babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Hiányzó gesztusok - tanárverések után

2008.09.26. 15:40 sasika61

 

Három nap telt el a legújabb, kocsordi tanárverés óta, letelt a türelmi idő: http://nyiregyhaza.hir6.hu/cikk/19165/080924_tanarveres_kocsordon. Azóta vártam, hogy valamely illetékes majdcsak reagál az esetre, de mindenki szokása szerint lapít. Hiller miniszter úr elfoglalt ember. Alig van nap, hogy ne jelentene be egy-egy projektet, melyek majd szédítő távlatot fognak nyitni az oktatás előtt, mára is jutott egy: http://www.mno.hu/portal/587408. Úgy látszik, nem tudott időt szakítani, hogy kiálljon a megvert tanítónő védelmében, vagy ilyen „piszlicséré” ügyekkel ő nem foglalkozik.
 
Nem új ez a magatartása: általános jelenség, hogy ha be kell jelenteni egy beruházást, ha pénzosztásról van szó, akkor minisztereink maguk vállalják az embert próbáló feladatot, ám ha valamilyen gond van a szakterületükön, azt vagy „rásózzák” ilyen-olyan szintű beosztottaikra, vagy azt elhallgatják. Mivel magam is tanár vagyok, kénytelen vagyok elmondani neki, miként vélekedik ilyen esetben a tanárok jókora része: bizony a minisztert politikusként és emberként is „rongynak” tartjuk, s azt mondjuk: menj a fenébe a projektjeiddel, utazz le Kocsordra, személyesen és ott állj ki a tanárok mellett, akkor talán valamit visszanyerhetnél rég elvesztett hiteledből!
 
 Mint írtam, Hiller hallgatása nem volt meglepő. Annál inkább meglepett, hogy a cigányság emberjogi helyzetére oly kényes vezetői, mint amilyen Kolompár Orbán vagy Horváth Aladár, szintén lapulnak. Nem látják meg a helyzetben rejlő lehetőséget. Pedig ha kicsit is gondolkodnak, rájöhetnének, hogy némaságukkal sorstársaikkal tesznek rosszat. A kocsordiak és más, hasonló települések lakói, általában a „zemberek” ugyanis – bocsánat a szóért – szarnak a chartára mindaddig, míg azt látják, hogy környezetükben egész más problémák forognak fönn, mint amiről jogvédőink beszélnek. Nem fognak cizellált véleményt formálni a cigányokról egy-egy ilyen (és ennél súlyosabb) eset után, hogy Orsós Pistike és szülei szemét módon viselkedtek ugyan, de Rézműves Zolikáék nagyon aranyosak. Nem bizony, nem ilyen finnyásan válogatósak, hanem azt fogják mondani: szemét cigányok. Mind. Na ezt kerülhetnék el a cigányvezetők, ha nyomban elutaznának oda, maguk vonnák felelősségre az elkövetőket (nem büntetőjogilag), de legalább nevükben és helyettük is bocsánatot kérnének, ott kellene szónokolniuk, saját sorstársaik előtt, hogy ez így nem mehet tovább, hogy aki ilyet vagy ehhez hasonlót tesz, azt ők nem képviselik tovább stb. Egy ilyen gesztus ezerszer többet érne, mint száz, a kirekesztettségüket felpanaszló tömeggyűlés. Ez utóbbi ugyanis a nem cigányok közül is mindössze néhány ezer olyan embert érint meg, aki enélkül is, puszta rutinból mellettük áll, de az emberek millióit hidegen hagyja, vagy még inkább ellenük hangolja, mert felfogásuk, helyzetértékelésük köszönő viszonyban sincs a maguk tapasztalatával.
 
A nagy dolgok ugyanis nem a tömeggyűléseken dőlnek el, hanem otthon, a szomszédban, most pedig éppen Kocsordon.

38 komment

Címkék: oktatás közélet hiller istván tanárverés kolompár orbán kocsord

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr33683168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalmaegér 2008.09.26. 16:33:26

Szeretem ezt a bejegyzést.
Tetszett.

szalmaegér 2008.09.26. 16:34:07

Bameg, ráadásul első vagyok.
Bejött az élet!

misc · http://misc.blog.hu 2008.09.26. 16:42:18

már vártam, hogy valaki foglakozzon ezzel a hírrel..

