babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A politika iskolai jelenlétéről

2008.11.13. 14:07 sasika61

 

Tanárként tanácstalan vagyok, valahányszor látom tanítványaimon politikai rokonszenvük hangsúlyozott kinyilvánítását, egyrészt féltem őket, ugyanakkor nem tudom, be kell-e avatkoznom, meddig terjednek lehetőségeim. A politika iskolai jelenléte általában abban az összefüggésben kerül terítékre, hogy a tanárok lehetőleg tartózkodjanak pártkötődésük kinyilvánításától, de mi van akkor, ha nekünk kell szembesülnünk olyan tanulói magatartással, amely egyértelmű politikai üzenetet hordoz?
 
Bármilyen hihetetlennek tűnik, óráimon nem szokásom politizálni, időm sincs rá, a tananyag feszített tempója meg sem engedné, továbbá meggyőződésem, hogy a direkt politikai beszéd nem célravezető: a jó tanár egész személyiségével sugall egy értékrendet, nem szükséges ezt lefordítani a pártpolitika nyelvére. Ugyanakkor van legalább 6-7 olyan diákom, akiknek megjelenéséből látszik, hogy máris „elkapta őket a gépszíj”. Érdekes, hogy balos kötődéseket nem látni, viszont bizonyos kitűzők, karszalagok, bizsuk, táskadekorációk, pólónyomatok, jellegzetes viseletek s egyebek egyértelműen jelzik a radikális jobboldali elkötelezettségeket.
 
Mivel politikáról nem beszélek velük, alkalmam sincs meggyőzni őket, hogy szerintem tévúton járnak, nem tudom még csak azt sem elmondani, hogy féltem őket, s milyen hibákat látok az általuk preferált mozgalmakban.
A politika iskolai jelenlétével foglalkozott már az ombudsman, 2005-ben állásfoglalást, ajánlást tett közzé az Eötvös Károly Intézet: http://www.ekint.org/ekint/ekint.news.page?nodeid=115, mindkettőben közös, hogy a politikai kommunikáció megengedett ugyan az iskolában (természetesen a tanulók jogainak és érdekeinek maximális tiszteletben tartásával), a pártpolitika azonban határozottan tilos. Az Intézet ezt a kitételt értelmezi is: „Pártpolitikai tevékenységnek tekintendő az olyan megnyilvánulás is, amely a politikai környezetben valamely párttal úgy hozható kapcsolatba, hogy az párt(ok) melletti vagy elleni meggyőzésnek, mozgósításnak minősülhet.” Bár csak ajánlásról, egyfajta etikai kódexről van szó, mégis ajánlatosnak és fontosnak érzem betartani.
 
Így viszont attól félek, hogy a gyerekek nálam gátlástalanabb erők játékszereivé válnak. Miként lehet őket „lebeszélni” pl. a Jobbik-ról úgy, hogy az ne számítson „pártok elleni meggyőzésnek”? Hogyan mutathatnám be a nézeteikben rejlő demagógiát, a könnyű megoldások csábító, de veszélyes szirénhangjait, hogy közben ne tegyek pártpolitikai utalást?
 
Természetesen nem kívánom, hogy az iskola a politika színtere legyen. De kellene valami megoldást találni arra is, hogy gyermekeink ne sodródjanak, csapódjanak kiszámíthatatlan erőkhöz. A történelem tantárgy ehhez kevés, és „nem jön időben”. Amikor 18 éves korukra a 20. századhoz érünk, s így talán több lehetőség van magában a tananyagban is a szélsőségességekben lévő veszélyek bemutatására, addigra sokakat már benyelt a nagy cethal.
Kétséges, hogy milyen állapotban kerülnek elő gyomrából.

47 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás közélet iskola politikai

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr59767050

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Crile's 2008.12.10. 12:31:46

Egy előadás margójáraNa szóval, hétfő egy érdekes nap volt. Meg kell említenem rögtön az elején, hogy főiskolára járok, méghozzá kommunikáció szakra (hagyok egy percet a köpködésre). Itt ugyebár fontos lenne, hogy a politika ne nagyon lopja bele magát a h…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.13. 15:21:31

sasika, te magyartanár vagy. ott van radnóti, vagy örkény, vagy sokan mások a világirodalomból.
irredenta nézetekre nem hiszem, hogy a xx.-ik századig várni kéne.

Pelso.. 2008.11.13. 17:00:11

"Kiszámithatalan erő"? -jé, létezik ilyen itthon?

Pelso.. 2008.11.13. 17:03:50

Bocs, kiszámithatatlan.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.13. 17:07:37

Pelso,
szerintem több is...többféle...

Watchman 2008.11.13. 17:25:17

Tanítsd meg őket gondolkodni, és kulturáltan vitázni. Ha ráerőszakolod a saját nézetedet az semmit nem segít, ellenben ha ő jön rá, hogy hülyeség, akkor többet senki nem fogja szédíteni.
Ha időd engedi, és van megfelelő téma (ami érdekli és részben megosztja őket) kezdeményezz vitát, és vezesd le. Mutasd meg, hogy a "hülye vagy" nem érv, és hogy ahhoz, hogy a másikat meggyőzze igazáról, meg kell értse az ő álláspontját is.
Nem hiszek a népnevelésben. Vagy ők maguk értik meg, hogy hol tévednek, vagy így maradnak örökre.

