babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A megtalált közellenség

2008.10.28. 16:17 sasika61

 

 Most aztán örülhetnek mindazok, akik eddig is abban látták az ország bajainak forrását, hogy itten kérem szégyenszemre nem húztak karóba naponta egy közalkalmazottat. Végre eljött az ő idejük: a kormány maga mutatott ránk, hogy igenis mi vagyunk a hibásak, mi: tanárok, orvosok, köztisztviselők. Mindez persze nem úgy történt, hogy a miniszterelnök felállt a parlamentben és világgá harsogta: idefigyeljetek ti naplopók, csalók, túlköltekezők, miattatok van csődben (pardon: csődközelben) az ország, mostantól kezdve szívni fogtok ám, mint a nagy Northon-szivattyú! Ó, nem, ennek nyílt kimondásához kellene némi bátorság. Az a javaslat azonban, amit sokak megelégedésére beterjesztett, hogy felfüggeszti / visszavonja a 13. havi bért, és egyébként is coki, mégis ezt sugallja: aki hibázott, az fizet, mivel főleg mi fizetünk, ebből következik, hogy mi hibáztunk.
 
A miniszterelnöki javaslat vesztesei ugyanis nem a nyugdíjasok, ez csak része a kommunikációs trükknek. Az átlagnyugdíj ugyanis 81 ezer forint körül van, vagyis a többség semmit nem veszít, s az afölöttiek is megkapnak nyugdíjukból 80 ezret. Nekik tehát továbbra is 13 hónapból áll az év. Szemükben Gyurcsány egyenesen úgy tűnhet, mint aki a gonosz IMF ellenére megvédelmezi őket, amíg csak lehet.
 
 Az igazi vesztesek mi vagyunk. De hogy a négerlármával ujjongók örömét kissé megkeserítsem, el kell oszlatnom néhány tévhitet. A közvélemény nagy tömegei hiszik azt (közgazdászok, publicisták rásegítésével), hogy a 2002-es 50%-os közalkalmazotti béremelés a fő oka az állami túlköltekezésnek. Való igaz, hogy ez így, ilyen formában nem volt más, mint szavazatvásárlás (akárcsak a 13. havi nyugdíj).Ez azonban csak akkor s talán még egy-két évig volt igaz. Mára mindez legendává vált. Azóta ugyanis a választási év kivételével lényegében nem volt béremelés. Ha kiszámoljuk, hogy az emelés felét eleve visszakapta az állam adók és járulékok formájában, volt továbbá 10%-os kötelező óraszám-növekedés a tanári pályákon, s mindehhez hozzávesszük az áremelkedések hatását, akkor az a nagy igazság jön ki, hogy semmivel sem vagyunk jobb pozícióban, mint 2002 ősze előtt. Nehéz ezt tudomásul venni mindazoknak, akik a közalkalmazottak vérét kívánják, de fájdalom: tények apró elefántjai megkerülhetetlenek.
 
 Szintén legenda, hogy a 13. havi bért és a 13. havi nyugdíjat egy kalap alá lehet venni. Nem lehet. Az első eredetileg valószínűleg azt kompenzálta már a 90-es évek elejétől, hogy szemben más, gazdasági szervezetekkel, a közszférában általában nincs mód jutalmazásra (mint ahogy nem tudjuk az adónkból leírni a fűtés- és telefonszámlát, gépkocsi-használatot, szakkönyveket, üdítőt, Túró Rudit stb.) Ellenben a 13. havi nyugdíj - mint ahogy már említettem - echte szavazatvásárlás volt akkor is, mostani átalakítása is. S mielőtt bárki valamilyen horribilis számként képzelné el a 13. havi fizetés összegét, megnyugtatok mindenkit: nekem nettóban ez kb. 80 ezer forint volt – 25 évnyi tanítás után (ez a juttatás ugyanis nem vonatkozik a pótlékokra, túlórákra stb.)
 
 Ha ez kell a csőd elkerüléséhez, legyen. Ne mondja rám senki, hogy koszos nyolcvanezerért hagytam csődbe menni hazámat (milyen kár, hogy mások nem így gondolkodnak, pl. akik ugyanennyiért 2 - kettő! - órát dolgoztak a kormanyszovivo.hu oldalon, vagy akik a megrendelést adták nekik).
 
 Hazudnék akkor is, ha azt mondanám, hogy 80 ezer híján összeomlik majd a családi költségvetés. Nem, én ugyanis nem vagyok Veres János, pontosan tudom, mire futja és mire nem. Ráadásul a családom akkor is engem választ, ha megszorítások jönnek.
Én ezt az illetékeseknek nem ígérhetem.

230 komment · 1 trackback

Címkék: közélet nyugdíjasok válság közalkalmazottak 13. havi juttatások

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr64736813

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cseppben a tenger 2008.10.28. 18:37:05

Mentsük meg Magyarországot! Folytatódik a bohóckodás Abszurdisztánban. Azt ugye senki sem veszi komolyan, hogy újabb hitelfelvétellel bármi megoldódhatna? Az csupán kitolja a következményeket későbbre, melyek így még súlyosabbak lesznek.Tragikomédia…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamikaze boci · http://www.egermuzeum.hu 2008.10.28. 16:34:17

Sasika, te is a vízfej része vagy? Akkor ne pityeregj, örülj, hogy a produktív 1-2 millió eltart.

Dr Kangörény 2008.10.28. 16:37:39

Sasika, légyszíves a közszférában dolgozók számát is közöld! Aztán nézd meg a statisztikákat arról, hogy mennyi az átlagkereset a közsszférában! A kettő szorozd meg és közöld a végeredményt!

Ami az 50%-os béremelés eltűnését érintő számításokat illeti: az emelés jelentős részének az állam zsebébe vándorlása igaz, de a példában nem releváns adat. Ugyanis ha nekem emelnék ennyivel a béremet (nem emelik), annak a nagy része szintén az államnak megy. Az áremelkedések hatása pedig szintén mindenkit sújt.

A közszférában szintén le lehet írni a telefont, gépkocsit, szakkönyveket, túrórudit. Csak ezt nem te és nem én teszem meg, hanem maga a gazdálkodó szervezet.

A 13. havi nyugdíj teljesen egyértelműen szavazatvásárlás volt.

Mellékesen kérdezem, hogy mi lenne a jobb, ha nem kapod a 13. havi fizetést, vagy ha elbocsájtanak? Kérdezz meg erről valakit, mondjuk akit most elküldtek az audi gyárból!

2008.10.28. 16:42:43

"(mint ahogy nem tudjuk az adónkból leírni a fűtés- és telefonszámlát, gépkocsi-használatot, szakkönyveket, üdítőt, Túró Rudit stb.)"
Légy erős és felejts el Te is egy tévképet: más sem tudja.

Mármér? 2008.10.28. 16:44:48

Nyilván szar dolog egy 8%-os jövedelemcsökkenés. De bakker, TE az ÉN adómból élsz, és nyújtod kétes minőségű szolgálataid. De tegyük fel, hogy te vagy a hivatásod koronázatlan királya, és te nem tehetsz róla, hogy az iskolákból az elmúlt években kikerült fiatalok nagy része funkcionális analfabéta. Akkor is baromi SOKAN vagytok közalkalmazottak/köztisztviselők, és legalábbis a hivatali rész baromi kis hatékonysággal végzi munkáját.

Igazad van, nem tudsz leírni ezt-azt költségként. Viszont én meg nem kapok utazási kedvezményt, kajajegyet, ruhapénzt, két hónap szabadságot (pláne épp nem nyáron) stb.

Mindez persze nem érinti azt, hogy a nyugdíjakon sokkal többet kellene vágni. Röhej, hogy valaki annyit kapjon nyugdíjként, mint az utolsó nettó fizetése volt (amiért még megdolgozott). És az is röhej, hogy az egész ország költségvetésének kb. ötöde megy el csak a nyugdíjakra.

Skeptical 2008.10.28. 16:50:12

kamikaze tehen: a te gyerekedet ki tanitja? milyen produktiv egy-ketmillio, csak a versenyszfera szamit? aki naponta 50-60 diakba veri bele a tudast az nem teremt erteket? ha fizetos lenne az oktatas egybol mas lenne a helyzet? annyira szanalmas ez a szemellenzos "piaci" gondolkodas, ami valojaban szimplan butasag csak..

Makumba 2008.10.28. 16:50:13

Tény, hogy sokan dolgoznak a közszférában, kedvencem a minisztériumi viráglocsoló kislány volt, aki mindenkinek a virágját meglocsolta heti egyszer, és ezért pénzt és állást kapott. Ennek ellenére szerintem a produktív 1-2 millió akkor pofázzon, ha megteremti azokat a munkahelyeket, amelyek az elbocsátott közalkalmazottakat és köztisztviselőket felszívják. Mert amíg csak magadnak kaparsz, addig kurta is maradsz...

Mert ugye a produktívak zöme olyan, mint az az önmagát produktívnak képzelő taxis, aki egyszer felvett, és azon háborgott, hogy emelik a gázárakat - és most figyelj! -, s ezért ő kénytelen plusz hat főt papíron bejelenteni a lakásába, hogy megkapja a vízfejtől a kompenzációt! Mert ugye azt azért Ti is kiszopogatjátok? Gratulálok, produktívak! Tiétek a jövő!

Voyager 2008.10.28. 16:50:33

kedves Sasi!

gondolatmeneted egyrészről érthető másrészről ne állítsuk be úgy hogy csak és kizárólag rólatok közférásokról lesz lenyúzva ez a bőr.

Szerinted hány magáncég válik meg az alkalmazottaitól? hány nem ad fizetésemelést, sem bónuszt sem jutalmat sem semmit a válság miatt??

szóval nehogymár úgy legyen beállítva hogy ennek csak ti isszátok a levét és a tőletek elvont jövedelem árán oldjuk meg a válságot... ez nagyonis el lesz vonva mindenkitől!! (szép magyarsággal)

Dr Kangörény 2008.10.28. 16:51:44

Segítek: közsszférában dolgozók száma (2007) 748.600 fő. Átlagkereset: 209.700/ hó (bruttó) (forrás:KSH)
A szorzat szép nagy összeg. Az érintetteknek tényleg szar ügy.

Roth Mano 2008.10.28. 16:52:18

Marmeer is fizessunk tanarokat, orvosokat, birokat, meg rendoroket? A tiszta paraszti tarsadalom az idealis (a la Pol Pot).

Mármér? 2008.10.28. 16:54:34

Skeptical: Azért fekszenek keresztbe a fizetős oktatásnak, mert akkor a diák a pénzéért minőséget is követelhet. Fizetős egyetemen kicsit cikisebb, ha az előadó nem jelenik meg az óráján.

Makumba: Én sajnos balek vagyok. Versenyszférában, ámde az összes közteher befizetésével.

A munkahelyek megteremtése nem az én dolgom. Kicsit kádárista szemlélet, hogy az összes munkanélkülit az állam foglalkoztassa, házon belüli munkanélküliként. Szükség van ennyi aktakukacra adott munkához? Nincsen. Akkor kirúgni. Az majd az ő egyéni gondjuk legyen, hogy kapálni mennek, házaló ügynöknek, vagy a kocsisorra.

Mária 2008.10.28. 16:54:59

Sasika, az igazi vesztesek mi vagyunk, mindannyian.

Akik olyan országban élnek, ahol szavazatot lehet venni egy tányér pörkölttel, ahol olyan vezetők vannak, akik minden jogállamban köztörvényesnek minősülnéneek, ahol olyan rendőrség, bíróság működik, aminek minden fontosabb, mint a valódi bűnözők felelősségre vonása, ahol olyan sarcok vannak, amiket becsületes ember nem tud kifizetni, ahol emberek százezreit lehet nyomorban tartani a koruk, nemük, vagy éppen a bőrszínük alapján...

És ahol olyan birkák vannak, hogy a különböző csoportok észre sem veszik, amikor a szalámipolitika jegyében egymásnak uszítják őket...

Voltak már itt bűnbakok a zsidók, a kulákok, a zsírosparasztok, a géemkázók, a fusizók, a lázítók, a rendszerellenesek, az orvosok, a vállalkozók, a nemtudomkik... most éppen a közszolgák vannak soron.

Tiltakozzatok az ellen, hogy perpillanat ti lettetek beállítva, mint a nép ellenségei, akik miatt anyagi végveszélybe sodródik a haza...

Muad'Dib 2008.10.28. 16:55:15

Mégis mi a faszról beszétek? Miért nyomorultak ti kiből éltek? Bankárok ,üzletemberek, stb. Ti meg az én pénzemből amit beviszek a bankba, amiből vásárolok. Mi a qrva nénikétekért érzitek úgy, hogy egy tanár kevesebb szolgáltatást nyújt, mint ti.
És mindezt úgy kérdezem, hogy nem vagyok tanár, hanem kőkemény üzleti szférában dolgozom (igaz műszaki emberként). De az ilyen gyomorforgató faszoktól kinyílik a bicska a zsebemben.

Ez kicsit erős lett, dehát nem óhajtok senkinek megfelelni. Kinek nem ingje, ne szóljon vissza

Mármér? 2008.10.28. 16:58:10

Kangörény: Arról se feledkezzünk meg, hogy vajon a kevésbé bizonytalan közszférában mitől magasabb az átlagbér, mint a versenyszférában, ahol bármelyik nap kirúghatnak. (És ezt ne akarjátok kizárólag a minimálbérre bejelentett alkalmazottakra kenni.)

Roth Mano: Az orvosok, bírók és rendőrök jövedelmük döntő részét úgyis borítékban kapják, nem a folyószámlájukra....

Dr Kangörény 2008.10.28. 16:59:51

Mármér a nyugdíjakról fogalmad sincs, ugye? Jó kis bonyolult számítás, de már jó ideje az 1988-tól elért jövedelem alapján számítják, kicsit felszorozzák, kicsit csökkentik (valorizáció, degresszió), nettósítják, az elért szolgálati idő alapján veszik x %-át, de semmi esetre sem az utolsó nettót adják. Ha így lenne, a nyugdíjbiztosítónál nem kéne annyi hivatalnok.

Makumba, mindjárt megsajnálom azokat, kiknek kamu állásuk van és csak azért kapják a havi bruttó 200 átlagot, mert a versenyszféra nem szívja fel őket.

Bassza meg, a versenyszférából kirúgott embereket nem szívja fel a közszféra, mennek munkanélküli segélyre!
Egy csalót pedig ne hozz fel példaként, mert az semmit nem bizonyít, hogy egy taxis úgy vesz igénybe valamilyen kedvezményt, hogy nem jár neki. Én ismerek olyan köztisztviselőt, aki szintén csal a gázár-támogatásnál.

Cook kapitány 2008.10.28. 17:01:38

Mondjuk, hogy igazad van. Akkor honnan vegyünk el?

A magáncégeknél dolgozóktól azért nem lehet elvenni a 13. havi bért, mert nekik nincs. Sosem volt. Nem is lesz.

Sőt, - a legendák ellenére - a legtöbb helyen nincs év végi prémium sem. Valamint 2 hónapos nyári szabi sincs (OK, ez nem minden közalkalmazottnál van), de van helyette napi 10-12 óra munka. És bizony az adót nekik is meg kell fizetni, ami ráadásul nettó állami bevétel, nem az állam egyik zsebéből a másikba tett pénz.

Továbbra is áll a kérdés, kitől lehet/kell elvenni?

guest 2008.10.28. 17:02:03

látom, ismét sikeresen bevetették az egymás ellen hergelés taktikáját
szomorú

szégyelljétek magatokat, hozzászólók (akinek nem inge...)

Konegafi (törölt) 2008.10.28. 17:04:36

Nna, itt is szépen visszaköszön, milyen sok demagóg mesét hisz még el mindig Gyurcsánytól a közalkalmazottakról a sok élősködő vállalkozó (gyakoraltilag mo-i vállakozó = adócsaló).

Nem baj emberek, majd nem lesz "hazavisszük" a melót, meg otthoni zh meg vizsgajavítás, meg még otthon előkészítem az órát, meg otthon átnézem a diplomatervet, félévi feladatot stb. konzultációra. Nem, az lesz, amire van 8 óránk bent - ja, bocs, évek alatt a mi létszámunk nőtt 20-30%-ot, a hallgatóké meg 400-500%-ot (pedig ez mérnökképzés). Majd akire jut idő, arra jut, akire meg nem, az ÍJ. Majd megy tanulni a "vállalkozó" :D urakhoz adócsalást :)P

Dr Kangörény 2008.10.28. 17:04:39

Miért magasabb? Fingom sincs. Mi köze ennek ahhoz a szép szorzathoz, amit leírtam? A közsszféra a versenyszférában megtermelt jövedelmekből él.
Ez így teljesen természetes, ezzel épelméjű embernek nincs semmi baja.
A baj ott van, hogy a jövedelem megtermelője kevesebbet keres, mint az eltartott.
Itt lehet persze anyázni, hogy a tanár, orvos, rendőr mennyire fontos (tényleg az), de azért az elég furcsa, hogy aki megtermeli a pénzt, annak kevesebb jut, mint annak, akit eltartanak belőle.

kamikaze boci · http://www.egermuzeum.hu 2008.10.28. 17:05:43

@Skeptical @rothmano
Ezzel kár jönnöd, jól látom, hogy miért kap pénzt a feleségem, a barátaim, a közalkalmazottak.
A lényeg nem az, hogy a jó minőségben elvégzett munkáért mennyi járna (hehe, minőség), hanem az hogy az a munka, amit végeznek, mennyit ér relative, a lehetőségekhez képest.

Ez nem egy mese, terülj-terülj asztalkámmal, amiről mindenki annyit vehet, amennyit jogosnak tartana, meg még marad a későn érkezőknek is, valaki mindig megfizeti a ti 13. havitokat, esetleg fel lehet zabálni a jövőt.

