babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Vitam et sanquinem!

2009.02.20. 13:15 sasika61

 

Életünket és vérünket!
Gyurcsány Ferenc az 1741-es pozsonyi országgyűlés nagyjelenetéhez hasonlította azt, ahogyan az Idősügyi Tanács fogadta a kormány nyugdíjreform-terveit.
Nyilván valami nagyon nagy elismerést akart ezzel kifejezni, jelezni akarta a külvilág felé, hogy drága nyugdíjas- szervezeteink milyen megértőek, mennyire szívükön viselik a haza üdvét, s ezért mekkora tiszteletet érdemelnek.
 
A miniszterelnök talán nem is tudja, hogy hasonlata mennyire találó. Mária Terézia tisztában volt vele, hogy trónját a feltörekvő Poroszország ellenében csak a magyar rendek segítségével tarthatja meg, ezért jelent meg az országgyűlésen gyászruhában, karján a csecsemő Józseffel, s a jelenet hatására ajánlották fel a rendek „életüket és vérüket”.
 
De mit is ajánlottak fel valójában ezzel a rendek? A magyar nép életét és vérét. A jobbágyok adóit. A körükből kikerülő újoncokat. A rendeknek még arra is volt gondjuk, hogy mindezek végrehajtása előtt törvénybe iktassák a maguk kiváltságainak fenntartását, a nemesi föld adómentességét.
Tökéletes párhuzam.
 
A miniszterelnöknek jószerivel már csak a nyugdíjasok körében vannak nagyobb tömegű hívei. Nélkülük biztos a bukás. Sőt, velük is annak látszik, de talán a mértéke nem olyan megalázó. Gyurcsány Ferenc szinte csak rájuk számíthat. A tanács szervezeti támogatásukról biztosítják a miniszterelnököt, mindent felajánlanak, ami nekik nem kerül semmibe.
 
„Mihelyt nem kell, mindenem a tiéd – ez az élet vásárcsarnokának felirata” – mondja Weöres Sándor. Mihelyt nem akarod tőlünk, mai nyugdíjasoktól elvenni azt, ami nekünk „jár”, attól kezdve mindent odaadunk, ami a későbbi nyugdíjasoknak „járna”. Nekik ne legyen 13. havi (nekünk persze maradjon meg), nekik legyen 65 év a korhatár (mi elmehetünk korábban is), sőt, még a zabrálást is támogatjuk, ha nem minket sújt.
 
Rég halott szüleim és nagyszüleim nevében is ég a képem. Ki kell mondanom: az Idősügyi Tanács tagjai nem a parlamentbe, hanem az elfekvőbe valók. Nem a nyugdíjasok általában, hanem azok, akik a nevükben lépnek fel. De a nyugdíjasaink is szégyellhetik magukat, hogy mindezt hagyják.

64 komment

Címkék: közélet nyugdíjasok idősügyi tanács

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr30954768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ne félj! 2009.02.20. 14:13:01

Jankovics György, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke, a Győr Sopron Megyei Tanács elnökhelyettese volt, kislánya ma is a megyei MSZP elnökségének tagja, hát hogyne ajánlanának fel mindent, Gyurcsánynak, ami másokat illetne meg. Így szociálódtak és és ezzel érvényesültek eddig is...

herut 2009.02.20. 14:13:09

Az Idősügyi Tanácsot a fene sem kérte fel a nyugdíjasok képviseletére.A nyugdíjasok 90 %-a azt sem tudja,hogy létezik ilyen,ki hozta létre,milyen céllal,minek,kiért,honnan veszik a bátorságot(jogot),hogy a nyugdíjasok többségének egyetértése nélkül bármit tegyenek?
Abban viszont nincs igazad,hogy "a miniszterelnöknek jószerivel már csak a nyugdíjasok körében vannak nagyobb tömegű hívei".Azt csak szeretnéd.Nem tartozom a "hívők" táborába,de törekszem reálisan figyelni az erőviszonyokra,ámbár nem kétséges a következő választás kimenetele.

Szerda (törölt) 2009.02.20. 14:16:14

Az MSZP bukja a következő 3-4 választást, ez tény.
Az aktívok túlnyomó része utálja a pártot és az újgazdag gárdát, akik rátelepedtek, és tele van a töke, hogy a cigányok és a többi inaktív a vérüket szívja.

Hiába, a hatalom végső soron a dolgozóké.

Jocóó 2009.02.20. 14:17:56

A nyugdíjas szent tehén. Érinthetetlen. Csökken a reálbér? A nyugdíj reálértéke nő. Elbocsátások? A nyugdíjas csak a TV-ből ismeri. Jövedelem utáni adófizetés? Ugyanmár...A szociális transzferek - gyes, gyed, csp - adóköteles lesz? Persze.. kivéve, a nyugdíj! Drágul a tömegközlekedés? Igen, oka az infláció, de a nyugdíjas még mindig ingyér mereszti a seggét. 13 havi nyugdíj beépítése? Naná, mert az jár, miközben sok ezer magyar cégnél a válságra tekintettel megvonták a 13. havi bért. A nyugdíjakkal egy valamit kéne csinálni.. Törölni minden eddigit és újraszűmolni. Az alap: a nyugdíj ne legyen kevesebb mint a mindenkori minimálbér, és ne lehessen több, mint a mindenkori minimálbér duplája. Ennyi.

lobellone 2009.02.20. 14:18:42

Jogos, jogos!

