HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Maradjunk a besúgók országa?

2008.11.11. 17:28 sasika61

 

„A miniszterelnök nemrégiben brutális és a magyar jogrendszerben szokatlan korrupcióellenes csomag kidolgozására tett javaslatot. Ennek részeként átvennék azt az amerikai gyakorlatot, amely szerint a bejelentő részesedhet abból a pénzből, ami a vesztegetés meghiúsítása révén az államhoz befolyik, illetve amit megtakarítanak. …. Még a hónap végén a  kormány elé kerülhet a korrupcióellenes intézkedési terv - közölte … Kondorosi Ferenc, az Új rend kormánybiztosa”: http://nol.hu/belfold/lap-20081111-20081111_2-2.
 
Nem vitás, hogy a korrupció létező jelenség. Az sem, hogy valószínűleg milliárdokat lehetne megtakarítani visszaszorításával. Különösen fontos lenne ez abban a helyzetben, amelyben éppen vagyunk: a pénzügyi csőd közelében. A kormány céljai tehát helyeselhetők. Kivételesen azzal sem akarok most foglalkozni, hogy ők maguk mennyire érintettek a témában, lásd: a magyar autópálya-építések sajátosságai vagy a folyamatban lévő Zuschlag-per. Ám a módszerrel szemben kétségeim vannak. De mivel nem tudok igazat osztani, inkább csak töprengek.
 
Mindig fáj, ha bármilyen cél érdekében valaki / valakik az emberben meglévő rosszra építenek. Pl. a bosszúvágyra, az irigységre vagy más ártó szándékra. Az ember eredendően nem jó (mint ahogy nem is rossz), ez a felvilágosodás nagy illúziója volt csupán, de törvényekkel, erkölcsi követelményekkel, neveléssel kordában lehet tartani ösztöneit, hajlamait.
 
Vajon ez a készülő csomag, illetve a „vérdíj” ezeket a rossz hajlamokat erősíti-e? Attól tartok: igen. Hányszor hallottuk magunkról, hogy Magyarország a besúgók országa! Már a német megszállás idejéből is vannak olyan történetek, hogy a legtöbb feljelentés innen, a saját sorainkból érkezett a megszállókhoz. Nem volt ez másként a Rákosi-rendszerben sem. Nem tagadva a spiclik, besúgók és provokátorok felelősségét, nem lehet elhallgatni, hogy a feljelentések elszaporodásában elévülhetetlen szerepük volt maguknak a rendszerek és kialakítóiknak: a megszállóknak és helyi „Quislingjeiknek”. Ezért fáj, amikor hallom, hogy Magyarország a besúgók országa (volt?), ég az arcom, szégyenkezem, holott személyesen nem érzem bűnösnek magam. De ennél is jobban fáj, hogy ilyenkor persze alig esik szó a besúgásokat igénylőkről, a megrendelőkről. Csak rólunk, a „népről”, a magyarokról általában, amint megvetően vágják képünkbe: besúgók voltatok, a legaljasabb nemzet.
 
Ráadásul a jelenség, a tény valószínűleg igaz. A túlélés kényszere és a rossz hajlamok együtt kialakíthattak olyan mentalitást nagy tömegekben, hogy a feljelentők nem éreztek erkölcsi aggályokat, még akkor sem, ha mindezt nem „magánszorgalmú kutyaként” művelték, hanem „júdáspénzért”.
 
Ilyen történelmi „génekkel” megverve érzem hibásnak, de legalábbis kockázatosnak a kormány elképzelését. De meglehet az is, hogy nincs igazam. Talán a korrupció bejelentése egy (elvileg) jogállamban nem ugyanazon megítélés alá esik, mint bármiféle feljelentés a diktatúrában. Nem tudom, bizonytalan vagyok. Erősebb a félelem bennem, zavar a felajánlott pénz, s attól félek, gyermekeimnek, unokáimnak majd szintén arcába vágják valamikor: sunyi spiclik voltak a szüleitek mindannyian!

104 komment

Címkék: közélet korrupció a besúgók országa

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr9763725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 20:33:58

"politikai elit ezirányu konszenzusa áll"

Sohasem mutogassunk fölfelé ! Van egy méhész barátom, aki mindig anyázta a mézhamisítókat, hogy lejáratják az igazi magyar mézet, miattuk tüntek el a német vásárlók. Egyszercsak a fia megszólalt, hogy : apu ! te is cukrosvízzel eteted a méheket !

A válasz: kénytelen vagyok én is valami "turpisságra", ha a szemét csaló........

Először szálljunk magunkba. Szerintem mindenki mondja el magába a saját "öszödi beszédét", utána rájön, hogy nem a korrupció meg kommunizmus , meg a templomba járás a legnagyobb problémánk . Nagyon nehéz, tudom , de utána sokkal kiegyensúlyozottabbak, gazdagabbak leszünk, és kevésbé érzékenyek új embertipus manipulatív kialakítására.

Julius Frey 2008.11.11. 20:45:55

„A miniszterelnök nemrégiben brutális és a magyar jogrendszerben szokatlan korrupcióellenes csomag kidolgozására tett javaslatot.”
Sasika,

Kár volt klaviatúrát ragadni ezért. Megnyugtatlak, hogy semmi sem lesz az ötletből, ahogy a Feri utóbbi években tett nagyobb bejelentési is egytől egyig csendben elfelejtődtek.
Ha esetleg bevezetnék, és 2010-ben óriásplakáton vicsorognak a rosszarcú honatyák és anyák, akkor meg eredménytelen volt.
By the way a gazdasági fejlettségünkhöz képest a korrupciós mutatónk nem is rossz. Nem mondom, hogy nincs hova fejlődni. 2006-os adatok alapján 39. helyen állunk 180 országból megelőzve Csehországot és Dél-Koreát. Lehet, hogy azóta volt visszaesés. Egy barátom mesélte, hogy az autópálya-kezelőnél eltöltött évei alatt a Kulcsár-botrány kirobbanása utáni 3-4 hónap volt egyedül, amit nem undorral töltött a munkahelyén. Állítólag abban a rövid időben olyan tiszta ügymenet volt, mint egy Krisnás szeretetotthonban.

Julius Frey 2008.11.11. 20:57:12

"Spicli ide vagy oda, ha valakinek büncselekmény jut tudomására, az köteles feljelentést tenni, -ha jól tudom."

Ne legyenek illúzióid!

Volt egy okirat hamisítási perem, amit polgári bíróság előtt megtámadtam. A perben egyértelműen kiderült, és az ítéletbe is befoglaltatott a hamisítás ténye. A bíró nem tett feljelentést, holott kötelessége volna, az általam tett feljelentést kanyarból elutasította a városi ügyész, mondván, hogy a polgári per végeredménye nem köti a büntetőhatóságot.
Azért utasította el, mert a hamisító a város egyik öreg rutinos ügyvédje volt.

Ennyit a kötelességről....

Pelso.. 2008.11.11. 21:04:02

Boka,

pedig, a nép ugyancsak felfelé mutogat, mondván: ha nekik szabad, nekünk is. Ez a gyakorlat. A közmorál elsősorban felülről romlott.
A jogalkotók a pol elit tagjai közül kerülnek ki, -igy már egyértelműbb, ugye.

