HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Rejtett oktatási reform: kétszintű osztályzás!

2008.08.07. 16:55 sasika61

 

„Az alapítvány által fenntartott iskola nem költségvetési szerv, nem gazdálkodó szervezet és nem társadalmi szervezet, ezért a dolgozójának ígért előny – tényállási elem hiányában – nem valósítja meg a vesztegetés vétségét” – fogalmazott a főügyészség az Oktatási Hivatal azon beadványára, melyben a hivatal vesztegetési kísérlet gyanújára hivatkozva feljelentette a Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnáziumot (MTI-hír).
 
 Vegyünk egy nagy levegőt, és számoljunk tízig. … Megvolt.
 Akkor most kezdhetjük.
 
 Az intézmény kora nyarán lett közismert, a nevezetes érettségik miatt, amelyben az egyik Gyurcsány-fiú is érintett volt, ennek részletei közismertek. A hivatal elnöke, Bakonyi László vizsgálatot indított, s jelentős szabálytalanságokat állapított meg, a kiszabható maximális büntetést rótta ki az intézményre, de az érettségit véleménye szerint ezek nem befolyásolták, ezért az eredményeket nem semmisítették meg. A vizsgálat során kiderült, hogy a szülők egy része pénzt ajánlott fel a jobb jegy érdekében, s ez már Bakonyi úr toleranciaszintjét is meghaladta, ezért tett feljelentést. Most kiderült, hogy tévedett. Az ügyészség toleranciaszintje még az övénél is magasabb.
 
 Jogállamnak nevezett országban élünk, fogadjuk el tehát, hogy a fennálló törvények alapján az ügyészségnek igaza van. Ha egy tanár közalkalmazottként fogad el pénzt a jobb jegyért, az vesztegetés, ha ugyanezt alapítványi iskola tanáraként teszi, az nem bűncselekmény.
 
 De hogy mekkora távlatok nyílnak meg ezzel! Hogy ezt az alapítványi iskolák még nem tudták! Ettől kezdve az igazgatóik helyében megoldódni látnám az összes anyagi problémát! Először is két részre osztanám a „gyerekanyagot”, mert bevezetném a kétszintű érettségi mintájára a kétszintű osztályzást. Az értelmesek természetesen továbbra is hagyományos módon kaphatnák a jegyeket (lecke feladva, megtanulva, felelés korrekten osztályozva), mert az igazságosság oltárán is áldozni kell. A többiek pedig a nyílt díjtételekkel dolgozó tanárokhoz mehetnének tanévzárások előtt. Pl. Piroska néninél történelemből a négyes 5000 Ft, az ötös 7000, Sanyi bácsinál  magyarból a négyes 6000, az ötös 8000, Éva néninél matekból a jeles pedig már 10000! (Nem mindegy kinél és milyen tárgyból vásárolsz jobb jegyet: vannak szigorú tanárok, akik követelnek!) Ez is teljesen törvényes és etikus módszer lenne, hiszen mindenki nyílt lapokkal játszhatna, még az APEH sem találhatna kivetnivalót (természetesen a jegyvásárlás nyugtával menne).
 
Van egy jó kollégám a helyi alapítványi középiskolában, jelenleg Trabanttal jár. Ha meglátom, hogy Audira cseréli autóját, tudni fogom, hogy vagy beszállt az üzletbe, vagy államtitkár lett.
 
 Csak azt nem tudom, mi a szarért maradok én ki ebből a bizniszből is közalkalmazottként!

117 komment

Címkék: oktatás érettségi

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr71605457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antars 2008.08.07. 21:16:17

tudom, hogy ezért nem érdemes kommentet írni, de ez telitalálat: "akik követelnek!"

12karat 2008.08.07. 21:20:04

Van egy 12 osztályos magániskola, a 12karátos, ahol lám minő csoda az utolsó két évben hirtelen megugrik a tanulók száma, és azon 16 évesek, akik addig az állami suliban bukdácsoltak most kitűnő tanulókká lesznek, az érettségijük is hibátlan. Sőt, hogy meglegyen a pont, a srácok olyan sportágakban kerülnek tartalék játékosként kispadra, amiből könnyen megvan a Magyar bajnok cím (pl. női víziladba)...és felveszik őket a magas pontszot igénylő egyetemre...a tandíjról nincs pontos infóm, de olyan milla lehet egy év, plusz a ajándékok...
Hogy hogynem, tele van szoci politikusok és diplomaták csemetéivel

anarhista 2008.08.07. 21:22:01

Megoldás: mindenki járhat amilyen iskolába csak akar, fizet a jegyekért, amennyit csak akar, de az érettségi - esetleg az évvégi bizonyítvány - jegyeit az iskolától független vizsgáztatók előtt kelljen megszerezni. Elég, ha ezekre érvényes csak a vesztegetést tiltó törvény. Most is furcsa, hogy az érettségire felkészítő tanár osztályozza lel, hogy mennyire sikerült felkészülni az érettségire.

User1 2008.08.07. 21:38:14

Anarhista: Egy banánköztársaságban? Ahol a miniszterelnök is megvásárolja fiának az érettségit?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.07. 21:41:58

Jó, de akkor a jegyeket is így kell elfogadni.
A montessori 5-ös, debrencben csak 4,3-at ér.
Sőt, akkor bevezethetjük helyi forintot is, amit ugyan két faluval odébb nem fogadnak el, de van.
Nevetséges, ez az ország mindig meg tud lepni.
anarhista-nak van igaza, független bizottság előtt adjon számot!

mondocska 2008.08.07. 21:47:33

Lord_Valdez:
Már megbocsáss...de mi független ma Magyarországon szerinted??

KopaszMercis 2008.08.07. 21:55:51

Egy valamit kurvara elfelejtel...

Ha valaki PENZERT alaptivanyi iskolaba kuldi a gyereket, akkor velhetoleg azzal a cellal teszi, hogy a gyereke jobb oktatasba reszesuljon = jobb jegyeket kapjon, hiszen okosabb.

Tudom hogy az, hogy "legyen mar 3-asbol 4-es itt egy guriga" egeszen mas.. de alapvetoen jogilag nem tudom hogyan lehet ezt megkulonboztetni igazan.

Arrol nem is beszelve, hogy ebbol a posztbol latszik,hogy mennyire kispalyas fasztologato nep vagyunk...

KIT ERDEKEL EGY ERETTSEGI MANAPSAG?

states 2008.08.07. 22:28:01

Hány Gyurcsány-gyerek vár még érettségire, szegény alapítványi iskolák, nem bírják már az izgalmakat. Nem lehetne egy hat hetes gyorsítottat, kimondottan a Gyurcsányokra szabni...

DG 2008.08.07. 22:28:32

Hmm, azt hiszem a hírt máshogyan is lehet értelmezni: nem büntettek, mert nem volt mire. Az még nem bűn ugyanis, hogy ha a tisztelt szülők pénzt kínáltak a jobb osztályzat fejében, a bűn az lett volna, ha a tanárok azt el is fogadják.

"ezért a dolgozójáNAK ÍGÉRT előny"

Az MTI honlapján (mti.hu/cikk/296076/) egyébként még ez is szerepel:
„… feljelentésből megállapított adatok szerint egyes szülők "az alapítvány által fenntartott közoktatási intézmény alkalmazottjának ígértek előnyt".”

pucros · http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9180302 2008.08.07. 22:31:26

Nekem hiányzik itt a sztori másik fele.

Nem vesztegetés, rendben. Hanem akkor mi?

Jack__Bauer 2008.08.07. 22:33:38

Kedves KopaszMercis! Egy érettségi valóban nem számít lófaszt se, nem is önmagáért teszik le az emberek már vagy 20 éve. Hanem mert ez a kulcs a felsőoktatásba való belépéshez. Az új pontrendszerrel (évvégi jegyek + érettségi VAGY csak érettségi) meg pláne...
Szóval nem kéne mosdatni a szerecsent, mert elég szaros, és a nagy mosdatásban esetleg önmagadat is összekenheted...

DG 2008.08.07. 22:36:10

"...az érettségi - esetleg az évvégi bizonyítvány - jegyeit az iskolától független vizsgáztatók előtt kelljen megszerezni."

