babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Mint a szerbek Koszovóban

2009.02.04. 18:40 sasika61

 

„A magyar társadalom nem vette tudomásul, hogy olyan helyzetbe kerülünk, mint a szerbek az albánokkal szemben Koszovóban” – ez a mondat ragadt meg bennem legjobban, amikor vasárnap este A szólás szabadsága című műsorban Spiró Györgyöt hallgattam (kb. az 52-60. perc között). Spiró az egyik legnagyobb élő írónk, akit nagyra becsülök, könyveit szeretem. A beszélgetésben – talán nem egészen a szerkesztő szándékai szerint – legnagyobb súlyt a cigány-magyar együttélés problémái kaptak. Az író végtelen pesszimista / realista képet festett társadalmunkról, szövegében mindvégig érezhető volt, hogy a mélyszegénységbe került / taszított emberek oldalán áll, akiknek többsége történetesen cigány. Nem minden tanulság nélküli az a mondata sem, hogy Magyarországon „ a szegénység elleni küzdelem átalakult a szegények elleni küzdelemmé", engem mégis a korábban idézett mondata rázott meg.
 
Mivel az idő szűkössége miatt a nyitó gondolatot nem volt alkalma részletezni, így az innentől kezdve leírtak semmiképpen nem az ő kérdései, problémái, talán el is elhatárolódna tőlük.
 
Milyen helyzetbe is kerültek a szerbek? Először polgárháborúba, majd szülőföldjük elhagyására, annak tudomásul vételére, hogy a meghatározóan albán többségű Koszovó kikiáltotta függetlenségét, kinyilvánította elszakadását Szerbiától. Mindez – nem győzöm hangsúlyozni – a cigány –magyar viszony kapcsán került elő a műsorban.
 
A problémának ez a vetülete engem már régóta foglalkoztat. Ilyen nyíltan nem mertem eddig előhozni, nem azért, mintha félnék bármitől is, de egyszerűen nincs kedvem védekezni igaztalannak érzett vádak ellen, holott egyáltalán nem csekély súlyú dologról van szó. Egészen brutálisan leegyszerűsítve arról, hogy mi lesz velünk, magyarokkal. Nem 10-20 év múlva, ez történelmi távlatban nem idő, hanem mi lesz itt 100 év múlva, amikor én már rég nem élek, de unokáim még élni fognak. Még brutálisabban: mindenki sejti a cigány és a magyar etnikum születési adatai közti különbségeket, noha pontos számokat persze nem tudunk. Ezek a sejtések arra utalnak, hogy a nem olyan messzi jövőben – 100-200 év?- a cigány etnikum aránya meg fogja haladni a magyarokét. Én nem vagyok rasszizmus-szakértő, előfordulhat, hogy már maga a tény rögzítése is gondolatbűnözésnek számít. De muszáj arra gondolnom – történelemtanárként-, hogy a Trianonhoz vezető folyamatok sem 1920-ban kezdődtek, hanem évszázadokkal korábban, már a 18. században. Ki gondolta volna akkor, hogy a történelmi Magyarország ily módon fog feldarabolódni? Holott az etnikai arányok ekkor billentek meg a magyarság rovására. (Az most más kérdés, hogy Trianon jelentősen túllépett az etnikai elven is, szintén a mi rovásunkra.)
 
Én nem tudok állítani e vonatkozásban semmit, de kérdeznék, és szeretnék választ kapni, olyat, ami nem sérti sem a cigányság méltóságát, emberi jogait, de a magyarság esélyeit sem.
Vitakérdés lehet-e egyáltalán ez a probléma? Lehet-e rá szélsőségességtől mentes választ, megoldást találni? Kell-e, lehet-e tennünk ellene valamit, vagy hagynunk kell, hogy a dolgok menjenek a maguk rendje szerint? Van-e valamilyen feladata itt a magyar államnak?
 
Nyilván én úgy gondolom, hogy lenne itt tennivaló: nem szeretném, ha országunk tovább darabolódna, ha unokáimnak más nevű államban kellene élniük. Ezt ugyanis hosszabb, nagyon hosszú távon nem tartom kizártnak.
 
Arra kérek mindenkit, kerülje az indulatos, szélsőséges hozzászólásokat, megoldási javaslatokat, de azok is kerüljenek, akik a puszta problémafelvetést is rasszizmusnak tartják. Én ugyanis nem akarok bántani senkit, de félelmeimet népem jövőjéről (bármilyen patetikusnak hangozzék) jogom van megfogalmazni! Tényleg a koszovói szerbek sorsa vár ránk?