Pelso.. 2008.11.11. 21:09:06

Julius Frey,

Többek közt közbeszerzésekkel foglalkozom, ez bőven elég ahhoz, hogy egy cseppnyi illúzióm se maradjon.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.11.11. 21:11:14

hát ebben nincs sok intellektuális töltet... te magad éreztél rá a végén, hogy valami nem stimmel a logikával. pont az a baj, hogy régi reflexekkel közelítünk a dolgokhoz - hú, ez spicliskedés. pedig ugye a mostani ötletet pont nemzetközi minta adta, ezek szerint lenne még néhány spiclinép Európában. aki korrupt, az tőlem lop. ha feljelentesz, magadat véded. ha Németországban lógsz a metrón és el akarsz szökni az ellenőr elől, a melletted álló utas fog meg.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:16:18

"nép ugyancsak felfelé mutogat"

Ha én neadjisten fölülre kerülnék, akkor meg azt mondanám, hogy ha odalent lehet, idefönt miért nem? Mindenki a saját aljasságait keni szét, ami nem baj, csak csináljuk csendben. Ha kimondjuk, hogy a korrupció csak egy politikai fogalom, amit az ellenérdekelt felek lejáratására használunk, akkor rögtön nem kell szemlesütve korrumpálnunk vagy korrumpálódnunk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.11. 21:16:54

pelso,

közbeszerzésekkel foglalkozol-e? Mert ha igen, igencsak közel vagy a korrupció melegágyához.

Vannak még demagóg sejtetéseim, versenyezhetünk.

croesus 2008.11.11. 21:18:56

"nép ugyancsak felfelé mutogat"

Az a nagy különbség, hogy a fent ülők tehetnének is valamit a változás irányába, míg "lent" az egyének nem. Ezért jogos a felháborodás, ha a hatalmon levők ilyen aljas módon bomlasztják a rendszert.

Káposztakukac 2008.11.11. 21:20:25

ha korruptak, az a gond, ha próbálnak tenni ellene valamit, akkor meg az...
szerintem várjuk ki, hogy mi lesz a vége. én látok legalább egy kevéske potenciált az ötletben. más kérdés, hogy a molnárgörény féle felvetés nem minden alap nélküli.

Kangörény 2008.11.11. 21:25:43

Pelso, tettél valaha feljelentést? Nem, mi? Akkor mit háborogsz?
Frey, a barátod tett valamit? Semmit, ugye?

Végülis minden maradhat úgy, ahogyan most van, ugye? Mert aki a munkája során látja és tudja a diolgokat, az kussol, ha a kormány akár csak kampány szinten is valamit lép, akkor rögtön lehet köpködni, hogy besúgók!

Mivel nem hallani arról, hogy nagy tömegben vizsgálna a rendőrség korrupciós ügyeket, három lehetőség van:
1. Nincs is korrupció, mindenki csak a száját jártatja és hülyeségeket pofázik.
2. A korrupcióval csak bűnözők kerülnek kapcsolatba, becsületes ember egy sem, ezért aki korrupcióról beszél, annak fingja sincs arról, amit mond.
3. Van korrupció, becsületes emberek is tudnak róla, látják, benne élnek, DE SZARNAK RÁ!

Na, lehet válogatni!

pupak 2008.11.11. 21:27:36

Julius Frey-nek igaza van. fogadjuk el, hogy egy közepesen fertőzött ország vagyunk. Mondjuk pl. Brazíliához képest igen jók vagyunk. Persze küzdeni lehet ellene. Nem hinném, hogy a fejlettebb országok sokkal jobban állnak, csak ott senkit nem érdekel, mert mindenkinek jut valami és elégedettebb.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:28:43

"molnárgörény féle felvetés nem minden alap nélküli. "

Pont ez a jó ! Mi, aki részesei vagyunk a korrupciónak, mindenhogy jól járunk. Annak a pármillió segélyezettnek meg úgy is mindegy !

W Joe 2008.11.11. 21:29:14

Azért én különbséget érzek a besúgó, és a törvénytelenségeket leleplező emberek között. Örülnék, ha becsületes emberek, akiknek bizonyítékaik vannak "besúgnának" az autópályaépítésekről, kampányfinanszírozásokról, állami, önkormányzati pénzekről, hogy a Zuschlag mellé még becsücsülhessenek páran a dutyiba.

"Vétkesek közt cinkos, aki néma!"

Pisti 2008.11.11. 21:30:13

ez nagyon jo most majd lehet az allamot es a korrupcioval vadolt szemelyt egymas fole licitaltatni az egekig :))

Pelso.. 2008.11.11. 21:30:15

Boka,

Elsődlegesen nem politikai fogalom, hanem vagyonszerzési mód. Ja, hogy törvényt sért, az a művelők számára mellékes. A politikai vagy üzleti ellenfelek ily módon lejáratása másodlagos, bár bevett szokás. Persze, lehet igazságért kiáltva felháborodni, meg körülnézni szük házunktáján, de attól még működni fog.


Mavo, mondjuk úgy: jelentős rálátással rendelkezem.Versenyezni felesleges, lehet, végtelen holtversenyben nyernénk.

x 2008.11.11. 21:31:40

Nem szabad összehasonlítani ezt a spicliskedést a nyilas meg kommunista besugással.
Itt arról van szó, hogy a magyar állam, a magyar törvnényeket, magyarországon be akarja tartatni.

Ha ezt a törvény megszületik, az elsősorban a kormány számára lesz a 'legveszélyesebb', ugyanis a közszféra (és a mindenkori kormány) a legjobban érintett a korrupcióban.

Ha egy hivatalnok tudja, hogy mindenki magnetofonnal a zsebében megy tárgyalni, akkor kétszer is meggondolja hogy mit csinál.

Az meg gondolom mindenki számára világos, hogy a korrupció a magyar gazdaság növekedésének egyik (nagy) gátja. Nem az sikeres, aki jó minőséget olcsón szállítja, nem az sikeres aki becsületes.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:32:48

"pl. Brazíliához képest igen jók vagyunk"

Lehet mérni ??? Vagy olyan, mint a volt főnököm, aki külön fizetett azért, hogy be kerüljön a top 100 leggazdagabb közé, hogy valami hitelt megkapjon egy külföldi banktól !

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.11. 21:32:55

Wita,
a különbséget én is érezem, írtam is. Mindazonáltal nem szeretném, ha ismét a feljelentők országa lennénk /maradnánk.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:34:43

"Nem az sikeres, aki jó minőséget olcsón szállítja,"

Mert vagy olcsó, vagy jó minőség !

Barnabás 2008.11.11. 21:36:06

Azt suttogják,hogy Gyurcsány jó példát mutatva ,elsőként maga ellen tett feljelentést korrupciós ügyben.

Greekie 2008.11.11. 21:36:49

abszolút nem értek sasikával egyet

a korrupció bűn, és állampolgári kötelesség szerintem azok feljelentése akik az adózók pénzét elmutyizzák

mint ahogy bűn a rablás, a gyilkosság, a pedofília, ugyanúgy bűn a korrupció!

Pelso.. 2008.11.11. 21:37:07

Kangörény,
nem háborgásnak szántam, csupán pesszimista morgolódásnak. Eszemben sincs feljelentést tenni, meghagyom másnak. Ne én kapjak levágott lófejet az ágyamba.

Greekie 2008.11.11. 21:37:50

boka,

olyan nincs hogy "jó" minőség, elvárt minőség van, és azt kell választani aki az elvárt minőséget a legolcsóbban szállítja

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:38:30

"a korrupció bűn, és állampolgári kötelesség szerintem azok feljelentése akik az adózók pénzét elmutyizzák "

:DDDDD

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.11. 21:40:42

Greekie,
én sem értek egyet magammal teljes mértékben, ezért írtam, hogy nincsenek kész válaszaim, csak töprengéseim, kérdéseim s némi félelmem.

Pelso.. 2008.11.11. 21:44:28

X,

Picit kiegésziteném: a törvény a mindenkori kormányzat és önkormányzatok, továbbá, -vegyük már észre!- a pártok számára veszélyes leginkább.

