babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Könnyű-e ma munká(s)t találni?

2008.07.23. 19:00 sasika61

 

„…aki a cigányban nem lát embert, nem ad neki munkát és legszívesebben elzavarná az országból, rendes ember?” – teszi fel a kérdést az egyik kommentelőm: (http://sasika61mondja.blog.hu/2008/07/23/politikailag_elkotelezett_gyumolcsok)
 Normális ember mit mondhat erre? Természetesen nem.
 
 Van azonban a dolognak egy másik vetülete is. Bizonyára vannak olyan vidékek, ahol eleve nincs még alkalmi munkalehetőség sem, tehát cigányok vagy más munkanélküliek semmiképp nem tudnának dolgozni. Itt, szűkebb hazámban nem feltétlenül így van: minimum alkalmi munka a jelentős szőlőtermelés miatt sokaknak kínálkozik. De nem mindig van munkavállaló. Elmesélek egy történetet.
 
 A napokban összefutottam egyik ismerősömmel, akinek jelentős szőlőbirtokai vannak. Kérdezi tőlem, hol nyaraltam, hogy így lebarnultam. Tréfásan mondtam neki, hogy az idén a  Tanári-szigeteken voltunk (egyébként a Balatonnál fogtunk ki néhány meleg napot). Visszaszóltam, hogy te sem panaszkodhatsz, jól nézel ki. Meséli, hogy ő bizony sehol sem nyaralt, mert hetek óta a szőlejében dolgozik, most éppen naphosszat kapál, ott barnult le. Eddig erdélyieket hozott át segítségként (nemcsak neki segítettek, hanem úgy gondolta: ő is segít így rajtuk), de már tavaly nehezen álltak kötélnek, mondván, van ott is elég lehetőség, az idén pedig végképp nem tudta átcsábítani őket. Munkáskéz után kellett tehát néznie. Napidíként 5000 (ötezer) Ft-ot ajánlott és teljes ellátást, ezért 10 órányi kapálást várt el. Körbejárta azokat a helyeket, ahol munkásokra lehetett találni (hajléktalanszálló, cigányok, segélyfizető helyek), hosszas keresgélés után sem akadt senkire, aki élni szeretett volna a lehetőséggel. Végül nagy nehezen két cigányra akadt. Megbeszélték, hogy másnap hol találkoznak, a cigányok rendben ott is voltak. Meglepetés akkor érte őket, mikor kiderült: az ismerősöm is beáll közéjük, együtt kapálnak majd, tehát muszáj haladniuk, ha nem is olyan ütemben, ahogy ő kapál.
 
 Két napig bírták, a harmadikon már nem jelentek meg.
 Persze tudom én, hogy aki el van szokva a munkától, az nehezen rázódik bele a kötelességszerű reggeli felkelés, a rendszeres munka stb. világába. Mégis úgy gondolom, az ismerősöm ajánlata tisztességes volt, s ha nekem a gyermekeim éheznének, aligha utasítanék vissza ennél rosszabb ajánlatot sem. Vagyis nem mindig az a probléma, hogy a cigányokat nem nézik sokan embernek, s legszívesebben elzavarnák őket az országból. A megoldáshoz a lépéseket valószínűleg közösen kellene megtennünk. Nélkülük nem megy.

20 komment

Címkék: közélet cigányok

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr56582224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

