HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A dadaista Népszabadság

2009.04.11. 19:02 sasika61

 

Senki nem tévedhetetlen.
Gondolom, van néhány olvasóm, aki úgy véli, még az Isten is tévedhet, s erre bizonyítéknak látja, hogy létezem, blogot vezetek stb.
Én is tévedhetek: elfogult vagyok bizonyos irányban – nem tagadom -, előfordult, hogy itt a blogon is ellenőrzés nélkül közöltem valamilyen információt, amiről később kiderült, hogy nem igaz vagy nem úgy igaz.
 
Remélem azonban, hogy olyan nem fordul elő velem, mint Ónody-Molnár Dórával, aki a Népszabadságban közölt mai írásában szinte mást sem csinál, mint jobbik esetben téved, rosszabb esetben csúsztat, hogy megideologizálja a leendő Bajnai-kormány megszorító intézkedéseit. Írásának külön pikantériája – s egyben az újságszerkesztés nívóját is mutatja – hogy maga a Népszabadság is közölt éppen ma egy olyan írást, amelyben akaratlanul is cáfolják Ónody kisasszony egyik lényeges állítását.
 
„Nincs” – állítja címében a hölgyemény, s nekikezd érvelni, hogy miért helyénvaló, hogy a családtámogatásokat korlátozzák, a nyugdíjakat, a közszféra béreit csökkentik. Valójában azonban csak az első érdekli, utóbbiakról éppen csak odavet egy megjegyzést.
 
Első állításában kifejti, „ Tudható például, hogy az egyetemekre (sajnos) szinte kizárólag a középosztály gyerekei járnak. A diplomaosztóig fizetett családi pótlék azt jelentette, hogy a közösből több jut azoknak, akiknek eleve több volt. Megszorítások idején indokolt lehet ezért a jogosultsági korhatár csökkentése.” (Kiemelés tőlem.) Itt téved először: a családi pótlék egyáltalán nem jár a diplomaosztóig. A tervbe vett, 23. évhez kötött korhatár csökkentése azokra vonatkozik, akik általános iskolai, középiskolai, szakiskolai tanulmányokat folytatnak, nekik jelenleg annak a tanévnek a végéig jár a pótlék, amelynek időtartama alatt betöltik a 23. életévét . Ez ugye nem diploma, kisasszony?
 
Az már megítélés kérdése, hogy magát a pótlék alanyi jogosultságát át kell-e alakítani, erről ő nem ír, de más érveléséből valószínűsíthető, hogy ezt is helyeselné. Ebben is vitatkoznék vele, de mivel itt nem állít e tekintetben semmit, ezt hagyom.
 
Másik lényeges állítása: „A közhiedelemmel ellentétben a gyes összege és időtartama, illetve a szülési kedv között nincs szoros összefüggés.” Itt lőtt öngólt a Népszabadság: Rövidebb gyes, kevesebb gyerek címmel közölnek egy cikket, Ónodi-Molnáréval együtt, amelyben cáfolják, hogy ne lenne a kettő közt összefüggés. Egy felmérésre hivatkozva közlik: „Az anyák 86 százalékát befolyásolná a gyes és a gyed lerövidítése abban, hogy hány gyereket vállalna még.”
 
Most akkor mi a lap álláspontja, vagy annyira nyitott a lapszerkesztés, hogy a dadaista Barta Sándor szellemében vallják: „bárkinek bármikor bebizonyítom a magam és ellenfelem igazát és az ellenkezőjét is, mert mindennek az ellenkezője is igaz.”

34 komment

Címkék: közélet népszabadság családi pótlék ónody molnár dóra gyes gyed

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr21059834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kissertés 2009.04.12. 20:38:42

A hölgyet nem ismerem, Népszabit nem olvasok, biztosan sok hülyeséget írnak, ezzel nem is szállok vitába, látatlanul elhiszem.

DE,
aki szerintem azért vállal gyereket, mert kap gyest/gyedet, családi pótlékot, az ne is vállaljon. Túl a megélhetési gyermekvállalókon, ahonnan tényleg annyira hiányzik az az állami támogatás, hogy hiánya ellehetetleníti a gyermeknevelést, oda talán tényleg nem kellene gyerek.

Chalabre (törölt) 2009.04.13. 10:30:39


Szerintem is.