Greekie 2008.11.11. 21:48:18

sasika,

nekem töprengésem sincs, a bűnözőket el kell kapni!

pupak 2008.11.11. 21:49:33

ha mérni nem is lehet, de "kártékonyság" szerint
talán lehet értékelni. pl. az igen kártékony ha a rendörség minden szintje, minde téren "fertőzött"

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:49:37

"elvárt minőséget a legolcsóbban szállítja "

Sajnos sokszor kellett pályáznom, a legjobb volt mindig másodiknak lenni,mert a legolcsóbb, aki nyert, az sosem tudta teljesíteni a feltételeket, mindig a másodikat hívták, akit már nem köt a teljes kiírás. Legtisztább, amikor a kiíró érdekelve van az üzletben, nincs tartozás, nincs pereskedés, magasabb profit érhető el szállítói oldalon, minden megy olajozottan. Tipikus példa a közféra, ahol a beszerzést végző munkatársak előre megmondják a nekik szimpatikus beszállítónak, hogy mit milyen áron vesznek meg. Az iskolák, kórházak, állami intézmények csak a lúzereket szívatják meg azzal, hogy megrendelik a pályázatban szereplő kötött áru termékeket, aztán fél év mulva fizetik ki.

pupak 2008.11.11. 21:50:21

rendőrség

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:51:15

"én sem értek egyet magammal teljes mértékben"

Most lebuktál ! A Tamás Gáspár Miklós vagy !!!!!!!!

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.11. 21:51:46

Sasika! Besúgók mindig voltak, vannak és lesznek is...

Sőt, kapaszkodj meg!!! Apád, testvéred, legjobb barátod, feleséged... mind-mind olyan ember, aki valamikor, valaha simán felnyomta a fiát, bratyót, férjet:-(((

Annyira nem kell elkeseredni: ez nem nemzeti vonás, a németek erről kicsit többet tudnának beszélni, bár igaz bennük kicsit több is a lelkiismeret furdalás.


Maradjunk viszont a konkrét témánál:

Országos korrupció... jelentős érték... (sőt ha tehetném, idevenném a 10 mFt fölötti adócsalást is)...


Tényleg olyan nagy marhaság ez???

(Mondjuk azoknak a szemszögéből, akiket a gazdasági válság miatt most tesznek utcára, vagy pl. közalkalmazottként most vonnak meg 10-15 % reálbértől)


Íme a találmányom (nem kérek szabadalmat, csak új személyiséget meg tengerentúli noname letelepedést):

Új vállalkozás indítás feltétele: számítógép, APEH által jóváhagyott könyvelő-raktározó-stb szoftver, internetelérés!!!, valamint online (APEH) tranzakció (akár vevő, akár eladó oldalról)...

Lenne fiktív számla??? Lehetne, de ha az APEH szerveren átment legális, ha nem, akkor meg nincs üzlet... Fiktív cég??? Ha az APEH rendszer nem jelzi, nem az. Ha jelzi, nincs üzlet...

Mi ebben a bonyolult????

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.11. 21:57:27

Jaj, a legfontosabbat elfelejtettem: amikor 1986-ban a Kupa-fémjellel indult adórenszer startolt, nem sokkal később Kupa Mihály lemondott. A rossz nyelvek szerint nem értet egyet azzal, hogy egy már működő modell átvételekor a rendszernek csupán egyik elemét akarték bevezetni (adóbevallás), a másikat viszont (vagyonbevallás) eszükben sem volt...

Pedig szerintem van értelme is, jelentőséges is...

És 1986 óta az eltelt 22 évben kétszer hallottam vagyonbevallás bevezetésének szándékáról, súlyát tekintve anno vagy kétsoros cikk volt...

boka · http://csaszu 2008.11.11. 21:58:07

"APEH által jóváhagyott könyvelő-raktározó-stb szoftver, internetelérés"

A Moszkvai ipari vásáron kiállítottak egy fodrász gépet, a vendég bedugja a fejét, két perc és már kész is az új frizura . Csodájára járnak az emberek, csak a japán mérnökök értetlenkednek:

- Elnézést, de az emberek fejformája nem egyforma !

- Az elején tényleg nem !

pupak 2008.11.11. 22:01:44

ja én is úgy emlékszem, hogy a stazi-hoz és a securitate-hez képest és a magyar tittkosszolgálatok eléggé könnyűek voltak. legalábbis 56-után.

Pelso.. 2008.11.11. 22:04:22

Unter Bahn,

Gondolom, tudod, hogy találmányod kiknek az érdekeit sértené elsősorban....

Mike36 2008.11.11. 22:07:15

ergo leszenek civil szervezetek, amelyek azzal foglalkoznak, kit lehet megkenni, mindenkinél bepróbálkoznak, aztán feljelentik
külön szakma lesz ez, szép jövedelemmel

hekate · http://kosbor.freeblog.hu 2008.11.11. 22:09:04

"Már a német megszállás idejéből is vannak olyan történetek, hogy a legtöbb feljelentés innen, a saját sorainkból érkezett a megszállókhoz."
Történelmi tanulmányaim (ELTE-BTK) alapján úgy tudom, hogy a németek kész listával jöttek Magyarországra. Nem a magyar besúgókon múlott a sorsuk. Inkább az a csoda, hogy a nácik ellenfelei közül annyian is megmenekültek.
Nagyon nem jó, ha erősítjük ezeket a depresszióssá tevő hamis közhelyeket.

Mike36 2008.11.11. 22:09:20

már bocsánat a korrupció bűncselekmény, már mitől lenne besúgás az, ha felnyomom, aki tartja a markát?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.11. 22:09:27

Pelso:

Fingom nincs:-)))

Tényleg van olyan, aki félne APEH-szerveren számlázni??? El nem hiszem...


:-(((((((((((((((((((((((

boka · http://csaszu 2008.11.11. 22:09:56

"külön szakma lesz ez, szép jövedelemmel "

Kellenek az új dolgok ! Ahogy Moldova mondaná:


Öreg halottkém, a hulla hasán vacsorázik !

is 2008.11.11. 22:10:53

Magyarország jobb helyre került a korrupciós ranglistán. De ez elég sokba került.

Márpedig ha a szocialista erkölcs mint cukorka nem megy, akkor marad a korbács, a korrupció tűzzel-vassal írtása, akár az ördöggel is cimborálva. a korrumpáló és korrumpálandó tudatosan, tervezetten teszi, amit tesz. miért lenne besúgó, aki ezt leleplezi? ha tolvajt látsz, megfogod, és odaadod a rendőrnek, akkor meg mi vagy? éppenhogy becsületes ember az, aki a bűnt üldözi. ne keverjük már a szezont a fazonnal, ez nem besúgás.

Mike36 2008.11.11. 22:11:05

szerintem mindeki anyázza, az is aki fizette, nem csak aki kimarad belőle

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.11. 22:12:04

Ugye a legnagyobb baj az, hogy ez informatikailag KIVITELEZHETETLEN:-)))

Mike36 2008.11.11. 22:12:57

jaja, is-nek igaza van
vagy ha futó tolvajt láttok, a károsultat gáncsoljátok el?

Történelmi Áttekintő 2008.11.11. 22:13:02

Kedves Sasika61!

Szeretném neked, meg akit érdekel elmondani, hogy az a történet, amelyet te a magyarokról és a német megszállókról tudni vélsz, olyan (tessék ezt jó alaposan megemészteni), mint a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyve!
Minden egyes országban, ahol német megszállás volt szóról szóra (!) ugyanezt a történetet mesélik szájról-szájra, adják tovább mint a _saját_ aljasságuk bizonyítékát.
Én amikor kutatóként először találkoztam (Franciaországban) ezzel a szöveggel, úgy ledöbbentem, mintha "elloptak" volna tőlem valamit. Ez a "mi történetünk!" mondtam, nem a tiétek!
Ezt követően kezdtem utána járni cseh, lengyel, (akkor még) jugoszláv, (akkor még) szovjet, osztrák forrásoknak, és akkor döbbentem meg, mikor többé-kevésbé ugyanazokkal az önvádakkal találkoztam minden egyes népnél. Ukránok mondták lesütött fejjel, lengyelek szégyenkezve, osztrákok utálkozva, szerbek, horvátok, szlovének, hogy amikor a németek bevonultak, náluk volt a legtöbb "önkéntes" besúgó.