Azt az apróságot hozzátéve, hogy MI egészében - értsd: magukat magyarnak vallók a mai Magyarországon - szégyellhetjük magunkat, hogy ezt az egész vircsaftot hagyjuk, és maximum blogbejegyzésekben puffogunk, nem pedig tömegtüntetéseken.

Az őszödi beszéd ebben a vonatkozásban még sokáig nagyon emlékezetes dolog lesz: az volt ugyanis az ország történetében az első olyan esemény, amikor egy "felkent" (de inkább minden hájjal megkent) miniszterelnök dolby sztereó minőségben az ország lakosainak tudtára adta, hogy hazudtak és nem csináltak semmit. Úgy vélem, hogy egy ép lelkületű országban erre minimum tömegtünteséteknek és kormánybuktatásnak kellett volna következnie az ellenzék tagjainak és az ország lakosainak hathatós részvételével.

De ez se történt meg (ahogyan a rendszerváltás se).

Akkor miben is reménykedünk?

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.02.20. 14:24:23

szerintem totális tévedés. miért? mert a cca. 2 mila (ennek fele szavazókorú) roma simán megszavazza őket.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.02.20. 14:25:33

@lobellone: volt tüntetés, amit lehugyosforradalmaztak.

meg volt utána egy október 23-i tömegbelövetés by gyurcsány.

lobellone 2009.02.20. 14:31:23

@icelpro: Azt azért mindenki érzi a lelke mélyén, hogy egy ekkora böszmeségre az a tüntetés nem jelentett arányos választ. Utána meg elaludt minden(ki). Akikkel pedig egy ilyet meg lehet tenni, azokkal utána gyakorlatilag mindent meg lehet etetni. Azóta is folyamatosan ez történik. Mindebben, illetve mindennek hagyásában pedig a lakosok, és az ún. ellenzéki pártok egyformán sárosak...

Káposztakukac 2009.02.20. 14:32:43

@Jocóó: hallod barátom, annyi hülyeséget írtál éppen össze, hogy az konkrétan fáj. de nem lep meg, web 2.0 ugye. minden hülye írhat valamit, még ha szemmel láthatóan halvány lila gőze sincs a témáról.
na de elnézem, gondolom unalmas a napközi, addig is feltalálod magad egy kis blogolással...

Julius Frey 2009.02.20. 14:34:06

és felajánlom minden nyugdíjas havi apanázsának 1millió forint feletti részét a Gyurcsány családnak.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.02.20. 14:35:51

Sőt, sőt, sőt „sed avenam non!”

Vagyis „zabot nem adunk”. Ezt is hozzátették az életük és vérük kínálatához. Ennyire nagyon igaz amit mondsz.

De mi bajuk van a nyugdíjasoknak, hogy ezt az alakot pártolják? Hogy nem az összes, az biztos, de akik igen, azok miért? Őszintén nem értem.

cooper (törölt) 2009.02.20. 14:36:01

Na azért lassan a testtel,
- a nyugdíjért valaki megdolgozik(ELVILEG)
- nyugdíjas is fogyasztó(sőt, egyre fontosabb)
- őket hibáztatni a helyzetért röhej
- ki a hibás, az orvos, aki "lerokizta" az egészségest, vagy a "roki"(800000 ember, vajh hány orvos tett el zsíros borítékokat?)
- és a sok egyetem, ami nem fizetős, és termeli a hülyéket?
- kár folytatni, politika:
eddig fideszes, nem fideszes összeugrasztva
öreg, középkorú, fiatal összeugrasztva
melósok egymásnak ugrasztva(közszféra-versenyszféra)
elegem van a Gyurcsányozásból és Orbánozásból, takarodjon mindkettő

Árpóca · http://sosefelejtemel.blog.hu 2009.02.20. 14:39:24

Rühellem a politikát..."cooper" egyet értek veled, szebben nem is mondhattad volna..!

herut 2009.02.20. 14:41:36

@cooper: Jól látod!Ez az igazi magyar valóság!

na_most_akkor 2009.02.20. 14:42:06

Na most akkor idemásolom változatlanul egy másik "vénhülyeszarféregnyuggerek" blogról a néhány perccel ezelőtti véleményemet (ha valami nem világos benne, olvassátok el az előzményeket OTT)
****************************************
Nem címzem senkinek, csak aki magára veszi.

Kedves embernek látszó tárgyak, akikkel együtt kell élnem ezen a Föld nevű bolygón. (néhányatok szerint nem kell együtt, néhányatok szerint nem kell egyáltalán)

Nem tudom mit szaroztok a vén hülye féreg (kis idézet az "én" szótáramból) nyugdíjasokkal.
Van megoldás. Elérte a korhatárt? Golyó. (Egy scifi novella szerint méregtabletta, de az célszerűtlen, mert utána nem lehet őket bedarálni kutyaeledelnek.) Van még jobb. Csodálatosan működő vágóhídjaink vannak, egy gombnyomás és disznóról, marháról át lehet állítani emberre.
Sokszoros nyereség.
- nincs több nyugdíj
- nincs több egészségügyi kidobott pénz (a nyuggerek úgyis érdemeiken felül veszik igénybe, egyáltalán, vannak érdemeik? mindent elbasztak, nem?)
- nincs ellenszavazó (fontosnak tűnik, nem?)
- meg még a hús a kutyáknak (nem egy minőség, de mégis valami haszon, a kutya meg szereti)

Két kérdés marad:
1. Ha azért szavazott a sok "szar nyugger" (azénszótáram, nefelejtsétek), mert az EGYIK párt 13. havit igért, miért nem szavazott a MÁSIK pártra a 14. havi igéret miatt? Van talán más szempont is? Mi lehetett az?
2. Mit jelent az a szó, hogy "civilizáció"? Anyátok nem tanította? Akkor sajnos huszonharminc éves korban a wikipedia már nem tudja megtanítani.