Ahogy én látom az emberek elsősorban a saját örömükre, saját génjeik örökítésére vállalnak gyereket. Számomra mindig is kérdéses volt, hogy ki az önzőbb? Aki saját gyereket vállal mindenáron, vagy aki gyermektelen marad és "leönzőzi" a társadalom nagy része, mondván csak magára gondol, miért nem teremt ő is adófizetőket. Mindenkinek egyéni joga eldönteni mit vállal be, hogy akar élni.

Azt már viszont hallottam sokszor, hogy nem akar visszamenni a nő dolgozni, mert abban semmi sikerélménye nincs, nem ért igazából semmihez, a munkaerőpiacon megbukik, stb, így szül még gyereket, hogy otthon maradhasson. Alibiszülés. Erre mondja Csernus doki, hogy Isten mentsen minket a mártíranyáktól. Egyetértek. Azok, akik sehol nem állják meg a helyüket, így értelmetlennek tűnik az életük, végső elkeseredettségükben, és a világ felé létezésüknek értelmet adva az anyaságba menekülnek. Ott legalább szükség van rájuk. A gyereknek legalábbis hosszú időre. Én sem hiszem, hogy ez felnőtt, érett, felelősségteljes gondolkodás lenne. S nem mellékes, hogy ezzel a szemlélettel milyen terheket raknak a szülők a gyerekeikre, ahogy Csernus ezt remekül taglalja. Mintegy örökítik az ilyen szülők a felelőtlen gondolkodást.

Egy gyerek azért szülessen meg ideális esetben, mert a szülei mindketten vágynak rá, akarják, készek rá, és nem holmi ilyen-olyan kifogásokból: GYES, GYED, munkanélküliség elleni védelem, családi pótlék, szocpol, kedvezmények, egyéb járulékok stb. Nem tudom mi mit szólnánk, ha a szüleink bejelentenék, hogy azért születtünk meg mondjuk harmadiknak a családba, mert három gyerek után már jelentős kedvezményt kaptak a házépítésre. Pedig sok házaspár ezt előre aláírta.

Egy jogsi megszerzéséhez több vizsgát is le kell tenni, orvosi alkalmassági vizsgán is meg kell felelni stb. Azonban ahhoz, hogy valaki szülő lehessen nem kell semmi sem. Bárki lehet. Akár alkalmas az élet legnehezebb feladatára, egy másik élet elindítására, akár nem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.13. 12:41:12

@Chalabre: "Azt már viszont hallottam sokszor, hogy nem akar visszamenni a nő dolgozni, mert abban semmi sikerélménye nincs, nem ért igazából semmihez, a munkaerőpiacon megbukik, stb, így szül még gyereket, hogy otthon maradhasson. Alibiszülés."

Egy nőnek nem az a feladata eredetileg, hogy gyermeket szüljön, vezesse a háztartást, és felnevelje a gyermeket? Ez nem alibiszülés, ennek az ellenkezője viszont az alibimunka. (Ld: Munk Vera, Lendvai Ildikó)

"Azonban ahhoz, hogy valaki szülő lehessen nem kell semmi sem. Bárki lehet."
Ez túlzás. Azért az evolúció sem smafu? Az autóvezetési géneket nem örököltük, a gyermekvállalási géneket igen. És az evolúciót nem lehet lefizetni, nem lehet leszopni, nem enged át 5ödszörre kegyelemből. Aki most él, azért él mert képes gyermeket nevelni. (Mármint a 99%a, de ne legyünk már olyan szdszesek, hogy az 1%ra alapozzunk mindent.)

Az mondjuk tényleg érdekes kérdés, hogy mennyiben befolyásolja a gyermekvállalási kedvet a gyed és a gyes. Szvsz a globalista önmegvalósító propaganda sokkal többet nyom a latba mint az anyagi háttér.

szamócaábris (törölt) 2009.04.13. 12:42:03

most lihegnek lelkesen, jó jó, csak nekünk ne kelljen lihegni, hagyják meg nekünk a jus murmurandit

kissertés 2009.04.13. 13:27:07

@TaTa86.: ha a gyerekszülési kedvet az anyagi jólét határozná meg, akkor az úgynevezett jóléti társadalmakban kellene születnie a legtöbb gyereknek és nem a világ legelmaradottabb térségeiben.