Yossi 2008.10.28. 17:09:20

Mármér?
"Akkor is baromi SOKAN vagytok közalkalmazottak/köztisztviselők, és legalábbis a hivatali rész baromi kis hatékonysággal végzi munkáját."
azért a piaci szférában is tudok minőséget. banki körömreszelő alkalmazottak....
másrészt meg a haverokat kell kirúgni.
a kangörény által írt bruttó átlagban benne miniszter, tanácsadó, államtitkár...
megnézném mit csinálna a sok nagyszájú ha a közszolgák (orvosok, tanárok, stb.) csak egy napra is sztrájkolnának.
okoskák....

kamikaze boci · http://www.egermuzeum.hu 2008.10.28. 17:10:07

Ja, a párom tanár, jól jön(ne) az a 13. havi, mielőtt megkérdőjeleznéd az indítékaimat.

Cook kapitány 2008.10.28. 17:12:08

"de azért az elég furcsa, hogy aki megtermeli a pénzt, annak kevesebb jut, mint annak, akit eltartanak belőle."

Egyrészt nem szép kifejezés ám az az eltartanak, mondjuk inkébb azt, hogy fizetnek. Ők is dolgoznak ugye, és azért fizetést kapnak, nem eltartottak.

Egyébként meg nem furcsa, tiszta piac. Ha egy munkát kevesebb pénzért is elvégeznek, akkor miért fizessen akár az állam, akár egy magáncég többet (tudom, ez egyszerűsítés).
A lehetőség mindenkinek adott, ha nem tetszik az a "szféra" ahol dolgozik lehet új állást keresni.

Béla 2008.10.28. 17:12:39

"örülj, hogy a produktív 1-2 millió eltart"

Kapj a fejedhez: a tanár, az orvos, stb nagyon is "produktív". Hasznos, sőt, pótolhatatlan dologgal foglalkoznak, de ezt a tevékenységet a modern társadalom közösen, közpénzből fizeti. Csak ezt a termelést nem szokás észrevenni, "természetes" az, hogy iskola van, kórház van. Te meg jössz a produktivitással.

gidabiga 2008.10.28. 17:12:42

ezen el lehet vitatkozni, hogy kitől lehet elvenni,
de esetleg a segélyezést nem kellett volna felülvizsgálni?
oda sem kevés pénz megy el.
ha szívni kell, akkor szívjon mindenki.
az nem fair, hogy megint csak az a réteg, amelyiknek jó része nem a baloldalra szavaz.
szerintem.

Merenge 2008.10.28. 17:13:02

Na ez a szép, mikor a kisemberek egymást szidják, irigylik,támadják, közben mindenkinek O a fizetése.

209700x748600x13=
2040.758.460.000 Ft

Akkor kb. 2000 Mrd forint évente, ~156 Mrd a 13. havi.

Szerintem inkább ki kell rúgni a sok passziánszozó minisztériumi dolgozót, önkormányzati ügyNEMintézőt, viráglocsolót, portásnénit. De nem a valóban min. 8 órában hasznos munkát végző tanárt, orvost stb.

Aki AFÁ-s az tud elszámolni dolgokat, aki pl. EVA-s az nem.

Mindenki azt gondolja, hogy Ő nagyon fontos és hasznos munkát végez, maximális odaadással. Gondoljuk ezt át.
Lehet hogy nem BMW-n jársz haza, hanem BKV-n, de hidd el a versenyszférás emberkék sokszor 12-14 órát dolgoznak (sokan sokszor nem), mikor tudja élvezni a BMW-t?

Nem irigykedni kellene egymásra, hanem flexibilisen menni az újabb lehetőségek felé, nem egy helyen dolgozni 25 évig, hanem sztrájkolni, érdekérvényesíteni.

A kormánynak pedig adóamnesztiát és adócsökkentést kellene végrehajtania.

Érdekes, érthető, értelmes riport, nagyon buta és értelmetlen ostoba (átlagember) kérdésekkel:
index.hu/gazdasag/magyar/alb081027/

Olvassátok és aztán nézzétek meg ezt:

video.google.com/videoplay?docid=6132500997336473908&hl=en-CA

Na ez aztán még érdekesebb!!!

Degreen 2008.10.28. 17:13:37

Cook kapitány
honna kell elvenni?
a segíjekbű........

Manyizga (törölt) 2008.10.28. 17:16:30

Ha jól értem az a baj, hogy a munkáltató (az állam) teljesen jogosan, azt mondta, hogy bocsi, de a gazdasági helyzet miatt:

1, nem lesz fizetésemelés
2, nem lesz prémium (13. havi)
3, bizonyos kollégáknak (nyugdíjasok) pedig fizetéscsökkenés is lesz

Kedves közszférában dolgozók: welcome to the real world! :) A versenyszférában ez a normális. Akinek nem tetszik, az mehet más munkáltatóhoz...

Degreen 2008.10.28. 17:16:59

Merenge
a közszolgák közül is sokan dolgoznak 10-12 órát. bent vannak éjszaka, hétvégén.
ja, és túlóra az nincs....
sokan olyanról beszélnek, amiről semmit se tudnak.
ha meg a közszolgáknak annyira jó, akkor miért nem tülekednek a munkahelyekért?

lejterjakab 2008.10.28. 17:17:21

a nyuggerekre szerintem nem a költségvetés ötöde megy el, hanem a harmada. Mármint ha ideveszük a rájuk költött eü kiadásokat, utazási kompenzációkat (MÁV-nak Volánnak) stb. Egyértelmű, hogy innen lehet elvenni a pénzt, de a 3,5 millió nyugdíjas sokkal inkább kormánybuktató tényező, mint a 800ezernyi közszolga. Ezért is ragaszkodik hozzájuk Gyurcsány.

Amúgy röhej, hogy ebben az országban minden egyes dolgozó ember a bruttó fizetésének 20%-a megy el a mai nyugdíjasokra, és csak 8,5 a sajátjára.

biloka 2008.10.28. 17:18:32

Köztisztviselőként 16 év munkaviszonnyal középfokú végzettséggel a nettom 78000 Ft.
Főnőkeim fenyegetnek ha nem dolgozzol jól -ez náluk azt jelenti nem vagy elég szivtelen ,kevesett birságolsz-ezt is csökkentik max 20 %-kal.Kilátások nem rosszak a tanév végén diploma -remélhetőleg- addig meg kihuzzuk szabin tanulmányi szabin meg egy kis betegállomány.
Néha azért bemegyek megmutattom magam 1-2 hétre.

Mármér? 2008.10.28. 17:20:16

Degreen: A közszférában ez az üdítő kivétel. A versenyszférában az az üdítő kivétel, ha CSAK 10-12 órát kell bent lenni...

A köztisztviselői munkahelyekért úgy tudom, elég nagy a tolongás. Ha tudsz nekem egy minisztériumi állást, szólj csak nyugodtan. Ja, hogy azokra ugyan kamuból van kiírva pályázat, de mindenki tudja, hogy a Marika ismerőse fog odakerülni?

boka · http://csaszu 2008.10.28. 17:21:14

Sasika ! Szerintem kár volt felfedned, hogy közalkalmazott vagy, mert ezt már mindig a szemedre fogják hányni.
Nem kiáltotta ki közellenségnek a közférát senki, csak egy kis kiigazítás van. A reál szférát már nem lehet tovább szorítani, mert munkáltató vagy munkavállaló nagyobbat bukhat. A költségvetési szerveknél, ha valaki hibázik, legrosszabb esetben elbocsájtják vagy áthelyezik. A csaló vállalkozó olyan büntetést kaphat a nyakába, hogy a teljes egzisztenciája családostul rámehet. Ez a megszorítás okos döntés volt, mivel nem generál közvetlen munkanélküliséget, de nem vágja haza a versenyszférát ( mégjobban ). Ne sértődjön meg egyik népréteg sem, mindenkinek volt valami jó az elmult években.

Merenge 2008.10.28. 17:22:26

biloka: ha szabad megkérdeznem mivel foglakozol és milyen státuszban?

Degreen: de szerintem mindenkinek van olyan hogy 10-12 óra, akár éjszaka.... Miért olyan megdöbbentő ez? Én sem kapok érte jutalmat, pedig versenyszférában vagyok...

lejterjakab 2008.10.28. 17:23:15

biloka:
én viszont egy olyan köztisztviselőt ismerek, aki nettó 260-nal kezdett, és 3 hónap múlva megemelték 300-ra a fizetését. Erre jön a 13. havi juttatás, a ruhapénz és az évvégi 2-3 havi bónusz. És ő csak az egyike a Budapest 1200 főpolgármesteri hivatali dolgozójának. Ja és tulajdonképpen nem ért semmihez...

biloka 2008.10.28. 17:24:45

Merenge:közterület-felügyelő vagyok

wamz 2008.10.28. 17:25:07

Elég érdekes elképzeléseitek vannak arról, hogy a közszférában milyen juttatások vannak. Egy nagyobb állami hivatalnál nem jobbak, és nem rosszabbak mint egy "produktív" multi cégnél. Egy kisebb hivatalnál meg nagyjából lófasz lámpafény. A különbség annyi, hogy nekünk mindent törvény ír le, így a plebs csámcsoghat rajta, hogy "nééé, ezek ezt is kapják, gecik". Egészségetekre, tegyétek, ha ez nektek jó.

Az improduktív hülyeségen meg csak vigyorgok. Ilyen alapon improduktív az összes bank, tanácsadó cég, könyvelőcég, ügyvédi iroda, stb. De van létjogosultságuk, mert igénybe veszik őket. Az államnak is van szolgáltatása, azt is igénybeveszik elég sokan. (Akik aztán hőbörögnek, ha valamiért fizetni kell).

Aztán. Sokan vagyunk, és nem hatékonyak? Igen. A "ti" adódból műveljük mindezt? Igen. Hát ez nem felháborító? De. Belülről jobban, mint kívülről. Mit tehetek ez ellen? Próbálok normálisan dolgozni, hogy hülyeségre ne menjen el a "ti" pénzetek, és ha "ti" véletlenül hozzám fordultok - ami ritka, mert én alapértelmezésben nem foglalkozom ügyféllel - nem küldelek el titeket a búsba, nem hivatkozom az "illetékességből foganatosítom az áttételt" fordulatot, hanem utánanézek a dolgoknak. Én örülnék a legjobban, ha a dilettáns közszolga inkább kapálna a rizsföldeken, és nem akadályozná az én meg a "ti" munkátokat is a "ti" pénzeteken.

Aztán a 13. havi elvétele. Alapvetően ez egy szar bérezési politika eredménye, valamelyik kormány nem rendesen fizetést emelni, azóta ezt a tételt így hivják, szúrja is mindenki szemét. Egy másik kormány nem volt olyan tökös, hogy olyan bérezést és ösztönzést állítson fel, ami kiszűri a debileket. Egy harmadik kormány meg úgy rúgott ki ezreket az ágazatból, hogy a működést alapjaiban nem változtatta, így a rendszer csak rosszabb lett. De minden humánpolitkai és bérezési baromságtól eltekintve sajnos belülről látszik, hogy a mi fizetésünk semmi nulla lófasz abban a pénztengerben, amivel állam bácsi gazdálkodik. És hogy ebből mennyi megy el feleslegesen. Ez sajna nem változik most sem.

Úgyhogy "ti" most lehet örültök, hogy nem csak "ti" szívtok, de az adótok ugyanúgy folyik majd ezerfele, és egy idő után "mi" sem tudunk figyelni rá, mert elmegyünk máshova dolgozni, ahol nem fingat folyamatosan a politika, és "ti" sem turkáltok a zsebünkben. Az adótokért meg majd felel a dilettáns ottmaradt "nekimindegy" közszolga.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 17:25:34

Először is: ne egymás torkát harapjuk, mindenkinek megvan a maga baja, s ezt a válságot, ami ráépült a nálunk egyébként is meglévőre, senki nem fogja megúszni szívás nélkül.
Én a nyugdíjasokat sem bántom, s a 13. havi fizetés elvételét is jogosnak tartom, ha ez kell a forintösszeomlás megelőzéséhez. Attól tartok azonban, nem feltétlen ez vitte csődközelbe az országot. megtakarítunk 180 milliárdot itt, a közalkalmazottaknál, ez nem kevés. De nem is olyan sok ahhoz képest, amennyi elfolyhat más csatornákon: autópálya-építések, alagutak nemlétező hegyekben, pártfinanszírozás, önkormányzatok túl nagy száma, parlament túlméretezése, fekete és szürke gazdaság, és a sort hosszan lehetne folytani.
Nem szabd a köz-és a versenyszférát összeugrasztani, mert lehet, hogy ez a cél. Ne dőljünk be. Igazuk van azoknak is, akik azt mondják, mi még relatíve jobb helyzetben vagyunk, mert állásunk biztosnak tűnik. Én pusztán azt nehezményezem, hogy szerintem a kormány a legkönnyebben megfoghatókat "kapta el", ahelyett, hogy az egész rendszert újragondolta és gombolta volna. Az meg kifejezetten bosszant, hogy a 13. havi nyugdíj csaknem érintetlen maradt. erről azonban nem a nyugdíjasok tehetnek.

Degreen 2008.10.28. 17:26:47

Mármér
Érdekes, hazafelé az egyik bank mellett visz az utam. Mindig nyugodtan kint bagóznak a nagyon dolgozó piaci szférások.
Minisztériumi osztályvezetői állást hagytam ott, mert nem tetszett a "haveri" stílus. A helyemre mehetsz. De 7-21-ig van munkaidő.... Plusz éjszakai telefonok, hétvégi munka. és nincs BMW.
Az általánosításról kéne leszokni. Azért mert sok haver lopja a napot, nagyon sok közszolga a lelkét kiteszi, hogy itt vmi működjön. Viszont míg a piacot egyértelműen a pénz irányítja, addig a közbe a politika szól bele. De ez már más tészta.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 17:29:08

"legkönnyebben megfoghatókat "kapta el", ahelyett, hogy az egész rendszert újragondolta és gombolta volna."

Amikor zuhan egy repülőgép, nincs idő minden utassal egyeztetni.

Degreen 2008.10.28. 17:30:11

merenge
tévedésben vagy.
előbb írtam. közszférában is úgy túlórázol, hogy nincs jutalom, nincs túlóra szabi.

biloka 2008.10.28. 17:32:09

lejterjakab: jó helyre kell kerülni ehhez ismeretség kell.Bár azt elismerem,hogy ez legalább biztos állás és köszönöm a sorsnak , hogy ide vetett ,mert ha van egy viszonylag jól fizető állásom sohase kezdem el a tanulástha lediplomázo remélem sikerül szereznem egy jó állást és végre produktivan dolgozhatok.Nekem ez nagyon hiányzik az életemből.

gidabiga 2008.10.28. 17:32:29

boka · csaszu 2008.10.28. 17:29:08
nem egyeztetni kell.
ha elveszünk, vegyünk el mindenkitől.

Degreen 2008.10.28. 17:32:29

boka
és ki rakta zuhanásba a repülőt?
ja, hogy a pilóta széttárja a karját? neki van ejtőernyője? a többi meg....

boka · http://csaszu 2008.10.28. 17:34:19

Jó hír a zindexen , hogy az Otthon Centrum szerint a lakásaink értéke nem csökkent , csak nyugaton :D !

demizson bobby 2008.10.28. 17:35:07

"Most aztán örülhetnek mindazok, akik eddig is abban látták az ország bajainak forrását, hogy itten kérem szégyenszemre nem húztak karóba naponta egy közalkalmazottat."


"Az a javaslat azonban, amit sokak megelégedésére beterjesztett, hogy felfüggeszti / visszavonja a 13. havi bért"

"a négerlármával ujjongók örömét kissé megkeserítsem"

"Nehéz ezt tudomásul venni mindazoknak, akik a közalkalmazottak vérét kívánják"

Már a kezdet is uszító a folytatás pedig dettó. Te tényleg azt hiszed,hogy ettől az emberek harsogva kacagnak otthon? Kell az ellenségkép? Adod a mintadolgozót, a mártírt miközben mindenkinek van a szájában egy f.sz?!

25 év tanítás? Az ország java része (én is) havi 200 órát dolgozik, te hogy vagy ezzel? Maszekolni persze büdös....
Köpök egyet.

Balu77 2008.10.28. 17:36:54

Csak ugorjatok egymasnak, ez a cel!
Hogy honnan lehet elveni?? Sehonnan, mert sehol nincs. Le van epulve ez az orszag. De ha igy osszeugrasszak a nepet akkor a nagy harcban nem keresik a hibasokat es meg azt is elfelejtik hogy amugy lassan mar ehen halnak.
Kell a kozszfera is meg a versenyszfera is.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.10.28. 17:37:31

Az allam csak ott tud megtakaritani, ahol kolt. Nana, hogy szar, hogy csokken a fizetes, de nem letszamot csokkentenek. En mondjuk azt tennem. Persze az a baj, hogy a letszam leepitesnel is a haver marad, a dolgozo megy. Aztan amikor felhalmozodik a munka, akkor visszaveszik a dolgozo embereket. (Ugyanazokat)
Mielott azonban a valsag martirjaiva valnanak a kozalkalmazottak, azt is erdemes vegiggondolni, hogy ha toluk megvonnak 150 milliardot, akkor pont ennyivel kevesebbet fognak elkolteni. Ennyibol hany fodrasz, mukormos, muszaki boltos, egyeb elne meg? (Mert nyilvan ilyeneken fognak sporolni) Na, az a sok fodrasz miegymas most munkanelkuli lesz. Nagyon jo esetben nem kap jutalmat, fizetesemelest. Tehat pont annyira megszivja.
A kulonbseg csak az, hogy a kozszferaban ki lehet szamolni forintra, hogy mennyit buknak az emberek, a versenyszferaban meg becsulni lehet.
Mindenki szivni fog.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 17:38:44

"és ki rakta zuhanásba a repülőt?"


index.hu/gazdasag/magyar/alb081027/!1


Itt a kimerítő válasz ! Sajnos én is tehetek róla, elnézést kérek tőletek egytizmilliomod részben!

noob 2008.10.28. 17:39:49

No nézzük a számmágiát:

1. A köztisztviselők és közalkalmazottak száma: 748 800 (portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_16i.htm)
havi bruttó átlagkeresete a költségvetési intézményekben 2008 Januar-marc: 181377 HUF
havi netto átlagkeresete a költségvetési intézményekben 2008 jan marc 134 191 HUF (portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/tabl2_01_34h.html)
Ebben benne van a 13. havi is, tehát a 12 havira vetitett haviber:123 868 HUF

Kifizetett netto közalkamazotti bér: 92,752 milliárd HUF

2. Nyugdijasok száma: 2.4.1. Nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások, sajátjogú nyugdíjak (2000–)*
(portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_04_01i.html) 3024900 fő , átlagnyugdij sajátjogú 81918 HUF

kifizetett nyugdij 2769,3 Milliard

3. Közalkalmazott vs nyugdijas 92,7 vs 2769,3

azaz A KÖZALKAMAZOTTAK 13. havi BÉRE AZ ÉVES NYUGDIJKIFIZETÉS 3,6 %-a.