Én nem gondolom azt -- ellentétben néhány szakemberrel --, hogy ez egy világméretű összeesküvés bizonyítéka, _mert_ én azt vélem, úgy gondolom, minden egyes nemzet annyira szégyelli mindazt, amit akkor tett, hogy önmaga bünteti magát.
Sajnos azonban -- mint a hoaxok meg a városi legendák -- ezek a történetek sokszor önálló életet kezdenek élni, sőt, ordas eszmék, politikai célok, alantas szándékok szolgálatába állnak. Ekkor önvizsgálat és bűnbocsánat helyett azt akarják sulykolni, hogy az adott nemzet örökké megbélyegezve legyen, vagy az örökös lelkiismeretfurdalás állapotában maradjon, nemzedékről nemzedékre.

Te magad is, és mindenki, aki tudatlanul a magyarokra) lengyelekre, csehekre, franciákra, osztrákokra, ukránra, grúzra, oroszra, satöbbi, satöbbi) akasztja azt, _ami_nem_igaz, annak a fenntartásában segédkezik, hogy ezek a nemzetek ne legyenek képesek (mint pedig a németek maguk megtették) lezárni életük szégyenletes szakaszát korrekt módon.

Mindazt, amit leírtam, bárki ellenőrizheti történelmi tudományos ismeretek nélkül is, ha maga nem, hát idegen nyelvet ismerő segítővel, ha az interneten beleolvas bármely megszállt nép valamelyik, a német hódítással vagy megszállással kapcsolatos anyanyelvi netes fórumába és rákeres a "besúgás" témakörre!

pupak 2008.11.11. 22:16:32

egyébként pedig szerintem olyan lenne mint a tisztítótűz. először mindenki mindenkit fel fog nyomni aztán elkezdenek gondolkodni, hogy dehát akkor engem is bárki felnyomhat. miután mindenki belefáradt a feljelentésekbe nos akkor kezdődnek a gondok, mert akkor elkezdik titokban csinálni. haha

vagy teljesen abbahagyják. a feljelentgetést. haha

Pelso.. 2008.11.11. 22:20:59

Unter Bahn,

Simán számláznék, mert a szervert én müködtetném, a feladatot olyan közbeszerzéssel nyertem, ahol barátom a biráló bizottság egyik tagja (a többit már megvettem kilóra), a szervert a feleségem cége csempészi az országba, amit persze a szállitónak úgysem fizetünk ki. Kis merités a valóságból.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 22:23:22

Szerintem meg van egy csókos közvéleménykutató, aki minden héten megkérdez 1000 embert, hogy mi foglalkoztatja . Közbiztonság, lakáshitel, munkanélküliség, korrupció . Anyag megy a főminisztérium PR osztályára, este megírják a szöveget, reggel már a hiradóban .
Az ellenzék detto.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 22:24:57

"Kis merités a valóságból. "

Albániában ? Mert ez itthon elképzelhetetlen ( főleg, hogy a feleséged ).

ejha 2008.11.11. 22:26:06

arról nem szóltál, hogy külön hivatalt akarnak felállítani a korrupció ellen.
nem elég az ügyészség? hiszen Zusi ügye rávilágít, egy ügyész lekaszálhatja a korrupt tolvajt..ha akarja,.

és a rendőrség mire van?
és a szolgálatok?


kell saját korrupció elleni hivatal? amit majd a kormány töm tele az embereivel??

szkeptikus vagyok kissé.

boka · http://csaszu 2008.11.11. 22:26:34

Nekem a kedvencem az volt, hogy " ötvenezerért leszedlek a BAR-listáról, haver "

pupak 2008.11.11. 22:42:13

jönnek majd a korrupció vadászok. okj-s képzés is lesz. :)

Antisystem 2008.11.11. 22:55:34

"Spicli ide vagy oda, ha valakinek büncselekmény jut tudomására, az köteles feljelentést tenni, -ha jól tudom."

Teljesen rosszul tudod, és szerintem elég szomorú, hogy még efféle tévképzetek élnek a társadalomban. A jelenlegi Btk megjelenése óta (ami nem ma volt, a leánykori neve IV/1978 Trv) pár ritka tényállás kivételével (mint az államellenes bűntettek vagy a terrorcselekmények) általánosságban NINCS feljelentési kötelezettsége az állampolgároknak. Hatósági személyeknek van azon bűntettek esetében, ami a munkájukkal kapcsolatban jutnak tudomásukra - tehát az ismerős rendőrnek nem akkor pnaszkodunk a gyermekünk füvezéséről, amikor szolgálatban van az istenadta.

ÜdV

pupak30 2008.11.11. 23:13:59

már a méhek is? nincs remény.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.11. 23:17:28

Sasika, akkor is így töprengenél, ha mondjuk ez egy KDNP-FIDESZ javaslat lenne? Nem hiszem...

Korrupció mindenütt van, volt, lesz (hogy eldurrantsak egy közhelyet), és az állam védekezik ellene úgy, ahogyan tud. Amerikában a besúgást is másként értelmezik, ott például ha valaki puskázik órán, a mellette ülő diák felnyomja, mert a puskázó a többi társa esélyeit rontja. Nálunk a ZH-kon a közös munkának nagy hagyományai vannak. Kínában iszonyatosan nagy a korrupvió, (most nyáron voltunk ott), kábé mindenkit le kell fizetni. Viszont a kemény kommunista időkben ennek köszönhette sok rendszeren kívüli, hogy az életét, ugyanis a hivatalnok nem nézte a párt/vagyoni státuszt, ha pénzt kapott.

Sok érv-ellenérv van, de tulajdonképpen, a kormány ezzel csak egy lehtőséget nyitott meg. Aki ezek után feldobja a haverját, mert az adót csalt, az olyan ember. Aki nem, az meg nem. Mindenki eldöntheti maga, hogyan cselekeszik, aztán elszámol a lelkiismeretvel, hogy a haverjának, agy az államnak okoz-e kártinkább.
Persze a "bűnrészesség" nevű bűntényt se felejtsük ki a "besúgóskodás" megítéléséből.

karatekutya 2008.11.11. 23:22:26

Szerintem vannak fokozatai korrupciónak, amelyek között azért van különbség.
Egy tenderezett munkát:
1. haver nyeri, drágán, nem végzi el a munkát, megy zsebbe a jutalék
2. haver nyeri, drágán, elvégzi rendesen a munkát, megy zsebbe a jutalék
3. valaki megnyeri, nem végzi el rendesen a munkát, nincs jutalék
4. valaki megnyeri, elvégzi rendesen a munkát
Melyik a legjobb? A 4. lenne, de az nagyon ritka, sajnos a 2. pont a legvalószínűbb, nade miért:
Csak informatika oldalról tudok nyilatkozni, de az államigazgatásban kiírt tenderek kb. 90% egy fos. Olyan emberek állítják össze a pályázat műszaki tartalmát, akiknek a számítógéppel is nehézségeik vannak. Jönnek a vállalkozók rendesen, nézik a papírt, csóválják a fejüket, egy-kettő nem meri bevállalni, aztán lesz egy olyan hülye/haver aki bevállalja. Az ilyen haver általában a szigorú pályázati folyamatokon kívül is tud kérdezni, amikor nyilvánvaló baromságot talál a kiírásban (egyébként ez egy jó módszer, teleírni hülyeséggel a pályzázati anyagot, ez elrettenti a normális vállalkozókat, marad a haver, akinek megy a rendes tájékoztatás). Namost mivel a vevő képtelen volt értelmesen definiálni, hogy mit akar venni, ezért ha véletlenül valami ismeretlen nyeri meg a tendert, akkor nem tud megfelelően szállítani. Ebből két kiút van: ha haver a szállító, akkor addig püföljük, amíg azért valamit lerak az asztalra és akkor azért megy a teljesítésigazolás, ha pedig nem havera a szállító, akkor a szétszívatás, meg a kötbér.
Tehát legjobb megoldás a 2. pont, mert ha haver a szállító - de azért van esélye a szállításnak - akkor a személyes kapcsolat, illetve az "összekacsintás" közös titkának terhe rákényszeríti a feleket, hogy működjenek együtt, azaz készüljön el, amire szerződtek.

