babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Ibolya beadta a kulcsot

2008.04.05. 11:38 sasika61

Mármint Dávid Ibolya.
Mármint javaslatát az egykulcsos adóról.
Természetesen tudja, hogy semmi esély az elfogadására, de most végigturnézhatja a televíziókat, megmutathatja legújabb kiskosztümét, szemüvegét, frissen ondolált haját; s elmondhatja, hogy minden párt aljasul hazudik (főleg a Fidesz és „orbánviktor”), kivéve az MDF-et, aki rendíthetetlen ólomkatonaként ugyanott áll, ahol mindig.
Hát nem.
Az első két választáson az MDF-re szavaztam, akkor számomra egy Csoóri Sándor, Für Lajos, Csengey Dénes, Lezsák Sándor stb. jellemezte, s akik garanciát is jelentettek valamiféle össznépi érdek képviseletére. Dávid Ibolya az volt akkor is, ami most: lényegében senki. Sikeresen gyúrta a maga képére a pártot, mióta átvette annak irányítását: ma az MDF is ugyanolyan kiköpendő-langyos alakulat, mint elnökasszonya. Életben csak az tartja, hogy a média aránytalanul nagy teret biztosít számára, s néhány tízezer emberrel el tudja hitetni Dávid Ibolyáról, hogy ő a nagy békehívő az acsarkodó pártok világában, a tisztességes, mérsékelt konzervatív stb. Nem kérdeznek rá, hogy a magát nagy Antall-hívőnek tartó Ibolya szerint vajon mit szólna a néhai miniszterelnök egy Schmuck Andor-féle kapcsolathoz?
Az elnökasszony javasolhat bátran bármit, sosem kapható hazugságon, mivel esélye sincs egy választás megnyerésére. Én is mondhatnám, hogy pl. MLSZ elnökként felvirágoztatnám a magyar futballt: ki merne hazugsággal vádolni?
Most előállt a mindenre gyógyírt jelentő egykulcsos adó ötletével. Kár, hogy nem értek annyira a közgazdasághoz, hogy átlátnám ennek összes vonatkozását. Tudom, hogy néhány erőteljesen fejlődő ország a szomszédaink közül áttért erre, s gazdasági növekedésük imponáló. Ugyanakkor az egykulcsos adó Európa nyugati felén nemhogy nem általános, sokkal inkább nem jellemző. Kérdés tehát, hogy szomszédaink növekedése az adókulcsnak köszönhető-e vagy valami másnak?
Hihetően hangzik továbbá, hogy egy mondjuk 20%-os kulcs növeli az adómorált, itt is kérdés persze, hogy jelentkezik-e annyival több befizető, mint amennyi bevételkiesés származik a magasabb kulcsok eltörléséből, s megkockáztatható-e az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében a kísérlet?
Én ezekre nem tudok válaszolni, nincs elég ismeretem az összefüggések átlátására.
Egyvalamit azonban tudok: az egykulcsos adó mélyen igazságtalan, s leginkább a ténylegesen gazdagoknak kedvez.
Szerény matematikai ismereteimmel is ki tudom számolni, hogy egy átlagfizetéssel rendelkező személy, aki mondjuk 150 000 Ft után adózik, az egykulccsal megtakaríthat néhány tízezer forintot. Aki viszont havonta egymilliót keres, az ő megtakarítása már százezrekben mérhető. Aki pedig az adómentes minimálbérből él, na az kifejezetten megszívja. Kinek az érdekét szolgálja tehát D.I. javaslata? A Schmuck Andor-féle újkapitalistákét, a Várszegiét, a Leisztingerét, a Kókáét, Gyurcsányét, Csányiét, Szélesét stb., azokét leginkább, akik évente ott szerepelnek a 100-as listán.
Ennél a KDNP, Fidesz elképzelése a családi adózásról sokkal igazságosabb, szolidárisabb.
A javaslatból látszik tehát, hogy az MDF az össznemzeti képviseletre való törekvést rég feladta: semmi köze ahhoz a párthoz, akire valaha milliók szavaztak, semmi köze a pártalapítókhoz, és bármilyen fájdalmas lehet ez Ibolyának: semmi köze Antall Józsefhez sem.

3 komment

Címkék: gazdaság mdf dávid ibolya adórendszer

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr64412197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyula 2008.04.05. 12:49:51

Egyetértek az előttem szólóval. Dávid Ibolya egykulcsos adójavaslata a multikat és gazdagokat segítené. Nem elég neki, hogy folyamatosan összekacsint a baloldallal, szapulja a jobb oldalt, akinek hatalmas érdeme van a rendszerváltoztatás megkezdésében, a szavazásoknál rendre a baloldali sikereket kovácsolja Csurkával összefogva és akkor még ő beszél arról, hogy a FIDESZ támogatja a szélsőségeket. Már két választáson segítette hatalomra az MSZP-t!
D.I. mindig úgy beszél, hogy az elvtársaknak ne fájjon, inkább a jobb oldalba rúgdos bele. Politikai stratégiája nincs, nem gondolkodik hosszú távon, a két rossz közül Ő mindig a legrosszabbat választja, csak azért, mert nem imponál neki O.V. Női kicsinyes logika! Ezért nem való nő egy párt élére. A nő a család szintjén alapvető erő, de a társadalmi ügyekben nem képes úgy eligazodni, mint egy férfi.

Nicocollard 2008.04.06. 00:28:07

Én is csak egyet érteni tudok a blog bejegyzéssel. Nyilvánvaló hogy a Dávid Ibolya fejéből kipattant szerinte biztosan úttörő egykulcsos adórendszer ötlete a békés, pártatlan, undorítóan kétszínű "hintapolitikájával" megspékelve nem fogja megváltani a világot. Inkább az előttem olvasható megjegyzés szerzőjéhez szeretnék szólni.
Kedves Gyula! Először is mielőtt bármit mondanék megjegyezném csak így félve, nő vagyok. A vélemény második fele rendkívül hímsoviniszta, már-már felháborító. Ha szétnézünk egyre több nő kerül magasabb beosztásba (itt az ideje), ez régen nem volt jellemző, ha visszatekintünk láthatjuk hogy a történelem során a nők nem szólhattak bele a politikába, még szavazati joguk sem volt. (ha ironikus akarok lenni akkor a nők megbecsülése a rabszolgákéval vetekedett). Mivel ért jobban a társadalmi ügyekhez egy férfi? Egy nőt rengeteg módon meg lehet bélyegezni, egy férfit miért nem? Szeretem a politikát, van véleményem, és jobban is értek hozzá mint egyesek az erősebbik nemből. Sok a rossz női politikus, mint Ibolya, Ágika, Ildike, sőt klasszisokkal nagyobb alakokat is lehetne bírálni mint Margaret Thatcher (semmiképpen sem említeném egy lapon az előzőekkel). Sokkal több férfi van aki egy nagy nulla és azt képzeli tud politizálni (hadd ne kelljen felsorolnom az SZDSZ és az MSZP (néhány kivétellel) összes tagját. Biztos vagyok benne hogy rengeteg az olyan nő aki bármikor helyt tudna állni, de a lehetőségek korlátozottak, mert ez az alaptalan megkülönböztető vélemény sajnos nem csak Önben hanem másokban is él. Nem hiszem hogy nem tudnánk elegánsan megbirkózni egy felénk repülő tojással, sőt kifejezetten szépen tudnám elküldeni Gyurcsány Ferencet a picsába ;)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.04.06. 12:49:02

Nicocollard,
egyetértek veled, gyula idevágó megjegyzése nem volt helyénvaló, s igaztalanul, bántóan általánosított.
süti beállítások módosítása