kérdés, a baj hogy a Magyar Ember érzelmi politizálást folytat. Ezért tartunk itt.
A -most már etalon- Szlovákiában a jobboldali-konzervativ kormány bevezette : a vizitdíjat, megreformálta az egészségügyet, felemelte a nyugdijkorhatárt, segélyeket szigoritott, sose volt 3 évig gyes, a szakszervezetek jogait korlátozta.
ÉS MÁRA eurójuk van.... Az költségvetés olyan mint otthon a háztartás, tökmindegy ki gépezte/itta el a pénzt, (gyurcsányi, meggyesi) ,a lényeg hogy NINCS. Tehát először megvonom a gyerek zsebpénzét bárhogy hisztizik, aztán ha rendbe jon a kassza, el lehet zavarni, az iszákos/gépezős apukát.. Miért nehéz megérteni, hogy nincs olyan hogy ingyen,meg olyan hogy az "állam" ad, MI adjuk akik dobáljuk bele az adót.
Ja, nálunk 850 ezer ROKKANTNYUGDIJAS van,(több mint a Világháborúután), a szlovákoknál 25 ezer. Ne mondjátok nekem hogy ez normális.....

pokesz70 2009.03.08. 21:28:52

@sourcerror:

Most így hirtelen nem tudom, hol tudnál utánaolvasni ennek. És nem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy ez mentség lenne az adatok eltitkolására a választások előtt, csak jelezni szerettem volna: trükközik itt orrba-szájba mindenki. A szocik is folytatták ezt az MFB trükköt, amíg be nem léptünk az EU-ba és ott nem szóltak, hogy ácsi -- dobott is 600 milliárdot hirtelen a hiányon abban az évben.

Neocon 2009.03.08. 21:29:41

@janos551: "Aki ezek után is vitatkozik az klinikai eset!" Hat igen, igy lehet fenntartani az akolmeleget, csak igy tovabb Janosom!

mrs. white 2009.03.08. 21:30:45

@freagle: Normál demokráciában egy be ne fizetett tévé csekk miatt lemondanak lásd svédország. Ez egy nem normál ország mindenki ugy találja meg önkifejezésének módját ahogy lehet. Ha fleto lemond erre már nem is került volna sor.

Yendi (törölt) 2009.03.08. 21:31:34

Itt azzal van a baj, hogy a nép képes megenni minden hülyeséget, képes elhinni bármit, bele lehet rángatni bármibe, és a saját anyját eladná pár zsemlemorzsáért, emellett eszméletlenül gyorsan felejt. (Vajon Viktor miért nem kellett 2002ben? Vagy az már prehistorical téma?). Tökéletesen tudunk gyűlölködni, megosztani, mindent másra kenni, de felelősséget vállalni, és tenni semmit. Tény, hogy az elmúlt években ennyi hülyeséget nem hallottam, mint ami politikus szájából elhangzott. Beszélek itt Feriről, Viktorról, Péterről.. Egyértelmű, hogy Feri repülni fog (már róla is kár szövegelni), hacsak nem osztódik meg még jobban a "jobboldal", (ami inkább bal.. vagy a fene se tudja.) Vonáék jóvoltából.

A feketeleves: A magyar nép egy beszűkült mentálisan lesüllyedt korrupt nép lett, külföldön röhögnek rajtunk, mert még a hazug miniszterelnököt sem tudjuk lemondatni. Mindenki nézzen magába egy kicsit, hogy megfelelő kenőpénzért mit tenne.. szerintem határ a csillagos ég. Morál.. hajj de lent van az már. Lássuk be: Magyarország Európa szemetesládája lett. Gyönyörűen sikerült Bokrost kigyűlölni, pedig Dzurinda ugyanezt csinálta a szlovákoknál, csak mi nem vittük tovább, mert hozzászoktunk, hogy minden ingyen van.

Én akkor beszélek morális felemelkedésről, ha (és a legapróbb dolgok):
- A zebránál megállnak előtted, hogy átkelhess.
- Ha tömegesen diplomáztatják a cigányságot, és látok roma java fejlesztőt, matematikust, professzort, orvost, stb.
- Ha az utca nem cigarettacsikkekkel lesz tele.
- Ha az emberek elkezdenek végre gondolkozni, fogadni a negatív építő kritikát, és nem ráanyázni, hogy nekik úgyis igazuk van.
- Ha végre nem a múltba tekintetnénk, és megállás nélkül sírnánk Székelyföldről (amiről itthon csak könnyes szemekkel szabad beszélni), hanem beletörődni, gyásznappá nyílvánítani, hogy anno elkúrtuk, és már semmit nem tehetünk ellene + ráébredni, hogy a határon túliak többsége, csak akkor anyaországozik, ha érdeke valami.
- Ha ez az "egyéni önző érdek" játék átalakul társadalom-érdek játékká.
- Ha a felnövő generáció nevelését nem az alkalmatlan pedagógusokra bízzák (akiket akárhogy lehet megalázni+megverni), hanem a szülő is foglalkozik a gyerekkel, és NEVELI.

Ha ezek bekövetkeznek, akkor ott már elindul valami. Addig kár fellendülésről beszélni.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.03.08. 21:32:17

Egyetértek a poszttal 100%-ig. Az egyik legidegesítőbb balliberális érvelés az, hogy itt nem lehet reformálni, mert jön a populista Orbán, és lenépszavaztatja még a 300 forintot is...

1.)Röhelyesen kevés pénzről szólt (10 milliárdos nagyságrend)
2.)És nem is a pénzről szólt. Nem a 300 forintról, hanem a Gyurcsány távozásáról, őszödi beszédről, '56-os évfordulóról, stb. stb....

www.youtube.com/watch?v=Yvl3pFs7ydE&feature=related

"A népszavazás azt is megmutatta ezáltal, hogy a miniszterelnök valójában nem demokrata: bukása annál csúfosabb lesz, minél később érkezik el."

Ehhez szintén nincs mit hozzátennem, így van, csúny vége lesz. Csak sajnos ennek a hosszú agóniának iszonyatos ára lesz, hála a fölfoghatatlanra duzzadt államadósságnak...

morpho 2009.03.08. 21:32:19

@mrs. white:
Ok, én nem vagyok demokrata,te viszont olvasd vissza magad,mert szó szerint ezt írtad!Imádom ezt a terelős hülyéneknézést.

Alvarez 2009.03.08. 21:34:32

@mrs. white: Svédországban, ha kiderül egy volt miniszterelnökről, hogy "nem ő kapta a legtöbbet", akkor eltakarodik a fenébe.

De mi ilyen helyen élünk mrs. white, kezdjél el hozzászokni.

mrs. white 2009.03.08. 21:34:40

@morpho: El kell olvasni a róla szóló könyvet akkor vitaképes leszel. szomorú vagyok hogy nem érdekel. de én szégyelleném magam ha te téged megvernének egy jobboldali kormány alatt. Talán Voltaier mondta hogy nem értek egyet magával de életemet adnám hogy elmondhassa ezt tartják a liberalizmus alapkövének. Kár hogy a baloldal csak névleg él ennek szellemében.

pokesz70 2009.03.08. 21:36:37

@mrs. white:

"Normál demokráciában egy be ne fizetett tévé csekk miatt lemondanak lásd svédország. Ez egy nem normál ország mindenki ugy találja meg önkifejezésének módját ahogy lehet. Ha fleto lemond erre már nem is került volna sor."

Én speciel elég demokratikus dolognak tartottam volna, ha OV lemond lehallgatás-botrány-hazugság után. Vagy a 3 hét = 1 hét miatt. Nem tette, na bumm. Pedig akkor is az volt a helyzet, mint most: a közvéleménykutatási adatok szerint kisebbségben voltak a kormánypártokat támogatók. Most sem tudunk többet. Csak most egy egész kommunikációs gépezet próbál világvége hangulatot gerjeszteni.

pokesz70 2009.03.08. 21:37:56

@craaank:

Ott a pont. Max respect

Alvarez 2009.03.08. 21:38:02

@mrs. white: úgy emlékszem, hogy a sajtószabadságot pont a Fidesz akarta korlátozni (lex Répássy), ami ellen még a Magyar Nemzet is tiltakozott.

De ez már olyan régen volt, biztos halványultak az emlékeid...

Pszt! 2009.03.08. 21:39:16

Már csak bő egy év és jön a viki!
1000 milliárdos adócsökkentés!!!
Várjuk, mint a messiást!

mrs. white 2009.03.08. 21:39:43

@morpho: Ok akkor egy olyan demokrata vagy aki eltüri ártatlan emberek verését valamint azt hogy az országot ahol él bizonoy szempontbol diktatórikus modszerrel irányították. Az ellenzék egy részének megveretésében tevékenyen résztvevő Görgényit kitüntették a demokráci fenntartásában végzett tevékenységéért. Ok te egy ilyen demokrata vagy akinek ez tetszett.

Pszt! 2009.03.08. 21:40:36

Csak azt tudnám az én adóm hogyan csökken 1000 milliárddal, ha kb 1 millát fizetek be egy évben.

Pszt! 2009.03.08. 21:41:37

@mrs. white: Ki az a Görgényi? Talán Görgey?

Egy nevet sem tudtok rendesen leírni. Ez a magyar jobboldal?

freagle 2009.03.08. 21:41:51

Az is nagyon remek egyébként, hogy itt egy sor olyan ember nyilatkozik az egészségügyi reformról, akinek láthatóan nem sok köze van ahhoz, hogy ténylegesen mi történt.

A vizitdíj és a kórházi napidíj pl. a szakma teljes (bár hallgatólagos) támogatását bírta. Igaz, az orvosok nyilvánosan nem álltak ki mellette, de egyetlen szakmai szervezet sem volt (a MOK-ot kivéve), aki ellene lett volna. A MOK meg ugye januárban még elhanyagolható tételnek nevezte, március 10-én viszont már a megszűnés után anyagi összeomlésról beszélt, ha nincs kompenzáció. Korrekt, nem?

Az ágyszámcsökkentést - minő meglepetés - még Mikola doktor kezdte 2001-ben, és utolsó miniszteri interjújában erre volt a legbüszkébb, a folyamat folytatását kérte az utódaitól. Szintén kevesen tudják, de 2007 januárjában a kórházi ágyak 24%-a tartósan kihasználatlan volt, azaz soha nem feküdt rajtuk beteg. A leépítés mintegí bő 11%-os volt - nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy lássuk, a mai rendszerben is van tehát bő 10% teljesen fölösleges ágy. Ez ugye azért fontos kérdés, mert pl. egy aktív ágy fenntartása évente bő 5 millió forintot jelent.
A struktúraátalakítás alapelvei a szakma előtt szintén nem ismeretlenek: 2000-ben Gógl Árpád gyakorlatilag ugyanilyen törvénytervezetet tett le az asztalra. Csak hát ugye ilyen közel a választásokhoz az Orbán-kormány már nem mert belevágni. Inkább eljátszották másfél évig, hogy kormányoznak. Hopp, ez ismerős, láttunk már ilyet valahol?
A Felügyelet létrehozása alapvetően változtatta meg a betegjogok védelmének helyzetét - mellesleg a Fidesz-kormány programjában is benne volt.
A gyógyszerpiac újraszabályozása két éve folyamatosan csökkenő gyógyszerárakat hozott. Persze, nem minden készítmény esetében, csak ott, ahol lehet versenyt csinálni a különböző gyógyszerek között. A megtakarítás ebből éves szinten kb. 50 milliárd forint, ami - erről sem esik nagyon szó - kb. 50 új, korszerű hatóanyag támogatását (ez ugye sok száz új gyógyszert jelent) tette lehetővé.
A patikaliberalizáció a városokban sokkal "vásárlóbarátabbá" tette az ellátást: jobb helyeken nyílnak, és tovább tartanak nyitva az üzletek, figyelmesebb a kiszolgálás, jobb a tájékoztatás. (Ld. a GVH jelentését a kérdésről.)

Sok olyan változás történt tehát, ami abszolút előremutató és sikeres volt. Két olyan embernek köszönhetően, akik a miniszterséget nyilvánvalóan szakmai és nem politikai szerepnek fogták föl.

Mindebből azonban az égatta világon semmit nem lát a nagyközönség, sőt, "szétrombolt egészségügyről", "káoszról", "tömeges kórházbezárásokról" (sic!), "a magyar nép szándékos kiirtásáról", meg egyéb, hasonlóan színvonalas baromságról hall - mindössze azért, mert a Fidesz viszont egyetlen másodpercig sem tekintette az egészségügyet szakmai kérdésnek, a reform kezdetétől fogva a "leggyengébb politikai láncszemet" látta benne, ahol a legkönnyebb fogást találni a kormányon. Politikailag igaza volt, más kérdés, hogy szakmailag minősíthetetlen, emberileg pedig vállalhatatlan, amit műveltek.
Ha van hazaárulás, akkor a Fidesz tevékenysége 2006-2008 között, a "dicsőséges szociális népszavazással", mint csúcsponttal, bőven kimeríti ezt a kategóriát.

SMFB 2009.03.08. 21:42:23

Válaszolok Sasika kérdésére.

A népszavazás - ahogy Freagle nagyon helyesen leírta - 3 kérdésről szólt. Most pedig minden funkcionális analfabéta magyarázkodik.

- azé' választottam IGEN-t, mert megigérték, hogy akkor a Böszme takarodik
- ne má a zemberekkel fizettessék meg
- minek fizessünk 2x valamiért
- megrontja az orvos-beteg kapcsolatot (ez volt a LEGSZEMETEBB duma a kamarától, persze)

Vagy a másik oldalról:
- ez a reformok egyetlen útja, így teremtjük meg a jövőnket
- kiegyenlíti a teherviselést
- a tandíj (oktatási hozzájárulás) tképpen befektetés

Bullshit halmazban gázoltunk, és azóta ez csak erjed és növekszik, mintha élesztőt dobtak volna a budiba (Moldova után szabadon).

És én hogyan néztem ezt az egészet?
- a vizitdíj és a kórházi ápolási díj az egyetlen olyan intézkedés volt, amelyik a rendcsinálás irányába vitte el az eü. adminisztrációt. A pénzügyi fegyelem belégekkel és pénzmozgással egyszerűen valós adatok megadását kényszerítette ki FELELŐSÉGRE VONÁS súlya mellett
- a tandíj (pláne az átjárhatóság megfogalmazásával) egy valóban ösztönző eszköz lehetett volna

Miután persze a politikusok hirtelen előre elmagyarázták, hogy az egyszerű YES/NO kérdésre az ÉN válaszaimat ŐK hogyan értelmezik, egy "anyátok!" felkiálással nem mentem el szavazni. Hogy miért? Hát azért, mert GYF-nek mennie kellett már akkor, az eü reform egyéb rendelkezései voltak igazán elkúrva, de ezeknek az intézkedéseknek maradniuk kellett volna.

A legrosszabbul jöttünk ki:
- GYF maradt, pedig minden ellenzéki politikus megigérte hogy majd takarodik (még Horn Gábor is örömmel csócsálta a szavakat)
- az eü reform többi tétele Svábhegy és Hárshegy szétbombázásával életben maradt
- a felsőoktatás továbbra is pénzszivattyú, évente sokezer a-médiában-akarok-dolgozni szakember képzésével

Én így láttam akkor és látom most is.

pokesz70 2009.03.08. 21:42:35

@mrs. white:

"El kell olvasni a róla szóló könyvet akkor vitaképes leszel. szomorú vagyok hogy nem érdekel. de én szégyelleném magam ha te téged megvernének egy jobboldali kormány alatt. Talán Voltaier mondta hogy nem értek egyet magával de életemet adnám hogy elmondhassa ezt tartják a liberalizmus alapkövének. Kár hogy a baloldal csak névleg él ennek szellemében."

ööö most lehet, hogy tényleg én vagyok nagyon buta, de nem úgy van, hogy a baloldali rendezvényeket szokták szétsípolni, ellentüntetni, tojásdobálni és a jobboldaliak meg bármikor, bárhol elmondhatnak bármit? Esetleg a saját tévéjükben, rádiójukban, napilapjukban, hetilapjukban, havi magazinjukban?

Pelso.. 2009.03.08. 21:42:47

Garcia,

A politikai elit folytat érzelmi politizálást, önmaga mindenáron való fenntartása érdekében. Mert mást nem tud ill nem akar produkálni. A nép mindig kellő mértékben vevő erre, sajnos.

Majd elfelejtettem: eladó a szavazatom!! -aki többet fizet, (hagy a zsebemben), az kapja... Ki ismer magára?..

morpho 2009.03.08. 21:42:55

" Az ellenzék egy részének megveretésében"
Te egy igazi Móka Miki vagy! :-)))))

mrs. white 2009.03.08. 21:44:25

@Alvarez: Nem halványulnak ki voltam akadva rajta. Azóta értettem és ehez kellet a 2002 választás utáni állapo ahol meglepődve tapasztaltam hogy nincs is szinte médifelülete a jobb oldalnak. A szinte teljes baloldali kézben lévő sajtó manipulációját igy akarták megakadályozni. szeintem az utána történtek a szerencsésebbek aki akar hir tv néz aki akar atv-t. De ha visszaemlékszel az RT TV2 nem kifelyezetten volt jobboldali ahogy most sem közöl le jó pár olyan hírt amit Viktoréknál hetekig rágtak volna.