Az emelt szintű érettségin (ahol a pontszámok igazán számítanak) már most is ez a helyzet. Középszinten szerintem felesleges.

states · http://djhjg6 2008.08.07. 22:44:43

Azt én sem értem, minek nyomul a Gyurcsány-család az érettségire, Sas Józsi is színházigazgató lett nélküle, sőt a családfő Kossuth-díjra is felterjesztette, csak az a fránya bíró bele köpött la evesbe. 8 általános a biztos út az érvényesüléshez, sőt a Kossuth-díjhoz is, ha Gyurcsány a miniszterelnök...

scv 2008.08.07. 22:50:04

Akkor egy alapitvanyi iskola tanára nem számít közalkalmazottnak?

UnA 2008.08.07. 22:59:20

Scaevola:
Elsőre azt gondoltam, hogy közalkalmazott, mert közhasznú munkát (tanítás) végez. De aztán megnéztem néhány cikket és csak annyi a kapcsolat, hogy a legtöbb alapítványi iskolában a fizetéseknél a közalkalmazotti bértáblát tekintik irányadónak.

DG 2008.08.07. 23:02:40

Scaevola: Amennyire tudom nem, de a kapott jogosítványokat (pl.: régebben a MÁV igazolványt) ők is megkapják és a fizetésük alapját is a bértábla képezi.

vackor 2008.08.07. 23:04:37

1.) Azt hiszem, az ügyészség téved. Magániskola ide, vagy magániskola oda, a bizonyítványát elfogadják államilag elismert végzettségnek. Ha másért nem, akkor ezért valósult meg a vesztegetés.
2.) Az érettségi dolgozatokhoz, de még a szakmunkásvizsga dolgozatokhoz is központi javítókulcsokat adnak, azoktól eltérni nem lehet. A javítókulcsokban ott a megoldás, s részletezik, hogy miért mennyi pont adható. A dokumentumok megőrzésre kerülnek, azokat ellenőrizhetik és ellenőrzik is. Az érettségi és szakmunkásvizsgákon a vizsgabizottság elnöke nem tartozik az iskolához, de rajta kívül van még más idegen tag is jelen.
3.) A diáknak előnyös, ha az a tanár javítja a dolgozatát, aki felkészítette, hiszen elvileg a tanár ismeri a tanítványát. Ez ugyan sok pontot nem hozhat a konyhára, de ha egy - két ponton múlik a bukás, vagy a jeles, akkor ez sokat segíthet.
4.) A tanárok alapvetően becsületesek. Nem ők a felelősek azért az állapotért, amiben ma az oktatás leledzik.

Zelefánt 2008.08.07. 23:19:04

Íme a helyzet, amikor egy közismert magyar szó -- "jegyvásárlás" -- új jelentéssel gazdagodik a köztudatban.

DG 2008.08.07. 23:26:54

Teljesen egyetértek vackorral...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.07. 23:34:01

Vackor,
egyetértek.
Kösz a 4.)-t.

DG 2008.08.07. 23:39:26

Vackor:
Kicsit visszatérve és újra átolvasva. Szerintem ebben az ügyben vesztegetés nem történt (vagy legalábbis nem derült rá fény). Így bár a 2-3-4-es pontod teljesen igaz, az első nekem homályos.

Cpt. Flint 2008.08.07. 23:40:53

Már bocsánat, de az alapítvány mióta nem gazdálkodó szervezet??? Nem gazdasági célú, de gazdálkodó. Márpedig akkor az alapítvány által működtetett iskola is az. Egyfelől.
Másfelől meg az érettségi egy állami vizsga, a vizsgabizottság elnökét a Hivatal nevezi ki, és szerintem így hivatalos személynek minősül. Mondjuk az igaz, hogy ha a vizsgáztató tanárt kenik meg, az "csak" közfeladatot ellátó személy, aki a vesztegetés tényállásában nincs nevesítve.
@Scaevola: nem bizony, az alapítványi pedagógus nem közalkalmazott. De közfeladatot ellátó személy, amennyiben az alapítványi iskola közoktatási feladatot lát el és ennek megfelelően a közoktatási törvény hatálya alá tartozik.

Cpt. Flint 2008.08.07. 23:44:01

Amúgy ha jól megvakarjuk, ez azt is jelenti ám, hogy az állami iskolában ugyanúgy nem lenne vesztegetés ugyanez a tényállás!!!

Ragnarökk 2008.08.07. 23:48:27

Vackor, jól látod. Engem kezdettől fogva az érdekelt ebben a sztoriban, hogy miért a szülők balhéztak. Mit csinált az érettségi elnök, akinek a törvényességet kellett (volna) felügyelnie?Vagy neki is "előny ígértek"?

Mindfield · http://quahoghun.myminicity.com/ind 2008.08.07. 23:49:09

Bírom ezt a blogot. Kedves magyartanárnénink magyarázza az ország helyzetét. Komolyan, van ennél szánalmasabb? A pedagógusok nem érdekelnek senkit. A közép-, sőt a felsőoktatás sem. Van annál nagyobb baja is ennek az országnak, hogy Pistike éppen hányast kap. Törődjünk már azokkal.

DG 2008.08.07. 23:49:49

Cpt. Flint: szerintem egyszerűen arról van szó, hogy pusztán a tény, hogy a szülők pénzt, kocsit egyebet ÍGÉRTEK a tanároknak az még nem büntetendő (szemben azzal - gondolom - mikor pénzt kínálok egy rendőrnek, hogy ne büntessen meg).

A hír csak arról szól, hogy az ajánlattételen kívül semmi sem történt és minden diák azt kapta amit megérdemelt.

GaborPesti 2008.08.07. 23:55:11

Várjunk ha egy vidéki város legjobb középiskolájának legjobb osztájának érettségijén megtörtént a következő. (Nagykanizsa BLG aki nem tudná).
Egy osztálytársamnak kellett volna megbuknia történelemből de átment a következő módon:

Diák tételt húz, nem tudja.
A tanár mondja neki ne adja vissza de újjat kér, arcán látja hogy nem tudja.
Osztáyfőnök kiviszi a bizottság elnökét (Egyetlen külsős) délelőtt 10 kor ebédelni !!!
Elnök kimegy.
Szaktanár lediktálja diáknak a tételt beleértve a feltett kérdésre való válasszal.
Éretségi elnök 10:30 kor befejezi ebédjét visszajön.
Diák tételt felolvas. Előre megbeszélt kérdésre válaszol.
Diák 2-est kap mivel négyesre tudta, de visszaadott egy tételt.

(Ja Kenőpénz nem játszott szerepet, tényleg szegények voltak)

Pszt! 2008.08.07. 23:57:18

Nem tudom mit csodálkoztok? Alapítványi iskolában mindíg pénzalapon történt az osztályzás.

Cpt. Flint 2008.08.08. 00:04:58

DG: Nem. Olvasd el a hírt mégegyszer. Arról szól, hogy bármi történt, nem fér bele a vesztegetés jogi kategóriájába (az ügyészség szerint). Én is megnéztem a jogszabályt, és ha deklaráljuk, hogy az alapítvány nem gazdálkodó szervezet, akkor igazuk is van. De ez esetben az önkormányzati iskoláknál is igaz fenti kijelentés. Már amennyiben azok nem minősülnek költségvetési szervnek.
A vesztegetés tényállás amúgy már az ígéretnél is megáll.

vackor 2008.08.08. 00:14:04

DG: Az, hogy pontosan mi is történt abban a magániskolában, nem tudjuk. Az újságírók jó szokásuk szerint kicsit felületesek voltak. Meglehet, nem fogalmaztam teljesen világosan, azért most pontosítok az 1.) -et illetően.

Arra gondoltam, hogy egy akkreditált oktatási intézmény bizonyítványait attól függetlenül elfogadjuk államilag elismert végzettségnek, hogy ki az oktatási intézmény fenntartója. Ha ez így van - márpedig így van -, akkor nyilván az iskolák tanári kara közfeladatot végez, ergo, a jobb jegyért kínált bármilyen juttatás vesztegetési kísérlet, illetve vesztegetés. Én nem vagyok jogász, de azt vélem, ha egy hozzáértő alaposan megkapirgálja ezt az ügyet - bár tudnánk mi is történt pontosan -, akkor bebizonyíthatná, hogy az ügyészség tévedett, vagy ha mégsem, akkor pld. a csalás, vagy okirathamisítás történt.