Na szevasztok, megyek dolgozni. MOST.
DOLGOZNI. (mindenki tudja mi az?)
Nyugdíjasként, mert kell. Mert nem elég a nyugdíjam, és nem tettem félre negyvenegynéhány évig.
És kell, mert sok gyerekem van és sok unokám.
SEGíTEM őket, TANíTOM őket, NEVELEM őket.

Remélem, nem hiába.
****************************************

zsoltix 2009.02.20. 14:45:52

@Káposztakukac: Nos hát akkor fejtsd ki Te is a véleményed. Vagy csak mást lehülyézni tudsz,nagyokos? :)

sandorn (törölt) 2009.02.20. 14:54:38

Szerintem meg kell vonni a nyugdíjasok szavazati jogát, és véget fog érni ez az örökös cirkusz a téma körül.

Jocóó 2009.02.20. 14:57:08

@Káposztakukac: Azt próbáltam volna megvilágítani, hogy az ország jelenlegi helyzete és a válság okozta anyagi terhet eddig, messze a nyugdíjasok vállalták a legkevésbé - vagy messze a legkevésbé őket sújtották ezek a terhek, ahogy tetszik.
A nyugdíjnál biztosabb "állás" ma nincs, ezt szerintem senki nem vitatja. Tehát mindenkit fenyeget az a veszély, hogy elveszíti a jövedelmét, kivéve a nyugdíjast. Az egyes szociális juttatások adóalapba történő bevonását maga Felót jelentette be, amivel még csak nem is lenne gondom akkor, ha hozzátennék, hogy ugyanígy adóztatni fogják az átlagnál (jóval) magasabb nyugdíjakat is, szintén a rászorulók támogatásának jegyében.
Én csak azt mondom, hogy társadalmilag nem igazságos, (bár politikailag, főleg a komcsik számára megindokolható,) hogy válság idején, amikor családok rokkannak bele a hitelbe, emberek ezrei veszítik el a munkájukat, gyermekek nevelése, adott esetben étkezése kerül ez által veszélbe, a nyugdíjasok érintetlen nyugdíjrendszerrel, és minimálisan csökkentett 13.havival "vegyék ki a részüket" a terhekből.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.02.20. 15:00:39

Először én is rosszallóan néztem @Jocóó-ra, mert hirtelen a nyugdíjminimumra gondoltam. Van abban valami amit ír. A legtöbb nyugdíjas tuti örülne, ha járandóssága felemelkedne 70 ezer Ft. felé. Sokan kijönnénke a szegénységből. Maximalizálni viszont nem tudom hogyan lehetne, ha egyszer valaki megdolgozott a magasabb nyugdíjért, akkor jár neki.

Az idősügyi tanács meg ilyen tripartív szerv, vagyis kikérik a véleményüket, de nem veszi kötelezően figyelembe a kormány a javaslatokat. (Mondjuk manapság csak bólogatnak). Az OIT ezzel szemben viszont bipartív szerv, vagyis figyelembe kell vennie a kormánynak a javaslatokat. (Az más kérdés, hoghy ez sem működik nálunk).

teknős 2009.02.20. 15:03:12

@cooper: Na és akkor ki jöjjön? Ha már elmondtad ki ne!
Talán Vona, Fodor, vagy Ibolyka? Ki hiszi el, hogy van potenciál ezekben az emberekben? Vagy az eke szarva mellől hozzátok majd a parlamentbe a nagy magyar megmentőt?

Azt hiszem az ilyen "takarodjonmindkettő" tipusú emberek olyan gyurcsányisták, akikben van némi realitás érzék. Azt tudják, hogy Gyurcsány egy felfuvalkodott tahó, de nehogy már Orbán esélyt kapjon!

A gerantomaffiával pedig le kell számolni!

terszim 2009.02.20. 15:08:03

@cooper: akkor nézzük is (mert érdemes):
- a nyugdíjért valaki megdolgozik(ELVILEG) - Igaz, ELVILEG... : )
- nyugdíjas is fogyasztó(sőt, egyre fontosabb) - Nagyjából igaz... Mindenesetre IGAZÁN csak bizonyos szegmensekben igaz, másrészt pedig ők egyfajta fix fogyasztást adnak, reklámokkal, innovációval csak nagyon nehezen lehet őket fogyasztásra bírni (kivétel az egészségügy)
- őket hibáztatni a helyzetért röhej - Szerintem nem röhej, a kialakult helyzetért MINDENKI felelős (különösen az öregebbeknél jellemző a kádárista nosztalgia, egyszerűen nem értik, hogy már akkor sem a teljesítményük miatt volt magas az életszínvonal, hanem a felvett hitelek miatt. Ráadásul gazdaságilag már más pályán játszunk, a szocialista blokkból annak idején nem volt túl nehéz kiemelkedni.)
- ki a hibás, az orvos, aki "lerokizta" az egészségest, vagy a "roki"(800000 ember, vajh hány orvos tett el zsíros borítékokat?) - Mindkettő hibás. Mindenki rohant lerokiztatni magát a kilencvenes években, az orvosok meg kapva kaptak rajta. (egyébként nem hiszem, hogy a sok roki nem tudna irodában papírt tologatni, call centerben telefont kezelni, komolyabb IQ-val pedig szellemi munkát végezni pl. fordítani, tolmácsolni, programozni, ilyesmi... )
- és a sok egyetem, ami nem fizetős, és termeli a hülyéket? - szerintem a hülyéket termelő egyetemek nagyrészt fizetősek - egyébként szerintem is alapból fizetni kéne érte és a legjobb 20%-ot dotálni csak (hogy a szegényebbje is hagy tanuljon, ha tehetséges).
- kár folytatni, politika: - valóban nem ártana, ha a teljes politikai "elit" (szánalmas) eltűnne és újak jönnének, de a realitás szerintem most nem ez. Véleményem szerint most Orbán a kisebbik rossz (és ha lenne eszük, a kormánytagok nem pártcsinovnyikok lennének, hanem szakértők, a csinovnyikok meg maradjanak a frakcióban, pártmunkában). Ja és ha már Orbán, akkor szeretném jelezni, hogy Grespik Lászlóból többé nem kérünk... : )