másik néző 2008.07.24. 08:38:53

Kedves Tanár Úr!
Köszönöm, ezzel már lehet mit kezdeni. Hadd meséljek én is egy történetet.
Barna vagyok én is, mert a nyaralónk teteje még tavaly gyakorlatilag beszakadt, mindenképpen meg kellett csináltatni. A vállalkozó ígérte, novemberben kész lesz. Márciusban hozzákezdett, azt mondta, két hét kell neki. Nem mondom, hogy nem gondosan dolgoznak, és azt sem, hogy ami elkészült, ne volna jó és szép, de még mindig nincs kész, már csak egy kis festés hiányzik, és csak akkor kapják meg az utolsó részletet a pénzból, ha befejezik, mégis mindnnap megígérik, mégsem jönnek másnap. Magyarok. Nagy magyarok, mondhatni nagymagyarok.
De nem ezért mondtam, hanem mert két hétig nyaralás helyett szemetet hordtam, gereblyéztem, mindenféle szétszórt fákat, köveket, sittet szortíroztam (ígérték, mindent eltüntetnek) a legnagyobb melegben reggeltől estig. És láss csodát: nagyon jólesett. Két okból: 1. láttam az eredményét, és tudtam: szép lesz, ami az enyém. 2. bizonyítottam, hogy 50 fölött is még van erőm hozzá, "állom a versenyt azokkal, akik hozzá vannak szokva!"
Csakhogy: 1. szemetet szedtem, de tudtam, hogy ezt csak most kell csinálnom, a saját elhatározásomból (tkp. hobbiból, hiszen valamivel kevesebb ideig tartó különmunkából ki tudnám fizetni, hogy megcsinálják helyettem), ha nem tetszik/nem bírom, leteszem a söprűt, lapátot, folytatom másnap vagy abbahagyom.
2. és éppen ezért bírtam a versenyt is: két hétig napi 12 óra, rendben, de egész évben?
Bizony nagyon is szükség van a cigányság saját közreműködésére. És lehet mutogatni rá, hogy nem hajlandó. És mondani, "ha éheznének a gyerekeim..." (De hát az én gyerekeim nem éheznek, mégis simán csináltam!)
De ha beleképzelem magamat a cigánysorba, elbizonytalanodom. A saját legkedvesebb barátomat (volt magyartanáromat) sem tudtam kimenteni az alkoholizmusból, és 40 évesen meghalt, pedig "valamivel" kevesebb oka volt az elkeseredésre! Azt értem el, hogy a végén köszönésen kívül nem maradt kapcsolatom vele, pedig csak időnként megkérdeztem, nem lehetne, hogy kevesebbszer emelje szájához a poharat. Ma is lelkiismeret-furdalásom van, pedig én legalább megpróbáltam segíteni. De nélküle nyilván nem mehetett, ő meg nem tudott kilépni. Patt.
Nem látom a megoldást, de nem vagyok hajlandó abba az undorító, rasszista kórusba beszállni, ami - ne haragudj, de - nálad is megy. Szégyen és gyalázat!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.24. 08:46:26

Szia másik néző,
bízom benne, hogy a"nálad is megy" nem ugyanazt jelenti a felfogásod szerint, hogy "tőlem is megy".

noob 2008.07.24. 11:44:34

Kulcsszavak: strukturális munkanélküliség, fenntartható feljődés, a ló kiválasztása

Tartsatok retadáltnak, de szvsz az un " cigányprobléma" önmagában nem létezik és önmagában nem is oldható meg.Létezik
viszont a strukturális munkanélküliséggé finomitott fogalom: a tény, hogy a munkaerőpiac a lakosság kb. 10-15%-át (helyileg akár 25-30%-át) teljesen feleslegesnek itéli meg. Ez a piac azt, hogy vkinek csak a 2 keze van és ezzel kapát vagy talicskavéget tud fogni és ezt a képességét ( meg az akaratát) tudja vásárra vinni - egyszerüen nem akarja kezelni.Megvonja a vállát - " nincs
konvertálható tudása" - monja és elegánsan áttolja a problémát a állam nyakába, lenne szives átképzéssel, s egyéb halvaszületett erölködéssel fenntartani a megoldás látszatát. Az állam pedig - minden jóindulatot feltételezve - reménytelen
helyzetben van. Az ellátás pénzbe kerül, a pénzt adóból kell beszedni, tehát növeljük a bérterheket megakadályozva ezzel ez egyszerú, egyedi munkavégzést ( nem kéne kertészeti vállalkozást fogadni, ha kertet kell felásatni, Áfával,VáNYÁ-val anyám tyúkjával)., " Jozsi, hozzd a munkakönyved, ide beirjuk hogy ma kapálásért 5000 Ft, ennek az adóvonzata pl. 10%, én ezt a SZJA-mból le tudom vonni ezért elteszem a másolatot, Te meg akkor kapsz segélyt, ha ez adott honapban legalább 15 napot dolgoztal, a könyvedet be kell mutatni" - oszt kalap. Persze itt is lesz mutyizás, de mi az még mindig a kisebb rossz, mint a lelket ölő semmittevés és kilátástalanság. Horribile dictu még az önkormányzat is kiirhatna ilyen munkát Ásáshoz kapáláshoz nem kell munkavédelmi oktatás, ISO 2000 meg garanciavállalás...S ha egy vállákozó (festő, kertész, takarító kűműves) is használhatná ezt a formát, előbb-utóbb fixre is alkalmazná a legszorgalmasabbakat.

