HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Horthy Miklós méltó utódai

2008.02.11. 16:25 sasika61

„A trianoni békediktátum és az első világháború után megsebzett és letaposott Magyarország, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzása ideje alatt új erőre kapott: a magyarság nemcsak lelki hanem politikai erejét is visszanyerte a Kormányzó úr tizenhét éves igazgatása alatt. Ennek ellenére Horthy Miklós történelmi nagyságát közel fél évszázada nem ismeri el a hivatalos magyar politika.”

Ez áll a Jobbik felhívásában, mely a kormányzó halálának 51. évfordulójára rendezett megemlékezésre szólít fel. ( Az ünnepséget tegnap megtartották.)
(www.jobbik.hu/node/4144)

Először azt hittem, rosszul látok, vagy valamit rosszul értelmezek, megnézem még egyszer a felhívást, de csak ezt látom. Mi is a baj?

A kormányzó kétségtelenül szerette a rendet. Azt hiszem, ilyen mondatért már lövetett volna, igaz, szavai szerint jobboldaliakról lévén szó, fájó szívvel.(„Ebben az országban rendnek kell lenni, és én rendet fogok tartani. A rendetlenkedőkbe belelövetek, s ha a rendetlenkedés jobboldalról történik, számomra a különbség csak annyi, hogy ezekbe fájó szívvel fogok belelövetni, míg egy estleges baloldalról jövő rendetlenkedésbe passzióból”-1922 .)

Mert hogy mi ez a tizenhét év igazgatás? Horthyt 1920. március 1-én választották kormányzónak, 1944. október 16-án mondatták le. Hogy jön ki ebből a 17 év? Vagy számolni nem tudnak, vagy a történelmet nem ismerik. Azt hiszem, az utóbbi.

Tudják vajon a jobbikosok, gárdatagok s egyebek, hogy H. példaképe a 48-as forradalmat vérbe fojtó Ferencz József volt, magyarok százainak kivégeztetője? Olvastak valamit a két világháború közti irodalomból? Nem Déryt vagy Márait, de csak akár népi írókat? Hogy mi volt a véleménye mondjuk egy Illyésnek, Németh Lászlónak a rendszerről? Vagy mondjuk a magukhoz talán közelebb állónak tartott Szabó Dezsőnek?

Nem tudják. Ha tudnák, nem vonulnának fel, nem tartanák a kormányzót a történelmünk legnagyobbjai közt számon.

Valójában nem is érdekli őket Horthy, az az érzésem. Csak egy embléma kell, ürügy, hogy buta baloldal-ellenességüket felmutassák. Ez is lehet persze politikai cél, de alig hiszem, hogy jobboldali érdeket szolgál.

6 komment

Címkék: magyar jobbik horthy gárda

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr12335088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

másik néző 2008.02.12. 15:23:04

Tanár Úr!
Minden leírt szóval egyetértek!
Hurrá!
Kivéve az utolsót: miért kellene, hogy egy történelmi értékelés bármilyen politikai célt szolgáljon?
És ami blogodat vagy a mi beszélgetésünket illeti: miért kellene, hogy értelmiségiek párbeszéde bármilyen politikai érdekeket szolgáljon? Sőt, hogy bármilyen politikai érdekek befolyásolják bármelyikünk véleményét?
Politikusokon kívül nem az mindenkinek az érdeke, hogy értelmesen vitatkozzunk Magyarországról, a kérdések megoldásának lehetőségéről?
(Visszatérve az államihoz: ki mondta, hogy Franciaországban jól működik az egészségügy? A franciák biztosan nem!
Ki mondta, hogy jó nekünk, ha állami cégek jutottak a gázrészvényekhez? Bár ebből a szempontból mindegy: Magyarországon piaci versenyzőként működnek, nem befolyásolják őket állami erők, mert nálunk nincsenek különérdekeik a francia közigazgatás és politika szereplőinek, egyszerűen a profit hajtja őket, és akkor rögtön kapitalistává is válnak!)
(És még egy: ezzel nem mondtam, hogy szeretem vagy nem szeretem a kapitalizmust. Most Magyarországon kapitalizmus van, és értelmetlen a szocializmust számon kérni rajta! Jobboldaliként pedig még tisztességtelen is!)

m.á. 2008.02.12. 17:02:25

Katonásdi, horthysták, nemzeti radikalizmus... túl széles a merítés a srácoknál, remélem összeszedik magukat

