babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Hibák és bűnök az egri kórház ügyében

2008.10.31. 11:57 sasika61

 

 1996-ban vettünk egy telket, melyen egy harmincas években épült, rozoga kis ház is állt, melléképületekkel. Felújítani semmiképp nem lehetett, így hát szét kellett verni, hogy felépíthessük azt a házat, amit magunknak elképzeltünk. Majdnem egy évig óriási volt a felfordulás, puszta kézi eszközökkel bontottunk apósommal, egy-két barátommal, amikor időnk engedte. Voltak pillanatok, amikor magam sem hittem, hogy ebből még rend lesz, élhető otthon. Bizony vannak helyzetek, amikor az építéshez először szét kell verni valamit, s ez nem kevés kellemetlenséggel is jár.
 
 Sokan hiszik azt, hogy hasonló fog végbemenni a HospInvest egri megjelenésével. Jönnek a tőkeerős vállalkozók, lesz egy kis felfordulás, de a végén minden jobb lesz, mint eredetileg volt. Nem vagyok jós, hosszú távon akár még így is lehet, bár ebben nem hiszek. Na de mi lesz addig? Menyi idő lesz ez az „addig”?
 
A zona.hu érdekes cikket közölt a témáról: http://zona.hu/article/1642/hospinvest-a-betegeket-ha-lehet-kuldjek-haza.html. Ebből kiderül, hogy bizonytalan ideig csak felfordulás, káosz lesz. A közvélemény megdolgozása és a felelősség áthárítása már meg is kezdődött. Kosztura László, a HI régió igazgatója bejelenti, hogy három hónapba telik majd, míg a kórházvédők rombolását helyreállítják:
http://www.heol.hu/cikk/186455. Mintha bizony nevezettek afféle ludditákként összetörték volna a gépeket, szétverték volna a kórház falait, eltüntették volna a betegek adatait stb. (Azt persze nem kétlem, hogy be fognak tartani, ahol csak tudnak: akinek „nyakán a kés”, nem fog segédkezni a kivégzésében – tudom: aláírhattak volna s egyebek.) Ugyanakkor ellent is mond önmagának, amikor kijelenti, hogy „szombattól végre ismét a betegeké és a nyugodt gyógyításé lesz a főszerep az intézményben.” Most akkor megvannak a nyugodt gyógyítás feltételei vagy nincsenek? Természetesen nincsenek. A HI ugyan azt ígérte, hogy november 1-től rendben átveszi az intézményt, erre lényegében semmi esély nincs. Lehet, hogy a többi ígéretük is így valósul majd meg? A sok-sok buktatót, bizonytalanságot, az idő sürgetése miatti zűrzavart már a kinevezett vezetők is látják (zona.hu). hazaküldik a rehabilitációs betegeket, s lényegében a sürgősségi ellátáson kívül minden szünetelni fog. Senki nem tud semmit, még az aláírók sem, azt sem, hogy mely nővér melyik osztályon és kivel, hol fog dolgozni, milyen munkarendben.
 
 Visszatérve a nyitó példához: nekünk akkor is volt hol laknunk, amikor mostani helyünkön káosz, felfordulás volt. A biztonságunkat semmilyen veszély nem fenyegette. Most ez aligha mondható majd el az elkövetkező hetekben az egri kórházba kerülőkről.
Megéri? Valakinek biztosan. Ilyen áron is.
 
 Végezetül érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy „lakható” volt-e a kórház régi formájában? Megérett-e az átalakításra? A különféle fórumokra beírók, az ezen a blogon kommentelők sokasága bizonyítja, hogy bizony voltak problémák „régen” is, nem is kicsik. Nem az adóssággal, a fejlesztési források hiányával. Ez többé-kevésbé általános jelenség az egészségügyben, melyről nem az ott dolgozók tehetnek elsősorban. De a szinte általános orvosellenesség nem táplálkozhat puszta gyűlöletből, hanem ennek valami reális okának kell lennie. A kórházvédők éppen azzal követték el a legnagyobb hibát, hogy ezt nem vették tekintetbe, nem voltak javaslataik a beteg-orvos viszony jobbítására, nem érezték a velük szembenállók indulatainak részbeni jogosságát, nem látták mindebben a saját felelősségüket.
 
Hibáztak, de bűnt nem követtek el. Ennek terhe másokat illet.

