babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Emelnék a felvételi ponthatárokat

2009.12.09. 16:57 sasika61

 

Néha az az érzésem, hogy mi, jobboldaliak is olyanok vagyunk már, mint Pavlov kutyája: reflexszerűen ugrunk, ha a kormányoldal bármit is mond, vagy akár csak tervez. Tipikusan ilyen jelenség az, ami az Oktatási Minisztérium felvételi reformja körül zajlik. Nagy sajtóhírverés: üssük be a keresőbe a „Kevesebb egyetemista lesz” kifejezést, s láthatjuk a részben tényközlő, de gyakran elítélő hangsúlyú cikkeket. „ Drasztikus ponthatár emelés”, „Drasztikusan emelnék a ponthatárokat”, „Hiller elismerte…” – ilyen címekkel találkozhatunk tömegével.
 
Pedig minden szempontból, de főleg a jövőt szem előtt tartva helyesebb lenne két dolgot különválasztani: rámutatni arra a képtelen helyzetre, hogy a tárca, személyesen Hiller – saját párttársaival szemben a kötelező emelt szintű érettségit ellenző Magyar Bálint mellé állt (ki is a tanügyek valódi irányítója?), ugyanakkor a készülő javaslat erényeit is illene megemlíteni: a „drasztikus” ponthatáremelés ha nem is tökéletes, de jó irányú lépés. Ez ugyanis azt jelentené, hogy 2012-től 240 pontra emelnék a minimum ponthatárt (a reform következtében szintén megemelkedő 500 pontból). Vagyis még így sem érné el a minimumhatár az 50 %-ot.
 
Tanárként azt gondolom: ez helyeselhető reform. És nem baj, ha kevesebb egyetemista lesz. Mert miféle egyetemista válik abból, aki nem képes még egy közepes érettségi-felvételi eredményre sem? Ez a határ évekig 160 pont volt (a megszerezhető 480-ból!), januártól felemelkedik 200-ra, s ez növekedne 240-re 2012-től.
 
Ugyancsak helyes lépés, hogy az emelt szintű érettségiért a jelenlegi 40 helyett 50 pont járna, mert ebben lenne valamennyi kényszerítő erő a nívósabb egyetemekre jelentkezők számára. Nem olyan jó, mintha központilag kötelező lenne az emelt szint, de kis lépésnek elfogadható.
 
Hillert okkal és joggal lehet bírálni megannyi intézkedéséért, leginkább tutyimutyiságáért, ami egyébként e rendelettervben is megjelenik, de ne kiáltsunk rögtön ördögöt, ha két szarvat látunk, mert lehet, hogy csak egy ökör legelészik. (Széchenyi)

10 komment

Címkék: oktatás közélet hiller felvételi ponthatár

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr651586166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 19:39:12

Hát ja! Boldog-boldogtalan egyetemre megy, önállóan dolgozni tudó hegesztő meg marós pedig lassan nincs az országban... mondjuk ebben a bérek is nagy-nagy szerepet játszanak. Az ilyen szakmával rendelkező haverok jóformán mind itt hagyták az országot... és állítják, nem bánták meg.

Corry 2009.12.09. 21:47:37

Nagyon egyet kell értsek Veled, már ami a jó szakmunkást illeti. A ponthatár ideoda tologatása nem reform, hanem egy adminisztratív intézkedés. A reformhoz akarat is kell, nomeg nem ártana egy paradigmatikus változás sem, ami nek lenne valahol egy olyan végeredménye is, hogy a felőoktatás nagyjából annyi és olyan végzettségű embert bocsájt ki, amire a gazdaságnak szüksége van, vagy leglábbis láthatóan törekszik erre.

halbikvera 2009.12.09. 23:18:58

Hát én nem tudom, lehet én vagyok ebből a szempontból a konzervatív, de engem annak idején a 120-as rendszerben 116 ponttal vettek fel. (Úgy, hogy felvételiztem, nemcsak a vakvilágba. De a felvételi szükségességét nem akarom idekeverni, az megint egy érdekes, de feltétlenül túl hosszadalmasan kitárgyalható ügy sztem.)
És sztem valami ilyesmi lenne a normális. Ezzel most nem azt mondom, hogy én olyan kiemelkedő intellektus lettem volna, de azért mégis - egyetemre, főiskolára (főleg, h most már különbség sincs köztük) olyanok kerüljenek akik tényleg a legokosabbak, legjobban teljesítők.
Ez az 50% szerintem siralmasan kevés, legalább egy 70 kéne ahhoz, hogy valami értelme legyen, valamit szűrjön. Bár addig értelme ugyan nem nagyon lesz akkor sem, amíg az érettségi eredmény számít - az összes középfokú intézmény abban érdekelt, hogy jó továbbtanulási mutatókkal bírjon...
A hazai oktatási rendszer egy rakás szar, már bocs. Alapvetően liberális vagyok, de amit ezzel műveltek liberális jelszavak kíséretében, az szörnyű. Szégyen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.10. 13:06:29

"hogy mi, jobboldaliak is olyanok vagyunk már"

Akarod mondani, az ostoba prolikat begyűjteni akaró fidesz is olyan már...

