HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Kormányváltás elnapolva

2008.03.16. 08:15 sasika61

 

2002 áprilisa, a híres Kossuth téri „kétmilliós” összejövetel óta járok Fidesz-gyűlésekre.

Már egy ideje nem azért, mintha valamit várnék: az öcsém Pesten újságíró, „hivatalból” kint van mindenféle megmozduláson, többek közt ilyenkor találkozunk.Tegnap is ott voltunk. Hazafelé a vonaton végig azon gondolkodtam: meddig fogja még OV hatalomban tartani Gyurcsányt?

A beszédből alig emlékszem valamire: Helytartótanács, békesség, nem hagyjuk magunkat provokálni stb., szerintem meglehetősen unalmas volt. Az egész ünnepség legfelvillanyozóbb része az volt, amikor a Csík együttes elkezdte húzni a „Kossuth Lajos azt üzente” nótát.

Na de mit üzent Orbán Viktor?

Üzent először is a délután 3 órás kezdéssel: azt, hogy nem kell feltétlenül eljönni mindenkinek, nincs szükség minden emberre. Jókai Annát, Kósa Lajost meghallgatjuk ugyan, de a „több tízezer”(Index), „több százezer” (szervezők) ember nem miattuk ment föl Pestre. OV pedig a 3 órás kezdésből következően csak negyed öt körül került sorra, kb. ötre volt vége a rendezvénynek. Ezek az időpontok azt sugallták: Szabolcsból, Zalából, Békésből stb. nem várnak tömegeket.

A beszéd hervatag tartalma is üzent: azt, hogy „jobb lenne, ha ti is békében hazamennétek, ne számítsatok tőlünk semmire, elmondjuk a kötelező minimumot, de aztán mi is hazamegyünk, este a Tv-ben még megnézzük Ferit, de aztán szunya…”

Megértettük. Körülöttem többen ásítoztak, kár, hogy a szervezők nem ajánlottak fel nyugágyakat és cumikat, mert akkor kollektív horkolással érhetett volna véget a műsor.

Cumit a népnek!- sugallták a beszédek.

Az állomásra jövet a mellékutcák tömvék rendőrökkel. Kedvem lett volna Zarathustra módjára odakiabálni nekik: Hé emberek, mit kerestek itt? Hát ti még nem hallottátok, hogy az Isten halott? Hogy Orbán Viktor egyelőre nem akar fordulatot, sőt azt szeretné, ha aludnánk egy jó nagyot, kb. 2010-ig, mint a két deci anyatejét beszopó rózsahúsú csecsemő?

Értjük mi persze, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, tőzsdeindex, forintárfolyam, hitelminősítések, államadósság-finanszírozás stb.: millió kényszer, amiről hallgatunk, amiről hallgat Orbán Viktor is.

Az őszödi beszéd óta Orbán Viktornak egyetlen mondatába kerülne Gyurcsány megbuktatása. Ha akkor s azóta bármikor azt mondja, hogy „mindnyájunknak el kell menni”, pl. a Kossuth térre, s addig nem mozdulunk, míg a miniszterelnök le nem mond: Gyurcsány egy hét alatt megbukna.

De OV nem akar így kormányt buktatni. Jobb esetben tud valamit: kényszereket, meghatározottságokat, amit mi csak sejtünk, fél a beláthatatlan következményektől stb.

2010 azonban még nagyon messze van: addig ez a gyalázatos kormányzás tovább folytatódik.

Mi okoz nagyobb kárt a nemzetnek?

 

13 komment

Címkék: orbán az viktor március napja 15. önbecsülés fidesz gyűlés kormánybuktatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr24382850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2008.03.16. 14:17:38

Jól látod a helyzetet sajnos...

Mi okoz nagyobb kárt? A minél későbbi kormányváltás, ez tök egyértelmű!

másik néző 2008.03.17. 17:13:58

Tanár Úr!
(Először is köszönöm a célzást a tandíjeltörlés-ellenes, mégsem ellenség hozzászólókra.)
Néha olvasnod kellene saját magadat, és akkor nem írnál ilyen csodálkozó posztot. Te valóban fordulatot várnál attól, ha Orbán kerülne hatalomra?
Mondd már azt az egyetlen jó ötletet, szellemes megoldást, amit hallottál tőle az utolsó hat évben!
Vagy a vizitdíj, a tandíj eltörlése az egy ötlet, egy kigondolt valami? Vele győz a nép?
Te - még ha elbírsz olvasni egy Wass-regényt, pláne verset is - mégiscsak jó stílusú szerzőkön nőttél föl! Csak fölismered a semmit mondást, az üres fordulatokat! Ahogy írod is, hogy fölismerted 15-én. Csak nem akarsz hinni a fülednek. Álomvilágban élsz, kedves tanár úr. Majd csak fölébredsz.
Hajrá magyarok!