Ha nincs igazam, akkor un. joghézag van, amit sürgősen be kell tömni.

josef_k 2008.08.08. 00:14:13

A Montessori iskola nem hülyeség. Más módszerekkel oktatnak, más dolgokat helyeznek előtérbe. De attól még a dolog működik, és szerintem az ott dolgozó pedagógusoknak általában többet - vagy talán inkább máshogy - kell dolgozni és készülni, mint egy hagyományos iskolában dolgozónak. És azért az ún. hagyományos iskolák tanárai sem dolgoznak keveset - legalább is a többség, és legalább is szerintem.

DG 2008.08.08. 00:16:12

Cpt. Flint:

Elolvastam és ott csak ígéretről írnak, azt nem, hogy a tanárok el is fogadták azt. Azért történt feljelentés, mert a szülők állították, hogy az iskola kvázi tarifarendszert üzemeltetett.

Még ha az ajánlattétel vesztegetésnek is minősül, azért szerintem csak a szülőket érheti megrovás.

...

A hírből:

"ezért a dolgozójáNAK ÍGÉRT előny"

Az MTI honlapján (mti.hu/cikk/296076/) egyébként még ez is szerepel:
„… feljelentésből megállapított adatok szerint egyes szülők "az alapítvány által fenntartott közoktatási intézmény alkalmazottjának ígértek előnyt".”

Az önkormányzati iskolák egyébként költségvetési szervnek minősülnek.

vackor 2008.08.08. 00:16:56

sasika61:

A nemzet egyik napszámosa vagy? :)

Csavarhúzós 2008.08.08. 00:20:03

Nekem volt egy diákom, aki annyira buta volt, hogy még a 12 karátból is eltanácsolták. (Úgy adtak neki kettest, ha másik iskolát választ...) Aztán persze megbukott szegény.
Szóval van amikor még a magániskola sem elég a sikerhez.

DG 2008.08.08. 00:24:03

Vackor: ebben teljesen egyetértek veled. Csak azt nem értem, hogy miért mindenki az iskolát tartja _ebben_ az esetben felelősnek (a poszt írója is), mikor nem nyert bizonyítást, hogy a tanárok bármilyen osztályzatért pénzt fogadtak volna el, pláne az nem, hogy erre a szülőket még külön bátorították volna.

Az hírek szerint egyébként a sulit több más dolog miatt elmarasztalták, azok bizonyítottak, a vesztegetés megtörténte nem.

vackor 2008.08.08. 00:26:15

Mindfield: Ne haragudj, de egy egészen picit nem hordod fenn az orrod? :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.08. 00:32:07

Naponta kapok olyan spameket, hogy x összegért lehet "nem akreditált" egyetemi diplomám, PhD-m stb. A világ naposabbik oldalán már megtanultak együttélni azzal a ténnyel, hogy a sok gazdag hülyeköcsög így vagy úgy, de papírt szerez magának.

A helyiértékén kellene kezelni ezeket a végzettségeket, diplomákat. Pl. össze kellene egy listát állítani a hasonszőrű hazai intézményekről. Aztán ha alkalmazóként látnám valakinek a CV-jében, hogy ilyen helyen végzett, akkor ekvivalensnek venném a 8 általánossal...

Gyurcsány meg farok, hogy nem dugta el a féldebil kölkét valami nyugati magániskolában.

vackor 2008.08.08. 00:35:16

Ragnarökk: Nyilván Gyurcsány Bálint esetére gondolsz. :) Ebben az esetben sem lehet a sajtóból pontosan megállapítani, hogy mi is történt.
Állítólag minden szabályszerű volt, ámbár én nem tudok arról, hogy bármelyik egészséges tanulónak plusz idő járna a tételek kidolgozására. Lehet, hogy dyslexiás Gyurcsány Bálint és ezért jár neki külön időkeret. Azért, mert az édesapa közutálatnak örvendő miniszterelnök, még nem kell a gyermekét automatikusan hülyének vélni.

vackor 2008.08.08. 00:47:15

DG: Valamennyien hiányos ismeretekkel bírunk az adott esettel kapcsolatban, s ezért szerintem megoszlanak a vélemények. Én nem látom úgy, hogy mindenki az iskolát hibáztatja. A poszt írója nem állítja azt, hogy abban az iskolában pénzért adták az osztályzatot. Amit erről ír, én azt szatírának értelmezem a mellékelt ügyészségi állásfoglalás tükrében.

vackor 2008.08.08. 00:57:53

dark future: Olvasd el, amit Ragnarökk-nek írtam. :)

A javasolt listádon már túllépett az élet nálunk is. A munkáltatók az álláshirdetésekben közzéteszik, hogy melyik intézmény diplomáját nem fogadják el. Ezek közül talán a leglinkócibb főiskola szégyenszemre az egyik legnagyobb magyar tudós nevét viseli.

Hazánkban a nem akkreditált intézmények nem viselhetik az egyetem, vagy főiskola nevet, lásd a debreceni magánegyetem esetét. A nem akkreditált diplomák és doktorátusok kb. annyit érnek, mint az a papír, amire nyomtatták őket. Ilyen szeméttel a zsebáben már országgyűlési képviselő is nevezte magát diplomás embernek, holott csak a bőr volt vastag a képén. :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.08. 01:30:32

"Azért, mert az édesapa közutálatnak örvendő miniszterelnök, még nem kell a gyermekét automatikusan hülyének vélni."

Viszont aki nem bír önerőből kettesre leérettségizni, az a szememben hülye, ha Gyurcsány fia, ha nem.

Esetleg beteg (autista? diszlexiás?), de én nekik sem adnék "egyenjogú" bizonyítványt (érettségit, diplomát), hanem legfeljebb csak valamiféle központi "paraérettségin" indulhatnának, és ezen tényt feltüntető papírt kapnának.

Ebben az esetben természetesen nem a gyenge diák a hunyó, nem ő tehetnek róla, de később az életben nem nagyon fogja tolerálni senki az ilyen jellegű fogyatékosságokat, és bizonyos munkakörökbe úgysem fognak bekerülni (vagy ha igen, az régen rossz, lásd a defektes Szilvássy testvér esetét).

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.08. 01:33:38

(Visszaolvasva rajtam is a fogyatékosság jelei mutatkoznak, már ami a mondatszerkesztést illeti. Sorry.)

Carnivora (törölt) 2008.08.08. 01:54:36

A szockában is így ment a Gyurcsányéknál ez családi hagyomány ... mikor Feri ment vizsgázni, akkor is előre szóltak, hogy jön a jó elvtárs :D

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.08. 02:27:45

"Nyilván Gyurcsány Bálint esetére gondolsz. :) Ebben az esetben sem lehet a sajtóból pontosan megállapítani, hogy mi is történt."

Aki azt gondolja, hogy egy ilyen vizsgálat bármilyen más megállapítással záródhatna ma Magyarországon mint amivel záródott, az vagy nagyon naív, vagy nagyon hülye. Bizonyára majd kiderítik és közhírré teszik a szorgos csinovnyikok, hogy úgy lett átrugdosva a srác. A faternak még épp ez hiányozna az össznépi ovációhoz...

Az is csoda, hogy egyáltalán lett bármilyen vizsgálat és felbukkant a napi sajtóba az ügy. Valószínűleg csak azért kerülhetett némi szar a palacsintába, mert Gyurcsány gyerekén kívül tanulhat ott még néhány kevésbé híres, ámde hasonlóan milliárdos apuka kölke is, és ezek az apukák nem nézték jó szemmel, hogy még pénzzel nem tudtak mindent elintézni.. De bezzeg a Gyurcsány... Kiborították hát a bilit, Hiller és az ügyészség meg lapátolhatja el a guanót a zseniképző házatájáról, szorgalmi feladatként.

Yasashi Tanuki 2008.08.08. 06:39:34

Lám, lám, Gyucsány mégis csak folytatja a reformot az SZDSZ nélkül is!