Elszomorító, hogy ilyen megtörténik, de ez a kisebbik gond. A nagyobb probléma az, hogy mindez úgy történhet meg, hogy semmilyen visszhangja nincs. Nemcsak komolyabb médiareakciót nem generál az ügy, de a büntetőeljárás is elhal majd valahol. Elmarasztalják majd a tisztelt anyukát, esetleg pénzbírságot is kiszabnak, ami természetesen behajthatatlan, de ennyi. A leghamarabb egy év múlva megszülető ítéletnek semmilyen tényleges, a törvénysértőkre nézve káros következménye nem lesz, így nincs semmi, ami visszatartaná őket vagy környezetüket a hasonló stílusú fellépéstől. A pedagógus és az iskola helyzete pedig csak rosszabb lesz.

A legszomorúbb azonban az, hogy aki az ügy kapcsán kimondja a magától érthetődőt és felteszi a nyilvánvalóan adódó kérdéseket (mit keres egy 9 éves gyerek az első osztályban? vajon hány éves lehet a negyedikes bátyja? Mit dolgozhat a 23 éves fiatalember, ha bármikor képes berohanni az iskolába 9 éves kisöccse védelmében?), azt egy kisebbséget alkotó, de nagyhangú, domináns értelmiségi kör - teljes terminológiai képzavarral - "fasisztának", rasszistának, szélsőségesnek bélyegzi meg. Ezen, önmagát európainak, modernnek, felvilágosultnak és liberálisnak beállító gondolkodásmód szerint egy 21. századi demokráciában egyedül a politikailag korrekt, "részlegesen vak" világnézet fogadható el. Vannak bizonyos dolgokat, amiket egészen egyszerűen nem szabad észrevenni... még akkor sem, ha annyira nyilvánvaló, hogy szinte kiszúrja a szememet.

Mima 2008.09.26. 16:58:25

Bizony, pl. a MR. Kossuth cigányfélóráját készítő szerkesztőcsaj is foglalkozhatna a problémával. De persze sokkal pofásabb mindig azokat a témákat taglalni, amelyek büszkeségre adhatnak okot, vagy a nagy öntudatra ébresztést segítik elő. Az ilyen "apró" valóságot meg tudomásul sem veszik. Pedig micsoda ereje lenne, ha a búgóhangú kishölgy, amolyan néptanítói célzattal, szólna egy-két szót azokhoz a cigány társaihoz, akik tudatlanságban, elmaradottságban, nélkülözésben, iskolázatlanságban, munkanélküliségben tengetik a napjaikat, és a szemet szemért elvet gyakorolják, na meg az "én vagyok az erősebb, elveszem, ami nekem kell" elvét.

rock 2008.09.26. 17:00:41

meg is érdemlik a tanárok, némelyik olyan szemét a gyerekekkel hogy nemigaz. ha én szülő leszek és ilyen tanárokba fut a gyerekem akkor figyeljétek a híreket: lesz benne pár tanárverés!

Dr. MIkola István 2008.09.26. 17:07:25

Gratula Sasika !
Sajna ebben a mai kurvaországban, a becsületes tisztességes emberen kívűl mindendenkinek mindenhez joga van ...A nejem szintén pedagógus, az elmúlt két év alatt vagy öt kilót fogyott , már a pályamódositáson gondolkozik annyira
padlón van idegileg a jelenlegi oktatási helyzet miatt.
Annyit még mondanék róla, hogy 25 évi munkaviszony alatt többször VOLT kiváló pedagógus, (azért a nagybetű mert már valóban csak volt , az elmúlt évekbeli csodálatos oktatási miniszterek reformok, jogszabályok stb., kiölték belőle a tanítás szeretetét).

hat 2008.09.26. 17:08:02

Ugyan, ne hülyéskedjetek már, ilyen volt régen is, csak nem mondta be a TV:

adam01 2008.09.26. 17:09:06

rock!

ha ezt komolyan mondtad, gratulálok!
miért vernéd a tanárt?! gondolom u.olyan iskolázatlan bunkónak neveled majd, mint te vagy....

misc · http://misc.blog.hu 2008.09.26. 17:09:18

rock:

gondolkozz, miket írsz. Vannak rossz tanárok, de ezek nem egy kiadós verés hatására fogják jobban szeretni a gyerekeket, vagy érdekesebb órákat tartani, szóval az erőszak még az ő esetükben sem megoldás. Viszont az a pedagógus, akit most megvertek Kocsordon, az semmi rosszat nem tett. Mi az, hogy "ilyen tanárokba fut bele a gyereked?" Olyanba, aki elbeszélget vele, ha egész nap terrorizálja a nála 2-3 évvel fiatalabbakat?