lescor 2008.11.13. 17:26:01

Szerintem nem is nagyon tudnád őket meggyőzni. Pontosan emlékszem, apám miket mondott kamaszkoromban, emlékszem a válaszreakciókra. Aztán emlékszem a huszonhárom éves pökhendiségemre, olyan valakire, aki mindent tud a világról. Lehetetlen volt meggyőzni bármiről.
És lassan rájöttem, mit is akartak olyan kétségbeesetten közölni velem anno a "felnőttek", de közben én is felnőttem... na jó, úgy-ahogy. És nem csodálkozok azon, amikor egy huszonhárom éves embert nem tudok meggyőzni állításainak tarthatatlanságáról, mert ahhoz, hogy felfogja mondanivalóm lényegét, még nincs élettapasztalata. És mire meglesz, addigra el is rontotta az adott dolgot. Ahogy Renoir mondta: mire elég idősek leszünk ahhoz, hogy megkapjuk a mogyorót, nem marad fogunk, hogy feltörjük azt.
Szóval nem tudom baj-e, hogy egyesek errefelé vagy arrafelé vonzódnak, és ha meg akarnád őket győzni, nem okoznál-e nagyobb kárt, mintha hagynád a dolgot kiforogni. Elvégre a fiatalok pontosan tudják, hogyan működik a világ. Ők még halhatatlanok. Mi már nem.

Corry 2008.11.13. 18:23:50

Sajnos sok helyen nem ilyenek a tanárok, mint Te Sasika. Volt olyan tanár a nagyobb gyerekeimnél, aki eléggé nyilvánvalóan fejezte ki vonzalmát az éppen most nem kormányon lévő nagy párt és annak ikonszerű vezetője iránt. (Mielőtt megkapnám, én egyikőjüket sem szeretem, sőt nem nagyon állhatom ki az egész zógenannte politikai elitet.)

Van szerintem egy kibúvó: mindegyik pártnak megvan régről az elődje, na azokat viszont szerintem lehet kritizálni. És a történelem is ismétli önmagát, és a régi helyzetet ki lehet azért analizálni.
Vagy egyszerűen minden politika nélkül számodra értékes dolgokat mutatsz fel a gyerekeknek, vagy éppen fordítva, veszélyes dolgokat, akkor azt majd ők szépen lefordítják a maguk pártpolitikai nyelvére és ha tényleg neked hisznek, akkor le is vonják a következtetést az adott párttal szemben...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.13. 19:14:05

"továbbá meggyőződésem, hogy a direkt politikai beszéd nem célravezető: a jó tanár egész személyiségével sugall egy értékrendet, nem szükséges ezt lefordítani a pártpolitika nyelvére."

Ez nagyon jó gondolat. Mást szerintem fölösleges is csinálni. A hungarizmusban, nácizmusban a legfőbb veszély az erkölcs relativizálása, tehát a maximum amit ez ellen csinálni lehet, egy szilárd értékrend átadása.
Lehet, hogy azért van mert fiatal vagyok, de én ennek ellenére örülök a jelenségnek. Ahogy Churchill mondta volt "Aki fiatal korában nem baloldali annak nincs szíve, akik öreg korában nem jobboldali annak nincs esze." (A radjobb nálunk inkább a klasszikus baloldal felé tendál mint a jobboldalhoz.) Tehát ez azt jelzi, hogy a magyar fiataloknak van szíve. Legalább a lehetőség megvan, hogy felnő egy olyan generáció amelyik már unja ezt a tespedt, melankolikus állapotot.

bs395: Mi a baj az irredenta nézetekkel?

Off: Sasika: Az én irodalom könyvemből, szisztematikusan ki voltak irtva a versek 20 és 23 közöttről. Ez még mindig így van, vagy ez a cenzúra már megszűnt?
(Sőt az otthoni József Attila összesből is hiányzik pl a Nem, nem, soha! c. vers, pedig módszerváltás utáni kiadvány.)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.13. 19:45:42

Tata,
ha a trianoni sokk ihlette versekre gondolsz, azok most is irtva vannak.

Konegafi (törölt) 2008.11.13. 22:11:19

Igyekszem középen maradni és balos dolog mellé egy jobbos dolgot is odatenni, hogy lássák, én micsoda egy kiegyensúlyozott vagyok. Sőt, időnként épp az általam utált oldalt dícsérem szőrmentén, ezzel egyrészt elaltatom a gyanút magamal szemben [mert hisz a nem dícsért oldal az az ab ovo náci oldal], másrészt aki meg olyan, abban ezáltal még nagyobb utálatot lehet kelteni a kevésbé leszólt oldal mellett. Lehet a gyurcsányi szarkenegetős technikát a visszájár, s ELLENÜK is fordítani ... ;o)

Konegafi (törölt) 2008.11.13. 22:13:31

Egyébként nem értem a jobbik-fóbiádat. Az egyetlen párt jelenleg, amely kiáll a magyarság érdekében. A fidesz lehet, hogy király gazdaságpolitikája van, továbbá orbán egy megtestesült élő isten, de nem a magyarság érdekeit preferáló párt. Mit tud az elmúlt 6 évből eredményt felmutatni? Mit tudnak a Polgái Körök felmutatni?
Semmit.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.13. 22:34:27

tata86:
az, hogy sok embernek meg kell halniuk a teljesülésükhöz, de valahogy sose azoknak, akik hangoztatják őket.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.13. 22:56:30

A húgom ugyanabba a hatosztályos gimnáziumba járt, ahova én, de ők rögtön a 20. századdal kezdtek, mert az alapokat (ha kevésbé részeletesn is) az általno iskolákban már megtanulták. Így 14 éves korukra nagyjából eljutottak napjainkig, és úgy értek be a kamaszkorba, hogy már volt valami fogalmuk a mai politikai rendszerekről, pártkról, Magyarország "mostani" történelméről. Utána kezdték előröl az őskortól, és négy év alatt, mint a négyosztályos gimikben, végigvették újra napjainkig. Nem tudom, segített-e, de ezt nem tartom egy rossz ötletnek.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.13. 23:04:04

Konegafi:
Szerinted mi a magyarság érdeke? Hogy visszakapjuk az elcsatolt részeket? Hogy Morvai Krisztina EP képviselő legyen? Hogy a szlovákokat a földbe tiporjuk?