Nincs min csodálkozni, Péter csak az apuka nyomdokain halad.
Annak idején volt az az interjú Gyurcsány Ferenc professzorával aki a pécsi közgázon tanította - a tanár elmondta, hogy emlékszik Ferencre de nem azért mert kiemelkedő képességű volt, hanem azért mert amikor viszgázni jött előtte telefonon tegezve odatelefonáltak a pártból, hogy "gyurcsány elvtárs jön vizsgázni, figyelj oda".
Íme a forrás:
pestylaszlo.hu/filmek_hun.php?video=hiteles.flv

Yasashi Tanuki 2008.08.08. 06:44:02

Bocs, összekevertem a neveket Gyucsány Péter az volt akit bolti lopással vádoltak - Bálint az aki az apa nyomdokain jár.

Johnny Favorite (törölt) 2008.08.08. 06:51:26

hillert,gyurcsányt megyesipétert,lendvaiildit,kókát, veresjánost fel kell akasztani!!!

jesszumpepi (törölt) 2008.08.08. 06:57:05

A konkrét esetről:én úgy hallottam egy csepeli pedagógustól,hogy Gyurcsány fia diszlexiás.

Általában:az oktatási törvény szerint sajátos nevelési igényű (SNI)
tanulóként kell kezelni az ilyen diákot.Kizárólag szakvélemény alapján ,a szülő kérésére az iskola igazgatója adhatja meg a kedvezményeket.Ők lehetnek diszlexiások,diszgráfiások,diszkalkuliások.Számukra az önkormányzati fenntartású intézményben dupla normatíva=pénz jár,az osztálylétszám kiszámításánál 2 főnek számítanak,az iskolának biztosítania kell az egyéni felzárkóztatást.Magyarból felmentést kaphatnak az írásbeli értékelés alól,de magyarból év végi osztályzatot kell szerezni,és érettségit kell tenni.A szülő kérhet felmentést a matematika és az idegen nyelv értékelése,és az érettségi alól,de akkor egy másik érettségi tárggyal kell helyettesíteni.
Az SNI tanulóknak teljes tankönyvtámogatás jár,vagyis a szülő nem fizet,de a tankönyvek az iskolai könyvtár állományába kerülnek.
Az írásbeli érettségin meghosszabbított idővel vizsgáznak,de ezt tartalmazza az előzetes jegyzőkönyv.Ha egy gyerek vizsgázik tovább,akkor egy gyerek miatt ül ott a felügyelőtanár,aki teljes fegyelmi felelősséggel tartozik,csakúgy mint mindenki,aki az írásbelin felügyel.
Ma Magyarországon,ezért külön díjazás nem jár.Magyarázata:az írásbeli érettségik napjain az alsóbb évfolyamoknak nincs tanítás,tehát a tanárnak úgyis lenne órája.

Gyurcsány fiánál nem tudom,mi történt,de ha tényleg diszlexiás,és meghosszabbították a vizsgaidőt,az önmagában törvényes.De ezt még kevesen tudják,még nincs benne a köztudatban.
Aki diszlexiás,az nem hülye!!!
Számtalan tehetséges ember,világhírességek vannak köztük.

jesszumpepi 2008.08.08. 07:03:12

Most néztem meg a Wikipédiában:Einstein és Mengyelejev diszlexiások voltak.

Nem a téma politikai részéhez szóltam hozzá.

kaktusz 2008.08.08. 07:09:53

Engem így nem zavar az, hogy pénzért adnak jegyeket.:) Az viszont sokkal jobban, hogy egy alapítványi iskolában tuti, hogy átmegy a leghülyébb is érettségin. Komáromban is van egy ilyen suli, ismerőseim jártak oda, idén érettségiztek. A problémám, önző módon, (mivel én 2000-ben érettségizetem, nem pont fényes eredménnyel, nem is alapítványi iskolában, de ezért a nem fényes eredményért is marha sokat kellett tanulnom, fizikából például egy egész jegyet javítottam érettségin, ahhoz képest, hogy hányas voltam előtte a négy évben:) ) az, hogy a nálam nem is hülyébbek, hanem rengetegszer butább emberek mentek át érettségin, méghozzá fényesebb eredménnyel, csak azért mert fejpénzt kap értük a suli úgy, hogy az alapműveltségük meg sem közelíti a normát...az utolsó két évüket végig láttam, nem tanultak, be sem jártak, viszont a tandíjat befizették, ezért az iskola megígérte, hogy biztos, hogy meglesz az a fránya vizsga.:)
Főleg úgy, hogy az én időmben 50%-tól (némely emlékek szerint 40%-tól) volt a kettes, most meg 20%-ra megkapták...bár ez már egy másik történet.
Visszatérve még ez is zavaró, hogy mindegyik ismerősöm alá kell, hogy írjam, hátrányos helyzetű (családi háttérrel), akik azért jártak fizetős iskolába, mert ott pénzért mindenkit rugdosnak előre...és egyikőjük megy fősulira, és lehet, hogy onnan hamar kibukik, de az is lehet, hogy pont megússza ott is, elvégzi, és többet keres majd mint én.:) És akkor felrobbanok.:)

SMFB 2008.08.08. 07:16:08

Az még egyetlen híradásból sem derült ki egyértelműen, hogy az ajánlat mire szólt:

- x helyett simán írjon be a pedagógus x+1-et (0 perc ráfordítás)
- extra korrepetálással készítse fel a gyereket arra, hogy esélye legyen x helyett x+1es osztályzatra (több óra ráfordítás)

Pontosítani kéne.

renesis 2008.08.08. 07:41:01

– tényállási elem hiányában – nem valósítja meg a vesztegetés vétségét” –

a tényállási elem hiánya nem azt jelenti, hogy nem történt megvesztegetés, csak valaki ezt állítja?

Mert ilyen erővel én is mondhatom, hogy az itt jelenlevő forumozók mindannyian pénzért kapták a jobb jegyeket.

Nem védem Gyurcsány fiát, de tök mindegy hol érettségizett volna,valaki biztos kitalált volna valami botrányt.Ha annyira csalni akartok volna , akkor a pótérettségin vizsgázott volna a gyerek.

ennyi

maydayray 2008.08.08. 07:51:52

Eszembe jutott egy régi vita az egyetemen: a fizetős hallgatókat miért buktatják meg? FIZETNEK a tudásért, nem azért vannak ott, mert agyban voltak érdemesek rá, hanem fiskálisan, arra továbbá is képesek, ergo nem kéne őket buktatni. a dékán ugyan hümmögött, hogy ezt így hogy, de nem igazán mondott nemet. Rég volt, de úgy látszik nem elég régen.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.08. 07:57:32

Hogy én mekkora fasz vagyok! Öt és fél évet tanítottam egy alapítványi suliban, végigvittem és leérettségiztettem egy osztályt, és a vége az lett, hogy vissza kellett mennem mérnöknek, mert meg akartam élni. Komolyan nem vagyok normális, hogy ilyen bulit kihagytam!
Érettségi stikák persze nálunk is voltak. Amikor olyan gyerek jött, aki necces lehetett, kihívtam az elnököt kávézni. Szegény délután nyögve közölte, hogy:
- Tudom, megyek, csak ne kelljen több kávét meginnom, mert holnap reggelig sem fogok elaludni.
Igaz, meg is hálálták a srácok. Búcsúzóul kaptam tőlük egy plüssmajmot, amihez ők varrtak olyan mellényt, meg rövidgatyát, amilyet én hordtam akkoriban. Kedvesek, nem? :-) Viszont párral azóta is összejárunk néha bulizni, kirándulni, beszélgetni, szóval hosszútávon is bőven megérte.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.08. 07:58:22

Mindfield,
bácsi és nem néni magyaráz itten.

DG,
én az iskoláról nem állítottam semmit, pusztán az ügyészség álláspontját tettem a poszt témájává.