Dr. MIkola István 2008.09.26. 17:10:44

Kedves Rock,

Nem tudom, te jártál már iskolában mostanában egyáltalán ? Tudod te mit meg nem engednek maguknak egyes 8-9 éves kölykök (ilyenek fogják maj a torkod elvágni 5-10 év múlva a hecc kedvéért) az emberforma szűlőkről nem is beszélve ..
Úgy , hogy remélem nem gondolod komolyan amit írtál ?

blu 2008.09.26. 17:11:39

Ki fogja a cigányokat tanítani, ápolni, a tüzet eloltani a telepen, ha ők mindenkit megvernek vagy meglincselnek?
Előbb-utóbb betelik a pohár és nem fog értük tenni semmit. Sajnos a segítő kézbe rendszeresen beleharapnak.

Teknős 2008.09.26. 17:29:05

Kedves Rock!

Bizony vannak szemét tanárok, Megvédheted tőlük a gyerekedet. Majd megvéded a szemét főnöktől, a szemét szomszédtól is...

Kövér Agár 2008.09.26. 17:33:07

Az is megérne egy posztot, hogyan működik az integráció Nyíregyházán, miután megszüntették a guszevi iskolát (köszönjük Mohácsi-klán). És miért kell 30 gyereknek elviselni a magatartás-zavaros, lenyugtatózott (úgyahogy) kölykök tombolását. De ilyen biztosan csak itt van.....

Alvarez 2008.09.26. 17:58:39

Sasika te tanár vagy és ellenzed azt, hogy a diákok laptopot kapjanak? Szégyelld magad.

pamutkígyó 2008.09.26. 18:16:15

hozassunk már ebből a kínai csodatápszerből egy pár mázsát és osszuk szét a dakoták között !írjuk rá, hogy felnőttek is ehetik.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.26. 18:31:35

Alvarez,
azt szégyellem, hogy rendre idehánysz.

Alvarez 2008.09.26. 18:47:39

Sasika, az olyan tanárokat, akik elvennék a tanulótól a laptopot ezzel elárulva a jövő generációjának az esélyeit, csak azért, mert azt a Gyurcsány mondta, na az ilyenfélét kell jól megverni.

Ember, aki dolgozik · http://zs32bq 2008.09.26. 18:54:35

Nagyon jó ez a poszt, gratula! Nejem is pedagógus (32 éve) - elszomorító, mi több, bicskanyitogató amit mesél erről a söpredékről, amit finoman "romáknak" neveznek!

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.09.26. 18:56:04

Alvarez: a laptopot az gyerekek többsége nem tanulásra használja. Lásd annka a kisfiúnak az esetét, aki egy alapítványtól kapott egy gépet, ami nem felelt meg neki, mert nem játszott le bizonyos játékot. Amihez erős gép kell... De pl. a nethez nem kell erős gép. Net, mint információ forrás. És a gyermekek, családok nagy százalékának netje sincsen.
Vannak iskolák, akiknek nagyon is jól jönnének ezek a digtális cuccok, amit még Magyar Bálint jelentett be. ÉS van néhány iskola, akik megkapták ezeket a digitális kütyüket, viszont nem használják, mert megrongálták, megrongálják őket. Így azok a hét minden napján, 24 órában el vannak zárva.

misc · http://misc.blog.hu 2008.09.26. 18:58:12

felfordul a gyomrom az ilyen szintű demagógiától, Alvarez. "elveszi a tanulótól a laptopot és elárulja a jövő generáció esélyeit".. ez tömény, ez undorító, hogyan vagy képes ilyet leírni?

WinG 2008.09.26. 18:59:16

Sasika, szerinted aki írni-olvasni nem tud, az mire használja a laptopot? Miért a laptop az első, amikor egyes iskolákban még angol wc sincs bevezetve? Nem érzed a kettő között iróniát?

Amúgy meg senkit se érdekel se Gyurcsány, se Orbán, ha valaki hülyeséget beszél, az független attól, hogy jobbos-e vagy balos.

WinG 2008.09.26. 19:04:16

Az előző kommentemet Alvareznek címeztem, bocsi.

