babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Hej, te bunkócska!

2008.08.07. 06:49 sasika61

 

 „Egy toronyóra nagy-nagy kalapácsa elütötte a mi időnket” – ezt a gyönyörű, sokértelmű sort Osztojkán Béla, a nemrég elhunyt cigányköltő írta egyik versében; benne kifejezi, hogy eljött a költő nemzedékének az ideje, de szerintem hangsúlyosabban azt is jelzi, hogy az a bizonyos kalapács egyben agyon is verte lehetőségeiket. Hogy ez a jelentés mindenképpen benne van a szövegben, arra bizonyíték, hogy a következő sorokban egy reményeket lekaszaboló sarlóról beszél (fájdalom, ezt nem tudom fejből idézni).
 
 Vajnai Attila aligha olvasta Osztojkán Bélát, hiszen a Marx-Engels-Lenin-Sztálin-Rákosi Összegyűjtött Műveinek átrágása még egy népesebb egérkolóniának is évekbe telne, a Munkáspárt 2006 vezetőjének nincs tehát ideje tájékozódni az alapműveken felül. Pedig ha olvasta és meg is értette volna pl. ezt a költeményt, most aligha jutna eszébe, hogy újabb strasbourgi beadványában már egyenesen a sarló és a kalapács jelképének engedélyeztetéséért indítson pert.
 
 Vajnai elvtárs nyilván vérszemet kapott a legutóbbi, a vörös csillagról szóló ítélettől, s most elérkezettnek látja az időt a kommunista jelképrendszer teljes rehabilitására.
Az sem zavarja, hogy míg a vörös csillagról valóban elmondható, hogy nagyobb múltú jelkép, mint a kommunizmus, ugyanez a másik kettőről együtt nem állítható (külön, mint sarló és bárd-balta igen, kalapácsként viszont egyáltalán nem). Ráadásul nem nemzetközi jelképek, hanem szorosan kötődnek a Szovjetunióhoz; a többi ország, amelynek pl. zászlajában a két elem megjelent, a szovjet mintát követte, így mi is, a Rákosi-címerben. Használatának visszaállítása nem egy munkásmozgalmi jelképet helyezne vissza jogaiba, hanem nyílt tagadása lenne mindannak, ami itt a rendszerváltás óta történt, beleértve az ország függetlenségét.
 
 Vajnai provokál. Vagy nagyon hülye. Vagy mindkettő.
De sajnos a strasbourgi bíróság előző ítéletében bebizonyította az érzéketlenségét közép- és kelet-európai népek történelme iránt, így akár még esélyes is lehet a beadványa. De ha elutasító döntés születne, nekem akkor is van Vajnai számára javaslatom: költözzön el Észak-Koreába, ott a zászlóban ma is megvan a veres csillag, aligha keltene feltűnést a sarlós-kalapácsos jelvénnyel. Kim Dzsong Il (ha még él egyáltalán) talán  ki is tüntetné, s megjutalmazná egy marék rizzsel, hogy ne haljon éhen. Merthogy ott még tart ugyan a munkás-paraszt (ön)uralom, de az a bizonyos sarló nemigen tud mit aratni az ottani földeken, hála a kommunizmusnak, ami után Vajnai elvtárs itthon reménytelenül vágyakozik. Ott még lenne esélye.
Jó utat! (A retúrjegyet nem muszáj megvenni.)

57 komment

Címkék: közélet jelképek sarló kalapács vajnai osztojkán béla

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr80604517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyekk 2008.08.07. 08:49:52

Istenem! De sötét egy barom vagy te, aki ezt ezt a blogot nyitotta. Amúgy meg irígyellek, hogy a (20 éve) döglött oroszlán rugdosása a legnagyobb problémád.

JOJo 2008.08.07. 08:52:40

Tőlem tegye ki. Nem magával a jelképpel sért meg...
Nekem meg jogom van ezért ,ha meglátom nyilvánosan kiröhögni, + elküldeni édesanyjához!

Kommunistákról meg annyit ,hogy szerveződhetnek ,de demokratikus úton még sehol nem tudtak hatalomra kerülni. Ha meg antidemokratikus úton próbálkoznak , a fejükre kell koppintani ,oszt jónapot!