13 komment

Címkék: közélet spiró györgy cigány magyar együttélés

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr46922856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AsgardV 2009.02.04. 19:33:58

Ahogy lassan nő az életszínvonaluk, úgy fog csökkenni a születések száma, beállva egy stabil normális szintre. Hogy ez mikor következik be az már jórészt a politikusaink felelőssége.

Ha nem fog érdemben nőni az életszínvonaluk, akkor a számbeli fölény ellenére is csak egyfajta 'kisebbség' maradnak.

Corry 2009.02.04. 20:08:08

A születések száma kábé 100 évvel ezelőt ugyanennyi volt a magyarok körében is. Csak akkor sok gyermek meghalt. A modern világban ez másképp van, újkori fogalom a "szingli" akinek régebben szinté volt nem polkorrekt elnevezése.
A cigányok még szerintem nem "modernizálódtak".
Ahhoz nem értek, hogy a mai családtámogatási rendszer esetén mennyire érzik a gyermekszülést mint "kitörési lehetőséget" a nyomorból, mert ha ez igaz és ezért is szülnek sok gyermeket, akkor a feladat az, hogy más kitörési lehetőséget mutassunk számukra.

A magyarságnak úgy egyébként meg tanulnia kéne az eddig történtekből. Vannak olyan íróink, akik leírták az erdélyi viszonyokat a XIX. század végén és a múlt század elején.

Watchman 2009.02.04. 23:24:54

@Corry: Az átlagéletkor nem csak a modern orvostudománnyal függ össze, hanem az életszínvonallal is. Lehet, hogy a borsodi faluban egy cigánynak 12 gyereke van, de abból nem sok fogja megérni olyan körülmények között a 70. életévét. A magasabb életszínvonal, részben a konzumidiotizmusunk miatt, egész pontosan azt jelenti, hogy kisebb családot vállalunk. (Eszméletlenül sokan halogatják az első gyerek vállalását, mert nem érzik biztosnak -hibásan- a financiális helyzetüket.) Jó kérdés, hogy a cigányság, amikor kinő a jelenlegi kilátástalan nyomorból, milyen gyorsan fogja asszimilálni a konzumkultúránkat, és meddig áll ellen ennek a családszeretetük, és a hagyományosan népes családmodelljük.

2009.02.05. 06:57:10

Én azt látom, hogy sajnos a többségi társadalom tagjainak lélekszáma,még jobban fog fogyni, mint idáig.Ebben biztos belejátszik az életszinvonal alakulása is.Meg a modern felfogás, meg a könnyebb és problémák nélküli életfelfogás is! (nincs gyerek, nincs baj) A fiatalok eltolják a gyerekvállalást, hiszen nem akarnak bizonytalan körülmények között gyereket vállalni.Ebben igazuk van!! A másik oldalon pedig azt látod, hogy a népesség aránya nagymértékben nö.Ez egyfajta megélhetési módszer amely, pótolja a munka hiánya miatt, kiesö jövedelmeket, és egy alacsony szinten megélhetést biztosit, ennek a rétegnek.Lehet ez ellen tiltakozni, lehet rasszistázni, de ez valós jelenség.A kialakult helyzetben,-miként az elöttem irók is irták--nem tudni, hogy mikor fog a cigányság a mélyszegénységböl kitörni, van -e erre mód, és növekvö létszámuk, javitani vagy rontani fog, a meglévö helyzetükön.Mert ezért, hogy jobb körülmények között éljenek, nekik is tenni kell, nem is kicsit,- ám nem csak a szavak szintjén.!Tisztelem a hagyományokat--igy az övéket is,-- ám nem lehet ezekre hivatkozva és hangoztatva ugy élni, mintha csak és kizárólag ök lennének az országban.Mert ha jól tudom még--mi is itt lakunk! Lehet hogy nem sokáig? Tudod Sasika,--bár nem szeretem Ficó-t, de irigylem-mert megoldott egy olyan kérdést, amit a magyar politika nem tud vagy nem akar megoldani!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.02.05. 13:12:16

Spiró György: „Jönnek”

Jönnek a dúlt-keblû mélymagyarok megint,
füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,
csönd van. Senki se pisszen. Alantról
kevéske hûlt költõ csontujja int.
Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért -
miért is? ki tudja. Trianonért? -
mered pár utcanév pici csontujja.
Ez olyan klima: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyitsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

Attól függetlenül, milyen író, hogy egyet értek vele vagy sem: Spiró egy undorító magyarellenes féreg.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.05. 14:03:29

@TaTa86.:
igen, ezt ismerem én is. Nem ezért becsülöm.

