HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A pártok és a gázválság

2009.01.07. 16:38 sasika61

 

Olvasva a gázhelyzet aktuális fejleményeit nem kis sajnálattal állapíthatjuk meg, hogy nagy pártjainknak nincs olyan esemény, mely ne jelentene jó alkalmat az egymással való torzsalkodásra.
 
A sort Németh Zsolt kezdte a külügyi bizottság mai ülésén, néhány szemelvény meglátásai közül: „ Tarthatatlan a magyar kormány és az EU hivatalos álláspontja, hogy magánjellegű vitának kell kezelni az orosz-ukrán vitát (…) A külügyi bizottság elnöke felelőtlennek nevezte Molnár Csaba energiaügyi miniszter eddigi nyilatkozatait, szerinte a magyar közvéleménynek meg kell ismernie a valós helyzetet. Németh Zsolt szerint felháborító, hogy a konfliktus kezdete óta a magyar külügyminiszter nem szólalt meg az ügyben” (http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=126756).
 
Mi a baj ezekkel a mondatokkal? Az, hogy nem viszik előre az ügy rendezését, amely egyébként is csak nagyon kis százalékban múlhat az aktuális kormányon. Sokkal többre, gyökeresen másra egy Fidesz-kormány sem lenne képes szerintem az adott helyzetben.
 
A válasz sem késett sokáig. Maga a miniszterelnök vágott vissza blogbejegyzésében: „A jelenlegi ellenzék nem támogatta a kormányt, hogy tározókat építsünk, és annak költségeit megjelenítsük az árakban is. Ma már világos, hogy miért kellett tározókat építeni. (…) Helyesen, felelősen viselkedett a kormány, jól védte a nemzeti érdeket. De ebben az esetben is kiderült, hogy aki csak rövidtávra gondol, az nem egyszer árt hazájának. Ami ma népszerű, az holnap önveszélyes lehet."                                   (http://www.kapcsolat.hu/blog/72402)
 
Értjük mi, miniszterelnök úr. Tudjuk, kire gondolt Ön.  Tudjuk, ki a felelőtlen, ki az, aki csak rövidtávra gondol, s aki árt a hazájának. Minden lehetséges módon, tudatosan és meggondolatlansággal is. De muszáj ezt elmondani egy ilyen válság közepén, még ezt is arra használni, hogy jól besározzuk ellenfelünket? Aztán (és előtte) hosszú távú megegyezést sürgetni ugyanezzel a személlyel és pártjával? És ami lényegesebb: lesz-e attól több gáz, hogy egymást szapulják?
 
Egyébként – javíthatatlan pesszimistaként is - azt hiszem, a válság nem fog hosszan elhúzódni. A lakossági fogyasztás korlátozására egyáltalán nem számítok. Éppen ezért mindenképp helyesnek érezném a szerb kérés teljesítését. Azon túl, hogy nagyobb bajban vannak, így rászorulnak a segítségre, a gáztámogatás gesztusértékét sem becsülném le.
Itthon pedig már azzal megelégednék, ha legalább ilyen ügyekben nem apasztanák tovább a stratégiai bizalom-tározókat.

15 komment

Címkék: mszp fidesz gyurcsány németh zsolt gázválság

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr69863788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.01.07. 17:47:38

Sasika, ebben az országban minden a politikáról szól, már lassan az időjárás is, mert azt is elqrtuk, azért van hideg.
Viszont a gázkérdésnek volt politikai vetülete, amikor a nabucco/déli áramlatról vitáztak. Itt az ország érdeke az, hogy több lábon állva legyen a gázellátás megoldva. Láthatóan viszont az egész EU nem volt erre képes eleddig.

Aki olvasott engem tudja azt, hogy nem kedvelem a mi Ferinket. De meg kell mondjam azt is, hogy a Fidesz féle kibicnek semmi sem drága hozzáállást is szívből utálom, példul azt, amit itt most feljebb újra bemutattak.

charlie 2009.01.07. 18:18:42

@Corry: Az ország igazi érdeke az lenne, hogy ne függjön a gáztól. Mert hiába déli áramlat, meg a többi, az csak a gáz eljutásának többféle variácója, azonban így még mindig a ruszkiktól függünk gázilag.

