babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Merre gurulnak a forintok?

2009.01.02. 12:18 sasika61

 

Lehetséges-e, hogy nálunk, Heves megyében nincsenek „jobboldali” vezetésű települések? Lehetséges-e, hogy ha vannak is ilyenek, akkor nem működtetnek iskolákat? Lehetséges-e, hogy amennyiben mégis működtetnének iskolákat, azok csillognak-villognak, és semmiképpen nem szorulnak rá külön támogatásra, fejlesztésre? Lehetséges-e, hogy ha mégsem csillognak-villognak, akkor e települések nem pályáznak iskoláik szebbé, korszerűbbé tételére?
 
Ezek a kérdések az után merültek fel bennem, hogy a két ünnep között megjelent egy hír a heol.hu-n, amelyben arról tudósítanak, hogy „a közoktatás térségi sajátosságaival kapcsolatos, az Észak-magyarországi Operatív Program keretében meghirdetett pályázat második fordulóját bírálta el idei utolsó ülésén az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács” (http://www.heol.hu/cikk/200742).
 
A döntésről Sós Tamás tájékoztatta a sajtót, aki beszámolt róla, hogy „megyénk négy kistérségében tizenegy településen nyertek pénzt a pályázók, s a fejlesztés több mint 3200 diákot érint. Együttvéve két és fél milliárd forintnál nagyobb értékben jobbíthatják körülményeiket az intézmények szűkebb hazánkban.”
 
Hogyan kapcsolódnak ehhez a hírhez a fenti kérdések? Nézzük meg a nyertes települések listáját, nézzünk utána, milyen színezetűek a polgármestereik!
 
Kisköre: független, Tarnaörs: független, Bélapátfalva: független, Kompolt: független, Felsőtárkány: független; Gyöngyös: MSZP, Abasár: MSZP, Boconád: MSZP, Recsk: MSZP, Lőrinci: MSZP, Hatvan: MSZP.
 
Amint látjuk, a 11 település közül 5 független polgármester irányítása alatt áll, 6 pedig MSZP-s. Még csak véletlenül sem nyert olyan település, ahol jobboldali a polgármester vagy a képviselő-testület.
 
Mindezek után elég egyértelműnek tűnik a kérdésekre adott válasz: vannak jobboldali települések, vannak iskoláik is, amelyek rá lennének szorulva némi fel-és megújításra, valószínűleg pályáztak is, de nem nyertek.
Hogy ennek mi lehet az oka, az már meghaladja az én kompetenciámat… Arra gondolni sem merek, hogy mivel a Tanács tagjainak többsége is kormánypárti politikusokból, delegáltakból áll, ennek bármi köze is lehet az egyoldalú döntéshez. Nem, ilyen nálunk nem fordulhat elő.
 
De ez persze nem ad választ arra, hogy miért gurulnak bizonyos irányba a pénzek, másfelé pedig nem. Bár az igaz, hogy lejtőn vagyunk…

7 komment

Címkék: közélet támogatások közoktatás sós tamás

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr56853073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konegafi (törölt) 2009.01.02. 20:15:55

Ha fidesz-jobbik kormány alakul, akkor 2010 után nem fogsz MSZP-t a listán látni. De talán még függetlent (=MSZP) se! ;-D

Amúgy, nincs itt semmiféle lejtő. Ez itt most a szakadék ... (de még az alja nem látszik)

Konegafi (törölt) 2009.01.02. 20:16:46

off
remélem, tetszett a piros ceruza kitiltása ... :D
on

Konegafi (törölt) 2009.01.02. 20:39:43

Amúgy nem értem, mit fikázod az MDF hirdetést, te itt a blogon meg Gyurcsányt reklámozod, mint Csizmás Kandúr ("Megválasztaná Gyurcsányt újra miniszterelnöknek? ").

2009.01.03. 09:42:59

Tudod Sasika, amig az ország 3 fele van és lesz megosztva, addig más nem fog történni, mint ami most van!Mert itt sem az a lényeg, hogy ki vagy kik vannak rászorulva, hanem a pártkötödés!Én már láttam olyan "függetleneket" ,akik vagy egyik, vagy másik párt támogatásával nyertek! De ezek miért függetlennek mondják magukat? Amugy meg pofátlanság ami zajlik ,nem csak most ,hanem már évek ota!Mert szerintem nem a Kóka-féle digitális tábla a legfontosabb--, hanem a fütés, a világitás, a tantermek állaga, állapota és az oktatás! Annál is inkább, hogy a nebulók lassan sem olvasni, sem értelmezni nem tudnak rendesen! De mindaddig amig a szadesz-féle irányvonal( Horn-Magyar_Kóka) határozza meg, hogy kinek és hogyan kell elosztani a támogatási keretet, addig jót ne várjon senki!Hiszen köztudott-az szdsz,egy feneketlen pénzéhes társaság! Igaz a szocik sem különbek!De reménykedjünk, hogy talán egyszer másképp is lesz!

Corry 2009.01.03. 11:29:33

Ha a magyarországi újraelosztást levinnék ugyanarra a szintre ahol a szlovák van (ők több mint 10%-al kevesebbet osztanak újra) és az önkormányzatok számát a normálisra csökkentenék (tehát ne legyen nálunk majdnem annyi önkormányzat, mint az USA-ban), máris más lenne a mozgástér.
Ja és a munka lenne a legfontosabb és nem a rászorulás és a pártkötődés... Ilyenkor szoktam felébredni és rájönni, hol is vagyok.

bugajakab 2009.01.03. 11:44:26

Sasika javaslom hogy kicsit nézzünk méllyebre.

Egyáltalám miért is van szükség kistérségekre és az arra épülő hálózatra?

Csak nem azért mert 2006-ban az önkormányzati választáson a 19 megyei közgyűlésből 18 nem vörös lett?

Emlékeztek hogy nyugtatta Lamperth a szoci kádereket hogy nem fogják megengedni hogy az ellenzék hozzáférjen az úniós pénzekhez?

Én csak azt kívánom hogy a 2010-es kormányváltás után ezekkel a szocialistákkal ugyanezen szemlélet mentén működjön együtt az akkori kormánypárt.

Fekafika 2009.01.03. 21:52:51

Sasi! Ha Eger nyert volna aa pályázati pénzekből, akkor Egert is hozhattad volna példának, mert Egerben is független polgármester van.

A Fidesz taktikájának része volt legutóbbi önkorm. választásokon, hogy független polgármestereket támogattak. Részben azért, mert ezzel akarták kifejezni, hogy helyi szinten a fideszt nem vezérlik pártérdekek, részben pedig azért mert a vidéki fidesz-prominensek teljesen vállalhatatlanok a nyilvánosság előtt (gondolj itt akár arra a kollégádra aki most alpolgármester egerben, ha ő marad a jelölt, ma egernek mszp-s polgármestere van). Kistelepüléseken pedig értelmezhetetlen a fidesz-mszp elkülönítés. A fentiek miatgt a bejegyzés sántít kissé.
süti beállítások módosítása