De az iróniát félretéve, MI a Magyarság érdeke? Tényleg kérdezem, mert nem tudom rá a választ. Nyilván, hogy boldogok legyünk, de az meg mitől lesz? Mert a fent említett dolgoktól biztosan nem.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2008.11.14. 02:01:27

A fiatalok radikalizálódása tulajdonképpen az egyetlen dolog, ami a mai, a két legszélsőségesebb magyarországi párt által irányított országban egyáltalán okot adhat a bizakodásra.

Még akkor is, ha ez a radikalizmus tagadhatatlanul egyfajta szubkultúraként jelenik meg a fiatalság körében.

Gonda László 2008.11.14. 02:39:20

Az egész nép, ország gátlástalan, gyilkosan egoista erők játékszerévé vált. Sasika61!!! Ébresztő, békés birka ként tüntetők: "..fognak tüntetni, fognak, majd megunják és hazamennek!" Ahol ilyet bukás nélkül ki lehet mondani, ott hitvány a nép és zsarnokság van. "Ahol zsarnokság van, ott zsarnokság van"...szinte mindenki szem a láncban.

Csak is radikális (gyökeres) változás menthet meg a pusztulástól, mert "...a sírt, hol nemzet süllyed el..." népek millióinak örömkönnyei követik. Lásd a románokat (oláhokat), tótokat...stb.

Gonda László 2008.11.14. 02:53:35

sasika61! Ha legközelebb Egerben vagyok, mert hívnak, akkor van bátorságod 4-szemközt odajönni és a szemembe mondani, h. én "provokatőr vagy hülye vagyok"? Ahogy másik cikkedben írod. Tanár létedre!? "Névvel címmel". Akkor elfogadom, hogy erkölcsről beszélsz, no meg féfinak tartalak, de így gyávaság. Akkor szivesen elmondom, hogy miért és hogyan jutottam el idáig, hogy türelmetlen és agresszív leszek a tutyi-mutyiságra. Mert ez egy következmények és felelősség vállalások nélküli ország lett! Miért vittek be 5-ször a rendőrök amiért nem szabadott volna bevigyenek egy büntetlen előéletű embert? No meg kérdezem, h. miért nem hoz döntést 2007.májusa óta az Alkotmánybíróság erre a törvénysértésre sem...? Miket éltem meg, miközben Te és hasoszőrüek finomkodnak, mikor már régóta kapát-kaszát kéne ragadni. E helyett ki akarjátok bekkelni a történelmet, ami nem ment eddig sem, ezután sem fog... stb. Az a nép amelyik nem tanul a történelemből és nem teszi helyre a dolgokat, arra itéltetik, hogy újra átélje azt! Most itt tartunk, de a helyzet rosszabb mint 1989-90-ben. Sokkal. Üdv

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.14. 10:51:26

bs395: A demokráciáért, szólásszabadságért is haltak még, és még sokan meg fognak halni. Jobb lenne akkor hagyni az egészet ugye? Kussoljunk fülünket farkunkat behúzva!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.14. 11:01:45

Gonda László: Mégis ki vagy te? Ki van mögötted? Senki! Egy túlbuzgó önjelölt nemzetmentő vagy! Takarodj dolgozni, szégyene vagy a nemzeti ellenállásnak.
Morvai Krisztina, Pap Lajos, Murányi Levente ezek nevek, ők már valamit letettek az asztalra, de te semmit!
Van egy fantombizottságod NMB2006, ennyi. Rátelepedtél egy jogos tüntetésre, amihez azon kívül, hogy részt vettél benne semmi közöd. Gonda László takarodj vidd az összes haverod!
Vagy írd egy dolgot amit fel tudsz mutatni, mint eredmény és visszavonom amit írtam!

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2008.11.14. 11:29:23

Húsz éves vagyok, s nemzeti radikálisnak vallom magamat. Figyelj, Sasika :)

Nagyon helyesen gondolod, amit Tata is kiemelt - a tanár iskolában ne politizáljon, hanem próbálja meg átadni azt az értékrendet és erkölcsöt, amiben ő hisz. Nekem gimnáziumban egy olyan ember volt az osztályfőnököm (és egyben történelemtanárom), aki erőteljesen Fideszes kötődésű, a választásokkor narancsos karszalaggal járt-kelt, és egy-két elejtett félmondata mindig volt, mikor a huszadik századról tanultunk. De soha nem próbált megyőzni az igazáról, lebeszélni bármiről, vagy rábeszélni bármire. Viszont olyan erős értékrendet sikerült átültetnie belénk azzal, amit és ahogyan tanított, ahogyan viselkedett, hogy valószínűleg nagyon sokáig fog eszünkbe jutni egy-egy fontosabb döntésünk előtt: ehhez ő mit szólna? És valószínűleg sokszor elszégyelljük majd magunkat.
Nem lettem fideszes, nem lettem egy pártnak vagy konkrét ideológiának sem híve, de átvettem a lényegét annak, amit közvetített felénk, és nem voltam egyedül - és ez szerintem jóval többet ér, mintha 'politikailag' meggyőzött volna bármiről.