Egyet kell értsek Chalabre véleményével: akkor szüljön az ember gyereket, ha ez a szíve vágya. És annyit, amennyit érzése szerint szeretne. Ne pedig azért, mert ennyi meg annyi támogatást kap vagy nem kap.
Aki nem akar gyereket, az szerintem akkor sem fog akarni, ha adnak érte támogatást. Vagy ha mégis csak emiatt meggyőzhető, akkor inkább ne szüljön.

Chalabre (törölt) 2009.04.13. 15:48:10

@TaTa86.:

"Egy nőnek nem az a feladata eredetileg, hogy gyermeket szüljön, vezesse a háztartást, és felnevelje a gyermeket? Ez nem alibiszülés, ennek az ellenkezője viszont az alibimunka."

De ez is az egyik feladata, amely ugyan nem kötelező. Szülni, hiszen arra csak a nők képesek. Azonban gondoskodni és felnevelni a gyereket már közös feladat lenne a férfinemmel, ahogy a háztartás vezetése is. Nem egyedüli feladat. Elvégre családról beszélünk ideális esetben. Apa nem lép le a fogantatás után, hanem kiveszi a részét a gyereknevelésből is, hiszen az neki is örömet okozhat a felelősség mellett.

"Alibimunka"? Akkor tartsa el mindenki a feleségét, a gyerekei anyját a gyerekeivel együtt élete végéig. Ha a nőknek csak a gyerekszülés-és nevelés valamint a háztartás vezetése a feladata. Mi történik, ha a gyerek már önálló vagy felnő? Vagy ha egész nap iskolában van? Tanul és alkalmazkodik a közösségi élethez, amely alapvető az életben való boldogulásához. Az anyja szoknyája mellett csüngő gyerek nem fejlődik egészségesen, nem lesz életrevaló. Márpedig az önálló életre kell felkészíteni őket, nem pedig a szülőktől való függésre, kiszolgáltatott helyzetekre.

Gyermekvállalási génekről még nem hallottam. "Aki most él, azért él mert képes gyermeket nevelni." Aki most él, azért él, mert ősei képesek voltak gyermeket nemzeni és világra hozni. Nevelni már nem biztos. Az már más kérdés.

A gyereket vállalók körében még soha nem hallottam, hogy azért vágtak volna bele, mert fogy a magyar népesség vagy mert csökken az adófizetők száma, a leendő nyugdíjasok eltartója stb. Viszont, akik nem vállalnak gyereket, azoknak a fejére ezeket olvassák, és ezzel akarják terhelni őket. Miért?

Semmi sem kötelező? Az egyik pár gyerekpárti, így szül féltucatot, a másik meg nem vágyik rá, így nem szülnek. Az egyensúly megvan. Senkinek nem szegeznek a fejéhez pisztolyt, hogy vállaljon gyereket. Önként és dalolva teszik, akik teszik. És csak így van értelme.

És még egy kérdés! Milyen mintát mutat az a nő, aki nem találta meg a saját útját, saját életcélját, hanem csak az anyaság az egyetlen út számára, amely nem életfogytig tartó napi feladat, hanem csak egy meghatározott időre szóló a mindennapok szintjén? Hogyan fogja a fiát segíteni a saját útjának megtalálásában, ha saját maga nem volt képes rá a saját életében? Egy ember egyetlen szerepben nem lehet teljes. Hiszen egy nő nemcsak anya. Hanem például feleség is. Pont a mártíranyák szoktak rossz feleségek lenni. Csak a gyerekkel foglalkoznak, hiszen az által meghatározottak ők is, önmagukban nem. Így megbuknak, mint nők és feleségek is. Nagyon gyakori probléma ez a házasságokban sajnos. Persze ez a férfiakra is igaz lehet hasonlóképp.

ubuntu 2009.04.13. 20:37:36

@Chalabre:
Semmi sem kötelező? Az egyik pár gyerekpárti, így szül féltucatot, a másik meg nem vágyik rá, így nem szülnek. Az egyensúly megvan.

Az a probléma, hogy nincs meg az egyensúly. Kevesebb gyermek születik mint szükséges.