JOJo 2008.08.07. 08:56:05

nyekk az az oroszlán ,csak Európában döglött. Kuba ,Kína, Észak-Korea stb....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.07. 09:10:53

Az egy dolog, hogy én ellenzem a jelképek tiltását, de
nem meglepő, hogy egy kommunista párt harcol a kommunista szimbólumokért.
Annyiban tévedsz egyébként, hogy számos más országban is használt szimbólum. (szinte minden országnak van kommunista pártja, mégha teljesen marginális is, pl.: a finn 0,7 % -ot szerzett)
en.wikipedia.org/wiki/Sickle_and_hammer
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Communist_parties

Aradebil 2008.08.07. 09:13:34

Mi a fészkes fenéért ne hordhatná a sarlókalapácsot,vörös csillagot,nyilaskeresztet,horogkeresztet?Annyira nevetséges ez az egész,mindenki azt hord magán ami neki tetszik.
és ezzel tagadná a rendszerváltást?hogy kirak egy kurva jelképet?istenem de primitív vagy te?
(megjegyzem csakis akkor fogok egyet érteni az engedélyezésével,ha a "fasiszta" jelképeket is feloldják)

béla123 2008.08.07. 09:15:59

Nyekk, nem a blog írójának ez a legnagyobb problémája, hanem az ostoba Vajnainak. Még hogy sarló-kalapács... Sarlót a hátába, kalapácsot a lábára... Gyökér! Mármint Vajnai... :)

Gyűjtsünk pénzt Vajnai jegyére, én beleadok szívesen...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 09:17:25

Oroszlán? Jó lesz az sakálnak is.

nyekk 2008.08.07. 09:19:35

JOJo 2008.08.07. 08:56:05 Amit nálunk jelentettek ezek a jelképek a 3-4 év Rákosi után a 40 Kádár évben, az fényévnyire volt Észak-Koreától, meg még Kubától is. Jóval közelebb állt (rendszerében) egy konszolidált nyugati országhoz. Ami, meg a mostani Kínát illeti, ahhoz tényleg hasonlított. De én -látva a kínai eredményeket- örülnék neki, ha most is hasonlítana. Az emberi jogokról, meg szabadságjogokról annyit, hogy nem Kína bombázott porig szuverén országokat (a II. Világháború óta szinte minden évben) koholt vádak alapján, nem Kína tart fenn koncentrációs tábort mai napig Quantanamóban. Enyyit a nagy demokráciáról. Igaz annak a jelképe fehér csillag, meg piros csík. Érdekes, azt nem tiltották be.

vakablak 2008.08.07. 09:23:30

Én is ellenzem a jelképek betiltását, köztük a sarló-kalapácsét is, és a fasizmus jelképeiét is persze. Szerintem Vajnai valóban ellenszenves, mint ahogy a Munkáspárt egésze az, de ellenszenves embereknek is hadd legyen már meg az a joga, hogy ellenszenveskedhessenek. Jelképekbe nem halunk bele, mindegy mit is látunk bennük, vagy szeretnének mások velünk beleláttatni.

Téves az a konklúzió, hogy "használatának visszaállítása [...] nyílt tagadása lenne mindannak, ami itt a rendszerváltás óta történt, beleértve az ország függetlenségét." Ugyan, ugyan. Ne essünk túlzásokba. Nem tagadná továbbra sem senki az ország függetlenségét, és különösen nem "mindazt", amit a rendszerváltás óta történt - miért is tenné bárki? A sarló-kalapács legalizált használatával csupán annyi történne, hogy néhány idióta boldogan tapsikolhatna, hogy végre nekik is kijár a korlátlan szólásszabadság, de azt nem mondja senki, hogy ettől az a sok éktelen faszság, amit a Munkáspárt összehord, akár egy fikarcnyival is értelmesebbé válna.

Hadd legyen nekik.

kettős mérce? 2008.08.07. 09:28:54

nyekk írta:
"Istenem! De sötét egy barom vagy te, aki ezt ezt a blogot nyitotta. Amúgy meg irígyellek, hogy a (20 éve) döglött oroszlán rugdosása a legnagyobb problémád."

Gondolom a több, mint 63 éve döglött fasiszta sas rugdosásával kapcsolatban is ez a gondolatod, ugye?
Már megint az a kettős mérce. Talán a "zseniális" kommunizmus ideje alatt tönkretett, vagy átképzett netántán módszeresen likvidált emberek jobban megérdemelték sorsukat?

nyekk 2008.08.07. 09:28:58

béla123 2008.08.07. 09:15:59 Itt nem is maga a jelkép - a sarló, kalapács (véső, csavarhúzó) - a kérdés, hanem az, hogy egy 20 év óta Magyarországon ilyen-olyan politikai színekben kártékonykodó tolvaj, hazug rendszer úgy fél a Kádár rendszer emlékétől, mint ördög a tömjénfüsttől. A Kádár rendszer sem volt mindenben fenékig tejfel, de a 10 millió átlagembernek sokkal jobb életet biztosított, mint ez a mostani. Az a történelem hamisítás, -ami az előző rendszert "véres kommunista diktatúrának" állítja be - a vérlázító. Főleg mivel ennek első, és legfontosabb célja, hogy amíg az emberek kommunistáznak, addig sem a mostani disznóságokkal foglalkoznak. (Csak zárójelben: arendszerváltás utáni baloldali pártok köszönő viszonyban sincsennek sem kommunista, sem szocialista eszmékkel. Egyszerűen csak tolvajok)

Elementaris Ero 2008.08.07. 09:34:16

én sem értek veled egyet, sasika.

