babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Megszűnik a szocpol?

2009.02.03. 07:47 sasika61

 

A „begyűrűzött” világválságot kétféleképpen nem lehet kezelni: kapkodva –meggondolatlanul, illetve a döntéseket elhúzva, kiszivárogtatva-tesztelve. Sajnos, úgy tűnik, kormányunk mindkét eszközzel él. Túl az aktuálpolitikai megfontolásokon (a tervezett intézkedések java része júliustól, az európai parlamenti választások után lépne életbe) az utóbbi módszerre bizonyíték az én szememben, hogy egyes jól értesült körök, médiumok, folyamatosan hoznak nyilvánosságra egy-egy elképzelést. Az ötletek úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben, ha netán valakit eltalálnak, s az tiltakozik, akkor a kormány előáll, cáfol, hogy nem addig a’. Több évtizedes ez az eljárás, gyökere még a Kádár-rendszerben van: elhíreszteljük, hogy kétszeresére nő a kenyér ára, majd a seggünket verjük a földhöz örömünkben, amikor az emelkedés csak 50%-os.
 
Hasonlóan működött a családi pótlék körüli porverés: a miniszter asszony bejelentette, hogy a gazdagok aztán nem, nekik nem fog járni, majd kiderült, hogy mégis, csak adózni kell utána, ez a jelenlegi állapot, de még semmi nem dőlt el itt sem.
 
Most itt a legújabb megszellőztetett terv, a Világgazdaság egyik cikke arról ír, hogy a lakásépítési kedvezmény a jövőben csak a szociális segélyben részesülőknek járna, vagyis a kormány csak a legszegényebbek otthonteremtését támogatná. Hogy milyen hatással lenne ez az egyébként is haldokló építőiparra, a fiatalok lakáshoz jutását milyen kedvezőtlenül befolyásolná, arról most ne beszéljünk. Nézzük meg a terv egy másik vetületét!
 
Ferge Zsuzsa már a családi pótlék kapcsán rámutatott egy lehetséges következményre:
„Ha megvonják a családi pótlékot a leggazdagabbaktól, nő majd a gyűlölet a romákkal szemben" – jelentette ki nemrég a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva szociológus, aki korábban a gyermekszegénység ellen készített stratégiai programot a jelenlegi kormánynak. A szociológus kifejtette: a romák közt több a szegény, mint a nem romák közt, így többen lesznek jogosultak a családi pótlékra, és ez még egy okot szolgáltat majd arra, hogy gyűlölni lehessen őket.”
 

Na és akkor itt van ez a legújabb ötlet. Hogyan gondolkodna egy átlagember a hír hallatán: „A segélyezettek jelentős része roma. Az otthonteremtési kedvezmény (ismertebb nevén szocpol.) tovább erősítené a körükben azt a szemléletmódot, hogy a gyerekekből éljenek (nem pedig a gyerekekért). A kormány a romákat hozza előnyösebb helyzetbe minden téren, ezért a romákat utálni kell.” Nagyjából ez lenne az intézkedés társadalompszichológiai hatása. Hogy aztán tudatosan tereli-e az indulatokat a kormány, vagy csak egyszerűen balfaszkodnak, azt én nem tudom eldönteni. Egy biztos: nem azokat kell utálni, akik a lehetőségekkel élnek, hanem azokat, akik e lehetőségeket ily módon biztosítják.

9 komment

Címkék: közélet kormány válság szocpol.

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr50919617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2009.02.03. 16:01:14

Ez az amikor a a hozzá nem értés szorgalommal és tenni akarással párosul :(
Amúgy valakinek a szavazatát meg kell vásárolni, nemde? Ideje volna pont az ilyenek miatt rögzíteni, hogy egy kormány részéről mi bizonyul szavazatvásárlásnak. Például nagyon sokat segítene, ha a választói jog az elmúlt években letöltött bizonyos mértékű befizetett SZJA-hoz volna kötve. A nyugdíjasoknak így is kellene adni, de azokból meg a műrokkantakat ki kellene gyonlálni. Rögtön nagy eszközt lehetne kivenni az osztogatók kezéből.