Chalabre (törölt) 2009.04.14. 08:45:19

@ubuntu:

Globálisan túlnépesedés miatt szenvedünk. Már kinőttük ezt a földet, nehezen képes már eltartani ennyi embert ez a bolygó, annyian vagyunk.

ubuntu 2009.04.14. 10:37:35

@Chalabre: Az hogy elöregszik Magyarország népessége mennyiben oldja meg más kontinensek túlnépesedési problémáit? Az elöregedés elképesztő gazdasági és társadalmi problémákat fog okozni számunkra és gyermekeink számára.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.14. 10:39:17

@Chalabre: Olvasd el még egyszer amit írtam. A véleményem közel sem ennyire szélsőséges. Pl a "minden" szót én egyetlen egyszer sem írtam le. Nem véletlenül.

@kissertés: Én is pont azt írtam, hogy szerintem az "önmegvalósító" propaganda sokkal többen nyom a latba, mint a pénz.

kissertés 2009.04.14. 13:04:42

@TaTa86.: Nem hiszem, h problémát kellene jelentsen, ha egy nő nemcsak a gyermekvállalásban láthatja az önmegvalósítását. Azért egy nő nem gyerekgyár. Hadd döntse már el, akar-e szülni meg mennyit.

Ami meg az elöregedést illeti, ez valóban jellemző társadalmi probléma Európában, Japánban, egy-két másik fejlettebb országban, de ha ez olyan nagy gond, ésszerű bevándorlási politikával is orvosolható, másrészt elsősorban a nagy állami elosztórendszerek reformjával is kezelhető hosszútávon. Nem hiszem, hogy önmagában az akkora baj lenne, ha x év múlva mondjuk csak 7-8 millió ember élne Magyarországon, ha egyébként működik az öngondoskodás és nem minden inaktív az aktív népesség adóiból akarna élni.

IZs 2009.04.14. 19:25:28

Elolvastam az eredeti cikket, semmi meglepőt nem találtam benne: ÓMD hozza a formáját, a kedves megrendelő óhajának megfelelően bebizonyít bármit, ha változik a koncepció, akkor az ellenkezőjét is, iskola ügyben volt nehány ordítóan elfogult cikke, azóta tudható hogy tények nem zavarják a "tisztánlátását", Ami számomra szomorúbb, a NOL beli reagálásoknak csak kb. 80% tolja le az cikkírót, holott nettó hülyeség amit ír.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.14. 20:47:21

@kissertés: Egy nő alapvetően gyereket nevelni tud, meg háztartást vezetni. Így alakult ki az evolúció alatt. (Ennek a másik részét meg el lehet mondani a férfira.)
Ez még mindig nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan nők akik remek kommandósok, matematikusok, politikusok lennének, de a többségük nem alkalmas rá.

És nem a nő dönt sok esetben, hanem a propaganda. "Háztartásbelinek" nem menő lenni, ezért inkább elmegy a legtöbb nő kommunikációra, vagy jogra esetleg bölcsésznek vagy valamilyen noname "oktatási" intézménybe, csak hogy megfeleljen a trendnek. Elmegy "önmegvalósítani". Kár, hogy nem magát valósítja meg. Akkor is ha ennek semmi értelme. Csak frusztrálja magát, hogy teljesen tehetségtelen. Lesz belőle "alibibölcsész"...

Nincs nekem semmi bajom, azzal, ha egy nő jó valamilyen férfiszakmában, és azt csinálja. Azzal van gondom, hogy tömegesen akarnak "férfiak" lenni, és látvanyosan nem megy nekik.
(Ilyenek általában visszatérnek a legősibb mesterség valamilyen formájához.) Aztán meg senki nem vállal gyermeket. (Amibe a legnagyobb beleszólása nyilván a nőnek van.)

A bevándorlást meg hagyjuk. Az nekem vörös posztó, miután Erdélyt megszállták a bevándorló románok, és a végén még minket bozgoroztak le.
Ha mi magunk nem tudjuk megoldani saját reprodukciónkat, akkor ideje elkérni Kunczétól azokat a bizonyos ciántablettákat.