Alvarez 2009.03.08. 21:46:03

@mrs. white: Ja értem, tehát a cél szentesítette az eszközt. Akkor te is igazi demokrata vagy.

döm-dö-döm 2009.03.08. 21:47:02

Morpho, white, stb hagyjuk már azokat asajnálatos őszi eseményeket. Nem tudjuk megmondani tutit!

És mindenki nézzen már magába!
Te megállsz a zebra előtt? Sose hazudtál még? Adtál már kenőpénzt? Áfa elengedésért cserébe mondtál már le számláról? Voltál már úgy táppénzen, hogy nem voltál beteg? Soroljam még?
Bármelyikre adott igen válasz esetén mondjál le! Arról a jogodról, hogy másra hárítod a felelősséget mindenért.

mrs. white 2009.03.08. 21:47:17

@pokesz70: Melyik baloldali tüntetést verték szét utoljára? 94-98 között Kunce is szétveretett egyet mondhatni a baloldalon hagyomány minden időszakban.

Pszt! 2009.03.08. 21:47:36

„ Arthuro Ui ujra köztünk Orbán Viktor seregei harcban állnak. Orbán Viktor, mint egy nemzetek felett álló félisten, kivont véres kardal a kezében járja országot-világot és toborozza seregeit. Orbán Viktor fekete holló, amelyik dögszagot érezve elemében érzi magát. Orbán Viktor azt a látszatot akarja kelteni, hogy ő a Jó letéteményese, felkent harcosa. Csillagok háborúja filing ez a javából. Csak hívei nem veszik még észre, hogy akit a Jó Szövetség vezérének látnak, az valójában maga a gonosz Császár. Orbán Viktornak ma már semmi sem drága. Egyszer ennek az embernek, még fiatalon voltak szép álmai, voltak elvei, volt gerince és volt szava, amire érdemes volt odafigyelni. Sokan szerettük és tiszteltük. Sokan gondoltuk, hogy egyszer belőle még lesz valaki és hasznos is lesz ez az országnak. Tévedtünk. illetve nem, hiszen lett belőle, de ez az egykori önmaga karikatúrája, negatív tükörképe. Elveit egyszer valahol a sarkon elhagyta és érdekre cserélte. Orbán Viktort ma már kizárólag hatalmi és az ezekkel összefüggő anyagi érdekei vezetik. Elszabadult hintaló. Amikor érdeke úgy kívánja, akkor a szélsőjobbal cinkosan összekacsintva vereti szét a várost pribékjeivel, pitbulljai által. Megvakarja szavakkal buksijukat, ha elég jól habzik a szájuk és acsarkodnak. Harapásért még jutalomfalatkák is járnak. Közben a pofánkba röhögve tárja szét kezét, a romokon állva közli, erről ő nem tehet ugye. Hazudik. Azt teszi, amiért úgy gondolja, Gyurcsánynak azonnal takarodnia kéne az ország éléről. Hazudni csúnya dolog, aki hazudik a népnek, nemzetnek, az takarodjon. Kivéve persze mindig a gyevi bírót. Ha érdeke gyevi bírónknak úgy diktálja, akkor követségekre jár el és közli, hogy nemzeti ünnepünk évfordulóján nem ajánlja, hogy eljöjjenek ide vendégségbe állami vezetőik. Tud valamit. Szivesen venné, ha szegényes lenne 56-os ünnepünk. De nem lesz, mert a külföldi vendégek abszolút többsége mégis eljön , így a kormányzatnak lehetősége marad arra, hogy egy emlékezetes szép ünnepet építsen fel. Nos, ha a vészmadár szerep nem vált be, akkor tesz róla, pitbulljai által, hogy az ünnep az legyen, aminek ő akarja látni, amivel ártani tud azoknak, akik a neki járó hatalmat bitorolják a "panelprolik" bizalmából. Induljon a banzáj. És indult. Láthattuk. Utána persze Viktor szomorú lesz ettől. Sunyi mosoly a száj szegletében, csicskásai természetesen azonnal a rendőrségnek esnek, rendőr terrorról beszélnek, a molotov koktélok és elrabolt tankok árnyékában. Üzen. A rendőrségnek, a szélsőjobbnak, mindenkinek. Neki mindent lehet. Még 56 emlékét is bemocskolhatja. Szegény pesti srácok, forognak sirjukban, látva mi zajlik most itt nálunk. Szégyen. Ha hatalmi érdeke úgy kívánja, hát folytatja a tovább a minél rosszabb annál jobb műsorát. Kimegy az EU-ba és kéri, hogy Magyarországnak ne adjanak pénzeket, mert hazug kormányt ne támogassanak. Hazája érdekei ellen beszél. Nem ez a hazaárulás esetleg? Még jól emlékszünk arra, hogy december 5.-e és egyéb populista akciói után, milyen vadul hazaárulózott másokat. Pont ő. Kisgömböc. Kis Gömbös. Beszélnek hazugságokról, beszélnek szabadságról, beszélnek elnyomásról, beszélnek tőke hatalmáról, beszélnek mindenről, csak Magyarországról nem nagyon akar beszélni. Magyarországért nem dolgozik, munkahelyére a Parlamentbe, alig jár be, ahol ugye a hazát kéne képviselni és építeni, mert erre szól képviselői mandátuma. Azt a parlamentáris demokráciát támadja és gyalázza, amelyikért anno, maga is küzdött. Az lett belőle ez által, akik ellen a rendszerváltás előtt még annyira küzdött. Szomorú, hogy észre sem veszi. Ha meg mégis, akkor az még szomorúbbá teszi az egész történetét. Orbán viktor seregei harcban állnak. De van egy kis bibi ezzel. Nekem, nekünk semmi kedvünk harci övezetben élni. Magyarországon ma demokrácia van. Bárki, aki az alkotmányos rend ellen tőr, a demokrácia ellen támad. Demokráciában nincsenek forradalmárok, aki erőszakot alkalmaz vagy támogat, cinkosan uszít, az egyszerű terrorista, semmi egyéb. Orbán szabadcsapatai, vagy az egykori Vörös Brigádok, ETA , iszlám fundamentalisták között lényegi különbségek nincsenek. Orbán Viktor a mi saját gyártmányú, kicsit, sárga, kicsit savanyú Oszamánk. Rombol. Ma már alig hiszem, hogy másra alkalmas lehet. Eljátszotta. Kár érte. Orbán Viktor seregei harcban állnak. Az a szuka, amelyik a fasizmust, kommunizmust megszülte, ujra vemhes. A Vezér fején ott a bélyege. Állítsuk meg Orbán Uit, amíg még nem késő. Ha nem tesszük, akkor valóban valami nagyon fontosat "kúrunk" el. Nem kicsit, de nagyon. Ilyen böszmeséget Európában rajtunk kívül senki nem csinálna. Ma még van remény arra, hogy elvetéljen a szuka. De akkor együtt kell akarjuk, minden békeszerető, köztársaság párti magyarnak. Történelmi felelősségünk van ebben. ’’

morpho 2009.03.08. 21:49:01

@SMFB:
Azt nem értem,hogy miért nem akarják ezt sokan érteni?
Attól még rajonghatnának az ilyenolyanoldali sztárokért,az országnak meg egy picit jobb lenne.Talán.Nem gondolnám azt sem,hogy a mindenkori ellenzéknek dolga lenne mindent zsigerből tórpedózni,amit a kormány csinál.Akár jó,akár nem.

pokesz70 2009.03.08. 21:50:14

@mrs. white:

Meg kéne már érteni, hogy mit jelent a semleges média fogalma. Nem azt jelenti, hogy egy sajtóorgánumnak nem lehet ideológiája. Szellemisége. Azt jelenti, hogy nem lehet közte és a politika között érdekszövetség. Nem lehet befolyása a hírek és vélemények megosztásában.

Azon meg nem érdemes csodálkozni, hogy azok a sajtótermékek, amiknek a tulajdonosi köre jellemzően liberális európai országokból valók, nos azok inkább baloldali szellemiséget is fognak sugározni.

Az viszont problémás, ha a pártirodából faxolják a cikket az újságba...

mrs. white 2009.03.08. 21:50:58

@Alvarez: Most ugy beszélsz mitha nem ez a kormány vezette volna be a papírgalacsinhajigálok három évre megbüntetthetőségét. tudtommal a lex répásyt el se fogadták akkor mire vagy felháborodva saját háznál kell szétnézni előbb

pokesz70 2009.03.08. 21:52:18

@mrs. white:

"Melyik baloldali tüntetést verték szét utoljára? 94-98 között Kunce is szétveretett egyet mondhatni a baloldalon hagyomány minden időszakban."

Viszonylag kevés baloldali tüntetésen szokott kellék lenni a macskakő, a zokniba tekert billiárdgolyó, a záptojás, a molotov koktél és a tank.

sourcerror 2009.03.08. 21:52:45

@pokesz70: Független médium sosem volt, és sosem lesz.

mrs. white 2009.03.08. 21:52:53

@pokesz70: Tökéletesen igazad van és szerinted egy demokráciban nem kiegyensulyotzottan kellett volna privatizálni a mediumokat hogy minden oldal egyenlően tudjon megjelenni?

prolee 2009.03.08. 21:53:55

Mindenről a Zorbán tehet, a Honfoglalásig visszamenőleg.

mrs. white 2009.03.08. 21:54:12

@pokesz70: Mikortól is jelentek meg a szélsőségesek? Felidéznéd? Ja és a fidesz nagygyülésen kinél volt macskakő?

Alvarez 2009.03.08. 21:54:29

@mrs. white: a véleménynyílvánítás szabadsága nem egyenlő a dojásdobálással, így más testi épségének veszélyeztetésével. Remélem ezt te is így gondolod.

sourcerror 2009.03.08. 21:55:05

"- Ha tömegesen diplomáztatják a cigányságot, és látok roma java fejlesztőt, matematikust, professzort, orvost, stb."

És ezt hogy csinálnád. Pozitív diszkrimináció, kvóták?

döm-dö-döm 2009.03.08. 21:55:26

@mrs. white: ja privatizáció során kéretik bejelölni a párt preferencia is. Ha pedig tulajdonosváltás történik és ezzel oldalcsere is? Magyar Hírlap?

pokesz70 2009.03.08. 21:56:34

@mrs. white:

"ökéletesen igazad van és szerinted egy demokráciban nem kiegyensulyotzottan kellett volna privatizálni a mediumokat hogy minden oldal egyenlően tudjon megjelenni?"

Ezt hogy gondolod?

"A következő licit tárgya egy viszonylag ép állapotban lévő napilap, kérem most -- mi is volt az előbb? áá, megvan -- szóval most csak jobboldali, konzervatív vevők licitáljanak, mélymagyar és revizionista vevők előnyben" ??

döm-dö-döm 2009.03.08. 21:57:50

@sourcerror: igen, például így. Amerikában szerinted hogyan jutottak odáig, hogy Obama lehetett az elnök?

A + diszkrmináció még mindig olcsóbb megoldás, mint a segélyezés, rendfenntartás stb

mrs. white 2009.03.08. 21:59:00

@Alvarez: Pont tegnap öntöttek zöldborsópürét az angol Gazdasági miniszter arcába. Letörölte feljelentést nem tesznek és nem értette miért kapta amikor Ő ugy gondolta zöldek érdekeit is képviseli. Igaz ott 400 éve gyakorolják a demokráciát.

Alvarez 2009.03.08. 22:01:23

@mrs. white: szóval támogatod. Akkor jó sok tojást kívánok neked.

mrs. white 2009.03.08. 22:02:06

@pokesz70: Milyen érdekes hogy a legnagyobb példányszámú Nészabadság milyen hangvételű valamint az összes napilap. Még véletlenül se másként gondolkodók kapták a lehetőséget a privatizációra. Talán nem véletlenül. Az közbeszerzéseknél is mindig a legdrágább haveri nyer.

pokesz70 2009.03.08. 22:02:10

@mrs. white:

Ok, Te önts engem arcon borsórépával, utána én meg izomból hozzádvágok 5 méterről egy tojást

mrs. white 2009.03.08. 22:02:41

Összes megyei hirlapot akartam irni elnézést.

Yendi (törölt) 2009.03.08. 22:03:10

@sourcerror: Nem. A segélyezési rendszert át kéne alakítani, és rá kéne bírni a cigányságot, hogy foglalkozzanak a gyerekkel.. oktassák. Ha munkához kötjük az ilyen szociális kiadást, akkor talán elindul ott valami. A gyerek azt tanulja, amit otthon lát. Ha dolgos embereket lát, valószínű, ő is az lesz. Pusztán nevelés kérdése az egész. Egyébként a cigány származásért többletpont is etnikai alapon megkülönböztetés a magyarokkal szemben. Ezeknél a változásoknál a reformálás csak félig segít. Az emberekben kéne elindítani ezt. Csak amíg nincs meg a megfelelő kommunikációs csatorna, és példamutatás, addig ez nem történik meg.

blokkos 2009.03.08. 22:03:12

Pszt.
Nem Te vagy az egyetlen. aki így gondokodik, de sajnos nem vagyunk ma már elegen. A többieknek elég a lágy szőlős zsíroskenyeres ígéret a messiástól. Csalódni fognak, de akkor már késő lesz.

mrs. white 2009.03.08. 22:04:11

@Alvarez: Ha Ha ez észérv volt. Szóval Angliában nem értenek a demokráciához oké.

pokesz70 2009.03.08. 22:05:22

@mrs. white:

Az összes napilap? Úgy érted a Magyar Nemzeten és a Magyar Hírlapon kívűl? A Szabad Föld melyik oldalon áll? Sajnos azt nem olvasom.

mrs. white 2009.03.08. 22:08:39

@blokkos: Az a baj veletek hogy még most sem fogjátok fel nem az a kérdés ki lesz következő választáson a vezető hanem addig elmegy-e az ország szekere. Most elég jó esély van arra hogy még ebben az éveben megdőlünk. de azért addig is kritikátlanul imédjátok baloldal nagy megreformálóját. Csak statisztikailag a balos és jobbos meg bizonytalan ugyanugy nincstelenné fog válni.

Karácsony Benő 2009.03.08. 22:11:20

Más:
segítséget kérek Tőletek!
(lehet,hogy off???)

Folytassátok a sort:
reform=megszorítás
szenvedélyes igazságbeszéd=hazugság
nem bontom ki az igazság minden szeletét=hazudok
nagy jólét=córesz a köbön
tisztességesen és becsületesen=komcsi kapcsolati tőkével

Alvarez 2009.03.08. 22:11:40

@mrs. white: az mit jelent nálad, hogy megdőlünk? Az IMF hitel ugyanis 2010 tavaszig kitart. Utána pedig mehet Viki kalapozni, bár ha jól emlékszem, az IMF vezetőjét leszociügynöközték, így nehéz lesz.

sourcerror 2009.03.08. 22:12:54

@craaank: Szerintem is ezt kéne tenni, de ennek az átfutási ideje minimum 50 év. Nálunk meg ugye 4 éves választási ciklusok vannak.

Egyébként a szociológusokat nagymértékben hibásnak tartom azért, hogy a cigányság a semmiért elvárja a jólétet: ők magyarázták be nekik, hogy azért szegények, mert a rasszista többség jó elnyomja őket. Ez egyben felmentést is adott nekik az alól, hogy bármit is tegyenek.

Másik dolog: miért is volna érdemes dolgozniuk?
A szakmunkások alkalmazottként szintén minimálbérért dolgoznak. (Két kőműves is van a családban; pedig állítólag az hiányszakma, mégsem kapnak többet.)

pokesz70 2009.03.08. 22:14:50

@mrs. white:

"Az a baj veletek hogy még most sem fogjátok fel nem az a kérdés ki lesz következő választáson a vezető hanem addig elmegy-e az ország szekere. Most elég jó esély van arra hogy még ebben az éveben megdőlünk. de azért addig is kritikátlanul imédjátok baloldal nagy megreformálóját. Csak statisztikailag a balos és jobbos meg bizonytalan ugyanugy nincstelenné fog válni."