Alvarez 2008.09.26. 19:05:45

BálnaUhr, az, hogy a laptopot mire használja a gyerek, a tanáron múlik. Ha a tanítás módszertenába beépül a számítógép, akkor kénytelen lesz használni. Ha érdekes, játékos feladatokat készítenek számítógépre, akkor örömmel fogja használni. Mindez csak hozzáállás és munka kérdése. Persze úgy nehéz, ha a tanár már az elején azzal érvel, hogy felesleges pénzkidobás az egész, vagy aztán elzárják a szekrénybe (annak idején az én ált. iskolámban is volt egy C64, de sose látta senki, mert az igazgató szintén elzárta a páncélszekrényébe).

hogymi 2008.09.26. 19:06:44

Valószínűleg én vagyok a hülye, de én úgy vettem észre, hogy egy a poszt nem a laptopról szól.
A másik lehetőség, hogy a kommentek nem a posztról szólnak, hanem személyeskedésről.

Alvarez 2008.09.26. 19:07:04

Sasika, SCUMM kollégád fog itt hányni, nem én.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.09.26. 19:10:48

Alvarez 2008.09.26. 19:05:45
Teljesen igazad van.

Alvarez 2008.09.26. 19:14:43

WinG, a gyerekek azért járnak iskolába, hogy megtanuljanak írni-olvasni, és ez 99%-ban sikerül is. A probléma az, hogy írni-olvasni ma már digitális formában is kell tudni, és igen nagy hátrányba kerül az, aki nem lesz képes rá. De ehhez eszközök kellenek, pl. laptop. Tudod többet ér az önéletrajzban a "számítógépes ismeret", mint az, hogy "angol WC volt az iskolámban". Persze ezzel nem azt mondom, hogy angol WC-re nincsen szükség, de nem vagy-vagy a kérdés.

Álmos 2008.09.26. 19:18:44

Ejnye-bejnye!
Lassan hozzátok a kuruc.info hangulatát...lesz nemulass!
Negyven éve voltam kölyök egy azóta már nem-bányász városban,ahol sok cigány élt.
A bányában nem sok dolgozott közülük,a gyermekeik a péróhoz legközelebb lévő iskolába jártak.
Egy-kettő néha -valamiért- átkerült a másik 3 iskola egyikébe,s ott úgy próbált viselkedni,ahogy ez a mai napig történhet.
DE AKKOR A TANÁROK RÖVID ÚTON ELINTÉZTÉK EZEKET AZ ÜGYEKET!
----------------------
Egészen serdülő koromig megszokottak voltak a cigány-magyar összecsapások,afféle bandaharcok...és akkor még mi voltunk a jobbak....
Elkerültem a városból régen,nem éltem negyven éve bűnöző cigányok közt,társaságban is csak a "krémmel" volt szerencsém összefutni,s ott sem ezekről az aggasztó dolgok kerültek szóba...de mondjátok meg:mi lesz/lehet itt,és ebből?
Valami nagyon el lett kúrva,mert a bűnöző - az bűnöző:és kész!
Meg kell büntetni,ki kell vonni a forgalomból.
Nem rehab,meg kényeztetés...meg ilyen-olyan jogok...az áldozatoknak nem voltak jogaik?
Élethez,vagyonhoz....

torró 2008.09.26. 19:19:41

Én nem értem ezt az egész baromságot ezekkel a mai szülőkkel/ szülőkkel!?/ Amikor mi jártunk iskolába naponta kaptunk vagy körmöst vagy valamilyen fenyítést, de azért mert rosszak voltunk! És otthon ezt nem lehetett elmondani mert a fater még rátett volna hogy biztos rendetlenkedtél. Az is igaz hogy akkor férfi tanítók voltak. És képzeljék senkinek se lett az életben semmi problémája mindenki tudott tovább tanulni és ma is megálljuk a helyünket senki nem lett hülyegyerek. És ma is azt mondom, ha nem terelik a gyereket és nem fegyelmezik lesz problémája bőven az életben.

Ralesk 2008.09.26. 19:23:43

[Alvarez 2008.09.26. 18:47:39]
Nem lehet elvenni, ami nincs. Az oktatásnak, főleg az alapoktatásnak egyáltalán nem kulcsfontosságú eszköze egy laptop. Egy mobilszámítógép luxuscikk, amit a mai magyar gazdaság nem engedhet meg magának, és a mai magyar viselkedés mellett pedig még akkor sem lenne értelme, ha volna rá pénz.

z 2008.09.26. 19:38:08

Cigányok , unalmas.
Szinte kínos írni erről ,hogy Mo-on van egy kisebbség ,ami nem akar beilleszkedni.
------
Alvarez a verekedő cigóknak 4 laptopot légyszi ,attól majd tuti beilleszkednek ,ha nem megy ,akkor még néhány laptop!
-----
Lenne megoldás : a börtönviselt állampolgárok veszítsék el szavazati jogukat ,aztán nem kéne a politikusoknak összefosniuk magukat ,ha nincs segély ,akkor nincs szavazat miatt...

