babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Szlovák csodák

2008.10.27. 10:35 sasika61

 

 Tegnap az egész napot Szlovákiában töltöttük a gyerekekkel és egy baráti házaspárral, meg akartunk mutatni a kisebbeknek is néhány nevezetességet, a betléri kastélyt, Krasznahorka várát.
Én májusban voltam utoljára, de akkor csak egy sörre ugrottunk át Párkányba Esztergomból, komolyan vehető tapasztalatokat nemigen szerezhettünk, s ehhez talán az egy nap is kevés volt. Így tehát nem állíthatom, hogy élményeim általánosíthatók, mégis, talán nem egészen érdektelenek.
 
 Kezdjük a legendával. Eszerint Szlovákia a térség mintaállama gazdaságát tekintve, amelynek egy főre eső GDP-je nagyobb, mint hazánké. Látszik-e ebből valami a Felvidék déli részén? Szinte semmi. Bánrévétől Betlérig, Rozsnyótól Krasznahorkáig a települések semmivel sem különböznek a magyar oldal falvaitól. Tisztes szegénység, néhol, egy-egy hivalkodó épületnél az ízléssel nem társuló jólét nyomai, a járókelők jelentős része vagy templomba sietett (vasárnap volt), vagy eleve gyakran ődöng céltalanul az utcán (cigányok). Tornaalja külső képe tehát semmi lényeges különbséget nem mutat Borsodnádasdhoz vagy Járdánházához képest. Lehet, hogy Nyugat-Szlovákiában kedvezőbb a kép, lehet, hogy a déli részek magyarlakta területei kevesebb forráshoz jutnak, tény azonban, hogy a szlovák gazdasági csoda itt nem érezhető.
Lehet, hogy nincs is? Vagy nem úgy van?
 
 Ezt a gyanút alátámaszthatják a szlovák árak is. Csaknem 10 forintért vettünk egy koronát. Még itthon megtankoltunk, de kíváncsiságból rápillantottam az út menti benzinkutak áraira. A legolcsóbb benzin is 34 koronába került, de 40 fölött is volt bizonyos fajta. Ez magasabb, mint a jelenlegi magyar benzinár. A szlovák árszint egyébként is egyre nagyobb tempóban zárkózik fel a magyarhoz: a betléri kastélyba való belépés felnőtteknek 130, gyerekeknek 70 korona, ötünknek így a puszta belépő 470 koronába került, vagyis majdnem ötezer forintba. Más példa. Rozsnyó nem mondható világvárosnak. A főtér közelében találtunk nyitva tartó vendéglőt, gyerek és felnőtt adagokat ettünk, szlovák tucat termékeket („specialitások”), a számla végösszege meghaladta a 10 ezer forintot (egy sör is volt benne – állott, savanyú lóhúgy). Krasznahorkán a várbejárat melletti fabódéban ittam egy kávét (ez viszont kiváló volt) 20 koronáért! Ezért állóhely, műanyagpohár, fapálcika is dukált. Összességében tehát úgy tűnt, pusztán a szlovák árak már messze nem annyira vonzóak, mint néhány évvel ezelőtt.
 
 Szintén legenda az erősödő magyarellenesség. A nagypolitika szintjén nyilván tagadhatatlan ez a mentalitás, a köznépben viszont mi semmilyen nyomát nem tapasztaltuk. A betléri idegenvezető szóhasználatán, kiejtésén érezhető volt, hogy nem magyar anyanyelvű, mégis végtelenül kedves, humoros asszonyság volt, élvezet volt hallgatni.(Érdekességként jegyzem meg, hogy különválasztják a szlovák és külön a magyar nyelvű idegenvezetést kívánó csoportokat: mi még a kastély felénél jártunk, amikor a szlovák csoport már távozott. Barátom kajánul jegyezte meg: ebben a kastélyban nyilván nem tudtak oly sokat mondani számukra a szlovák történelemről, hisz mennyire érdekelhetik őket az Andrássyak, Deák stb.)
 
 A rozsnyói étterem pincérei még annyira sem tudtak magyarul, mint idegenvezetőnk. Viszont az étlap háromnyelvű leírást tartalmazott a fogásokról (természetesen magyarul is), kitüntető figyelmességgel bántak velünk, igyekeztek segíteni különféle keveréknyelven az ételek kiválasztásánál, úgy rendezték át (kérés nélkül) az asztalokat, hogy mindkét család elférjen, kedvesek voltak, mosolyogtak, s egyáltalán nem úgy tűnt, hogy utálkoznak, mert magyarok vagyunk. Pedig magyar szót hallhattak eleget, a társaságban összesen három 9-10 év körüli kislány volt: amit ezek összecsiripeltek, attól Slota megbolondult volna. Itt viszont úgy látszott: a piac törvényei felülírták az esetleges ellenérzéseket.
 
