babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Nyílt levél Süveges Éva igazgatónőhöz

2008.03.25. 18:08 sasika61

Tisztelt Igazgatónő!
„Szembesülve a problémákkal” Ön nyilatkozott az MTI-nek az iskolájában történt sajnálatos eseményekről. Nem vagyok az MTI előfizetője, így csak arra támaszkodhatom, amit ebből a különböző hírforrások idéztek. Mivel azonban ezek meglehetősen egybehangzóak, úgy vélem, nyilatkozata lényegét emelték ki.
Ezek alapján az a véleményem, hogy Ön az oktatási rendszerünk szégyene, önmagában képes érzékeltetni azt a csődközeli helyzetet, ahová jutottunk.
Mondandójának legfontosabb eleme a felelősség áthárítása megalázott (nem megvert, á, dehogy) kollégánkra. Ön kiemelte, az erőszakoskodó diák „nem egy agresszív, nem egy durva gyerek”, hanem „szereplési mániával küzdő” fiatal, aki folyamatosan produkálja magát. …a tanár „az első számú felelős” azért, hogy az óráján mi történik,… a szaktanár a maga védelmére kérte a gyerekektől, hogy vegyék fel az eseményeket, de ezzel szerinte személyiségi jogokat sértett. …a gyerekek részéről megrendezett jelenet volt ez az erőszakoskodás is, ami beleillik abba a képbe, hogy a tanuló a szereplési vágyát akarta kielégíteni….a fizikatanár hibája, hogy nem tudott fegyelmet tartani az osztályban. …két másik osztály is panaszkodott neki, hogy nem voltak meg a tanuláshoz szükséges feltételek az órákon a fegyelmezetlenségek miatt. A tanár, miután „szembesült a problémákkal”, beadta felmondását, amelyet elfogadtak”.
Magam is tanár vagyok. Szerencsémre, nem olyan intézményben, mint az Öné. Szerencsémre, az igazgatóm sem olyan, mint Ön. Kollégánk felelősségét kiemelni egy olyan helyzetben, mint amibe került, a kollegialitás, szolidaritás, az empátia teljes hiányára vall.
Ön helyett is szégyellem magam. Amíg ilyen nyilatkozatok tanárok (?) részéről napvilágot láthatnak, a társadalom egy része igazolva láthatja azt a vélekedését, hogy mi mind hülyék vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet tenni. Ugyancsak megerősítheti azon deviáns, súlyosan közösségellenes diákok, szülők szándékát, akik ezután joggal gondolják: ne tanulj, fiam, legfeljebb lehúzok a tanárodnak egy fülest, vagy pofán vágod egy csapteleppel! Úgyis a tanár lesz a hibás.
Ön véletlenül figyelmen kívül hagyta azt az apró tényt (hiába, a tények apró elefántjai nem mindig feltűnőek), hogy egy iskola működéséért elsősorban az igazgató a felelős. Nyomát sem találom nyilatkozatában az erre való utalásnak. Vagyis Ön nem felelős.
Igaza van. Nem felelős. Felelőtlen.
Követhetné felmondott kollégánkat.
 

10 komment

Címkék: oktatás iskola tanárverés

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr63396298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.25. 21:58:15

Beszélhetsz akármit, attól tartok... Ebből a hernyóból nem pillangó lesz, hanem csak csótány...

ágoston zsolt 2008.04.04. 07:31:43

Az olvasott cikkel teljes mértékben egyetértek.
Azon csodálkozom,hogy a VIII.ker.Önkormányzat
oktatási osztályának nem egyértelmű az igazgatónő alkalmatlansága.

Nagini 2008.04.04. 14:39:08

Miután ezt a kis szöveget végigolvastam, sok minden kavargott a fejemben. Mielőtt bármit is mondanék el kell mondanom, h én ennek az iskolának a tanulója vagyok(sajnos nem vagyok rá büszke). Azért jelentkeztem ide, mert itt lehet belügy ismeretet tanulni, ugyanis rendőr szeretnék lenni. Én tizedik osztályos vagyok és történetesen Süveges Éva az osztályfőnököm. Ő egy nagyon jó ember, aki őszinte és megértő, ugyanakkor nagyon szigorú. Mikor először hallottam az ügyről való nyilatkozatát, megdöbbentem. Nem tartottam helyesnek hogy így védi Zolikát, mert nagyon elítélendő, amit tett. Később azonban rájöttem hogy ez korántsem ilyen egyszerű. Aki látta a videót, az láthatja hogy szó sem volt tanárverésről...Nem akarom egy percig sem védeni a Zolikát, de a fizika tanár sem volt egy angyal. Mikor velünk volt órája, igaz nem bántottuk, de nem fegyelmezett. Csak írt és írt. Mikor pedig kértem hogy magyarázza el a példát, szó szerintlehülyézett. ( 2. legjobb tanuló vagyok) Kérdem én, akkor miért várják el a tanárok és a társadalom, hogy rendesek legyenek a gyerekek, mikor a tanár még egy minta diákot is megaláz??

