HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Szünet nélküli ellenségeskedés

2009.01.10. 07:40 sasika61

 

Sajnos mindaz, ami a gázhiány miatti iskolai szünet körül történik, nagyon jellemző közállapotainkra, nagyon is magyar módra folyik: hovatovább lényeges politikai üggyé válik, holott nem az: http://index.hu/politika/belfold/gazcsunya01/. Ma már ott tartunk, hogy beindult az egymásra mutogatás, a betartás, a vádaskodás, még egy ilyen ártatlan ügy körül is. Ezek szerint pártjaink számára nincsenek ártatlan ügyek. A hibázás folyamatos mindkét oldal részéről.
 
Az adogatás első „kettős hibáját” az önkormányzati vezetők követték el: túlterjeszkedtek jogi lehetőségeiken, továbbá korrektebb – és hasznosabb – lett volna, ha egyeztetnek az illetékes kormánykörökkel, mielőtt a nyilvánosság elé álltak volna. A tanítási szünetet – bármit mondjanak utólag – elrendelték, s ehhez nem volt joguk: „Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy 18 megyében - egyedül Heves megye nem reagált megkeresésükre - a következő hét elejétől az önkormányzati középfokú oktatási intézményekben tanítási szünetet rendelnek el, hogy az ország gázfogyasztását csökkenteni tudják” http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=126776.
 
A jó szándékukat, a „segítő kezet” nem kétlem. Nem tudom megítélni, mennyire reagálták túl a gázhiány miatti esetleges problémákat, de még itt is lehetséges, hogy őszinte segíteni akarás motiválta őket. Az viszont menthetetlen, hogy a kormányzattal való egyeztetés nélkül döntöttek.
 
Az ügyben a másik oldal sem makulátlan. „ A Fidesz vezetői nem ismerik a törvényt”, „szakmailag teljesen abszurd akció”, „PR-kampány”, „megpróbálták csőbe húzni a kormányzatot” – íme, a fogadtatás. A rádióban még azon igazgatók felelősségre vonását is lehetségesnek tartották, akiknek iskolájában szünet lesz. Kormánypolitikusaink fel sem tételezik, hogy ha az önkormányzati vezetők hibáztak is, esetleg tényleg segítő szándék vezette őket: mennek a jól bejáratott útvonalon.
 
Az egészben legszomorúbb az így keletkezett zűrzavar: ember (és diák) legyen a talpán, aki pontosan meg fogja tudni mondani: lesz-e a középiskolájában szünet hétfőn vagy sem.
Az viszont bizonyos, hogy az ellenségeskedés szünet nélkül folyik tovább.
 

35 komment

Címkék: közélet pártok tanítási szünet gázhiány

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr18868662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2009.01.10. 08:46:00

Ha ne adj' isten mégsem egyeznek meg az oroszok az ukránokkal belátható időn belül, sírni fognak még a szocik, hogy a sulik álljanak le... akkor meg majd nem fognak, mert ugye az "teljesen felesleges", „szakmailag teljesen abszurd akció”. Bár engem nem érint az ügy, de az öcsém szerint hülyeség leállni, mert akkor nyáron kell tovább járni iskolába. Mert tuti be kell majd pótolni a leállást...
Én nem csodálkozom ezen a lépésen, a küzdelem minden fronton zajlik. A zsidók is lövik az iskolákat, itt miért ne tennék? Szerencsére nálunk csak az ideológiák csapnak össze és a végtelennek tűnő utálat.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.10. 08:46:19

ezért tartunk itt, mert mindenki ért mindenhez
aztán meg : "a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve"

Corry 2009.01.10. 09:01:53

Nem értem a kezdeményezést, és azt a mi Ferink kapcsán is szóvá szoktam tenni, ha hiperaktívkodik.