Ezért lenne hasznos, ha a fidesz is hozzátenné a magáét a problémák megoldásában. Egyébként ezért kapják a fizetésüket (legalábbis a képviselők), nem azért, hogy kivonuljanak és ilyeneket mondjanak: "mi más dimenzióban gondolkodunk" (krapulax dimenzió?) / "majd ha mi leszünk kormányon, megmutatjuk, bi-bi-bi"

mrs. white 2009.03.08. 22:14:52

Oké balosk Orbán tehetségtelen antiszemita agreszzív hatalommániás törpe. Rendben. Szeretnék egyértelmű véleményeket hallani mikor lesztek elégedetlenek Fletóval 350 forintnál 400-nál Ha viszik a kocsit ha elveszted a munkahelyed? Ha nem fizeti ki szüleidnek a nyugdijat? Ha nem bírsz már ennivalót venni sem? Na kinek hol a türéshatár? Amikor azt mondjátok a betyárját Fleto most má azt mondom nem a legjobban csinálja.

mrs. white 2009.03.08. 22:17:11

@pokesz70:
iért az ellnzéknek kellene kormányozni? Akkor már Ő a kormánypárt nem? Hány jvaslatát fogadták el? Vagy utána fletó tálalja saját ötleteként?

mrs. white 2009.03.08. 22:19:59

@Alvarez: Látszik hogy nem hallgattad meg heim Péter pedig ajánlottam az elején. Nos a válaszom azért amit ott elmondott , egyébként egy hónapja amit elmondott az utolsó szóig bejött. Ha amit akkor mondott akkor még egy két hónapunk van hátra.

sourcerror 2009.03.08. 22:21:43

@pokesz70: Nyilván Orbán megmondja a frankót, Feri gyorsan véghezviszi, és happyend lesz a végén.

pokesz70 2009.03.08. 22:22:57

@mrs. white:

Nem nekik kell kormányozni, de javaslatokat minden parlamenti párt tehet és tennie is kell (különben mi értelme lenne?). Az meg egy mítosz, hogy a fidesz hiába terjeszt be javaslatokat, ha azokat lesöprik. Pont a minap olvastam, hogy ebben a ciklusban 3 (!) olyan javaslata volt fidesz képviselőknek, amik konkrét teendőket vázoltak fel. Az egyik a standolási kötelezettség eltörlését kezdeményezte (megtörtént), a másik a magyar élelmiszerek áfájának csökkentését indítványozta (nem EU kompatibilis), a harmadik meg már nem is tudom. Az nem javaslat, hogy "védjük jobban a magyar gazdaság szereplőit". Hogyan? Milyen intézkedésekkel? Milyen törvényt hogyan módosítsunk?

mrs. white 2009.03.08. 22:24:01

Ja és mai hír hogy nem kapunk több pénzt ebből kell megoldani. Az elemzők pedig már két hete azt mondták már most kell pénzt kérni hogy jövő ilyenkor ne jelentsünk csödöt. De ezt arra az esetre irták ha sikeresek a reformok. Nos akkor még nem zuhant a forint. na kezdesz már kétségbe esni.

pokesz70 2009.03.08. 22:24:38

@sourcerror:

Nyílván fontosabb a fidesz érdeke, mint az országé. Nyílván fontosabb a hatalom megszerzése, minthogy a programunk megvalósuljon.

mrs. white 2009.03.08. 22:25:56

@pokesz70: Azért négy évig eltipegtek valahogy a szocik iránymutatása nélkül. Talán most is menne nekik. egyáltalán nem biztos hogy sikerülni fog. De hogy ezeknek nem megy az viszont tuti.

Yendi (törölt) 2009.03.08. 22:26:03

@sourcerror:
Na igen, ebben van valami. Viszont ehhez már kellenek élénkítő intézkedések. Én például azt nem értettem, hogy az állami szférában miért nem történt meg a rendszerváltás? Miért van annyi közalkalmazott? Mondjuk hátránya az, hogy rögtön politikai fogás, ha nő az elbocsátások száma, szóval ördögi kör, de itt leginkább a kiadás a sok, és ezt nem a bevételnöveléssel tudjuk helyrebillenteni, hanem ha faragunk ebből. Szóval aki tényleg ezt helyre akarná tenni, az ehhez fogna hozzá, és nem rögtön az adócsökkentésnek. Azt majd utána, ezzel lehet felpörgetni a gazdaságot, de amíg csak elfolyik minden, addig kár. Emellett ami súlyos problémának tartok, az az, hogy rengeteg cég külföldre menti ki a nyereségét (nem akarok nagy neveket sorolni), ahelyett, hogy ide forgatna vissza. Szóval nehéz kérdések ezek, csak meg kéne találni azt a pontot, ahol úgy lehet hozzányúlni, hogy ne a legnagyobb tüzet okozza. A jogrendszert meg sem említem. Szóval kell még ide változtatás bőven, alkotmánymódosítás, de józanul. A kőműves dolognak az oka az jókérdés.

Pelso.. 2009.03.08. 22:27:10

Mrs White,

Mindkét nagy pártnak ideje lenne megszabadulni jelenlegi no1 vezetőjétől, írom ezt jelenleg semleges-ingadozóként.

"mikor lesztek elégedetlenek Fletóval 350 forintnál 400-n" Több mindenben hibázott, de a válságról nem tehet.
Persze, OV azt mondta, a min elnök csere megoldaná a válságot..:)

mrs. white 2009.03.08. 22:27:30

@pokesz70: Most nyilván a megélhetési Mdf-ről és a parlamentbe be nem kerülő Szdsz-ről beszéltél Jól gondolom? Vagy a sose lenemmondó fletóról.

Alvarez 2009.03.08. 22:27:43

@mrs. white: ha ennyire szar a helyzet, akkor ma Sasikával kéz a kézben megszavaztad volna, hogy ne kelljen fizetni vizitdíjat/tandíjat?

mrs. white 2009.03.08. 22:31:15

@Pelso..: Komolyan (tényleg nem akarlak megbántani) elkeserítő hogy igy gondolkodsz. A világgazdasági válságot nem ő robbantotta ki ez tiszta sor. De ha ezt 2006-ban kapjuk most nem kommenteznél hanem galambokat lövöldöznél csuzlival hogy legyen mit enni. Azóta próbálják visszahozni a sírból. Azért Ukrajnát leszámítva nincs hozzánk hasonló tragikus helyzetben senki és ez nem a világgazdasági válság bűne.

pokesz70 2009.03.08. 22:34:26

@mrs. white:

"Azért négy évig eltipegtek valahogy a szocik iránymutatása nélkül. Talán most is menne nekik. egyáltalán nem biztos hogy sikerülni fog. De hogy ezeknek nem megy az viszont tuti."

Igen, csak van egy ilyen kis gebasz az Alkotmányban, hogy itt demokrácia van és négyévente választunk országgyűlést.

Szerintem nagyon egyszerű a képlet, mondjátok el, hol tévedek:

Nekünk, nem pártokhoz tartozó egyszerű polgároknak az lenne a legjobb ebben a rémisztő helyzetben (mert a neheze még csak ezután jön, ne legyenek kétségeink), ha a kormány és a Reformszövetség két parlamenti párt által támogatott tervei mellé a fidesz is közzétenné a saját megoldási javaslatait. Jelentesse meg narancssárga betűkkel a Magyar Nemzetben. Olvassa be Orbán Viktor a hírtévében. Tegyék fel a honlapjukra szigorúan copyrighted anyagként. És hadd döntse el minden érdeklődő állampolgár, hogy a három javaslat közül ki melyiket érzi a legközelebb magához. És akkor nem kéne egy biankó csekket Orbán kezébe nyomni, mert, őszinténszólva, egy kicsit aggódom.

mrs. white 2009.03.08. 22:35:13

@Alvarez: Ha ez véleménynyilvánítás arra hogy egy tehetségtelen hülye ne kormányozzon tovább igen. De hogy lásd nem vagyok korlátolt örülnék a reformszövetség javaslatának bizonyos javításokkal. nem privatizálnék el mindent mert már igy sincs szinte semmi, éa gazdagokat sokkal jobban bevonnám a teherviselésbe. de nekem az oriens progrmja tetszett igazán. igaz akkor más világ volt. Na azt egy nap alatt söpörte le ez a kormány.

Alvarez 2009.03.08. 22:39:15

@mrs. white: "örülnék a reformszövetség javaslatának bizonyos javításokkal."

Érdekes, vezéred nem örült neki, pedig Szijjártót is elvitte magával, hogy legyen kivel értelmesen megvitatni a kérdést. Viszont így közelebb kerültél Gyurcsányhoz, mert ő inkább hajlik rá. Ez most nem kellemetlen így?

pokesz70 2009.03.08. 22:39:52

@mrs. white:

Az a "tehetségtelen hülye" legyőzte a szupergéniuszt. És ne tessék jönni a kampányígéretekkel, mert azt Te is tudod, hogy 2 a 3-hoz arányban azt a fidesz nyerte.

Alvarez 2009.03.08. 22:40:23

@mrs. white: "De hogy lásd nem vagyok korlátolt"

Ezek szerint Sasika korlátolt? Mert ő gondolkodás nélkül megszavazná.

mrs. white 2009.03.08. 22:42:14

@pokesz70: csak hogy értsd a programm egy dolog aki ezerszer hazudot az utóbbi két évben ha földhöz veri a seggét bármit csinál akkor se fogják végrehajtani mert nem hisznek neki. Tök mindegy milyen de más kormány kell akinek elfogadják amit mond. pl a-ból b-be igy jutunk el. pl 2 év szivás de utána ezen tudunk könnyiteni 4 év után meg ezen. Egy kőkemény menetrendet amit drákoi szigorral betartatok. Viszont ott kell llenni a jövőképnek egy folyamatos fejlődésnek könnyitésnek ami erőt adhat ehez a rohadt nagy szíváshoz.Ehez az ország lakosságánag legalább 80 %-os támogatottsága valamint a gazdasági elité értelmiségieké. szóval szinte mindenki kell. Ez meg csak egy új választás után felhatalmazott akármilyen kormány kell. de az is biztos aki választás előtt elmondja a programot az mehet a sóhivatalba de nem kormányerőnek. Sajnos ekkora szar van.

Pelso.. 2009.03.08. 22:44:38

Mrs. White,

"mikor lesztek elégedetlenek Fletóval 350 forintnál 400-nál"
Tekert konklúzió: Ha megy GYF, (felőlem mehet) javul, vagy stabilizálódik a forint?
Tévedsz, akkor is kommenteznék, ahhoz sokkal mélyebb válság kellene.

mrs. white 2009.03.08. 22:46:41

@Alvarez: De kellemetlen de fentebb leirom hogy szerintem miért. Sok válsztása Fidesznek sincs. tudom boldogok lennétek ha bevallaná de ne örülj annak a reménytelensének hit nélküliségnek te is meginnád a levét. Most még nem is de pár hónap mulva már a csodát fogják tőle várni.pedig csoda nem lesz csak kökemény meló meg szívás. de ha ezt elmondja már holnap kezdhetünk költözni.

mrs. white 2009.03.08. 22:49:39

@Pelso..: Képzeld el a piac már ilyen sőt állítom már most is a piac akarja kikényszeríteni a váltást ha nem fog menni 320-on akkor majd megy 400-on. Csak onnan sokkal nehezebb talpra állni. Már most is nehezebb mint akár egy hónapja. Jól elirogatunk de majd nézzük mega jövő hetet hogy alakul oké,? Ha isten segit nem lesz igazam de szép is volna.

mrs. white 2009.03.08. 22:50:49

@Pelso..: Egyébként megkerülted a kérdést? Vagy a 400-rol is majd orbán tehet?

Alvarez 2009.03.08. 22:50:57

@mrs. white: én nagyon boldog lennék, ha ebben az országban végre megszűnne a hazudozás és nekiállnánk a probléma megoldásához. De nehezen hiszem, hogy ezt az a párt fogja véghezvinni, amelyik egy óriási hazudozás után nyeri meg a választásokat. Nem jön el ismét 2006? Nem kéne ezt már befejezni egyszer?

mrs. white 2009.03.08. 22:54:06

@pokesz70: Vakoknak nagyon jo hallásuk van, attól hogy valaki tehetséges egy dologban nem biztos hogy másban igen.Valahogy nem volt ázért olyan jó az országnak hogy nyert.

pokesz70 2009.03.08. 22:57:59

@mrs. white:

Ez a tipikus 22-es csapdája. Hogy szerezheti meg a társadalom 80%-os felhatalmazását a programja végrehajtásához a fidesz, ha nem hajlandó a választások ELŐTT megosztani azt velünk? Nem pont ezzel vádoljátok Gyurcsányt? Nem ettől tartjátok illegitimnek? Hogy nem ERRE kapott felhatalmazást?

És szeretnék látni egy listát erről: "ezerszer hazudot az utóbbi két évben". Nem kell ezer, elég lesz tíz is.

mrs. white 2009.03.08. 22:58:06

@Alvarez: De. Csak pillanatnyilag olyan mint kapitalizmus tisztán látszik hogy nem müködik de nincs más világrend ezt kell foldozni amig ki nem forja magát valami más. Bár erre már 20-30 év van utána jön az ökologiai katasztrófa amivel a kapitalizmus szintés semmit nem kezd. Szóval jó lenne hazugág nélkül de ez van.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.08. 23:00:20

@Alvarez:
hogy mit szavaznék meg, az maradjon az én döntésem, ha kérhetném.

Pelso.. 2009.03.08. 23:00:40

Mrs White,

Egy szóval sem írtam, nem utaltam arra, hogy OV tehetne róla.
Azt viszont nem tudom megérteni (az elkeserítő gondolkodásom, tudom), hogy egy min.elnök csere önmagában mit oldana meg ilyen mélységű és széleskörű válság esetén.

mrs. white 2009.03.08. 23:02:41

@pokesz70: Tökéletes leírás a 22 csapdája. ezért van jó esélyünk a bedőlésre mert mindenki azt hiszi vicc az egész ha meg valaki komolyan beszél lehülyézik. Gyakorlatilag be kell dőljünk hogy az emberek észhez térjenek. Ezért nem értem a baloldalikat tökre mindegy hogy ki de valakinek váltani kell mert minden váltás utána győztes párt kap fél évet az emberektől. addig lehet valamit kezdeni. de ne legyen kétséged arrol hogy ha a fidesz nyerne mit fog kapnia baloldaltól.

mrs. white 2009.03.08. 23:07:05

Ha csak annyit elérünk egy váltással hogy a piac kivár nem adja el a forintot mert hátha jól jön ki a dologból már megérte most gyakorlatilag aki időt nyer életet nyer. ha beindulna valami amerikbán amiben szkeptikus vagyok. nos anak farvizén lehetne valamit kezdeni. de ez mind ha meg talán ez maradt meg az ima. De ami most van az egész biztos járhatatlan.

pokesz70 2009.03.08. 23:07:46

@mrs. white:

Szerintem meg abban a sportágban, amit politikának hívnak, a választási eredmény a gól. Ha egy politikus választást nyer, övé a dobogó legfelső foka. Lehet, hogy a magyar focisták egyébként nagyon tehetségesek a szőnyegszövésben, de a világbajnok Olaszország.

A szoclib koala volt az első és eddig egyetlen a rendszerváltás óta, amelyik meg tudta tartani a kormányzati pozíciót. Igaz, hogy ezt nagyrészben egy osztogatós gazdaságpolitikának köszönhette. Teljes joggal támadhatta volna a fidesz 4 év ellenzékisége alatt azzal, hogy pazarlóan kormányoznak. Persze ehhez nem kellett volna megszavazni a száznapos őrületet. De nem ezzel támadtak, hanem azzal, hogy még ennyi sem elég. Hogy az állam keveset ad. Hogy töpörödik a nemzet. Hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve. És ráígérte a másfélszeresét a maszop ígéreteire. Miért lenne hiteles a fidesz kritikája ezek után és miért kéne elhinnem, mint egy templomban, hogy bezzeg majd ha Viktor lesz kormányon?

Karácsony Benő 2009.03.08. 23:09:33

@Pelso..: Minthogy Furcsány akármilyen megszólalásakor eddig zuhant a forint,föltehető:ha lecsuknák végre,akkor az a pénzünk erősödését jelentené...

pokesz70 2009.03.08. 23:11:15

@mrs. white:

"Ha csak annyit elérünk egy váltással hogy a piac kivár nem adja el a forintot mert hátha jól jön ki a dologból már megérte most gyakorlatilag aki időt nyer életet nyer. ha beindulna valami amerikbán amiben szkeptikus vagyok. nos anak farvizén lehetne valamit kezdeni. de ez mind ha meg talán ez maradt meg az ima. De ami most van az egész biztos járhatatlan."

Milyen piacról beszélsz? A hazairól? Amelyik a Reformszövetség terve mellé állt -- a mellé a terv mellé, amit a fidesz elutasít? Vagy a külföldiről? Amelyikkel szemben most fogalmazott meg egy protekcionista gazdaságpolitikát és többségben állami bankokat vízionált? Miért örülne bármilyen piac is Orbánnak?

sourcerror 2009.03.08. 23:11:37

@mrs. white: "Gyakorlatilag be kell dőljünk hogy az emberek észhez térjenek. "

Igen, sajnos én is ezt gondolom.

A legnagyobb baj, hogy sajnos a Fideszközeli újságírók is csak a demagógiát nyomják, nem ott keresik a fogást, ahol valóban volna mit fogni. Valahonnan a Fidesz is el fog venni, és sok Fidesz szavazó fog még itt pofára esni.

mrs. white 2009.03.08. 23:14:31

@pokesz70: Tökéletesen helyes helytáló megjegyzések. a fidesz tényleg elcseszte. hinned pedig nem kell esetleg bizni abban hogy aki négy év alatt az elmult husz év (gazdasági mutatói figyelembe véve) legeredményesebb kormányzását végezte talán nem felejtette el hogy kell csinálni. én pont ezért nem szavaztam a szocikra mert tudom hogy nem tudnak és sajnos igazam lett

pokesz70 2009.03.08. 23:16:06

Mit jelent az, hogy "bedől az ország"? Ha az államcsődre gondoltok, vagyis az ország fizetőképtelenségére, akkor az tudjátok mit jelent? Tudjátok Ti egyáltalán, hogy miről beszéltek?

Tudjátok pl, hogy mi a különbség a Reformszöv. és a kormány tervei között?

Pelso.. 2009.03.08. 23:18:03

Mrs White,

Váltsunk, azonnal, de az önmagában édeskevés.