4. Egy db völgyhíd 43 milliárd
Egy db alagut újrafúrva+ völgyhidak 35 milliard
Egy db Kományzati Negyed mellékköltség 10 milliárd
Egy db M4 Metro Gellért téri fúrási mellékköltség 13 milliárd

összesen 101 Milliard

Konegafi (törölt) 2008.10.28. 17:39:50

Na azé nézzük már meg, ki vitte zuhanásba azt a gépet?! Gyurcsány, MSZP-SZDSZ és a hozzájuk szervesült vállakozói(!!!!!!) kör. ÉS még ők beszélnek arról, hogy ők működtetik az országot. "Lóf.szt, Mama!" Az országot mi, közalkalmazottak működtetjük, de az elmúlt 4-5 évben már csak becsületből.

A bankároktól, vállalkozóktól kell elvenni, amit összeharácsoltak 20 év alatt. Ne mondja senki, hogy tisztességes úton lehet lakásokhoz, autókhoz stb. jutni ilyen tömegesen. Vissza kell venni az ország számára, amit szétlopott az ún. "vállalkozói szféra". REND-et kell tenni közöttük, vaskézzel. Ha ehhez egy jobboldali diktatúra kell, akkor azzal. Úgy is 60 éve egy négy éves valamelyest demokratikusabb ciklust kivéve folyamatos ballib elnyomás van, hát ideje egy kis jobboldali rendcsinálásnak most már az országban. Erős Államra van szükség.

Netuddki. 2008.10.28. 17:40:18

Sasika! Csak az a baj veletek, hogy sokan vagytok. Annyian, hogy egymástól nem fértek oda a munkához!
Elnézést kérnék a kivételektől, és Sasikától is, de ezt nem lehetett kihagyni. ;)
Tudjuk ám, hogy a fejétől bűzlik a hal.

lejterjakab 2008.10.28. 17:41:23

A bérezési politika teljesen el van szúrva.
Múltkor bnőm kapott 3ezer forintot könyvre.
Anyám egyeteme meg azt csinálja, hogy a minisztériumtól kapott pénzt parkoltatja a számlán, aztán két héttel azelőtt, hogy vissza kellene fizetni, gyorsan szétosztja akármire.
Szerintem tisztességes nettót kellene adni, nem nyelvpótlékot, meg fiszfaszomat. Majd mindenki eldönti szépen, hogy mit vesz belőle, és akkor nem kell számlákkal faszolni.
De ugyanez vonatkozik nagyban is. Ott kell hagyni az embereknél a pénzt, nem beszedni, aztán nagy adminisztrációs költséggel elosztogatni. Majd mindenki szépen eldönti, hogy plazmatévére, nyugdíjra vagy biciklire költi a pénzét. A jelenlegi rendszer csak egy félfeudális rendszert erősít, ahol az állam / a kormányfő a nagy kegyosztó szerepében léphet fel, hogy földesúrként osztogasson a kegyeltjeinek és büntesse a neki nem tetszőket.

Degreen 2008.10.28. 17:41:46

boka
ebben én nem vagyok benne.
a devizahiteleseket miért is segíti a kormány?
Sasika azt írta, ő beleadja a maga 80e-t, én is. akkor kéretik másnak is. pl. a SEGÉLYEK!
mert itt aki dolgozik (közben, piacon), be van jelentve, arról nyúzzák a bőrt.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 17:42:11

"ha elveszünk, vegyünk el mindenkitől."

Kitől lehet még elvenni úgy , hogy borsodból, szabolcsból ne induljon meg 100 ezer ember ?

SorokinV 2008.10.28. 17:45:40

Sziasztok!

Grat a posthoz!
Látszik, ha valaki humánértelmiségiként ragad klaviatúrát. :)

A témához:
A már rég elinflált 13. havi juttatások visszavágása pótcselekvés, illetve az IMF-nek tett üres gesztusok egyike. Alapvetően egyetértek vele, mert mikor bevezették egyrészt nem volt fenntartható, másrészt nem kötötték össze a szükséges reformokkal (ekkor meg is szerezhették volna hozzá a társadalmi támogatást).
Harmadrészt pedig ezt a pénzt a növekedésbe kellett volna fektetni és megvárni, míg a foglalkoztatottsági szint eléri (ok - megközelíti) az uniós átlagot és utána meglépni.

Kicsit kihátrálva a békaperspektívából csak azt szeretném megtudni, hogy mi az lófasz a cél! Mert időlegesen megint vissza lehet állítani egy pénzügyi egyensúly közeli állapotot, de ez a jelenlegi makroszerkezetben tarthatatlan. A restrikciónak meg van egy pontja, ahonnan már nem folytatható. Illetve folytatható, csak akkor le kell lőni az inaktívakat és kőgolyóval a lábán dolgoztatni az aktívakat.
Tippek?

lejterjakab 2008.10.28. 17:46:09

Konegafi: a hozzád hasonlóktól mentsen meg bennünket a jóisten.
Nem REND kell, hanem BECSÜLET.
Ja, és egy füves cigi / sör, ha dolgozik az emberben az ideg.

gidabiga 2008.10.28. 17:46:15

boka · csaszu 2008.10.28. 17:42:11
de ők mért vannak védve?
mit tesznek hozzá az ország gyarapodásához?
természetesen tisztelet a kivételnek, mert ott is vannak rengetegen, akik dolgoznának, csak nincs mit.
a közszolgák nem indulnak meg az igaz, mert örülnek, hogy egyátalán van állásuk.
csak az tud megindulni, aki ráér.
esetleg megállítani őket?
hol is a katonaság? :)))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.28. 17:47:20

Én is akartam egy postot írni a témában, még lehet, hogy meg is teszem. Viszont az írás felütése egyszerű populista hülyeség. Szó sincs itt ellenségekről, egyszerűen ez a réteg az állam hatáskörébe tartozik, tehát a saját alkalmazottai. Nehogy megmondja nekem az állam, hogy a saját magáncégemben saját alkalmazottamnak mennyi bért adok.
Az persze már tragikus, hogy valóban jószerivel ez a réteg fizet reális adót és fogható meg közvetlenül bármilyen intézkedéssel, de azért ne keverjük már a szezont a faszommal...

johnplayer 2008.10.28. 17:48:29

Én is közszolga vagyok. Köztisztviselő.
Nettó 83000. Középfokú végzettséggel, sok szaktanfolyammal, 25 év munkaviszony után...

Azt se tudjátok, ugye, hogy a különféle települések között is van differencia a - itt csak köztisztviselői - bérezésben.
Város, község, falu 2 db lóf*t kapsz. Egyet a kezedbe, hogy tudd mi van a fenekedben. És itt vannak az emberek, akikkel bánni kell, kiszolgálni ! őket, segíteni, és komoly elvárásoknak, a törvénynek 100 %-ban eleget tenni.

Megyeszékhely (területi államigazgatási központok...) 20%-al magasabb bér, még a takarítóknak is, többféle zsíros juttatás, stb. Ügyféllel szinte soha nem találkoznak, legfőbb tevékenységük az önkormányzatok feletti felügyelet, az "alsóbbrendű" intézményben dolgozók szívatása.
Budapest?! Már rég szét kellett volna költöztetni azt a várost, nem pedig belepumpálni a rengeteg pénzt. Minek megy mindenki oda? Máshol is emberek élnek!
Most ugye jól jönne az az 500 Mrd Ft, amit eddig beleöltek a 4-es metróba?
50%-magasabb alapbérek, pótlékok, mindenkinek, még több juttatás, ez, az. Ügyfelet ők sem látnak, kivéve a kerületi önkormányzatokat, amelyek olyanok, mint vidéken, csak magasabb fizetéssel. És maximum ugyanazt a munkát végzik. Szerintetek igazságos?
Az az átlagkereset igen szép dolog, mindenkit beleszámolnak, a Csányit is a maga pár milliárdjával.

Tényleg, azt nem láttam sehol, hogy felált volna hegy képviselő és felajánlotta volna a maga képviselői tiszteletdíját a köz javára.

És visszatérve a közszolgákra:
Szerintetek mi lenne, ha nem lenne - csak egy hétig - orvos, szemetes, mentő, tűzoltó, rendőr, stb.
A franciák már többször megcsinálták: Pár hetes általános sztrájk, és megvan a megoldás.
De szép, hogy belevették a törvénybe, hogy közalkalmazott nem sztrájkolhat... de kimehetünk az országból, akármerre és akkor mi marad?

wamz 2008.10.28. 17:48:38

Sorokin

hogyhogy mi a cél? Kurva gyorsan megkapni az ámen-t az IMF opcióra, aztán majd lesz valami. A cél ennyi, meg hogy ne 10%-on legyen a kormánypárt 2010-ben, mire számítottál? :)

Valaki a sok közül 2008.10.28. 17:48:59

Gyurcsány adta, Gyurcsány visszavette.

Mi a gond? 2010-ben majd újra megigéri:)

gidabiga 2008.10.28. 17:49:06

azt olvastam, hogy az IMF olyat is előírt, hogy túl sok az importból vásárolt áru, meg kell erősíteni a belső termelést, egyszerűsíteni kell az adórendszert, növelni sok adónemet és a jövedelemadót csökkenteni.
sajnos nem tudom linkelni, a hét végén az indexről jutottam el a hvg cikkéhez.
ezekből is lesz valami?
vagy csak tűzoltásnak kell valamit mutatnunk, a többit úgysem tudjuk teljesíteni?

Zazi 2008.10.28. 17:49:50

A versenyszférában dolgozom, előtte minisztériumban, hát óóriási a különbség...

Igaz, kb 10%-al többet keresek, de többet is dolgozom, viszont, ha szarul megy a bolt, nincs se jutalom, se tizenharmadik havi... persze, ha jól megy, akkor sem.
Anno karácsony környékén a miniben a félévi tandíjamat megkaptam, plusz egy havi fizut, legyen miből ajándék legyen a fa alá... Tavaly nulla forint volt karácsonykor, idén is ennyi lesz.

Ráadásul én léptem ki, eszem is a kefét egy ideje...

boka · http://csaszu 2008.10.28. 17:50:21

"ebben én nem vagyok benne"

Mindenki benne van. Még a gyerekeim is, pedig kicsik. A hiteleseket senki sem fogja megsegíteni szerintem. Aki dolgozik vagy vagyona van, csak azt lehet elkapni. EZ EGY CSERÉLHETŐ SZOPÓFEJES RENDSZER ! Túl kell élni és tanulni belőle. Én pl. most az összer rokonomat, barátomat elküldtem a fenébe, akik évekig mondták, hogy : 47 m2-en éltek négyen? Miért nem veszel fel hitelt? Most már háromszor hajolok kelet felé, hogy fel mertem vállalni velük a konfliktust. persze, hogy ők nehéz helyzetbe kerültek, nem magukat hibáztatják.

wamz 2008.10.28. 17:51:29

zazi, az már elég régen lehetett, más szelek fújnak már egy ideje.

Zazi 2008.10.28. 17:52:18

hát amikor kiléptem, 2006 közepe volt :)

boka · http://csaszu 2008.10.28. 17:53:14

"hol is a katonaság? :))) "

A hadra fogható része afganisztánban :)))

Degreen 2008.10.28. 17:53:15

boka
nincs hitelem.
körülöttem mindenki vette fel a hitelt. szép, új lakás, autó.
én évek óta mondtam, nem szabad itt eladósodni. 47 m2-n lakunk hárman :)

wamz 2008.10.28. 17:54:31

helytől is függ, nálunk már azelőtt is szar volt, de pont 2006-2007 környékén változott egy izmosat a rendszer.

Mindenesetre sztem a régi osztogatás is kurva gáz volt, csináljanak rendes bérrendszert, és rúgják ki a hülyéket.

SorokinV 2008.10.28. 17:54:55

wamz 2008.10.28. 17:48:38!

Én is ettől féltem...
Szóval marad minden a régiben, csak egy fokkal szarabb kiadásban. Na, mindegy. Már gondolkozom egy ideje, hogy áteszem a székhelyemet Kubába. Ott is rengeteg a komcsi, de szdsz-es nincs. :D

Béla 2008.10.28. 17:59:39

"A köztisztviselői munkahelyekért úgy tudom, elég nagy a tolongás. Ha tudsz nekem egy minisztériumi állást, szólj csak nyugodtan. Ja, hogy azokra ugyan kamuból van kiírva pályázat, de mindenki tudja, hogy a Marika ismerőse fog odakerülni?"

Ha például jó Oracle gazda vagy, akkor van néhány. De valószínűleg nem akarsz odajönni.

Volt szerencsém egy minisztériumi jogú intézményben nyomon követni néhány jelentős szaktusdást igénylő informatikai állás betöltését. Vérrel verejtékkel lehet levadászni néhány embert, akik esetleg alkalmasak. A jelentkezők nagy többsége ugyanis lényegében hasznavehetetlen: a resztli, maradék. A jó szakemberek a magánszférában a köztisztviselői illetmény sokszorosát keresik meg ilyen fajta tudással. Amikor néha sikerül jó embereket felvenni, az azért van, mert néhányuknak speciális okok miatt, például sok gyereke lévén fontosabb a biztonságos(nak gondolt), mint a magas fizetés. Ilyenkor lehet szerezni egy-két jó szakembert. A Műegyetemen egyes tanszékek vért fosnak, hogy a jobb fiatalokat valahogyan maguknál tarthassák. Komplett tanszékek öregednek ki és enyésznek el utánpótlás hiányában. A Bokros csomag itt legendás károkat tett, mert pont az ígéretes, fiatal szakikat kellett kirugdosni, illetve nem felvenni.

"Marika ismerőse": ez egy klasszikus tévhit. A komoly állásokat illetően egyszerre van óriási túljelentkezés és kezelhetetlen emberhiány, ezért. Az csak az álmokban létezik, hogy egy minisztériumi osztályvezető minden évben megkapja ugyan azt a fizetési keretet (béremelve:) ), majd hátradőlhet, és nem kell történnie semminek. Nagyon kemény elvárások vannak, hogy mit kell teljesíteni. Ha nem teljesül, akkor pedig jön a baj: cirkusz, osztályfelszámolás, vezetői kinevezés visszavonása, felmondások. _Nagyon_ fontos neki, hogy a megfelelő embert vegye fel, még fontosabb, mint a privát szférában, mert nehezebb lesz kirúgnia. Nincsen Marika.

És a magánszektor se legyen túlzottan büszke magára. Az ott dolgozó emberek jelentős része ugyanolyan alkalmatlan, mint az itt említett felvételizők (gyakran sajnos bekerülők) tömkelege. Ez ügyben a T. Homár hoz gyakori pédákat. Az egyik mobilcégnél találtam komplett emeleteket elfoglaló csoportot, amiről a saját főnökük vallotta be, hogy tök feleslegesek (vele együtt). Őket is mi tartjuk el, akik telefonálunk.

A magánvilág nagy előnye, hogy a jó embereket (nem mindenki jó!) könnyebben lefölözi, és ők aztán viszik a boltot.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 18:00:16

Degreen ! Mind azt hitte, hogy te vagy a hülye !

Nekik most jólesik sírni, hogy : Ne is mondd ! A szemét bank, hogy átvert !

Zazi 2008.10.28. 18:00:17

Jaja, amikor ott voltam is az volt a véleményem, hogy össze kell szedni azokat akik tényleg csak a se***ket vakargatják és abbúl élnek hogy már 20 éve bejutottak valaki által és ki kéne őket rakni.
Legalább 4 évente csinálhatnának egy kis tisztogatást... De nem, levágják a területek fejeit osztályvezetőkig, a marha ügyintéző meg ugyanaz.
Annak meg az a jó, ha minden marad a régiben, nem csinál semmit.

Szűcslaci 2008.10.28. 18:00:19

8%? Hahahahaha! Tíz év óta évente ennél jobban romlik az én jövedelmem. Milyen 13. havi ez meg az? Elment az esze annak aki ilyenről beszél! Naptárat elő, muti meg, hol az a fránya 13. hónap! Meg 25. óra, meg 8. nap a héten és így tovább....

Zazi 2008.10.28. 18:03:18

Béla 2008.10.28. 17:59:39

Te nem tudom, melyik intézményt láttad :)
Én még sosem láttam vezetőt úgy felvenni, hogy ne a marika ismerőse lett volna...