Van gázszállítást és elosztást végző cég, továbbá az őket ellenőrző hatóság. Tehát van egy gépezet, amelyben a munkatársak mindenféle párttal szimpatizálnak, vagy éppeg hogy nem, de ez mint az élet egyéb területein ez a legkevésbé érdekes. Végzik a dolgukat, legalábbis remélem, eddig úgy tűnik, hogy igen.
Az is úgy tűnik, hogy van egy terv, amely szerint a fogyasztókat kikapcsolják ha gáz van. Jelenleg az 1. kategória van kikapcsolva.
A terv létezése, vagy nem létezése nem pártpolitikai feladat, mint ahogy az összes operatív dolog nem az. Így ez nem is pártérdem, vagy valamelyik párt sara.

Ha nagyobb lesz a baj, kikapcsolják a többi fogyasztót is a szakma által kitalált sorrendben, utoljára jön a lakossági gázellátás és a kórházak stb.

De ebbe könyörgöm miért kell beleszólniuk a pártoknak és legfőképpen miért ilyenkor kell ezen ötletelniük??????????????
Tegyék ezt meg nyáron, akkor még verhetik a mellüket is, hogy mennyire előrelátóak és felelősen gondoskodóak....

Szúrófény 2009.01.10. 09:03:36

Szerencsére ilyen szuper kliséket, mint Lesley, kevesen tudnak.

torró 2009.01.10. 09:06:16

Rögtön éhgyomorra? Na, Az a helyzet hogy tapasztalatom szerint kis hazánkban az íróasztalok meg vannak átkozva. Ugyanis itt ha valaki íróasztalhoz ül rögtön átalakul, de nem okossá, nem. Valami késztetést érez az "azért se úgy lesz" típusú figurára. A politikus meg pláne. A leg leg meg az hogy magyarok vagyunk! Dögöljön meg a szomszéd tehene is! Azt mondják hogy azért nálunk nagyon sok okos ember van. És? Akkor tessék nekem megmondani miért tartunk ITT??????

SMFB 2009.01.10. 09:10:57

Én még két súlyos hibával megtoldom Sasika listáját:

1) A kormányzat szokásos tájékoztatási megoldása: nincs baj, jók vagyunk, baj van, rettenet, 1-es korlátozás, 2-es korlátozás, majd ennek feloldása - és mindez 36 órán belül

2) Az Önkormányzatok sajtótájékoztatója Fidesz pultpituson, Fidesz logó előtt

Bizonytalankodás az egyik oldalon, pártkötődés kihívó hangsúlyozása a másik oldalon. Gyenge és átlátszó produkciók.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.10. 09:32:37

@Corry:
ezek szerint "nekik" nincs olyan ügy, amit ne szeretnének "becsatornázni" a pártpolitikába.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.10. 09:34:08

Véleményszabadság nélkül nincs egészséges közélet. A téves vélemény is értékes mert:
- hogy mi téves, senki sem jogosult eldönteni
- ha téves is, lehet benne igazság
- próbára teszi az elfogadott tanokat

wakarek01 2009.01.10. 09:38:21

Ódor csupán oda akart kerülni két fontos másodpercre a kamerák elé. kitalálták ezt a a marhaságot, mert tudták, hogy a sajtó majd odamegy, ő meg tündökölhet kicsit a kamerák dicsfénéyben... csak éppen nem gondolták végig. vagy igen?

Rá Dios 2009.01.10. 09:40:57

Jaj, Sasika... Ne forgasd olyan gyorsan a szemeidet, mert kiesnek...
Ma nem fűtünk, holnap igen: többszörös a fogyasztás, de nem is volt ez érdekes.
Szerintem hadat kéne üzenni az oroszoknak, elfoglalni a gázmezőket. Csak amikor Voronyezshez, a Don-kanyarhoz érünk, álljunk majd meg kicsit, nézzünk körül, nem jön-e a vonat...