Másik, a lebeszélésről... Eleve rossz, ha így indulsz neki. Én soha nem úgy kezdek bele egy vitába, hogy na, most majd jól meggyőzöm őt az igazamról - vagy ami még rosszabb, arról, hogy amit ő gondol, hülyeség. Helyette azzal a gondolattal, hogy "beszélgessünk, és lesz belőle valami". Kompromisszum, meggyőzés, vagy egy kellemes kávézás két homlokegyenest ellenkező véleményű emberrel, az nem igazán számít. Ne hidd, hogy a Te igazad örök és állandó. Én is tisztában vagyok vele, hogy a radikalizmusom erősen összefügg a fiatalságommal. Ha egyszer családom lesz, munkám, otthonom, stb., valószínűleg egy, a mostaninál kevésbé radikális utat próbálok majd választani. De "nemzetinek" - tudom, hogy erre sokan horgadnak, de én így határozom meg magam, és nem kisajátítani akarom a jelzőt - sohasem szűnök meg lenni, és ez az, ami igazán lényeges.
Bár a szavazatom jelenleg a Jobbiké, de ez egyáltalán nem következik szükségszerűen abból, amilyen nézeteket vallok. Ha fellép egy olyan erő, amelyik jobban, bölcsebben vagy határozottabban tudja képviselni az álláspontunkat, akkor elfelejtem a Jobbikot, nem vagyok beléjük szerelmes. De jelenleg ők állnak hozzám a legközelebb. Te viszont úgy hangzik, mintha egyrész azonosítanád a Jobbikot a nemzeti radikalizmussal, ami helytelen, másrészt mintha tényleg Jobbik-fóbiád lenne, már elnézést a kifejezésért. Ezen felül egyből feltételezed, hogy aki nemzeti radikális jelképeket visel, az demagóg nézeteket vall, ami azért kicsit sarkos... :)

A fiatalságot tanítsd meg az alapvető emberi erkölcsökre, taníts nekik a történelemről, vallásokról, filozófiáról - de aztán hagyd, hogy maguk válasszák meg az útjukat.

"De kellene valami megoldást találni arra is, hogy gyermekeink ne sodródjanak, csapódjanak kiszámíthatatlan erőkhöz."
Csak zárójelben jegyzem meg, gondold át, ez mennyire úgy hangzik, mint amikor Feri arról beszél, hogy sok a náci, és fel kell lépni a szélsőségek ellen ;)

Üdv,
Crile

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.14. 14:50:14

tata86:
nem látom, hol lenne a nemzeti radikalizmusért halálba küldeni másokat egyenlő azzal, hogy emberek önként, saját döntésük és vállalásaik alapján meghalnak valamiért.

tata86 2008.11.14. 15:17:00

bs395: Valaki ki akar állni önmagáért akkor azért áldozatokat kell hozni. Ha valaki erre nem hajlandó, általában az szívja meg a legjobban. A horvát függetlenségi törekvés is irretentizmus volt amíg ki nem harcolták, és abban is biztos lehetsz, hogy elég sokan nem pont egy szerb katona puskatusától akartak meghalni mégis ez lett a sorsuk.
Horvátország ma szabad, fejlődik, jobban ál, mint mi, mert meghozták azokat az áldozatokat, amit a függetlenség követelt. Nem tötént más mint tízezrek haltak meg a horvát irrendetizmusért.

Szerinted jól tették a horvátok, hogy harcoltak, vagy inkább nem kellett volna halálba küldeni embereket?

Gonda László 2008.11.14. 16:07:14

TaTa86: Mégis ki vagy te?
www.harcter.hu "Gonda László"

Ki van mögötted?: Morvai Krisztina, Papp Lajos, Murányi Levente Kérdezd meg tőlük.

Gonda László 2008.11.14. 17:14:20

TaTa86: Javítás: Nem mögöttem, mellettem! ...

De irhatom mér Bencze Izabellát, az MVSZ elnökségét is. Így az egyik vendég szónokotok A.Oláh Annamáriát is, aki a végén direkt odajött hozzám a legutóbbi tüntetéseken - amikor üdvözölte(te)k is minket, Kossuth térieket, akik amind a mai napig tüntetünk -, ahol sasika61 is látott-hallott engem...stb.

Vagy a NJA azon kevés pártoltja közé tartozom, akit ha kell költségtérítés mentesen védenek... Ennek azért csak van valami oka. A háttérmunkámról meg most inkább nem írnék. Oka van, ennek is. De így személytelenűl nincs kedvem ma már irogatni. Valamikor, évekkel ezelőtt, u.ezen név alatt kb. 3.500 beírásom volt/van az index.hu -n. Most viszont az emberekkel direkt kell kapcsolatot tartsak. De minden nevet nem irhatok ide, már ennyi is kínos nekem, mert ellenkezik a természetemmel.

Ha nem érted az indulatomat? Akkor nem tudsz szinte semmit arról ami Bp.-n történt az elmúlt 2 évben. De nem veszem rossz néven, hiszen a "lakosság" döntő többsége nem tudja mi folyik az országban, vagy a "bűnös" fővárosban.

Sajnos pár hónapja már nincs kedvem szalonképesnek lenni... Mert a dráma végkifejlete következik és kiolvasom a jelenből a jövőt...

Én állítottam 3 "ellenkeresztet" a Szabadság téren a Szovjet emlékművel szemben, mintegy a lebontott Trianoni emlékmű gyanánt is (a Szent Koronai Országai fából kivágva és az elrabolt területekbefeketítve - kivéve Horvátországot! - fel van szögelve) és a bolsi és náci diktatura szovjet ill. német áldozatainak ill. a kettő által megtámadottak áldozatainak. Ezen a középső kereszten szerepel Katyń (Katiny) neve elöszőr Magyarországon, 2008.ápr.13 óta, amikor meg is koszorúztuk. Keresd meg a honlapunkon. De a szöveget kicseréltem a középső kereszten: "1939.szept.1...17, Polska, Balti államok, Finnland..., Katyn,...Auschwitz, 1945 Magyarország,..., 1956..." Valahogy így.