Vackor,
igen, napszámosa vagyok.

tanárjelölt 2008.08.08. 08:08:01

Úr Isten,mit tudtok pörögni egy _Alapítványi Iskolában_ megvásárolt érettséginek.
Ha Önkormányzati iskola lenne és azon pörögnétek, megérteném, de alapítványiba csak az járatja a gyerekét, aki tudja, hogy a kölök hülye és soha sem lesz meg az érettségi. Ez van, ezt kell szeretni.
Azon meg teljesen kár pörögni, hogy bekerül-e a felsőoktatásba.
A jobb szakokra, ha megnézitek, 400 pont felett volt a határ. Magyarul pluszpontok nélkül nem lehetett bekerülni. Ha szegény nyomorult kölöknek nincs legalább egy nyelvvizsgája (márpedig ha úgy kell megvenni az érettségit, akkor nem fog tudni levizsgázni) nem fog bekerülni.
És ha bekerül? Ki fog bukni az első félév végén!

Egyébként diplomát is lehet venni, csak azta képzési formát úgy hívják költségtérítés. (Ha utánanéztek, az Orbán kormány ideje alatt, kedves Pokorni miniszter úr vezetésével lett ez a csoda bevezetve, mert ugye megígérték, hogy nem vezetik be a tandíjat. Tandíj nem is let, csak költségtérítés)

Nem ide tartozik, de érdekes, és keveseknek esik le: A Felsőoktatási Törvény értelmezése szerint Magyarországon tandíj van.
Az Ftv. ezzel kezdődik: "A hallgató tandíjat fizet.
Kivétel....."

schawo2 2008.08.08. 08:15:45

Ez az egész blog sem más mint béna szófosás. Ugyanez igaz a valódi az újságírás (nem csak Magyarországon) legjavára is. Bulvár vacak a részletes háttérinformációk megszerzésének szándéka és igénye nélkül.

Manyizga (törölt) 2008.08.08. 08:20:15

Nagyon egyszerű... meg kell szüntetni az összes alapítványi iskolát. Illetve nem elfogadni az ott szerzett bizonyítványt pl. középiskolai/egyetemi felvételinél. Ennyi. :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.08. 08:24:16

Schawo2,
akkor ne olvass, ilyen egyszerű.

Barnabás 2008.08.08. 08:38:41

Az alapitványi iskolák azért kerültek előtérbe, mert a szerencsétlen gyurcsánygyerek odajárt.A megvesztegetés (ezt manapság minden normálisan gondolkodó tudja) az ország minden oktatási intézményében lehetséges.Ebben a morálisan,erkölcsileg lezüllött országban pénzel mindent el lehet intézni.Egy gimnáziumi igazgató irodája elé érdemes lenne egy "kandi" kamerát rakni,és mindjárt látható lenne,hogy éretségi előtt szülők tömkelege keresi fel az ominózus helyiséget.

zsoci 2008.08.08. 08:53:57

Miért, mit gondoltok hogy megy ez a fizetős iskolákban ? Akkor se mer rosz jegyet adni, vagy buktatni a tanár ha lenne oka. Még elmegy a fizetős kuncsaft ! Őt meg kirugják mert elesett bevételtől az iskola.

Na ennyit érnek a fizetős magániskolák.

üdv Zsoci

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.08.08. 08:54:06

Miért nem nyújtanak be panaszt az ügyészség határozata ellen?
A vesztegetés Btk-s tényállása úgy van megfogalmazva, hogy a hivatalos személyt vesztegetnek meg, akkor az súlyosabb bűncselekmény, mint ha "csak" költségvetési szerv, gazdálkodó szervezet vagy társadalmi szervezett alkalmazottját.

A fenti 3 kategória lefedi a ma Mo.on jogszerűen működő szervezetek egészét. Az alapítvány nem lóg a levegőben, az is társadalmi szervezet. Ha annak alkalmazottja fogadja el a ajánlatot, akkor a vesztegetés megvalósul.

Ez nagy bukta az ügyészségtől. És ezt még a kirakatba is kiteszik...?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.08.08. 09:00:21

Egyébként borítékolható volt, hogy ha lesz valamilyen esemény a családban, akkor abból botrány is lesz. Szerencsétlen gyerek. Ezzel senkit sem kívánok felmenteni semmi alól.

(Azért azt becsülöm benne, hogy amikor Putyin volt a házi vendégük, leült az asztalhoz Iron Maiden pólóban. !!! )

paranoir 2008.08.08. 09:21:56

Itt rengetegen hatalmas tévedésekben vannak. Én négy évig dolgoztam egy alapítványi suliban, májusban hagytan ott, mert fizetésképtelenné vált. Ugyanis tandíjmentes volt, mert ez az iskola a tanulási nehézséggel küzdő, diszfunkciós és egyéb hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott. Az alapítványi suli nem egyenlő pénznyomóval. AZ érettségi, annak megreformálása óta olyan pitiáner, hogy enyhe fokú értelmi fogyatékos tanulók is meg tudják csinálni (volt rá példa). Ezért nem hiszem, hogy az iskolákban érettségi előtt sorok kígyóznak az igazgató irodája előtt, ez egy hülye tévképzet, mert ha máshol, akkor biztos itt is. Nálunk még kísérlet sem volt ilyenre, pedig lehetett önkéntes alapítványi hozzájárulást fizetni (megjegyzem a nagy emberek gyermekeitől alig láttunk valamit, az üzemi munkás pedig becsületből küldte a havi 3000 forintot.). Mellesleg az alapítványi suli dolgozói valóban nem közalkalmazottak, még a kedvezményes lakáshitel sem jár nekik, ellenben a fizetés csak az intézmény lehetőségein múlik, úgyhogy lehet, hogy a Montessoriban fél gurigát visznek haza, de nálunk korántsem volt ennyire rózsás a helyzet.
Azt még hadd mondjam el, hogy már legalább két-három éve ki nem mondott, de tiszta szándéke az ország vezetésének, hogy az alapítványi iskolákat tönkretegye, mert akkor mentesül a költségvetés a fejkvótáktól, járulékoktól, össze lehet vonni pár sulit, osztályokat földuzzasztani 30akárhány fősre, rengeteget spórol és kevesebb a macera. Aktívan tesznek is ezért, támogatások megvonásával, csökkentésével. Ezzel az a baj, hogy a Karát meg Montessori-féle sulikat ez nem izgatja, mert nekik van zséjük, az olyan sulikat, mint az enyém volt, ahol segítő jellegű szakmai munka folyt meg kinyírja. Hajrá oktatásügy.

godfather 2008.08.08. 09:23:18

Ne vicceljünk már! Ki túrót érdekel, hogy milyen az érettségid??? És ha felveszik vele a sok pontot igénylő egyetemre akkor mi van? Ha az egy jó egyetem, akkor lehet, hogy kirúgják, de a fejpénz, és a kenőpénz miatt még az sem garantált. Mindenhol lehet diplomát venni. Nehogymár az legyen a nemzeti sorskérdés, hogy lehet ötöst venni töriből!!! Engem a Kacor Király Egyetem, meg a Modern Nemzetközi Politikai Gazdasági Tudományok Főiskolája (remélem pont ilyen nevű nincs) típusú diplomagyárak sokkal jobban idegesítenek.
De amúgy még ez sem zavarna, ha az ilyen diplomák tényleg annyit érnének, amennyi tudás mögöttük van. A rosszabb, hogy ilyen diplomákkal emberekből szóvivők, diplomaták, államtitkárok, köztisztviselők (nem alja, hanem minisztériumi alsó, és középvezetők) lesznek a komoly hátszéllel.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.08. 09:24:32

zsoci 2008.08.08. 08:53:57 :
Én voltam megbuktatott gyerek ofője az általam már említett alapítványi suliban. Mama bejött balhézni, hogy ha ezt megtesszük, akkor a továbbiakban a cége nem utalja a sulinak a támogatást. (Kicsit több, mint egy millióról volt szó, ami 1995-ben nagy pénz volt.) Mondtam, semmi gond, akkor ne utalja, de ha a szaktanár nem engedi át, én nem fogok ez ellen semmit sem tenni.
Hívta a gazdasági vezetőt, őt is megfenyegette. Ő is ugyanazt mondta, mint mi, csak azzal kiegészítve, hogy ha az ofő javasolja, akkor beszélhetünk róla, különben nem. (Négyszemközt közölte, hogy a sulinak szar ügy, viszont volt tanárként megért, ráadásul rühelli, ha zsarolják, úgyhogy szerinte most már csak azért se engedjünk.) Gyerek bukott, pénz ugrott, viszont a továbbiakban sem volt köpési ingerem a reggeli borotválkozásnál.