Most kell gyorsan belefogni még a Reformszövetség javaslatainál is jóval keményebb programba.
Egy helyben járással (Mszp) és semmitmondással (Fidesz) egyaránt nem jutunk semmire.

mrs. white 2009.03.08. 23:18:09

@sourcerror: Ebben is igazad van attól még végezhet jobb kormányzati munkát hogy mit mondanak az ujságírói vagy akár őmaga. El kellen választani a kommunikációt a cselekvéstől. magyarországon egymillió szavazó van statisztikailag aki egy összetett mondatot nem tud értelmezni. Szerinted ezekne milyen üzenetet kell küldeni? A demokrácia szabálya szerint ugyanagyit ér minta azagysebészé. pedig egy lejárt száraztésztáért bárhova behuzza x-et

mrs. white 2009.03.08. 23:22:54

@Pelso..: Mszp jelenleg a kormányzó erő ha ő nem csinál semmit az bűn.A fidesz irrevelens ha ugy tetszik tett egy javaslatot oszlassa fela parlament önmagát és akkor négy év felhatalmazással fogjon bele valki új. De az mégiscsak vicces hogy fletoék 2016-tol négyhavonta növelnék a nyugdijkorhatárt. ilyen párttal azért nem nagyon fognék össze én se. Ez már a teljes szellemi leépülés. A válság kellős közepén egy 7 év mulva elinduló valamit tervezni.

fénydublőr (törölt) 2009.03.08. 23:23:50

"Ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel, hogy a magabiztosság mögött ott van az őrlődés és a gyötrődés. Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik, nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előrevinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba. Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban és menni előre. Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk! Nincsen ennyi kapacitásunk. Azt az igazság, hogy csak reggel 7 órától éjjelig dolgozik az egész csapat, és hiába, egy pont után nem lehet szélesíteni. Nem tudjuk 12-15 embernél többen körülülni azt az asztalt, amelynél meg kell állapodni kormányzati emberekkel, minisztériumi emberekkel meg szakértőkkel. Nem tudjuk. Ennyi tehetségünk van gyerekek!"
Így kezdődött...

pokesz70 2009.03.08. 23:27:28

@mrs. white:

"Tökéletesen helyes helytáló megjegyzések. a fidesz tényleg elcseszte. hinned pedig nem kell esetleg bizni abban hogy aki négy év alatt az elmult husz év (gazdasági mutatói figyelembe véve) legeredményesebb kormányzását végezte talán nem felejtette el hogy kell csinálni. én pont ezért nem szavaztam a szocikra mert tudom hogy nem tudnak és sajnos igazam lett"

A fidesz nem elcseszte, hanem hazugabb és populistább, mint bármelyik hazai parlamenti párt.

Igazad van, a fidesz-kormány 4 éve szép számokat produkált (bár nem produkált kimagaslóakat, előtte és utána is voltak hasonló, sőt jobb évek is statisztikailag). Egy kormány tevékenységét nem szabad azonban csak a gazdasági mutatók alapján megítélni. És most nem is a gazdaság egyes folyamatainak érvényesülési idejére gondolok (a fellendülés Bokrosból fakadt, a züllés meg a 2001-es kétéves tervből). Hanem az egyéb szempontokra. Amiket Szlovákia esetében is elfelejtünk. Az éhséglázadásokat, a magukra hagyott nyugdíjasokat, a szociális zuhanásokat egyes térségekben és társadalmi csoportokban. Ha mindenkinek olyan nagyon jól alakult volna az élete 98-02 között, akkor a fidesz simán bezsebeli a választásokat. De nagyon sok embernek nem ment jól. A fidesz a középosztályt erősítette, de Magyarországon a középosztály kisebbségben van a szegényebb rétegekhez képest. Ők nem irogatnak az interneten fórumokba. Egy szocialista párt viszont per definitio őket képviseli. Most is, amikor nem meri felvállalni, hogy a szociális kiadásokat oly mértékben és olyan széles körben csökkentsék, mint ahogy azok, akik csak a gazdaságot nézik, követelik tőle.

fénydublőr (törölt) 2009.03.08. 23:28:17

"És egyébként pedig épp az az elmúlt négy évnek a tapasztalata, épp az Horn Gyula kormányzásának tapasztalata, hogy nem abba szoktak belebukni emberek, ha valamit csinálnak, meg ha nem csinálnak. Francba is, mibe is akkor? El kell indulni, tudni kell, hogy mit akarunk csinálni! Irtózatos lesz az első pár év, persze. Teljesen érdektelen, hogy 20 százaléka a lakosságnak fog ránk szavazni. Tavaly nyáron az utolsó nyolc évben először a 100 emberből a Szonda szerint csak 18 mondta, hogy ránk fog szavazni. Tavaly nyáron gyerekek. Egy évvel később nyertünk. Mi lenne, hogy ha nem az egymás közötti faszkodást miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket, és nem probléma, hogy elveszítjük akkor egy időre a támogatásunkat, aztán majd visszaszerezzük. Mert megértik... Hogy nem lett mindenkinek jobb, igazuk van.....Erről szól a politika. Nem arról, hogy melyikünkből lesz kerületi polgármester meg hány helyettese lesz. Fontos az is persze, tudom én. Nem vagyok naiv. De nincs benn az ország első száz legfontosabb ügyében, és mi döntjük el, hogy melyikkel foglalkozunk. Mi! És az ország azt gondolom, hogy megérdemelné, meg mi magunk is, hogy ilyen dolgokat csináljunk. Szóval, azt tudom nektek mondani, hogy álljunk neki, csináljuk meg, sok igazságotok van a figyelmeztetésben, a féltésben, a részletek ügyében. Csak azt tudom, hogy nem fogok játszani semmilyen játszmát. Sem így, sem így, tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni és elmagyarázzátok, hogy reform igen, de, ahhoz én nem kellek, ahhoz más kell...."

Na ha most ugyanezt Viktorbá' elmondta volna, jól felhevülve, kiesnétek a padból, piros tenyerecskékkel

mrs. white 2009.03.08. 23:28:42

@pokesz70: Én tudompl technikai értelemben már államcsőd van mert a pénzpiacról nem tudja fizetni az állam a hiteleit. A befagyott államkötvény pic miatt ebben nem is igen van változás. A zuhanó forint miatt egyre közelebb vagyunk fizetésképtelenséghez mert az állam egy devalválodó valutában szedi be az adóját amit aztán devizában kellene viszafizetni plussz csökken a gdp és nő az államadóság. erre gondoltál. ez az ami nem áll meg akkor nem adevizahitelesek nem fizetése lesz a probléma az csak egy szimpla szciális válság habnak a tetejére hogy még több munkanélkülit otthontalan segélyezettett kelljen tartani. Ha elég kimerítő voltam a két programot is kivesézhetem de az lényegesen hosszabb lenne.

mrs. white 2009.03.08. 23:31:58

@pokesz70: Majdnem jól látod viszont az erős középosztály termelné meg a szegény rétegek segélyét sajnos ez másképp nem megy. a szociális hálóra valót valkivel megkell termeltetni. Most hogy aközéposztályt sikerült a szegények közé letaszítani azért kiváncsi vagyok ki fogja a szociális hálót fenntartani.

pokesz70 2009.03.08. 23:32:48

@mrs. white:

És Neked tényleg elég annyi, hogy "nyugi, majd én megoldom"?

pokesz70 2009.03.08. 23:36:30

@mrs. white:

Na, kezdünk értelmes dolgokról beszélgetni. Valóban a jelen helyzetben a középosztályt kell erősíteni, ezt célozza meg mind a kormány-, mind a RSZ-program. A különbség a mértékekben van. A kormány (érthető okokból: 1) baloldali; 2) övé a felelősség) kevesebbet venne el a szociális háló tartásából, mint a RSZ. A fideszről csak annyit tudunk, hogy még annyit sem venne el, mint a kormány. Akkor Te most kivel vagy?

nav 2009.03.08. 23:36:47

Szóval miattad van az egész sasika61 !!!
Tudhattam volna...

mrs. white 2009.03.08. 23:38:25

Ha észrevetted a politika olyan mint a vallás hit kérdése. tökéletes alkamatlansága ellenére fletónak még mindig hisznek nyilván a hit miatt. Én Orbánnak bizonyos értelemben a racionalitásomat félretéve hiszek mert egyszer már viszonylag jol csinálta. hitemet az is táplálja hogy igazából nem látok más szoba jöhető alternatívát de ha van valmi más ötleted akkor szívesen meghalgatom. Mdf? Szdsz? Maradjanak a nulla társadalmi támogatású szocik? Egy újpártnak lesz ideje 5 milliárd kp ja felépíteni magát 5%-ra és akkor mi van? Forradalom?

webmasfel 2009.03.08. 23:43:57

Először is azt kérném, hogy a Pszt! nevű arcnak senki ne válaszoljon, mert szerintem az egy hardcore baloldali kommentelő robot. Mindegy mi a téma egy blogon, ha felismeri többször a Gyurcsány, Orbán, Fletó, Ovi szavakat, akkor beszúr oda egy 168 óra idézetet, és néhány teljesen mag nélküli hülyeséget.
Van itt olyan funkció, hogy ki lehet szavazni valakit, mert annyira csökkenti a színvonalat? Küldenék érte egy emelt díjas sms-t is.

fénydublőr (törölt) 2009.03.08. 23:46:15

Orbán...egyszer már jól csinálta.
Tévedés: semmit se csinált, nem épített autópályákat - leszakadt a keleti oldal; kettészelte az országot mentálisan is (meg később is: baszottnagy kokárdás emberekre emlékszel?); haveroknak leosztotta a lét, az én adómból csináljatok hőszigetelést (nem ám a paneleken, ahol kellett volna segíteni!); a közalkalmazottak - most a létjogosultságon ne vitatkozzunk, az egy más pálya - majdnem éhen vesztek; simicska apeh-elnök (tudod, hány céget tüntetett el? én igen, véletlenül a legjobb barátom dolgozott 2 éjjel rajta); stb, a többit már fenntebb leírták.
Szóval nem szóbajöhető alternatíva.

mrs. white 2009.03.08. 23:47:36

@pokesz70: Na végre tényleg értelmesen beszélgetünk. A fidesz prog98-02 között a középosztály támogatása volt nem titkoltan. El is bukta ebből azt a következtetést vonta le hogy baloldali nem dolgozó réteget is meg kell szólítani mert megint bukik. a baloldali szirénhangok ellenére azt gondolom vagy inkább remélem hogy a dolgozó réteget támogatja akika termeléssel kihuzzák a szarból az országot. viszont ha ezt kimondja egyből bukja a szocik felségterületét a nyuggereket segélyből élőket.Most megy a szarakodás hogy fleto lépje meg a szigorításokat hogy az tömeg kiábránduljon belőle. De ezt fleto is tudja és ki akarja huzni e nélkül. Amiben tönkre megyünk szép lassan. De a csapda abban van ha Orbánék kiálnak a fent vázolt dolog mellett ugy járnak mint 2002-ben tehát bármennyire jogosan követelitek a programoktat csak azt érnék el hogy mivel mindenki szigoritan lenne egy jo nagy 50-50%-os helyzet mint eddig mindig hit alapon. Ez ebben a helyzetben senkinek sem lenne jó. mint ahogy azsem hogy nincs egy évünk. Két autó megy ezerrel egymásnak aki elrántja az a falnak megy a másik életbe marad ez a tét.

fénydublőr (törölt) 2009.03.08. 23:47:47

én is hardkór baloldalo robot vagyok, de újabb fejlesztésű: gondolkodom, mérlegelek, sírok

pokesz70 2009.03.08. 23:48:17

Nálam a politika nem hit kérdése. Annyiban igen, hogy ha valaki épeszű dolgokat mond, de nem hiteles, akkor nem hiszem el, hogy komolyan gondolja. De ha valaki meg éppenséggel teljes képtelenségeket beszél, azt akkor sem tudom értékelni, ha ő az ember, aki még sohasem hazudott.

A jelenlegi helyzetben és közhangulatban nincs szükség 5 milliárdra ahhoz, hogy esetleg eséllyel pályázzon az 5%-os küszöb átlépésére. És ha már ott van, fontos tényező lehet (mint a fidesz mellett a kisgazdák és ibolyáék, vagy a szocik mellett a szadesz). De még azt sem tartom kizártnak, hogy legyen ennyi pénz olyanoknál, akiknek érdeke, hogy itt elinduljon valami normális politika. Én követem az LMP megnyílvánulásait, nekem eddig rendben vannak. Próbáljátok meg egy kicsit objektíven nézni őket, tudom, hogy rájuk szállt a jobboldal, de vegyétek észre: minden LMP-s szavazat a fidesztől vinne el protest szavazatokat. A fidesznek érdeke kicsinálni őket -- de jó-e nekünk, választóknak, ha az első valamirevaló hajtását egy új politikának egyből eltaposunk?

mrs. white 2009.03.08. 23:54:08

@fénydublőr: Ha nem alternatíva akkor maradj ahol most vagy tényleg jól csinálják ezzel van tele a világsajtó minket irigyel mindenki a pannon pumát. de ha már igy gondolod biztos kurva jólcsinálták hogy szétlopták az országot és mégiscsak csökkent az államadóság, meg szigetelték a házakat meg én az alkalmazottamnak 14 ft-ot dtam 98-ban 2002-ben 54-et a mocskos disznó nem gondolt a szegényekre csak 3.5 ment fel a fizetésük. Bezzeg Fleto hű de jól csinálja a te munkahelyed nincs veszélyben vagy segélyből élsz azért vagy ennyire balos

mrs. white 2009.03.08. 23:57:55

@pokesz70: lmp tényleg szimpatikus. de az ördgi te magad mondod ki hogy a fidesztől venne el szavazokat. kvázi azt állítod LMP mögött a következő normális párt a fidesz. ez igy is van csak rajtad meg rajtam kivül akár még 20000 is szavazhatnának rá. erre mondják azt hogy kidobott szavazat olyané rtelemben hogy akövetkező kormányba nem igazán szólnál bele.

pokesz70 2009.03.08. 23:58:20

@mrs. white:

Ok, de mégiscsak demokráciában élünk. Nem jó, de minden rosszabb nála. És a demokráciában a többség dönti el, hogy ki igazgassa az ügyeket. Ha a mi országunk egy olyan ország, ahol többségben vannak az általad "szoci felségterületnek" hívott emberekből, akkor ott jó eséllyel pályázik egy szocialista párt. Azért áll most rosszul a maszop, mert ezt a bázist hagyta cserben 2006-ban. A fidesz támogatottsága nem nőtt jelentősen, a szoci szavazók fordultak el az mszp-től.

A szoclib kormányok hazugsága 2002-2006 közt pont az volt, hogy úgy csináltak, mintha a saját baloldali programjukat elbírta volna ez az ország. Nem bírta el, ezért kellett (volna) elkezdeni az átalakításokat 2006-ban. A fidesz a mai napig ugyanezt a hazugságot mantrázza, miközben minden változtatást ellenez és, ahol tud, megakadályoz.

mrs. white 2009.03.08. 23:59:00

Azért érdekes hogy az lmp nem az mszp-től szedne el szavazatokat nem?

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 00:03:17

boj: fáj valami? melyik szó nem klappolt nálad?
mrs. white: pl most értük volna el a hiánycélt, mire beütött a krach, nem kis munka volt! Lassan érett már az euró.
Azért az érdekes, hogy mindenki segélyből élőnek gondol - mindig csak jobbos oldalakon (vagyis, izé, ez jobbos?).
Amit meg Viktor művelt bukása óta, az szégyen, komplett hazaárulás - de ez is volt már elébb.
Azt az arcot sokszor elképzelem, mikor megtudták, hogy ki áll Meggyesi mögött... az egyetlen komoly ellenfelük visszatért! (Persze ez a naív verzió, a valóságban gondolom együtt nyomták a bizniszt Simicskáék Fletóval meg Szélessel végig, stb.)

pokesz70 2009.03.09. 00:04:27

@mrs. white:

Szerintem az LMP a kiábrándult baloldali szavazókat tudná magábaszívni, esetleg kisebb mértékben konzervatív liberális embereket az mdf-től és a fidesztől. De a fidesznek nagy szüksége lenne minden protest szavazatra, még a "se Gyurcsány, se Orbán" szavazókra is, akiknek nincs más alternatívájuk. Sem a szadesz, sem az mdf nem tud hiteles lenni, ezek nem alternatívák. Igazi alternatíva az LMP és a jobbik -- mindkettőt torpedózzák is már egy ideje a fideszből.

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 00:05:32

pokesz70: "Nem bírta el, ezért kellett (volna) elkezdeni az átalakításokat 2006-ban. A fidesz a mai napig ugyanezt a hazugságot mantrázza, miközben minden változtatást ellenez és, ahol tud, megakadályoz."