"rátelepdtél egy jogos tüntetésre"? Akkor fogalmad sincs mi történt 37 napig a Kossuth téren. Milyen felemelő volt az a sok szeretet, szolidarítás és a bajtársiasság... Mi lett a vége és milyen perek folynak? Ki pereli a BRFK-t, Gyurcsányt, mszp-t stb., ki tesz meg - mások mellett - sokat azért, h. a rendőri brutalítás be maradjon büntetlenűl? Ki óvta, h. ne legyen még több önjelőlt és küldött provkatőr a Kossuht téren,... stb. Mi az, h.takarodj dolgozni? Mit tudsz Te rólam? Sosem kérdezte meg senki, h.mit áldoztam az ügyért és nem is fogom itt leírni. Ez nekem természetes. Adósa vagyok hazámnak és nemzetemnek.

Május 9-én egy 20m-s vásznat feszítettem ki HITLER+SZTÁLIN=KATYŃ felirattal Az mszp.hu azt írta,h. "a Kossuth téri horda Hitlert és Sztálint éltették...". Annál a bírónál nyertünk pert, aki a Magyar Gárda elleni pert is átveszi dec.15-16-án - amibe beavatkozóként én is ott vagyok - és a Gyurcsány-Veres elleni polgári pert is vezeti. 250 eFt. kártérítést kapunk...

Okt.31-én, nálatok Egerben, éjjel többen megkértek, h.szóljak, de Pócs A.-t kérdezve nem tettem, pont az ilyenek miatt, akikben több a "nem politizálok", kádári mentalitás, vagy több az indulat mint a megérzés, a szívvel látás. Sziki Karcsit is elküldté(te)k, pedig ő is szívvel lélekkel... Na de mindegy. Ha az ember kiáll a szinpadra az vegyes érzelmeket kelt. Mindenki maga döntse el ki mellett áll és meddig vállal közszereplést. Te ellenem vagy. Nagyon sokan szeretnek. Kevesen utálnak, de még senki nem fenyegetett. Van aki pedig hazaárulónak tart, mert 2007.feb.13-án követeléseinket Lendvainak kb.1 órás személyes beszélgetés keretében adtuk át, az én vezetésemmel.

Legutóbb a MOM székházban, Bp.-n tartott politkai gyűlést Vona-Morvai. Krisztina több embert megnevezett a közönségből, üdvözőlve őket. Majd a himnusz végén meglátott az erkélyen, ekkor a mikrofont újra kezébe vette és üdvözölt... Most röstellem magam, h. leírtam, de az ügy amit képviselek megköveteli a valóság megismertetését. Lelked rajta, h. mit gondolsz rólam, tudom,h. viselkedésem, főleg az utóbbi idöben, a kényeskedőkben visszatetszést kelt, mert érzem,h. "minden ki nem mondott igazság méreggé vált". Ordítani tudnék és ahhoz képest csak kiabálok... Meg érzem, amit olvasmányaimból kiszűrtem 1918-1920 eseményeivel kapcsolatban; a párhuzamot a mával. Készülődik az újabb 1920.júni 4. Édeasanyám temesvári, édesapám pozsonyi. A többit találd ki.

tata86 2008.11.14. 18:10:03

Gonda László: "TaTa86: Javítás: Nem mögöttem, mellettem! ... "
Pontosan így akartam én is pontosítani. Nem ugyanaz.

"Valamikor, évekkel ezelőtt, u.ezen név alatt kb. 3.500 beírásom volt/van az index.hu -n."
Tök fölösleges az index fórumára írogatni, nem egyéb mint szellemi maszturbáció.

"Ha nem érted az indulatomat? Akkor nem tudsz szinte semmit arról ami Bp.-n történt az elmúlt 2 évben."

Sajnos tudom. Kossuth teret is kár magyaráznod, mert szeptemberben minden nap voltam kint, és októberben is sokszor. Kint voltam 23-án is.

"Én állítottam 3 "ellenkeresztet" a Szabadság téren a Szovjet emlékművel szemben"
Nekem nem kell magyarázni. Még alá is írtam a szovjet emlékmű lebontására a népszavazási kérdőívet. És valóban ott állt a gyönyörű Ereklyés Országzászló. Ehhez képest gyalázat amit ti odaraktatok: reakcio.blog.hu/2008/10/19/orszagklotyo_es_nemzeti_homokzsak#more719580
Én erre nem lennék olyan büszke, ellenben remekül jellemzi az NMB2006 hozzáállását.

"Édeasanyám temesvári, édesapám pozsonyi."
Az én édesanyám meg nagyváradi...

Nem azzal van bajom amit mondasz (90%-ban egyet is értek), hanem ahogy mondod. Minden megmozdulásodat körbelengi az igénytelenség, a "lúzerség". Az "országzászló", a Fáber-féle Y-terv, a "mobil szípad".

Azt látom, hogy mögötted senki sem áll. Valóban nem tudom ki vagy, talán kéne tudnom? Tettél olyat ami miatt meg kéne jegyeznem a neved? Vagy te is olyan vagy mint Budaházy, csak neked nem a "hazafi" a titulusod, hanem a "kossuth tériek vezetője" (amit én mint kossuth téri kikérek magamnak).
A wikipédián annyit találtam rólad, hogy az MNB2006 vezetője vagy (erről a szervezetről szintén nincs semmi érdekes, igencsak fantomszervezetnek tűnik), ennyit még én is tudtam, semmi egyéb.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.14. 19:25:14

tata86:
a horvát függetlenségi harc hogyan fedi azt, hogy dögöljenek meg a zsidók, meg foglaljuk vissza a felvidéket? mert a nemzeti radikálisok ilyeneket követlenek, nem pedig élhető magyaroroszgáot, meg a kultúrális identitáshoz való jogot.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2008.11.14. 20:06:51

bs395:
"...hogy dögöljenek meg a zsidók, meg foglaljuk vissza a felvidéket? mert a nemzeti radikálisok ilyeneket követlenek..."

Véleményem szerint ezzel a megjegyzéssel diszkvalifikáltad magad, mivel halvány segédfogalmad sincsen arról, amiről vitatkozni szeretnél.