lujo22 2009.01.10. 09:41:53

a mi sulinkat nem lehet leválasztani, egy egyházi épülettel közös a fűtésünk, sajnos hétvégén is épp úgy kell fűteni, mint munkanapokon. Velünk jól kiszúrtak volna, és három hétvégén foglalhattam volna imába a fideszeseket.
A suliban meg tanítás nélküli munkanap lett volna a mai szombat, amikor csak a fizikaiak jöttek volna melózni, de diákok, egy sem.
Nem azzal kellett volna kezdeni, h mindenkinek szünet, hanem ahol esetleg valóban gond a fűtés

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.10. 09:46:09

Lassanként mindenki látja, hogy amivel a pártok törődnek, az nem az ország sorsa, hanem a szünet nélküli szerepjátszás. Sasika írása újabb adalék ahhoz, hogy ez már szinte ösztönössé vált náluk, a valósághoz nem is tudnak érdemben viszonyulni. Tágabban és az okokkal erről van szó:

www.kibulizottorszag.net

Kalmár 2009.01.10. 09:48:32

Gratula, így akartál kiegyensúlyozottságot mutatni?
Persze, mindkét oldal hibás, a többségében Fideszes önkormányzatok, a parlamentben meg a Fidesz!!
Nem sikerült egy apró hibát sem fölfedezni a kormány munkájában?
Ügyes, nem is erőlködöm, hogy rávilágítsak, egyszerűen kívülesik számotokra, a létező univerzumon. Lassan kezd szánalmas lenni, ennek a semmittevő kormánynak a védelme és a jobboldal sározása. Szép apparátussal dolgoztok rajta, de csak magatokból csináltok bohócot.
Ez egy jelenktéktelen ügy, csak köpködésre jó.

Corry 2009.01.10. 09:57:10

Kalmár,

hadd sározzuk már a jobboldalt annyiban, hiogy miért is igyekeznek a sokat (és jogosan) szidott gyurcsányi színvonalat mindenáron alulról tromfolni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.10. 10:04:16

@Kalmár:
hidd el, én örülnék legjobban, ha nem kellene "sároznom" azokat, akik hozzám közelebb állnak. Egyébként pedig ajánlom figyelmedbe a kormányoldalról szóló részt is.

Dr. Trebitsch 2009.01.10. 10:06:02

@torró:
Akkor tessék nekem megmondani miért tartunk ITT??????


Lesley megmondta előtted hárommal. :)

Astronomy Domine 2009.01.10. 10:27:09

Makulátlan tiszta segítő szándék volt az egész, csak a Heves megyeieket nem sikerült elérni ...
szerencsétlenek.

Gera 2009.01.10. 10:38:30

Vajon hány _órával_ lenne tovább elég a gáz, ha nem fűtenénk az iskolákat?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.01.10. 10:41:24

@Corry:
Sajnos azért, mert nem ( csak ) a középosztály szavaz.
Hanem azok is, akik 2OO2ben a lendvai Ildikó szórólapját vitték a postára, amikor az mszp nyert, hogy akkor most a postás fizessen nekik 19.ooo HUFt, mert ők is az mszpre szavaztak.

Az mszp megmutatta, mégpedig 1957 és 199O között, hogy mit csinál, ha mások "nem zavarják". A fidesz 98 és O2 között ( sokkal nagyobb ellenszélben ) is jó darabig ellenállt a demagógiának. Ezért is vesztett választást.

Én is útálom a fideszes demagógiát. De eszembe jut, hogy az mszp nem más, mint demagógia plusz feudalizmus ( mások megfélemlítése ) plusz hűtlen kezelés ( Zuschlag, KandH, Nomentana, stb ). És ha ezeket csak ellendemagógiával lehet a vérbe elhajtani, akkor ám legyen.

off
Ez az általános választójog rákfenéje.
Más olvasatban a Revolt of the Masses.
on

SMFB 2009.01.10. 10:55:58

Igazából érdemes továbbgondolni ezt a történetet. Segítsetek nekem!

1) Mi a szerepe és mekkora a kompetenciája a megyei közgyűlésnek? Ha még ez sem, akkor mi? Kádernevelő vagy kádertemető? Mondja meg egy hozzáértő, hogy milyen ÉRDEMI kérdésekben dönthet a megyei közgyűlés! Csak az kap pirospontot, aki olyat tud mondani, ami másutt nem hozható meg!