2009.02.03. 16:12:47

Sasika! Szerinted melyik bank fog adni "hitöt" szoc. segélyre vagy munkanélkülire, esetleg minimálbérre? Egyik sem, ez biztos! Ez csak tovább fogja az elégedetlenséget szitani. Igy a kormány is jól jár-mert nem kell kifizetni a támogatást, és a bankok is, -hiszen van már elég bedölt vagy majdan bedölö hitel!Ám a kormány szavazatot ezzel szerez, mert ök adnának ugye, csak hát a bankok ......! Ámugy 302 ft, most a "ejró"! Na ez a nagy baj!

misc · http://misc.blog.hu 2009.02.03. 21:11:18

egyébként miért is kap lakásépítési támogatást az, aki szociális segélyben is részesül? a kettőnek nem kellene kizárni egymást...? akinek szoc segélyre van szüksége ahhoz, hogy valahogy megéljen az sztem egy időre halassza a házépítést.

charlie 2009.02.03. 21:18:44

@janos551: Mi a helyzet az Avassal? oda is szocpollal, meg hitellel költöztek be, szóval a hitelt megkaphatják. Az más kérdés, hogy nem fizetik, nade ahová beteszik a lábukat, onnét az atyauristen se rakja ki azokat.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.02.04. 12:22:59

Társadalompolitikailag a három gyerek az ideális. (kettő hosszú távon kevés, mert -- sajnos -- létezik korai elhalálozás is, a kiugróan magas gyermekszám pedig ellátórendszerbeli problémákat okoz (pl. az oktatásban)). Egyetértünk? Egyet.

Akkor most radikalizálódom:

Na, akkor a családi pótlékot (a válságkezelés kapcsán) tessék úgy megváltoztatni, hogy egy gyerek után jár a-nyi, két gyerek után jár a+b-nyi, ahol b>a, három gyerek vagy több után pedig a+b+c-nyi, ahol c>b.

A rendeleteknek, adóknak és támogatásoknak egyébként elsősorban _irányítófunkciójuk_ kellene hogy legyen. Íme. És csak másodlagosan az államapparátus finanszírozása. De annak is eleget teszünk:

Ez jelentős megtakarítást jelenthet az államháztartásnak is a három fölötti cap-nek köszönhetően, mind az aránylag alacsony segély esetén egygyerekes családok miatt.

Avatar 2009.02.06. 14:29:02

A baj az, hogy Magyarországon a hivatalos bejelentett jövedelmek és valós jövedelmek között még csak köszönőviszony sincs.
Az egyik felveszi a munkanélküli segélyt, és amellett feketén dolgozik, a másik minimálbérre (vagy a duplájára) van bejelentve és a maradékot zsebbe kapja. Ismerek én olyat aki százezreket kap zsebbe, dupla minimál bejelentett mellett.
Na ő papíron szegény, és jogosult minden szarra, aki meg valójában kevesebbet keres, de azt az utolsó fillérig bejelentve, az nem jogosult a szoc rászorultsági alapon osztott pénzekre. :(

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.06. 19:39:55

@Avatar:
éppen ez a baj mindenféle tervvel, ami jövedelemhez köt bármiféle támogatást, pótlékot.

Avatar 2009.02.06. 20:12:06

Alapvetően 2 megoldás van erre a problémára:
1, Iszonyatosan meg kell erősíteni az APEHet, létszámában és jogosítványaiban is, hogy irgalmatlan szigorú ellenőrzésekkel mindenkin be tudja hajtani a jelenleg eltitkolt jövedelmek utáni adókat. Ez némileg diktatórikus út...

2, Olyan szintre kell levinni az adók szintjét, amit a többség igazságosnak, befizethetőnek tart, a maradék ellen meg elég a jelenlegi APEH. Ekkor viszont le kell mondani bizonyos feladatok állami ellátásáról, mert nem lesz rá elég pénz.

Na, és ha már a bejelentett és a valós jövedelmek már nagyjából megegyeznek, akkor lehet rászorultsági elvet érvényesíteni.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.02.10. 00:11:41

Valamelyik német párt felvetette a családbarát adózásra a következő megoldást: adókedvezmény a gyermekek számától függően. Ilyen egyszerű, a diplomásoknak meg fogja érni korán összehozni a gyerekeket, akik pedig nem dolgoznak, éhen halhatnak rendőri felügyelet mellett. Ja igen, ez az adókedvezmény természetesen csak a tanuló gyerekekre vonatkozna, és az iskolakötelességből is elég lenne négy év, hogy törődjön vele a szülő, hogy tanul-e a gyerkőc, és a tanárnéni szavának legyen súlya. Ha pedig valaki a munkát választja az éhhalál helyett - természetesen a 20 ezres szabálysértési határt is el kell törölni -, akkor erdőtelepítést és természetvédelmi munkákat biztosíthatna nekik az állam.

Szinte várom, hogy kapjak valami fincsi kissejtes tüdőrákot, hogy a hátralévő pár hónapomat politikusvadászattal (a politikusvadászat szót ismeri a helyesírás-ellenőrző) tölthessem, a felelősök ugyanis megtalálhatóak. Voting from the balcony ;)
süti beállítások módosítása