Szerény javaslatom azonban hosszabb távon a választási rendszert úgy átalakítani, hogy mindenki szavazata a befizetett szja arányában számítson (azért egy arányplafont azért megállapítanék, hogy ne csak a 100 leggazdagabb szavazata számítson). Ezzel hipp-hopp megszünne az adófizetők kontójára történő felelőtlen ígérgetés és végre a lényeges témákra lehetne koncentrálni. Egyébként addig is egyetértek Jocóó javaslatával (végül is minek egy felosztós-kirovós rendszerű nyugdíjasnak több, mint a minimálbér duplája?).
Jaaa, és egyébként ez már elég offtopic, de bevezetném a szingliadót (25 és 45 között minden egyedülálló vagy gyermektelen fizessen), a családi pótlékra szánt pénzt ebből gyűjteném - ez jót tenne a házassági aránynak és a gyermekszüléseknek.

Jocóó 2009.02.20. 15:11:09

Maximalizálni azért kellene, mert bármennyire megérdemelt is, a nyugdíj is szociális juttatást. A társadalom aktív része támogatja a többi, támogatásra szoruló réteget.. A nyugdíjast, a kisgyermeket, a munkanélkülit. Mindegyik támogatásra szorul, csak más-más okból. És, azt gondolom, ha a társadalom egy ilyen helyzetben van, mint amilyen a mostani, nem várható el tőle, hogy az átlagbérek feletti járandóságot fizessen ki a nem aktívaknak - akármilyen jogcímen is.

cooper (törölt) 2009.02.20. 15:11:53

teknős, honnan a kis f...ból tudjam ki jöjjön? Jöjjön ide a Dzurinda bazmeg, vagy gyere te, rosszabb már nem lesz. Felőlem kapjon esélyt azorbán, már kapott néhányat ő is.
De itt arról van szó, hogy a nyuggerek többet vagy kevesebbet érnek-e mint mi(én). Ez egy baromság, most mi értelme van, hogy a nyugdíjasokat hergeljük, hogy ők a hibásak, na persze az elmúlt 20évért, naná. szerencse, hogy a nyuggerek annyíra nem blogolnak, mert olyan faszán élnek, hogy csak a nolt szemezgetik egész nap a UPCbronzen kötögetés helyett, ja meg minden nyugger itt Mo. makkmarci és Balatonon beachelnek nyáron, nézd már meg a magyar NYUGDÍJAS NÉNIKET, BÁCSIKAT
ahhh kész vagyok

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.02.20. 15:14:42

@Jocóó: Jogos, igaz. Aki meg jobban keresett, az tudhatott félre rakni is valamennyit.
Aki meg nyuggerezik, az egy tahó.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.20. 15:21:36

@lobellone:
igazad van, mi is hibásak vagyunk.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.20. 15:24:56

@na_most_akkor:
hangsúlyoztam, hogy az Idősügyi Tanácsot nem szabd összekeverni a nyugdíjasokkal. Az első alapvetően felelős, a nyugdíjasok csak annyiban, hogy hagyják, hogy a nevükben nyilatkozzanak.

terszim 2009.02.20. 15:36:22

Szerintem is maximalizálni kellene a nyugdíjat a felosztó-kirovósoknak. Talán ez is egy további érv lenne az öngondoskodás mellett, mivel így a tehetősebb nyugdíj előtt állók (valamint a középkorúak és a fiatalok) is abban lennének érdekeltek, hogy az öregkori jobb körülmények érdekében félre kell tenni, és a majdani nyugdíjat rendszeres tőkejövedelemből kiegészíteni.
A mostani magánnyugdíjpénztáraknál levőknek viszont már nem csinálnék minimum-maximumot, mert ott már a saját befizetésekből kapja vissza az ember a nyugdíjat.