Ez a lényeg, s egyben a tanulság is.

mrs. white 2009.03.09. 00:08:38

@pokesz70: A fidesz nem kevésbé baloldali csak más a világnézete. cigányok csak akkor kaptak nála segélyt ha iskolába járt a gyerek. A szocik eltörölték. Láss csudát most mit karnak bevezetni hát nem pont ezt. Az erősebb forint és növekvő gazdaság miatt a nyugdijasok valójában sokszor jobban jártak mint a szociknál. Gyedet gyest a fidezs hozta viszza mert bokros szüntette meg. meg felérte ésszel hogy 2020-ban nem lesz aki eltartsa a nyugdíjasokat. Az erdélyiek azért lettek volna fontosak nem a nagy magyarország maszlag miat hanem valószinüleg a munkaképes korosztály költözött volna át aki adfizető lett volna ebben a szar demográfiai helyzetben. radásul mivel magyarul kb 5 év megtanulni ezért máshonnan nem számíthatsz bevándorlóra aki használható is nyelvi értelemben.Nem amerika voltunk hogy mindenki ide akarjon kerülni. Na ezek volta a koncepciók szerintem inkább baloldali mint a szocik akik mindenfajta vizió nélkül vannak. ez a szerencsétlen probálkozott valamivel de a tragédiája hogy ilyen párttal nem lehet mit kezdeni. de mivel szívos ezért nem adja fel jobb sorsra érdemes pártban talán ő is másként végzi.

pokesz70 2009.03.09. 00:21:15

@mrs. white:

Sokat érintettél, megpróbálok reagálni mindenre:

"A fidesz nem kevésbé baloldali csak más a világnézete." -- a retorikájában mindenképpen, de felvállalt identitásban nem. Vagy most már a fidesz is időnként rá fog rontani a saját nemzetére? Genetikailag?


"cigányok csak akkor kaptak nála segélyt ha iskolába járt a gyerek. A szocik eltörölték. Láss csudát most mit karnak bevezetni hát nem pont ezt." -- nincs abban semmi rossz, ha egy kormány alkalmazkodik az aktuális helyzethez. Ha van rá keret, adjunk a szegényeknek többet, ha nincs, akkor nem. Azzal sincs bajom, ha egy kormány felülbírálja egy korábbi döntését, neadjisten az ellenzék javaslatát valósítja meg. Ilyenkor az ellenzék örül, mert az történt, amit ő és választói helyesnek gondolnak.

"Az erősebb forint és növekvő gazdaság miatt a nyugdijasok valójában sokszor jobban jártak mint a szociknál." -- bocs, ez így nem igaz. Biztos voltak, akikre ez igaz, de a nyugdíjasok döntően bizony rosszabbul jártak Orbánnal, mint a szocikkal.

"Gyedet gyest a fidezs hozta viszza mert bokros szüntette meg. meg felérte ésszel hogy 2020-ban nem lesz aki eltartsa a nyugdíjasokat." -- hát igen, de itt azzal a problémával találjuk magunkat szemben, mint a szociknál. El bírja ezt az adófizetők serege, vagy nem? Bokros egyértelműsített, hogy nem -- és lám, neki volt igaza. A cél nemes, de jobban jártunk volna, ha mindig csak addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ért.

"Az erdélyiek azért lettek volna fontosak nem a nagy magyarország maszlag miat hanem valószinüleg a munkaképes korosztály költözött volna át aki adfizető lett volna ebben a szar demográfiai helyzetben. radásul mivel magyarul kb 5 év megtanulni ezért máshonnan nem számíthatsz bevándorlóra aki használható is nyelvi értelemben.Nem amerika voltunk hogy mindenki ide akarjon kerülni."

Amerika is szereti megválogatni, hogy milyen munkaerőre tart igényt, nem osztogat mindenkinek állampolgárságot. Ha minden erdélyi magyarnak ebből a célból adtál volna magyar útlevelet, mi garantálta volna, hogy nem azok jöttek volna inkább, akiket a romániaihoz képest sokkal masszívabb szociális háló vonzott volna? Ráadásul pont a keleti országrész lett volna a legjobban kiszolgáltatva ennek, ahol a legmagasabb a munkanélküliség.

pokesz70 2009.03.09. 00:26:31

Még csak annyit, hogy a gazdaság nem nőtt olyan hú de soha nem látott ütemben és az erős forintnak az volt az ára, hogy a versenyképességünk romlott (magas alapkamat, az euróhoz viszonyítva magasabb bérek, alacsonyabb profitmargin az exporton, stb.)

webmasfel 2009.03.09. 00:31:50

Valamelyik szakértőnk fentebb írta, hogy a poszt írója rosszul használta a népszavazást, merthogy az arra van, hogy a kérdésre válaszoljon az ember. Erre találták ki. Így köll. Így van benne biztosan az alkotmányban (szerintem nincs), ezt tanítják a embereknek (hol?), stb, stb. Na és akkor ugye kiírják az okos kérdést és akkor meggondolod a választ és - mivel szerencsére feleletválasztós, nem pedig esszé ugye - akkor megválaszolod.
Szerintem meg innovációnak hívják, hogy valamit, amit ugyan nem arra találtak ki, amire neked kell, nincs beleírva a használati utasításába, amit csinálni szeretnél vele, sőt, talán ellenjavallott is, de átkozottul megfelel a te célodnak, és a törvénybe sem ütközik, akkor használod. Érted? A teflon az űrhajóba való, vazz, ne akarjál már otthon tojást sütni benne!
Enélkül nincs haladás.
A megyó szerű arcok világában élnek az ilyen kirakat demokraták. Nem konfrontálódunk, hanem elosztjuk, csodálkozunk, szipogunk, lelépünk. De nem vétünk a nemes szabályok ellen.
Gyurcsány és Orbán két elég karizmatikus politikus. Aki azt bizonygatja, hogy az egyik nagyobb autokrata, vagy tolvaj a másiknál, vagy jobban akarja a hatalmat, az nem tud semmit a politika sajátosságairól. Nem ez a kérdés. Mind a kettő elmegy a lehetőségek határáig, ami gyakran súrolja, vagy átlépi a törvényeket. Hát másként nem lehet. Ha úgy mész neki, hogy mindent betartasz. Hát a saját beszari rendszerváltozásunk jogrendszerének vagyunk a fogjai. Meg a beszari EU csatlakozással átvett iszonyat joganyagnak.
Valamelyiküknek kéne elég parlamenti power a háta mögé, hogy egy darabig valamilyen irányba menjünk. A többi főként ízlésbeli kérdés. Én nem szeretem a lábszagú panelprolikat, a maradék elvtársakat és a Heti hetest, mások meg a korona úsztatást, Fábryt, meg a zegészpályás letámadást. (Most kicsit gondolkodnom kellet, hogy miket is nem szeretnek még, de Pszt!, a robot, majd biztos segít, beemel valamit az adatbázisból.)
Gyurcsány ott van 5 és fél éve, de meg van kötve a keze, egyre inkább így van ez és már így is marad. Tehát most ő a kerékkötő és mennie kéne.

pokesz70 2009.03.09. 00:38:04

Egyébként a kettős állampolgárságról szóló népszavazás az egyik legnagyobb és leggusztustalanabb szélhámossága volt a rendszerváltás utáni éveknek. A fidesz nagyon jól tudta, hogy képtelenség az egész -- különben megcsinálhatták volna a saját 4 évük alatt, nem? De egy felelős kormány nem engedhette meg, hogy potenciálisan 3 millió ember részévé válljon a társadalmi berendezkedésnek. Arról nem beszélve, hogy friss EU tagok voltunk, szerintetek milyen arcot vág Brüsszel, amikor bejelentjük: ja, bocs, még itt van velünk 3 millió rokon, akikről eddig nem beszéltünk, ugye még ők is beférnek a buliba? Egyszóval lehetetlen volt ennek a felvetése és ezt Orbán tudta nagyon jól. De a népszavazással kicsikarhatta, hogy az mszp a kettős állampolgárság ellen érveljen, ezzel is erősítse a "nemzetellenes" jellegét a baloldalnak. Igaz, hogy közben megalázott ezzel 3 millió határontúli és 10 millió határoninneni magyar embert, sebaj.

Azasöndör 2009.03.09. 01:31:50

Pokesz70! mikor is lépett be Románia az EU-ba? bő egy évre rá?
miért lett volna lehetetlen az állampolgárság megadása? van valami problémád azzal, hogy a magyar államnak jogi köze legyen a bárhol élő magyarokhoz?
miféle társadalmi berendezkedésről beszélsz, hogy szabadon vállalhatnak munkát, költözhetnek az új állampolgárok? ez megint csak Románia EU csatlakozása óta (ami akkor már ismert közeli időpontban be is következett) - értelmetlen!
A népszavazásokon való részvétel eddig is lakhelyhez kötött volt.
Tudod, hogy Románia, Horvátország és Szerbia, hogy csak a szomszédaink közül nézzük, állampolgárságot ad a határain kívül született román, horvát, szerb embereknek?

a fidesz azt rontotta el ebben a kérdésben, hogy pártos ügyet csinált belőle, kiplakátolták narancssárgával a várost, összekötötték a kérdést a kórházprivissel, hogy "aki velünk van, két igennel szavaz", ezért, aki nem volt fideszes, az inkább nem ment el szavazni!
ez volt az egyetlen népszavazás, melynek eredményén meglepődte, gondolván, ennyire alapvető dolgot, ami nem is kérdés, hogy lehetne elkúrni. azon bosszankodtam, hogy ezért minek népszavazás! (merthogy a helyzet tényleg sokkal alkalmasabb volt a lépés megtételére, mint még a fidesz kormányzása alatt). biztos így maradtak otthon könnyű szívvel sokan, akik nem akarták, hogy szavazatukból a fidesz előnyökhöz jusson!

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2009.03.09. 03:34:51

Szóval, kispofám, Sasika, te az a tipusú ember vagy, akinek ha lenyomnak a torkán egy nagy darab kakakolbászt, akkor mohón tartja oda a szájacskáját a következő kakafalatért. Mással nem tudom magyarázni ezt a fajta irracionális mazochisztikus viselkedést, hogy ha szerinted szar a kormány, akkor ennek kapcsán leszavazol egy értelmes indítványt. Ahogy az épületek felgyújtásával nem értettél egyet, helyesen, mert az köztulajdon, tehát gyakorlatilag a saját bokádat pisálod le ezzel, ha támogatod, ugyanígy, egy értelmes reformot leszavazni, csak azért hogy megmutasd, ismét csak olyan, mint ha magad alá szarnál, aztán jól szétkennéd magadon, ezzel kifejezve a nemtetszésedet. Gratulálok, most lehet falatozni abból, amit csináltál. Fejlettebb országokban ugyanis az ellenzéki párt nem uszít olyan kérdésekben a vezető párt ellen, amiben ő maga egyetért. Bár Orbán ma színt vallott kapitalizmusellenes, mélykommunista érzéseiről, végre egyenesen beszélt, mint a Fidesz-kommunista Párt vezére. Hogy izlik a finom kakadarab, hányat szeretnél még lenyelni?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2009.03.09. 03:57:45

@Pszt!: Kifogástalan összefoglaló.
De a magyar nép a szolgaságra, a diktatúrára szavaz, a kemény diktatúrát, a kollektivizmust szereti, a magyar szadomazochista, ki a szomszéd szenvedésében nagyobb örömet lel, mint amit saját megnyomorított teste-lelke önmagának adni képes, ezért elátkozott e föld.

kulalak 2009.03.09. 04:05:06

Nekem az oszodi beszed volt 'dermeszto hatasu'. A Reformszovetseg ehhez kepest apro huvos leheleteket javasolt.

Szerintem a 'reformocskai' kozul egyik sem volt akkora 'ereju' mint a dermeszto beszed. Hideg lehetett abban a teremben, k**** hideg. S talan lesz is meg hideg.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:19:40

@Alvarez:

>az adatokban nem szabad megbízni... Bokros tevékenységét ma a közgazdászok nagy része pozitívan ítéli meg.

Ön tegnap amellett érvelt, hogy a 2004 előtti adatokban nem lehet megbízni, ezért nem érvényesek az Orbán-kormány teljesítményének pozitív megítélését sugalló megállapítások. Viszont érvényben maradnak a Bokros alkalmasságára vonatkozó állítások. Tehát a 2004 előtti adathiány egyfelől lehetetlenné teszi, hogy az Orbán-kormányról kedvezően nyilatkozzunk, másrészt azt nem, hogy ugyanezt megtegyük Bokros vonatkozásában. A logika érdekel, ami alapján Ön ezt az ellentmondásos megállapítást megteszi és fenntartja. Érdekel, hogy érett felnőtt emberek hogyan képesek alapfokú formális logikai hibákkal együtt élni, és buzgón terjeszteni őket. Kérem, ne tereljen azzal, hogy a közgazdászok többsége mit mond. Ez kb. olyan, mintha azt állítanám, hogy Orbán azért alkalmasabb, mint Feri, mert ma többen tartják alkalmasabbnak, mint Ferit. Kit érdekel a közvélemény?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:24:55

@Bölcs Lázadó: Két kérdés:
1)Ön magyar? Szadomazochista és kollektivista is?
2)Tudja-e, hogy a nemzetkarakterológia, hasonlóan az alkímiához és a kávézaccjósláshoz, logikátlansága és tudománytalansága okán a szélsőjobboldalt leszámítva már sok éve nem tartozik a műveltnek tartott gondolkodás és érvelés eszközei közé?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:38:30

@sourcerror: A kérdés az, hogy kik esnek pofára - mert valakiknek kell. Pl. hatalmas kiadáscsökkentést lehetne végrehajtani az ártámogatási rendszer és a nyugdíjak terhére, ami elsősorban az MSZP-szavazótábor nyugdíjasrétegnek okozna hátrányokat, így a Fidesz elvileg képes lenne olyan kiigazításra, melynek hatására nem veszti el a saját szavazóit. Csakhogy a Fidesznek is megvannak a maga kis bűnei: a lakástámogatási rendszer egy fontos kiadási tétel, melynek haszonélvezői főleg Fidesz-szavazók. Ha ehhez a rendszerhez is hozzányúl a Fidesz, akkor érhetik meglepetések. Tehát ha lesz Fidesz-kormány, akkor mindenképpen megalkuvó lesz mondjuk Járai vagy Simor terveihez képest, viszont nem biztos, hogy akkora mértékben, mint Feri, akinek a nyugdíjasokat kell védelmeznie utolsó vérig.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:41:01

@mendson: Ön is nemzetkarakterológus, ráadásul olyan romantikus idealista, aki szerint a történelem menetét "figurák" "mentalitása" határozza meg? Ön szerint is egy alkalmas Führer kellene, mi?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 04:49:43

@Pelso..:

>A választók többsége ma már inkább világos politikai közbeszédet, kampányt is!!, vár el, az eddig alkalmazott -általad precízen vázolt- , stratégiák, forgatókönyvek hatékonysága ma már erőteljesen megkérdőjelezhető.

Ebben nem vagyok biztos. Úgy lrtem, ez egy súlyos állítás, ami mellett jó bizonyítékokat kellene felhozni. Ez nincs, viszont ellenpélda: amikor Orbán homályosan fogalmas, az "emberek" megvédéséről beszél, akkor az egekben van a népszerűsége. A Kéri-beszélgetés után visszaesett. Szerintem nincs igény a világos közbeszédre, ezt egyébként sok kommentelő példája is mutatja ennél a posztnál. A valóságot ugyanolyan nehéz elviselni a politikában, mint a hétköznapokban (Az ember nem tud kibírni túl sok valóságot, mondja Jung): néha szeretjük megtudni, mi az igazság, de azért az önmegnyugtatás, az illúziók rendszerint kényelmesebbek.

>Elsősorban ezért oly jelentős a bizonytalanok tábora.

Nincs rá bizonyíték, hogy _ezért_ olyan jelentős. Az, hogy egyik pártot sem tartják alkalmasnak, nem jelenti, hogy világos beszédet akarnak.Lehet, hogy ha megjelenne egy új párt, amely 1000%-os béremelést ígér, és megnyegrő reklámarca van, nagyon népszerű lenne - nem tudjuk.A másik probléma a "világos beszéd"-del az, hogy alapvetően ellentmond a nagy néppártok működésére jellemző logikának. Kétpártrendszerben szerintem nincs világos beszéd.

mendson 2009.03.09. 04:53:08

@dzsucseharcos: Most nem tudom mi a gond? Bizony a személyek meghatározzák a történelem menetét.A történelem nem egy széles,erös sodrású folyó ami a rajta lévöket egy irányba sodorja attól függetlenül, hogy azok mit kapálóznak összevissza. Pontosan a meghatározó személységeken múlik, hogy egy adott szitúációban melyik útra lép az ország (már elnézést a képzavarért). Nem vezér, hanem józan gondolkodású emberek sokasága kell akik képesek a múltból tanulva nem elkövetni a hibákat.Na ez sajna, jelen pillanatban hiánycikk -mármint a józan gondolkodású emberek- különösen a jobboldalt tanyázó újbolsevísta eszmék miatt.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 05:18:11

@mendson:

>Nem vezér, hanem józan gondolkodású emberek sokasága kell akik képesek a múltból tanulva nem elkövetni a hibákat.Na ez sajna, jelen pillanatban hiánycikk -mármint a józan gondolkodású emberek- különösen a jobboldalt tanyázó újbolsevísta eszmék miatt.