13 komment

Címkék: egészségügy hospinvest kórházvédők egri kórház

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr53742123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.10.31. 13:29:10

Ma délelőtt meg ugye bombariadó volt a Megyeházán. Éppen mielőtt a közgyűlés elkezdődött volna, akkor telefonáltak. Mindenki kiment az utcára, ahol Sziki és társai álldogáltak, demonstrálgattak. Ott volt Sós Tamás is, és ezt kihasználva odament hozzá bábszínészünk egy baszott nagy lakattal, hogy ha kinyitja az elnök úr akkor kap valamit :) Természetesen nem kezdte el nyitogatni a lakatot, hanem inkább elsétált onnan. Aztán Sziki megtalálta Érsek Zsoltikát, aki a legellenszenvesebb politikusaink egyike (de ez magánvélemény). Neki azt mondta, ha kinyitja, akkor kap egy diplomát :)
Vicces gyerekek ezek:(
Csak gondoltam leírom.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 13:36:44

BálnaUhr,
a másik hibájuk szerintem éppen az volt, hogy ezt a Szíkit nem tudták távol tartani maguktól.
A heol.hu- n pedig éppen most szünetel technikai okok miatt a közgyűlés közvetítése (most tárgyalják a kórház ügyét). Sós felvetette, hogy a végkielégítések kifizetése érdekében majd pályázniuk kell (elsején ki kellene fizetni...)

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.10.31. 13:44:06

Igen, Sziki a ló másik oldala.
Írtam is nemrég róla valamelyik posztban, hogy 1 milliárd körül kellene felvenni hitelt. És ugye 400 milliós a tartozás.
De ezt Sós Tamás nagyon elbaszta. Pár hónapja láttam, ahogyan bújkálta Megyeházán. Alig mert kimenni a folyosóról.
És ha megengeded, van egy viccem: balnavicc.blog.hu/2008/10/30/vissza_a_multba_7

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 15:31:21

igen, az indulatok a végsőkig feszültek, én még rosszabbra is számítok

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.10.31. 18:47:14

Mire számítasz? Hogy majd kiderül, hogy tényleg a nőgyógyászok végzik a radiológusok munkáját? Vagy hogy ez többek életébe fog kerülni? Vagy Sziki örökre lezárja az Egészségház utcát? Mert mindegyik elképzelhető (kivéve az utolsót:))

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 19:24:11

BálnaUhr!
Rossz szó volt, hogy "számítok", inkább azt kellett volna írnom: félek. Az ellátási problémák miatt (káosz) és hogy tettlegességre kerül sor (ennek ma már voltak "előjelei").

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.10.31. 19:38:11

Nagy bajok lesznek a kórházban. Ennek pedig lehetnek következményei....

Cukorfalat 2008.10.31. 20:53:09

Sasika:

Az alapvető probléma ezzel a történettel is az, hogy mintát ad.

Tetszeni fog, ha bármely fideszes (vagy annak látszó) eseménynél (ügyletnél) okkal (vagy ok nélkül) ugyanezek történnek?

Nem gond összeszedni egy csapatot, hogy fütyüljenek ki minden fideszes megszólalót.

Verekedőt és hamis levélírót is könnyű találni.

Éljen a cirkusz!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 20:54:58

Cukorfalat,
nézd, ahogyan ez a döntés megszületett elkerülhetetlen volt a balhé. Ha ugyanezt tenné egy jobboldali megyei vezetés, jogosnak tartanám a tiltakozást.

Cukorfalat 2008.10.31. 21:10:06

Jogosnak tartod azt is, hogy ma már a vélemények elmondása (a meghallgatása már régóta álom) is ellehetetlenül?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 21:21:14

Cukorfalat:
nem. Az egyik kommentemben (és korábbi posztomban is) írtam, mekkora hiba, hogy a randalírozókat nem tudták magukról leválasztani.

xirtaebi · http://alojzia 2008.10.31. 22:29:06

Randalírozókat leválasztani? Csodálkoztam is, hogy a Kossuth tériek Gonda Lászlóval, vagy a "szelíd motorosok" nem jelentek meg. Ők imádják az ilyen bulikat. No de Ágnes asszony többszőr ott volt, kedves mozgósító dalokat dúdolva. Ma olvastam , hogy a bősz kórházvédők közt van, aki Gyöngyösön-többekkel együtt- megfúrta az indiai gumiabroncsgyár építését.
Én azért adnék egy esélyt a jobb ellátás érdekében.
süti beállítások módosítása