Káposztakukac 2009.02.20. 15:46:14

@Jocóó: te nagyon hülye, a nyugdíj nem állás. a nyugdíjat mindenki az alapján a nyugdíjjárulék alapján kapja meg, amit élete során, ameddig dolgozott, béréből az államnak leadott. a nyugdíj nem egy állami apanázs, hanem egy állam által szervezett, mindenki számára kötelező befektetési alap, amelynél a befektetett pénzeket megforgatják, esetleg nyereséggel, aztán mindenki a befektetése alapján részesül a hozamból. ne mondd már nekem, hogy szerinted az fair, ha valaki egész életében dolgozott, aztán kap egy minimálbérnyi fizetést, ami pesten túlélni sem elég. tudom, fiatal vagy, én is, de ha nem lennél az, akkor nem vennéd ilyen félvállról. nyugdíjat megadóztatni? haver, a nyugdíj a visszaforgatott nyugdíjjárulék, azaz állami elvonás. "visszajáró" adót megadóztatni? gratulálok a felvetéshez. az meg végképp mutatja, hogy gőzöd sincs az egészről, hogy magyarországon a nyugdíjak már most maximalizálva vannak. lehetett valaki havi 10 millát kereső ügyvezető igazgató, a nyugdíja így is csak maximum ~200 ezer lesz, függetlenül attól, hogy mennyit fizetett be a nyugdíjalapba. lehet vitatkozni bizonyos nyugdíjasoknak járó kedvezmények jogosságán, pld. az ingyen tömegközlekedés nekik tök felesleges. a 62 éves korhatárt meg nem 65-re hanem 67-re kellene német példa szerint emelni, nem 2024-re, hanem legkésőbb 2015-ig. de az amit te mondasz, olyan szinten sértő és megalázó minden normálisan gondolkodó ember számára, hogy nem találok szavakat. de majd ha te nyugdíjba vonulsz, és jön majd a minimálbérnyi nyugdíj, amiből mindent fizethetsz, akkor beszélgethetünk.

2009.02.20. 15:55:34

Nagyrészt egyetértel a posztban foglaltakkal.
cooper 2009.02.20. 14:36:01 bejegyzésével szintúgy.
Kiegészítés:
CSAK "- őket hibáztatni a helyzetért röhej"

Mindannyian felelősek vagyunk érte. Én is, te is, ők is.

terszim 2009.02.20. 15:08:03
"Szerény javaslatom azonban hosszabb távon a választási rendszert úgy átalakítani, hogy mindenki szavazata a befizetett szja arányában számítson..."

Ezt egyrészt egyetlen jelenlegi parlamenti politikai erő nem támogatná. Legalábbis olyan érzésem van.
Másrészt ehhez normálisan működő APEH (és egyáltalán rendszer) kellene: valószínűleg elkezdődnének a 'papíron még több adót befizettem, mint valójában' manipulációk - direkt azért, hogy a simlisek szavazata a lehető legtöbbet érje.

"...bevezetném a szingliadót (25 és 45 között minden egyedülálló vagy gyermektelen fizessen)..."

Ez elég rossz vicc.
Sokan azért nem vállalnak gyereket, mert nem mernek. Mert szakképzetten, gyakorlattal, tapasztalattal is csak minimálbért löknek az embernek - de még ezért is keményen meg kell küzdeni. Csak meg kell nézni, hogyan szűnnek meg naponta százával a munkahelyek Magyarországon.

És akkor még rakjunk a nettó 65-re plusz adót?
És mit tennél azzal, aki meddő?
És egyáltalán: mi az, hogy előírjuk az embereknek, hogy ennyi és ennyi gyereket KÖTELEZŐ szülni, nemzeni?
Diktatúrát akarsz?

Aki gyermeket vállal, az kapjon kedvezményt, plusz juttatást - ne attól vegyünk el még többet, akinek valamilyen oknál fogna (még) nincs gyereke.
Csak normálisan működő rendszer kellene hozzá, ami alkalmas ahhoz, hogy a mostaninál sokkal jobb arányban kiszűrje és korlátozza a támogatással visszaélőket.

WiseLady 2009.02.20. 15:57:29

Szerda:"Az MSZP bukja a következő 3-4 választást, ez tény.
Az aktívok túlnyomó része utálja a pártot és az újgazdag gárdát, akik rátelepedtek, és tele van a töke, hogy a cigányok és a többi inaktív a vérüket szívja.
Hiába, a hatalom végső soron a dolgozóké. "

Ahogy te tévedsz. Számok, számok és számok.
Az aktiv dolgozók mintegy negyedét teszik ki a szavazásra jogosultaknak! A nyugdíjasok pedig a 40%-ot. Ez van.
Nem véletlen, hogy a Fidesz sem ígérget semmi olyat, amit a nyugdíjasok zokon vehetnének. Nyerni akar, tehát nem bántja őket. Kérdés, mennyire látnak át a szitán, mert azért valószínű, hogy ha nyernek, akkor azért egy-két intézkedést meghoznak.

macihagyma 2009.02.20. 16:05:54

@Jocóó:

"sok ezer magyar cégnél a válságra tekintettel megvonták a 13. havi bért."

Nálunk 7 éve vonták el, és idén béremelés se lesz.
Se a nejem cégénél, se másik 3 haveromnak.
Ja, mindegyik versenyszférában dolgozik.

petrocelli111 2009.02.20. 16:08:18

Kedves Káposztakukac! Sajnos elméleted ott hibás, hogy nekünk(nekem) már nem lesz nyugdíjunk. A legnagyobb baj az, hogy ennek ellenére nagyon sokat adózunk. Ezért érthető, hogy kiverte egy-két embernél a biztosítékot a Feri és a nyugdíjasok találkozójáról szóló nyilatkozat.

sirlancelot 2009.02.20. 16:10:28

@Káposztakukac: valoban maximalva van az allami nyugdij, ez igaz
bar honvedseg, rendorseg, stb ott nincs, csak az uccso evet veszik figyelembe
siman kapnak 250-300e korul
ja, ok tappenznel is 100 %-ot kapnak pl.