No de a fejlett testvéri államok szövetsége még mindig a technikai fogyasztás büvöletében él: magas a bérteher a munkanélküliség miatt, tehát ha a munkát nem lehet "Magyarországra vagy Honkongba" (EP Mester) elvinni, akkor környezeti, eröforrási hatásokat és helyenként a józat észt félretéve majd valami kütyürével helyettesítjük az embert. Mert - az adott gazdasági kérnyezetben és a gyilkos versenyben - logikusan és gazdaságosan kell gondolkoznunk. Hiszen holnap is meg akarjuk tartani a munkát. Mert nem akarunk lúzerek lenni.Mit nekünk fenntartható fejlődés, energiamérleg, források pazarlása...

Konkrét példa: megyek Németország Ruhr-vidékhez tartozó egyik nagyvárosának utcáján hétfőn reggel. Előtten lassan halad az itthonról jól ismert KUKÁ-s autó. Ám ott ahol nálunk a "strukturális munkanélküliség"-tél megmenekült 2 fö "munkaerőt" várnám egy Terminátorból ismert csuklós karrendszert látok. "Na"- mondom " ezt sasoljuk meg". S elnézem, hogy az elektrohidraulikus müködtetésű, lézer tájolású, fülkéből távirányitott , pótlólagosan automatizált manipulátor elkinlódik a szemetes edény felvételével (egébként elég jól). ehhez persze a kukatartályt a járda szélére felfestett (sic) négyszögbe kellett állítani, fogóval kifele, lehetöleg fórsriftos derékszögben... Persze " Számítunk polgáraink együttmüködésére ", esetleg " Köszénjük, hogy Ön is jól helyezte ki a kukatartályát"....többszinű szóróanyagon (klórmentes papír) végzett felvilígosító munka után..
Abban a Németországban, ahol 5 millió nyilvántartott és kb további 2 millió nem nyilvántartott munkanélküli van....

NEM a gépek ellen beszélek.Hanem arról, hogy nem minden közösség tudja/akarja/kívánja megfizetni/megvalósítani a szugerált mintát. Mert lehet hogy többe kerül emberben, életben, lélekben (tudom: nem kereskedelmi kategória).

Lovat akarunk mi is. Csak egy kicsit másmilyet.


PS: Ajánlott olvasmány : Esterházy: Esti Kornel beszédet tart

mind2 · http://attention 2008.07.24. 11:58:09

másik néző : amit olvastál az csak egy eset leírása. Aztán te is leírtál egy esetet. Jönnek rá - talán - indulatos kommentek, meg olyanok is melyek gondolkodásra késztetnek.
Igen, valóban embert próbáló feladat lehet egyik napról a másikra fizikai munkát végezni, és igen nálunk is jártak olyan melósok, hogy azt hittem, éveket öregszem a hozzáállásuk miatt... És most ne ragadjunk le ott, hogy melyiknek milyen volt a bőrszíne. Mert ez mindegy.
DE. EZ IGY NEM FOLYTATHATÓ , és főként nem finanszírozható ! Nem vagyok hajlandó abba beletörődni, hogy krokodilkönnyeket hullajtsak TÖBB SZÁZEZER életerős, munkaképes 20- 30- 40- 50 éves emberért. Eltartjuk a gyermekeinket, tápláljuk az állami nyugdíjrendszert, finanszírozzuk a sehogyse működő államigazgatást, és összetesszük a kezünket, hogy egészségesek vagyunk és tudunk dolgozni. Érted ? Örömmel tölt el bennünket, hogy élünk ( mert ebbe más már belehalt, aki ugyanúgy " negyvenes " volt mint mi..., ) Namármost, ugye nem kell most nekem - nekünk - egyenként megmenteni mindenkit ? Se festett szőkén tüsihajjal demonstrálva , se vörösen, se feketén... ? Mi lenne, ha végre mindenki magát próbálná megmenteni azzal, hogy addig keres amíg munkát nem lel, hogy beosztja végre azt a keveset is ami van, és elgyalogol az ingyenes nőgyógyászati szakrendelésre , mondván ha 7 gyereket nem tudok eltartani, mire fel vállaljak a továbbiakban még hármat.
De jajaj, ez a nőgyógyászat is veszélyes terep, már látom. Olyan fasiszta szaga van....
Mint ahogy annak is, hogy ha nem járatod a gyermeked iskolába, nem kapsz családi pótlékot.... mert ami jár az jár, alanyi jogon, ősi jogon, megfellebbezhetetlenül.
Hát tudod....
És én nem vagyok kórustag egyik kórusban sem :)