Gyulabá 2008.10.28. 18:03:28

sasika61! Eszed, mint porcelán kutyáé! A közszféra kiadása nem csökkenthető úgy, hogy azt a kiadást a versenyszférán spórolják meg. Nyugdíjasként megértem, te pedig aki írástudó(?) lennél, nem vagy képes megérteni, hogy ezzel esetleg elkerülhető, hogy a következő években évente 12-szer ne kapj egyáltalán fizetést?

Béla 2008.10.28. 18:13:05

"ezzel esetleg elkerülhető, hogy a következő években évente 12-szer ne kapj egyáltalán fizetést?"

Ne kerüljük el. Csak azok kapjanak közfizetést, akikre szükség van, azok viszont igen, és rendeset.
Csak a jó egyetemek maradjanak meg, azokat viszont rendesen kell finanszírozni. És így tovább.

Most viszont nem effelé törtetünk. A "közszolgálatnak" ezer baja van, de nem azon igyekeznek segíteni, hanem "szolidárisan" jön az egyenfűnyíró.

Béla 2008.10.28. 18:15:00

Szerintem például a felsőoktatás háromnegyedét nyugodtan be lehetne zárni. Meg is tudom mondani, hogy melyik az a háromnegyede, és kis józansággal szinte mindenki meg tudja mondani. Keveseknek lenne diplomája, de azoknak jó.

Balu77 2008.10.28. 18:18:35

Hogyan is allunk. Erdemes elolvasni hogyan is latjak MO hekyzetet kulfoldrol (nincs part elfogultsag vagy media altal uresre mosott agyak)

neilclark66.blogspot.com/2008/10/hungary-is-counting-cost-of-capitalism.html

boka · http://csaszu 2008.10.28. 18:18:43

"Csak a jó egyetemek maradjanak meg"

De ki mondja meg, hogy a haver egyetem a jó, vagy az a szemét valamilyen ellenzéki vezetésűt támogassuk ? A Műszaki Egyetem kapott több, mint 1 milliárdot az elektromos autó fejlesztésére. A fiam legoból már jobbat tud összerakni.

Gyulabá 2008.10.28. 18:21:30

johnplayer! Semmi nem lenne, mert nem tudsz elmenni, mert nem kellesz és mert nem vagy arra alkalmas. Ha véletlenül nem így lenne, akkor meg mire vársz? Aki akart eddig is elment, elárulok egy titkot, jómagam húsz évet dolgoztam külföldön és már '89 előtt is.

kpityu2 2008.10.28. 18:21:45

Szeretetell várunk, minden dolgozni akaró közalkalmazottat. Nagy szükség van a munkájukra. Köztisztasági Hivatal.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 18:23:23

Gyulabá,
én nem minősítelek, de ha már nyugdíjasnak nevezted magad, megkérdezném: milyen alapon jár neked az, ami nekem nem. Mert a legtöbb nyugdíjas semmit nem veszít. S még egyszer elmondom: én kész vagyok a megkívánt áldozatra, ti hogy álltok ezzel? melyik MSZP-közeli nyugdíjas szervezet állt elő azzal, hogy tőlem is, tőlem is!?

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 18:24:27

Szerintem is marhaság a 13. havi bér eltörlése a közszférában. A helyes megoldás az lenne, ha kirúgnák a felét (minimum annyira semmi zükség, csak egymásnak tologatják az aktákat). A jobbja - aki ért is hozzá, amit csinál - maradhat, az meg megérdemli.

Dezsőke 2008.10.28. 18:25:26

kpityu2
látom bezárt az OPNI...

kpityu2 2008.10.28. 18:27:23

Be a franc enné meg.

Degreen 2008.10.28. 18:27:27

Astaroth
lassan mondom: végkielégítés.
rövid távon ez bizti nem megoldás. de egy kurtitással én is egyetértenék. tudnék ujjal mutogatni.

Gyulabá 2008.10.28. 18:28:49

Béla! ... és te döntöd el, ki a megfelelő és a hogyant. Akkor eddig miért nem? Most akkor okos vagy és mégsem vagy döntési pozícióban? ... hogy is van ez? Erről szól ez az ország! A demokráciával a kinyilatkoztatás joga jár csak együtt, a tudást továbbra is meg kell szerezni. Lehet, azt mondod a verébről, milyen szarul repül, de csináld utána :)

kpityu2 2008.10.28. 18:29:13

Szavazzunk. Ki akarja, hogy a válságra való tekintettel az országgyűlési képviselők minden jövedelmük után adózzanak ?

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 18:30:52

Degreen 2008.10.28. 18:27:27

Felvették rá a hitelt, inkább arra menjen, mint a Gazpromnak ;)

Legalább valami hasznosra menne, ami a későbbiekben segít, de erős a gyanúm, hogy a nagy semmire fog elmenni, egy év alatt elfogy, aztán benne leszünk a még nagyobb szarban.

Degreen 2008.10.28. 18:34:15

Astaroth
:)
erős a gyanúm, hogy itt minden úgy fog tovább menni, ahogy eddig is....
Fletó már nem fog belepiszkálni mélyen semmibe. eddig se volt meg hozzá a bátorsága, most meg már a választásokra kell dolgozni.

okoska 2008.10.28. 18:37:49

"lejterjakab"
Le kellene már végre venni a szemellenzőt. A pedagógus nem azért nem tanít, mert hülye, hanem mert a fegyelmezés legelemibb eszközeit is kivették a kezéből. Ma már legtöbbször őt verik meg a diákok, hála a liberális eszméknek. Már írtam többször: a nyugdíjasok nagy részét a privatizáció során eladott cége küldték el korkedvezményes vagy rokkant nyugdíjba, csak azért, hogy ők minél produktívabbak és nyereségesebbek legyenek. Lettek. Az állam meg fizeti a nyugdíjakat, ti meg sírtok, hogy sok az "ingyenélő". Közben az itt egyetlen hozzászólónak sem jut eszébe, hogy kik is indították el a világ gazdasági válságát? A bankárok, és a bankokat hamisan minősítő intézetek. Amerikában folyik már ugyan ellenük néhány vizsgálat, meg talán per is lesz, de ettől még nekünk nem lesz jobb. Itt jó szokás szerint egymást vádoljuk, az igazi bűnösök meg vidáman nyaralnak az összeharácsolt milliárdjaikból. Hát, csak cseszegessétek tovább a közszolgákat meg a nyugdíjasokat...

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 18:38:16

Tessék, a véleményem erről fentebb...franc se fogja az egészet becopyzni

Amúgy teljesen egyetértek Degreen, bár ne kellene.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 18:40:18

"A helyes megoldás az lenne, ha kirúgnák a felét"

Az azonnali brutál kiadás, ami ugye megint adóemeléssel járna.

hmmm... 2008.10.28. 18:40:41

"hogy a miniszterelnök felállt a parlamentben és világgá harsogta: idefigyeljetek ti naplopók, csalók, túlköltekezők, miattatok van csődben (pardon: csődközelben) az ország"

Hiába no, öregszem és süketülök, mert ezt nem hallottam. Viszont ismered a mondást, hogy a "nyulat bokrostól ütik"? Valamint "akinek nem inge, ne vegye magára"? Ez van. De csúsztass nyugodtan.

local.blog.hu/2008/10/28/menem_kerdezik_meg_a_zembereket

Oe 2008.10.28. 18:41:32

Az miért nem bántja senki szemét, hogy a közszférában a bérnek köze nincs a teljesítményhez, hanem csak ahhoz, hogy hány éve mereszti az ember a fenekét? Teljesen mindegy, milyen színvonalú a munkád, kevesebbet fogsz keresni, mint az ezer éve ott lévő Pista bácsi. És az miért van, hogy vérvételnél hárman nézik meg a papírjaimat, mire a negyedik leveszi a vért? Az egyetemen miért csak felolvasni tud a tanár a powerpointból és ha kérdés merül fel, miért csak újrafelolvasni képes a slide-ot? Azért a másik végletről is: egy tűzoltónak, mentősnek és az orvosok egy részének minden pénzt megadnék...

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 18:41:33

okoska 2008.10.28. 18:37:49

Felejtsük már el ezt, hogy a világválság az oka minden bajunkban. Mi sajnos anélkül is szarban lennénk. Én nem egymásra mutogatok, hanem felfelé. A bűnbakot keresni sem kell, maga valotta be, hogy elkúrta.

Amúgymeg nem csak tanárokból áll a közszféra - meg nem csak túzoltókból. Nem azok a kritika tárgya, akikre tényleg szükség van.

Cukorfalat 2008.10.28. 18:42:15

Sasika:

A csaknem érintetlent kérem részletezd!

13. havi nyugdíj = 62 év & max. 80

(Ugyan átment rajta a teljes század, de csaknem érintetlen maradt ...)

Gyulabá 2008.10.28. 18:42:45

sasika61! A ledolgozott évek után jár a nyugdíj, azt hittem tudod és a nyugdíjasok is ugyan úgy kiveszik a részüket, mint mindenki az országban, ez nem kívánságműsor. A szar párt és szektor semleges. Nem akarlak elkeseríteni, de a te életedben nem ez az utolsó válság remélhetőleg és ha írás helyett okos embereket olvasnál hallgatnál meg előbb, pl. John Maynard Keynest, de egyszerűbben hozzáférhető pl Jaksity György és mások, politikához nem kötődő szakemberek, nem írnál le olyanokat, ami valóban nem menthető minősítést vált ki az emberből, amiért elnézést, még akkor is, ha te olyanokat minősítesz tudtuk nélkül, aki nem valószínű, hogy olvassák magasröptű értekezésedet. Arról már nem beszélek, hogy ahol én az életemet ledolgoztam, számodra a puszta jelenlét sem lett volna elviselhető nagy valószínűséggel, ami viszont az én problémám.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 18:43:22

boka · csaszu 2008.10.28. 18:40:18

boka, sajnos igen, az egyetlen módszer amit ezek ismernek az adóemelés...kiváncsi leszek mi lesz, ha majd nem tudják tovább emelni :)

Konegafi (törölt) 2008.10.28. 18:47:00

leiterjakab,

a magadfajta fűpropagáló neoliberálisok okozták a válságot, amikor tudatosan legyengítették, padlóra küldték az államot (v.ö. SZDSZ "Kisebb állam"). Most, ahol erős állam van, nincs gond, beavatkozik és megmenti a libbantakat a kakiból. De nálunk? Nincs erős állam, már állam se, ami segítsen.

BECSÜLET? Az adócsaló vállalkozók papolnak becsületről? Hisz, 100-ból 99 :) vállalkozó úgy kezdi, hogy 15000 lesz, csókolom; de ha számla nélkül tetszik kérni, akkor 11000. És fel vannak háborodva, ha számlát kérsz.
Nem, nincs bennük egy szemernyi becsület, ezért kell kemény kézzel rendet vágni közöttük. És visszavenni, ami a társadalomé.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 18:47:22

"maga valotta be, hogy elkúrta"

Elkúrtuk...., pontosan.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2008.10.28. 18:47:26

ti hulyek vagytok.
akikrol ti beszeltek egeszen konkretan a koztisztviselok.
ezt keveri mindenki a kozalkalmazottal.
62 nettoert avgyok szocialis gondozo.
szted ezert 2 oraban dolgozom?
te, aki a versenyszferabol ugatod az en tizenharmadik havimat, te kiszedned ennyiert a szarbol azt a masik embert? es ertsd szo szerint a kerdest.
anyazzatok azt aki havi 250ert valoban 2 orat dolgozik a hivatalban...

rasam (törölt) 2008.10.28. 18:49:23

Üdvözlök mindenkit ebben a Meseországban, ahol 1990 óta a kapitalizmus dühöng - már ami a vállalkozásokat érinti , néha jelentős mikszáthi exszocialista urambátyám mutyival ízesítve, a nyugdíjasok azt hiszik, még a cocializmus diktálja a megérdemelt " megdolgoztunk érte " javainkat, és a cigányok boldog kommunista mindenki egyenlően szegény és segélyezett feelinggel döngetik a játékgépet - meg egymást. Komolyan, néha azt hiszem, talán másnap reggel ha felébredek, egyúttal más országban is ébredek.
Sok hülye egymásnak eső, marakodó barom.
Egyszer állnátok ki, EGYMÁS MELLÉ, és mondanátok azt, hogy elég volt a q életbe, legyen végre rend. Legyen végre vagy kapitalizmus, vagy cocialzmus, vagy kommunizmus, de attól kezdve aztán ....

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 18:49:53

boka · csaszu 2008.10.28. 18:47:22

királyi többeszám :))

a többieket elvileg csak akkor tájékoztatta :P

Béla 2008.10.28. 18:51:01

"A Műszaki Egyetem kapott több, mint 1 milliárdot az elektromos autó fejlesztésére. A fiam legoból már jobbat tud összerakni."

A BME-t nem tisztem védeni, nem is hallottam erről a projektről, de a teljes költségvetése huszonegypár milliárd forint. Nem tudom, hogy melyik kar/tanszék kapta, de ez az egymilliárd eléggé meg kellene, hogy látsszon. Volt a legendás "ötszázmillió forintos számítógép", ami egy nem rossz, de kiöregedett szerver volt. Annyit biztosan nem ért, főleg nem az eladónak. Az pedig, hogy legóból ki mit tud összerakni nagyon jól hangzik félvállról odavetve, de jobb vele vigyázni.

"De ki mondja meg, hogy a haver egyetem a jó, vagy az a szemét valamilyen ellenzéki vezetésűt támogassuk ? "

Már az nagy baj, hogy az egyetemeken lehet pártpolitikai vetület. Igazából hasonlóan kellene kezelni az egykori Honvédséghez, ahol alapszabály volt, hogy a katonatiszt nem politizál. Amikor a harmincas évek végén elkezdett, akkor lett is belőle baj, Szálasi például.

Ennek ellenére vesd össze a Debreceni Egyetem orvosi karát mondjuk a Gyöngyösi Főiskolával. Vagy a BME Villanykart a Győri Egyetemmel. A Kandót a Veszprémivel. Az ELTE fizika phd-t a borászati péhádével. Szerintem egy elitnek/értemiségnek pont az lenne a feladata, hogy ezt a döntést fel merje vállalni. Ma nem meri. Helyette egyetem- és tudománypolitizál (Magyar, Hiller, Molnár, stb).

"és te döntöd el, ki a megfelelő és a hogyant. Akkor eddig miért nem? "

Én nem döntöm el, nem lévén az említett elit része. Az többnyire az eszdéeszben lakozik.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 18:51:25

"ha számla nélkül tetszik kérni, akkor 11000"

Melyik vevő mondja, hogy : akkor inkább 15 ezer ?

A csaló vállalkozó azért csal, mert van rá kereslet !

"És visszavenni, ami a társadalomé. "

( MARX, ENGELS , LENINS )

Degreen 2008.10.28. 18:51:25

Azért a Veres Janinak tudnia kellett róla :)

Bambano 2008.10.28. 18:53:25

ha a gazdasági teljesítmény nem emelkedett 2002 óta érdemben, akkor teljesen rendben van az, hogy ugyanazon a szinten vannak a közalkalmazottak, mint 2002-ben.

Ha az egész ország cumizik, akár belső, akár külső okokból, cumizzon mindenki egyformán.

Kangörény: engedelmeddel szoroztam és leesett a pofám... 154 milliárd 211 milló forint a havi bér, járulékok nélkül. És 300 milliárdot kellene lefaragni még. A fele megvan a 13. haviból. JÉÉÉÉÉÉÉÉZUS

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 18:53:27

Degreen 2008.10.28. 18:51:25

Ugyanmá az azt se tudja hol van. Még egy-két zacsi fehér port se tudott becsempésztetni bizonyos újságírók kocsijába. Még ebbe a kormányba is alkalmatlan :D

Barnabás 2008.10.28. 18:54:52

Sasika!
Te egy nagyon okos ,értelmes ember vagy.Irásaid igazak és célba találnak.Olvasom a kommenteket és szomorú vagyok,hogy egyszerű emberek egymás torkának esnek,és mindenki a másik fizetését tartja soknak.Van aki a közszféra átlagfizetését sokallja.Barátom ebből a pénzből az USA-ban kb.egy hétig élnél meg úgy,hogy közben az utcán laknál.Mások a nyugdijasokat szapulják.Az,hogy 3.5 millió nyugdijas van,arról nem ők tehetnek az a te bűnötök fiatalok,ha ennyi gyerek születik, pár évtized múlva 5 millióan lesznek.Senkitől nem olvastam egyetlen javaslatot sem,hogy esetleg máshonnan is lehetne pénz elvenni és spórolni.Mindenki tudomásul veszi,hogy a nemzeti vagyon kb.százezer ember zsebébe vándorolt.Mindenki természetesnek veszi,hogy vásárláskor nem kér nyugtát, és ezzel cinkossá válik abban,hogy az állam ezermilliárdos bevételektől esik el.A bicskám után kapok,amikor milliárdos üzletember kijelenti,hogy a megszoritásokra szükség van,de nem az ő nyakának a megszoritására.Hányingerem van,amikor parlamenti képviselők megszavazzák a megszoritásokat,miközben ők számla és adómentesen ,százezreket tesznek zsebre havonta.Lehetne még folytatni,de felesleges,nincs értelme,mert egy beteg országban élünk.

Nemfikázó 2008.10.28. 18:55:58

Kollégák!
Lehet persze mindenért a nyugdíjasokat fikázni, meg hogy tőlük kell elvenni, de azért azt látni kell, hogy ők sem egységes társadalmi réteg.

Vannak, akiktől évtizedekig szedte le az állam a sápot (mint ma közülünk azok, akik be vannak jelentve). Ők sztem joggal várnak vissza magas színvonalú nyugdíjat a befizetéseikért.

Vannak akik az idióta szabályok miatt pofátlanul fiatalon jogszerűen vonulhattak nyugdíjba, pl. rendőr 43 évesen, kis protkóval a rendőrségi dokinál - na nekik lófaszt se adnék, menjenek dolgozni, amíg fiatalok, életerősek, ha enni akarnak. Mert rendben van, h sztresszes meló a sok drogossal meg idióta focihuligánnal, de azért negyvenesen nyugdíjba...