godfather 2008.08.08. 09:25:07

Paranoirnak: mielőtt elterjedne az infó, a kedvezményes lakáshitel nem jár a közalkalmazottaknak. Csak a köztisztviselőknek. Mint nagyjából minden komoly kedvezmény...

másik néző 2008.08.08. 09:27:02

Emlékeztek arra az amerikai filmre, ahol a mamák beszélgetnek a homokozó szélén? "Én a város másik végén találtam óvodát, dupla pénz, de jó." "Szerencsére az enyémet felvették abba a híresbe, tripla pénz, de megéri." "Nem akarok dicsekedni, de nekem sikerült a ...-ba, még ösztöndíjat is kap, így a díj csak egy kicsit több, mint amit te fizetsz." "És te"- kérdezik a negyediket. "Bocs, én ide a sarokra viszem, nem kell fizetni semmit." "Jesszus! Hogy fog akkor bejutni a Harvardra?!!!"
A Harvardon is fizetni kell, szerintetek hány hellyel van az egri Eszterházy mögött?
Nem kellene a dolgokat összekeverni, és igenis a legfontosabb dolog, amivel Magyarországon foglalkozni kell, a "kölkök" jövője, az iskola, a tanárok minősége!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

paranoir 2008.08.08. 09:35:11

Keresztapa, igazad van, azzal kevertem, hogy egyik kollega vett fel hitelt lakásra és a bank nem ismerte el közalkalmazottnak, mert alapítvány a fenntartó, tehát helyesen: a közalkalmazotti státusz előnyei, elismertsége(?) sem járnak az alapítványi suli dolgozóinak.

huta9020 2008.08.08. 09:35:44

Ismét jó alkalom van szembesülni azzal, hogy erkölcsmentes (vagy erkölcstelen?) társadalomban élünk, ahol a törvény a józan ész és minden erkölcsi megfontolás felett áll.
Ha holnap hoznak, mondjuk tévedésből, egy törvényt arra, hogy egy bizonyos embercsoport agyonverése nem bűn, akkor bizony az ilyen cselekmény egészen addig nem lesz büntethető, amíg az alkotmánybíróság meg nem semmisíti ezt a törvényt. De mivel tudjuk, hogy az alkotmánybíró is ember, akit ideológiai, politikai és anyagi érdekek is motiválhatnak, akár még az alkotmánnyal összeegyeztethetőnek is találhatják. Elméletben. Ennyit arról, hogy a jogbiztonság mit is jelent a valóságban. Csak addig véd, amíg a törvények csűrő-csavaróinak érdekében áll ez, ha meg nem, akkor lecsap rád vasököllel (paprikagázzal, gumilövedékkel, ...).

másik néző 2008.08.08. 09:39:40

Csokis!
Úgy meséled ezt a buktatásos esetet, mintha dicsőség volna, hogy megbuktattátok a gyereket, akinek az anyja fenygetőzött!
Mi mást lehetett volna tenni?!!!!!!!!!!!!!

Mizantróp 2008.08.08. 09:50:38

Schawo2, szerintem te csak pörögj tovább offshore-vonalon, ott a reality.

vackor 2008.08.08. 09:52:40

Azok a "kígyózó szülői sorok" bizony igazak. Nagyon sok szülő akkor jön rá, hogy baj van a gyermekével, amikor itt a vizsgák ideje, s a nebuló bukásra áll. Ilyenkor megy a szülő fűhöz - fához, talpal, kilincsel, könyörög, netán még ígér is valamit valakinek. Mindez természetes reakció, de koránt sem jelenti azt, hogy a tanárokat tömegével megvesztegetik. A legtöbb szülőnek nincs is miből, mert a napi betevő előteremtése is gond. Úgy beszéltek itt, mintha a tanárok mind gazdag emberek lennének a vesztegetési pénzekből, holott erről szó sincs! Biztosan van hitvány ember a tanárok között is, de a túlnyomó többségük becsületes, nem lehet náluk jegyet venni. Ha így lenne, széles körben ismertek lennének az erről szóló történetek, mert ugyan a felnőtt talán tud titkot tartani, de a gyermek nem. A diákok igazságérzete igen fejlett, azonnal észre vennék, hogy a buta X. Y. sokkal jobb jegyet kapott a megérdemeltnél és szóvá is tennék, vagyis gyorsan kiderülne az umbulda.
Ha már akad pénz a családi kasszában a jobb jegyre, akkor a szülő inkább korrepetálást vásárol belőle, mert nem csak a tanárok, de a szülők túlnyomó többsége is tisztességes.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.08. 09:54:53

Nem, azért írtam, mert ez a normális, és -szerintem- többnyire ez is van. Ha megnézed, zsocira reagáltam, aki szerint fizetős iskola = pénzért vett bizonyítvány. Kicsit sem mellesleg: az osztályom semmivel sem produkált rosszabb felvételi arányokat, mint egy átlagos budapesti gimi. És nem csak a Gábor Dénesre, és hasonló okosságokra jelentkeztek. Egy -gyakorlatilag- közgazdasági szakközépből volt aki ELTE-BTK-ra, volt aki ELTE-TTK-ra jelentkezett, és került be. És nem fizetősre.

Mindfield · http://quahoghun.myminicity.com/ 2008.08.08. 09:56:18

Na, akkor bácsi. Még rosszabb. Az baj, hogy tanárember létedre egyértelmű, hogy merre húzol, és ha ez a való életben, a tanításodban is megnyilvánul, akkor nem biztos, hogy az ellentábor miatt van szarban az ország oktatása.

Az a baj, hogy úgy próbálod beállítani az oktatás kérdését, mint valami politikai ügyet, ahol a jobboldaliak jól tanulnak, a baloldaliak meg rosszul, vagy legalább is jobbra dől el a mérleg nyelve. Ezt te komolyan gondolod?

Becher 2008.08.08. 10:05:14

Szerintem ott cseszték el az egészet, hogy megszüntették az egyetemeknek és főiskoláknak a saját felvételi rendszert. Akkoriban még tök mindegy volt, hogy ki mit fizet, mennyi disznót ad az igazgatónak, mert ha hülye volt úgy is elbukott. Most mi van? Ha fizetsz, elég disznód van a gyerek hozza a pontokat és felveszik. Na ez az ami szánalmas. Aztán meglepődik a kisgyerek mikor félévkor nem teljesíti a minimumot is. Csak félek előbb-utóbb a felsőoktatásban is megjelenik a ki fia-borja mennyit ad effektus.

vackor 2008.08.08. 10:05:48

másik néző:

"Nem kellene a dolgokat összekeverni, és igenis a legfontosabb dolog, amivel Magyarországon foglalkozni kell, a "kölkök" jövője, az iskola, a tanárok minősége!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Van igazságod, ám a hal a fejétől bűzlik. A sorozatos oktatási reformnak nevezett rombolás azt eredményezi, hogy lesznek minden szinten elit iskolák, ahol jó pénzért tényleg kiművelt embereket képeznek, s a többségnek marad a tudatlanság. Itt az új eszement ötlet, nincs fizika, kémia, biológia, de lesz helyette valami kaszvaty természetismeret néven. Arról is suttognak már, hogy minek matematikából érettségizni? Az ilyen süket ötletek kiagyalói ott ülnek a minisztériumokban üres fejjel, de zsíros állásokban, s lassan, de biztosan tönkreverik az egykor jónevű magyar közoktatást. Űgy tűnik, az államnak nem érdeke a "kiművelt emberfők sokasága".

MÜSZI 2008.08.08. 10:06:53

magyarországon a törvénykezés egyenlő a semmivel.ugy forgatják az értelmezését ahogy nekik jó.igy van ez a közlekedésben,az oktatásban,a gazdaságban ,mindenütt!kirabolják az országot,mégsincs érte büntetés ,a kisember érinti a záróvonalat,és megbüntetik 300 000 ft-ra. mocskos tetves ország vezetés!fel kellene már aggatni néhány vezért ,hátha tanulnának belőle! a diktaturánál nincs jobb államforma.nézzék meg kinát! ott tizesével végzik ki a korrupt vezetőket,a kábitószer dilereket a gyilkosokat nyilvánosan.itt is ki kellene próbálni.a gyerek ha nem tudja a leckét ki kell penderiteni a suliból.nem kell mindenkinek érettségi!