terszim 2009.02.20. 16:17:06

VicGilson, a szingliadó helyett lehetne az akár egy értelmes családi adózás is, alapvetően mindegy, hogy a családnak adunk adókedvezményt, vagy a szingliket adóztatjuk, a lényeg, hogy az egyedülálló gyermektelenek ne tudjanak olyan önzőek lenni (egyszerűen anyagilag ne érje meg nekik), mint manapság. Szerintem gyakran csak duma, hogy nem tudják vállani, félnek a felelősségtől (röhej), nagyon sokan egyszerűen önzőznek, élvezik az életet gyerek nélkül. Szerintem nagy probléma az, hogy csak 30 év fölött kezdenek az emberek gyereket vállalni, így egy fél generáció mindig kimarad! Tudom, hogy változik a világ, de pont ezért kéne olyan ösztönzőket bevezetni, amikkel már érdemes korábban is gyermeket vállani. Persze azért érdemes megfontolni az ösztönzés módját (egy csomó feltételt bele kéne még tenni), mert nem lenne jó az sem, ha emiatt csak tovább gyorsulna szaporodna a kisebbség.
Jaj, ez már nagyon offtopic téma, ezt ebbe az irányba talán itt most ne is fűzzük tovább. : )

Szvidrigajlov 2009.02.20. 16:19:19

Daragoj Rogyion!

Én azon sz@rtam össze magam, hogy a nyugdíjasszervezetek egyetértenek a nyugdíjkorhatár emelésével de aztán tiszta erőből egyetértenek ám!

Hiszen ők már nyugdíjban vannak.

Kedvenc labordoktorom aszongya, hogy öt évvel ezelőtt tíz éve volt a nyugdíjig. Most, öt év után, tíz éve van a nyugdíjig.

Egyetértek a relativitáselmélettel. Talán a fénysebesség többszörösével száguldunk a lejtőn. VAgy valami ilyesmi.

Azétrt a Tóta W. még kötöszködjön Orbánpatásördöggel, ő attol élvez el (meg kap lóvét)

Ma azt mondta GyuFe, hogy a pantalló és a nadrágszíj lesz a divat, a hölgyek övet fonjanak szoknyájuk köré. Értsem ezalatt, hogy húzzuk meg a nadrágszíjat.

Hát szeretett elvtársak. A nadrágszíj OK! De nem meghúzzuk, hanem lecsatoljuk, aztán üsd vágd.

A hosszabb és erősebb nadrágszíjak megtartanak a lámpavason is.

nickM 2009.02.20. 16:19:35

Dehogy, Káposztakukac elmélete ott hibás, hogy nem tudja, mi az a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, cserébe azt sem, hogy mennyi a születéskor várható élettartam Németországban és Magyarországon. (Arról nem is szólva, hogy már 40 fölött is enyhén szólva "izgalmas" munkát találni.)

Az Idősügyi Tanács kiválóan képviseli azokat a nyugdíjasokat, akik havi 90-100.000 feletti nyugdíjat kapnak (jelentős részük kb. azért, mert a "Tanácsban volt ügyintéző"). Akik tényleg kisnyugdíjasok, azokat meg ne bántsd Sasika, a túléléssel vannak elfoglalva. :( (Hogy a kedvencemet idézzem közülük, akinek a nyugdíja 42.000 Ft - 37 év munka után! -: "Nem szeretnék ma fiatalnak lenni..." És ezzel nincs egyedül.)

avus · http://avus.blog.hu 2009.02.20. 16:23:53

@terszim: Remek ötlet, én is támogatom, hogy a cigánynak még jobban megérje gyereket futószalagon gyártani.

1953 2009.02.20. 16:24:06

Szerintem a nyugdijas szimpatizánsokat sem lehet már tömegnek nevezni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.20. 16:25:17

@csaken:
eszembe sincs megbántani sem a kis-, sem a nagynyugdíjasokat. A posztban a tanács szerepét kritizáltam. A nyugdíjasokat csak annyiban, hogy mindezt miért hagyják? De még az is lehet, hogy ez utóbbi sem jogos így, sokkal inkább: miért hagyjuk?

nugger vok 2009.02.20. 16:30:52

Csak egy lökött nyugdíjas politika-mentes megjegyzése: majdnem 70 e Ft-ot kapok havonta, abból baromi jól élek, valamint eltartom a több éve állás nélküli (de folyamatosan kfle állásokra hiábavalóan jelentkező) gyermekem. Tényleg nagyon elcseszetem a mai fiatalság életét, mert aktiv dolgozó koromban felneveltem és tanítattam 3 gyereket, valamint támogattam az akkor "deklasszált elemnek" minősülő, tehát az éhhalálhoz is kevés nyugdíjat kapó szüleimet. (Feltehetőleg nagylábon éltem, majd' minden nap ettem), mert nem tudtam a mostani nyugdíjas koromra félretenni. Kb. ott tartok, ha valaki átvállalná a lakásfenntartást és -amig álláshoz nem jut - a gyerekem ellátását, elsőként és szívesen jelentkeznék kutyaeledelnek, mert belátom, semmi hasznom nincs, csak élősködöm a mai dolgozókon. Semmilyen kisebbségnek nem vok tagja, mielőtt még valaki rákérdezne, miért is volt "rengeteg" azaz 3 gyerekem:-)))))))

Agyalap 2009.02.20. 16:31:30

@Jocóó: Hát Jocó, Te nem lehet sz több 20 évesnél, így magad nem ácsingózol még nyugdíjra - valószínűleg a szüleid sem.
Tudod ha valaki (mint például anyám) megéri a nyugdíjas kort, és nem meresztette a fenekét 40 évig hanem dolgozott, nem érdemli meg, hogy a minimálbér kétszereséből haljon éhen és az legyen a legnagyobb dilemmája, hogy parizert vagy csirke farhátat vesz a vasárnapi ebédhez. Apám nem érte meg a nyugdíjat, így gondolom szimpatikus számodra, hogy nem veszi fel a pénzét.
Megkérdezném viszont, hogy akkor ki kapja meg? A bodzagyűjtők szakszervezete?
Tudom, hogy az ifjonti hév gyakran ragadtatja az embert radikális beszólásokra, de az agyat lehet néha használni is.
Hogy fogok röhögni (már nem fogok akkor) amikor az ifjak 50 év múlva Jocóbácsi fejére szarnak, az meg rohadtul felháborodik ezen...