karatekutya 2008.11.11. 23:23:11

persze rosszul írtam, a 3. és 4. pontban is lesz jutalék, csak menet közben :-)

Vérnűsző Barom 2008.11.11. 23:54:31

Semmi baj azzal a kis korrupcióval. Anékül nem működne a gazdaság. Azal sincs baj, hogy az ismerős, rokon, haver cége kap meg valami munkát, és még fizet is érte, vagy egyéb módon hálálja meg a lehetőséget.
Ti hogy csináljátok? Ha kell egy villanyszerelő, autószerelő,venni kell mosógépet, akármit? Körbeteszteli mindenki az ismeretséget, utánjár a neten, rokonoknál, és megveszi, megbízza azt, akivel a legjobban jár. Mi a fene tulképp az ugyanolyan szolgáltatásért fizetendő kisebb úr, ha nem egyfajta korrupció? Csináltasd velem (sógor, koma, ismerős, stb.), olcsóbb lesz. Kész, korrumpálva vagy.

Más dolog a kormány, a párt, és az állami pénzek hózása. Nincs mögötte ugyanis elvégzett munka, valós értékteremtés, csak az állami pénzek konkrét lehúzása. Általában ilyen-olyan cégeken keresztül (szerintem remek példa rá pl. a BKV). Ez viszont nem korrupció, hanem a sikkasztás egy különösen minősített esete (csoportosan, bűnszövetkezetben, nagyösszegre, folytatólagosan elkövetve). Véleményem szerint Gyurcsány nagyon hosszan, nagyon részletesen tudna a kérdésről mesélni, pontosan megkülönböztetve a korrupciótól. Amivel sok baja lehet, hiszen nem ő, és remek haveri köre keres rajta. Vagy csak keveset...

skizofren 2008.11.12. 00:04:24

Megoldást kell találni!
Ha ez megoldás csinálják. A rossz megoldás is megoldás - cél szentesíti az eszközt.
Egyébként, ha nincs mitől félned, miért aggódsz?
Ha Al Capone-t le tudták ültetni adócsalásért, itthon is el kell venni egy pár embertől milliárdokat, másoktól százmilliókat van kitől csak milliókat és van kitől semmit. pl. Ha nem vagy bejelentve 100ezerre, hogy a másik 200-at feketén kapod, hanem 300 után adózol, miért aggódsz?

Meszaros 2008.11.12. 00:48:37

Igen, nagyon szívesen feldobok, besúgok, beköpök minen tetves gecit! És fizessenek, ez a világ a pénzről szól, nem? Most ez van. A bűnöző genyák nem egy szép eszme védelmezői, ideológiák kereszteslovagjai, hanem általánosan elitélendő alap erkölcsi normáinkat sértő tetvek. És ha feldobásukkal pénzt spórolunk az államnak/ magunknak, miért ne járna nekem belőle? Gecik, rettegjetek, feldobunk titeket!!!

Meszaros 2008.11.12. 00:53:35

sasika61
"Hányszor hallottuk magunkról, hogy Magyarország a besúgók országa! Már a német megszállás idejéből is vannak olyan történetek, hogy a legtöbb feljelentés innen, a saját sorainkból érkezett a megszállókhoz. Nem volt ez másként a Rákosi-rendszerben sem. Nem tagadva a spiclik, besúgók és provokátorok felelősségét, nem lehet elhallgatni, hogy a feljelentések elszaporodásában elévülhetetlen szerepük volt maguknak a rendszerek és kialakítóiknak: a megszállóknak és helyi „Quislingjeiknek”. Ezért fáj, amikor hallom, hogy Magyarország a besúgók országa (volt?), ég az arcom, szégyenkezem, holott személyesen nem érzem bűnösnek magam."
Igazad van: ilyenek vagyunk, de ez miért baj? El kell fogadnunk magunkat olyannak amilyenek vagyunk. Miért ne használnánk ezt az adottságunk egy jó cél érdekébe? Szerinted egy büdös patkány depressziós attól hogy büdös és csatornákban él? Nem!

FPéter 2008.11.12. 01:01:01

Vérnűsző Barom: azért egy csöpp kis különbség van aközött, hogy a haverral csináltatom meg a konnektort ahelyett, hogy tendert írnák ki rá, meg aközött, ami pl az autópályaépítésben megy.

Van egy apró elvi különbség is.

Segítsek?

Az első esetben a _saját_ pénzedet költöd Te magad, míg a második esetben _közpénzt_ költenek illetve áttételesen abból húznak sápot a "megrendelők".

Nem olyan nehéz ez.

FPéter 2008.11.12. 01:03:05

A cikk alapfelvetése pedig nem is értelmezhető számomra. Hogy a fenébe lenne besúgás felnyomni a korrupcióban részt vevőket? Erkölcsi alapon védjük a mutyizást vagy mi a franc? Na ne szórakozzatok már.

S. Annyi 2008.11.12. 01:21:03

Mike! már bocsánat a korrupció bűncselekmény, már mitől lenne besúgás az, ha felnyomom, aki tartja a markát? ----- írod.

Te ugye sohasem vétkeztél... Tiszta vagy, mint a baba popsija. Sija.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.11.12. 01:29:11

1. Igenis foglalkozni kell vele! Kimondom hát rögtön: korrupt az egész országgyűlés, tokostul, vonóstul, úgy ahogy van, jégre minden képviselővel, államtitkárral, tudja fene kivel! Most pedig ide a lóvét, de izibe!

2. Sasika, gondold át újra! A besúgás sajátossága, hogy névtelen, halk és sokszor csak koholmány. Márpedig, ha Kis Pista azt mondaná, hogy íme, én vagyok én, és íme, itt a bizonyíték, a kedves alelnök/polgármester/miniszter elvtárs/úr korrupt, jégre vele, ide a lóvét, hát, nem hiszem, hogy túl sokan szemenköpnék ezért. Inkább a szervezett bűnözés pókhálójától kellene tartania szegény Kis Pistának: szemen köpés helyett betoncsizma járna, ha valaki felnyomja a kedves, korrupt elvtársat/urat. De nem jutna el a feljelentésig, mert mielőtt megtehetné, kivonulna a királyi rendőrség Kis Pista otthonába, és fegyvert/kábítószert/bűnbarlangot/bordélyházat találnának ott, és Kis Pista csuklóján csattanna a bilincs, mielőtt annyit mondhatna, mukk. A sajtó meg jó pénzért, korrupt pénzért kivajazná a sztorit, mekkora egy köcsög ez a Kis Pista.

3. Ki akarja visszaszorítani a korrupciót? Káprázik a szemem? Pont ő? Emlékszik még mit művelt idefelé, vagy már maga is elhiszi, amit a saját mamelukjai kreáltak össze a dicső múltról? Röhejes.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.11.12. 01:38:54

Hm, Baromnak igaza van, a sikkasztás jól elkülöníthető a korrupciótól, pedig ezek kis hazánkban minimum egyformán nyomnak a latban, és egyszerre kellene visszaszorítani mindkettőt. A legtöbb esetben úgyis karöltve vannak jelen.

2008.11.12. 03:33:26

RE: Pelso.. 2008.11.11. 21:04:02

"A közmorál elsősorban felülről romlott."