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.02.12. 18:03:53

Kedves Másik Néző!
Az állami szerepvállalás a kapitalizmusban is lehetséges és szükséges, Keynes óta ez már aligha vitatéma. A tegnap elfogadott törvény pedig gyalázat, semmi mást nem szolgál, mint a tb feletti rendelkezési jog átjátszását az SZDSZ-hez közelálló befektetési csoportok számára. Ezt a szocik is tudják, mérsékelnék mohó igényeiket, de nem tudják, nyilván ez az ára a koalíciónak. Minden más porhintés. Garantálható, hogy az ellátás ettől nem fog javulni, ezt nálam hozzáértőbb értelmiségiek mondják ( Védegylet), de még Sólyom is ide sorolható.
Más dolgról, hogy világos legyen:nem hiszek a semleges értelmiségi párbeszédekben, csak a heréltek semlegesek ( de ők is csak bizonyos szempontból).Én semmiképp nem tartom magam annak:minden vágyam politikai téren ennek a kormánynak a mielőbbi bukása. A maga szerény módján a blog is ezt szolgálja. Az ún. jobboldalról csak azt teszem szóvá, ami ez ellen hat.(Ezért írtam ezt a posztot is.) Mindaddig, míg nem kerülnek hatalomra, ez így is marad.Nekem nem ők az igazi ellenfeleim.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.02.12. 19:48:17

Horthy meghatározó alakja a magyar történelemnek.
Aki nagyjából tisztába van a történelemmel, odáig eljutott, hogy amit ő, mint zsidóellenes intézkedést el akart érni, azt 1920-ban megcsinálta Numerus Clausus néven. Ez igazságtalan volt. Más, amit neki rendelt bűnként a politika, jórészt nem igaz, se a zsidótörvényekhez nem volt sok köze, sem ahhoz, hogy a németek mellé kerültünk, mert az szükség volt, az elhurcolások meg még kevésbé. Tudvalevőleg azok, akik a pesti gettóban tartózokodtak (s nem lőtték le őket a nyilasok) jórészt megmenekültek annak köszönhetően, hogy Horthy kirendelt egy hadosztályt megvédeni azt a németektől. És még van ezernyi ilyen történet. Utána kell járni. A népi írókon meg vagy urbánust akartál érteni, vagy én személy szerint nem értem. Ha urbánust, azt a jobbikosok sosem fogják olvasni. A rendszer nagy hibája volt a kultúrális irányzat megszabása (könyv betiltások is voltak), ezért aztán joggal szidták. Meg másért is.
Száz szónak is egy a vége: lehet szidni a rendszert, de csak akkor, ha már eleget tudsz róla, s minden álláspontot megismertél. S akkor is csak azért, amiért megérdemli. A cikk írójának itt jórészt igaza van de kommentezőknek nem. Teszem azt, aki itt aképp reagált az egészre, hogy horthysták, nemzeti radikalizmus...stb. Nos ez az illető nem olvasta el a cikket. Horthy az ilyesféle embereket tényleg az elsők közt lövette volna le. Nem csoda, hogy Szálasi vagy 5 merénylettervet készített ellene.

m.á. 2008.02.12. 20:15:14

A cikkben is említett Szabó Dezső elég keményen megírta a magáét... (ma gyűlöltebeszédnek neveznék az ilyet?:D) pedig ő aztán nem volt "urbánus".
De hogy én nem olvastam volna el a cikket? Pont arról beszélek, hogy ez így sok, szerintem se fér össze a gárdásdi, a Horthy-kultusz, a kitörés megünneplése meg a nemzeti radikalizmus, és a még kitudja hány dolog. Én a nemzeti radikalizmust választanám, hogy a Jobbik melyiket, az eddig sajnos nem derült ki.

másik néző 2008.02.13. 09:01:06

Kedves Látó Úr!
Eddig azt hittem, nézel, most kiderült, látsz. Szép, hogy bevallod: szürkehályog nehezíti.
S megint egy hit (illetve nem hit): nem hiszel a semlegességben. Akkor mondd már meg: például Ady Endre melyik pártot tartotta szem előtt?
Miért kellene egy értelmiséginek a gondolkodását abba a szűk és primitív ketrecbe szorítania, amelyet a mai politikusszerű lények jelölnek ki?!
Elmegy és szavaz, mert polgár. De ebből nem következik, hogy bármelyik párt drukkere lesz. Mert akkor drukkolni fog Szekereseknek, Mikoláknak, Kókáknak, Semjéneknek! Nem bocsátom meg, hogy ilyen nevek leírására kényszerítettél! :)))
Ha történelem-magyar szakos tanár létedre nem akarsz értelmiségi lenni... (pedig te legalább tudod, amit a barátaid nem, hogy a "kulturális" szóban nincs hosszú 'u').
Hát akkor, ahogy Akela mondaná: Jó szolgálatot, kisfarkas!

süti beállítások módosítása