az alkotmánybíróság két határozatában kábé egy hónappal ezelőtt keletkezett határozatában is a szabad véleménynyilvánítás mellé állt, magasan meghúzott alkotmányossági mércét erősítette meg egy új réteg festékkel [komolyabb alapozást nem végzet, még a rozsdát sem távolította el a vonalról, mert hogy Kukorelli mindenáron végig akarta vinni a gyalázkodósat, mielőtt elhagyja a donáti street-et... meg is lehet nézni, hogy mennyire elcseszte]. na ezzel a mércével mérve a kommunista [fasiszta] jelvények puszta viselése, simán elmegy.

sőt büntetőjogilag sem látom mögötte a védendő értéket... mitől óv meg engem a btk azzal, ha vajnai nem teheti ki a sarlót-kalapácsot? és azt a "kommunista-ellenes" embert, akinek az apját internálták a Gulag-ra? ö internálta? hát nem. valszínű, ha még él, jót nevet rajta, hogy abból a sok komcsiból ma már csak egy szakadár ember fel-alá szaladgál e jelképben. nem ettől fél. az unokának meg tán már el sem mesélték, hogy mi történt a nagypapával, vagy igen, de ő már fogyasztói társadalom más irányba gondolkodó tagja.

semmi értelme tiltásnak. kb. háromnegyed-egy éven belelül az AB fel is oldja ennek a tiltását; aztán talán érdemes lesz még egy ú.n. "gyűlöletbeszéd-elleni" törvénnyel próbálkozni; hadd rágódjanak azon is.

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 09:37:28

Szerintem a társadalmat hülyének nézi a törvényhozás ... vagy nem tudom. Miért ne hordhatna v.ki komcsi vagy náci jelképeket? attól még nem lesz senki más komcsi, vagy náci maximum az illető állít ki magáról bizonyítványt ...

nyekk 2008.08.07. 09:38:36

Hogy melyik rendszer milyen jelképek alatt ( vörös csillag, kereszt, dávid csillag, dollár jel) hány embert tett tönkre (csak nézd meg most a nyomorgók, éhen pusztulók és hajléktalanok tömegét nálunk, és a világban) abban lehetne vitatkozni. Meg azon is, hogyan, és miért alakult ki a fasizmus (ami inkább okozat volt, mint ok), és milyen szerepük volt ebben a nyugati hatalmaknak, és a pénzügyi világnak? De akkor közelísük meg úgy, hogy az egész EU, meg szinte az egész fejlett világ el van tévedve, mert sehol sem tiltott pl. a vörös csillag. Nem mi megyünk szemben az autópályán, hanem az összes többi őrült?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 09:39:11

A szüleim is, én is elég átlag emberek voltunk. Nekik középiskolai végzettségük volt, nekem már egyetemi. Szóval én, Átlag Csokis átlagpolgár azt mondom: Lófasz! Évi két hét NDK, meg Csehszlovákia volt a nyaralás, síelésről nem is álmodtunk. Igaz, az apám 79-ig nem is kapott nyugatra útlevelet, utána is csak úgy, hogy ha a gyerekeit nem viszi. Szóval kísértés sem volt. Ötven évesen engedhette meg magának két gyerek mellett, hogy vegyen egy használt Trabantot. Igaz, akkor már két mellékállása volt, napi 12 órákat robotoltak anyámmal együtt. Ennél én negyven évesen (szintén két gyerekkel), szintén alkalmazottként is (rendesen, utolsó fillérre bejelentve, adózva) messze jobban állok. Szóval aki nekem a kommunizmus dicsőítésével jön, azt vagy leköpöm, mert hazudik, vagy sajnálom, hogy már ilyen szenilis.

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 09:43:09

nyekk 2008.08.07. 09:19:35

Csak tegnapi cikk az indexről:

Phuntsog Nyidron

1989-ben 20 éves volt, amikor megtudta, hogy Béke Nobel-díjat kapott a dalai láma. A fiatal apáca öt társával kiment Lhásza (Tibet fővárosa) utcáira ezt megünnepelni. A hat asszonyt hamar elfogták a kínai rendőrök, és megpróbálták elvenni a kedvüket az ünnepléstől. Megverték és megrugdosták őket, majd elektrosokkot kötöttek kezükre, mellükre, nyelvükre és az arcukra. Ezután rendes tárgyalás nélkül kilenc évre ítélték őket.

Az apáca büntetését további nyolc évvel meghosszabbították, mert a börtönben a dalai lámát éltető és Tibet függetlenségét óhajtó dalokat énekelt tizenhárom bűntársával. A dalokat egy fogoly magnóra vette, és néhány kazettát kicsempésztek a börtönből.

Ez a csodálatos nép demokráciád te barom. A Quantanamóban létrehozott amcsi tábor sem szép dolog, de oda nem daloló apácákat gyűjtenek össze ...