2) A Megyei Önkormányzatok Szövetsége állami szerv, önkormányzati jogosultsággal bír vagy pártalakulat? Budapest miért nem tagja? Heves Megye miért nem reagált? (bár így a kérdések után szinte már tudom is a választ, de mégis)

3) Úgy vélem, hogy a gáztározók közül csak a stratégiai tározók tartalma fölött rendelkezik a a kormány, a többi tározó magántulajdonban van, (MOL? E-ON?) Erről ki dönt? Melyik készletből adtunk át Szerbiának? Megvettük mondjuk az E-ON-tól és továbbadtuk? Haszonnal vagy anélkül? Vagy valami más?

4) Hogy jött ki a 3 millió köbméter lakossági megtakarítás? Mi a viszonyítási alap? Van erre vonatkozó mérés vagy csak egy becslés? Esetleg ez a becslés a maga jelentősnek mondható hibájával az alapja a gázár képzésének?

5) A tározókba hígított gáz kerül (értsd egy semleges gázzal növelik meg a nyomását annak érdekében, hogy visszapumpálható legyen a kőzetbe). A gázszámla alapja a fogyasztás és a fűtőérték. Hol van a monitoring? Ki vagy mi ellenőrzi ebben a helyzetben a tározókból a csövekbe juttatott gáz fűtőértékét?

Na ennyi megválaszolatlan kérdés jutott így húsklopfolás közben az eszembe.

+1 kérdés: hol van az a sajtóorgánum, amelyik ezek közül BÁRMELYIKET is kibogozza és tényszerűen tálalja?

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.10. 10:56:46

"viszont menthetetlen, hogy a kormányzattal való egyeztetés nélkül döntöttek."

Mikor és miről egyeztetett a kormány? Soha semmiről eddig 7 éves ámokfutása alatt.

Kalimera 2009.01.10. 11:19:35

Tegnap már írtam:

Kb. 30 ezer köbméter "megtakarítást" lehet elérni az elvesztett 300 ezer otthoni többletfűtéssel összevetve.

30 - 300 = - 270 ezer köbméter

(A tanulók kb. 25 %-ánál számolva csak a többletfűtést.)

De!

Nem a szándékkal, és a "megtakarítással" van bajom.

Hogy lesz ebből a bizonytalanok számára (nem hithű szavazók) is elfogadható a Fidesz?

Majdnem minden kommunikációs stratégia az sugallja, hogy a kormány hülye, de mi túl teljesítjük őket ebben is. Minimum kétszer-háromszor olyan hülyék vagyunk.

Pl.

1300 kérdés karácsonyra.

Biztos győzelem mellet is nemtelen, csalárd eszközök a ferencvárosi választásnál.

(Sasika: Mi a véleményed a puskázáson kapott jó képességű egyébként színötös tanulóról?)

(Miért csak olyan szórólapot kapok az első forduló után, hogy ne szavazzak az MSZP jelöltjére, mert már listán bejutott?)

A gyilkos fő ismérve, hogy MSZP kötődésű ...

(Van fideszes hülye is. Sajnos.)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.01.10. 11:26:14

Apró hír a tegnap esti híradóból:
"A devecseri téglagyár a második csoportba tartozik, szerdán le kellett volna állniuk, de inkább plusz pénzt adtak a gázért, hogy ne kelljen."
tenyek.tv2.hu/Belfold/TenyekCikkek/2009-01-09-gaz_tervek

Akkor most hogy is van ez a korlátozás?

epres négercsók 2009.01.10. 11:32:27

@Corry: "Az is úgy tűnik, hogy van egy terv, amely szerint a fogyasztókat kikapcsolják ha gáz van."
Vagy inkább akkor, ha nincs gáz :D