Vannak a rokkantsági csalók, és, és és....

Nem folytatom. Csak annyit szerettem volna, hogy differenciálni kéne a nyugdíjasok között is. Aki negyven évig húzta az igát, joggal vár érte ellenszolgáltatást. És nem ő tehet róla, hogy a mindenkori állam, a köcsög politika nem félrerakta számára a befizetéseit, hanem felelőtlenül elherdálta.

Gyulabá 2008.10.28. 18:58:02

Degreen 2008.10.28. 18:34:15

"Fletó már nem fog belepiszkálni mélyen semmibe. eddig se volt meg hozzá a bátorsága, most meg már a választásokra kell dolgozni"
Memória? Orcádon bőr? Szégyenérzet? Már nem is emlékszel hogyan szavaztál vizitdíj, kórházi napidíj, tandíj ügyben, miért borogattál és gyújtogattál kukákat, .... és így tovább.

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 18:58:30

Azt hittem érdekes kommentek lesznek, de nem..

ez első huszat elolvastam, de itt is csak azt látom, hogy megint nem összetartás van hanem széthúzás, gyűlölködés.
Meglepődve tapasztalom hogy aki nem közszolga, annak milyen elképzelése van a avilágról és ugy gondolja hogy ő tart el mindenkit.
Akkor szólok nekik, hogy többet kéne adózni, és nem eltartjátok a közszolgákat, hanem csak épphogy nem hagyjátok hogy éhenhaljanak.

Nem azt mondom, hogy minden a legnagyobb rendben van, és mindenki reggol 8-este5 ig robotol kajaszünet nélkül, lenne min javitani, csak hát a vezetők érdektelenek ebben....

Aki ennyire utálja a közalkalmazottakat, mint ahogy itt kommentel, az gondoljon bele hogy amikor majd a kan c..ok b@sszák sóderos f@sszal seggbe, és üvölt hogy segitsen valaki, de nem lesz rendőr, mert csökkentették a létszámot, vagy az árvizen nincs katona aki pakolja a homokzsákot, vagy épp elvérzik análisan a kórházban mert sajnos nincs szabad ápoló orvos, mert épp a versenyszférában dolgozik, vagy épp a gyerekét majd valami pedofil tanitja furulyázni, mert aki képzett munkaerő volt az elment egy multhoz dolgozni, hogy ne haljon éhen.

Nem széthuzni kéne hanem összetartani....én is odadom a kb szintén 80 ezremet...a verseyszférában dolgozók, meg költsék az év végi bónuszt gyógyszerre...

Degreen 2008.10.28. 18:59:05

Gyulabá!
Vegye már be a gyógyszerét!
Most miért kell öreg korára kiröhögtetni magát?

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:00:42

"Lehet persze mindenért a nyugdíjasokat fikázni"

Senki sem állította, hogy kizárólagosan ők a hibásak, csak amikor egy néprétegre kerül a "szopófej" , akkor mindenki azt mondja: Miért pont én? miért nem a jolánka ? Mint egy vállalati elbocsájtásnál .....

pucros 2008.10.28. 19:01:15

Hát ezt nemigen értem, honnan jön az, hogy a tanárok hibásak. Vagy a közalkalmazottak.

Én nem hallottam ilyet. És nem is sugallt nekem ilyet senki.

Egyébként ha jól emlékszem, a tizenharmadik hónap ellen még Bokrosnak sincs kifogása. Az pedig azért már jelent valamit.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 19:01:16

Gyulabá 2008.10.28. 18:58:02

Memória az van. A vizitdíjnak több volt az adminisztrációs költsége, mint a bevétel belőle. A többit nem is méltatnám, nem a jövő kárára (oktatás) kell rendbehozni a mai szart. De még ha rendbehoznák, s nem csak a zsebekbe menne.

Kukát meg borogasson a higiénia menedzser, aki erre van felvéve.

Össze kell fogni, de nem minegy miben. A baromágokban határozottan nem javasolt.

rebellis 2008.10.28. 19:01:19

Én az összes közalkalmazottat elbocsátanám!

Minket, itt az igazgatótanácsban mindig aggasztott az ország sorsa. Igaz vállalatunk, mint multinacionális befektető, adómentesen működik, de ennek részleteihez én nem értek, azt Cipruson intézik. A családom költségeinek elszámolása, melyet vállalkozási költségként számolok el, elsősorban könyvelőm dolga, így erről se kérdezzetek. Én mindenesetre produktívnak tartom magam, ha látnátok hogy a vállalati bulin mennyi lazacos szendvicset ettem... :))
Persze nincs ingyenebéd, ezt mindig hangoztatom a kamara és más érdekvédelmi szervezetünk kaviáros-lazacszendvicses bulijain.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 19:01:22

Gyulabá,
kösz, hogy tájékoztattál, enélkül nem tudtam volna, hogy miért is jár a nyugdíj. De ha már ennyire tájékozott vagy, nyilván meg tudod mondani, hogy miként aránylanak a tényleges valahai nyugdíjbefizetések a kifizetett nyugdíjakhoz? Vagy legalább azt, melyik a több? Egyebet nem írok, mert nem akarom én a nyugdíjasokat bántani.

Hmmm,
olvasd el még egyszer a kifogásolt részt: én is éppen azt írtam, hogy mindezt nem hallottam!

köztisztviselő 2008.10.28. 19:03:43

Köztisztviselőként nem érzem magam sem alul, sem túlfizetve. Egy multitól kerültem a jelenlegi helyemre, ahol még alkotó munkát végezhetek, pályázatot írok, nyerek, megvalósítom és elszámolom. Kb 1,5 milliárd forint ment át a kezemen 4 év alatt. Ezt úgy tudtam elvégezni, hogy a munkaidőm nem napi 8 óra, sokszor este 9-kpr még bent vagyok, vagy pályázat beadás előtt egész éjjel, dolgozok rendszeresen szombaton és vasárnap, hétközben még a bizottságok ülésére is be kell mennem és ott írom, később fogalmazom a jegyzőkönyvet, amit felkészületlen, gyakran elkéső tájékozatlan képviselők locsognak össze egy témában.
Ezekért túlóra nem kifizetés nem jár, a fizetésem annyi, mint a hasonló korú és végzettségű, de egész nap lógó kollégáké, mert ugye a bértábla.
De ALKOTÓ munkát végzek, ami egy multinál már nincs. Ott csak egy csavar vagy az egész gépezetben.
De azért ez a lépés elég durva. Nekem is kell a pénz, vannak számláim, így valószínűleg visszaveszek ebből a tempóból és az eredeti szakmámban maszekolok egy kicsit, ami ugye "favágás" lesz, ( tervezés), de legalább kifizetik.
Azt azonban nem látom, hogy a nagyon okos és jó tanácsot adó multimilliomosok mikor állnak ki, pl.
egy évi fizetésüket felajánlani ( lásd Széchenyi, anno)
az vérlázító, hogy az arcukat vállalva köpködik a túlköltekező felelőtlen magyar plebset. Amikor jól ment a tőzsde, a manit eltették, most sírnak. Azt a pénzt ki termelte meg?
Egyébként azt tudja valaki, hogy a multik mennyi pénzt visznek ki Mo-ról különböző trükkökkel? Ezen nem kéne gondolkozni?

Százados úr (törölt) 2008.10.28. 19:04:11

Jelen helyzetben a megoldás: a sorköteles korú férfiakat besorozni, a putriscigányokat szétverni, megfélemlíteni, majd közölni velük, hogy nincs (annyi) segílyke. Pont úgy, ahogy a tót atyafiak tették 2004-ben.

Gondoljunk bele: nem lenne olyan eszméletlen pusztítás, amit a fémlopás és -kereskedelem okoz. Nem cigányosodna el az ország, és a ki nem fizetett/drasztikusan csökkentett juttatásoknak hála; rengeteget spórolnánk. Melyik a jobb, egy hatgyerekes cigánycsaládnak havonta 4-500 000 Ft-ot kifizetni, vagy 2-3 katonát etetni, akik cserébe megvédenek az élősködőktől?

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:05:35

"mint multinacionális befektető, adómentesen működik"

Melyik adónemben, ugyebár, mert van vagy negyvenféle !

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 19:05:39

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 18:58:30

Ha a kancigányok jönnek, a rendőr már fut is a másik irányba. A gátokon több volt a gárdista, mint a katona, a kórházban leszarnak úgyi, ha nem csúztatsz valamit szebbe, az iskolák meg gyártósoron ontják a funkcionális analfabétákat. Demagóg én is tudok lenni.

Hál istennek nekem nem volt 13. havim, amit el tudtak volna venni.

Oe 2008.10.28. 19:07:15

Nanana! lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 18:58:30
Igen nagy részben azért ilyen magasak az adók kishazánkban, mert 800 ezer közszolgát tartunk el. A 60 milliós Németországban nincs ennyi. Ez nem más, mint bújtatott munkanélküliség, ergo szocializmus a közszférában.

tata86 2008.10.28. 19:07:16

Sasika jó cikk!

Gyurcsány megint nem kombinálta túl... Fűnyírás, és divide et imperia. A bolsevikok sosem voltak képesek másra.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:08:11

"2-3 katonát etetni, akik cserébe megvédenek az élősködőktől?"

mivel a katonatisztek többnyire melegek is , még a zuhanyzói légkör is frissül, százados et.

Bambano 2008.10.28. 19:10:03

Na, megint náci, rasszista topicba kerültem. szégyen.

kpityu2 2008.10.28. 19:10:51

lakatos chapó: speciel én 7-től 5-ig robotolok, kaja a gép mellett. És idén is bent marad vagy 10 nap szabim. Táppénzen a belépésem óta nem voltam ( 6 év). Tavaly az év végi (és egyetlen) jutalom 20e volt karácsonyra.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 19:12:52

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 19:08:12

Felesleges védeni a mundért. Mindenki látott már rendőrt, ha bajban volt (najó, mármint a hátát). Ha viszont nem volt baj, mindenki látott már csinálni, ha kellett neki egy kis mellékes.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 19:14:27

Bambano 2008.10.28. 19:10:03

Bizony, ezek a fasiszta rasszista náci terroristák mindenhol ott vannak - nem tudtad, hogy ez a veszély fenyegeti legjobban az országot?

Jó, esetleg még a tv-zombik..

Tesla 2008.10.28. 19:15:28

Beszéljünk végre a lényegről is!

Ez a pénz nem lesz átcsoportosítva. Csúnyán fogalmazva be lesz nyelve. Ez csak az újabb bőr. Jövőre jön a következő.
Igen, igen megcsináltuk valamint több szdsz kevesebb adó.
A sötétbaromállat kárörvendőknek meg annyit üzennék, hogy ezen az alapon menjünk le Afrika szintjére ott már tényleg nem fog irigykedni senki a másikra.
Ökör, aki beszopja, hogy a közalkalmazott az ellenség.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 19:17:48

Tata 86,
ritka elsimerés ez tőled, éppen ezért megbecsülöm.

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 19:18:11

Oe 2008.10.28. 19:07:15


oszt az csak az én szemet bassza hogy hány ember él segélyen, és hog y,pst már azok a generációk élnek akik nem láttál a szüleiket dolgozni menni?
Valamelyik nap a tvben (m1) ott sirtak kolompárék, hogy elvitte a bank a kocsit, mert a seglyből nem futotta olyan keveset ad az állam...
én a fizetésemből nem tudom kifizetni....

külföldön is vannak, csak nem engedik hogy élősködjenek:

szentkoronaradio.com/node/34442

németországban csak 60 milliohoz nincs ennyi közszolga?

lehet...de van infrastruktúra, mig nálunk vannak P2 és P3 as gépek, internet meg csak otthon..

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 19:21:34

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 19:18:11

P1-es is elég lenne. Nem játszani kell vele, hanem dolgozni. Gondolom nem kernelt forgatni kell...

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 19:23:38

-Astaroth- · magyarpub.blog.hu 2008.10.28. 19:21:34

majd azzal kiszámolják az adód meg a nyugdijad seggfej...

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 19:25:42

Windózt használsz?

Akkor van a kellékeknél számológép, váljék egészségedre - az adómat meg nem ők számolják, hanem a munkáltatóm :) - nyugdíjam meg úgyse lesz már :D

Te meg szívj el cigit, mert mingyárt eldurrant egy agyi ütőered.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:25:45

ha kolompárékat nem támogatjuk, akkor totál sao paolo lesz minden nagyváros, kéregető, gyilkolászó kisgyerekekkel. Nem az a magyar gyerek,a blaha lujza téri dísz hajléktalan, aki megkésel egy tinédzsert, hanem ebből tízezer . Kvázi védelmi pénzt fizetünk a borsodiaknak, hogy maradjanak ott. Erről nem is érdemes vitatkozni, ha már tömegesen jönnének gyilkolászni, akkor már nehéz lesz arra hívatkozni, hogy inkább maradtak volna ott, most mégis fizetnénk érte. Ez közszolgálati blog, nem érdemes kisebbségezni.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 19:28:00

boka · csaszu 2008.10.28. 19:25:45

azt mondod akkor nem marad más megoldás, csak egy megelőző csapás? :D

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:30:58

"csak egy megelőző csapás? :D "

Anyám is kétféle pofont ismert : PREVENTIVE és AKUT

Gyulabá 2008.10.28. 19:31:27

sasika61! Szerencsédre fiatal vagy, és fogalmad sem kell legyen, hogy '69-ben amikor elkezdtem dolgozni, mit jelentett négy műszak mellett 3600 Ft/hó számold egyforintos villamosjeggyel, fagyival, 50 filléres zsemlével ésígy tovább. Csak azért volt ilyen kevés, mert "ingyenes" oktatás, eü. ... és így tovább. Ehhez számold a befizetéseket, amikor a kifizetés is az azonos munkakörben az NSZK-ban vásárlóértékben hatszoros volt. '77-ben váltottam, amiért itthon 3800 Ft-ot és 3,6 USD napidíjat fizettek, annak a nemzetközi minimuma 2000 USD volt. Számolgass, mit tettem be a kasszába. Le sem írom mennyi nyugdíjat kapok ennek fejébe, mert szégyenlem. Ez sem tesz semmit ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben mindannyian szorulunk, akár tetszik, akár nem.

janos 2008.10.28. 19:33:14

sasika! Azt hiszem nem ezt akartad kihozni belőle ami sikerült!De ha már a közszolgákon na meg a nyugdijasokon verik el a port baj van!Ténylegesen kaka van, nagyon nagy.Ám felelös vezetóink és imádott pártjaink(mindegyik)tagjai nem álltak fel hogy az ő pénzüket+a bemondásra fizetett juttatásaikat csökkenteni kéne.(Talán Horn G. kivétel,aki elnézést kért-de ő valószinü nem volt józan) Mi pedig megpróbáljuk elmagyarázni a másiknak, hogy miért ő az eltartott,miért tőle kell elvenni, miért ér kevesebbet az ő munkája.holott minden munka értéket teremt!Legyen az tanár, gépész,ápolónő,vagy adminisztrátor,netán portás.,csupán az a különbség hogy hol-mennyiért dolgozik.Én például nem mennék tanárnak,de nem lennék adminisztrátor vagy könyvelö sem, mert erre is születni kell.(ha becsülettel végzi)Mint ahogy nem tudnék kórházba sem dolgozni-mint a nejem(aki megszálott-vagy ...)mert erre is születni kell.Még mielőtt valaki finyásnak titulál elmondom a müszaki dolgokat szerettem.A borsodiakat emlegetö riogatókkal közlöm itt is emberek laknak.Nekem is van 2 fiam-ja és diplomás mindkettő!Igaz már nem itt laknak. Egyik Debrecenben a másik Budapesten.Dolgoznak és értéket teremtenek,mint sokan mások!

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:36:45

"borsodiakat emlegetö riogatókkal közlöm "

Csak átvitt értelemben borsodiak,szabolcsiak akirőr írtunk. Nem akartunk megbántani.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:39:19

akirőr = akiről , mert automatikus tárgyeset.

Egyébként ez a döntés annyira reform értékű, mint a forradalmi tea szűrő, amiben nem sok kis lyuk van, hanem középen egy nagy !

janos 2008.10.28. 19:48:27

Boka! Nem sértődtem meg mert nincs miért,hiszen nem bantott meg senki! De amit leirtál az sajnos igaz!Azt csak az tudja és látja aki még ittmaradt és naponta szebesül a való- világgal!

Konegafi (törölt) 2008.10.28. 19:54:02

Nyugi Lakatos,

"vagy épp a gyerekét majd valami pedofil tanitja furulyázni, mert aki képzett munkaerő volt az elment egy multhoz dolgozni, hogy ne haljon éhen."

mikor élesben begyűrűztetik libbanték a felsőoktatásba a norvég kisebbséget tömegesen (már most többletpontokat kapnak tavaly óta, tehát nincs ez olyan messze, kérem mint a vállalkozó urak hiszik...), akkor néhány tanárverés, hallgatói mészárlás stb. után szépen vesszük a kalapunkat és csókolllom. Mi mobilisabbak vagyunk, mint a közép- vagy az alsófokú képzés közalkalmazottai. Majd akkor lehet sikítozni a vállalkozó uraknak, mert még a mai sznvonalat is sírva fogják visszakönyörögni, de akkor már késő lesz.
Nem felejtünk, vállalkozócskák .

boka · http://csaszu 2008.10.28. 19:55:40

Janos ! Druszám ! Szörnyű, hogy amikor bortúrán jártunk borsodban, azt mondtam, hogy csoda hely, amilyen dombok, hegyek vannak ott. A bort nem szeretem, engem csak sofőrnek hívtak a barátok.