(Ami, mellékesen megjegyzem, köszönőviszonyban sincs a post eredeti témájával.

Gonda úrnak is jobb lenne talán ezt a személyét érintő vitát a személyét érintő post alatt lefolytatni.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.14. 20:21:24

crile fisher:
bocs, nem tudtam, te osztod az akkreditációt :-).
mellékszál tata86-al a vita. viszont tényleg megnéznék már egy nemzeti radikális eseményt, ahol nincs se zsidózás, se nem nem soha, meg ilyenek. mert eddig még nem láttam, pedig voltam testközelben is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.14. 20:55:23

bs395:Felvidék visszafogalása: Ez most nem aktuális. Senki nem mondja, hogy most pattanjunk tankba. De azt te sem tudhatod hogy 200 év múlva mi lesz? Jelenleg az ár/érték arányban nem éri meg megpróbálni. Attól még, hogy szeretnénk hogy Felvidék újra magyar legyen nem vagyunk hülyék, ebből következik, hogy nem is akarjuk egy értelmetlen háborúban kivéreztetni a magyarságot.

Zsidózás: Az irredentizmusnak semmi köze nincs eredetileg a zsidókhoz.
ez a cikk pl "szalonirredenta": www.judapest.org/trianon/ Hol látsz te olyat, hogy dögöljenek meg a zsidók?
Amúgy nem akarlak hülyének nézni, az irredenták valóban nem kifejezetten kedvelik a zsidókat. Ezt elég sokáig lehet elemezni, a lényeg hogy a zsidók elég sokat tettek ezért pl: www.hirszerzo.hu/cikk.rettenetes_volt_latni_a_rengeteg_ostoba_szurkoloi_plakatot.86818.html
Elég nehéz úgy semleges maradni a zsidósággal, ha folyamatosan gyalázzák az embert, uszítanak ellene, kirekesztik, és néha kitüntetik azokat akik kilövik a szemüket, és szimplán zsigerből gyűlölik őt.
Ez mellesleg a radjobbosokra vonatkozik, nagyon nagy baj, hogy az irredentizmus csak jobboldalon jelenik meg, pedig ez nem oldalfüggő. Én ki tudnék egyezni baloldali irredenetizmussal is: hu.wikisource.org/wiki/Nem,_nem,_soha! zsidó irredentizmussal is. (A cionizmussal is, ha ők is tiszteletben tartanák azt ami nekem szent és nem csak a Soájukat akarnák a torkomon lenyomni.) A konfliktus oka nem az irredentizmusban keresendő.

És ezt nagy betűvel, hogy megjegyezd: NEM AKARJUK, HOGY EGYETLEN ZSIDÓ IS MEGHALJON! Az hogy valaki nem szimpatikus nem jelenti, hogy dögöljön meg.

ui: Bocs az offért, bocs a caps lockért.

Gonda László 2008.11.15. 10:56:44

Képaláírás itt:

"A sátorban a hajléktalanok sajnos sok szemetet hagynak, amit Gonda Lászlóék rendszeresen összegyűjtenek, majd a szomszédos komcsi emlékműhöz hajítanak"

Az "Y"-terv nekem is kínos volt, de szept.15-i mno.hu nyilatkozatomban, a Hősök terén (most nem keresgélem) elmondtam,h. fogalmam sincs mit takar. Majd elsüllyedtem amikor kimondta...és 13 felé akakrta azt a pár ezer embert szétküldeni.

Én elmondtam egy verset, "Riadó" címmel, aminek a vége "..., harcoljunk már végre!", majd a végén fölolvastam Szima Judit nyílt levelét ami miatt azóta is perelik. Közben a déli kapuhoz mentem, ami "lúzer"-szagú volt,de nem tudod,h. milyen nyomás, erőszakoskodás és hányféle akarat akr ilyenkor érvényesülni. Holnap lemegyek Kenderesre Murányi Leventével és mesélek rólad... :)

Én teszem, ahogy bírom, ahogy lehet ilyen "emberanyaggal", ilyen bénán, de Te miért nem teszel többet? Tudod,h. reménykedem abban,h. valaki végre jobban csinálja,h.félreállhassak?! Fogalmad sincs mit veszítek én mindezzel... És kikért teszem? Kádár gyáva, egoista népéért? Neked ez így jó? És ki az aki mögé beállnál? Egy választásban reménykedsz? Vagy miben?

A "piramist" nem én állítottam. Patrubány kirakatott oda egy ujabb feliratott. Röviden a lényege: Ilyen az ország.

A kommentárok, ott ahová utaltál nagyon tanulságosak. Bemásolok egy párat.

1."Tökéletes szimbóluma ez ennek az országnak, pont ilyen szakadt, szétrohadt, szaros csövesek vagyunk mi is, akik egy húgyszagú aluljáróban cibáljuk egymás haját :("

2."Egy kilatastalan es perspektiva nelkuli hugyszagu orszag. Kicsi hijjan tiz millio eros kutya acsarkodik egymasra. Mindnek igaza van es mind tudja mi a jo...Szegyen, elszomorito."

3."Tiltakozom, ez a "piramis" pontosan olyan, mint az egész ország. Tökéletes nemzeti szimbólum, meg kell védeni. Hajrá hazafiak!"

4."Az emberek többségét ma az érdekli hogyan tud megélni. Nem az, hogy mijaf.sz áll a Szabadság téren."

5."...Szerintem szimbolikus értékű, hogy manapság egy nemzeti értékről csak ilyen hitvány színvonalon lehet megemlékezni. Amerikában, ami egy liberális állam, ha valakik elkezdenének építeni egy ilyen emlékművet, másnap már százak segítenének, harmadnap maga a kormányzó keverné a maltert. Nálunk gúnyolódó cikkekre és hozzászólásokra futja csupán. Mondom, ez szimbolikus értékű."