Már az is eleve egy elhibázott dolog (SZVSZ), hogy elég nagy támogatás van a gázáron. Így nem is éri meg a lakosságnak alternatívokra átállni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.07. 18:28:50

@charlie:
Azt hiszem, ez a függés még hosszú ideig fennállna akkor is, ha mától elkezdenénk "másra" átállni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.07. 18:30:06

@Corry:
Ezzel én is így vagyok, nekem sem kell bizonygatnom Gy. iránti érzelmeimet, viszont az effajta Fidesz-reakcióktól is kiütésem van.

2009.01.07. 18:49:33

Sasika! Holnaptól a 3. kategóriába tartozóknak is korlátozniuk kell a fogyasztást!Ha a helyzet rosszabbra fordul, jön a 2. kat.korlátozása! Az igaz, hogy függünk a gáztól, nem is kicsit, ám mit tettek a politikusok azért ,hogy valamelyest ez a függöség csökkenjen? Semmit, de azt jól és sokat! Mert egyes nyugatabbra fekvö országok, már ujrainditották a szénbányákat,mert rájöttek, hogy olcsóbb és csökkenti a függést! De jól jönne most a bösi vizierömü energiája-ha volna!Vagy jól tudnánk füteni a hulladékkal-ha nem tiltakoznának, hogy büdös, zajos,stb, stb! Esetleg jó volna egy másik Paks 2!Amugy csak megemlitem, hogy a kazincbarcikai városi erömü, csak és kizárólag gázzal üzemeltethetö!( Nesze neked technika) Ha nem lesz gáz, akkor marha nagy gáz lesz ám!

charlie 2009.01.07. 18:56:31

@sasika61: Persze, nem lehet egyik napról a másikra, de ezt már jópár évvel ezelőtt el lehetett volna kezdeni. De ide a bökőt, ha a gáz mizéria után se lesz semmi ilyesmi, marad minden a régiben.

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.07. 19:41:51

ühüm, hát persze, a szerb náciknak. főleg nekik kéne gáz.

apropó, hány magyarverés esetében találták már meg az elkövetőket? nem kéne a szlovákokat is kisegíteni? ők is olyan rendkívül jól megvédik a magyarokat, főleg a két fő magyarvédő, a slota meg a fico ...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.07. 19:49:01

@blogszemle:
Nézd, szerintem ez a "szerbek nácik" kitétel éppen olyannyira nem igaz, minthogy a "magyarok fasiszták". Én továbbra is úgy vélem, igenis lehetünk nagyvonalúak (ha ez egyáltalán az), talán ilyen gesztusokkal is elejét lehetne venni a további magyarveréseknek, amelyek persze mindenképpen elítélendők.

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.07. 20:40:03

@sasika61: van isten:

"Magyarország nem ad gázt Szerbiának

Magyarország saját ellátási gondjai miatt nem ad kölcsön gázt Szerbiának - nyilatkozta szerdán Újvidéken a szerb állami gázellátó vállalat vezetője, miután hazatért a magyar fővárosból. Dusan Bajatovics, a Srbijagas vezérigazgatója azért utazott Budapestre, hogy az országának nyújtandó segítségről tárgyaljon. Szerbia napi 10 millió köbméteres gázfogyasztásának mintegy 95 százalékát eddig az Ukrajnán és Magyarországon keresztül érkező orosz gáz fedezte, de a szállítás kedd délután óta szünetel. "

az indoklás tökéletes, szerbek nem köthetnek bele.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.07. 23:49:23

@sasika61: Tudom, hogy nem értünk egyet (már megmondtad, a véleményedet tiszteletben tartom), de vedd figyelembe, hogy az "engedékenységi politika" eddig abszolút sikertelen volt. Tettünk-e a szlovákok, a szerbek ellen? Hát nem. Előhúzták-e a magyar kártyát, amikor belső feszültségeiket némi kisebbségellenes atrocitásokkal akarták levezetni? Mindig.

