HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Megosztott-e a magyar társadalom?

2009.01.09. 16:09 sasika61

 

Tegnapi posztomra 300-nál több hozzászólás érkezett, s többségükben támogatták a kormány gázeladási szándékát Szerbiának:   http://sasika61mondja.blog.hu/2009/01/08/gazt_nekik.
Öröm volt látni, megtapasztalni, hogy mennyi jóakarat él az emberekben, milyen sokan vélték úgy, hogy segíteni kell, hogy nem lehetünk annyira szegények - gázban sem, de lelkiekben sem -, hogy ne tudnánk még saját nyomorúságos helyzetünkben is adni. Ez biztató, mert azt mutatja: nem vagyunk alávalóak, él bennünk egyfajta igény a szolidaritásra, egymás szempontjainak figyelembe vételére, a másik megsegítésére.
 
Most azon gondolkodom, mi kellene ahhoz, hogy ezt a megtapasztalt jó szándékot belül, itthon is érvényesíteni tudjuk, egymás felé. Társadalmunk megosztottsága szinte szociológiai közhelynek tűnik, de vajon tényleg mélyen gyökereznek-e bennünk ezek a megosztó erők, részévé váltak-e személyiségünknek, s van-e valami tényszerű, objektív alapjuk, vagy csak mesterségesen felizzított érzetről van szó?
 
Jómagam hajlok az utóbbi feltételezésre. Nemcsak a tegnapi reakciók igazolják ezt számomra, hanem más tapasztalataim is. Baráti, rokoni, ismerősi köröm politikailag nem egynemű, bár többségében nagyrészt ún. jobboldaliak. Ahányszor csak „baloldaliakkal” beszélgetek, mindig azt veszem észre, hogy mindaddig mély egyetértés van köztünk, míg a közvetlen politikára nem terelődik a szó. Az életben hasonló dolgokat tartunk fontosnak, életmódunk nagyjából megegyezik, nekem is ugyanaz fáj a mindennapok bosszúságai közül, mint legjobb („balos”) barátomnak, ugyanazon tudunk nevetni, s a legnagyobb egyetértésben tudunk berúgni pl. egy olimpiai bajnokságot, sportsikert megünnepelve.
 
Gyanítom, hogy ez nemcsak az én tapasztalatom: mások is megélték már. Amiből az is következik, hogy a politika kívülről hozza be, táplálja belénk a konfliktusok jó részét, s addig ismétli, szuggerálja, hogy elvesztve józan ítélőképességünket már-már azt hisszük: az ellentétképző erők személyiségünk részei. Holott nem azok.
 
Van ennek a problémának  elvi vetülete is: általánosságban is fölvethető: a pártok koncának kitett közélet a legjobb eszköz-e a társadalmi érdekek tagoltságának kifejezésére? S ez a kérdés már-már a többpárti demokrácia alapjait is kikezdheti. (Amivel persze egyáltalán nem állítom, hogy az egypártrendszer bármiben is jobb volna, sőt…) Vajon ez a megosztottság speciális magyar sajátosság, vagy mindenütt létezik a nyugati típusú demokráciákban? Mivel közvetlen ismereteim nincsenek, a sajtóra vagyok hagyatkozva: egyöntetűen állítják, hogy ilyen mélységben másutt ez a megosztottság nem létezik. Ez – ha igaz – azt jelenti: mi rontottuk és rontjuk el folyamatosan a „békés egymás mellett élés” feltételeit.
 
Mit kellene tenni leküzdésére, merthogy nem a balsors ver bennünket: elegendőek vagyunk az önsorsrontáshoz magunk is. Hogyan lehetne nyitni egymás felé?
Lehet, hogy már csak egy tragédia lenne erre képes? Muszáj ezt megvárnunk?

14 komment

Címkék: közélet pártok megosztottság szolidaritás

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr35867625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalimera 2009.01.09. 18:08:07

Sokat tehetnél magad is, ha a tegnapihoz hasonlóak lennének az írásaid.

(Persze nem félrevezető indexes felvezetővel.)

Unom már a szívatást! Az utóbbi napok:

- 1300 kérdés karácsonyra
- Iskola szünet 30 ezer köbméter megtakarítással 300 ezer többlet ellenében.
- Ferencvárosi választás.

Chalabre (törölt) 2009.01.09. 18:50:59

"Mit kellene tenni leküzdésére, merthogy nem a balsors ver bennünket: elegendőek vagyunk az önsorsrontáshoz magunk is. Hogyan lehetne nyitni egymás felé?"