Amikor meg egy jót kisebbségizünk, akkor meg borsod, szabolcs, budapesten meg csepel, kőbánya jut eszembe. nincs megoldás.

Kenneth 2008.10.28. 19:57:03

Magyarországon kétféle ember van, aki jövedelmet termel és adót fizet, és aki az előzőek által befizetett pénzekből él.
hmm, mégis kin spóroljanak? Azokon akik eddig is az ország jövedelmét megtermelték?

Egyébként közalkalmazotti lakáshitel megvan? Meg közalkalmazotti kedvezmény pl. gépjármű felelősségbiztosításnál? Utazási kedvezmény?
Üdülési kedvezmény? Kedvezmény kedvezmény?

boka · http://csaszu 2008.10.28. 20:03:43

"Majd akkor lehet sikítozni a vállalkozó uraknak, mert még a mai sznvonalat is sírva fogják visszakönyörögni, de akkor már késő lesz.
Nem felejtünk, vállalkozócskák . "

Mi lesz akkor, ha a tanár nem lesz közalkalmazott ? Az addig jó tanár rosszul fog tanítani? Meglátja a szülők által a pénztárba befizetett pénzt és köp egyet ? Az orvos detto.

A maszek angol tanárom nem utál, mert megtámogatom a vásárlásait némi készpénzzel.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 20:07:28

János,
valóban nem akartam kihozni, s mélyen távol áll tőlem, hogy bárkitől elvegyek bármit, s bárkinek is értéktelenebbnek tartanám munkáját, mint adott esetben az enyémet. Mivel ugyanezt elvárom mindenkitől, s elvárnám a kormányzattól is: ezért született meg a poszt.

Kenneth,
a felsoroltak közül "csak" utazási kedvezményem van: évi 12 alkalommal, 50 %-os. Odaadom, ha kell.

Kenneth 2008.10.28. 20:12:24

nem kell, én kifizetem...

Kenneth 2008.10.28. 20:16:42

Egyébként meg szivesen fizetnék nektek 13. sőt 14. havi fizut is, ha annyian lennétek ahányan az adott munkamennyiség elvégzéséhez kelletek. Vagyis mondjuk fele ennyien. Az mennyi megtakarítás is lenne ? 600 milliárd/év?, persze ebből olyan 400-at vissza is kellene adni segílykínt. Nálunk a versenyszférában van egy hülye divat, ha sokan vagyunk az elvégzendő munkához képest akkor kirúgnak. Lásd autóipar jelenleg. Csak mi nem blogolunk ilyenkor, hanem állsát keresünk.

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 20:22:23

Kenneth 2008.10.28. 19:57:03

asszem közalkalmazotti hite nincs, csak köztisztviselői, ami nem azt jelenti hogy bármit is kaok, hanem hogy nem kell akkora önerő, mert én nem tudtam ellcsalni az adójóváírásomban, és ennyit segit az allam, mert le tudja vonni a fizetésemől.
A kötelezőt a hajamra kenhetem, ha 4 másik cégnél kedvezmény nélül is olcsóbb, üdülési kedvezmény nincs vagy nem tudok róla, mávval nem utazom, szal nem nagyon segitenek ki, van 4500 vagy mennyi éhezési utalvány, de gondolom az más cégnél van, de az jövedelem, nem kedvezmény.
De tudodmit, adjanak nettó 160 at, és lemondok minden kedvezményről.
Én nem tudom ki keltett benned ekkora gyűlöletet a közalkalmazottak iránt, de ez nem egészséges.

Van egy két szakma akiket én se kedvelek( kamionos, taxis, plázabiccs,), de a nem kedvelés és a gyűlölet közt hatalmas a különbség...

noob 2008.10.28. 20:27:08

Amiről most beszélünk az a tűzoltás.Elvesszük az egyik csoporttól a kisvödrét, és nem is adjuk vissza jövő év végéig.

És? Megint kapunk pénzt kőcsön.Mire?
Mit mond erre a Prime Minister ?: "Határozzuk el most, hogy az adórendszert egyszerűsítjük és már rövidtávon, jövőre a munkára rakódó terheket mérsékeljük.... Utóbbi esetében azonban a bevételkiesést - az IMF kéréséhez igazodva - nem lehet felvállalni, ezért más adóintézkedéssel nullszaldósra kell kihozni az adórendszerbeli átalakítást."

Kicsoda "határozzuk el"??? Hát nincs itt egy kormány, akinek a feladata lenne hogy tegye a dolgát?? Lehet persze SMS-ekkel is szabvaztatni a népet, de akkor ne tessék mán kormánynak hívni magát...

"más adóintézkedéssel nullszaldósra kell kihozni az adórendszerbeli átalakítást." _ hát ezt hozta a szekfús nyuszi...Az adózás úgy alakuljon át, hogy Én majd elveszem Tőled, ha meg nem tetszik, akkor jól orrba bahhatsz érte.. Persze a Szent Tehínkékhez nem nyúlunk, mert az 3 millió szavazó. Szóval úgy fog csökkenni a bérek közterhe, a vállakozói teher hogy a bérből élő fizeti ki. De hát ehhez nem kell állam, egyszerúen a főnököm havonta levon 10-20 ezret, asszonja, " na , már kvittek vagyunk".

Kenneth 2008.10.28. 20:27:23

lakatos
Dehogy gyűlölöm őket, ez baromság.
Csak kicsit sokba vannak nekünk.
Mellesleg szivesen fizetném a 160 nettót is sokuknak, csak ott az a kis kitétel amit egy hozzászólással feljebb írtam.
Miért gondoljátok hogy mindenki csal az adójóváírásával? pl én sem csalok, bánom is:)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 20:30:48

Kenneth,
én 35-40 fős osztályokkal dolgozom, tárgyaimból adódóan mindenkit érettségiztetek. Ha kirúgnák a kollégák felét, járatnád olyan iskolába a gyermeked, ahol hetven-nyolcvan főt tanít egyszerre (kompetencia-alapúan, mert ez ma a varászige) a tanár? Mert ha nem, ne mondd, hogy sokan vagyunk.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 20:35:49

Kenneth 2008.10.28. 20:16:42

nem 600, közel 1000 milliárd lenne

arról nem beszélve, ha ez a pár jóember a versenyszférában elhelyezkedne, s onnan adózna, akkor akár ennek majd duplája is lehet a többlet..

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 20:37:43

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 20:30:48

sasika, de...
nem a tanárok ellen irányul a kritika,az speciel épp egy olyan terület, amely nem arról híres, hogy túl sokan vannak - inkább kevesen. De ez csak egy kis szegmense a közszférának.

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 20:40:12

Kenneth 2008.10.28. 20:27:23

a hozzászólásaidból nem ez tünik ki.
És mint mindent ezt is több szemszögből meg lehet közelíteni.
Olyan munkakörülményekkel amik vannak, és amilyen vezetők, valakinek a rokona stb...sajnos ez van.
Én abban látnám fejlődési lehetőseget, hogy a hivatalok élére motivált fiatal vezetőket felvenni, korszerűsíteni stb...és nem hinném hogy a kirúgás megoldás, mert ha a versenyszféra nem tudja magábaszívni akkor lehet neki segélyt meg munkanélkülit fizetni...hanám átcsoportosítani, vagy vmi teljesen másra fordítani az energiát.
Lehet kicsit gyaron belüli munkanélküliségnek is nevezni, de addig sem segélyen, él, a gyereke nem azt látja, hogy lecsúszott alkesz aki nem kap munkát, és a társadalom hasznos tagjának hiszi magát, és a fele fizetését vissza is adja az államnak.

A másik a segély....külföldön a segély arra elég hogy épp ne haljon éhen az ember,nem pedig autó törlesztőre.Most ha jol hallottam, azt mondták, hogy akinek 885.000 nél drágább a kocsija nem kap segélyt....könyörgöm.....hol élünk?
elhiszem, hogy szivesen kifizetnéd a 160 nettót egy diplomás közszolgának de én valahova 200.000 huf környékére saccolnám egy fiatal diplomás fizetését, amiből ehy 10 millás panel törlesztőjét ki lehet fizetni, fenntartani egy 5-8 éves opel corsát, és felnevelni 2 gyereket.
És évente mondjuk egy hét velence, vagy balaton, nyaralás.Amiben valljuk be semmi luxus igény nincs

Kenneth 2008.10.28. 20:41:37

sasika
Nem is a tanárokkal kezdeném a szanálást, leginkább az önkormányzati rendszerben dolgozókkal, önkormányzati képviselőkkel, tanácsadókkal, szakértőkkel, stb.

Mellesleg a felsőoktatást el tudnám képzelni kevesebb tanárral is. Kevesebb a tanszéket elfekvőnek néző bentragadt 70 éves nyugdíjas docenssel. De leginkább talán kevesebb egyetemmel, főiskolával, kevesebb felvett diákkal, magasabb követelményrendszerrel.

Ja, és az sem lenne haszontalan ha emelnék a kötelező óraszámot az alap és középszintű képzésben. Én 50 órát dolgozom egy héten, a tanárnak meg van 21 (ha jól tudom) kötelező órája. És ne mondjátok, hogy továbbképzés, meg felkészülés az órákra, meg dolgozat javítás...

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 20:44:21

Kenneth 2008.10.28. 20:41:37

a 365 orsz. képviselő meg a sleppje nem sok egy ilyen kis országnak?

torró 2008.10.28. 20:44:25

Látom formában van a társaság. Ebből is látszik milyen gyáva népség vagyunk, mert innét a klaviatúra mögül minden bátran a másik szemébe vágja sérelmeit. Hát így könnyű. Miért is tartunk Itt???
Köszönhető a minden kori nagytiszteletű és tudású vezetőinknek és a demokráciát nem megtanuló honfitársainknak!
Mert sokan most is azt várják hogy itt a jószívű Rudibácsi mármint az állam és adjon lovikát. Csakhogy ennek végének kellet volna hogy legyen, de hát ha nem függenek az emberkék akkor nehéz szavazókat szerezni.
Ugye a nyugati világban csak úgy ajándékba megkapták a normális béreket? Na kérem tanult emberek tudják hogyan sztrájkolták ki ezeket a javakat. JA! Hogy ott volt szakszervezet? Nem olyan állam által fizetett Sz -szervezeti vezetők? Igen.Csak ugye ezt tudják a mi vezetőink és tettek róla hogy itt ennek ne lehessen próbálkozása se!
És ha meg valaki kimegy az utcára DEMOKRATIKUS JOGAIT gyakorolni, erre is megvan a megoldás. Olyan körülményeket teremtek hogy legyen lelkiismereti furdalásod miszerint TE nem akarsz fasiszta csőcselék lenni. Innentől marad a jól bevált sárdobálás.
Azt mondta egy német ismerősöm hogy amit mivelünk elkövettek azt náluk még gondolatba se merik megtenni.
Na mármost nem tudom ki figyeli a hír adásokat, de náluk már egy csomó banki tisztviselőnek már vissza kellet fizetni a jutalékokat ezenfelül vizsgálatok kezdődtek a banki vezetők ellen.És nálunk?

boka · http://csaszu 2008.10.28. 20:46:15

"Mert ha nem, ne mondd, hogy sokan vagyunk. "

A második kerületben 29 fős osztályba jár a fiam, celeb osztály. A papírgyüjtésről azt hiszik, hogy valami lóbetegség. kérdem én: Miért nem fizetős az iskola ? Itt minden szülő tehetős. Lehet, hogy, ha fizetős lenne, akkor a fiatalabb tanítók pl. visszaköszönnének.

sziligan 2008.10.28. 20:47:51

Két köztisztviselő ismerősöm versenyzett abban, ki dolgozik kevesebbet egy napon. Egymás mellett dolgoztak számítástechnikai munkakörben egy önkormányzatnál. 13 perccel lehetett nyerni a szigorú versenyben.
Az egyik annyira megunta semmittevést, hogy szívesen váltott volna munkahelyet. Végül kénytelen volt felmondani, mert bárhogy igyekezett nem tudta magát kirúgatni.
Biztos, hogy mindenkire olyan nagy szükség van az igazgatásban?

Kenneth 2008.10.28. 20:48:11

lakatos
Az munkaerő átcsoportosításnak lehetne értelme. Pl személy szerint fájlalom, hogy az adóhatóságnál úgy tűnik kevés az ember, erre abból következtetek, hogy kevés a vagyonosodási vizsgálat, egyéb revízió amivel fel lehetne tárni az adócsalók valós életkörülményeit. Erre szerintem lehetne embereket átvenni, hasznos lenne. Csak ugye erre meg azt mondják, hogy speciális szaktudást igényel, sokáig tart az átképzés ami igaz is lehet.

Corry 2008.10.28. 20:48:25

sasika,

a közszféra egy eléggé bonyolult és nagyon nem homogén dolog, szerintem. Vannak emberek akik nagyon sokat dolgoznak kevés pénzért ilyenek példul azok a kollégáid akik a gyermekeimet tanítják mindenfélére. Ilyen a feleségem is , aki most a mellettem lévő gépen írja azokat a dokumentációkat, ami a kórházban kelleni fog neki.

Ez egy réteg.
Van még két réteg, a kiskirályok, és az íróasztalba kapaszkodva a munkaidőt kibekkelők népes tábora. Sajnos ez a két csoport meghatározó a közszféra megítélésben és a teljesítményében.

Ne mondja nekem senki, hogy egy közepesen okos ember nem tudná úgy átszervezni a közszférát, elbocsájtani a létszám 30-50 százalékát, hogy az a közszféra által nyújtott szolgáltatáson meglátszana.
Csak az elébb említett két csoportot kéne megtalálni és kirúgni és titeket meg hagyni dolgozni.
Aláírom persze, hogy az eddigi létszám "racionalizálások" mindent csináltak csak ezt nem.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 20:48:51

kenneth,
akkor részben egyetértünk.Az utolsó bekezdésben semmiképp. 22 egyébként a kötelező, de nem ez a lényeg. Két éve bevezették, hogy részletesen, órára lebontva írjuk össze, milyen iskolával kapcsolatos feladatokat végzünk a tanításon kívül. Kaptunk erre egy kis füzetet. Amikor először beszedték, azonnal vissza is vonták a rendeletet, megijedtek attól a számtól, ami így kijött.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 20:49:31

"adóhatóságnál úgy tűnik kevés az ember"

Ez azért annyira nem nagy gond

Kenneth 2008.10.28. 20:51:27

lakatos,
persze sok a 368 képviselő is, elég lenne 200 is, csak ez kicsit demagóg, mert ez egy csepp, amiről eddig beszéltünk az meg egy kisebb folyam.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 20:52:00

Corry,
nyilván igazad van a példáiddal. Ezek is éppen azt mutatják azonban, hogy a "fűnyírás" legfeljebb a kertben jó.

dezsőke 2008.10.28. 20:52:31

Kenneth
elég nagy csepp az, hidd el....

Kenneth 2008.10.28. 20:55:38

sasika
lehet korlátolt vagyok de nem tudom elképzelni, hogy pl egy matematika szaktanár mire fordítja a maradék idejét ami a 22 után megmaradna az 50-ből. (persze lehet konferenciákra járni, tanulmányi versenyre felkészíteni, szervezni, továbbképzésre járni, de hetente 3 napot?)

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 20:55:58

sziligan 2008.10.28. 20:47:51

Ha három napig nincs tűz rúgjuk ki a tűzoltókat?

gondolkozz, és nem kell mindent elhinni...


boka · csaszu 2008.10.28. 20:49:31

szerintem meg kevés.
Csam M.o sikk az adócsalás, máshol lenéznek érte.

Csavarhúzós 2008.10.28. 21:00:33

Végigolvastam a kommenteket...
Érdemes noob hozzászólását kikeresni, abban vannak számok :-)

Magam is tanítok, aki nem közalkalmazott, annak mondom, hogy 2007 második felétől a tizenharmadik havi illetményt havonta kapjuk, lényegében fizetésemelés helyett ezt sikerült elérni....

Gyulabá: >Számolgass, mit tettem be a kasszába. Le sem írom mennyi nyugdíjat kapok ennek fejébe, mert szégyenlem.
-Alapvetően minden nyugdíjas többet kap, mint amennyit befizetett. Ugyanis ők akkor a befizetéseikkel fajlagosan kevesebb nyugdíjast tartottak el, akik között ráadásul sok volt a töredéknyugdíjat kapó. (sok nőnek nem volt 40 év munkaviszonya, stb.) Ráadásul nem csak Gyulabá volt a befizető, hanem azok a kortársai is, akik ma nem kapnak nyugdíjat, mert időközben elhunytak. A felosztó-kirovó rendszerben a rövid életűek nettó befizetők, a hosszú életűek meg nyertesei a dolognak. Ennek megfelelően a nyugdíjjárulék folymatosan emelkedett a története folyamán...
Sokat nem érdemes ezen agyalni, minden korosztály eltartja az előtte lévőt, csak jelenleg szerintem irreálisan jól. (A nagyszülő persze visszajuttatja ezt az unokáknak, de vannak ebben is anomáliák, pl. a gyerektelenek járnak jobban, miközben nem ők hozták létre a jelenlegi befizetőket) Azok a kollegák/kolleganők akik a szabályok szigorodása elől menekültek nyugdíjba, jól jártak mert bizony nettó 110 felett hoz nekik a postás. Nekem úgy lesz 109eFt, hogy abban már benne van a 13. havi is (a 110 mellé meg még hozni fog 80-at...) Egyetemi végzettségem van, 1994 óta vagyok közalkalmazott. Most kérdem én, mi abban a racionális, hogy több pénzt kap egy nyugdíjas, aki már felnevelte a gyerekeit és kifizette a lakáshitelt, mint egy középkorú dolgozó? OK, lehet hogy van aki ilyet szeret, ő tegyen félre magának aktív éveiben, aztán akkor lesz. De ezt automatizmussá tenni azért nagy szívás, mert nagyon magasak lesznek a bérterhek, azaz alacsony lesz a foglalkoztatottság. Illetve nem lesz, hanem már az is. A foglalkoztatási ráta a 70-es években 74% körül volt. Ma 64% körüli. (Megjegyzem ebben is van már változás, pont ezért menekültek nyugdíjba... 88,7% volt a kezdőnyugdíj /átlagfizetés arány a 2013-as szabályok szerint 73,7% lesz A százalék értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy az átlagfizetésben itt a jutalom/bónusz, 13.havi benne van, a nyugdíjban meg nincs
forrás:www.google.hu/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=55&url=http%3A%2F%2Fwww.epa.oszk.hu%2F00000%2F00017%2F00138%2Fpdf%2F2augusztinovics-kollo.pdf&ei=8mUHSbOlNorw7AWl0-n6Bg&usg=AFQjCNEgEfg6_2ikdjsJju40tFF9xNM-lw&sig2=HPj7vGplCSWUcru5ZtdOxQ
)

Másik érdekesség: Románia - ott most áprilisra halasztották a tanári fizetések 50%-ra emelését. Jelenleg a kezdőfizetés 700 lej, =49500 Ft, ez már 9%-kal emelkedett októberben, az 54eFt. Az 50%-os emelés után lesz belőle 80 900 Ft. (Adózás ott azt hiszem nem változtat ezen, mert egységes 16% van(?)) Jelenleg a magyar kezdőfizetés főiskolával 89 000Ft: hurrá, a románok még nem hagytak le minket! :-)
Itt egy jó cikk a román "bérreformról":
sipos.transindex.ro/?cikk=461

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 21:02:59

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 20:40:12

Itt meg a fizetés épp elég arra, hogy éhen ne halj.