noob 2008.07.24. 12:47:03

Szia másik néző,

tulzónak és igaztalan érzem kommented legvégét.Igen, itt is előfordul az általad jellemzett hozzászólás. Talán ki is lehetne szerkeszteni.

Ám a kórus " zenei hangok sora emberi hangon megszólalva, énekkarban".( alt:"ókori görög drámákban a nép hangja"). S ezen a blogon a kórus - azaz a többség- NEM "undorító, rasszista kórus". Ezt a kórustagok kikérnék maguknak.:)

Ha valaki kikornyikál, vagy fals szólót akar énekelni, azt a karmester majd helyreteszi.

Egyébként:akkor inkább ne is énekeljünk?
Igaz, ha mindenki hallgat, megürizheti az illúzióját, hogy legalább egy Caruso veszett el benne (esetleg Paul Potts :)

PS: A rasszistáknak tartottakat lerasszistázó banda szekere meg már elég zsúfolt.

Machiavelli 2008.07.24. 12:56:16

Igen, vannak olyan cigányok és magyarok, akik nem akarnak dolgozni. Lehet, hogy nekik ez így jó, lehet, hogy az elmúlt 18 évben nem láttak mást csak segélyezettet. Kár belőle cigánykérdést csinálni.

Ezeket az embereket etetni kell, mert így humánus. De nem kell nekik pénzt adni. Kellene, központi beszerzéssel minden kistérségben felállítani egy közkonyhát, szigorúan állami tulajdonút, ahol napi háromszor enni kapnának, meg télen lerakni hozzájuk némi tüzelőt, napi bontásban, hogy ne fagyjanak meg. Gondoskodtunk róluk, az ellátásuk közmunka, de ha pénzt akarnak, akkor menjenek dolgozni.

másik néző 2008.07.24. 23:15:03

Sziasztok Mind!
1. Nálad, nem tőled, persze.
2. Szívesen vitatkozom mindenkivel, aki a problémát nem nemzetiségre vagy fajra vezeti vissza. Az is lehet, hogy tévedek, de noob első hozzászólásának lényege szerintem is nagyon fontos. A világban egyszerűen nincs szükség annyi munkáskézre, amennyi van. És amikor küzdeni kell a munkahelyért, a kisebb érdekérvenyesítő képességű réteg lemarad még akkor is, ha nagy erővel megpróbálna beszállni a küzdelembe.
De mitől akarna, ha eleve csak alja munkát kaphatna? Hogyan szállhatna be, ha semmi alapja a tanulásának, mert hiányzik a "környezeti műveltség", az otthoni példa, motiváció stb.? Ráadásul előítélettel találkozna minden próbálkozásakor. Nem fogadják be, nem fogadják szívesen, lenézik, kinézik, minek folytatni...
S ismétlem, a társadalomnak gazdaságilag nincs szüksége rá. Sőt, bár sokba kerül, olcsóbb segélyeket fizetni, mint alkalmazást találni nekik. Más kérdés, hogy hosszú távon óriási az ár.
De aki azt mondja, "Nem vagyok hajlandó abba beletörődni, hogy krokodilkönnyeket hullajtsak TÖBB SZÁZEZER életerős, munkaképes 20- 30- 40- 50 éves emberért", rosszul számol. Ebben pillanatban kevesebbe kerül neki segéályt fizetni, mintha valóban dolgozni kezdenének.
Ez rettenetes, de nem látom, hogyan változik majd, mert a német példa is mutatja, hogy még a szemetes is elveszíti az állását nemsokára...
3. Igenis kórussá válik, erre is van történetem, egyszer majd elmesélem, de egyszerűbb csak a Molotov-koktélos tüntetőkre utalni. Amíg egy párt nem azzal kezdi, hogy minden ilyen közönséges bűnöző, ő is benne van a kórusban, mégha minden másban igaza volna is.