 Igazából egy bosszantó élményünk volt mindössze. A közlekedési morál. Feleségem eleve szabálytartó minden körülmények között (nekem nincs jogsim), pláne külföldön és pláne Szlovákiában. Így aztán mindvégig a megengedett határ alatt tartotta sebességünket. Nem így a szlovák (rendszámú) autósok. Sorra előztek meg a sebességkorlátokat 20-50 km-rel átlépők, idióta száguldozók, záróvonalnál előzők: tisztára otthon éreztem magam. Lehet, hogy csak a rendszámuk volt szlovák?
 
Végezetül néhány kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A betléri Andrássy-kastély

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kastély parkja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A krasznahorkai vár

9 komment

Címkék: utazás szlovákia

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr81733949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madzag 2008.10.27. 11:50:49

Jó napot tanár Úr! :) Csak megjegyzem, hogy baráti társaságunkkal mi is évente jártunk "át" a határhoz közeli Radzovce nevű is falutól nem messze található volt komenista pártüdölőbe.. :) Szocreál viszonyok valóban, (`80-as évek itthon) de nagyon olcsó volt. 2 éjszaka szállás, reggeli, ebéd, vacsora két fő részére:12e Ft. (a két embernek).. !!!! Azért mondom hogy volt, mert azóta kissé felmentek az árak. Most csak a szállás kerül annyiba per kopf.
Kissé elszaladt velük a ló. Azok a gazdasági folyamatok inkább a fejlettebb nyugati országrészben fejtik ki hatásukat. Mint ahogyan nálunk is. Ráadásul szerintem hamarosan oda is begyűrűzik a válság. Manapság Szlovákia az egyik legnagyobb autógyártó ország. Rengeteg beszállítóval stb.

_Anand 2008.10.27. 14:47:07

Szép helyeken jártatok, tetszenek a képek.
Annak idején egyszer volt szerencsém "Cseszkóban" járni, élmény volt. Először is ugye külföldre kijutni akkoriban élmény volt, másodszor még a csóró magyar számára is frankón megengedhető volt egy kiadós ebéd vagy akár egy komplett öltözék ruha megvásárlása is odakint. Ugyanez ma...
Mindenesetre alaposan elhúztak mellettünk, valamit jobban csinálnak, mint mi. Vagy nem is? :)

madzag 2008.10.28. 09:23:19

Szia Tanár Úr! Igen, én itt. :) Szoktam olvasgatni.. :) de ha baj, már el is húztam... :D

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 10:28:12

Madzag,
ne hülyéskedj már! Örülök neked.

Bilux67 2008.10.28. 17:05:27

A gazdasági mutatók az egy dolog.
Az életminőség egy másik.
Ha semmire nem elég a fizetésem, akkor baromira örülök, hogy jól megy az országnak.
Bezzeg nálunk a sok szegény ember csak tülekszik a plázákban, a többségében néhány éves kocsik meg mozdulni sem tudnak egymástól.
Lehet hogy hitelből, de ott van a seggük alatt a kocsi, a lakás, tehát ember módra lehet élni akkor is, ha adóssága van az embernek.

madzag 2008.10.28. 17:18:04

csak vicceltem.... :)

Corry 2008.10.28. 20:37:10

A szlovák rendszámú terepjárók és béemvék nomeg mergák itthon sem tartják be a sebességkorlátozásokat :-)))))

Egyébként meg maximálisan egyetértek Bilux67-el. Volt a TV2 naplójában azt hiszem olyan ürge aki a mittudoménmilyen segélyből lízingelt új kocsit. Hja kérem ha nekünk (magyar állam) erre futja...

Péntek Emil · http://oregemil 2008.12.01. 13:26:34

Üdv .Először is szépek a képek.
A Görögöknél miután bevezették az EURÓt majd duplájára emelkedett a szolgáltatások ára.Itt is úgy lesz.És ezt nem csak a külföldiek veszik igénybe.
A nemzeti jövedelem javát az autógyártás adja ami a mai világban (és egy darabig) nem tőzsde vezető, tehát ne irigyeljük őket. Úgy emlékszem a románok egy fillér tartozás nélkül váltottak rendszert. Aki ott járt láthatja az adósság hiányának árát.(csak le kell menni a fő útról)Temesvártól délre még onnan se.
Meg még egy "problémát" látok .Azok a Szlovákok akik itt dolgoznak jan. 1.től EUR-ban kapják a fizut vagy a leócsárolt forintban?
süti beállítások módosítása