Kálmán 2008.03.17. 17:20:55

Gyerekek, Gyurcsány már megint olyat mondott, hogy a hátamon feláll a szőr: "érdemes elgondolkodni azon, hogy az ilyen eszközök, mint a népszavazás segítenek-e Magyarországon". Most kellene leváltani azonnal. Fogalma sincs arról, hogy a népszavazás demokratikus alapintézmény. Aki ezen akar változtatni, azt azonnal ki kell rúgni a hatalomból. Mert az ő politikai hatalma is CSAK abból fakad, hogy a nép annak idején ebbe beleegyezett. Most pedig ezt a jogot akarja elvitatni. Azonnal távoznia kell.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.17. 21:55:46

A "beláthatatlan következmény" most az lenne, hogy felelősséget kéne vállalni. Eü-privatizáció előtt ez nem olyan egyszerű, miután már sok információm van arról, hogy "Fidesz-közeli" befektetők is erősen nyomulnak.

Előbb szétosztják a maradékot, aztán folytatódhat a "hatalmi harc"...

éjjelnap.pál 2008.03.18. 09:46:31

Viktor megállt a Visztulánál?

másik néző 2008.03.18. 10:08:30

Kedves Tanár Úr!
Én is ott voltam a "kétmilliós" tüntetésen.
De ott voltam az 1989. március 15-in is, amikor Orbán először szerepelt - még a Nagy Imre-temetés előtt - több tízezer ember előtt. Mind a kettő megváltoztatta az életemet.
A 89-es azért, mert leradírozta rólam a félelmet. Örökké hálás leszek neki érte.
A kétmilliós meg azért, mert elöntött a szégyen, és megtanultam, bármilyen tehetséges valaki, a hatalomvágy elveszi az eszét.
Helyesírási hibáktól hemzsegő, gyerekes összehasonlításokkal operáló szórólapokat nyomtak a kezembe, rettenetes szónoklatokat üdvözölt tombolva a nép, semmit mondva üvöltözött a fő szónok, a Philip nevű műveletlen - az esztétika szakon átbukdácsoló - rockműsorvezető óvodás poénjait kellett hallgatni, és ha elhúztam a szám, rögtön öten akartak megverni (ott vett Wass-könyvekkel a kezükben).
És azóta ez a népszórakoztatás fő eszköze. Menj föl az Orbán-site-ra, és hallgasd meg a beszédeket. Figyeld meg, hogy már teljesen leszokott a gondolkodásról, és elsősorban azért, mert mindent megtapsol a közönség, kivéve, ha valami értelmeset mond (mondjuk a nőkről), az zavart okoz, nem értik, és egy pillanatra elfelejtik, hogy örjöngeniük kell.
Elismerem, így tényleg nehéz neki valami gondolatot kicsikarnia magából, egyszerűbb, ha nem is törekszik rá.
Hát így.
Boldog álmokat!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.03.18. 15:44:34

Kedves másik néző!
Nem hiszem, hogy megleplek, de én még ma is tőle várok fordulatot az ország életében.Nem annyira beszédei miatt, sokkal inkább a 98-2002 közti kormányzása alapján, ami szerintem a rendszerváltás utáni kormányok közül messze a legjobb volt - minden hibája ellenére.
A 2002-es gyűlést is másképp láttam, engem lelkesített (s velem együtt sok százezer embert, én először tapasztaltam meg akkor, hogy nem vagyok egyedül, hogy sokan gondolkodnak hozzám hasonlóan - bár nem voltunk elegen -, hogy mennyi lelkes fiatal, jó arcú ember közé tartozom, és őszintén szólva -nem vitatva a téged ért atrocitásokat- én épp az ellenkezőjét tapasztaltam, abszolút békességet, jóakaratot, sugárzó arcokat. A szóróanyagok némelyike az én ízlésemnek sem felelt ugyan meg, de ezt aligha írhatod OV számlájára, s mi volt ez ahhoz képest, amilyen ígérethalmazzal Medgyessy hatalomra jutott (nyugdíj, közalkalmazotti bérek, ötévente egy évnyi jutalom! az egészségügyben dolgozóknak stb.)
Abban is biztos vagyok, hogy újból kormányra kerülve ki tudná lendíteni az országot a jelenlegi mocsárból, s nem tagadom:ma is nagy tisztelője vagyok.