Zsirparaszt/tahó buckalakó/barna, rövid 2008.08.07. 09:48:07

Horthy meg Antall időszakára sem lehetek büszkébb, mint Kádáréra. (Kádár-aera, hehe.)
Most már tényleg kurva jó, hogy szétloptak mindent, amit meg nem, eladták külföldre.

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 09:51:20

Zsirparaszt/tahó buckalakó/barna, rövid 2008.08.07. 09:48:07

Nem is ért még véget a Kádár aera ... majd , ha kipusztulnak ezek a gyurcsány féle mocskok , akkor mehet végbe a rendszerváltás főleg, ha nem engednék káder alapokon újra termelni önmagukat.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 09:57:09

Carnivora:
Ennyire optimista azért ne legyél! Veleük már az apróantalok unokáinak korosztálya van hatalmon. Túl jól beágyazódtak a gazdaságba, ráadásul magas szinten tökéletes az átjárás a két oldal közt. Retorikai szinten fikázzák egymást, de azért odáig senki nem menne el, hogy a másik oldallal ne kötne üzletet, ha megéri. De hát ugyanez volt régen is. A nácik is egész jól elüzletelgettek a zsidókkal, az angolszászok is a nácikkal, a kommunisták is a kapitalistákkal. Lefelé meg nyomták a hülye ideológiát, hadd legyen szemellenző a népen!

Barnabás 2008.08.07. 09:57:57

Vajnai természetesen provokál,de egyben szellemileg visszamaradott.Egyébként,ha nem foglalkozna vele a média,nem sok vizet zavarna.Semmit nem tudnánk róla, mint arról sem,hogy lakik e Mari néni Rakamazon.A strasbourgi biróság itélete nem irja felül a hazai törvényeket.

Szalahadin 2008.08.07. 09:58:17

nyekk!
Úgy látom, nem reagáltál egy feléd irányuló kérdésre, tehát akkor mi legyen a náci sassal, aki már 63 éve "döglött oroszlán", hogy némi képzavarral éljek?
Továbbá, tetszik, nem tetszik, Kádár mindenekelőtt egy gyilkos volt, nézz utána a történelemkönyvekben. Az egy másik eset, hogy a társadalmi elfogadottságot az életszínvonal gazdasági teljesítménnyel sajnos alá nem támasztott emelésével valósította meg. Ez nem hőstett, sőt kifejezett önzés, a saját gyalázatos hatalomra kerülését akarta utólag szalonképessé tenni. Amúgy meg, eléggé keserves árat fizet most az ország azért, hogy a kádár-rendszerben relatíve jól élt, ráadásul az akkori haszonélvezők pont kiemelt választói csoport most is, így még mindig nem ők érzik legjobban, mekkora szarban vagyunk. A vérprofi és könyörtelen kalkulációban ugyanis nála olcsóbban szavazatot csak a liberális kisebbségtől lehet szerezni, viszont a nyuggerek még pillanatnyilag többen vannak, őket tehát kímélni és kényeztetni kell. Nem tudom, akkor mit mondanának a "drágabolgárúr"-nak, ha az aktív generáció fogná magát és tenné azt, ami egyébként egyéni és gazdasági érdekek szintjén a racionális megoldás lenne. elhúzna innen a francba? Tömény katasztrófahelyzet, hogy a 2014-es választásokon, ha a liberális kisebbséggel addig nem történik valami, az inaktívak már abszolút számbeli fölényben lesznek az aktívakkal szemben, így ténylegesen ők fogják eldönteni, hogyan szeretnének élősködni a dolgozó, ebből fakadóan balek kisebbségen.

nyekk 2008.08.07. 10:00:57

Csokis 2008.08.07. 09:39:11 Jó neked! Sajnos a nagy átlagra nem ez jellemző.

davidmoyes 2008.08.07. 10:07:50

Nagggyon sok ideje lehet Vajnainak...

nyekk 2008.08.07. 10:08:09

Carnivora 2008.08.07. 09:43:09 Tudjuk! ...meg az öreg néni alól kirúgták a mankót... Még szerencse, hogy ezzel szemben mondjuk a demokrácia nevében annak bajnokai által polgári lakosságra ledobott két atombomba, a Vietnámban szőnye (nem katonai objektumokra) leszór m2-enkét sok tonna bomba, napalm, dzsungelt, (meg lakosságot máig) irtó vegyi fegyver, meg Irakban, meg Jugoszláviában stb... leszórt bombák tömege udvariasan átsegíti az öreg nénit a zebrán, meg kikerüli a nőket, és gyerekeket. Hát így már mindjárt más!

gregor gysy 2008.08.07. 10:18:15

Az az oroszlán inkább féreg, amit az utódpárt férgei a vadkapitalisták (apró -klán) tapostak el, de remélhetőleg őket is eltapossa valaki rövidesen, hiszen ők is csak ugyanazok a férgek,mint akiket ők eltapostak, hogy odamarják magukat a döghúshoz.