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.04.04. 15:05:22

Nagini,
nem kétlem, hogy tapasztalataid igazak.
Mindössze arra hívnám fel a figyelmet, hogy az adott helyzetben, ilyen szituációban, még ha nem is szószerinti tanárverésről volt szó, így nyilatkozni, ahogy osztályfőnököd tette, méltatlan.
Annak egyébként örülök, hogy véded, ez ad némi reményt.

JESSICA 2008.04.09. 18:35:58

Össze vissza írkáltok itt mindenféle hülyeséget!
Szerintem egyértelműen Zolika a hibás! Mert neki kellett volna tudnia azt , hogy ez egy undoríto dolog volt amit tett.Én ha megtehetek 1 tanárnál akkor sem teszek meg bármit!Mert ismerem a szabályaimat,és jól vagyok nevelve!
Egyébként meg nem olyan könnyű fegyelmezni 1 osztályban...Most gondoljatok bele ha a szegény tanár helyébe lettetek volna mit csináltatok volna? hogy állítottátok volna meg Zolikát? Elkértétek volna az ellenőrzőét,vagy hogy? Pff szánalmas ez az egész!
NAGINI! lehet hogy azért hülyézett le a tranár mert már full ideg volt a sok szemét gyerek miatt aki zavarta az óráját, és az idegesség miatt válaszolt olyan " megalázóan"
De komolyan amit mondani szeretnék az az hogy egyértelműen ZOLIKA a hibás,és a többi osztálytárs is . Ha az én tanárommal történt volna ez én kimentem volna a teremből és hívtam volna az igazgatót , vagy akármilyen más tanárt!
ENNYI!

neduddki 2008.04.09. 19:55:40

Jómagam a "poroszos" iskolarendszer híve vagyok, valószínűleg azért mert még anno az ''átkosban" csak ez volt. Nem a rendszer a lényeg, hanem a TANÁR. Nekem nagyon jó tanáraim voltak általánosban és gimnáziumban is. Gyakorlatilag nekik köszönhetem azt a tudásalapot amire a napi munkám során bármikor támaszkodhatok.

háztartás · http://www.haztartas.com 2008.04.12. 17:18:21

Olyan egyszerű a megelőzés - minden szempontból!
A kályhához mennék vissza, mert a számokkal van baj!
Ha 2 (!) számot megváltoztatnánk a közoktatási törvényben és annak megfelelően élnénk, minden szellemi, anyagi következményével - tudom nem lenne könnyű,azonban roppant eredményes lenne !
Mi az akadálya a kognitív, stressz- és erőszakmentes iskolának ( óvodának - itt is
léteznek horror számok ) - a társadalmon, a pedagógusokon, a gyerekeken és
családokon kívül :-)))?
Megmutatom!
Olvassuk el, gondoljuk át az eredeti számokkal a szöveget, majd a zárójelben szereplő számokkal!
Következtetésével forduljon képviselőjéhez!
"A közoktatási törvény 66. § (5) bekezdése szerint az iskolába felvett tanulók osztályba vagy csoportba való beosztásáról - a szakmai munkaközösség, annak hiányában a nevelőtestület véleményének kikérésével - az igazgató dönt. Az osztályok, csoportok szervezésének szabályait a törvény 3. számú melléklete határozza meg. Eszerint az iskola 1-4. ( 1-12. ) évfolyamán az osztályokat oly
módon kell megszervezni, hogy az iskolai osztályba felvett gyermekek, tanulók számane lépje túl a maximális 26 ( 13 ) fős létszámot. Az iskolai osztályokra megállapított maximális létszámot legfeljebb húsz százalékkal át lehet lépni a
nevelési év, illetőleg a tanítási év indításánál, ha az iskolában az adott évfolyamon csak egy iskolai osztály indul; továbbá a nevelési év, tanítási év során abban az esetben, ha új gyermek, tanuló átvétele miatt indokolt."( Forrás: OKTATÁSI
JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALA, www.oktbiztos.hu )

stiki 2008.06.27. 01:13:55

Megbizta az önkormányzat. Tehát szerintük alkalmasalkalmas.
süti beállítások módosítása