Ilyenkor szokták megemlíteni többek között az oktatás jelentőségét is. Vagyis, hogy ti tanárok mi mindent tehettek ez ellen.

Engem soha nem érdekelt ki jobbos, ki balos. Ha egy beszélgetés során kiderült, akkor egy kis véleménymegosztás mellett a jobbosnak balos lettem, a balos meg jobbosnak titulált. Szóval egyik nap ez vagyok, a másik nap meg az :-). Valójában meg egyik sem vagy mindkettő. Mivel nekem ezek túl szűk keretek, kategóriák. Igazi skatulyák. Egyszerűen szerintem nem szabadna ilyen csöveken keresztül nézni a világot. Jobb oldali szemlélettel vagy baloldali szemlélettel. Rengeteg mindent kizár a világnézetből, a gondolkodásból. Ez így túl egysíkú, egyoldalú. Mintha a testemnek csak az egyik felét használnám. Vagy a jobbot, vagy a balt. Mindkét esetben bénának, mozgásomban korlátozottnak nyilvánítanának. Jogosan.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.09. 19:10:16

@Chalabre:
én is érzem ezt, jobb híján használom a fogalmakat, de szűkösségüket, mesterkéltségüket érzem.
Talán a blogom sem járul hozzá a feszültségek csökkentéséhez.
Mentségemre mondom: kizárólag a politikai vezetőket szoktam tollhegyre tűzni, néha a hozzám közelebb állókat is, de szavazóikat soha, legyenek akármilyen "oldalon".

Corry 2009.01.09. 19:31:33

Volt egyszer egy felmérés valahol Nyugaton és a foglalkozások presztízsét vizsgálták. Az orvos, tanár stb. végzett az elején, ez nem meglepő, mint az se, hogy a politikusok az utcalányok után következtek. És ez Nyugaton volt, még csak nem is nem itthon... Én egyébként magam is így gondolkodom a "zógenannte politikai elitről" pártállástól függetlenül
Szerintem nincs ma Magyarországon olyan politikus, vagy politikai erő aki megérdemelné azt, hogy két átlagember összevesszen miatta.

Az országban a legnagyobb baj az, hogy az emberek nem kis része nem értett meg arra, hogy önállóan dolgozzon és abból megéljen, önálló véleménye legyen és képes legyen a neki megfelelő politikusokat kiválasztani. Ha az emberek kicsit felnőttebbek lennének, akkor nem dőlnének be a "nagy" pártok hülyeségeinek és "szociális gondoskodás" jellegű szavazatmaximalizálási trükkjeinek.
Populista politikusok persze mindenütt vannak (lásd pl. Ausztria), de itt az is a kérdés, hogy a finoman fogalmazva kevésbé okos választó mekkora tömeget képvisel, a kritikus tömegen innenit, vagy túlit.

Chalabre (törölt) 2009.01.09. 19:49:12

@sasika61:

Ha valaki Jézust támadja, akkor követőit is támadja. Ha valaki Istent káromolja, az sérti minden Istenhívő fülét.

bazsesztoni sziligan 2009.01.09. 21:02:26

Talán érdemes lenne belenézni - halgatni a következő beszélgetésbe: www.mtv.hu/videotar/?id=33831
Záróra, 2008. november 27. - Vendég: Hankiss Elemér

A hazánk jelenének társadalmi okairól érdekeseket mond, különösen a 20. perc után van egyérdekes rész. Illetve a 30. perc után jön a leglényegesebb néhány mondat.
Röviden idézek talán nem teljesen szöveghűen: Finnországnak van fája és emberanyaga, ezkre támaszkodva fantasztikus sikereket ér el. Hazánkban ma nemcsk fa, hanem emberanyag sincs.
Érdekes, de nem felmetés arra, miért nincs felelős polgárság itthon.

bazsesztoni sziligan 2009.01.09. 21:12:13

Remélem nem volt túlságosan off amit fentebb írtam, de talán ez is lehet az alapja a megosztottságnak.

Avatar 2009.01.10. 16:14:23

Jobbos meg balos? Miről beszélsz?
Mindkét nagy párt etatista, populista, szociáldemagóg. Folyamatosan egymást próbálják előzni balról.
Egyébként nem véletlen, hogy ilyenek, ugyanis a magyar társadalomban erre van igény.
www.politikaiterkep.hu/eredmenyek/
Az 50 év szocializmusban a magyarság leszokott az öngondoskodásról, és úgy tűnik nem nagyon akaródzik visszaszokni rá.