Invictus 2009.02.20. 16:35:16

Kik az MSZP törzsszavazói?
Ismerek pl. egy családot, anya Demszky önkormányzatában mereszti a seggét ügyintézőként irodában, 2 havonta fizetnek ki nekik havi fizunak megfelelő összegű jutalmat. Apa rendőrségnél dolgozott, kb. 45 évesen ment nyugdíjba. A nyugdíja 100 ezer vagy több, nem tudom pontosan, mindenesetre a fizetése 100%-ával mehetett nyugdíjba!!!
Panelban laknak, de 2 plazma tv figyel, stb. Persze hitelből, de nyugalom, tudják fizetni.
Persze van más törzsszavazó réteg is, pl. a leglumpenebb, legiskolázatlanabb proli, akikhez képest a fenti példa egy elitértelmiségi család. Az meg azért, mert sok még azt sem tudja, hogy ki a miniszterelnök (lehet, azt hiszi az orbán), csak azt tudja, hogy a zorbángeci egy rohadt fasiszta cigány:)

aachi2 2009.02.20. 16:38:09

figyelj sasika,

az állam pénze nem a semmiből terem. valamiből ki kell fizetni a nyugdíjakat is. na most ha már olyan okos megmondóember vagy. akkor mondd meg miből és hogyan lehet majd a 13. havit és a nyugdíjak értékét és a korhatárt megőrizni egy elöregedő társadalomban? mert az nem úgy megy hogy álmodsz egy nagyot és lesz elég pénz.

aachi2 2009.02.20. 16:39:54

@Agyalap:

"Tudod ha valaki (mint például anyám) megéri a nyugdíjas kort, és nem meresztette a fenekét 40 évig hanem dolgozott, nem érdemli meg, hogy a minimálbér kétszereséből haljon éhen és az legyen a legnagyobb dilemmája, hogy parizert vagy csirke farhátat vesz a vasárnapi ebédhez."

hú még egy okos.

már csak azt mondd meg hogy miből legyen anyukád nyugdíjja. hajlandó vagy többet adózni érte?

Wawel (törölt) 2009.02.20. 16:42:01

"Percekkel ezelőtt látott napvilágot a hír [1] a Reutersen, miszerint a miniszterelnök olyan hatalommal ruházná fel a felügyeletet, hogy felfüggeszthesse a shortolást a magyar piacon."

Úgy van! Tilcsákbe! :)
Gyerekek, ha ez így megy tovább, fog ez még itt karvalytőkézni is! :)

terszim 2009.02.20. 16:43:44

@Agyalap: "...a minimálbér kétszereséből haljon éhen..."

Jocó védelmében:
Tudtommal 71 eFt most a minimálbér, 142-ből nehogy már éhen haljon manapság bárki (mi négyen vagyunk kicsit több,mint 200-ból és viszonylag normálisan élünk, igaz hitelünk nincs, mert csak akkor vásárolunk, ha pénzünk is van...).

Egyébként meg természetesen ne a bodzagyűjtők kapják, hanem eleve kevesebbet kellene így befizetni, több maradna ÖNGONDOSKODÁSRA... Mi pl. önkéntes nyugdíjpénztárba, ott van (volt) adókedvezmény is.

Agyalap 2009.02.20. 16:45:10

@aachi2: Akár - de például nem fizetnék szociális segélyt annak, aki nem hajlandó még munkát keresni sem.
Most az én adómból él, neki meg nem szívesen adom.

aachi2 2009.02.20. 16:51:16

@Agyalap: na látod. támogatod szépen anyukádat és a probléma meg van oldva. oda megy ahov szánod, és nem egy cigánynak.

terszim 2009.02.20. 16:55:06

@avus: Nem akarok sokat offtopicolni, de ezért írtam, hogy jópár feltételt azért még előírnék (pl. iskolázottság), hogy ne a kisebbség érezze úgy, hogy mégegy támogatást kaptak... : ) De ez tényleg offtopic, hagyjuk most.

Ez eredeti cikkhez: Tényleg röhej, hogy Gyurcsány egy két belső körhöz tartozó nyugdíjasszervezet bólogatása miatt úgy tálalta a dolgot, hogy a nyugdíjasok mennyire támogatják a dolgot... : ) Ennyi erővel az MSZP nyugdíjastagozatát is kérdezhette volna! : ) Egyébként továbbra sem értem, hogy miért a ma nyugdijasainak kellene rábólintani arra, hogy emelkedjen-e a most aktívak nyugdíjkorhatára. Ja, meg őket kérdezni arról, hogy megmaradjon-e a 13. havi nyugdíj... Egyszerűen szánalmas.