gidabiga 2009.04.14. 21:02:45

Nő vagyok és anya.
Sokáig otthon voltam a gyerekeimmel, eleinte azért, mert megéltünk egy fizetésből, majd azért, mert két kisgyerek mellett nem kapkodtak értem a munkaadók. De megoldottuk.
Én nagyon szerettem otthon lenni, még az ismerősök és idegenek lekicsinylő pillantásai és véleményei ellenére is.
Abból pedig kaptam eleget, mintha nem lennék teljes értékű ember.
Most dolgozom, nem olyan időbeosztásban, ahogy az iskola megkívánja, de már elég önállóak a gyerekeim, hogy ezt vállalni tudjam.
És nem könnyű. Segítséget nem kapok, férjem 2 helyen dolgozik, este amikor hazaérek, próbálom pótolni azt az időt, amit napközben nem tudok velük tölteni, éjjel főzök, reggel takarítok.
Sajnos ez a 3 kereset ér annyit, mint mondjuk 2000-ben egy.
Gyed és gyes nélkül nem mernék vállalni egy újabb gyereket.
Akár hiszitek, akár nem, egy gyerek sokba kerül.
És pici korában az anyja mellett a helye.
Én szomorúnak tartom, hogy egy család nem élhet meg egy keresetből és azt a véleményt is, hogy egy nő nem nő, ha csak anya.
Sajnálom, hogy vannak, akik nem gondolkodnak, hanem úgy érzik, hogy Csernusnak van igaza.
Nem hiszem, hogy neki lenne gyereke, hogy ezt így meg tudja ítélni.

ubuntu 2009.04.14. 21:44:54

@kissertés:
Ami meg az elöregedést illeti, ez valóban jellemző társadalmi probléma Európában, Japánban, egy-két másik fejlettebb országban, de ha ez olyan nagy gond, ésszerű bevándorlási politikával is orvosolható, másrészt elsősorban a nagy állami elosztórendszerek reformjával is kezelhető hosszútávon.

Szeretném ha elmondanád mit értesz ésszerű bevándorlási politikán, valamint hogyan lehet az elosztórendszerek reformjával megoldani ezt a problémát. Kíváncsian várom a válaszod, mivel ez még senkinek soha nem sikerült. Németország fogadta a török vendégmunkások százezreit, most jelentős gondot jelent az hogy nem integrálódtak a társadalomba. Az ilyen liberális ötletek a kultúránk, a nemzetünk teljes pusztulását jelentik. Persze egyesek ennek nagyon örülnének.

ubuntu 2009.04.14. 21:49:25

@kissertés: Nem hiszem, hogy önmagában az akkora baj lenne, ha x év múlva mondjuk csak 7-8 millió ember élne Magyarországon, ha egyébként működik az öngondoskodás és nem minden inaktív az aktív népesség adóiból akarna élni.

Miért nem volna baj? Miért olyan jó neked ha csak 7-8 millió magyar élne magyarországon? Most látom te nem is 7-8 millió magyarban gondolkozol, csak emberben. Gondolom vágyaid szerint ezeknek már csak kis része volna magyar.

ubuntu 2009.04.14. 21:55:37

@gidabiga: Én nagyon szerettem otthon lenni, még az ismerősök és idegenek lekicsinylő pillantásai és véleményei ellenére is.

Kedves gidabiga!

Az hogy az ember a legfőbb érték az nem puszta frázis hanem tény. Az aki egy gyermeket világra hoz, felnevel és tanít az a legnagyobb értéket teremti meg. Amikor otthon maradtál a gyermekeddel és nevelted őt, nagyobb értéket teremtettél, mint bárki más.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.14. 21:58:42

@ubuntu: "Az hogy az ember a legfőbb érték az nem puszta frázis hanem tény. Az aki egy gyermeket világra hoz, felnevel és tanít az a legnagyobb értéket teremti meg. Amikor otthon maradtál a gyermekeddel és nevelted őt, nagyobb értéket teremtettél, mint bárki más."

100%osan egyet értek.

gidabiga 2009.04.14. 22:22:43

@ubuntu:
@TaTa86.:

Ha tudnátok, milyen kevesen gondolkodnak így!