1)Ön azt állítja, hogy kevés a józan gondolkodású ember. Megmérte?
2)Tudja, mi a bolsevizmus?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 06:32:46

@nav:
"az ember mindig hibás egy kicsit" (Camus) :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 06:35:42

@Bölcs Lázadó:
gusztusos stílusod van, vagy gusztosos?

mendson 2009.03.09. 06:36:07

@dzsucseharcos:
1.) igen
2.) igen
Mára befejeztem az oktatást.Kérném a további kérdéseivel keresse fel oktatóját aki a néhai GYP-n segítette szárnybontogatásait a hülye kérdésfeltevésben.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 06:38:10

Mendsohnt moderálatam: tanárként becsmérelt, ezt senkitől nem tűröm, ez a játékszabály.

mendson 2009.03.09. 06:57:32

@sasika61:
A becsmérlés és a kritikai észrevétel közt nagy ám a különbség. Nem fogod elhinni, még az autószerelőt is szoktam kritizálni.Söt talán szokatlanul hangzik sasika,de még engem is szoktak kritizálni a szakmai szinvonal esetleges hibái miatt.Én nem azt irtam, hogy te ilyen-olyan tanár vagy, hanem azt irtam, hogy nem jó töri tanár lehetsz, ha az álláspontod az üléspont határozza meg,ha a történészt legyözi benned az aktuálpolitika.Képzeld én akkor is igyekszem a lehető legjobb terveket kiadni a kezemből, ha miépes a megrendelőm (van ám rendesen köztük). Ugyanis van olyan, hogy a hivatástudat ami naponta nem -2-4 vagy 8 órás dolog,hanem az határozza meg az életem (hogy valami nagyot mondjak). Talán példaként említhetném neked néhai Kosáry professzor urat.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 07:05:37

@mendson:
ha a posztot kritizálod, ez szíved joga, ebből viszont tanári munkámra nem következtethetsz, mert arról fogalmad sincs.Ennyi.
(Néhai professzor úr éppen jó példa erre:kiváló történész létére gyalázatos szerepet vállalt Megyó, majd Gy. oldalán: ettől még elsőrangú történész volt.)
Megyek dolgozni.

viktor134 2009.03.09. 07:24:56

ez egy hosszú faszság.

ha helyszínen kell fizetni, akkor mindenki fizet, és eltünt volna a sok lebzselő nyugger a körzeti orvostól, aki azért jár oda, mert a társadalmi élet olcsóbb mint a kocsmában. :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 07:34:45

Mavo,
ismered a szabályokat, ne provokálj!

pazola 2009.03.09. 07:37:41

A nepszavazas arrol szolt, hogy Vitya hivei csipobol elutasitanak mindent, amit Fleto csinal, akar van ertelme, akar nincs.

Aztan lenne siras, ha Vitya ulne a kormanynal, mert neki is meg kellene csinalni - sot, mar durvabbat kell.

Akkor mit fognak mondani a viktoriviktor-hivok?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:12:13

@mendson: Szóval megmérte a józanság mennyiségét (milyen műszerrel?) és azt állítja ugyan, hogy tudja, mi a bolsevizmus, de nem bizonyítja, hogy csakugyan tudja (a bizonyítás az lenne, ha tételesen felsorolná, hogy a jobboldal milyen bolsevik eszmékkel, vonásokkal bír).

Kérem, vegyen vissza kissé a "toporzékoló kisfiú"-figurából és válaszoljon a kérdéseimre:

1)Milyen mértékegységben mennyi a józanság mennyisége Magyarországon, és mi az Ön által kívánatosnak tartott szint, valamint milyen műszert használt a méréshez (én ugyanis elhiszem, hogy megmérte, mert először nem feltételezem, hogy hazudik)?

2)Mik a magyarországi jobboldal bolsevik vonásai jelenleg?

vajdasagi 2009.03.09. 08:12:36

@sasika61: Hát érdekes poszt... Nem is csoda, hogy ennyien reagáltak rá. Én sem bírom ki, pedig van mit csinálnom kora hajnaltól.

Lehet, hogy az a pénzmennyiség, ami a vizitdíjon nem jött be, kicsiny összeg. De akkor Te és a többi igennel szavazó megállítottátok az egyetlen olyan folyamatot, amely eltéríthetett volna bennünket a szakadékbazuhanás előtt. Tetszik-nem tetszik, bizony Te is beleütöttél egy szöget az ország koporsójába.

Azzal messzemenőleg egyetértek, hogy Gyurcsány nagyságrendekkel többet ártott az országnak, mint Te.

Meg azzal is egyetértek, hogy igencsak bénán csinálták azt az egyetlen reformot is. Meg hogy igencsak sokat akartak rajta nyerészkedni is. Mégis, mindennek ellenére fenntartom a véleményemet az akkor igennel szavazókról.

Walter Melone (törölt) 2009.03.09. 08:13:14

Kedves sasika!

Megcsináltad a házfeladatodat.

Leülhetsz.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:15:58

@viktor134: Elolvasható bármilyen kezdő egészséggazdaságtani tankönyvben, hogy miért nem ilyen nyilvánvaló és egyszerű a helyzet. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen a vizitdíj káros és előnyös hatásai közötti egyensúly. Csak a káros, vagy csak az előnyös hatásairól beszélni tudatlanság vagy demagógia.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:17:41

@vajdasagi:

>megállítottátok az egyetlen olyan folyamatot, amely eltéríthetett volna bennünket a szakadékbazuhanás előtt.

Mi volt ez a folyamat? Mert érzem a költői kép (szakadék stb.) lendületét, de a tények és a számok nyelvén miről is beszélünk?

pazola 2009.03.09. 08:31:35

@dzsucseharcos:

Nagyon egyszeru: nincs ingyenebed.

Fel kellene vegre fogni, hogy az egeszsegugy penzbe kerul - nyilvan nem az a parszaz forint fogja rendbe tenni az orszagot, amit oda kell(ett) fizetni, de legalabb aki eddig nem tudta, hogy azt valakinek ki kell fizetni, megtudta.
Fel kellene vegre fogni, hogy az oktatas is penzbe kerul - igenis legyen fizetos, hogy ne megelhetesi egyetemistak legyenek, hanem szakemberek. Elitet kepezzunk, ne selejtet.

Esatobbi. Esatobbi.

Valahol el kell kezdeni - na ebbol nem lett igy semmi.

Az, hogy az otlet jo, nem kerdes. Az, hogy a kivitelezes szar volt, szinten nem. A gond az, hogy itt nem a kell-nemkell volt a kerdes, hanem az, hogy ki melyik oldalra huz - ezen bukott meg.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 08:42:36

@pazola: Adókról és járulékokról hallott-e már? Miből gondolja, hogy csak azért, mert maga nem tudja, hogy az egészségügy nem ingyenes, hanem a mi befizetéseinkből van fenntartva, attól mások sem tudják ezt? Ebben az országban rengeteg adófizető is él (Ön, feltételezem, még diák, azért nem tudja, mi az az adó).

Pelso.. 2009.03.09. 08:48:10

Na, olvasgassatok, ha ráértek. Kis honi szösszenet. www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=111409&hl=1

pazola 2009.03.09. 08:51:48

@dzsucseharcos: az interneten a tegezodes az alapertelmezett - aki ezt nem tudja, ne akarjon engem kioktatni semmirol, kulonosen akkor ne, ha meg csak nem is erti azt, amit olvas :P

bleee 2009.03.09. 08:59:28

Ja. Azután, mindenki sírt, hogy arra a pénzre szüksége van, adja oda a kormány. A reformpróbálkozásnak meg befelhősült. Mindenki kapta, és kapja, amit megérdemelt. És, fizet, ha érdemelte, ha nem. Vihar a biliben.

prolee 2009.03.09. 09:04:40

@pazola:
Drága picinyem! Évi cca 6 millás jövedelmem felét elveszi az állam adó, vám, illeték, díj, hozzájárulás, stb. formájában.
A maradék pénzből élek és nevelek egyedül két gyereket.
Ezen túl a munkáltatóm vastagon tejel utánam a nagy közös bugyellárisba, amiben sosincs elég pénz.(Pechemre olyan helyen dolgozom, ahol minden forint hófehér és nagyon jól látszik.)
Mi van nekem ingyen? INGYEN!!! Besz@rás!
Lázad van? Vegyél be valamit, mert félrebeszélsz!
Ilyen sarc (ezt már nem nevezném közteherviselésnek) mellett mi a búbánatos péniszből fizessek még tandíjat is két gyerek után?
Olvastad a Szex és tandíj című könyvet? Ajánlanám. Nekem lányaim vannak.

Egyébként végeztem egy kis számítást. Én és a munkáltatóm a tavalyi év során néhány ezer forint híján egymillió forintot fizettünk be ilyen-olyan címen az eü-kasszába. Az elszámolás szerint onnan 30 ezer forintot el nem érő összegben vettem igénybe eü szolgáltatást gyerekestől. (Egészségesek vagyunk.) A többi az OEP haszna rajtam, ebből tudja finanszírozni azok ellátását, akik nem fizetnek semmit. (A nőgyógyászt, a fogorvost és a szemüveget hagyjuk, az privátba megy (onnan már régen kivonult az eü.) és évente százezreket költök rá ÁFÁVAL!!!! b+, a netto jövedelmemből. Hogy rohadnának meg!!!)

Tehát, kispofám! Legyen eü-díj, meg tandíj, meg mittomén még milyen díj, de az legyen leírható az adóból. Érted. EZ A LÉNYEG A NINCS INGYEN SZEMPONTJÁBÓL!!!!!
Csakhogy drága bogaram! A kib@szott vizitdíj az úgy működött, hogy én az 1 milla mellé még azt is!!!! fizettem, a munkanélküli, meg a segílyes viszont mentes volt.
Adóból történő leírásról természetesen szó sem esett, viszont vettünk széfet, meg automatát iziben, mert az qrva fontos volt.
A balliba ismét megpróbált hülyének nézni.
Na, hát erre vonatkozott a népszavazáson a Horn Gábori opcióm. Azt most is fenntartom!!!
Vedd már észre, mekkora baromság ez a "nincs ingyen". Gondolkodni nem szoktál????
Ha igen, akkor ne beszélj marhaságokat....az én bőrömre.
Ha megkérhetlek...

pazola 2009.03.09. 09:09:09

@prolee: :DDD

Nem oriztunk egyutt libat, aranyom :P

Pelso.. 2009.03.09. 09:09:47

Harcos, üdv.


Nem,nem. Véleményem szerint most van itt az ideje, elengedhetetlen szükségessége a világos kommunikációnak, nem elsősorban a gazdasági válság miatt.

Mivel, az elmúlt csaknem 20 évben a teljes polelit többször szembehányta már az egész társadalmat, (gondolom, a kiábrándultság jelentős mértékével egyetértünk) hitelesség tekintetében már nem lehet lejjebb menni. Elnagyolt egyenlőségjelet lehet tenni a bizonytalanok és megcsömörlöttek közé.
Ismét nem tenne jót az országnak, ha csak egy minden tekintetben durva kampány segítségével nyerne az, aki.
Az intézkedések elengedhetetlenek, ehhez azonban széleskörű társadalmi támogatottság szükséges.
Ha az nincs, bármikor, bárki részéről bevethetők pl a népszavazási kezdeményezések.

prolee 2009.03.09. 09:21:10

Kétségtelen, hogy szükségesek az intézkedések.
Ezt senki nem vitatja. Kétségtelen, hogy áldozatot kell hozni, mindenkinek. MINDENKINEK.
Én viszont semmit, de semmit nem fogok támogatni, amit a balliba kormány csinál. Még azt sem, ami helyénvaló lenne, mert a rendszer egészét tartom helytelennek, annak egyes elemeivel nem fogok foglalkozni.
És véget kell vetni a demagógiának, úgy, mint nincs ingyen, meg szent tehén nyugdíjasok, meg cigánytámogatás ész nélkül.
Elég volt!!!!!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 09:24:01

@pazola: Köszönöm a tartalmas és releváns választ. Ön bizonyára sokra viszi még ilyen érvelési képességekkel. Egyébként ha felnő, Ön is fog dolgozni és talán adózni is, és akkor rájön, hogy nem létezik az "ingyenesség hamis látszata", amiről az eszdéesz esti meséiben van szó.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.03.09. 09:32:28

monnyonle!
20 év elég volt!
ne a Zemberekkel fizettesék meg!
(tessék meg.)

akakukk 2009.03.09. 09:44:52

Miota Fleto elmondta a hires beszedet, engem bizony a programok egy fikarcnyit se erdekelnek. Orban is helyesen teszi, ha nem hirdet nagyon konkret programot, az MSZP majd szethazudja, es az erosebb mediabeli pozicioival vedekezesbe kenyszeriteni. Engem a TETT erdekel, es csak a tenyek, a jovore vonatkozo vagyalmok nem. Az Orban kormany alatt csokkent az allamadosag, az emberek forinthitelbol vettek lakast, stb. stb. Ja, es 320 milliard ft-al a kasszaban adtak at a kormanyt. Nincs varazsrecept, amit ha meglepunk, visszater a kanaan. Rendesen kell dolgozni, kevesebbet lopni, jobb kepessegu embereket allitani a kritikus posztokra. Ennyi. Nem a programokat kell osszehasonlitani, hanem a ket part kormanyzasanak tenyeit. Ez alapjan valasszatok!

prolee 2009.03.09. 09:46:21

@Pelso..: A kommunikáció több ponton aggályos.
Mindig vannak "érinthetetlen" területek.
A nyugdíjas szót sem lehet kiejteni, mert ordítanak, hogy ők építették fel az országot, meg mennyit dolgoztak. (Bár ezt senki nem vonja kétségbe, de azért anyám 170ezer ft nyugdíjból él egyedül, míg én altívként netto 300 ezret keresek és abból hárman élünk, két gyereket tartok el. Nem biztos, hogy ez így kerek.)
A politikusok jövedelmét a korrumpálhatóság miatt kell irreálisan magas szinten tartani.(Lásd költségtérítés esete.)
A cigányprobléma mindig csak fokozódik, gerjeszti saját magát és srófolja felfelé a ráköltendő összeget, de megoldódni nem akar az istennek se. Elszámolási kötelezettség, eredményért való felelősség NINCS! Senki nem felel a témában semmiért, csak folyik el a lé vastag sugárban. Az én adómból....
Oktatás: nem kell ide a sok diplomás, jó szakma kell, másról beszélni sem szabad. És persze tandíj, mert nincs ingyen...Konkrétumok, számok nincsenek, milyen szakmát ajánlotok két, darabonként 45 kilós lánygyerekemnek? Tetőfedő, bádogos, "jólfizetős" nővérke az eü-ben, aki az ágytálat sem bírja el? Aztán olvasom, hogy a régióban nálunk képzik a legkevesebb diplomást. Sok a tanár, de folyosófelügyeletre nem jut, agyonverik egymást a kölykök a szünetben. Minden évben új alulfizetett matektanár, egyik szarabb, mint a másik, viszont a magántanártól (adózott pénzemből fizetett) meg lehet tanulni a matekot, fizikát. Ez már be van építve a családi költségvetésbe, mert nem időszakos problémaként jelentkezik. Tényleg nincs ingyen. Adómból miért nem írhatom le, hiszen így kétszer fizetek ugyanazért.

Családi adózás! ERETNEKSÉG! Aki adózó polgárt nevel a saját netto jövedelméből az magára vessen, hogy ilyen hülye volt. Nem kell kedvtelésből gyereket tartani. Olcsóbb a tengerimalac.
A gyermektelen, aki minden fillérét magára költhette, majd az én gyerekem befizetéseiből követeli a nyugdíját. De ez nem zavar senkit. Azért nem, mert ebben a társadalomban a közteherviselés fogalmával sincsenek tisztában az emberek.
Itt kellene kezdeni, az alapoknál. MI A KÖZTEHERVISELÉS FOGALMA????
A többi púder!

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 09:48:36

"Drága picinyem! Évi cca 6 millás jövedelmem felét elveszi az állam adó, vám, illeték, díj, hozzájárulás, stb. formájában.
A maradék pénzből élek és nevelek egyedül két gyereket....(Pechemre olyan helyen dolgozom, ahol minden forint hófehér és nagyon jól látszik.)....Ilyen sarc (ezt már nem nevezném közteherviselésnek) mellett mi a búbánatos péniszből fizessek még tandíjat is két gyerek után?"

Majdnem így vagyok, csak évi 1,2 nettóból 3 gyereket, + ovi+tandíjak. Nehezen, de megy.

"Én és a munkáltatóm a tavalyi év során néhány ezer forint híján egymillió forintot fizettünk be ilyen-olyan címen az eü-kasszába. Az elszámolás szerint onnan 30 ezer forintot el nem érő összegben vettem igénybe eü szolgáltatást gyerekestől. (Egészségesek vagyunk.) A többi az OEP haszna rajtam, ebből tudja finanszírozni azok ellátását, akik nem fizetnek semmit. (A nőgyógyászt, a fogorvost és a szemüveget hagyjuk, az privátba megy (onnan már régen kivonult az eü.) és évente százezreket költök rá..."

Az arány itt is hasonló, asszem a C-vitamin segít..., ellenben szemüveg+fogorvos állami, s nem is rossz. De így is százezrek.
Csakhogy akkor most kapitalizmus van, vagy nem, ez a kérdés, válasszatok!

Doubledeceker 2009.03.09. 09:54:26


Szerintem kétségtelen, hogy azok az intézkedések, illetve azok mögöttes tartalma tényleg nem lett volna rossz.

De mint minden, irgalmatlanul el lett baszva ez is.

Mert tényleg megint csak azok fizettek volna akik már eddig is fizetnek. Én is évi 3 milliót fizetek be az álamnak, de emelett én szívesen fizettem a vizit díjat, igaz tényleg nagyon ritkán megyek orvoshoz évi max 1 alkalom.

A népnevelő hatása jó lett volna, csak éppen pont azokat nem nevelte volna akiket kellene.

Az önrész nem olyan rossz dolog, sok más nyugateuropai oszágban is él a gyakrolat.