MÜSZI 2008.08.08. 10:07:01

magyarországon a törvénykezés egyenlő a semmivel.ugy forgatják az értelmezését ahogy nekik jó.igy van ez a közlekedésben,az oktatásban,a gazdaságban ,mindenütt!kirabolják az országot,mégsincs érte büntetés ,a kisember érinti a záróvonalat,és megbüntetik 300 000 ft-ra. mocskos tetves ország vezetés!fel kellene már aggatni néhány vezért ,hátha tanulnának belőle! a diktaturánál nincs jobb államforma.nézzék meg kinát! ott tizesével végzik ki a korrupt vezetőket,a kábitószer dilereket a gyilkosokat nyilvánosan.itt is ki kellene próbálni.a gyerek ha nem tudja a leckét ki kell penderiteni a suliból.nem kell mindenkinek érettségi!

Mindfield · http://quahoghun.myminicity.com/ 2008.08.08. 10:11:42

"a diktaturánál nincs jobb államforma."

Itt adtam fel. Fiúk, ez csúcs. Gratulálok. Sok sikert a további munkához!

P.S.: Megnéznék én egy-két ilyen diktatúramániást pl. Észak-Koreában.

vackor 2008.08.08. 10:11:58

csokis: Én sem állítom, hogy "fizetős iskola = pénzért vett bizonyítvány", mi több, butaságnak tartom ezt az állítást, mert mint írtam volt, a szülők és a tanárok túlnyomó többsége tisztességes ember.

vackor 2008.08.08. 10:16:06

MÜSZI:
Hallotad már, hogy a stílus maga az ember? :)

mark renton 2008.08.08. 10:18:58

És amikor a szülő új bicajt vagy videojátékot ajánl a gyereknek a jobb jegyért az nem megvesztegetés? :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.08. 10:19:02

Mindfield,
hülyeségek ellen nincs időm védekezni.
Idézz egy sort bármelyik írásomból, amelyben ez van:"Az a baj, hogy úgy próbálod beállítani az oktatás kérdését, mint valami politikai ügyet, ahol a jobboldaliak jól tanulnak, a baloldaliak meg rosszul."
Sosem tagadtam, merre "húzok": az értékek felé.Nem politikusok felé.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.08. 10:19:52

MÜSZI,
nem ragszkodom hozzá, hogy továbbra is olvass.

vackor 2008.08.08. 10:23:09

sasika61:

Nyugi van. :) Egy állítás igazságát nem az dönti el, hogy a szerző a politikai bal, vagy jobb oldalnak a híve.

vackor 2008.08.08. 10:24:54

Mennyire örülnék, ha megszólalna itt Gyurcsány Bálint valamelyik tanára. :)

Cpt. Flint 2008.08.08. 10:54:40

Azért nem ártana ilyen hír közlése és/vagy kommentálása esetén elolvasni előbb a vonatkozó jogszabályhelyeket. Én megtettem, és ennek fényében írtam, amit. De itt a zöm keveri az alapítványt a társadalmi szervezettel, a hivatalos személyt a közfeladatot ellátóval, a köztisztviselőt a közalkalmazottal, a törvényhozást a törvénykezéssel stb.
Így nehéz értelmesen vitázni.

másik néző 2008.08.08. 10:54:47

vackor!
Nyilván rosszul fogják megvalósítani, de: süket ötlet a természettudományok közös kezelése?
Én meg azt gyűlölöm - és nyilván sasika is szenved tőle mint töri- és magyartanár -, hogy a humán tárgyakat ennyire elkülönítik. A zenét, képzőművészetet, irodalmat együtt kellene tanítani, ahogy megteszik például az AKG-ban meg a Politechnikumban, persze azok hülye alapítványi iskolák...
Inkább maradjunk annál, hogy XIX. századi matekot, fizikát, kémiát tanítanak (tanítunk) a gyerekeinknek? Én 12.-ben már CSAK kortárs művészetet oktatnék a diákoknak. (Képzeld, mekkora felháborodás volna, ha nem csak egy kortárs tétel lenne a z érettségin!!!)
S bár a tanárok tisztességesek és becsületesek, nincsenek arra felkészülve, hogy olyat tanítsanak, amit ők nem tanultak, mert még nem is volt akkor. (Nem mondom, nem is könnyű éhbér mellett aptudétnek lenni!)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.08. 11:57:00

másik néző 2008.08.08. 10:54:47:
Ott a pont! (Persze hazabeszélek, mert én a Poliban tanítottam. :-) ) Nekem nagyon tetszett a természetismert tanítása. Persze így nem jut idő arra, hogy egy-egy tárgyat specializálva tanuljanak, de arra ott volt a fakultáció. (Ld. fent említett, TTK-ra vágyó srác.) Viszont ez bazi strapás, mert a tanároknak egyszerre kell középiskolás szinten képben lenni fizikából, biológiából, földrajzból és kémiából. Magyarán egy mat-fiz szakos tanár úgy vetheti rá magát a tanulásra, hogy öröm nézni. :-) (Legszebb öröm a káröröm, bár én is kénytelen voltam egy csomó közgázos fogalmat és alapismeretet megtanulni, hogy ne teljesen művi és elcseszett Excel példákat adjak a kölköknek. De ennek meg a közgázos kollégák örültek, így szívesen segítettek.)

vackor 2008.08.08. 12:01:21

másik néző:

Igen, süket ötlet a természettudományok összevont oktatása.
Minden diszciplína közös tőről sarjad, ám az ismeretek fejlődése szükségképpen együtt jár a széleskörű horizontális és vertikális differenciálódással. Nem véletlenül alakultak ki a tudományágak. Az ismeretek mennyiségi növekedése azt eredményezte, hogy ma nem lehet már egyetlen tudományágat sem teljes egészében egy embernek átlátnia, s most éppen három diszciplínát egyesítenénk. Minek?
Az oktatásnak ma két feledata lenne, egyrészt adjon tárgyi ismereteket, másrészt gondolkodni tanítson. Utóbbi az, amit szerintem vészesen elhanyagoltak az oktatásban, ezért nem látja, nem veszi észre a diák a különféle ismeretek összefüggését, azért nem tudja pld. a kémiai ismereteit kamatoztatni a biológiában, vagy éppen fordítva. A matematika érettségi eltörlése kapcsán megemlíteném, a modern tudományok alapja a modern matematika megfelelő fejezeteinek alapos ismerete.
A tudomány már csak olyan, hogy foktól - fokra kell elsajátítani. Maradjunk a klasszikus matematika, fizika, kémia, biológia tárgyaknál. Amíg nem ismeri a hallgató az ezredéves Euklideszi geometriát, hogyan tanítod meg neki a nem Euklideszi geometriákat? Amíg nem ismeri a káoszelméletet, a relativisztikus fizikát, hogyan tanítod meg neki, hogy a bolygópályák a valóságban nem ellipszisek? Hogyan magyarázod meg a kémiai kötéseket, az elektron állapotait, amíg nincsenek valószínűségszámítási ismeretek? Nem fokozom, a XXI. század tudományát nem tudod szintetizálva oktatni, még az egyetemeken sem, nemhogy egy középiskolában. Jóval alacsonyabb szinttel kell beérni. Olyan alapokat kell adni, amire később a diák építkezhet egy - egy részterületen, mert az összesen nem lehet.

A humán tárgyakból említetted a zene, irodalom és képzőművészet együttes oktatását, s kihagytad belőle a történelmet, holott anélkül nem igazán kerülhetünk képbe. Mondjak pédát? Pld. Egmont nyitány. Napóleonnak írta Beethowen, ám rájött, hogy zsarnokot dicsőit, s összetépte a mű első lapját. Aki ismeri a történelmet, az hallja a műben Napóleon tetteinek a dübörgését.