No comment.

Aranyos, ahogyan számonkérsz, osztod az észt, kritzálsz, lesajnálsz, ... Miért nem teszed jobban? Az egész ország egy "lúzer" irányba süllyed. Aki kiáll és vállalja azt amit Te teszel itt velem, az kevesebbet ér mint Te? Pont Papp Lajos, Morvai stb. akikre hivatkozól, homlokegyenest mást mondanak. Tudom,h. részben igazad van,de hol vannak azok akik jobbak mint én? A monitor előtt, vagy csak "részt vesznek", de passzívan?

Mi lenne ha destrukció és lesajnálás helyett javasolnád,h. mit tegyünk? Azt már sokat hallottam,h.mit miért ne, de nem lehetne ezen változtatni? Nincs lassan se államunk, se hazánk, se nemzetünk. Csak lakhely, lakosság, népesség.

Valóban nem ide való ez. Most inkább elmegyek a Civil Nemzeti Fórumra, de ők is csak egy "rendszerkorreekciót" akarnak... Az meg kevés.

Gonda László 2008.11.15. 11:21:40

TaTa86: még egy kis adalék : "A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása"

nja.hu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=67

Egyébként Zétényi Zsolt ebben a témában a legfelkészültebb és egy kis füzetkét is kiadott. Itt lakik velem szemben... Ha nem állna ott az "Fallikus" szégyen emlékmű, akkor nem kellene nekem is itt magyarázkodni,h. mit miért csináltam/-tunk. Ok, okozat...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.15. 12:26:50

tata86:
akkor te nem is vagy igazi nemzeti radikális, csak klozetmagyar :-)
bocs, nem bántásképp, csak van olyan portál, ahol most logikusan ez következne.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.15. 13:32:33

Egyetértek Watchman-nal. Ha megtanulnak gondolkodni (és azt szerintem már a Micimackó segítségével is el lehet érni), akkor onnantól kezdve ők döntenek, szabadon.

Tata86 és bs395 vitájában egyértelműen utóbbinak adok igazat.

Nem elég csak emlegetni,
Tudni is kell jól szeretni,
Tudni bölcsen a hazát.

(Arany János)

tata86 2008.11.15. 14:20:49

bs395: Vagy te nem tudom, mit jelent az, hogy nemzeti radikális. Nem csak a kuruc van, és nem csak a kukaborogató "hazafiak". (Ha most mondanom kéne nemzeti radikális hírportált tényleg nem tudnék. Sőt egyszerű irredentát sem. A 2006 szeptember előtti HVIM jó példa lenne, de azt meg nem ismered, csak a mostanit...)
Mit jelent az hogy "klozetmagyar"? :)

Csöcsön: Akkor erre még gyúrni kell. XD

tata86 2008.11.15. 14:26:12

Gonda László: Én még tanulok, amire most időm és energiám van az az, hogy kimegyek a tüntetésekre. Próbálok többet tenni én is...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.15. 15:31:18

tata86:
klozetmagyar az, aki ha kukát kell borogatni, meg zsidózni, akkor otthon bújkál a szekrényben (a klozetban).
nemzeti radikálisnak a budaházy, a toroczkai, tomcat meg társaik tartják magukat. nem én ragasztottam rájuk, ők kérték ki maguknak a széljobbozást, és választották helyette ezt.
de egy példa: volt a gárdának még a szakadás előtt egy gyűlése, nemtom melyik kis faluban. dósa kapitány beszélt, és halál értelmes dolgokat, jó meglátással, és bólogattam bőszen, hogy biza pista, ez pontosan így van.
aztán beindult a cigányozás, a deportálás kiabálása, és dósa együtt mosolygott a bekiabálókkal. ő ugyan nem emlegetett ilyesmit, de határozottan tetszett neki.

tata86 2008.11.15. 15:50:57

bs395: "klozetmagyar az, aki ha kukát kell borogatni, meg zsidózni, akkor otthon bújkál a szekrényben (a klozetban)."

Én kint szoktam lenni a tüntetésen, avatásokon, csak kukaborogatással nehéz megdönteni a "cigánycion rezsimet" így azt nem támogatom, és részt sem veszek benne. Ezt mellesleg néhány romantikus lelkű tizenévesen és néhány focihuligánon kívül (meg B&T-n kívül) mindenki így gondolja. Úgyhogy az a vád engem nem érhet, hogy szobamagyar/klozetmagyar vagyok.
"nemzeti radikálisnak a budaházy, a toroczkai, tomcat meg társaik tartják magukat."
Bizony, sőt Budaházy hazafi is mert ki szokták írni a neve alá. Gondolom így más hazafi nem is létezhet ebben az országban?
Tomcat nemzeti liberálisnak tartja magát. :P

Egyébként az irredentizmusról volt szó, a nemzeti radikalizmus az offolás offolása :D József Attilával pl mi a baj? Ő ugyanis irredenta volt. (Meg a kommunista hatalomátvételig mindenki, sőt még Rákosi is "kokettált ezzel a szélsőséggel"...)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.15. 16:55:12

@tata86:

Miért, te tettél valami érdemlegeset és hasznosat a hazáért?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.16. 18:18:39

tata86:
az irredentizmussal az a gond, hogy a történelmet pontosan addig a pillanatig görgeti csak vissza, amíg neki éppen jó. szemellenzős nézőpontnak tartom, akár józsef attila propagálja, akár más.
egységcsomagosítani nem szoktam, józsef attilának is vannak olyan megnyilvánulásai, amik tetszettek, tomcatnek is, de még toroczkaynak is.
az, hogy te nem tartod magad a csőcselék részének, számomra jó hír, csak akkor mit keresel a cigánycionistázók között?