Most gonosz leszek, de igazából teljesen mindegy, hogy az a 400 ezer felesleges ember az íróasztal mögött mereszti a seggét, vagy munkakeresési segélyt kap. Mindkettő egy helyről megy, ráadásul az utóbbi kevesebb is.

Munkát meg talál az, aki akar. Egyet ne feledjünk, az állam nem hoz létre munkahelyeket (illetve csak olyanokat, amiket épp itt vitatunk), maximum csak ösztönöz.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 21:04:19

dezsőke 2008.10.28. 20:52:31

kicsi csepp..hogy érzékeltessem:

ha mindegyik keresne 1 milliót, legyen felfelé kerekítve havi 400 millió. Amiről most beszélünk, az havi 160 milliárd.

dezsőke 2008.10.28. 21:05:34

Astaroth
aham, fizu, költségtérítés, bizottságosdi, fb tagság, kenőpénzek (lobbi).....

Kenneth 2008.10.28. 21:07:18

"minden korosztály eltartja az előtte lévőt,"

Ez sajnos nem teljesen igaz. Ha az én példámat vesszük, én eltartom az előttem lévő korosztályt, plusz fizetek 8%-ot egy magánnyugdíj pénztárnak (kötelezően) és ezt a 8%-ot illetve ennek piaci hozamát fogom visszakapni, ha csődbe nem megy ez a pénztár addig.
Ezt várnám el most is. Minden nyugdíjas azt kapja vissza felkamatoztatva amit anno befizetett. Csak akkor éhenhalnának, ezért a jelenlegi nyugdíj gyakjorlatilag szoc.segély.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 21:08:21

"Csam M.o sikk az adócsalás, máshol lenéznek érte".

A magyar borok magyarországon világhírűek !

Mindenütt sikk. 100 milliárdal fehérebb a gazdaság és eltüntek a beruházások. Ezt mindenki megszívja, akinek a jövedelme a reálgazdaságból van. Nincs magyarországon olyan ember, aki nem érintett az adócsalásban. olvasd el a Haszon Magazint, Szikora János van a címlapon, azt mondja: Nekem sem adnak mindig számlát !

Nem mondanám, hogy szemét csaló, de érintett.


Naivság lenne azt hinni, hogy ha mindenki befizetne minden adót, akkor jólét lenne.Sőt !

Csökkenne a kereslet a reálszférában. Beállna a gazdaság. A megoldás, amit anno a Békesi mondott, hogy a fogyasztást kell megadóztatni.

Egyszerübb egyféle adót ellenőrizni, mint negyvenet. Fizetőssé kell tenni bizonyos tabukat.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.28. 21:09:22

dezsőke 2008.10.28. 21:05:34

a költégtérítést kb beleszámítottam, a többit meg nem tudom hogy szeretnéd mérsékelni, lévén illegális.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 21:11:38

"hurrá, a románok még nem hagytak le minket! :-)"

Valaki már utalt rá, hogy csatolják magyarországot romániához vagy szlovákiához.

dezsőke 2008.10.28. 21:12:30

Astaroth
ha keveseben lennének az is mérséklődne :)

Corry 2008.10.28. 21:18:21

Hadd javasoljam mindenkinek, hogy ne a tanárokon spóroljunk. Pont rajtuk nem kéne. Ha egy tanár heti 22 órát tanít, amellett még nagyon sok mindent kell tennie a színvonalas oktatás érdekében, pl. dolgozat javítás órára készülés, stb.
Ez még akár jó befektetés is lehetne a jövőbe, az a rossz és előnytelen az oktatásban, hogy 4 év után még nem hoz eredményt, ennek megfeleően van kezelve az egész.

De ha már spórolunk:
én példul inkább már az önkormányzatok környékén keresgélnék, mert mire kell ma kis országunkban 3000 valahányszáz önkormányzat úgy, hogy vannak helyek ahol a polgármestert 40-en szavazták meg 35 ellenében.

Most is az van, hogy a lényegi döntéseket a "központ" hozza, tehát nagyon elegendő lenne ha lennének régiós és kistérségi önkormányzatok, továbbá Budapesten és a megyei jogú városokban lenne városonként egyetlen egy darab önkormányzat. Nem sok változna, higgyétek el...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.28. 21:18:31

Kenneth,
példád találó, a feleségem kollégám, matematikatanár. Hála a sorsnak, van 4-5 kiemelkedően tehetséges gyereke, akik országos tanulmányi versenyeken érnek el 1-2-3. helyezésket, heti 3 órányi matematikatanítással. Ez csak úgy megy, hogy minden nap este 10-11-ig tanul, oldja a feladatokat, hogy segíteni tudjon, szakkört tart, természetesen ingyen. Most tüntették ki júniusban Graphisoft-díjjal, igen komoly pénzt kapott (a mi viszonylatunkban), de mindezt egy rá és tanítványai sikerére felfigyelő magáncégtől. Hivatalosan semmit. (Erkölcsi megbecsülést...)

Csavarhúzós 2008.10.28. 21:20:46

>lehet korlátolt vagyok de nem tudom elképzelni, hogy pl egy matematika szaktanár mire fordítja a maradék idejét ami a 22 után megmaradna az 50-ből.
-Hát egyrészt hülyeségekre. Például én 22.-én araszoltam Pesten a dugóban, este lett, mire hazaértem. Ugyanis augusztusban behalt az Educatio rendszere, nem lehetett online hoszabbítani a digitális aláírást, közben a mienk lejárt. Újat viszont csak személyesen lehet (és 6700Ft+ÁFA, no meg utiköltség), szóval ezért. További bürokratikus szépség, hogy ezzel a digitális aláírással nem lehet a szakmai vizsgákat jelenteni, ahhoz egy másikat kell csináltatni (MÁV informatika, pl.), ami újabb pénz, idő.
Aztán van mindenféle értelmetlen papírgyártás, például minőségbiztosítási kérdőív-hegyek. (Van neki értelmes része is, csak kevés)
Elkísérheted a diákokat iskolafogászatra, ha pont matematika órára esik az időpontja. Ez idő alatt nem tanítasz, úgyhogy -1 óra a "pedagógus teljesítmény nyilvántartó lap"-on. (Azért van idézőjelbe, mert ez a neve, de én pedagógus teljesítménnyilvántartó-lap-nak írnám) Ha volt túlórád, akkor innentől egyel kevesebbet fizetnek ki.
Aztán vannak a hasznos (de fárasztó) dolgok, mindenekelőtt az, hogy tele van a táskád kijavítatlan dolgozatokkal. Sokáig nem lehet bírni, de minden nap pár órát rászánsz - hétvégén is.
Készülsz a következő órára, napra, hétre - szóval hidd el, bőven kijön a 40 egy matektanárnak. Nekem informatika tanárként valamivel kedvezőbb, mert nem nagyon viszek haza dolgozatokat. (Bár én meg otthonról rájelentkezek a szerverre, és rendszergazdálok - de az legalább nem unalmas) A "begurítom a labdát" típusú tesitanárnak még egyszerűbb - mégis mind ugyanazt a fizetést kapjuk...

Corry 2008.10.28. 21:22:30

Ja, ezt nem is olvastam:

"minden korosztály eltartja az előtte lévőt,"


és akkor mi van az előnyugdíjasokkal?
Kérlek tippeljetek: hol állunk Európai összehasonlításban, ebben a korai nyugdíjazás műfajában?
Segítek: mi mentünk majdnem csődbe a pénzügyi válság miatt és nem a szlovákok példul.

Kenneth 2008.10.28. 21:30:50

sasika
gratulálok a feleségednek, tényleg szép teljesítmény tőle is meg a gyerekektől is.
De mint mondtam nem is a tanárokon kell spórolni, mindamellett fenntartom a 22 órával kapcsolatos véleményem.
Mondok valamit 2007 márciusában volt egy projektem. Éjjel jártam dolgozni kb másfél hónapig, napi 14 órát, minden nap, szombat, vasárnap, ünnepnap. Most januárban lesz egy ugyanilyen. A köztes időszakokat sima napi 10 órás munkával szoktuk elverni.
Közben levelezőn járok egy egyetemre is (van két főiskolai diplomám), a színvonal kritikán aluli, a tanár a beadandó feladatot hetek óta nem javítja ki, az előadást fölösleges megtartani, a powerpoint diákat magamtól is fel tudom olvasni...

degreen 2008.10.28. 21:36:05

Kenneth
és fizetős iskola?

Csavarhúzós 2008.10.28. 21:39:56

Kenneth:
>Ez sajnos nem teljesen igaz. Ha az én példámat vesszük, én eltartom az előttem lévő korosztályt, plusz fizetek 8%-ot egy magánnyugdíj pénztárnak (kötelezően) és ezt a 8%-ot illetve ennek piaci hozamát fogom visszakapni, ha csődbe nem megy ez a pénztár addig.
-Ez tévedés, a nyugdíjrendszer több pilléren áll. A 8% csak a "saját számlás" rendszer. Emellett (milyen jó, hogy vállalkozó is vagyok, tudok ilyeneket is :-)
a munkaadód (ha egyéni vállakozó vagy, akkor saját magad ) is fizet 24%-ot, azaz háromszor annyit. Cserébe ezért majdan a nyugdíjad 3/4(?) része lesz annak, mint aki TB-rendszerben maradt, ehhez jön hozzá a MNYP-tól kapott összeg. (Több nem lesz azzal együtt sem, mert a magánszámla örökölhető - azaz nem fogod az elhunytak részét megkapni, míg az államinál igen)
A hozamokat nyugdíjmegtakarításnál el lehet felejteni, a reálhozam ugyanis jó esetben (ami nem a mázlista eset, de a nyugdíjpénztárak nem is rulettjátékosként tőzsdéznek) a GDP-növekedéssel egyenlő, amivel párhuzamosan az elvárásaink is nőnek. (És a fizetések is, amihez a nyugdíjat viszonyítani fogjuk) Tehát simán lehet úgy számolni, hogy 40 év munkaviszony, 20 év nyugdíjas év, ez azt jelenti, hogy az adók levonása utáni összeg 1/3-át kell nyugdíjra félretennem. Azaz amennyit felveszek, annak 50%-át kéne befizetni. Ettől még messze vagyunk. Úgyhogy csodálkozva olvasom azokat a nyugdíjas hozzászólókat, akik már annyi járulékot befizettek, hogy 100 éves koráig élehetne belőle az utolsó fizetése színvonalán.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 21:42:37

"Most tüntették ki júniusban Graphisoft-díjjal"

Sasika ! Itt a megoldás, és egyben a jövő is. A magán finanszírozás. Németországban Siemens-díj, Svédországban Alstöm-díj, stb. Csakhát ehhez valami olyan teljesítmény kell, amit nem mérhetünk "jambikus lejtésben".

Nehéz lesz a filozófia tanárnak megmagyarázni, hogy nagyon fontos a tantárgya, de annak a négy filozófusnak, akit sehova nem vesznek fel ( sebeök jános és tsai) nem kell tanár, elég a kiszel tündével randizni és már kész az életregény.

Csavarhúzós 2008.10.28. 21:46:57

De ha már nyugdíj, embörök, most érdemes NYESZ-számlát nyitni, televenni részvénnyel, ha van még legalább tíz éved nyugdíjig....

Kenneth 2008.10.28. 21:47:33

csavarhúzós
igen, valóban, igazad van a munkáltatói nyugdíjjárulékkal kapcsolatban. A MNYP egyébként minden befizetésből azonnal levon 5% működési hozzájárulást, szóval a hozam még szarabb lesz.

degreen
levelező és költségtérítéses, de nem a klasszikus fizess és vidd a papírt című mutatvány. Egyszerűen kevés az óraszám, a tanárok mindenen csak végigfutnak, és powerpointolnak

Corry 2008.10.28. 21:47:36

Kenneth,

nem értelek teljesen. Én most hasonló munkaidőben dolgozom, mint amit leírtál, de tanítottam is korábban, igaz, ott a tantárgy összerakása is az én dolgom volt.

Szerintem egy tanárnak a többi feladat mellett a 22 óra sok, illetve akkor már majdnem úgy van terhelve mint Te 10 órás munka mellett kb. Számolj rá minden tanórára ugyanannyi időt, akkor kijön.

Azok a tanárok, akik a levelezőn tanitanak Téged, pont valami oknál fogva ezt a másik órát (tehát az egy tanórára jutó felkészülés/dolgozatjavítás óráját) spórolják meg, és láthatóan Te sem vagy kibékülve az outputjukkal...

Csavarhúzós 2008.10.28. 21:49:05

Boka, van Ericson-díj is pl, fizikatanároknak, de egy évben egy tanár kapja. És hány tanár tanít fizikát? Szóval alapozni olyan, mint azt monani az akadémikusoknak, hogy holnaptól minimálbért kaptok, tessék a Nobel-díjra hajtani :-)

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 21:49:44

boka · csaszu 2008.10.28. 21:08:21

meg fox lepődni de én kapok számlát, ha nem kérek.
Ugyanis a tököm tele van hogy mindenki kókler, és szarik a munkájára, és felelősséget garanciát nem vállal.
Megfizettem a tanulópénzt, és sokkal olcsóbb egyből egy rendes szakit hivni, vagy számlával megvennia dolgot, mint 2x kifizetni, ha érvényesíteni akarom a fogyasztói jogaim.

Egyébként sok mindenre nem fussa, kaja , számla , lakáshitel, benzin,....itt mindenről adnak számlát blokkot.

És itt jegyezném meg, hogy nem sok alkalomra meléxem amikor nem akartak számlát adni, vagy kérdezték volna hogy kell számla, és én még korrupt rendőrrel se találkoztam 1997 óta...

Visszatérve a számlára, taxival kellett mennem, beültem óra indit, 2200 lett a vége számla stb..kifizettem.
Másnap, ugynaott másik taxis, cél ugyanaz ..
aszongya számla nélkül 2500 ért jó?
mondom csak kapcsoljuk az órát és mit ad isten 2150 ftot fizettem számlával.
Szal nem mindig az olcsóbb az olcsóbb...

Kenneth 2008.10.28. 21:54:36

corry
szerintem ott pont az óraszám a probléma.
Nemtom tanultál e matematikát felsőbb szintűt, de jelenleg ezen az MSc képzésen van 12 óra matematika oktatás, egy félévben. Nos amikor az alapdiplomámat szereztem egy másik intézményben főiskolai szinten kb 10 matekórám volt, csak hetente.

lakatos cshapó csaba · http://www.youtube.com/watch?v=Ij2E_6nSJyM 2008.10.28. 22:01:25

Kenneth 2008.10.28. 21:54:36

két diplomával összehasonlítod a levelező képzést a nappalival?

Kenneth 2008.10.28. 22:04:25

lakatos
akkor most sikeres ember nem lehetek?

Kenneth 2008.10.28. 22:06:08

na, mentem is aludni, jóccakát mindenkinek

boka · http://csaszu 2008.10.28. 22:09:08

"Szal nem mindig az olcsóbb az olcsóbb..."

Igaz ! Nem menteni akarom a csalókat, de nekem már természetes, ha nem mindenhol kapok számlát.

Nekem mindig adnom kell, mert cégeket szolgálok ki. A szar munka engem jobban zavar, mint a számlaadás elmulasztása. A taxis, ha ad számlát, az sem jelent semmit, mert kamu számlával dolgoznak. Viszont, ha mindenki leadózza a jövedelmét ( mind a negyven adót ), akkor jövő héten már becsődölne minden. Az egész láncot kell végig vinni, nem csak egyféle adót. A jövedelmét eltitkoló terepjárós egy telitankkal többet adózik, mint egy négy gyerekes tanító. Más az igazság érzet, de közgazdaságilag egyenlő. Az idejövő turista is hozzájárul a közhöz. Minnél több a jövedelme valakinek, annál inkább dob be a közösbe, de lehet, hogy nem jövedelem adóból, hanem pl. jövedéki adóból vagy illetékekből, vagy kamat adóból.