Z-o-g 2009.02.05. 19:58:55

A roma népességben az országos arányokat jóval meghaladja a gyermekszületések száma. Ma minden ötödik-hatodik születendő gyermek cigány. Mivel a romák között alacsonyabb az átlagéletkor, az országos átlagnál alacsonyabb az 59 év felettiek aránya, a cigány népesség fiatalodik, tehát magán és az ország teljes lakosságán belül is egyre nagyobb számban ad aktív korúakat.
Előzetes kalkulációk szerint a romák száma a mai 700 ezerről 2050-re 1,2 millióra nőhet. Ezen idő alatt a nem roma népesség száma 9,5 millióról 7,6 millióra csökken. Így a romák mai mintegy 7 százalékos aránya megduplázódhat és elérheti a 14-15 százalékot. Miközben a többségi populáció Európa egészéhez hasonlóan gyorsan öregszik, a romák aránya gyorsan nő, és az aktív korú roma népesség aránya 2050-re magasabb lesz, mint a nem romáké.

www.komm07.extra.hu/feltolto/?dir=I_FELEV%2Fszociologia1%2F&download=A+rom%E1k+helyzete+Magyarorsz%E1gon.doc

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.05. 20:36:09

@Z-o-g:
kösz ezekt a linkeket, jól használhatók.

tothmari 2009.02.05. 22:54:58

Z-o-g által idézett számítás nagyon sántítani látszik.
Ha ugyanis ezek a népességi adatok és a születések arányai, akkor matematikai úton belátható, a cigány többség nagyon rövid idő alatt kialakulhat. 2050-re nem 14%, hanem bőven többségi lesz.
Én azt várom, hogy talán a következő kormánynak lesz annyi esze, hogy a pénzért való szülést visszaszorítja, s a mi szülési kedvünket pedig ösztönzi majd. Ezt a Fidesz kormány már egyszer megcsinálta.
Ennek ellenére, ha egy roma maga helyett egynél több embert állít a társadalomba és egy magyar pedig egynél kevesebbet, akkor is viszonylag rövid idő alatt többségivé válhatnak.
Ez egyébként a világra együttesen is igaz. USA: spanyol, fekete és kínai óriási többségben. Én Obama győzelmét nem a demokrácia számlájára írom, hanem szerintem a szavazók aránya lehet az oka. Európa: iszlám és fekete bevándorlók illetve helyiek, akik az elmúlt évtizedben hihetetlen mértékben sokasodtak. Nemrég írta az Index, Oslo lakosságának felénél több pakisztáni lakosa van.
Nem is igazán az a baj a szememben, hogy ki a többség, kisebbség, hanem az, hogy ez egyben azt is jelenti, egészen más kultúra fog uralkodni - s humánum, kultúrfejlettség, szokások stb. tekintetében erős visszalépést jelent ez.
A mi fajtánk erősen tesz azért, hogy mi eltűnjünk. Tolerancia címén megakadályoz minden természetes fennmaradási törekvést (maga bünteti a maga fajtáját) és a mostani 20-40 közötti nemzedéknek alig van gyermeke. Bizony ez evolúció, biológia. A szaporodásképes és erőszakosan terjeszkedő fajta lenyomja a gyengét, tetszik, nem tetszik. És az egész Földön zajlik. Fekete Észak-Amerika, iszlám Európa, ezenbelül cigó Magyarország már nem is fog számítani. (Vagy meg se maradnak

Asidotus 2009.02.08. 02:26:29

Cigányokra csak addig van jó világ, amíg kisebbségben vannak. Mihelyst többen lesznek, nem lesz, aki megtermelje a segélyt nekik.
Egy tanfolyamon, ahol a cigánysággal kapcsolatosan tanultunk (nevelőotthoni pedagógusoknak tartották), azt mondták, hogy települések esetén a cigányság 20%-os aránya az a határ az, amikor eldől a mérleg, és az adott település elindul lefelé a lejtőn.

ildubat 2009.04.25. 22:50:36

www.youtube.com/watch?v=0vLGXLFufbY
Nézzétek meg ezt és folytatásait!
Egy kicsit elfogult a szerbek irányába, de szerintem mindenképp látni kell a történteket az ő szemszögükből is.
süti beállítások módosítása