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 10:19:07

nyekk 2008.08.07. 10:08:09

Demokjácia sem tökéletes rendszer no meg, akkor volt egy ilyen apróság, hogy háború, de a kommunista rendszerek békében ritkították-ritkítják milliószámra sajátjaikat.

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 10:22:27

gregor gysy 2008.08.07. 10:18:15

"A kommunistától még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszélyes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a ZSÁKMÁNYT."

Márai Sándor

JOJo 2008.08.07. 10:24:15

nyekk 2008.08.07. 10:08:09
A mindenki bűnős taktika már nem müxik:)
23 éves vagyok ,nem vagyok bűnös. Demokratikus köztársaságban akarok élni. Nincs alku!
Aki ez ellen akar tenni, megy a börtönbe...

annonim 2008.08.07. 10:24:18

Carnivora 2008.08.07. 09:43:09
Ez a csodálatos nép demokráciád te barom. A Quantanamóban létrehozott amcsi tábor sem szép dolog, de oda nem daloló apácákat gyűjtenek össze ...

És Irakban is csak terroristákat gyilkolnak, jaja. Így is van.

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 10:27:06

annonim 2008.08.07. 10:24:18

Irakban a legtöbb hulla a síta vs. szunita összecsapásokból termelődik ki ...

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu 2008.08.07. 10:36:34

Szerintem azért nem kellene egy kalap alá venni a horogkeresztet meg a vörös csillagot. A nácizmus ideológiájának is része volt más nemzetek leigázása, rasszok kiirtása, a kommunizmus inkább egy naivan idealisztikus társadalomkép, ami a gyakorlatban megvalósíthatatlan maradt, és aminek a neve alatt diktátorok teték ugyanazt, mint más ideológiák örve alatt más diktátotrok Dél-Amerikában, Afrikában vagy Ázsiában. Ha az emberek olyan öntudatosak, energikusak és kötelességtudók lennének, mint ahogy azt a kommunizmus szellemi atyjai elképzelték, ugyan mi kivetni való lenne egy olyan társadalomban, ahol mindenki képességei szerint dolgozik és a megtermelt javakból szükségletei szerint részesül?
Nem a kommunizmus eszméjét, elérendő célját kell elítélni - szerintem -, hanem azokat, akik vele takarózva bűnöket követtek el. A csillag csillag, a sarló meg a kalapács pedig szerszámok. A horogkereszt viszont mások eltiprásának, elpusztításának jelképe.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 10:40:44

nyekk 2008.08.07. 10:00:57:
Ebben az a szép, hogy a kisnyugdíjasnak számító szüleim (Negyvenegynéhány év munkaviszony után 62, ill 65 ezer a nyugdíjuk, plusz apám takarítja a társasházat) is jobban élnek, mint húsz éve. Nem könnyen, nem dorbézolva, de kifizetik a rezsit, fenntartják a Suzukit, a hétvégi faházukat, megveszik a többezres gyógyszerüket, és -és szerintem nekik ez a legfontosabb- évente többször eljutnak végre külföldre. Oda, ahová a jó Kádár pajtás sosem engedte őket, illetve sosem volt pénzük. Igaz, elő- meg utószezonban, mindenféle kedvezménnyel, FIP szabadjeggyel (anyám MÁV-nyugdíjas), 20 órás buszozásokkal, de 70 év felett végre világot láthatnak. És nem azért, mert a "tehetős" gyerekeik támogatják őket. Szóval végre azt tehetik, amit mindig szerettek, csak az a "szocialista demokráciának" csúfolt diktatúra megfosztotta őket tőle.

JOJo 2008.08.07. 10:40:52

oeruelt
:) 100 millió ember halála naivitás???
Kommunizmust sehol nem vezették be békésen. Az emberek többsége alapvetően irtózik tőle. Pár hibbant képzeli el csak azt ,hogy ez egy jó rendszer...

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 10:41:24

oeruelt · sargahaz.blog.hu 2008.08.07. 10:36:34

Neked sem sok fogalmad van az ideológiákról.

Persze 2008.08.07. 10:45:38

@Carnivora 2008.08.07. 09:37:28
Pontosan így van.

De tényleg, ha Vajnainak ez a küldetéstudata, ám hadd küzdjön, én is irigylem azért, hogy ez a legnagyobb gondja. Én nemkevés vöröscsillagos bóvlit hoztam haza Észak-Koreából, mert ugye csak azt lehetett kapni, szívesen adok neki egy párat:-)

JOJo 2008.08.07. 10:47:00

Persze · www.bigyoshop.hu 2008.08.07. 10:45:38
Vajnai egy éhező észak-koreait fogadjon örökbe ,ha ennyire tenni akar valami hasznosat:)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 10:47:13

oeruelt 2008.08.07. 10:36:34:
Mondjál már nekem egyetlen olyan kommunista főmuftit, aki nem volt -a köz szóhasználatával- bűnöző! Ha véletlenül rájött, és megbánta, vagy ki akarta javítani, rögtön félreállították, sittre vágták, kinyírták. Egyetlen előnyük, hogy egymást is nyírták, de hát ezt a fasiszták is így csinálták (pl. Röhmöt) Rákosi, Gerő, Rajk, Kádár melyik a "hős, ki csak n-é-é-é-pének élt"? Aki nem végzett/végeztetett ki, börtönzött be ártatlanokat? Vagy talán Andropovra, Ceausescura és Jaruzelskire gondolsz?