Corry 2008.10.28. 22:11:12

Kenneth,

nem tudom megítélni, hogy miért ez az aránytalanság, nincs elég információm a képzésedről.
Mondjuk az óraszámok általában a tájékoztatókban előre ismertek, tehát nem érhetett akkora meglepetés.
Nem értem ez az egész amit leírtál, hogyan jön össze az óraszámokkal, a tanároknak tényleg kéne időt hagyni a felkészülésre, hidd el nekem 8 évet tanítottam az egyetemen.
Matekból egyébként kétszer szigorlatoztam jelesre egyszer a normál képzésen, egyszer pedig a doktorinál.

boka · http://csaszu 2008.10.28. 22:18:09

Van egy államtitkár, asszem Draskovics volt a neve, ő pár éve rájött, hogy a legtöbb áfát az importőrök csalják el. Mai napig nem tudja, hogy neki volt igaza. Mi sokmillió belföldi áfacsaló az elcsalt adót turórudiba, benzinbe, ruhába, villanyszámlába fektetjük, tehát a legnagyobb ezer adózóhoz kerül minden pénz. Nem igaz, hogyha az olajszőkítő befizetné az összes adót, akkor plusz ezermilliárd lenne az állam bevétele. Ha az egyik orr lyukunkat befogjuk, akkor a másikon kétszer annyi levegő megy át ! Ezt a Bajnai Gordonnak is elkellene mondani.

Konegafi (törölt) 2008.10.28. 22:21:43

... mondjuk nem értem, mit nyavajognak az alap- és középfokú képzésben a tanarak a 22 órájukkal, ami legyünk visszafogottak, de himihumi ahhoz képest, amit egy előadáson vagy egy szemináriumon le kell nyomni. Tavasszal volt nekem 22 kontaktórám egy héten, 5 diplomatervező mellett, úgy hogy nem tudom igazából átérezni a nyavajgásukat. Bemegy, eleve késik 5 percet, utána alapképzésben még naplózik, elfeltetget, majd a végén 5-10 percben belekezd a tananyagba és feladja a leckét. Hát, az így leadott 22 óra/hét eneriában nem ér fel max. 3-4 órányi egytemi kontaktórával. Már bocs. Gyenge anyagot küldenek a középfokú képzésből a T. kollegák, lassan nem lehet velük mit kezdeni. Ráadásul a többsége informatikai analfabéta, én nem tudom, mit tanítanak a középiskolában, de félelmetes sötétség sugárzik az elsős hallgatókból.

Kenneth 2008.10.28. 22:26:31

corry
arról van szó összességében, hogy az msc képzésen van félévente kb 15 mondjuk így tannap.ez 3 félév plusz 1 félév diplomamunka esetén azt jelenti, hogy a főiskolai diplomámhoz képest lenyomok egy 45 napos gyorstalpalót:)
ez nonszensz
mellesleg tiszta sor én voltam a hülye...:)

lakatos cshapó csaba · http://www.youtube.com/watch?v=Ij2E_6nSJyM 2008.10.28. 22:29:18

boka · csaszu 2008.10.28. 22:09:08


hheeheh telitankkal többet adózik...
de miből van a dzsippója??
ha azt a pár 100 millát nem sikkasztja el nincs dzsippó..
De ahol ilyen M6 os alagutakat lehet építeni mint nálunk...ezen nem kell csodálkozni...

és ezt a mondatot kikérem a 4 gyermekes anyukák helyett......

erkölcs?becsületesség?

boka · http://csaszu 2008.10.28. 22:41:34

"de miből van a dzsippója"
"e"rkölcs?becsületesség?"

Ezzel kezdtem, hogy az igazságérzetünket
lehet, hogy bántja !

"de miből van a dzsippója"
Azt nem tudjuk, de bement a szalonba, kifizette illetékeivel együtt, munkát adott a kereskedő dolgozóinak, kötött rá biztosítást, munkát adott a biztosítónak. Megtankolta ( nem öt litert) , megint munkát adott. Súlyadó, stb. A pénz, amit elcsalt, az nem maradt nála, mind hozzán került. Ha az elcsalt pénzből lakást vesz, akkor marad egy rakás téglája, a pénz pedig elkerül tőle a sok-sok csatornán keresztül az államhoz, illetve a reálszférában a beszállítókhoz és azok beszállítóihoz. ha az autómból kilopják a rádiót, akkor én járok rosszul egyedül, mert aki eladja és megveszi féláron az jobban jár, mert mást is tud venni a rádió mellé, újat kell vennem a boltban, plusz üveges, stb. stb. Ez reálgazdaság, a proletár öntudatot kivontam.

lakatos cshapó csaba · http://www.youtube.com/watch?v=Ij2E_6nSJyM 2008.10.28. 22:52:41

boka · csaszu 2008.10.28. 22:41:34

mé van ezeknek SK rendszámuk

boka · http://csaszu 2008.10.28. 22:57:44

"mé van ezeknek SK rendszámuk "

Amit elcsal szlovákiában ( nyilván azért nyilvánítja az Ódit teher autóvá), azt a pénzt itthon költi el, mivel itthon él. A szlovák adózót pont ez zavarja, hogy a magyar csak adót nemfizetni jár szlovákiába. Rossz hír az lenne, ha a megspórolt pénzt is a tótoknál költené el.

lakatos cshapó csaba · http://www.youtube.com/watch?v=Ij2E_6nSJyM 2008.10.28. 23:24:09

node nem gondolod te sem hogy a kocsit Mo on veszi és kivisze beregisztrálni?
Megveszi a tótóknál vagy a sógoroknál, és ott fizeti az adót.
Természetesen minimálbérre van bejelentve, gázártámogatást megkapja, a kölyke, majd ingyen tanul, az egyetemen, kolligiumba lakhat mig a 4 gyermekes anya nem.
Vagyonelkobzás, majd pedig sitt lenne a helyes ut..

boka · http://csaszu 2008.10.28. 23:39:25

"ott fizeti az adót"

pont azért megy oda, mert ott nem fizet, vagy csak keveset. A négy gyermekes tanárnő több támogatást kap vissza, mint amit befizet. Ingyen pedig ne tanuljon senki az egyetemen. Akármire van bejelentve, ha nagy a jövedelme, akkor nagyobb lakása van ( elöbb leírtam, hogy többért kap téglát ), több áramot, gázt stb. fizet. Amikor eladtam a lakásomat, a vételárral gazdagabb lettem, aki megvette, annyival szegényebb ( illetve neki maradt pár tonna építőanyaga.

wamz 2008.10.28. 23:43:03

OFF

önmagában én a szlovák rendszámozást nem tartom "bűnnek". Ez egy olyan terület, ahol az állami adórendszer is olyan, mint egyfajta szolgáltatás. Van lehetőség arra, hogy elkerüljem a magasabb adót legálisan? (vagy bizonyíthatatlanul illegálisan) Van. Hülye vagyok? Nem. Felfogja a magyar adórendszer ez a kvázi versenyhelyzetet? Fogja a lófaszt, csak a pénzt akarja beszedni elvtelenül és mohón. Hát akkor nem a magyar adórendszert választom, és kész.

szal önmagában az adóval való "ügyeskedés" nem minden esetben gáz erkölcsi értelemben. Én nem is basztatnám az adóelkerülőket, mert az ég adta világon semmi nem ösztönzi őket a rendes adófizetésre.

Már csak azért sem basztatom - és kicsit ON - mert az elvett 13. havim netto értékét nem az adóelkerülő "produktív" lófasz akármiknél költöm el, hanem marad a nagy levesben, ahonnan aztán fix, hogy nem kerül a piachoz soha a büdös életben. Szal produktívak, az elvett százakárhány milliárd a ti zsebetekből is hiányozni fog. Azért baszogassatok minket nyugodtan :P

sziligan 2008.10.28. 23:56:16

lakatos cshapó csaba 2008.10.28. 20:55:58

A Munkaügyi Központból viszonylag ritkán vonulnak tüzet oltani.

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a gondolkodásra. Te gyakran szoktál ilyesmivel foglakozni? Esetleg írás előtt mindig bevethetnéd, csakhogy látszódjon a hozzászólásaidban is...

lakatos cshapó csaba · http://www.youtube.com/watch?v=Ij2E_6nSJyM 2008.10.29. 00:02:53

boka · csaszu 2008.10.28. 23:39:25

hát elég érdekes életszemléleted van.
De mi lesz akkor ha mindenki lop csal hazudik, és szlovák rendszámú dzsippóval, tilosban parkol, pályán nem vesz matricát, gyorsanhajt, ha kárt lehet menni a szlovák biztosítóhoz.

Azé mert akik ott a dunaparton hülyék, és mindig azt a 100% ig biztos megoldást választja hogy elcsipunk egy kicsit a közalkalmazottaktól, ill adófizetőktől, mert van ilyen halmaz is, mert fél megadóztatni a haverok multiját vagy mint most az energetikai cégeket, vagy egy olyan apekot csinálni ahol nem lehet ennyit adótcsalni.
És nem tartom fernek ha egy nagy dzsippós 6500 at fizet TB re mig aki betol havi 10.000 et a 100.000 bol ugyanazt a szolgáltatást kapja.

Egyébként tegyük fel elsikkaszt az dzsippós az államtól, és elkölti igaz...mi a garancia, hogy kér számlát arról amit elkölt?
max a benzinről... de a 100 milla feletti házra se fizeti a luxusadót, mert társasházzá nyilvánítja...

"Szeptember végéig 493 ingatlan után fizettek luxusadót a fővárosban"

FORRÁS:INDEX.HU

csak budán van 665 eladó...
www.ingatlan.com/budai_ingatlanok.php


nem tudom érted e miről beszélek.

Nekem ma irt az apek, hogy 8 ftal tartozom...

lakatos cshapó csaba · http://www.youtube.com/watch?v=Ij2E_6nSJyM 2008.10.29. 00:10:00

sziligan 2008.10.28. 23:56:16

arra értettem, hogy ha épp nem romlott el egy server sem akkor mit csináljon 2 informatikus?

vannak olyan szakmák amikre csak ritkán van szükség....katona..tuzoltó...katasztrófavédelem...polgárvédelem....stb..ez van ezzel eggyütt kell élni.

a normálisabb önképzi magát, nem abban versenyez hogy mennyi ideig nem csinál semmit...
de elképzelem hogy a multinál meg napi 23 órát konfigurál...

Konegafi (törölt) 2008.10.29. 03:18:54

no hiszen, az informatikusok akkor se dógoznak, mikor lenne mit.

sziligan 2008.10.29. 07:17:33

lakatos cshapó csaba · www.youtube.com/watch?v=Ij2E_6nSJyM 2008.10.29. 00:10:00


Arra gondolok, ha nincs lekötve az informatikus kapacitása, legyen több intézménynek egy informatikusa. Csaknem biztos, hogy nem egyszerre romlanak el a szerverek. Igenis, a közszféra takarékoskodjon, ha máshogy nem, szervezze ki a munkát vállalkozóhoz.
A tűzoltókat meg ne keverjük ide. Vagy úgy érted, mintha minden intézménynek lehetne három tűzoltója, akik csak akkor dolgoznak, amikor ég a saját iroda?
A multinál hirtelen megtalálják a módját, hogy kiessen az, akit nem tudnak ellátni munkával.
Különben is, most nagyon fókuszáltunk az informatikusokra. Próbáltál már elintézni valamit egy szervnél pénteken 12 órakor?

degec 2008.10.29. 08:50:07

12 tol ebedido van...

vannak bizonyos munkakorok, intezmenyek akiknek kell hogy rendelkezzenek sajat informatikussal, mert olyan infokat kezel amit masoknak lehet hogy nem kene latni...tehat nem lehet kiszervezni vallakozoknak...
szerintem...

de emugy meg hozzaallas kerdese, nekem is volt mar olyan hogy epp nem volt munkam, de nem a tokom vakartam, hanem talaltam elfoglaltsagot, pusztan hozzallas kerdese...
gondolom tudtak volna mit karbantartani fejleszteni ...ha mast nem akkor a tudasukat...

sziligan 2008.10.29. 20:50:09

Elnézést, de találtam olyan közszolgát, akinek egyáltalán nem kell dolgoznia a fizetéséért. Viszont igazságtalan, hogy csak ő kerül terítékre: www.blikk.hu/cikk.php?cikk=122200

Koor 2008.10.29. 22:58:27

Megoldási javaslat.Áfa-t ujra 25%-ra emelni.Most 2000 milliárd kb,ez 25%-al nőne(+5 a 20-hoz képest),tehát +500m!
Persze a fogy kicsit csökkenni fog de igy is jelentős+enélkül is esne.
Ez tök igazságos,mindenkire egyforman jutna+"buntetne" picit a tulfogyasztast,ami nem baj mert reszben emiatt jutottunk ide.

Csavarhúzós 2008.10.29. 23:44:44

A saját véleményem még le sem írtam. Szóval azt megértem, hogy jön a válság, kevesebb a megrendelés, a versenyszférában csökkennek a bérek (a prémiumok mindenképp), sőt egyesek a munkahelyüket is elveszítik. Ennek okán érthető, hogy az állami szférában is kevesebb jusson, hiszen a befizetett adók is csökkenni fognak (vagy legalábbis nem fognak inflációarányosan nőni)
De felvethető, hogy miért csak a közalkalmazottak? (Szerintem a köztisztviselőket is kihagyják majd a megszorításokból) És a postás? A rendőr? (a villanyszerelőt a versenyszféra bünteti)
Vasutas, katona, mindenféle KHT-k dolgozói, őket is az állami csecs táplálja - szóval ők miért nem?
Vagy a nyugdíjasok - ők mindig automatikusan megkapják a svájci indexálásukat, nekünk az inflációkövető béremelés nem fért bele a konvergenciaprogramba, a 13. havit viszont megkaptuk cserébe havi részletekben. Most nekünk azt is elveszik, a nyugdíjasoknak meg csak a 80eFt feletti részt.
Szóval az elvvel egyetértek, (tűz van, tüzet kell oltani) de én a teljes állami szférán teríteném szét a megszorításokat.

upsz 2008.10.30. 00:16:13

Csavarhúzós · forgomorgo.blog.hu 2008.10.29. 23:44:44

A katona, rendőr közalkalmazott, köztisztvselői jogokkal, tőlünk is elveszik a 13. havit, és mi is reszletben kaptuk mint te.

Javasolnám, hogy tájékozódj post irojával eggyütt, mielőtt hülyeséget irsz.

Remélem nem tanár vagy, és nem tanitasz...

Vagy ha igen azt remelem jobban csinálod mint ezt.

ashnur · http://v.elni.hu/ 2008.10.30. 09:03:12

én azt hittem a 13. az ajándék, és nem pedig kötelező juttatás, ahogy nézem itt a blogíró szerint pedig ez neki JÁR. cuccos.

Liberté_73 2008.10.30. 10:10:06

azért ezt gondold át:
"mint ahogy nem tudjuk az adónkból leírni a fűtés- és telefonszámlát, gépkocsi-használatot, szakkönyveket, üdítőt, Túró Rudit stb"

mert nem is kell, ezeket állambácsi a feneketek alá tolja. ott a fűtött iroda, számítógéppel, hálózattal, nyomtatóval, papírral, tonerrel, fénymásolóval, telefonnal, autóval ha kell, folyóiratokkal, könyvekkel. és mindezek felett van ott még a nettó fizetésed, ami a munkád ellenértéke PLUSZ a grátisz TB és Nyugdíj.
mi kell még?

Dr Kangörény 2008.10.30. 14:43:14

Sziasztok közsszolgák. Ki szeretne a győri GE üzemben dolgozók helyében lenni? Őket most rúgják ki a válság miatt. Mindenkit.
Szerintem szívesen kiegyeztek volna abban, hogy ne kapják meg a 13. havit, csak maradjon meg az állásuk.

degec 2008.10.30. 16:40:10

Kangörény_ 2008.10.30. 14:43:14

Ertem amit mondani akarsz, csakhogy....nem ertem en hogy mit varsz a kozalkalmazottaktol?

tudtommal szabad orszagban elunk.....

mindenki valaszthatott anno, hogy kozalkalmazott lesz vagy versenyszferaban helyezkedik el....

ez nem egy zart klub, ahova szuletni kell?
Nekem kozalkalmazott dolgozoim voltak, brutto 100.000 ftot keres(n)tek szakkozep iskolai vegzettseggel.... tudod meddig kerestem embert??
tudod hanyan rohogtek a pofamba fizetes hallatan?
volt aki azt mondta meg netto 100.000 ert se jonn el dolgozni napi 8 oraban....

degec 2008.10.30. 16:43:24

ez olyan dolog mint a hitel, volt aki bevallalta a svajcifrankost, de volt aki inkabb a biztos (de dragabb) forinthitel mellett dontott..mindenki vallalja a felelosseget a donteseiert...

szerintem....

es most mit szeretnel, az osszes kozalkalmazott ajanlja fel a szerveit a szegeny GE dolgozok szamara?

Az emberek kicsit igazsagtalanok....

nyaron mikor 225 volt az euro, senki se rinyalt, hogy alacsonyabb lett a torlesztoje, a fennmarado penzt kinek fizesse be...most hogy megugrott, minteki sirt hogy az allam nem segit...
gondolkozni kene..

degec 2008.10.30. 16:58:45

www.expressz.hu/allas/egyeb/showAdvert10128418.html

tessek, el lehet menni napot lopni 120.000 ert...
remelem holnapra leszedik a hirdetest, mert betelt az allas, ha nem akkor bocsanatot kersz...

degec 2008.10.30. 17:01:15

www.expressz.hu/allas/kozlekedes/egyeb/showAdvert10575954.html


korulbelul 4 percet toltottem az allaskeresessel...

ugyhogy nekem ne sirjon senki....

DEGEC 2008.10.30. 21:06:43

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=242021

1800 pedagógus bocsátnak el...

remélem örülsz kedves görény...
süti beállítások módosítása