Mai világunkban, ha egy férfi dolgozik a munkahelyén, az már elég ahhoz, hogy teljes értékű legyen.
De egyre gyakrabban olvasni, hogy csak bizonyos munkák esetén.
A kétkezi, fizikai munkát végzők már egy alacsonyabb kategória.
Amivel szintén nem értek egyet.
Nekünk nőknek három helyen kell maximálisan helytállni, hogy elfogadottak legyünk.
És ha ezt jól akarjuk csinálni, bizony forgácsolják az erőinket rendesen.
Hiába írnak mást az újságok és bizonyos blogok.

kissertés 2009.04.14. 22:27:32

@ubuntu: Azt egy szóval sem írtam, hogy jó, ha 7-8 millió ember marad, csak azt írtam, hogy önmagában akkora nagy baj lenne.
Vágyaim azzal kapcsolatban sincsenek, hogy az itt élők magyarok-e vagy sem. Ezeket mind beleképzelted a hozzászólásaimba.

Egyébként mi teszi magyarrá a magyart? Akik az évszázadok folyamán integrálódtak a magyarságba, azok már magyarok? És akik most integrálódnak esetleg, holott csak pár éve/évtizede kerültek ide? Hol van meghúzva a határ?
Mindenkinek vannak nem magyar ősei.


Ami az ellátórendszeri reformot illeti, ha létezne valódi öngondoskodás, az pl. a nyugdíjasok nagy száma által generált kiadásokra gyógyírt jelentene. Ha az emberek gondolnának az öregkorra, mindenki a befizetéseinek arányában kapna nyugdíjat, akkor lényegtelen lenne, hogy aktuálisan hány dolgozó van, mivel nem rájuk hárulna a nyugdíjak értékének megtermelése.

A bevándorlási politika már más kérdés, sokkal kevésbé egyértelmű. Számos európai példa mutatja, hogy a gyökeresen eltérő kultúrkörből származó bevándorlók nagyon nehezen integrálódnak. Ide aránylag zökkenőmentesen jöhetnének Kelet-Európából, de hát ott is erősen fogyóban van a népesség. Az ésszerűséget pedig úgy értem, hogy olyan embereket fogad be egy ország, akikre gazdasági értelemben szüksége van. Ha kevés itthon az orvos, akkor pl. dokik jöhetnek csőstül, ha meg nincs elég segédmunkás, akkor képzetlen munkaerő is jöhet.


Összeségében persze nem jelent jót, ha stabilan csökken a lakosságszám, mert hosszabbtávon munkaerőhiány lesz, de a jelen gazdasági helyzetünkben ez azt hiszem, nem a legégetőbb probléma.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.14. 22:44:48

@gidabiga: "Ha tudnátok, milyen kevesen gondolkodnak így!"
Akkor én pont jó embereket ismerek? :)

"A kétkezi, fizikai munkát végzők már egy alacsonyabb kategória.
Amivel szintén nem értek egyet."
Igen, itt ugyanaz a helyzet mint a nőknél. Csak az a trendi, ha valaki "értelmiségi". Pedig lehet hogy full tehetségtelen.

"És ha ezt jól akarjuk csinálni, bizony forgácsolják az erőinket rendesen."
Szerintem a nők sokkal tovább bírják mint a férfiak. Mi csak fizikailag vagyunk erősebbik nem. :)
Nem véletlenül élnek tovább a nők.

ubuntu 2009.04.15. 00:02:59

@kissertés:
Egyébként mi teszi magyarrá a magyart? Akik az évszázadok folyamán integrálódtak a magyarságba, azok már magyarok? És akik most integrálódnak esetleg, holott csak pár éve/évtizede kerültek ide? Hol van meghúzva a határ?
Mindenkinek vannak nem magyar ősei.

Azok akik integrálódtak a magyarságba, azok természetesen magyarok függetlenül attól, hogy mikor történt az. A magyarsághoz tartozni kulturális és (vagy) nyelvi és (vagy) érzelmi és (vagy) származási alapon lehet. [ A származási alap alatt csak annyit értek, hogy a felmenők közt volt olyan (bármely nemzetiségű aki magyarnak vallotta magát ].
Akik integrálódtak azok értéknek tartják a magyarságukat.
Akik nem integrálódtak azok a saját kultúrájukat, nyelvüket szokásaikat tartják az értékesebbnek, és érzelmileg másfelé vannak elkötelezve.

ubuntu 2009.04.15. 00:09:33

@kissertés:
Ami az ellátórendszeri reformot illeti, ha létezne valódi öngondoskodás, az pl. a nyugdíjasok nagy száma által generált kiadásokra gyógyírt jelentene. Ha az emberek gondolnának az öregkorra, mindenki a befizetéseinek arányában kapna nyugdíjat, akkor lényegtelen lenne, hogy aktuálisan hány dolgozó van, mivel nem rájuk hárulna a nyugdíjak értékének megtermelése.