JOJo 2008.08.07. 10:49:00

Amúgy az a vicces ,hogy Vajnai egy kőgazdag volt szdsz-es fia.
Nem tehet az apjáról ,de semmi köze az "éhező proletariátushoz"...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 10:50:05

Persze · 2008.08.07. 10:45:38

Szerintem dedikáltasd vele, aztán megfelelő kísérőszöveggel fel velük a Vaterára! A bevételt meg add valami koreai segélyszervezetnek. Akkor legalább Vajnai is tett valamit a jobb világért. :o)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 10:51:06

JOJo 2008.08.07. 10:49:00:

Csak visszatért a gyökerekhez. Mi van abban? :-P

Carnivora (törölt) 2008.08.07. 10:52:21

JOJo 2008.08.07. 10:49:00

Az "éhező proletariátushoz" egyik rendszerben sem számít ... a komcsik is felhasználták őket, és mindenféle antiszemita fennhangok nélkül, de jórészt a gyorsabb emancipációra vágyó zsidó értelmiségi középosztály volt a motorja, és haszonélvezője a népi rendszereknek.

vakablak 2008.08.07. 11:07:41

Ti itt most ugye nem arról vitatkoztok, hogy jó-e a kommunizmus ill. jó-e a demokrácia vagy hogy ezek egymáshoz képest milyenek? A kérdés nem ez, hanem az, hogy jó dolog-e (általánosan) jelképeket betiltani, konkrétan a sarló-kalapácsot. A jelképek használata a szólásszabadság része, a szólásszabadság pedig egy fontos alapjog. Elvben jó volna, ha mindenki baromi okos és intelligens volna, és mindenki mindenben egyetértene, az ész uralkodna és igazságból is csak egy létezne, de a világ nem épp ilyen. Mindenféle dologról megoszlanak a vélemények.

Erre a helyzetre az elnyomó típusú társadalmakban azt a megoldást eszelték ki, hogy aki nem a többség vagy a mindenkori hatalom dalát fújja, azt bebasszák valami sötét helyre. Ugyanerre a kérdésre a szabadelvű demokráciák azt mondják, hogy szövegeljen mindenki kedve szerint, aztán majd meglátjuk, hogy kinek lesz sikere, és kinek nem.

Vajnainak nincs sikere. Sarló-kalapáccsal se lenne, és anélkül sincs. Pár tucat idiótát ez lelkesít, és itt véget is ér a történet. Ugyanígy, ha a horogkereszt és egyéb idevágó jelképek is legálisan használhatók lennének, boldogan masíroznának fele pár százan vagy pár ezren, nem dőlne össze a világ.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.07. 11:25:03

vakablak · 11:07:41
Részben igazat adok neked, elvégre demokrácia, meg szólásszabadság, meg mifene. (Bár milyen jogon követel szólásszabadságot az az ideológia, amelyik ha uralmon van, nem adja meg ugyanezt a többieknek. Na, mindegy!)
Azt viszont már nem szívesen várnám meg, amikor a kommunisták és a neonácik utcai harcokban csapnak össze, aztán mi fizetjük a helyreállítás számláját. És van rá esély, elvégre pártunknak és kormányunknak (és ez mindkét oldalra érvényes!) az a legjobb, ha úgy lehet ellenségképet faragni, hogy rájuk közben nem hullik a forgcsból. Ha a szélsőbal összecsap a szélsőjobbal, akkor lehet "elhatárolódni", meg elhatárolódásra felszólítani, és mindenki heppi. Csak az nem, akinek kiégett a kocsija, véletlenül kilőtték a szemét, és ártatlanul leverték a veséjét.
Szívesen betenném Vajnait a társaival, meg a Magyar Gárdát a Puskás Stadionba (úgyis bontásra érett), aztán rendezzék le egymás közt a dolgot. Az utolsó kijöhet.

lajoska 2008.08.07. 12:40:28

A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellem-ellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke, vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja."

Alekszander Iszajevics Szolzsenyicin
(1918 - 2008)

lajoska 2008.08.07. 13:10:25

Három krokodil találkozik:

-1.kr- Képzeld, három napja ettem meg egy gárdistát, azóta vagyok így felfúvódva, mert még mindig nem emésztettem meg azt a fekete uniformist és a vastag bakancsot.

-2.kr- Jaj, már egy hete hogy
megettem egy buziliberát, azóta olyan parfümszagom van, hogy a hányinger kerülget egész nap. ...(hallgatás)...
(a harmadikhoz): hát te kicsi, csak nyöszörögsz, nem mondasz semmit?