Mindegy nálunk nem lehet érdemi reformot csinálni, mert sok a szent tehén, ráadásul retorikában a jobboldal is nagyon védi a szent tehenet.

Aztán majd jövőre meglátjuk mennyi tehén megy a vágóhídra.

Vicces, de én balos beállítottságuként várom már, hogy megkezdődjön a rendrakás, és végre mi az az egyre vékonyabb réteg, aki még fizet adót érdekeink is képvisleve legyenek.

prolee 2009.03.09. 09:58:33

@fénydublőr:
Őszintén remélem, akkor is fog menni, amikor majd a felsőoktatási tandíjat fogod fizetni az ovi helyett. (Albérlettel, ruházkodással, kamaszkajával, zsebpénzzel, közlekedési díjjal, etc.)

Kapitalizmus? Itt közönséges népnyúzás van. Ez itt nem gazdaság, nem adózás, nem gazdálkodás, hanem sarcolás.
Nyilvánvaló! Még az elveik is hamisak. NINCS INGYEN!!!
És ezt írástudó emberek beveszik. ...
Hihetetlen!

Doubledeceker 2009.03.09. 10:00:59

@akakukk:

Egyetértek veled, már ami a jelenlegi kormány töketlenségét illeti.

De a többlettel adták át a kasszát, nos ezt azért nem gondolhatod komolyan, de ha mégis elhiszed az nagy baj, mert akkor mindet elhiszel.

Gyurcsány és bandája egy tetű, de ne legyen kétséged afelől, hogy a jobb oldalon is hazudnak, csak másképp.

Néz utána a KSH honlapján (nem könnyű eligazosni) de többlet nem volt, arra mérget vehetsz.

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 10:04:44

abakukk: "Az Orban kormany alatt csokkent az allamadosag, az emberek forinthitelbol vettek lakast, stb. stb. Ja, es 320 milliard ft-al a kasszaban adtak at a kormanyt. Nincs varazsrecept, amit ha meglepunk, visszater a kanaan. Rendesen kell dolgozni, kevesebbet lopni, jobb kepessegu embereket allitani a kritikus posztokra. Ennyi."
Mivel nemigen csináltak semmit, amit kellett volna (pl infrastruktúra-építés), hízhatott a kassza (de feljebb valaki már írt a trükkökről is!); én pl nem Ft-hitelt vettem akkor épp' fel; rendesen dolgozom, s minden ismerősöm is; nem(nagyon) lopunk; a kritikus poszton híresen jó képességű emberek voltak: a "nemértekafocihoz" Dávid I., Tamáska - a család szent! -, a kultúra védője (mennyit kapott?, mármint büntetést), stb, stb.
prolee: anyuka 170 eFt nyugdíjat kap? Én ilyen magast még nem is hallottam "átlagembertől", én családostul nem keresek ennyit. De már megszoktam, hogy csak azok sírnak, akiknek VAN miből.
Persze azt is meg kéne szokni, hogy az állam mindig csak attól tud elvenni, akinek van, ill. bevallja! Ezért fizetnél Te is és én is 2*, akármit is. Jobb lenne kiszélesíteni a befizetők körét (és ismét csak a villanyszerelőmet, fodrászomat, mosógépszerelőmet emlegethetném, akik kb 0 %-ban járulnak hozzá az utak, kórházak, iskolák, zeneiskolák, tengerimalac-kórházak fenntartásához. És ez nem fair.).

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 10:06:09

@Pelso..:

>... a teljes polelit többször szembehányta már az egész társadalmat,

De hát a politika már csak ilyen, ezt ne feledjük el.

>Elnagyolt egyenlőségjelet lehet tenni a bizonytalanok és megcsömörlöttek közé.

Lehet. De a megcsömörlöttek egy bonyolult kérdés. Pl. sokan nem támogatják a jelenlegi rendszert. Persze bizonytalanok is, mert nem tudják, pontosan mit akarnak helyette. De nem túl fontos az álláspontjuk, mert a rendszeren belül nem lehet artikulált álláspontjuk. Aki nem szavaz, az nem érdekes egy olyan rendszerben, ami szavazásokkal működik. A két nagy párt tehát ellentétben az elterjedt nézetekkel nem csinálja a dolgát olyan rosszul. Az, hogy az emberek utálják őket, természetes sajátossága egy néppártos jellegű kétpártrendszernek, és nem vészhelyzet. Vészhelyzet akkor lenne, ha Ausztrához hasonlóan egy szélsőséges párt útban lenne, hogy lenyomja az összes nemszélsőséges pártot.

>Ismét nem tenne jót az országnak, ha csak egy minden tekintetben durva kampány segítségével nyerne az, aki.

Az érdekes kérdés az, hogy hatékonyan kormányoz-e az, aki nyert. A kampány milyensége ehhez képest semmi. A kampány mint olyan nem szép műfaj, ahogy a politika sem az. Ezért nem kell finnyáskodni velük kapcsolatban.

>Az intézkedések elengedhetetlenek, ehhez azonban széleskörű társadalmi támogatottság szükséges.

Mivel elengedhetetlenek, ezért támogatottság nem kell hozzájuk. Kikényszerítődnek így vagy úgy. Támogatottság a választások megnyeréséhez kell, és ha tartanak választást, annak elkerülhetetlenül van nyertese.

>Ha az nincs, bármikor, bárki részéről bevethetők pl a népszavazási kezdeményezések.

A politikusnak pont az a dolga, hogy ezt elkerülje. A politikus szakmája az, hogy rávegye a tömegeket valamire. Vagyis az a politikus, aki végrehajt egy programot, nem az, aki álmodozik arról, hogy majd egyszer programja lesz. Szerintem az Ön pesszimizmusa abból fakad, hogy állandóan Gyurcsányból indul ki, aki sem összefüggő programot nem tudott alkotni, sem végrehajtani nem tudott semmit, mivel dilettáns politikus. Holott még ebben az országban is egy tucatnyi hatékonyabb politikus van nála. Nem kell azt hinni, hogy Gyurcsány az egyetlen politikus, és akkor mindjárt nem tűnik reménytelennek a helyzet.

akakukk 2009.03.09. 10:11:15

@Nandi29:

Hat pont ezert kellett volna Fleto-nak lemondania az oszodi beszed utan, akar hazugsagbeszed volt, akar igazsagbeszed. Tudnivalo volt, hogy ezek utan az emberek nem fogadnak el tole semmilyen reformot elfogadni, amint azt a blog iroja is irta. Ezert mond le nyugaton egy meggyanusitott miniszter, nem cicozik, hogy igaza volt, vagy nem, elnezest ker, es lemond. Mert ezek utan intezkedeseit erkolcsi alapon kerdojelezik meg, es ellenemondanak, megha szakmailag igaza is volna. Nem is beszelve az egesz alsagos, adoemeles voltarol, vagyis felsooktatasi hozzajarulast bevezetunk, de csokkentjuk az egyetemek koltsegvetesi reszesedeset. Prolee otlete, hogy az egeszet adocsokkentessel kapcsoljuk ossze, egyebkent nem rossz, USA-ban is van.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 10:12:56

@fénydublőr:

>Csakhogy akkor most kapitalizmus van, vagy nem, ez a kérdés, válasszatok!

Ez ideológiai duma. Az, hogy van-e vizitdíj vagy nincs, az kétféle biztosítási konstrukció, nem pedig két különböző társadalmi rendszer. Ha a kapitalizmus a vizitdíjon múlik, akkor kapitalista rendszerekben nem léteznének olyan biztosítási konstrukciók, amelyekben nincs copayment - ami nyilvánvalóan képtelen felvetés.

prolee 2009.03.09. 10:13:37

@Nandi29:

Hát nekem sem a 300 forint okozott gondot, hanem az elvek hiánya és a végrehajtás. Pl. az, hogy a ruhatáros bácsi szedte. Addig be sem mehettél az épületbe, amíg le nem perkáltad. Senki nem foglalkozott vele, hogy pl. a nőgyógyászati rákszűrés mentes a vizitdíj alól, beszedték a ruhatárban. Nem érdekes, csak úgy mondom. :))))
A feketén dolgozó kőművesem lecsapta az ujját kalapáccsal, megijedtem, hogy mi lesz most, ellátják-e, röhögött, hogy a baleseti ellátás mentes a vizitdíj alól, meg az jár neki egyébként is.

Törekvés sem volt ebben az elképzelésben arra, hogy az ingyenélést megszüntesse. Új sarc volt és kész. Ennyi.

Egyébként a "mengelék" reformjainak azt a részét is elkezdték lebontani, amit nem szavaztunk le. (Pl. teljesítményvolumenkorlát.)

Rokonom kórházban volt. Ott influenzás lett. Gyógyszert nem tudtak adni neki, mert a kórházban csődbiztos van, gyógyszer nincs. Felírták a gyógyszert, de amikor a gyógyszerész megtudta, hogy a kórházból ment ki, nem adta ki a gyógyszert, mert aki kórházban van, annak nem lehet (Nyilván vélelmezik, hogy ott gyógyszert kap, a kettősséget akarják kiküszöbölni.)
Végül egy ápolónő anyukájának a nevére írták fel a gyógyszert. Ez normális így??????

akakukk 2009.03.09. 10:14:15

@dzsucseharcos:

> A politikusnak pont az a dolga, hogy ezt elkerülje. A >politikus szakmája az, hogy rávegye a tömegeket >valamire

Amint azt jol tudjuk, ez a (kepviseleti) demokracia alapja!

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 10:16:32

abakukk: "Hat pont ezert kellett volna Fleto-nak lemondania az oszodi beszed utan, akar hazugsagbeszed volt, akar igazsagbeszed. Tudnivalo volt, hogy ezek utan az emberek nem fogadnak el tole semmilyen reformot elfogadni, amint azt a blog iroja is irta. Ezert mond le nyugaton egy meggyanusitott miniszter, nem cicozik, hogy igaza volt, vagy nem, elnezest ker, es lemond."
Bocs, de ha én most pl 3 nővel összebeszélek, és megvádolom - persze csak a bulvár szintjén - mondjuk a Viktort, hogy 11 éve megerőszakolt az öltözőben, részletesen ecsetelve, aztán beszáll az ország másik részéről is valaki, hogy előtte meg őt is, akkor lemondana mindenről? Egy meggyanúsítás miatt? Ez sem normális, vagy?

prolee 2009.03.09. 10:19:17

@fénydublőr:
Az én anyukám nem tartozik a sírós nyugdíjasok közé. Ő is helyteleníti ezt a rendszert. Egyébként saját nyugdíj + nemzeti helytállásért pótlék apa után + özvegyi apa után.
Sokan kapnak ennyit, de mindenki csak a "sajátjogúját" emlegeti, az egyebekről bölcsen hallgat.

Sokféleképp lehet számolni.....

fénydublőr (törölt) 2009.03.09. 10:23:53

@dzsucseharcos:
"Csakhogy akkor most kapitalizmus van, vagy nem, ez a kérdés, válasszatok!

Ez ideológiai duma."

Az. Hallottad az évértékelőt, ill. TGM bejelentését? Ideológiai dumák.

Pedig én egyetértek Veled, tisztán gazdasági kérdéseket kéne tisztázni, vagy erőből átverni (vagy az is baj? A Fidesz nem így csinált mindent?).

akakukk 2009.03.09. 10:27:02

@fénydublőr:

Hat, ha egy kiszivargott beszedben elismeri hogy ...kurta, akkor igenis mondjon le!

prolee 2009.03.09. 10:31:38

>Az intézkedések elengedhetetlenek, ehhez azonban széleskörű társadalmi támogatottság szükséges.

Mivel elengedhetetlenek, ezért támogatottság nem kell hozzájuk. Kikényszerítődnek így vagy úgy. Támogatottság a választások megnyeréséhez kell, és ha tartanak választást, annak elkerülhetetlenül van nyertese.


Ezzel nem értek egyet. A ballib kormány legnagyobb hibájának tartom, hogy elvették az emberek lendületét, önbizalmát, hitét. Enélkül nem lehet közös célért mozgósítani tömegeket.
Aki nem közgazdász, az nem gazdasági szempontból nézi a saját egyszem életét, hanem eszméken, ideológiákon keresztül, mert azt felfogja.
Viktor ezt remekül csinálta. Biztatás, önbizalom, hit, önbecsülés, büszkeség és hórukk kell ahhoz, hogy kihúzzák a "zemberek" az ország szekerét a kátyúból.
Ezért szűnt meg a rabszolgaság. Érdekeltség nélkül, pusztán ostorcsattogtatásra nem működik megfelelően a világ.

Pelso.. 2009.03.09. 10:37:46

Harcos,

A leendő népszavazásokat elkerülni nem lehet, mert hatályos (még) az ezzel kapcsolatos törvény. Bármikor, bárki előkaphatja a hátsó zsebből. Meg lehet velük állítani bármely oldal kezdeményezését.
Dehogy indulok ki GYF-ből, kételkedésem meg a teljes paletta sok éves tevékenységéből fakad.
Pl a "nagyok" jelenlegi üzenetei alapján roppant nehéz előre terveznem a cég életét, pedig munkám fontos eleme lenne. Rögtönzések sokasága a jellemző.
Pragmatikus technokratákra lenne szükség, nem illuzionista politikai vállalkozókra, akik valamilyen ostoba jelszavakat fújva felhatalmazva érzik magukat az országmegváltásra.

Pelso.. 2009.03.09. 10:42:33

Prolee,

Eddig érdemben senki nem nyúlt hozzá a szent tehenekhez, mint eü, oktatás, közszféra, máv....

Ja, romakérdés. Azok is szavazni fognak ám. Nézd meg a nagy pártok cinkos hallgatását...

prolee 2009.03.09. 10:43:54

@Pelso..:
Ha a "nagyok" üzeneteit sem tudod felhasználni a tervezésnél, akkor milyen pragmatikus technokratákra vársz? Ő cseszték el az egészet, nem a hülye politikusok.
Most olyan világ van, hogy nem lehet biztonsággal tervezni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.09. 10:44:12

@Pelso..:

>Bármikor, bárki előkaphatja a hátsó zsebből. Meg lehet velük állítani bármely oldal kezdeményezését.

Persze. -hat, -het és lehet. De azért 1989 óta nem sok ügydöntő népszavazás volt. Pl. az adószabályok többször is jelentősen változtak az elmúlt 5 évben, egyszer sem próbált ellenük senki népszavaztatni, holott egy új adótörvénynek rendszerint nagyobb a hatása a költségvetésre, mint a nyamvadt vizitdíjnak. Őszintén szólva a népszavazás nemlétező veszélyére való hivatkozást kampánydumának érzem, nem reális felvetésnek.

prolee 2009.03.09. 10:54:35

@Pelso..:
Vettem, vettem.
A nagy pártok a szent teheneknek történő ígérgetéssel zsarolták egymást. (Én úgy emlékszem, hogy az MSZP kezdte 2002-ben, de erről nem nyitok vitát. Nem megyek bele ebbe....)

Azért mondom, hogy az alapfogalmaknál kellene kezdeni. Egyszerűen elcsépelődött fogalmakat használunk és azokra ugrunk. Egy fogalom alatt mindenki mást ért.

Pl. olyan egyszerű dolog, mint vizitdíj és ingyenesség. Hihetetlen, hogy mennyi egymás mellett elbeszélés van egy ilyen szellentésnyi témában. És indulat.... Olyan tételért, ami nem oszt, nem szoroz a költségvetésben. Célja nem is ez volt, hanem lecsekkolni, nyilvántartani hol, merre jártál.... :DDDD Ez viszont elsikkadt, nem látszott ki a púderfelhőből a lényeg. Ja, meg "ne beszélgessenek az orvosnál a nyuggerek". Ezt vizitdíjjal kellett megoldani, nem azzal, hogy "viszont látásra, kérem a következőt".

akakukk 2009.03.09. 10:55:39

@Nandi29:

>De a többlettel adták át a kasszát, nos ezt azért nem gondolhatod komolyan, de ha mégis elhiszed az nagy baj, mert akkor mindet elhiszel.

Nagyjabol ennyire taksaltak a "szakertok" a Medgyessy kormany 100 napos "programja" kereteben elvegzett osztogatast. Amint a penz elfogyott, szaladtak hitelert. Egyebkent nem koltsegvetesi tobletre gondoltam (mert az valoban nem volt) hanem hogy volt penz, nem lett nullara koltve az orszag atadasra, nem vertek el az egesz evi penzt felidoben.

prolee 2009.03.09. 10:57:58

@dzsucseharcos:
Persze.
A népszavazás jobb helyeken helyhatósági kérdésekben rendszeresen alkalmazott intézmény. Erre figyelemmel kellene lenni, mert egyszer itt is lesz majd demokrácia.

Itt azért vált "ilyenné", mert "olyan" a regnáló hatalom. Nincs támogatottsága. Ilyen egyszerű. Így lesz a kaszából fegyver.

prolee 2009.03.09. 11:00:52

@akakukk:
Nyugodjatok meg, a 2010-es kormány (bárki lesz) csak IMF hitelt kap majd örökül. Úgy van az kicentizve.

akakukk 2009.03.09. 11:08:18

@Pelso..:

>Eddig érdemben senki nem nyúlt hozzá a szent tehenekhez, mint eü, oktatás, közszféra, máv....