mind2 · http://attention 2008.07.25. 11:59:26

Másik néző :
" De aki azt mondja, "Nem vagyok hajlandó abba beletörődni, hogy krokodilkönnyeket hullajtsak TÖBB SZÁZEZER életerős, munkaképes 20- 30- 40- 50 éves emberért", rosszul számol. Ebben pillanatban kevesebbe kerül neki segéályt fizetni, mintha valóban dolgozni kezdenének "
Nem így gondolom. Mert ha dolgozni kezdenének, akkor értéket termelnének, adót fizetnének, több eséllyel tudnák a gyermekeiket taníttatni- magyarul hozzáadott érték jelenne meg a gazdaságban. És igen, nem csak az egyén, hanem az állam felelőssége is óriási. Mert hiányoznak azok a nagyobb beruházások, melyek felszívnák ezt a tömeget.Régebben szivacsként működött az építőipar, bányászat, nehézipar, mezőgazdaság.
De nem is gondol senki arra, hogy napi 14 órát kéne csákányozni a szociális segélyért. Ugyan már, csak füvet kéne nyírni, szemetet szedni, árkot ásni, szebbé tenni a környezetet minden településen. Cserébe a segélyért.
" De mitől akarna, ha eleve csak alja munkát kaphatna? " Kérdés : szerinted mi az alja munka ? Ezek, amiket felsoroltam ? Én nap mint nap nyírom a füvet az utcánkban, rendezem az árkot, vágom a sövényt, ültetek virágokat, kapálok, takarítok, és nem mély megalázottságot érzek közben, hanem örömet, hogy szebb a környezetem. Létezik -e egyáltalán olyan munka, ami " alja " lenne ? Nekem nem létezne kedves másik néző, ha a családom életminősége vagy léte lenne a tét. Úgy beszélsz, mintha a fizikai munka egyet jelentene a pokol összes kénköves kínjával.
A kórus hasonlatod helyett fogalmazz meg mást, kérlek . Mindenkinek joga van a szóláshoz, legfeljebb, - ahogy noob mondta - majd eligazítja az, akinek kell. Itt mi még nem dobáltunk Molotov koktélt egymásra, és elnézve magunkat nem is fogunk :) Meg nem is pártoskodtunk. Mintha annál több eszünk lenne, nem ?

noob 2008.07.25. 13:08:40

Bocs hogy egyetértek, mégis ellentmondok:)

"Ebben pillanatban kevesebbe kerül neki segélyt fizetni, mintha valóban dolgozni kezdenének" mert " az állam felelőssége is óriási. Mert hiányoznak azok a nagyobb beruházások, melyek felszívnák ezt a tömeget." Azaz ma az államnak egyszerúbb - de nem olcsóbb - a segélyezés.

Más mintát meg mintha nem is akarnának látni.
Tessék egy kicsit belemenni a a Roosevelt-féle New Deal gazdaságpolitikába:
1. Megszüntette a dollár aranyparitását és kőkeményen LEÉRTÉKELTE a dollárt.
2. Hagyott tönkremenni rengeteg helyi kis bankot
3. Agressziv exportpolitikát folytatott.