Nincs itt idő és keret egy tanulmányt írni, ezért csak a lényeget megismétlem:

Adjon az általános és középiskola széleskörű, de még összefüggő ismereteket, egy alapot, amire építeni lehet, s tanítsa meg a diákokat gondolkodni, hogy idővel képesek legyenek a megszerzett ismereteket egységesen szemlélni és alkalmazni. Azt pedig vegyük tudomásul, hogy nem lesz mindenkiből tudós.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.08. 12:18:37

vackor 2008.08.08. 12:01:21:
Attól, hogy a tudomány rohamléptekben fejlődik, még nem követhetjük ugyanolyan lépésekkel az anyag mennyiségében. Egy gyerek valamennyire terhelhető, és ez nem oktatáspolitikai, hanem fiziológiai kérdés. Ha betesszük a számítástechnikát, mint tantárgyat, akkor azt az óraszámot valahonnan el kell venni, különben csak töltjük, töltjük a gyerekbe az infót, a bevésési fázis meg elmarad. Ha például a fizikába beteszem az atomfizika alapjait, vagy a biológiába a genetikát, akkor valahol valamit ki kell hagyjak. Ennél még rosszabb, hogy a mai tankönyveink nagyrészt puszta tényeket "tanítanak", és nem mutatnak rá az összefüggésekre. A gyerek kémiából megtanulja, hogy a kalcium-karbonát és a szénsav reakciója mit eredményez, de azt már a kutya sem tanítja meg neki, hogy ez hogy függ össze az Aggteleki-karszt kialakulásával, hogy a savas eső miért pusztítja jobban a fenyőerdőket, mint a lombosakat, stb. Egy érettségizett Átlag Józsi tök jól elvan citrátsav-ciklus és speciális relativitáselmélet nélkül, de ha az egyes "szakterületek" fogalmait nem tudja összekapcsolni, akkor nem fog tudni elolvasni, illetve értelmezni egy Élet és Tudományt, vagy egy Históriát. Az általános műveltség nem az, ha valaki fel tudja sorolni, a Német-Római Birodalom összes uralkodóját, kapásból vágja, hogy mikor halt meg Beethoven és visszakézből levezeti a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Mindez kevéssé hasznos, de ha érdeklődik, akkor majd felnőtt korában utánanéz, elolvassa, megjegyzi.
Nem állítom, hogy nem kell tanítani, vagy hogy ne legyen benne a tankönyvben. De a fő cél inkább az kell hogy legyen, hogy össze tudja kapcsolni a dolgokat, és ehhez melósabb, de más oktatás kell.

vackor 2008.08.08. 12:21:25

másik néző:

PS:

"S bár a tanárok tisztességesek és becsületesek, nincsenek arra felkészülve, hogy olyat tanítsanak, amit ők nem tanultak, mert még nem is volt akkor."

Márpedig ezt kell tenni, különösen a felsőoktatásban, mert ott pld. évente válnak az új eredmények a tananyag részeivé. Minden tudomány hozza a maga új és új eredményeit, van elég tanulni és továbbadni való anélkül is, hogy összevonnánk különféle szakterületeket. :)

vackor 2008.08.08. 12:24:26

csokis: Látod, amit írtál az éppen az jelzi, hogy ismereteket ad az iskola, csak éppen gondolkodni nem tanít meg! Ez itt a fő hiba, nem a tudományok elkülönített oktatása.

vackor 2008.08.08. 12:38:15

Csokis:

Igen érdekes problémát vetettél fel. Vitathatalanul rohamtempóban szaporodnak az ismeretek, s az oktatásra fordítható idő, valamint az agykapacitás meglehetősen véges, s ezért a múltban ritkábban, ma gyakrabban fel kell tenni a kérdést, hogy mit tanítsunk meg és hogyan? Talán ehhez elsőként az oktatás célját kell mindenkor meghatározni, s azután eldönteni, hogy melyek azok az ismeretek, amik feltétlenül szükségesek. Ezek az alapkövek, s köztük bizony szép számmal lesznek akár évezredes eredmények, mint az Euiklidész-féle geometria, vagy századosak, mint az integrál és differenciálszámítás, stb.
Az alapismereteket elkülönítve kell tanítani, de olyan személetmóddal, ami a gondolkodásra, a szintézisre ösztönzi a diákot.

noob 2008.08.08. 13:47:59

Vackor: szivemből beszéltél:) , s Csokis is eleven problémát feszeget. Nehány gondolat ehhez:

1. a számitástechnika nem cél, hanem eszköz, oktatásának közel kellene követnie az olvasás-írás oktatását. A betűk ismerete után a PC használata ma 2 hónap alatt alsós szinten elsajátitható. Ahogy a papirgyártást meg a könyvkötészetet sem tanitják elsőben, a PC okításnak a gyakorlati kezelésre kellene koncentrálni.

2. a PC mint eszköz csodálatosan alkalmas az összefüggések bemutatására, modellezésre, interdiszciplináris átkötések létrehozására..(mondjuk nem a digitális tábla a legfontosabb...)

3. A PC-nél sokkal tökeletesebb eszköz a tanár :)) Középiskolai töritanárom , Mózes tanár úr, úgy "horizontálisan " tanitotta a törit, mondván:a dolgok nem véletlenül történtek úgy ahogy történtek, az emerek akkor is ettek (mit) laktak ( hol) öltözködtek (mibe) stb.stb.. s "ezek után felkeredtek, hogy történelmet csinaljanak " :))))

4. A tanulás/tanítás nem csak az iskola dolga. Mónika só helyett lehet bayern-alfa (délnémet tud-ismeretterjesztő és iskolacsatorna, az oktatási anyag szerves része, ASTRA-n is fogható)...s nem lehetséges "megélhetési boszorkányokról" beszélni kézszolgálati TV-ben, hogy utána azért a ne tegyék helyre a dolgokat...

5. a tud-technika aktuális szinten ismerése reménytelen egyébként is csak tudóspalántáknak ajánlott.. A középiskola feladata szvsz az alapkészségek elsajátítása mellet a "tanulás" megtanítáa, a felsőfokú képzésé meg a tanultak kreativ alkalmazásának módszertani megtanitása.

A real life-ban úgyis minden cégnek legalább 1,5 évet kell a delikvensbe belefeccölni, hogy értse miről beszélnek és hogy müxik a cég ( müszaki cégről beszélek).

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.08. 16:25:30

Noob,
csak nem Mózes Miska volt a tanárod?
Mert nekem meg kollégám és jó barátom volt, míg Debrecenben éltem.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.08. 16:32:39

noob 2008.08.08. 13:47:59:
Azt szerettem a Poliban, hogy a kollégák -ha már tudták, hogy a gyerekek mit tanulnak számítástechnikából- éltek is a lehetőséggel. A házidolgozatokat (művészet, társadalomismeret, természetismeret) gépen, szövegszerkesztővel kellett írni (akinek nincs otthon, az maradjon bent, és nyomtassa ki ott, volt rá gépidő délutánonként), és anyaggyűjtésre is a netet ajánlották. Szóval sokkal inkább eszköz, mint cél volt a számítógép. Viszont -legalábbis akkoriban- bazi nagy volt a különbség a gyerekek közt. Volt, aki úgy érkezett, hogy általánosban már szöveget szerkesztett és táblázatot kezelt, volt aki "Anna doktorként kereste a zs betűt". Én tíz éve jöttem el, nem tudom, ma hogy van. Gondolom ma már jobb alapokat hoznak a srácok, hisz' elterjedtebb a számítástechnika oktatátsa. Persze lehet, hogy csak én vagyok javíthatatlanul optimista. :-)

noob 2008.08.08. 18:13:26

Tanär ür, nem hiszem, esetleg az apja lehetett :) Mózes Antalnak hivták, s remölem, hogy tanár lett a gyerekeiböl is ( a maganeleteröl soha nem beszelt ) ..

noob 2008.08.08. 18:18:27

Csokis, ma a legnagyobb gond, hogy a számtech tanárok nem értenek annyit - s úgy - gépekhez, mint a gyerekek...Persze van egy-két "nullás" akinek nincs otthon gépe és internetje, de ez igen-igen kivétel...

Egy normálsi 8-os WIN-t ujra telepit, craket lazán alkalmaz, LAN-t buherál, de legalább is ésszelé egy partyra 2-3 gépet, Hamachin zúzza az aktuálsi FPS-t és nem érti miét kell floppy-t vinni az órára, mikor a BearFreez-zel 2 perc alatt vissza lehet állitani mindent :))
süti beállítások módosítása