Szerinted mi a pénz? Önmagában van bármi értéke? Ha lelkesen megtakarít öregkorára egy vagyont és mindenki elöregszik, akkor mit kezd a sok pénzével. A sok 80 - 100 éves milyen gazdaságot, milyen ellátó rendszert működtet? A pénznek csak akkor van értéke ha (jól) működik a gazdaság. Az öregek csak akkor kapnak ellátást, ha van aki ellátja őket. Úgy gondolod, hogy a 100 éves majd ellátja a 105 évest?

ubuntu 2009.04.15. 00:11:45

@kissertés: Azt egy szóval sem írtam, hogy jó, ha 7-8 millió ember marad, csak azt írtam, hogy önmagában akkora nagy baj lenne.

De! Nagyon nagy baj lenne!

@kissertés:Vágyaim azzal kapcsolatban sincsenek, hogy az itt élők magyarok-e vagy sem. Ezeket mind beleképzelted a hozzászólásaimba.

Bocs.

kissertés 2009.04.15. 00:16:31

@ubuntu: Azért az elöregedés nem így megy végbe, hogy holnaptól elvágták, s 20 év múlva a legfiatalabb emberek 20 évesek lesznek. Plusz amíg korántsem a munkaerőhiány jellemző hazánkra, addig gazdaságilag sem fog különösebben hiányozni, ha párszázezer inaktív kiesik.
De az itteni logikát követve akkor éljünk afrikai színvonalon. Szüljön mindenki 4-5 gyereket, hadd fialjon a magyar, hogy munkájuk esetleg nem lesz, az kit zavar.

ubuntu 2009.04.15. 00:18:54

@kissertés: A bevándorlási politika már más kérdés, sokkal kevésbé egyértelmű. Számos európai példa mutatja, hogy a gyökeresen eltérő kultúrkörből származó bevándorlók nagyon nehezen integrálódnak. .... Az ésszerűséget pedig úgy értem, hogy olyan embereket fogad be egy ország, akikre gazdasági értelemben szüksége van.

Logikai bukfenc. A németeknek gazdasági értelemben szüksége volt a török vendégmunkásokra. Majd azok, és azok utódai nem integrálódtak és tenger sok problémát okoznak. Miért olyan jó ez.

kissertés 2009.04.15. 00:21:38

@ubuntu: A kettőt össze lehet kötni. Olyan bevándorlók is jöhetnek, akik kulturális hagyományokat tekintve kevésbé állnak távol, gazdasági értelemben pedig szükség van rájuk.

ubuntu 2009.04.15. 00:22:56

@kissertés: Ha kevés itthon az orvos, akkor pl. dokik jöhetnek csőstül, ha meg nincs elég segédmunkás, akkor képzetlen munkaerő is jöhet.

Te szeretnél olyan orvos páciense lenni akinek komoly nehézségei vannak a magyar nyelvvel? Ismeretségi körömben halt már meg emiatt (kommunikációs problémák a magyarul alig tudó háziorvossal) páciens.

ubuntu 2009.04.15. 00:24:03

@kissertés: A kettőt össze lehet kötni. Olyan bevándorlók is jöhetnek, akik kulturális hagyományokat tekintve kevésbé állnak távol, gazdasági értelemben pedig szükség van rájuk.

Kikre gondolsz?

ubuntu 2009.04.15. 00:39:03

@kissertés:
Azért az elöregedés nem így megy végbe, hogy holnaptól elvágták, s 20 év múlva a legfiatalabb emberek 20 évesek lesznek. Plusz amíg korántsem a munkaerőhiány jellemző hazánkra, addig gazdaságilag sem fog különösebben hiányozni, ha párszázezer inaktív kiesik.
De az itteni logikát követve akkor éljünk afrikai színvonalon. Szüljön mindenki 4-5 gyereket, hadd fialjon a magyar, hogy munkájuk esetleg nem lesz, az kit zavar.