Viszont (hangsúlyoznám, hogy nem gondolom komolyan a kivitelezést, tehát nem belekötni), eljátszottam a gondolattal, mennyi gázt lehetne azzal megspórolni, ha a fűtési időszakban mondjuk 4 tanítási nap lenne a héten, amikor meg már elég enyhe az idő, akkor meg 6. Végülis, ha jól tévedek, régen volt még szombaton is tanítás, és senki nem halt bele... Éves szinten, az összes gázzal fűtött iskolánál, ez vajon mekkora spórolás lenne az államnak/ önkormányzatoknak? Még egyszer mondom, a kérdés elméleti, de engem érdekelne vmi számadat.

Kalimera 2009.01.10. 11:41:42

epres négercsók:

Most:

30 - 300 = - 270 ezer köbméter

Az összes iskolánál:

3000 - 300 000 = - 297 000 ezer köbméter

Más lenne persze a helyzet, ha mindenki (a szülők is) 4 napot dolgozna a hideg napokon és 6 napot a meleg időben ...

Mivel többnyire azért van gáz, a kérdés csak elméleti.

Kalimera 2009.01.10. 11:47:07

(helyesen) Az összes iskolánál:

3000 - 30 000 = - 27 000 ezer köbméter

Alvarez 2009.01.10. 11:47:48

Budapesten a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán kikapcsolták a fűtést két ünnep között és szétfagyott az egész. Most várnak egy alkatrészre, amit csak külföldről tudnak beszerezni, így 2 hónapig nem lesz teljes a rendszer. Ugyanezt a viccet a Műszakin is eljátszották 10 évvel ezelőtt, pedig ott a gazdasági rektorhelyettes is mérnök. Szóval az ilyen 1 hetes leállás csak arra jó, hogy utánna jó drágán helyre lehessen állítani a rendszert.
Egy ember hőleadása 100 watt, ha senki nincs az épületben, az a 25kW is hiányzik. Helyette viszont lehet fűteni otthon.

Ostoba a Fidesz javaslata, de nagyon. Vajon kiket akart vele megnyerni? A diákokat, hogy hurrá nincs tanulás?

Alvarez 2009.01.10. 11:50:08

@epres négercsók:

Erre már Ceausescu is rádöbbent 30 évvel ezelőtt, ezért Romániában télen hosszabb, nyáron rövidebb volt az iskolaszünet ha jól tudom...

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.01.10. 15:11:53

Én nem tudom Sasika, de nekem teljesen korrektnek tűnik Sós Tamás levele. És lehet igaza is van.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.10. 17:21:41

@BálnaUhr:
"Véleményünk szerint, amennyiben a tanulók otthon maradnak, a családokra terheljük a fűtés költségeit, megtakarítást az önkormányzat sem ér el, mivel az elhelyezést megoldani nem tudók számára biztosítani kell az iskolába bejutást, tehát az intézményeinket továbbra is fűteni kell.

- Megítélésünk szerint három nap tanítási szünet a középiskolákban megzavarná az érettségire történő felkészülést és az érettségik időpontját is befolyásolhatná. "

Erre a részre gondoltam:
- nagyjából biztosra vehető, hogy nem lett volna olyan középiskolás, akit el kell helyezni, vagy aki felügyeletet igényelt volna;
- az érettségire való készülést nem zavarta volna meg (rég rossz annak az iskolának, ahol 3 napon múlik az érettségi felkészülés).

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.01.10. 17:42:16

Na jó, de írtad, hogy merő demagógia amit ír.
Pedig az öt pontból az első három teljesen rendben van. Az utolsó kettő az demagóg, az igaz.
Ez az egész viszont egy béna politikai húzás volt, amit a fidesz megjátszott ezzel a gázmizériával. És ebben az esetben a mi Heves megyei Önkormányzat helyesen járt el. A jogszabály meghatározza, hogy mit tehet egy iskola fenntartó. És az sem elhanyagolható, hogy tényleg plusz teher a szülőknek három nap szünet.
süti beállítások módosítása