babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Videonekrológ szépséghibákkal

2008.08.15. 16:09 sasika61

 

  Ha valakinek meghal a 15 éves gyermeke, az nem miniszter, nem tanár, nem autóbusz-vezető, akit munkája miatt okkal-joggal szidni lehet, hanem ember, aki megérdemli az együttérzést. Az első és utolsó szavunk tehát a részvété, hasonló korú gyermek apjaként mélyen átérzem Szabó Imre fájdalmát, és azt kívánom, soha senki ne kerüljön ilyen helyzetbe. A balesetről lenne persze mit mondanom, de egyrészt ez már nem segít az elhunytakon, másrészt gondolom, mindenkiben hasonló érzések kavarognak, ezt mutatják a hírhez fűzött megjegyzések:
 
 Ennek a posztnak tehát nem ez a témája, hanem a gyerekek emlékére készített videofilm: http://www.indavideo.hu/video/Nyugodjatok_Bekeben_Adri__Barna.
Az „alkotók” búcsúztatónak szánták: hogy képi világa mennyiben felel meg a célnak, nem tudom megítélni, különösebb kifogásom nincs ellene. Csak az a szöveg ne lenne! Az elképesztő helyesírási hibákkal teli feliratozás! Ha ez őrzi az elhunytak emlékét, az bizony méltatlan hozzájuk.
 
 Már hallom persze, hogy mekkora barom vagyok én, hogy még ilyen esetben is a helyesírás jár az eszemben, és egyébként is az én anyám stb. De még egyszer hangsúlyozom, nem az „esettel” kívánok foglalkozni, hanem a filmmel, ami bizony megítélhető tárgyilagosan. Még akkor is, ha készítői valószínűleg ugyanolyan korú fiatalok, mint az elhunytak, tehát kb. 15 évesek: ennyi és ilyen súlyú hibát nekik sem szabadna véteniük, főleg ha várható, hogy az „alkotás” sokakhoz elkerül. A posztom egyetlen célja a hibák kijavíttatása, feltéve, hogy eljut hozzájuk valamilyen módon.
 
 A film 4 perc 38 másodperc. A pontos időmegjelöléssel közlöm, melyek az előforduló tévedések (a feliratok egy része olyan apró betűkből áll, hogy el sem tudom olvasni, azokban tehát lehetnek más hibák is).
 
0.35. „Örökre Szeretünk téged” – a szeretünk szó nagybetűje teljesen indokolatlan.
1.05. „Így nézel le ránk onnan fenntről” – itt természetesen „fentről” lenne a helyes alak.
1.38. Egy hosszabb összetett mondat első két tagmondata közt hiányzik a vessző, a 3. tagmondat első szavának nagybetűs alakja itt helytelen („Ők”).
1.51. A felső négy mondat egyikét sem zárja le írásjel, holott a mondatokat az „alkotó”  nagybetűvel kezdi; az alsó sávban a gyerekek megnevezése valójában megszólítás, tehát felkiáltójel kellene utána; az alatta lévő mondatban („Nyugodjatok Békében!”) a „békében”-re javítandó.
2.13. Ha jól látom a képkocka felső feliratát, nagy hibát tartalmaz: „Ne hadjatok itt minket”- helyesen: hagyjatok.
4.25. A nyitó felirat dátumából hiányzik a pont a nap megjelölése után; az első mondatban megismétlődik az előző hiba („Nyugodjatok Békében”), továbbá a két gyerek megszólítása érthetetlen módon szerepel ez után a mondat után; az ezt követő összetett mondat tagmondatai közt nincs vessző; a utolsó mondat minden szava nagybetűvel van kezdve („Egyszer Még Találkozunk!”).
 
 Ha valaki végignézi a filmecskét, észreveheti, hogy a felsoroltakon kívül szinte nincs más felirat, vagyis majdnem mind hibás. Sajnos.
 Részvétem a szülőknek!
 
 
 
 

1 komment

Címkék: baleset szentendrén videonekrológ

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr28617523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

novissimus 2008.08.23. 21:31:21

"ilyen súlyú __hibát__ nekik sem szabadna __véteniük__"
süti beállítások módosítása