HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Egy hiteles cigánypolitikus

2008.12.11. 15:18 sasika61

 

Ki nem élte még át azt a haragot, indulatot, szomorúságot, ami akkor fogja el az embert, ha a szeretteit kell „bántania”, akárcsak szóban is? Ha egy vitás helyzetben azt kell megállapítanunk, hogy a hozzánk tartozó személy hibázott s nincs igaza? Ahogyan felépül ez az érzés egy konkrét személy esetén, ugyanúgy megfigyelhető akkor is, ha a kiváltója nem egy személy, hanem a legtágabb közösségünk. Ennek jeleit tapasztaltam legutóbb Rostás Lászlón, a kiskunhalasi cigány önkormányzat elnökén egy tv-vitában.
 
Nemrég országos visszhangot keltett Lakatos Attila borsodi cigányvajda szokatlan megnyilatkozása (https://www.youtube.com/watch?v=kh41BvlPs7Y), sokan kaptuk fel a fejünket: hát ilyen is van? Igen, ilyen is van, hálistennek, és ráadásul nincs egyedül. Rostás László hozzá hasonló alakja közéletünknek. Néhány napja még azt sem tudtam róla, hogy létezik. Véletlenül akadtam rá az ATV-n
(http://atv.hu/videotar/2008_dec__roma_eroszak__vagy_rasszizmus__1____resz.html), és a szám tátva maradt a csodálkozástól. Tegnap meg ezt a hírt lehetett olvasni: „Kiemelné a családjukból az iskolakerülő cigány gyerekeket Rostás László, a halasi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke - írja szerdai számában a Petőfi Népe (…)A napilap szerint Rostás László kisebbségi vezető drasztikus intézkedéseket tart szükségesnek: az állami gondozásba helyezés mellett a segélyeket is megvonná a családoktól” http://index.hu/politika/belhirek/371434/.
 
Miért is érdekes Rostás úr? Mert azon kevés cigányvezetők közé tartozik, aki nem szimatol rasszizmust azonnal, ha bárki szóvá teszi a cigány-magyar együttélés problémáit, hanem megpróbálja megérteni a másik felet, s kendőzetlen őszinteséggel beszél népe felelősségéről.
 
Minden párbeszédnek alapfeltétele ugyanis, hogy a másikban ne az ellenséget lássuk, a problémáiban ne az előítéletes gondolkodás megjelenését, hanem közös megoldást keressünk. Rostás úr ki merte mondani: a magyarok tömegeiben nem rasszisták, nem rasszista sem a monoki, sem a kiskunlacházi polgármester (ők is résztvevői voltak a beszélgetésnek), helyesen látják (a polgármesterek), hogy a romák felemelkedése az oktatáson át vezethet, s a szülők felelőssége megkerülhetetlen, ha egy cigánygyerek nem jár iskolába, vagy éppenséggel késsel jár már az alsó tagozatra is - szóval csupa olyan dolgot mondott, amire lehet építkezni, s  ami nem egyszer ki is váltotta a szintén jelenlévő Daróczi Ágnes nemtetszését is.
 
Ki ez az ember? Gyanítom, népéből jó néhányan árulónak fogják kikiáltani, hacsak máris nem az a szemükben. Számomra viszont az első hiteles cigánypolitikus, aki előtt, ha lenne kalapom, megemelném mélyen. Isten éltesse sokáig!

5 komment

Címkék: közélet cigánypolitikusok rostás lászló

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr71817274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novák Andris 2008.12.11. 15:52:36

Az a baj, hogy jelenleg az oktatáson keresztül sem vezet semmilyen út.

Van egy hevesi roma család, amit ismerek. A fiú szőlőművelőnek tanult.

Tudjuk azt is, hogy a magyar oktatási rendszerből 20-30% úgy jön ki, hogy írni-olvasni se tud rendesen (funkcionális analfabéta), tehát nincs esélye valami újat, korszerűt megtanulni.

Ezek a roma gyerekek, akiken most a vita folyik, nem várhatnak mást az iskolától, csak kudarcélményt.

Amíg ezen nem változtatunk, hiába erősködünk, hogy járjanak iskolába, a sok veszekedésnek nagyon kevés haszna lesz.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.11. 17:56:47

Andris,
lehet, hogy igazad van, de az az érzésem, enélkül pedig biztos, hogy csak a jelenlegi helyzet konzerválódik, sőt, még romlani is fog.

janos 2008.12.11. 19:02:25

Végre valakik rájöttek, hogy más esély nincs mint tanittatni a roma gyerekeket ! Lakatos Attila amugy egy kemény, határozott ember aki nem ijed meg a saját árnyékától, meg az okos pesti romavezetöktöl sem. Érdemes figyelni mit mond, és hiteles is mert nem a parlamentböl és pestről,vagy a II.ker. emeletes villájából látja a problémákat-hanem benne és vele él.De amig ilyen Mohácsi és Kolompár, stb,stb vezetöik vannak, addig nem lesz elörelépés.Mert nekik nem érdekük, hiszen, ha tanult emberek lesznek egyre többen a romák között, akkor nem fogják elhinni azt a sok baromságot, amit most nekik tálalnak fel jól megfizetett vezetöik-ugymond az ö érdekükben.Lehet hogy az elején kudarcélményük lesz(kinek nem volt?),lehet hogy idegenkedni fognak a rendszerességtöl, a feladatoktól-de meg kell próbálni és biztatni a gyereket arra hogy tanuljon.Igaz a szülői hátteret is rá kell kényszeriteni arra, hogy a gyerek jövöje legyen a fontosabb és ne az ö kényelmük és szokásuk!Lehet hogy mindezt nem lehet megtenni, de legalább elmondtam véleményemet!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.11. 19:53:06

János,
szerintem is ez az egyetlen esélyük - esélyünk.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.12.11. 22:04:57

A cigány értelmiség rettenetesen szűk. Sokkal kisebb a diplomás cigányok aránya, mint Amerikában a négereké.

Ráadásul a diplomás cigányok két szűk utat járnak: vagy hivatásos etnobizniszlovagok lesznek, mint Mohácsi és (bűn)társai, vagy pedig azonnal otthagyják a cigányságot, meglátva föntről a rettenetes perspektívátlanságot. Sötétbőrű diplomás cigánylány ismerősöm szolis műmediterránnak festi-hajazza magát, és szolibérletet hord, látványosan elölhagyva mindenfelé. Természetesen az ilyen diplomások ha csak lehet, vegyes házasságot kötnek, és a gyerekeket semmilyen módon nem nevelik cigánynak.
süti beállítások módosítása