tata86 2008.11.17. 17:56:35

bs395: "az irredentizmussal az a gond, hogy a történelmet pontosan addig a pillanatig görgeti csak vissza, amíg neki éppen jó."
Ez miért gond? Ez a lényege. Találni egy pozitív célt amit el kell érni. Ha nem érjük el, csak haladtunk felé már akkor is jól állunk.
Mellesleg ahhoz, hogy Csallóközt ne magyar földnek tartsam, hanem szlováknak meddig kéne visszamennem? Egyáltalán találnék a mai helyzetre akármilyen jogalapot?
József Attilás példával azt akartam érzékeltetni, hogy az irredentizmusnak semmi köze ahhoz, hogy "dögöljön meg az összes zsidó", és hogy nem csak őrjöngő trollok tesznek magukévá irredenta nézetet.
(Toroczkai, "i"-vel van.)
"az, hogy te nem tartod magad a csőcselék részének, számomra jó hír, csak akkor mit keresel a cigánycionistázók között? "
Én a "csőcselék" részének tartom magam, ahogy megmondták ránk okt 23a után. Ennek a "csőcseléknek" nem csak kukaborogató része van. (Akikhez nekem semmi közöm.)
(Nem is cigánycionsita, hanem cioncigány. XD)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.17. 18:55:32

tata86:
azért gond, mert ez nem jogalap, hanem igény alap, ami meg ütközik mások igényeivel, vagyis nem "igazságos", hanem akarnok.
csallóközt annak tartod, aminek akarod. a felvidékiek, erdélyiek, vajdaságiak és a többiek kultúrális identitásának jogáért harcolni egy dolog, egy másik állam ellen készülődni meg egy másik.
a csőcselék alatt én csak és kizárólag a kukaborogatókat értem.
az irredentizmus lehet, hogy nem függ össze a cioncigányozással, de akkor miért nőttek rá olyan emberek, és miért támogassak olyanokat, akik szerint igen?

tata86 2008.11.18. 22:52:40

bs395: "miért nőttek rá olyan emberek, és miért támogassak olyanokat, akik szerint igen? "
Mert a többieknek nem kellett, kádár népe nem volt hajlandó senkit támogatni, aki nem tud azonnal forintosítható hasznot hajtani. Meg is lehet nézni, hol tartunk...
Nem kell támogatnod olyan szervezetet, amelyik aktuálpolitikai megnyilatkozásai miatt vállalhatatlanok számodra. Ezt nem kérem tőled. (Mint íram a 2006 előtti HVIM teljesen vállalható volt, sajnos azóta, hogy Toroczkai forradalmasdit játszik megértem, hogy taszít az egész.)

"kultúrális identitásának jogáért harcolni egy dolog, egy másik állam ellen készülődni meg egy másik."
Elég nyilvánvaló, hogy a szlovákok, románok, rácok, ukránok érdeke a homogén nemzetállam. A kisebbségek minél tökéletesebb asszimilációja. Éppen ezért nem tudom, hogy lehetne ezt úgy csinálni, hogy ne a többi állam ellen menjen. A közös Európáról és az egyenlő emberekről és nemzetekről, multikultról szóló mesét senki nem hiszi el a magyarokon kívül... (A románok pl Kolozsvárt reklámozzák multikultiként,ennek fényében az egészet befestették kék-sárga-pirosra. A magyar feliratokat még mindig tiltják a Babes-Bólyain.) A mi érdekünk az autonómia, az övék az egységes nemzetállam, nem tudom, hogy lehet ebből win-win szituációt csinálni.
Ha ez megnyugtat, az első lépés nekem is az autonómia kivívása. (Bár Kárpátalja területi revíziója egyáltalán nem olyan lehetetlen ügy. Egyrészt ott az ukránok ugyanúgy kisebbségben vannak mint a magyarok, másrészt mint írtam a Románok is követelik vissza Bukovinát. Ha nekik lehet nekünk is.) Háború kirobbantását ostobaságnak tartanám, és aki hasonlóan gondolkodik azt semmiképpen nem tartom nemzetárulónak. De ettől tartani amúgy is fölösleges. Nincs olyan kormány amelyik egy vesztes háborúba belemenne, annál azért jobban szeretik a saját vagyonukat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.19. 12:00:54

Látom, a kérdésemre tata86 nem tudott válaszolni...

tata86 2008.11.19. 16:08:07

Csöncsön:"Én még tanulok, amire most időm és energiám van az az, hogy kimegyek a tüntetésekre. Próbálok többet tenni én is... "
Ennyi. Én sem vagyok hibátlan.

Laci · http://docs.google.com/View?docid=d9mtbgt_15cdthgwcz 2008.11.20. 06:20:56

Miután ezt a töménytelen zagyvaságot végigolvastam, kénytelen voltam visszagörgetni az elejére, mert el is felejtettem, miről szólt a cikk.

Ja! Ahhoz persze nemigen érkezett érdemi hozzászólás. A többség számára a politika érzelmi ügy, nem értelmes gondolkodás.

Osztán van, aki eljut odáig, hogy a kukaborogatás talán nem racionális megoldása a problémáknak, de kórusban ordítozni, hogy "Gyurcsány takarodj", no, az már igen, az már értelmes reakció.

Félreértések elkerülése végett szerintem is takarodjon Fecó, de ez nem ok arra, hogy környezetemet zajjal szennyezzem, arról nem is szólva, hogy úgyse takarodik.

Ha mégis, akkor meg jön a haverja, az Orbán, aki szerintem szintén takarodjon. De csak az utcagyerekek töltik mindig az utcán az időt. A tisztességes emberek elbújnak odahaza, még a klozettba is, főleg ha sz..ni kell.

No, nem mérgelődök tovább ezen a sok marhaságon ...
süti beállítások módosítása