Sztem nem. Ez mindig az egyénen múlik. (nem "köz.." hanem csak "morál")
Te döntöd el, hogy adsz-e kenőpénzt az orvosodnak, vagy, hogy kérsz e számlát a taxisnál.
Meg persze azt is, h mennyire mész bele az autópályás tupisságokba. (Persze, ha már egyszer pozícióban vagy.. :)
De a döntés akkor is egyéni.
Nem úgy a magyarázat, ami mindig az, hogy ha más is, akkor én miért ne...?
:-/
B.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.11.12. 04:36:16

En eleg nagy csusztatasnak tartom azt, ha minden feljelentest/bejelentest besugasnak cimkezunk. Meg kell erteni, hogy a besugasban, ami alatt ugye foleg az elozo rendszer alatt elkovetett hasonlo akciokat ertjuk, illetve ha valakinek a jelenlegi viselkedeset cimkezzuk, akkor ezzel rokonitjuk. Szoval hogy az a feljelentes meg ez a feljelentes formailag ugyan hasonlo: elmegyek, oszt' feljelentem, de a megitelesnek nem ez kell, hogy az alapja legyen.

Az elozo rendszerben a feljelentgetesek egy reszevel (igen, egy resze, mert a gyilkos az ott is gyilkos volt!) a tarsadalom ellen dolgozott a feljelento, az elnyomo hatalmat erositette, illetve erkolcsileg artatlan emberek eletet nyomoritotta meg. Ha viszont valaki egy vesztegetes kapcsan tesz feljelentest, az a tarsadalom_ert_ dolgozik, tehat nem, hogy nem besugo, meg nem erdemel szarozast, de igenis jogos a jutalom. Tessek az autopalya meg a parkolo bizniszre gondolni... Raadasul ahogy a linkelt cikkben irjak, egy ilyen akcio eredmenye igen gyakran lehet az, hogy a feljelento karrierjenek ott vege. Ezert kompenzalni kell valamivel, kulonben marad a jelenlegi felrenezegetos rendszer.

En inkabb ezt tartom magyar betegsegnek, nem a tulzott jelentgetest. Inkabb latom azt, hogy mindenki a sajat problemajaval van elfoglalva, ezert egy fuszalat nem tesz keresztbe a tarsadalomert, plusz meg hozzajon ez az elozo rendszerbol megorokolt odzkodas a 'besugastol'.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.12. 06:45:25

Történelmi áttekintő,
érdekes volt a hozzászólásod, kicsit megnyugtatott.

ekkerjoz 2008.11.12. 06:55:26

Valahogy mindig is a besúgók, feljelentők országa voltunk, a török időktől kezdve a mai napig.
Nem akadt olyan időszak, mikor elég magas lett volna az etikai érzékünk, hogy lemondjunk a besúgás mámorító érzéséről. Az Apehnél tudnának erről sokat mesélni, hiszen rengeteg önkéntes jelentést kapnak, nem véletlenül duplázódik meg havonta a vagyonosodási vizsgálatok száma.
Teljesen természetes lett a feljelentgetés, itt a blog.hu környékén is rengeteg olyan blog van, ami abból él, hogy a kedves, feltűnően fejlett önérzetű polgárok ellátják témával, akár közlekedésről, akár fogyasztásról van szó.
Ha valakit ér valamilyen sérelem, nem is kérdés mit tesz, szalad feljelenteni, perelni, veszekedni. Illetve veszekedni nem, ahhoz vállalni kellene az arcát, szóba állni a másik féllel, sokkal egyszerűbb besúgni.
Egyáltalán nincs különbség a feljelentés és a besúgás között, mindkettő valamilyen érdekhez kapcsolható, az lenne a csúsztatás, ha elkezdenénk különbségeket tenni a férgek között. De a legnagyobb féreg az a hatalom, ami fenntartja a besúgás intézményét.

janos 2008.11.12. 06:56:00

Korrupcio mindig volt és amig emberek lesznek, addig ez nem fog megszünni! De én másképpen kérdeznék:-ki az aki ha kapna, mondjuk 2 misit- mert segitett valakinek megnyerni egy tendert, stb,-rohanna vele a rendőrségre, vagy netán az ügyészségre? Szerintem senki! Hát akkor.......?

RedRiot 2008.11.12. 07:15:59

"Először szálljunk magunkba. Szerintem mindenki mondja el magába a saját "öszödi beszédét", "

Azért az átlag magyar kisember ösződi beszéde nem ugyanaz a műfaj. Tegyük fel, hogy Gipsz Jakab papíron keres 80ezret, borítékban kap mellé még 60at. Most mit csináljon? Menjen be reggel a főnökéhez, és mondja azt, hogy "tartsdmeg a mocskos hatvanezret, nekem csak tisztán fizess!" Aztán adja el az autóját, és reszkessen, hogy meddig tudja a 80ezerből törleszteni a lakáshitelt?

A kisvállalkozók sincsenek jobb helyzetben: ha minden járulékot megfizetnének az alkalmazottaik után, egyszerűen becsődölnének.

És az a gond, hogy Fletó az ilyen korrupcióra gondolt. Meg amikor Aranka néni a kilencediken feketén csináltatja meg a szivárgó vécét.

Az, hogy másfélszer annyiért épül egy km autópálya, mint Svájcban vagy Németországban, völgyhidat építenek két vakondtúrás közé is, mert az ilyen műtárgyakat nem lehet szabványosan elszámolni, hogy a MÁV ezrével selejtezett le üzemképes vagonokat, hogy 386 képviselő adómentesen, minden ellenőrzés nélkül vehet fel milliókat évenet -> ezek felett most is hanyagul át fog siklani.

Gyurcsának kéne egy újabb ösződi beszédet tartani, és az érintettek pofájába ordítani, hogy miért nem hagyják már abba ezt a gusztustalan lopást.

Magával a módszerrel egyébként nincs baj. Szar nemzet vagyunk - ha jó tulajdonságaink nincsenek, akkor használjuk fel a szarokat az előrejutáshoz. A "dögöljön meg a szomszéd tehene is!" igazi magyar trademark, ne szégyelljük! :/

Autós_állat 2008.11.12. 07:33:40

is 2008.11.11. 22:10:53
RedRiot 2008.11.12. 07:15:59

A kettő összeházasítható! Amiről itt szó van, az valóban egyfajta jogos érdeke az államnak. Csak hát nem lehet meggyőzni, hogy ez mindenkinek rossz, nem lehet ilyen erkölcsi magaslatokra hivatkozni, mert szerintem mindenki leszarja. Így marad a fenyítés. Viszont a kormány kezdhetné magán -- csak itt nem erről van szó.
Típikusan mint az ötvenes években: büntették a feketevágást, pedig sokszor nem lehetett másképpen túlélni, miközben 1957-ig a pártvezetők egy büdös petákot sem fizettek a közszolgáltatásért. Lásd pl. Tanú.

Levendula 2008.11.12. 07:43:17

Az a baj, hogy a felszinen kerestek, nem ott van a kutya elásva. Sokkal kevesebb lenne a korrupció, ha a tenderek renszerét váloztatnák meg, paraszti ésszel, mert valaki írta jót olcsón nem biztos hogy lehet csinálni. Egy Rolex órát 35 000 lehet kapni, de nem az. Megszüntetni az alvállalkozó alvállalkozójának alvállalkozója rendszert, biztos van erre finn, norvég egyéb példa. Tisztán, átláthatóan, egyszerűen. Fönt nincs tulajdonosi szemlélet, vagy másként, mint kéne:) Ha olyan írná ki a tendert, aki ért hozzá, akkor nem lehetne gond. Valaki írta hogy már a kiírás dilettáns. 1990ben el lehettet intézni egy jgosítvány hosszabítást 1 nap alatt, ma 4 hét. Finnországban a bürokrácia a GDP 1%, nálunk 7%. Szerintem itt kell a bajt keresni. A korrupció lehetőségét kell csökkenteni, és az átpolitizáltságot megszüntetni, csak a fejek cserélődjenek, ne mindenki, jó elvtárs lesz geológus diplomával ipari szakember (elvtárs most se jobb se bal értelemben.) Szerintem itt a baj. Ha a parlamentben a költségtérítés rendszere természetes, addig ne beszéljünk semmiről. Ha valamelyik oldal azt mondaná, hogy lemond róla mert ez így tarthatatlan, akkor talán lehetne. Na mindegy, ennyi.

scsaba1 2008.11.12. 07:50:09

"Ha valakit ér valamilyen sérelem, nem is kérdés mit tesz, szalad feljelenteni, perelni, veszekedni. Illetve veszekedni nem, ahhoz vállalni kellene az arcát, szóba állni a másik féllel, sokkal egyszerűbb besúgni."