-3.kr- ...Aj...jaj... mit tudjátok ti mi a szenvedés...Egy hónapja, hogy a bálsoj táváris lement a torkomon, azóta minden nap vagy egy nagy medált, vagy egy óriási piros csillagot kakálok...

Persze 2008.08.07. 13:14:56

@Csokis 2008.08.07. 10:50:05
Ha egyszer Vajnai valamilyen módon eljutna É-Koreába, szerintem letenne a tervéről.

noob 2008.08.07. 13:40:44

Hm...
Vezető amerikai történészeket olvasva vagy hallgatva egybehangzóan állítják, hogy a KOMM és a FAS/NACI az akkor még meghatározó szerepű Európa kisérlete voltak a hosszó XIX.szd-t lezáró 1. VH utáni csődtömeg kezelésére. Mindkettő zsákutcába vezetett, és mindkettő jelentősen megváltoztatta azokat a társadalmakat, amire ráépült.
Személy szerint furcsának találom ezt az egész jelképesdit. Németországban pl. meg a számitógépes jatékokból is ki kell retusálni a svasztikát, de az angol vagy francia ( USA stb) gyerek nyugodtan nézheti :) Ugyanott a VCSill nem betiltott. Egy normális társadalom el tudja ezeket a dolgokat magától kezelni. Ha perifériára szorult vagy meghülyült emberek holnap a Cipészkalapács jelképe alatt randallíroznak, akkor az egyedeket és nem a kalapácsot kell kellőképpen, diszkréten és tullihegés nélkül elkezelni, hogy ne bánthassák a többit.
A Vajnai meg vagy tényleg lökött vagy csak NAGYON jól ismeri a SZABAD média müködését:)) , mert tudja, hogy soha nem lenne stori, ha arról elmélkedne, hogy " Negyvenegynéhány év munkaviszony után 62, ill 65 ezer a nyugdíj" . S lám bejétt neki, hiszen megismertők a nevét :)) Any publicity is a godd publicity ......

És ebben mi is sárosak vagyunk. Ne haragudj Tanár úr, de itt van a mi felelősségünk is. Ha már a média jól felfogott érdekéből folyamatosan bontja a maradék értékeket, relativizál mindent, igy elbizonytalanítva az embert, aki nem tudja kivonni magát a hatása alól, legalább vegyük észre ha használni akarnak minket is...

LAJOSKA: bocs de ez nagyon nem tetszik.
Mi az hogy kommunista?? Láttál már élőben?? Hol?? Vagy erröl pl. mi a véleményed :
"A kapitalistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellem-ellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kapitalista ember számára. A kapitalista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kapitalista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kapitalista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kapitalista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt az üzlet érdeke, vagy az versenyképesség így kívánja."

A szövegszerkesztő "csere " menüpontjával 1 perc alatt elvégezhető a munka. Ajánlott fogalmak : roma, jude, kékszemú, szőke, túlsúlyos, dohányos, mélymagyar, moszlim stb.))

Igaz milyen egyszerű?

lajoska 2008.08.07. 14:51:11

noob,
q.e.d.(amit bizonyítani kellett).
Saját magadnak vezetted le:
KomCsi=>KapCsi
GyuLa=>GyuFe
Nem szűnt meg a kommunyista, csak átalakult, mondanám perverz módon elfajzott. Pufajkából öltöny, tankból bank(ócska), államosított gyárból anyóshiteles motim, kormányüdülőből magánrezidencia, zsidó villából szociális kastély, szerencsétlen guláglakóból szerencse(?) nélküli konzumidióta, határzár helyett parasztvakítás, csúcse gondolatból 3 emeletes baromfüle, stb.
Pista bátyám ugyanazt a földet bütyköli, őt valahogy hihagyták az átalakulásból.
Öszöd, böszöd, hűű de vakmerő igazságbeszéd! Tényleg szemrebbenés nélkül, merő vakoknak. Tetszik, nem tetszik, ez van gyerekek! (B+). Ildi kimaradt valami? Nyeeeeem!
A kritizált szöveget NEM én mondtam, hanem egy igazi EMBER, akit majdnem kinyírtak a "NEMES ESZME" nevében.