A parlamenti kis pártok meg annyira szánalmasak, hogy nevük hallatán nem is tudom eldönteni, hogy sírjak-e, vagy nevessek.
SZDSZ? MDF? KDNP? Szerintem egyik se fog tudni bejutni a parlamentbe saját erejéből 2010ben, hacsak nem történik valami nagyon váratlan fordulat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.10. 17:34:26

@Avatar:

"Egyébként nem véletlen, hogy ilyenek, ugyanis a magyar társadalomban erre van igény."

Azért van erre igény, mert a magyar társadalom szegény. Aki meg ki akar ebből törni, válalkozni akar stb., azt az áttekinthetetlen adórendszer megbénítja.

Vagyis nem a társadalom a hibás, amiért "baloldali". Ez csak a kilátástalanság tünete, melyen a rendszer változtathat.

Sajnos azonban az utóbbi években e téren (is) csak a nehézségek nőttek. Még több adóteher, még bürokratikusabb rendszer, még több elvonás.

Avatar 2009.01.11. 16:42:48

@Csöncsön:
Viszont aki ebben a társadalomban piacbarát politikát próbálna képviselni, az rögtön megkapja libbant, szélsőséges neoliberális, vadkapitalista jelzőket, amiket igen komoly szitokszavakként használnak nálunk.
Aztán meg jön a sírás, hogy hú de nagyok az adók, meg az államadósság, csökkenteni kell őket, de persze a szociális ellátórendszer ne sérüljön, ne az emberekkel fizessék meg. És különben is Bezzeg-Szlovákiában mekkora a növekedés, Gyurcsány a hibás, elkúrta, de nehogy má' vizitdíjat, meg tandíjat kelljen fizetni, meg a MÁV szárnyvonalakat se szabad bezárni, mert meghal a vidék...
És ne emeljék a gáz árát se, hiába nő a világpiaci ár, sőt inkább adjanak még nagyobb gázártámogatást! Meg lakás vásárlási támogatás is kell, nehogy már saját pénzből kelljen lakást venni, inkább fizessék ki helyettem az adózók mindezeket.

Ha véletlenül próbálna is a kormány jó irányba lépni, akkor mindig szembe találja magát a társadalom azon rétegeivel, akiknek nem érdekük, hogy nagyobb szerepet kapjon az öngondoskodás. Mennyivel kényelmesebb, ha az állambácsi még a seggüket is kitörli helyettük... Persze az ellenzék meg vígan meglovagolja ilyenkor az elégedetlenség hullámait.

Gyurcsány az öszödi beszédében azt mondta, hogy ő hatalmas reformokat akar keresztülvinni, az ellátó rendszereket meg akarja újítani, hogy piac-közeli logikával működjenek. Hogy ő nem hajlandó ezeket az elképzeléseit feladni, és helybenjárásra átváltani. "Ahhoz másik madám kell". "Reform vagy bukás".
Hát nem kellett másik madám, szépen visszavett a tempóból, és biztos úton halad a bukás felé.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.11. 19:35:34

@Avatar:

Jelentős mértékben másként látjuk a dolgokat.

Jelenleg iszonyatosan sok az állami elvonás, és ebből valóban (viszonylag) sokat vissza is forgatnak szociális kiadásokra, de a pénz egy jelentős része egészen más csatornákon (korrupció, földuzzasztott államapparátus stb.) folyik el.

Ha ezen egy kormány változtatni AKARNA, akkor ezt minden rinya ellenére megtehetné.

Nem AKARJA. És azért nem, mert a kormányt adó pártok is a befizetett járulékok és adók, illetve a visszaforgatott szociális kiadások KÜLÖNBSÉGÉBŐL tartják fönn saját egzisztenciájukat.

Avatar 2009.01.12. 15:02:50

Valóban folyik el pénz a korrupció és az államapparátus miatt, de a korrupciót nehéz megfogni, az államapparátus meg a költségvetés 8-9%-át viszi csak el, így ezeken nehéz nagy pénzt megfogni. És ha az államapparátusban leépítést terveznek, az "politikai tisztogatás" vagy a "munkanélküliség gerjesztése" az ellenzék kommunikációjában.

A szoc támogatások és a nyugdíj viszont a költségvetés közel 40%át viszi el!!!!! Együtt több, mint 5 000 Milliárd Ft megy el ezekre! Ha az ezekre szánt kiadásokat csak 2 %kal csökkentjük, már az is 100 Milliárdos megtakarítás lenne.
süti beállítások módosítása