Ez mennyire így van. Vidéken (ahol én is élek) simán feljelent a szomszéd, ha hangosan ugat kutyád, vagy ha átlóg a kertjébe a diófa ága.
Feljelent. Nem átjön és szól, hogy b+ csinálj valamit a kutyáddal, vágd ki a fád, hanem feljelent bagatel ügyek miatt is.

Egy ismerősünket azért jelentették fel az önkormányzatnál, mert felújította a betonkerítését, és a hullámdrótot falécekre cserélte. (Anno engedéllyel építette a kerítést). Abszurd? Igen, az...

Ilyen országban élünk.

Csak nehogy fordítva süljön el ez flinta, és elkezdjenek feljelentgetni a volt köztisztviselők, közbeszerzésben részt vevő cégek kirúgott alkalmazottai stb...

alak 2008.11.12. 07:52:51


Teljesen logikus. amiíg közvetlen haszon nincs senki sem fog áldozni idejéből. Ha már a bíróságon töltött idő visszajön már megfelelő.
Mellesleg aki tud róla és nem jelenti, mint bűnrészest lehetne elítélni!

El lehet dönteni: Teljes szabályozottság vagy anarchia? Mindkettő működhet, de a kompromisszumos megoldások nem lesznek kellően hatékonyak.

Gabó 2008.11.12. 07:54:42

Majd úgy jár mint az RTL-es...

Gyulabá 2008.11.12. 08:01:04

sasika! Tehát az USA a besúgók országa! "Ennek részeként átvennék azt az amerikai gyakorlatot, amely szerint a bejelentő részesedhet abból a pénzből, ami a vesztegetés meghiúsítása révén az államhoz befolyik, illetve amit megtakarítanak."
Továbbra is maradjon az adócsalás magyar virtus! Nem az a szar ember aki meglopja a másikat, hanem az, aki ezt megakadályozza! ... és ezt tanítod? Gratulálok! A jövőnk záloga!

Luczifer 2008.11.12. 08:14:00

Az hogy gyerekeink azt mondják spiclik voltatok, megeshet, meg az is hogy azt dörgölik az orrunk alá, hogy hagytátok szétlopni az országot. Nem nagy a választék. Ráadásul egyik út végén sincs az a mondat, jó országot hagytatok ránk.

zamek 2008.11.12. 08:17:03

azért az is érdekes, hogy a korrupció 1000 arcából csak egyikről beszélnek/beszéltek

a strabag súlyos milliárdokkal lopta meg a társadalmat a kormány segítségével...itt mérhető a kár

de egy építési hatósági ügyintéző, ha kap egy 10.000est pl. hogy a vállalkozónak ne kelljen várnia 90 napig, csak 45ig...akkor milyen kár érte az államot? ez is korrupció, csak nincs kár...

egyébként a telefontanún évek óta lehet névtelenül jelentgetni akárkit ez nem új dolog.

Sváb 2008.11.12. 08:23:41

Az élet túl rövid ahhoz, hogy a rendszer ellen harcoljunk benne. Alkalmazkodni kell. Ha korrupt a környezet, hát korrupt, na bumm. És?

bla 2008.11.12. 08:25:26

az egész csak arra jó, hogy

1. a Gyurcsány-kormány korrupcióellenes színben tűnjön fel,
2. az ezáltal napvilágra kerülő X esetet a közvélemény elé rántva még jobban elterelje a figyelmet a 10X-100X egyéb esetről.

ettől a kormányról amúgy sem lehet semmilyen intézkedés erkölcsileg jó és szakmailag megalapozott szándékát elhinni, sajnos

gC 2008.11.12. 08:36:00

Szerintem ha Feri igazán tenni akarna a korrupció ellen akkor új törvény helyett simán bebattyoghatna a rendőrségre és elmondhtaná jegyzőkönyvbe amit mondjuk a Puch László meg a Tánincs Alapítvány ügyeiről tud.

Gyulabá 2008.11.12. 08:49:39

Látod, sasika ez a "magyar csoda", és ezt viszitek tovább az oktatásban:
zamek 2008.11.12. 08:17:03
...
"de egy építési hatósági ügyintéző, ha kap egy 10.000est pl. hogy a vállalkozónak ne kelljen várnia 90 napig, csak 45ig...akkor milyen kár érte az államot? ez is korrupció, csak nincs kár..."

Ezek a szemetek! Lopnak csalnak, hazudnak! ... én csak tisztességesen elvégzem a munkámat és nem szívatom meg a vállalkozót, ha ad némi zsozsót! Ez csak sima útonálló, ezt kell a hozzászólásoddal támogatni! Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!

Acmee 2008.11.12. 08:56:48

Kedves hozzászólók!

Nem rossz a cikk...

Hozzávéve, hogy szinte minden hozzászólás részben igaznak mondható.

1. Igen, ami ma Agyarországon megy, az a pofátlanság legteteje (és csak a jéghegy csúcsát látjuk.)!
Miért is olyan a morál az országban, amilyen? Mit lát a közember? A szomszéd Józsi fia (aki mellesleg 8általánost végzett) hirtelen a szakadt ezeröcsi helyett egy ML Mercivel jön haza. Egy fél évre rá 300nm-es villa építésébe kezd. Majd megint fél évre elkezdenek szivárogni az infók, h bizony a Józsi fia hirtelen a finisher gép kezelőjéből főmérnök lett az autópálya-építésen!

Milyen kérdések merülnek fel a látottak alapján:
1. Ilyen végzettséggel hogyan(léteznek szakmunkás végzettségű emberek, akik jobban értenek a szakmához, mint a diplomások, de Ők nagyon kevesen vannak, és legfőképp 30éve a szakmában)?
2. Honnan jött a 30milla 1-2hónap alatt a verdára, fél év alatt pedig a 300 a villára?
3. Majd egyszercsak emberünk megunja, hogy Ő egész nap a gyárban robotol havi 80ért, egy senkiházi buta f@sz pedig hirtelen a semmi hatására az egekbe szökik, tesz egy halk bejelentést az APEH-ban, de fél óra múlva a Józsi fia már tud az egészről (mivel a pályaépítés révén sok embert megismert), és szervezi a zsírzását (kenést) a dolognak. Harmadnapra pedig jól összeverik a szomszédot "ismeretlen tettesek" a kocsmából hazafelé... Esetleg kap egy Molotov dokit a nappaliba...