Ezzel a 3 lépéssel bebuktatott rengeteg kis kisembert, leértékelte az amerikai munkát, de megteremtette a közprogramok anyagi fedezetét.Azután (egyidejüleg meghirdetve):
4. Agrár közprogramm (Mississipi-völgy stb.)
5. Út, közút épités
6. Egyéb közprogramok

És a 1-3 pont ellenére lazán megnyerte a 2. választását is, mert több szavazónak adott jövő- és stabilitásképet mint amennyitől elvett. Utána megpróbálta megtörni a kartellek hatalmát ( no ez neki nem is sikerült)).

Sajnos ehhez az USA -akkor - zárt gazdasága kellett.

Azért finomítva itt hon is lehetne egyes elemeket használni. Pl. árokásás, csatornázás ártéri karbantartás, parlagfú - ezek a piaci alapon szervezett tevékenység mellett lehetnének közmunka jellegűek is. ( Vitatkozni lehet).

De a szemétmentes, virágos környezet, közpark, budi és viz nélküli nyomortanyák elbontása (Hepatitis A- aktuális téma), polgárvédelem, a helyi rendörség fejlesztése, játszótéer építése (majd később átalakitjuk EU-komformá ).. mind lehetőséget adna arra, hogy pozitiv értelemben bevigyük az öngondoskodást az érintettek közé. Vagy azt hiszitek, ha a vajda háza elötti játszótérre sz@rnának, azt szó nélkül hagyná?

mind2 (törölt) 2008.07.25. 14:39:08

Igen az állami nagyberuházások témakörben mintha már szóba került volna - lehet, hogy rosszul emlékszem ? - az Alföldön és Duna-Tisza közén létrehozandó csatornázási és öntözési rendszer kialakítása, ( lehet baromságot mondok, de nem ez lett volna a Vásárhelyi-terv ? amit 1998 - 2002 között találtak ki :) ? .....szóval amikor erről hallottam, az nagyon impozánsnak tűnt., hisz egyszerre teremtett volna rengeteg munkahelyet - lehetőséget adott volna arra, hogy a mezőgazdaság kiegyensúlyozottan vízhez juthasson, és a vízkészletet is növelte volna, ami ugye nem csekélység ilyen időjárási anomáliák közepette.
Másik néző, semmi bajom veled, de másodszor figyeltem fel arra, hogy a fizikai melót olyan félszegen emlegeted, mintha még az említése is emberiség elleni bűntett lenne. Nézd meg a képi tudósításokat egyszer - és felejtsd el, hogy sztereotípiák : házak, körülötte hegyekben szemét, rengeteg jobb sorsra érdemes kiskölyök talpig mocsokban, bagozó gyermeklányok gömbölyödő hassal, és a ház mögött ott a TELEK.
A telek, ami termékeny földdel bír, csak egyszer fel kéne ásni, aztán elgereblyézni, kis parcellákat kialakítani benne, és ültetni, vetni ( nehogy már belegebedjünk a vetőmag árakba ! ) a szélére gödröket ásni, beiszapolni, októberben meggy- cseresznye- barack, dió,,, stb fákat ültetni, amik 2 - 3 - 5 éven belül termőre fordulnak és ott van kéznél a vitamin.
Ennyit kéne tenni a rohadt életbe, meg napi egy órácskát gazolni, vagy kapálgatni, és lenne krumplileves sárgarépával, meg babfőzelék, és lenne egy kis krumpli meg hagyma a télre. Ja persze, ez olyan alantas nem ?
" környezeti műveltség, otthoni példa, motíváció "
Ha másként nem megy, akkor meg kéne szakítani a láncot. És azt mondani, amit sokan hallanak nap mint nap : ennyi pénzért, ezt KELL MEGTENNED, mert EZT VÁRJUK EL TŐLED. Mert KÖTELES vagy kivenni a részed a munkából is, ha ezért javadalmat vársz. Aztán jöhetnek az emberi jogi aktivisták, , szavazatvadász politikusok, sápadt fotel - szociológusok.... meg mehetnek is.....