neduddki 2008.03.18. 16:15:14

Kedves Tanár Úr! Egyetlen adalék csupán. A mai vagy a tegnapi hírekben volt egy érdekes mellékmondat, amit szerintem sokan nem hallottak ki...ezek szerint a tegnap elfogadott törvény értelmében az elkövetkező 3 éven belül nem vezetnek be vizitdíjat, kórházi napidíjat, valamint tandíjat. Ha jól számolom akkor már a FIDESZ és OV lesz kormánypozícióban....kiváncsi leszek mit mond majd akkor a híveknek...és a hívek mit kiáltanak majd: Jézust vagy Barrabást... netán Kósát (?).

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.03.18. 18:04:32

Kedves netuddki!
Úgy tudom, de hirtelen nem esküdnék meg rá, hogy az időkorlát alkotmánybírósági döntés alapján került be a szövegbe (mintha rémlene az elmúlt hetekből, hogy az alkotmánybíróság kötelezte a parlamentet egy ilyen passzus beiktatására a népszavazási törvénybe), tehát ha jól emlékszem, akkor nincs mögötte a Fidesz keze.

neduddki 2008.03.18. 18:12:15

Tanár Úr! Ez meg sem fordult a fejemben, hogy a jobbkéz lenne benne...inkább a dolog fonákságára gondoltam felhívni a figyelmet.

másik néző 2008.03.19. 11:08:08

Tanár Úr!
Hát ez OV nagy trükkje, mondogatja, milyen jól csinálta.
De rosszul emlékszel, butaságok és rossz döntések, pazarlások és fennhéjázások sorozata volt, amit mívelt.
Fényes bírálata magának az embernek, hogy mindig a Nemzeti Színházat említi mint a legfőbb jót, ami alatta történt.
A Nemzeti a Blikk olvasóinak teszhet leginkább. (Kár, hogy ők meg nem járnak színházba.)
Egyszerűen szégyen.
Egyben cáfolata annak, amit kiabál, hogy meg kell kérdezni azokat, akiket érint meg akik értenek hozzá: a színházi és építész szakma egyöntetű véleménye, a nemzetközi zsűri döntése ellenére építtette föl a kinevezett kormánybiztos a saját villájának harmadrendű belsőépítészével. Szemben a világhírű, Kossuth-díjas építész megszavazott tervével. Ráadásul a legsunyibb módon megpróbált rávenni - sok-sok pénzért - egy másik Kossuth-díjast, hogy adja nevét a dilletáns műhöz. (És mikor szakmai okoból nem volt hajlandó, kirúgta.)
Ráadásul a hatalmas épület nézőterén összesen csak 619 szék van, 20 százalék rosszul, 10 százalék egyáltalán nem látja a színpadot.
Emblematikus, s neked mint stílusszakértőnek különösen fájhat!
Az, hogy a két szoci mit csinált utána, nem menti őt. Sőt! Hiszen éppen ezzel szabadította a népre őket. És azóta naponta próbálja felülicitáni mindegyiket. De hiszen te is látod, le is írod, csak valahogy él benned egy irracionális "mégis". Biztosan sokat tanítod a Szózatot.
(Azért tudod, az Előszó sokkal nagyobb vers!)

frantzdae · http://www.frantzdae.info 2008.03.20. 19:45:44

tandíj, vizitdíj: nem fizeti senki? fizeti mindenki! (mert valahonnan csak állni kell a költségeket...)

kukacmatyi 2008.03.28. 11:00:02

Frantzdae!
Nem fizeti senki?
A fizetésem után befizetett járulékok közel 150 ezer Ft-ot tesznek ki havonta, annak fele eü. hozzájárulás. Méghogy ingyen van minden! Ez olyan hazugság, mint a többi, sem megszokni, sem elfogadni nem vagyok hajlandó!
süti beállítások módosítása