Javaslom nézd megy Magyarország demográfiai adatait.
Siralmas és döbbenetes. Most vannak a legnagyobb számban szülőképes nők ( a Ratkó gyerekek leányai) és alig születik gyerek. Ha levonul ez a hullám, felére esik vissza a szülőképes korú nők száma. És szeretnék elosztani egy félreértést. A gyermek az ország számára nem szegénységet, hanem gazdasági növekedést jelent.

Ez a fialjon a magyar kifejezés meglehetősen bántó minden magyar számára. Ezek után feltételezem te egy gyermektelen nem integrálódott vagy.
Bár gondolom valaha te is voltál gyerek. Ha édesanyád is így gondolkozott volna mint te szerintem nem írogatnál erre a blogra :)

ubuntu 2009.04.15. 00:41:16

@kissertés: Plusz amíg korántsem a munkaerőhiány jellemző hazánkra, addig gazdaságilag sem fog különösebben hiányozni, ha párszázezer inaktív kiesik.

Bocs ezt nem értem.

ubuntu 2009.04.15. 00:50:51

@kissertés: De az itteni logikát követve akkor éljünk afrikai színvonalon. Szüljön mindenki 4-5 gyereket...

Szerinted melyek a világ gazdaságilag perspektivikus területei? Milyen a demográfiai összetétele ezeknek az országoknak?

Chalabre (törölt) 2009.04.15. 15:33:44

@gidabiga:

"Én szomorúnak tartom, hogy egy család nem élhet meg egy keresetből és azt a véleményt is, hogy egy nő nem nő, ha csak anya.
Sajnálom, hogy vannak, akik nem gondolkodnak, hanem úgy érzik, hogy Csernusnak van igaza."

Szerintem a legtöbben szomorúnak tartják veled és velem együtt, hogy nem lehet egy keresetből megélnie egy családnak.

Magad írod, hogy egy nő nem nő, ha csak anya. Így igaz. Ha csak anya, akkor nem lehet nő is. Azonban ha nem "csak" anya, akkor lehet mellette nő is. Ahogy elvárják ezek a nők a párjuktól, hogy remek apák és remek férjek is legyenek. Ez két külön szerep. Egyszerre ellátható, megélhető. Csernus épp azokat a nőket dicséri, akik az anyaság megélése mellett csinos nők, vonzó feleségek tudnak maradni, nem hagyják hátra, nem dobják el az anyaság megéléséig már kivívott szerepeiket. Ezt így kell érteni. És valóban sajnos rengeteg elhanyagolt külsejű kismamával futhatunk össze az utcán. Rossz rájuk nézni.
Az egyik ismerősöm házassága is erre ment rá. Minden tökéletes volt, aztán megszületett a gyerek és anyuka csak kitérdelt mackónadrágban és pólóban volt fellelhető, még az is sokszor lebüfizve. Mondván így kényelmes és célszerű szaladni a gyerekkel vagy a gyerek után. A férj mindig ezt kapta. Oda lett a csinos, vonzó, ápolt, illatos feleség képnek. Aztán a férj megcsalta a mindig csinosan feszítő asszisztenssel. Elváltak. Mára már az egykori feleség maga vallja be, hogy hibázott. Csak anya volt. Nem gondolt a férjére, csak a gyerekére és erre ráment a házassága, és utólag megérti a férjét, hogy másra fanyalodott. Most anya és mindig úgy néz ki, hogy megfordulnak utána a férfiak. Nő is. Csak úgy ragyog. Lefogyott és igényesen öltözködik. Alig lehet ráismerni. És a kislánya is büszke rá, mert neki van az osztálytársai között a legcsinosabb anyukája.
Nem könnyű egyszerre ennyi szerepben tündökölni, de egymást erősítő hatásúak lehetnek, ha sikerül, és nem tespedünk bele a kényelembe.

Mille38 2009.05.09. 22:19:55

Csak erre az állításra, mivel ez FÉLIGAZSÁG: "„A közhiedelemmel ellentétben a gyes összege és időtartama, illetve a szülési kedv között nincs szoros összefüggés.”"

Ez egyik irányban igaz: nem lesz több gyerek, ha növelik a családtámogatásokat. Másrészt viszont, kimutathatóan jelentős csökkenés történik a gyerekvállalásban, amikor csökkentik a családtámogatást.

Ezt a népességkutató intézet tanulmánya tartalmazza, részletesen levezetve, az interneten olvasható.
süti beállítások módosítása