Lujó 2008.09.26. 19:39:49

Nem tudom, lehetne-e arról beszélni, amiről a poszt szól: az oktatási miniszter cserbenhagyja a végeken dolgozó tanárokat. (Most épp ő, őket. Egyébként elég sok minisztériumunk van, és nem emlékszem, mikor állt ki egy miniszter a szakmában dolgozók mellett, de ez most mellékszál.)
17 Mrd tanácsadásra? A kolléganő Kocsárdon a dolgát tette, és megalázták, megint, sokadszor. Neki is jut majd egy tanácsadó legalább, aki lemegy Kocsárdra, és elmondja, hogyan kellene dolgoznia?

Tesla 2008.09.26. 19:44:21

Jól rémlik, hogy abból volt a balhé, hogy merte elültetni a srácot ? Ha igen akkor ez az ami igen szánalmas.
Alvarez te tényleg ilyen marha vagy ? Lefordítom, amit mondasz: azért lettél ilyen sérült mert a dirid elzárta a c64 et és nem játszhattál a wizzard of gloryval.
Nem tűnt fel jóember hogy abszolút nem erről szólt a bejegyzés, hanem a tanárok szarba vevéséről(veréséről).

szalmaegér 2008.09.26. 19:45:29

Én speciel örülök a laptopnak.
Van két fiam, megmenekül a sajátom, mert egyik a pc-t nyúzza, másik az én gépemet.
Jut eszembe, idén nyáron elmentünk egy remek gyerekbarát panzióba Baranyába, (csiribiri.hu, ajánlom őket) ahol a mi fiaink a helyi cigánygyerekekkel jártak a faluvégi kis folyóba fürdeni.
A gyerekberátság addig jutott, hogy a srácok eljöttek hozzánk, -3 fiú, 1 lány- és beszélgetni kezdtünk.
Kicsi emberek, kedvesek, stb., ám meglepő módon a 8. osztályos fiú sem tudott olvasni. Bazmeg!
Laptop? Na ne hülyéskedjetek már!
Egy hét és pia lesz belőle.

Tesla 2008.09.26. 19:50:23

Amúgy ki az a Hiller?

1. Beszélni nem tud
2. Azt sem hiszem el, amit kérdez következtetés finoman fogalmazva rongy
3. Mikor tanított ő egyetlen percet is ? Kb mint Kóka doktor gyógyított ugyan már
4. PDSZSZ hol van ilyenkor? vagy bármilyen érdekképviselet

z 2008.09.26. 20:00:32

Itt inkább nem is Hillernek lenne dolga ,hanem Drazsénak. Az igazságügyi és rendészeti miniszter miért nem szólal meg?
Direkt nem akarnak rendet csinálni ...

king_aranarth · http://kingaranarth.blog.hu 2008.09.26. 20:32:29

Sasika, nagyon rendben van a posztod. A tanárok kiszolgáltatottak, a "miniszterük" meg tojik rájuk. A cigányoknak viszont nem kell beilleszkedniük, mert szép lassan ők lesznek többségben - az iskolákban már most félelemben tartják a többi diákot. Persze tisztelet a kivételnek (aki a legnagyobb vesztese az egész cigánykérdésnek), de ahogy Sasika is mondta, nem ez alapján ítél az ember, hanem a negítv tapasztalatok alapján, mert az érinti közvetlenül!
És még egy fontos dolog! Alvarez, Te hülye vagy.

WinG 2008.09.26. 20:46:50

Alvarez:
"WinG, a gyerekek azért járnak iskolába, hogy megtanuljanak írni-olvasni, és ez 99%-ban sikerül is."

A gyerekek többsége funkcionális analfabéta az általános iskola elvégzése után is, az utóbbi évek felmérései ezt igazolták. A laptop nem fog segíteni egy olyan családnak, ahol a gyerekek szinte éheznek, nincs pénz fűtésre, villanyra stb. Az lesz az első, hogy eladják.
süti beállítások módosítása