Mikor angliaban eü, vagy oktatási reformot csinaltak, (kis tulzassal) minden orvos irt cikket arrol, hogy az o teruletet hogyan kene megreformalni. Minden tanszekvezeto elmondta milyen (refomalt) oktatas kene. Aztan erre alapozva megcsinaltak. Nalunk jon a messias, aki megcsinalja azt, amit a penzugyminiszter kivan. Ez nem reform, ez adoemeles. Az oktatasfinanszirozast pl. elvi alapokra helyeztek, azt mondtak egy diplomabol az egyen, a tarsadalom es az uzlet egyforman profital, tehat 1/3-1/3 aranyban fizessek. Ebben aztan ok egyet is ertettek. A modszert illetoen valahogy igy kene csinalni, akkor reform lenne.

prolee 2009.03.09. 11:13:31

@akakukk:
Igen. A reform fogalmát is mindenki másként értelmezi.
A baloldali retorika szerint "aki a vizitdíj-napidíj-tandíj ellen szavaz az nem akar reformokat, hanem azt akarja, hogy minden ingyenesen menjen tovább."

"Ebben az országban 300 forintot sem lehetett bevezetni, mert nem akarják a reformokat."

Naponta olvasok ilyeneket.

prolee 2009.03.09. 11:25:43

A gyurcsányi "reformokat" simán át lehetett volna vinni, ha úgy kommunikálják, hogy ideiglenes kényszerintézkedésként X évig megsarcolunk benneteket és eladunk mindent, mert muszáj, pont. Az X év alatt széles társadalmi vitában kidolgozzuk a közmegegyezésen alapuló reformokat, s ebben a folyamatban mindenki érveit meghallgatjuk, elemezzük, az ellenzéki javaslatokat csak és kizárólak szakértők által felvállalt érvek alapján söpörjük le az asztalról.

Valahogy így. Akkor hiteles lett volna az öszödi böszme böfögés.
De így?!

a_tom 2009.03.09. 12:15:59

Egészen egyszerűen hihetetlen hogy még mindíg ilyenekről folyik a vita. A két nagy párt(meg a kicsik is) teljesen leszerepelt az elmúlt 20 évben, mind kormányon, mind ellenzékben, a semmit nem csinálással, az 1-2% ide-oda toszogatással elérték hogy az ország szar helyzetben van szinte minden téren. Nagy átalakításra szorul a nyugdíjrendszer, az oktatás, az egésszégügy, az államigazgatás, önkormányzatok, választási rendszer, média, pártfinanszírozás, adórendszer, szociális juttatások, kisebbségek, civil szervezetek, végtelenségig lehetne sorolni.
Ki kéne gyomlálni a helyükről a korrupt, mutyizó tisztviselőket, a pártkatonákat, rokonokat ismerősöket, tehetségtelen idiótákat, túl sokat tudó exügynököket, mert lassan már mindenhol ezek vannak, és mindenre rátelepednek.

Ehez képest a pártok mind komminikációban mind tettekben egymással harcolnak 90%-ban és csak kicsit foglalkoznak az országgal kizárólag elvi síkon, mert ha tenni kéne valamit akkor az ellenfél úgyis megtorpedózza, megzsarolja(sajnos van mivel mindkét oldalon) és első a népszerűség, a pozícióféltés, a "megélhetés". Boldogan együttműködnek mikor populista vagy saját fizetésükkel kapcsolatos intézkedéseket kell tenni.

Az öszödi beszéd után, és most sem érdeke a Fidesznek hogy kormányra kerüljön, el is intézték a töketlenkedéssel hogy maradjon Gyurcsány és vigye el a balhét, csinálja meg a reformot, a megszorítást. Gyurcsány meg úgy tűnik szintén szeretné ezt megúszni amennyire lehet, hogy majd a következőnek kelljen. Az ország helyzete meg közben romlik.

Hihetetlen hogy sokan - az értelmesebb választók közül - még mindíg ennyi rengeteg hazugság és gyáva töketlenkedés után is bekajálják a jólhangzó lózungokat, kiállnak valamelyik oldal mellett/másik ellen és még be is szállnak az elkúró-játszmákba.
Nem a jelenlegi kisebb rosszról kéne magyarázni hogy miért jobb, hanem ami rossz azt el kell utasítani és egy jót(ami még nem rossz) kell választani helyette mégha most úgy tűnik nem lesz elsöprően győztes. Nincs elveszett szavazat, ha valaki nem érdemli meg akkor ne szavazz rá. Nem a 2/3-os győzelem vagy a nagyobb gonosz visszaszorítása a szent cél, hanem hogy kimozduljunk végre ebből a büdös mocsárból.
És ami a lényeg szerintem egy demokráciában, hogy nem a pártoknak kéne összevadászni a szavazókat és átmosni az agyukat a saját képére, hanem a közösségeknek kéne a saját elvei, érdekei szerint működő pártokat kinevelni. Mondjuk ehez közösségek kellenének, ahol együttműködni, gondolkodni kéne az egyéneknek nem egymásra uszulni. Ennek nálunk nincs hagyománya, de talán ki lehetne próbálni, hátha bejön.

Pelso.. 2009.03.09. 12:27:54

Akakukk,

Nem volt megfelelő kommunikácó a szakmák és politikusok között, ez így van.

Bár, addig, amíg a szakmai szervezetek és kamarák tevékenysége az önérdeket favorizálja (nem egy ilyen egyeztetésen voltam), addig az csak a közpénzek megcsapolásának folyamatosságára,elavult működési struktúrák fenntartására, további visszaélésekre, pazarlásra ad lehetőséget.
Tanszékvezető, aki enged belenyúlni a kiskirályságába..., ugyan.

akakukk 2009.03.09. 12:58:19

@a_tom:

Tehat a megoldas? Jojjon a Jobbik vagy a Thurmer, esetleg csinaljunk forradalmat?

a_tom 2009.03.09. 13:24:38

@akakukk:
Ha úgy gondolod hogy neked a Kommunista Párt vagy a Jobbik a jó, akkor arra szavazz. De ezeken kívűl vannak még kis pártok csak nem nyomatja őket a 2 oldal uralta média.
Itt pl 19 van felsorolva: hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Magyarorsz%C3%A1gi_p%C3%A1rtok
Ha egyik se tetszik, egyikre se szavazz. A rést látva meg fog jelenni egy újabb hogy betöltse.

A forradalom se rossz ötlet, bár azt mondják demokráciában nincs forradalom. Viszont én ezt az agymosásra, csalásra, hazugságra, korrupcióra épülő választási rendszert nem tartom a hagyományos értelemben demokratikusnak. Az a gond hogy ha ezt a szégyenletes "elitet" elzavarnánk, még nem nevelődött ki szerintem egy új vezető réteg és valami hasonlóan dilettáns gárda jönne. Amíg például itt vagy bárhol nem tudunk értelmesen, elfogulatlanul, szakmai szempontok szerint, a köz érdekét szem előtt tartva beszélgetni, felesleges lenne drasztikus lépéseket tenni.

Az igazi az lenne ha kialakulnának közösségek, és a politika nem pártválasztás lenne ahol valami nagyfejű kitalál hülyeségeket mi meg rábólintunk, hanem az irányokat mi, a hétköznapi civil emberek gondolnánk ki, azután ezen gondolatok élére választanánk képviselőt aki végrehajtja.

prolee 2009.03.09. 13:45:41

@a_tom:
Viccelsz? Akinek nincs 5%-a, az nem kerül be. Ez a jelenlegi rendszerben csak arra jó, hogy elvesszen a szavazatom. (Mellesleg ismerek néhány pofát az LMP-ből, azok mind "kármentési kiküldetésben" lévő szoclibek, lényegében Centrumpártra emlékeztet a dolog.)
Momentán jó, ha a két nagyon kívül más is bekerül egyáltalán.

prolee 2009.03.09. 13:47:44

@memo62:
Bokrost akarnak miniszterelnöknek. Érthető. Ebola ritka nagy szajha. Ilyen nincs minden Bokrosban. Akarom mondani bokorban....

akakukk 2009.03.09. 13:50:48

Ize, akkor most Bokros europai szinten, vagy magyar szinten kezeljen valsagot?

a_tom 2009.03.09. 14:14:13

@prolee:
Ha bármilyen okból(lehet elveszik a szavazat, nem kerül be, stb.)nem arra szavazol aki az érdekeidet képviseli, akkor részt veszel abban a játszmában ami idáig vezetett.
Nem lehet és nem is kell mindíg arra szavazni aki erős és nyerni fog. Ez a többpártrendszer lényege. Kis hasonló pártok is együttműködhetnének.
De mégha végül tényleg nem kerül be az a párt akire szavaztál és "elveszik a szavazatod" akkro mi van, milyen kár ért téged vagy az országot?

akakukk 2009.03.09. 14:27:17

@a_tom:

Annak idejen, amikor a magyar valasztasi rendszert konstrualta Tolgyessy Peter, ket fo szempot ervenyesult. Az egyeni valasztokorzetekben elveszhetnek a leadott szavazatok, es a nyertes aranytalanul nagyot nyer. A masik, a listas szavazason pedig tul elaprozodik a partrendszer, es nehez lesz kormanyozni. Ez utobbira pelda volt Lengyelorszag, akik kezdetben sok kis part koalicioi miatt szinte kormanyozhatatlanok voltak, mert a koalicio szinte havonta felbomlott. A magyar rendszer a stabilitas mellett a "tulnyeres" kockazatat is kivedte. Hogy ez jo volt-e vagy nem, nem tudom. De ez volt a celja az 5%-os kuszobnek es a vegyes rendszernek.
Az otlet jo volt, de mostanra tulhaladott szvsz.

Corry 2009.03.09. 17:41:50

@a_tom:
Nagyon egyetértek az eszmefuttatásoddal. Hadd idézzek egy linket, mely a szlovák SME -t idézi (tudjátok az a lap, ahol a mi Ferink a karikatúrán kéreget:-)

www.stop.hu/articles/article.php?id=463287

Itt egyvalami segít: neki kéne állni dolgozni. A politikusnak is, nomeg azoknak is akik úgy egyébként meg nem szoktak. Ha Sasika elszörnyülködött a Reformszövetség javaslatain, mit fog tenni akkor, amikor a válság fogja tényleg írni a reformtervet?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 17:53:27

@Corry:
nem tudom, Corry, lehet, hogy csak illúzió, de szeretném hinni, hogy van másfajta út is, mint Reformszövetség- féle. Új irány :)

Chalabre (törölt) 2009.03.09. 18:28:04


Hű, látom Sasika hétvégén arathatott az index oldalon, hogy ennyi kommentet gyűjtött be. Alig bírtam az olvasást, de végigrágtam. S furcsamód én is csak a_tom eszmefuttatásával tudok egyetérteni, ahhoz csatlakozni, ahogy Corry. De ilyen kisebbségben volnánk ezzel a gondolkodással?

Corry 2009.03.09. 18:48:44

@sasika61:
Én is örülnék, ha lenne, de ami most van az a dermedt próbálkozások folynak a semmittevés irányába. Ha az öszödi beszéd tartalmát végiggondolod, most éppen ugyanazt csinálják, mint akkor, azaz semmit, látszatkormányzást. Ez borzasztó kellemetlen egy válság idején, amikor a többi kormány válságot kezel, a miénk ül a hátsó felén és kapaszkodik az íróasztalba.

Nézzünk néhány tényadatot: nálunk a GDP 50 valahány százalékát osztják újra, a szlovákoknál ez az arány 40% körül van, a cseheknél kicsit magasabb, igaz ők nem is fizetnek euróval.
Nálunk nagyon magas az adóteher, az egyik legmagasabb Európában, csökkenteni kéne.

Ezt azért kéne megtenni, mert válság van és ilyenkor azok a cégek is gondban vannak, akik eddig bírták szusszal. Ha ezeknek a cégeknek egy része csődbe megy, akkor adót sem fog fizetni!!!! A cégeket életben kéne tartani, mert különben nincs adóbevétel!
Ezügyben igen rosszak a mutatóink, szépen sorban mennek csődbe a cégek.

Az államháztartási hiányunk szintén nagyon magas, ezt most nem lehet vállrándítással elintézni. Eddig az volt, hogy ilyenkor az állam kötvényt bocsájtott ki, amit a befektetők megvettek, és ebből volt aztán a nyugdíj és a közszféra fizetése, satöbbi. Persze ezt sem lehet vég nélkül csinálni és erre ráadásul rá is „segített” a válság.

Most teljesen új szelek fújnak: az állampapírjainkat nem feltétlenül veszik ám meg, egyre gyakoribb, hogy az állambácsi nem tudja eladni az államkötvényt, mert abban, hogy ezt is vissza fogjuk fizetni (pontosabban nem is csak mi, hanem a gyermekeink) már nem annyira bíznak. Októbertől ez a helyzet, ekkor jött az IMF hitel, amiből tulképpen most élünk.

Eddig, amikor „reformokról” beszéltek, figyeld meg, mindig arról volt szó, hogy ki milyen adót fizet. Egyszer az egyik csoport fizet többet, másszor a másik. Erről az egyszeri vicc jut eszembe, amikor tandem biciklivel mennek hegynek felfele. Megszólal az első: hű de nehéz tekerni, mire a másik: igen mert én fékezek, hogy vissza ne guruljunk. Kicsit olyan, mint amikor autóval hármasban mész felfelé a hegyre és a lefulladás ellen kizárólag a gázpedál használatával védekezel. Azt, hogy vissza kéne „gangolni:-)” eszedbe sem jut. Pedig akkor felpörögne minden, utána egy idő után újra hármasba válthatsz.

Mi már a lefulladás határán vagyunk, nincs más hátra, mint kiadást csökkenteni. Ez olyan mint az amputáció: lehet, hogy most csak a kisujjunkat kell amputálni, de ha várunk szorgosan, nemsokára a lábfejünket, vagy az egész lábunkat, tovább nem folytatnám…

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.09. 19:50:33

@Corry:
a kiadáscsökkentés elkerülhetetlen, ez tény. Alternatívája lehetne talán a bevételnövelés ("nagyobb torta"), a gazdaság mozgásba hozása, lélegzetevételnyi szünet a hatalmas kamatteher fizetésében; közgazdászoktól más javaslatokat is olvastam, ami igen jelentős bevételnövekedéssel járna: a magánpénztári nyugdíj visszaállamosítása, jegybanki kamatok normalizálása - de őszintén szólva ezekhez nem értek, csak azt látom, másféle ötletek is vannak.

Corry 2009.03.09. 20:19:48

@sasika61:

Mivel hozod mozgásba a gazdaságot??? Másképp kérdezem: mit teszel, amit eddig nem tettél, hogy mozgásba lendüljön? A jegybanki kamatokat csökkented? Miért ekkora nálunk a jegybanki alapkamat? És hol van a forint árfolyama?
Közrejátszik persze az egészben a magyar kormány hiteltelensége, de mindenkit óva intek attól, hogy túlzott elvárásai legyenek egy hiteles kormánnyal szemben.

A nyugdíjpénztári dolog az egy nagyon inkorrekt húzás lenne, olyan, mint a Ti 13. havi fizetésetek volt. Ezt meg lehet csinálni, adja Isten, hogy ez elég legyen.

Még egy baj van, ez pedig az időfaktor. Most azonnal kéne lépni és eredményt produkálni és nem középtávon. Csak az olyan megoldások jöhetnek szóba, amelyek azonnali eredményt produkálna, azok, amiket felsoroltál sejtésem szerint nem azok.

Az adósság újraütemezése egy keserves dolog, remélem erre nem fog sor kerülni.

Az látszik de nagyon, hogy van egy dolog amit semmiképpen nem szeretnénk meglépni. Ezt a valami majd a válság fogja kikényszeríteni sajnos, hidd el nekem, meg fogjuk lépni. Sajnos.

Corry 2009.03.09. 21:23:45

Közben hazajöttem munkából, és látom, hogy az egyik mondat "félrement":

A nyugdíjpénztári dolog az egy nagyon inkorrekt húzás lenne, olyan, mint a Ti 13. havi fizetésetek volt.

Nem a fizetés inkorrekt, hanem annak elvétele illetve az elvétel módja. Bocs.

Naumov 2009.03.11. 19:54:38

Sasika,

Látom a poszt már leült, de a moderáció kapcsán kis fáziskéséssel for future purposes hadd jegyezzem meg, hogy azt ugyan nem láttam hogy a mendson című figurát miért vágtad ki pontosan, de sok értelmes hozzászólást ne nagyon várj a jövőben sem tőle. Néhány hónapja volt szerencsém pédául végignézni amint valami másik blogon elmagyarázta a tanulatlan tömegeknek hogy a kormányzati portál 200 milliós költségei miért voltak abszolút megalapozottak, szilárd meggyőződéssel állítva hogy "az egész informatikus szakma" így gondolja (muhaha). Bár mondjuk neki megvan az a nagy előnye, hogy az ilyen korszakos kinyilatkoztatások után általában elég elhúz máshová és nem szennyezi tovább a környezetet.
mavó sporival a trágárságon kívül különösebb gond nincsen; ő sem az a kimondott észlény, de időnként ír megfontolandó dolgokat, csak győzze az ember kihámozni a nemiszervek közül. Mondjuk azt megértem ha egy bizonyos kommunikációs színvonalat fenn szeretnél tartani.
Egyébként jó a blog, egyike azon kevés privát blogoknak amikre rendszeresen ránézek, szóval csak így tovább.
süti beállítások módosítása