Egyszerűen nem hiszek a keresztény diplomáciában, mert ha kővel dobnak, és kenyérrel dobsz vissza, semmi mást nem érsz el, minthogy hülyének/gyengének/mindkettőnek ekintenek. Már csak a tapasztalat kedvéért is meg kéne próbálkozni egyszer a keménységgel. Például most. Kössék a gázkölcsönzést kőkemény feltételekhez, és azt írassák alá a szerbekkel, ordítsanak azok zsarolást akárhogy. Vagy ne adjanak semmit.

Blogszemle: azért ne örülj annyira. Én úgy gondolom, a kormány most titokban fog gázt adni. A magyar nép megkapta a gyurcsányi cirkuszt, a szerbek meg megkapják a kért kenyeret. Aztán persze kiderül, és akkor majd fognak magyarázkodni.

novákandris 2009.01.08. 10:34:03

@blogszemle

attól tartok, ha így gondolkodunk, mint Te, és így bánunk a szomszédainkkal, mint javaslod, akkor 100 év múlva is lesznek még magyarverések.

novákandris 2009.01.08. 10:46:28

@Molnárka,

nekem az a tapasztalatom, hogy a szomszéd népek egyáltalán nem hülyének vagy alamuszinak tartanak minket, hanem gőgösnek, sőt beképzeltnek, és azt gondolják rólunk, még a dualizmus és a két VH közötti időszak emlékeiből merítve, hogy a megsemmisítésükre, vagy legalábbis a legyűrésükre törekszünk.

Szerintem ezen a helyzeten csak gesztusokkal lehet segíteni, de semmiképp se olyanokkal, amiket írsz.

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.08. 12:05:44

@novákandris: A szomszédos országok csak az erő politikájából értenek. Azóta szaporodtak el a magyarverések, mióta a balliberális kormány népszavazásilag is kirekesztette a magyarokat, kihátrált mögülük és szabad prédaként dobta oda őket az egyes országok nácijainak.

novákandris 2009.01.08. 12:34:15

blogszemle,

nem tudom, mire gondolsz, hogy csak az erő politikájából értenek.
Ugyan miféle erőnk van nekünk, amiből ők értenének?
Vagy megint nagyhatalmak fenekébe bújjunk?

És mikor próbáltunk valaha valami mást, mint az erő politikáját? Mindig csak fenekedtünk rájuk, meg "Miindeeent viiisssszaaaa!!!!"
Az elmúlt száz évben alig volt valami ezen kívül, ami a környező országokban velünk kapcsolatban feltűnést keltett volna.

Az, amit a mostani kormány csinál az semmi. Nem semmittevésre lenne szükség, mert ez a probléma elhanyagolása (mint annyi más területen is), hanem aktív cselekvésre, újra írom: gesztusokra.

Sőt, nemcsak, hogy nem csinálnak semmit, de nagyszerű lehetőségeket sem használnak ki, mint például 2003-ban, amikor a szlovák parlament elnöke beszédet mondott Szlovákia 10 éves fennállása ünnepén és tök barátian nyilatkozott az 1000 éves együttélésről.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.10. 01:00:17

@novákandris: Nézd, nem tudom, mennyi idős vagy - és személyesen átélted-e már felnőttként a Kádár-rendszert. A szocialista tömbön belül nekünk volt a legkisebb szavunk, mert nem voltunk szlávok, "Hitler utsó csatlósa", stb. Mindig, minden szomszédunknak igaza volt velünk szemben. Mi meg szép fegyelmezetten feküdtünk le, akár a tótok akartak bősi szerződést, akár a románok faluromboltak.

Megjegyzem: a gengszerváltás óta eltelt időben a külpolitikánk ugyanilyen gyenge maradt. Ha emlékszel: micsoda ordítás volt a szomszédoknál a kettős állampolgárság lehetőségekor, miközben ők ugyanezt az itteni kisebbségieknek már régen megadták. Vagyis elvitatták a kölcsönösség jogát is - és ahelyett, hogy ezt az egyszerű érvet szajkóztuk volna (ha nekik lehet, nekünk is), inkább győzködtünk-engeszteltünk.

No. akkor mondd meg nekem, az 1945 utáni ezerszám tett gesztus mennyit használt?!
süti beállítások módosítása