"240 pontra emelnék a minimum ponthatárt (a reform következtében szintén megemelkedő 500 pontból). Vagyis még így sem érné el a minimumhatár az 50 %-ot."
Azért hihetetlen. Vagyis rendes osztályzás mellett még a 2est sem kell elérni ahhoz, hogy valaki bekerüljön egy "oktatási intézménybe", mert hogy azt egyetemnek hívni nem lehet az biztos.
Én sem értem, hogy 240 ponttal mi a rákot keres valaki a felsőoktatásban?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.12.10. 15:06:41

@halbikvera:
a rendszer egészében véve valóban nem működik jól, de egészében véve nem is "szar", inkább nagyon vegyes képet mutat.
Az 50% egyébként szerintem is kevés.

Asidotus 2009.12.11. 10:54:42

@Kartal (aki beleszól):
Ennek nem csak a bérek az oka, hogy az emberek nem akarnak szakmunkát végezni. Borzasztó kényelmesek lettünk, és a legtöbb szakmunka azért rendkívül kényelmetlen az irodai melóhoz képest. Ahol relatíve csend van, nincsenek mérgek, nincs büdös, nincs testi veszély, nincs túl meleg vagy túl hideg, stb. A mai ember inkább elüldögél egy irodában netto 100 -ért is, mintsem hegesszen, akár a duplájáért. Én dolgoztam olajbányászoknál, 8 órára vetítve havi nettó 115 ezerért, de én is inkább 85 ezerér odaállok a gyárban a szalag mellé, minthogy oda visszamenjek.
Nem a bérek hanem a kényelem vezeti a mai fiatalságot az egyetemekre, főiskolákra.
Meg lányok esetén a nincs más választásuk. Egy lány hova menjen dolgozni diploma nélkül? Bolti eladó nem lehet mindenki. Számukra sokkal nehezebb a diploma nélküli elhelyezkedés, a legtöbb, nők számára is elvégezhető munkakör igényli a diplomát, de legalábbis előny hozzá, még Micikének titkárnőnek is az idegen nyelvet beszélő tanárnőt fogják fölvenni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.11. 22:41:18

@Nűnű: Hát nem tudom... Egy jó kis debuggolás helyett én szívesen választanék vízvezeték szerelést.
Valószínűleg nem is hallnék meg 55 évesen agyvérzésben... :S
Inkább a kétkezi munka presztízsével van a nagy gond. Mindenki "értelmiségi" akar lenni, és valamilyen divatos szakmát űzni.
(Utóbbi időkben hány amerikai filmet láttál hegesztőmunkás/ács/kőműves főszereplésével? )

Corry 2009.12.12. 12:03:47

@TaTa86.: Miért nem szeretsz debuggolni ? :-)
Egyébként a programozásban és a vízvezetékszerelésben van egy közös, valami kézzelfogható és ellenőrizhető valami jön létre ami vagy megvan, vagy nincs, de az utóbbi esetben fizetség sincs.
Sok szakma nem miondhatja ezt el magáról. Ez persze nem azt ejlenti, hogy ezek a szakmák nem lennének értékesek, sőt ellenkezőleg, de azt már igen, hogy itt könnyen el lehet bújni a nem mérhető teljesítmény mögé úgy, hogy nem csinálsz semmit.
Sok esetben az összteljesítmény azért mérhető és ebből látszik, hogy a mai magyar értelmiség nem oda való része a hivatalokban lopja a napot.
Azt mondják, hogy a magyar hivatalok létszáma megfelel az európai átlagnak, csak ilyenkor azt is elfelejtik elmondani, hogy azok a hivatalok nagyjából működnek is...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.12.26. 18:37:20

és akkor most 2014 után nem lehet egyetemista az, akinek nincs felsőfokú érettségije?

és aki tandíjas akar lenni, azzal mi van?
vagy a levelezősök?

én egyébként nem értek egyet ezzel a ponthatáemelésekkel.
kevesebb egyetemista kell, igen, a férgesét, a jenkimajmoló buliznijárókat ki kell szűrni.
sose értettem ebbe a szegény országba miért kap a hök pézt h majom, igénytelen "zenekarokat" hívjon meg magához. erre van pénz?
süti beállítások módosítása