Igen, így megy ez itthon! Legfőképp állami (vagy ahhoz szorosan kapcsolódó) szervezeteknél. A legsiralmasabb pedig az, h mindenki tud említeni legalább egyet, aki kísérteties hasonlósággal "emelkedett ki" a tömegből. Amíg ezt látja a nép, addig mindenkiben benne lesz a "neki szabad, nekem is". Ráadásul ha Józsi bácsi a másik szomszédnak eladott gabonából megveszi a régóta áhított új traktort, akkor még NEKI kell bizonyítania az APEH-nak, h Ő bizony nem adócsalásból vette az új trakit, hanem a nehezen összesöpört forintjaiból(ergo az APEH szemében az egész ország adócsaló, és mindenki bizonyítsa az ártatlanságát(tehát az első perctől fogva "gyanúsított" vagy, amíg be nem bizonyítod az ellenkezőjét)! Sztem ez homlokegyenest ellentmond minden demokrácia alapjának! Érdekes módon a magas pozíciókban lévő emberek rokonainak vagyongyarapodását miért nem vizsgálja a kedves APEH? 1,5 éves gyerek nevén 400nm-es villa, apuci nevén Mo. szinte összes kőbányája? Honnan? Főleg az addig "köznépi sorban élő embereknél, akinek az ilyen-olyan rokona magas helyre került! És az ajándékozási adó, vagy mi a szösz? Persze, h mismás...

Hát ez a nagy büdös helyzet! Amíg villanyszerelő szakmunkások bekerülhetnek a parlamentbe, addig ne várjunk csodát!!

És ha ezzel a javaslattal véget lehet vetni a hasonló pofátlanságok sorának, akkor igen, köpjünk, de annak a fejére aki Magyarország népének tányérjára szarik! Ráadásul mindenki szeme előtt, TÖRVÉNYILEG VÉDVE!!!

mizie 2008.11.12. 09:02:03

Tudod aki korrupt, az a mi adóforintjainkat lopja el. Ha téged meglopnak akkor nem mész a rendőrségre?

zamek 2008.11.12. 09:04:39

Gyulabá...nem támogatom a korrupt ügyintézőt..frászt!

arra mutattam rá, hogy van olyan korrupció ahol az államot nem éri kár
tehát ez a "feljelent és majd a megtakarításból lóvét kap"...röhejes.

fel akar állítani egy korrupció elenes hivatalt (muhahhahhhaaa-ezután majd csak azokat kell megkenni)..a kormány, akkor megébred az a gyanú az emberben, hogy TÚL sok ügy derült ki
strabag
grippen
combino
völgyhíd...

soroljam még?

ha majd egy "független" szervezet vizsgálja ezeket az ügyeket (amely szervezetet a szocialista párt tölt fel az embereivel) nem fognak kiderülni.

ennyi.

Rambo 2008.11.12. 09:07:09

gC: Nem érne el a rendőségig, illetve oda feleslegesen menne.

Amúgy a javaslatnak semmi értelme nincs, illetve annyi, hogy a politikai szövetségest/ellenfelet sakkban lehet tartani + PR fogás a népnek.

Nagyon kíváncsi leszek a konkrét működésére és hogyan fognak ezzel visszaélni.

Pl.:

Csinálsz 1-2 céget, aki nem tesz mást csak válogatás nélkül folyamatosan feljelenti a 100mFt feletti tendereket, vagy ha meg akarod bénítani a rendszert ezt eljátszod nagyban, naponta beküldesz 20 feljelentést, amibe előbb utóbb beakad az apparátus.

Erős kételyeim vannak....

Gyulabá 2008.11.12. 09:18:16

zamek! Értem én, hallottad, hogy harangoztak, ...
Be tudnád fejezni? Ez csak egy mondás! Nem egy vers!

Netuddki. 2008.11.12. 09:24:13

Egyvalamit elfelejtetek! A képviselők ezt sem fogják megszavazni, mint ahogy a számlás költségtérítésüket sem.
Az összes párt korrupciós ügyekből szerzi a pénzt és nem sokára választások lesznek.

PioDVD 2008.11.12. 09:25:26

"Besúgók országa"
Ja. Mocskos dolog, pfuj!
Szó sem lehet róla!

Inkább morogjunk tovább, hogy nálunk épül legdrágábban az autópálya, hogy a képviselő, polgármester mennyi pénzt tesz zsebre, hogy a kórházigazgató a felesége off-shore cégén keresztül szerez be méregdrága műszereket, hogy, hogy, hogy...

De "besúgni", azt nem! Ne legyünk a besúgók országa!

zamek 2008.11.12. 09:36:44

...csak nem tudod temetésre, vagy esküvőre.

Thyb 2008.11.12. 09:37:54

Nos, lehet, hogy egyéni a nézőpontom, de az ország gazdaságának 75% -a a korrupcióra épül.
Ehez nem kell a kormányzati szféráig kapaszkodni. Amikor az orvos csak akkor hajlandó veled érdemben foglalkozni, ha odanyomtad a boritékot, és minderről a kormány ugy gondolkodik, hogy nem emeli normális szintre az orvosi fizetést, mert ott a paraszolvencia ami azt kiegésziti megfelelő szintre.
A legtöbb benzinkuton akkor lesz lemosva az ablakod, ha odanyomod a 200-ast. A legtöbb étteremben akkor kapsz normális kiszolgálást, ha előre odanyomsz valamennyit, vagy egy vaskosabb borravaló után másodszor/ többedszer térsz be. A Pizzafutár akkor hozza ki a pizzádat melegen, ha számit nálad némi borravalóra. Szóval nem kell sorolni, s mint tudjuk a fejétől bűzlik a hal. Az egyik autópály épitő óriás gazdasági igazgatója felépitett (inkább átépitett -szauna, belső lift, konditerem, stbstbstb) magának egy kuiát nem messze a balcsi parttól, milliárdokér. Láttam az épitési fázisban jártam bent. Az egészet ugy jelentette be, mint magtár, igy az államtól visszakapja a beruházási összeg 40%-át. Bár ez kiesik a korrupció alól, de szerintem ehez is meg kellett kenni valakit odafenn, hogy ezt elfogadja mint magtár, mert gondolom azért a terveket be kellett mutatni.
Szóval amig ilyen az elvárás és a gondolkodásmód odafent addig mire számitanak? S mint azt felsoroltam ez legalulról gyűrűdzik felfelé, vagy épp forditva???

Gabó 2008.11.12. 12:34:31

Egyébként ez nagyon hajaz Keller közpénzügyi államtitkár szemüvegzsebes dolgára. Annak is volt értelme, mert azóta megszünt a korrupció ( legalábbis a jobb oldalon). Meg volt Lop Stop is, pont a Strabagos SZDSZ nél.
Jól működnek az ilyen nagyon beharangozott kampányok-akár választást is lehet nyerni vele.

Corry 2008.11.12. 17:32:54

Sasika,

lehe, hogy már volt és átugrottam, de a következő a véleményem:

a "besúgandó" cselekmény vagy állapot milyensége szerintem erősen befolyásolja a besúgó, vagy informátor megítélését.

A háború alatt, vagy Rákosi idején olyan dolgokat jelentettek, amelyeknek a megítélése egy megállapodott értékrendben nem tekinthető kihágásnak. Ilyen példul a saját célra történő disznóvágás a Dezsőnek meg kell halnia jeligére. Ennek "besúgása" eléggé vicces volt, a fiaimnak el is kellett magyarázni, hogy mi is volt itt a baj.

Más lapra tartozik, ha valaki olyan cselekményről informál, mely ma is az emberek többségéből rosszallást vált ki ha ezt megismeri, illetve, amely ma is büntetendő, ha rajtakapják az illetőt.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.12. 17:58:29

Corry,
elképzelhető, hogy igazad van, a posztban írtam ezirányú lehetőségről.

boka · http://csaszu 2008.11.12. 22:45:18

"S mint azt felsoroltam ez legalulról gyűrűdzik felfelé, vagy épp forditva??? "

Thyb ! Ma tied a sárga selyem mez !


Lehet, hogy én, aki hajlamos vagyok a korrupcióra itt lent, ha felkerülök ott sem fogok megváltozni !

Ebből az aspektusból te vagy az első ! Elgondolkodtató ( de azért nem veszlek be a Proletár Forradalomba ) !
süti beállítások módosítása