HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Igaz mese S. néniről és a volumenkorlátról

2008.08.04. 15:28 sasika61

 

  Hol volt, hol nem volt, élt városunkban egy nagy tiszteletnek örvendő zenetanárnő, S. néni. Nemzedékek sorát tanította zongorázni, emellett a közoktatásban is tanított, mígnem eljött az öregkor, s nyugdíjba vonult. Fájdalom, az öregséggel a betegségek is beköszöntöttek, legkínzóbban egy elviselhetetlen térdfájás formájában.
 
 Először a jobb térde mondat fel a szolgálatot. Elment néhány évvel ezelőtt a helyi kórházba a szintén nagy tekintélyű főorvoshoz, aki kivizsgálta, s megállapította, hogy sürgős műtétre van szüksége, amit néhány hét múlva meg is csinált. A drága főorvos úr nem kért pénzt, nem várt hálát ilyenformán, talán azért, mert maga is annak az iskolának a padjait koptatta, ahol egykor S. néni is tanított. Aranykezét mai napig is áldja hősünk, mert olyan jól dolgozott, hogy ezzel a térdével alig van baj, ha fáj is kicsit, az nem elviselhetetlen, de ami a legfontosabb: működik.
 
 Nem így a bal térd. Az a fránya bal egy éve kezdte megtagadni a munkát, de ez még semmi ahhoz képest, milyen fájdalmat okoz azóta is folyamatosan S. néninek. Annak a S. néninek, aki időközben 74 éves lett. Elment tehát ismét a kórházba, kivizsgálták, megállapították, hogy itt is sürgős műtétre van szükség, mert a térdében valamilyen csontok, csontkinövések kezdenek összenőni, emiatt nem tud rendesen közlekedni, s ez okozza az elviselhetetlen fájdalmát. Bár S. néni már nem fiatal – mint említettük -, de bátor asszony, aki kijelentette, hogy „egy életem, egy halálom: kés alá fekszem”. „Hohó, nem addig a’ S. néni – szólt a főorvos, nem eszik olyan forrón a kását! Ámbár a cél eléréséig nem kell három akadályt leküzdeni, egy azonban van, ami felér a mesebeli hárommal, ezt úgy hívják: volumenkorlát!
 
 Szó szót követett, mígnem kiderült, hogy S. néninek 2013-ban (!) lesz legközelebb esélye a műtétre, ha addig él még a főorvos, na és természetesen S. néni, aki akkorra már 79 éves lesz.
 
 Hősünk először megnyugodott, hogy lám, ilyen az igazságosabb, méltányosabb, jobban működő egészségügyi ellátás, biztosan sokan vannak, akik nála is sürgősebb térdműtétre várnak, s ők is biztosan fizették csaknem negyven éven át a járulékokat, hát persze hogy megérdemlik a mielőbbi műtétet. Majd gondolkodni kezdett és elkeseredett, eszébe jutott, hány éves lesz majd 2013-ban, s akkor már minek a műtét arra a kis időre…
 
 Végül erőt vett magán, elmondta fájdalmát a fiának, aki történetesen híres zenész székesfővárosunkban, s alkalomadtán latroknak is játszik, tehát ismer néhány fontos és nagy befolyású embert. A fia hálás szívvel gondolt mindig is anyjára, aki elindította a zenei pályán, természetes hát, hogy intézkedési tervet dolgozott ki. Addig ment, addig ment, mígnem talált valakit, aki el tudta érni, hogy S. nénit fogadja Pesten egy nagyhírű kórház. Hogy mit kellett ezért tennie, hogyan érte el, hogy a várólistán előre kerüljön s átugorja a volumenkorlátot, nos, erről nem szól a fáma. Lehet, hogy a fiú puszta neve elég volt. Lehet, hogy kicsit olajozni kellett a mechanizmus valamely fogaskerekét a gördülékenység érdekében. Lehet, hogy el kellett játszania egy szívhez szóló futamot a hegedűjén: nem tudjuk, mert bizony S. néni erről valamiért mélyen hallgat.
 
 S. néni nem mesebeli alak, bár jósága tanítványai körében meseszerű volt. Néha fodrászhoz is eljár. Történetét ma mesélte ott a feleségemnek: holnap utazik Pestre, és hát nem akar csak úgy betoppanni a kórházba, már csak a fia miatt sem. Kívánjunk neki sikeres műtétet, s áldjuk a tiszta, átlátható viszonyokat az egészségügyben, melynek hála S. néni mielőbb kés alá feküdhet.
 
 Mesénk optimista végkicsengésén legfeljebb az ronthat valamit, ha lenne olyan felelőtlen személy, aki megkérdezné: mi lenne, ha ez Tokodaltárón Mari nénivel történik meg, akinek nincs ilyen kiváló és híres fia, következésképp latrokat sem ismer, tehát sem a várólistán nem jut előre (jó, ha nem hátra), sem a volumenkorlátot nem tudja fájós térddel átugrani? Mi azonban nem vagyunk felelőtlenek, s őszinte szívvel örülünk S. néni műtétjének.
Éljen sokáig!

3 komment

Címkék: egészségügy volumenkorlát

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr100600089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziligan 2008.08.04. 20:04:12

Tokodaltárón Mari nénivel aztörtént, hogy kies városotokban műtik a térdét, soron kívül. Ami miatt kicsit csúszik S. néni műtétje.

noob 2008.08.04. 21:01:44

Délelőtt óta forgatgattam a szót a számban, hogy
igazán hogy is lehetne jól kommentelni ezt a bejegyzést, ami jó, fontos és sajnos igaz is. A nevek, sőt a szituáció szabadon behelyettesíthető mással. De valahogy mégsem üt át mindennapunk tapasztalatain.Ez a "velünk élő történelem", bármennyire bizarr is.

Van azonban mára egy döbbenetes blogbejegyzés is: elmondo.blog.hu/2008/08/04/nyar_a_lanchidon_hatter

Ez a mondat: „Jó lenne látni a fővárost, mielőtt meghal az ember. Legalább egyszer.” , itt, ma , a XXI. szd-ban, magyarként...na ez sok.

A semmi ágán ül szivem, kis teste hangtalan vacog.

prolee 2008.08.05. 20:37:06

Rohadjon meg mindenki, aki részt vett az egyébként is súlyosan beteg magyar egészségügy szétverésében.
Vesse ki a föld a büdös hullájukat.
Én is kanosszát járok a beteg anyámmal. Kívánom, hogy ők is járják.
süti beállítások módosítása