babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A tanárverésektől Auschwitzig

2008.03.28. 18:20 sasika61

 
 
 
 
„ Ha valamit nem akarsz megoldani, hozz létre egy bizottságot."(Murphy)
Nyilván rosszindulatú vagyok miniszterünkkel szemben (Hiller), de ez jutott eszembe, mikor megláttam annak a bizottságnak a névsorát, amely az iskola biztonságával kapcsolatos javaslatokat dolgozza majd ki:
 Loránd Ferenc, az Országos Köznevelési Tanács elnöke,
Novák János, a Szülői Szervezetek részéről,
Dr. Sáska Géza oktatáskutató, az Iskolafenntartók képviseletében,
Dr. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság Főtitkára,
Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke,
Dr. Vekerdi Tamás pszichológus, valamint az ÖTM, az IRM és az SzMM egy-egy képviselője.
Nem ismerem mindegyikőjüket, akit viszont igen, nagyon egy irányba mutató szakértők, nevezzük nevén a gyereket: a liberális pedagógia hívei. Ha valamire, úgy erre a mentalitásra nincs szükség az adott helyzetben.
Közülük külön kitérnék Trencsényi Lászlóra, aki Az Este c. műsorban fejtette ki a nagy port kavaró tanárverésekről a véleményét. „…még csak nem is tudom, hogy a gyerek valami rosszat akart tenni a tanár úrral, balhét akart csinálni…” - imígyen szépíti a történteket, majd szakértelmét és egyben megbízhatóságát bizonyítandó fél perc alatt levezette: a renitens gyerekek iskolából való eltávolításából egyenesen következik Auschwitz („az eltávolításból tudja mik szoktak következni? Tajgetoszok és Auschwitzok”)! Nem vicc: AUSCHWITZ!
Ezzel a fordulattal beelőzte az ilyen esetekben szintén állandó szakértőnek számító  Herczog Máriát, aki természetesen szintén korunk nagy tudósa, akinek szakértelme többek között abban nyilvánul meg, hogy bármilyen téma kapcsán nagyon jó részidővel tudja mondataiba beleszőni a „mediáció” és „rasszizmus” szavakat, merthogy a tanárverések kapcsán is ez volt a legfontosabb gondolata. De hát mi a rasszizmus egy kis auschwitzeléshez képest? Kedves Mária, most bizony lemaradt!
Trencsényi tanár úr mondataiból hovatovább úgy tűnik, itt a diákjogokat fenyegeti komoly veszély, ezek a fiatalok áldozatok, a jó pedagógus pedig tűr a végtelenségig és tovább, kedvesen mosolyog minden helyzetben, ha agyon akarják verni, akkor „mediál”, higgadtan végigfuttat agyában néhány modern megoldási lehetőséget, de csak olyanokat, amelyek nem korlátozzák a diákok „aranyszabadságát”.
Kár, hogy ennek az eszménynek éppen a tanár úr személyisége, viselkedése mondott ellent.
A műsorvezető egyetlen tanárpárti kérdésére olyan indulatba jött, hogy azt hittem, Krizsó Szilviának odacsap (ha nem is a csapteleppel), de minimum lenyom egy kokit.
Észre kellene már vennie Trencsényi uramnak, hogy éppen ez a megengedő-liberális- a diákjogokat mértéktelenül túlhangsúlyozó- a tanárok eszközeit a minimumra redukáló szemlélet egyik alapvető oka az efféle esetek elharapódzásának. Javasolt terápiájuk pedig analóg azzal, mintha a pestises várost karantén helyett patkány-szállítmányokkal akarnánk védeni.
Tudomásul kellene venni, hogy a 18 éves korig tartó iskolakötelezettség merő illúzió, önbecsapás, hogy bizonyos gyerekek léte az iskolában nagyobb csapás a tanulási-nevelési folyamatra az egész közösség szempontjából, mintha ugyanezek kimaradnának az oktatásból; hogy a gyerek (az ember) nem általában és eredendően jó, akit ebből következőleg neveléssel minden esetben a helyes útra lehet téríteni; és még akkor nem is ejtettünk szót a tanulók(?) etnikai hovatartozásáról.
Már lejárt a műsoridő, de Trencsényi docens úr még fontosnak tartotta, hogy búcsúzóul belerúgjon a pedagógusokba. Egy nyilván abszolút megbízható felmérésre hivatkozva adatokat közölte:” Van itt egy kis könyvecském, egy … nagy városban megkérdeztünk 100 gyereket, a 100-ból 20-at már ütött meg tanára, hogy most melyik a tömeges, melyik a nem, a 100-ból egy gyerek mondta, hogy igazságos a tanára, …csak egy mondta, hogy bizalommal van a tanára iránt, és hogy olyan, aki ha bajban van, a 100-ból különböző életkorúak, odamegy a tanárához, hogy tanár úr, tanár néni, tessék rajtam segíteni, a 100-ból egy sem volt.”
Bevallom, ebben a pillanatban nem a mondat „megszerkesztettsége” miatt borult el az agyam.
Kikapcsoltam a tv-t, és azt mondtam magamban:
-Elmész te a jó édes anyádba!
 

2 komment

Címkék: mária lászló tanárverés trencsényi herczog

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr30400985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaszmi 2008.04.05. 17:48:45

Szóval!

Nem jut eszébe a Pedagógusok Szakszervezete jogászának, hogy közösség elleni izgatás miatt feljelentse Trencsényi Lászlót, Vekerdy Tamást, Herczog Máriát és Mohácsi Erzsébetet? Ezek az urak és hölgyek minden mondatukkal azt üzenik: pedagógust verni szabad, pedagógust verni bocsánatos bűn! Ez pedig egyértelműen megvalósítja a Btk-ban rögzuített közösség elleni izgatás tényállását...

Trencsényi 2008.04.20. 07:42:42

Sajnálom, kedves ismeretlen tvnéző, hogy nem értette meg mondandómat, s csak azokat az idézeteket gyűjtötte ki, amely az Ön álláspontját igazolta. Én ennél árnyaltabb, körültekintőbb voltam - miközben minden idézett mondatom igazságát vallom. Ezt nevezik: szövegkörnyezetből való kiemelésnek.
Tisztelettel
Trencsényi László
süti beállítások módosítása