noob 2008.07.25. 15:09:57

ez jo volt :)

mind2 (törölt) 2008.07.25. 15:31:26

Jah, elfelejtettem :) Mindezek mögé konszenzusos alapokon álló jogszabályi környezet, és egyből tudná a sok polgármester, hogy mit is csináljon nap mint nap.
Segélyezés feltételei :
- kötelező óvodai megjelenés és iskolai oktatás az utódoknál
- kötelező napi x óra munka a munkaképes korú segélyezett esetében / az önkormányzat - akár a kisebbségi önkormányzat egy tagja által naponta felügyelve / ez lehetne közérdekű, de lehetne magánvállalkozóknál is, hisz pl. állandóan arról hallani, hogy a gyümölcs- zöldség - gabona betakarítások idején nem találni munkáskezet. Születhetne erről megállapodás a magánvállalkozó / cég és az adott önkormányzat között ( elszámolás, járulékok, konkrét munkabér kifizetésének módja ...stb /
- célzott szakiskolai rendszer ujjáélesztése/ nincs szakképzett kőműves, ács, ...stb / hisz ezt az oktatási szintet teljesen megszüntették / persze ha valaki jobban tanul, gimnáziumba és a felsőoktatásba is szólhatna egy ösztöndíjrendszer
Kapásból csak ilyen gyenge ötleteim lennének :(

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.25. 15:59:13

Kedves Noob és Mind2,
Élvezetes olvasni ötleteiteket, ma sajnos nem tudok belefolyni, vettek egy lapraszerelt bútort, az volt rá írva, 1 óra alatt lehet összeszerelni, már a fél napom ráment, s még nem látom a végét.
Holnap itt leszek.
sasika

noob 2008.07.25. 16:34:57

Kedves Tanár úr,

semmi komoly nem történt, csak hűtjük a levegőt és örvendezünk egymásnak / okosságainknak:))

Ha IKEA akkor múködni fog az összeszerelés, (egyszerúbb mint a dactilus) csak néha más logikával. Fontos hogy scient logikával pontosan sak azt csináljuk, amit az ábra mutat. Előre gondolkodni tilos :))

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.25. 16:59:11

Kedves noob,
egy rövid poszt erejéig visszajöttem, mert GY.F. blogja feldühített.
Sasika

mind2 (törölt) 2008.07.26. 13:21:46

Az nem gond, ha fél nap megy rá egy bútor összeszerelésére, nagyobb a gáz, ha már maga a házasság intézményének létjogosultsága is megkérdőjeleződik..... :::))) Persze csak viccelek, de elnézve egy családi " bútorösszeszerelést " és az általa kiváltott indulatokat, nem biztos, hogy nem érné meg összeszereltetni vagy eleve szereltet venni és utánfutóval hazavinni. A férjem szerint egyébként alapvetően minden Kínában készül ezért csak a kínai emberek logikáját kéne megfejteni :)

noob 2008.07.26. 14:53:08

Családi bútorösszeszerelés???
Nem ismered a 11.parancsolatot " Csavarhúzót asszonyi állat jelenlétében kezedbe ne vedd"??? :)))

A Kina stimmel.Esetleg Magyarország , konkrétan Románia vagy Hongkong:)) (EP)

mind2 (törölt) 2008.07.26. 15:54:16

noob : én nem csavarhúzok,nem beszélek bele ( mert oldalbordából lettem :) ) és mindig el is zavarnak, én csak nézem a teremtés koronáját, ahogy kisebb morgásoktól eljut a gyónnivaló jelzők használatáig. Legutóbb két fenyő éjjeliszekrény volt az ok. Miért te hidegvérrel és fél óra alatt és tök mind1, hogy Ikea, vagy kisipari, és csendben és állati türelemmel, és mosolyogva, és fölényesen, hímsovinizmussal átitatva, szóval te csak úgy lazán összeszerelsz mindent, ami az utadba kerül ? De figyeled ? sasika 61 gyanúsan hallgat :::))))
Mindenesetre a vitaindító témától jelentősen elkanyarodtunk :) Mondjuk nem bánom :) Na megyek füvet nyírni. A páratartalom megvan :)

mind2 (törölt) 2008.07.26. 15:57:42

" Könnyű-e ma munká(s)t találni ? "
Az én kertemre biztosan.... :::)))))

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.26. 16:48:51

Bútor összeszerelve, új poszt megírva.
Jó munkát minden dolgozónak!
süti beállítások módosítása