JOJo 2008.08.07. 16:40:39

noob
Mit lehet behelyettesíteni , vagy mit nem hmmm.
Indulj ki abból ,hogy kommunizmus nem valósulhat meg demokratikus államban. Ahhoz a demokráciát kell felszámolni ,hogy átvegye a szerepét a kommunizmus.
Gondolatban el lehet játszani vele. Vajnai is megteheti, tovább viszont nem léphet...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.07. 16:57:39

kedves Noob,
adok a véleményedre, érzem is a témában rejlő csapdát, de a tömény hülyeség felbosszant.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.07. 16:58:17

természetesen Vajnai hülyeségére gondolok.

noob 2008.08.07. 19:32:41

2 rövid rezonancia:

JoJo: ezt senki nem vitatja, habááár. ugye az NSDAP is legális jogi formában került a hatalomra ( mely kereteket 33 májusára aztán fel is számolta)
Vékony máz ez a demokrácia, sokfajta formára tetszés szerint felkenik, akik az érdeke éppen ezt diktálja. A demokrácia nem FORMA, hanem TARTALOM .. lenne, ha a frank birodalomban szocializálódott földrajzi környezeten kivül más érténé, miröl is van szó. Addig ugyanolyan formális cimke mint a "Tiszta udvar, rendes ház" A demokrácia nem erös fal, nem hit, nem uralkodási forma, nem szilárd tartókeret , a demokrácia egy vizió és némi formális joggyüjtemény.

LAJOSKA: értem én az indulatot, éppen a módszer veszélyére akartam rámutatni. Oly hamar behelyettesíthető a keret egy másik tartalommal... A demokrácia éppen az lenne, hogy az Általad felsorolt tünetegyüttes ne fordulhasson elö.Ha nem csak máz lenne, ha Lisszabonban nem a maradék szuverenitás visszavágásáról lenne szó, akkor a tisztakezű demokráciák bölcs vezérei miért is nem emelik fel a hangjukat? Az úri kaszinóból, ha kigolyóztak, főbe lőhetted magad. Ne legyenek illúzióink, onnan nézve itt minden rendben van.

JOJo 2008.08.07. 20:09:24

noob ne haragudj ,de amit leírtál hmmm baromság.
"demokrácia nem erös fal, nem hit, nem uralkodási forma, nem szilárd tartókeret , a demokrácia egy vizió és némi formális joggyüjtemény. "
Jogállamiság, a köztársaság, demokráci nem illúzió, hanem leírt, megszerkesztett szabályrendszer. Ezt a szabályrendszert a jogrendszer testesíti meg. Ezeket a normákat a hazai jog , eus jog , nemzetközi jog tartalmazza.

Cpt. Flint 2008.08.08. 10:35:30

Ti - többségében, és sajnos úgy látszik a blogíró sem - egyáltalán nem vagytok tisztában a kommunizmus fogalmával és eszmerendszerével. A világon még NEM VOLT kommunista állam. Már csak azért sem, mert a kommunizmus eleve kizárja az államot (mint központosított szervezetet). Szóval a magukat kommunistának nevező rendszereknek és vezetőknek többnyire nem sok közük volt a valóságos és idealizált kommunizmushoz (világosabb pillanataikban deklarálták is, hogy ez még csak az oda vezető út). Szóval maradjunk talán az "ál-proletár köztársasági diktatúra" vagymiafene kifejezésnél.
Ennek fényében is nevetséges ez a betiltósdi, meg amúgy is felesleges vele foglalkozni. Valaki mondta már más blogon (meg tán itt is): ha valaki olyan hülye, hogy ezt mutogatni is akarja...

noob 2008.08.08. 13:14:17

Jojo: ugye jól értjük egymást, ha nem jogászként számomra a "szabályrendszer" egy jogi gyüjtemény ami a társadalmi játékszabályokat - ill. kereteket hivatott megfogalmazni, beleéertve a korlátozásokat is. Ettől azonban a demokrácia még nem fog müködni, csupán egy jogi keret marad.

Amit baromságommal megpróbáltam kifejezni - lehet hogy túlbonyilítva - az lenne, hogy a D nem fal, amit ha felhúzunk, uralkodási forma , amit ha kikiáltunk stb.stb. megvéd, önmagától megvalósul stb.stb.

A demokrácia nem FORMA, hanem TARTALOM,
a demokrácia TŐLÜNK és RAJTUNK keresztül müxik - na nem azzal hogy 4 évenként voksolunk vagy sem...azt hiszem ezt innentől már nem kell magyarázni..

Példa 1:- Churchillt sikerei csúcsán egy nyertes háború után azonnal elküldték, mert úgy érezte az érzékeny brit választó ( nem a király stb) hogy a túl sok hatalom káros a társadalom egészségére...

Példa2 - franica hadügyminiszter, aki a kaszárnyai baleset után természetesen lemondott...

Példa3 spanyol miniszterelnök, aki a madridi robbantás után elhamarkodottan nyilatkozva hibázott és levonta a konzekvenciát...

JOJo 2008.08.10. 15:29:07

Lehet ,hogy a formalitás rabja vagyok , és nem tudok bízni az emberekben ,,hogy mivel töltik meg:)
Az alapja mindenképp a formális jogrend, ami biztosítja az embereknek ,hogy résztvegyenek közvetve ,vagy közvetlnül a politikai életben , a hatalom gyakorlásában.
És épp itt van a demokrácia lényege! Az emberek , közösségeik (legyenek többségben v. kisebbségben a társadalmon belül) képviselhessék érdekeiket.
süti beállítások módosítása