Corry 2009.02.20. 16:57:36

@Wawel:
Az árfolyamesést nem akarja betiltani?
De visszatérve a nyugdíjasokra, a magyarok átlagosan 53 évesen mennek nyugdíjba. Miért kell akkor itt öregekről beszélni, legalább a fele naplopó!
És itt akkor tisztelettel kell beszéljek azokról a nyuggerekről, akik ezt megérdemlik, sőt azokról is, akik utána is dolgoznak és adót termelnek, hogy a náluk fiatalabb emberek lophassák a napot nyugdíj címén.

Viszont visszatérve a shortolásra, az nem lenne egy rossz ötlet, ha a határidős termékek témakört a sok "Nobel díjas közgazdász" átnézné, mert úgy tűnik, hogy nincs akit át tudná látni ezt az egészet. Szóval az se lenne egy hátrány, ha az opciós termékek úgy működnének, hogy a kötés pillanatában be lehessen mutatni, hogy az opció tárgya honnan lesz majd meg (pl. elvetettem a búzát és az majd kinő).

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.20. 17:12:56

@aachi2:
nem értem a kérdésedet: firttattam én ezeket szerinted?

Pelso.. 2009.02.20. 17:16:11

Sasika,
mit és miért is nem kellene hagyni?

OLvasom fentebb, hogy
"Van megoldás. Elérte a korhatárt? Golyó"

meg: "meg kell vonni a nyugdíjasok szavazati jogát".

A hányinger kerülget.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.20. 17:27:11

@Pelso..:
én sem értek velük egyet, szerintem ezt mondanom sem kellene.

Corry 2009.02.20. 17:37:16

@Pelso..:
Ezek, amit összeírtál tényleg hülyeségek, de azért azt meg lehetne tenni,.és nem is lenne hülyeség, hogy ha a munkaügyi ellenőrzéseken "horogra akadna" rokkantnyugdíjas, akkor ott újra lenne gondolva az a rokkantnyugdíj...

2009.02.20. 17:38:09

Aki a nyugdijasokat szidja és köpködi, megkérem kezdje otthon. Oda lehet menni anyához, apához, meg a nagymamához, nagyapához és hajrá, had szóljon! De itt, ugy látom nagyon sokan elfelejtik, hogy ezek az idös emberek megdolgoztak azért, hogy most kapjanak egy kis pénzt. Azt sem kell elfelejteni, hogy akik az "átkosban" dolgoztak, azoktól levonták a járulékokat és nem minimálbér után fizettek, mellette nem zsebböl kapták a fizetést. A nyugdij az nem más, mint az évtizedek alatt levont járulékok visszaosztása--a befizetett összeg ,a kereset, ,a bedolgozott év és a mindenkori törvények fügvényében. De megkérdezem , hogy amikor nagyi odaadja a kis megtakaritott pénzecskéjéböl az unokának-dugiba a zsebpénz pótlást, ki utasitja vissza? Akkor jó a nyugdij? Javaslom, hogy minden mostani és jövöbeni nyugdijas , kapja vissza a befizetett összegének 60 %-át és ne várjon-kérjen nyugdijat, hanem legyen öngondoskodó( ez a szöveg ma ugy is trendi) ! Na akkor a köpködökkel mi lenne? Mert nem a nyugdijasok álltal befizetett összeg kicsi és kevés, hanem a markát tartó ingyenélö sok! Miért nem azokat köpköditek akik 40-42 évesen elmennek nyugdijba? A 25 év szolgálati idö letöltése utáni nyugdij az rendben van? Mert Mari néni csak 50 ezret kap, Pista bácsi meg 70 ezret --35-42 év munkaviszony után! A sok rendör, katona, tüzoltó és pártkatona, politikus miért kap 200, 300, 400 ezer vagy mint Boross P. volt min. elnök--1.5 millió ft nyugdijat? És aki egy napot nem dolgozik miért kap, alanyi jogon GYES_t, GYED-et ? Vagy miért kell a nyugdijkasszából feltölteni a magánnyugdij pénztárak kiesö bevételeit? Mert ezt mind a nyugdijkasszából teszik! Na ezt valaki megmagyarázza, az elött kalapot emelek!

agár 2009.02.20. 18:09:19

terszimnek igaza van, pont fordítva kellene feltenni a kérdéseket, az aktívaktól, hogy maradjon-e a 13. havi nyugdíj, a nyugdíjasoktól meg, hogy emelkedjen-e a korhatár; ezzel mindkét megszorításnak meglenne a támogatottsága
"az emberek szeretnének a legjobbakra szavazni, csak azok nem indulnak a választásokon"

nickM 2009.02.20. 18:28:59

@sasika61:
Bocsánat, az iróniajelet még nem találták fel, ezek szerint nem ment át. (Fusd át újra! :) )

Másrészt az egész nyugdíjrendszer úgy rossz, ahogy van. És nem csak azért, mert nekünk egyrészt a "nagy közösbe" másrészt meg az "öngondoskodóba" is fizetnünk kell, így jártunk. :(
De az, hogy valaki összesen 3 hónap munkaviszonnyal (nem ő tehet róla, műhiba már akkor is volt) több rokkantnyugdíjat kap, mint az, aki 35 éven át 3 műszakban ápolta a betegeket, az nevetséges. Az, hogy az ő nyugdíjukhoz képest hol van a "hű pártkatonáké", az vérlázító. Tévedések elkerülése végett az utóbbiakat képviseli ez a bizonyos Tanács. (Vajon miért is hívják így? :D)
De még ezzel is meg tudunk birkózni.
Azt viszont (SZERENCSÉRE!) sosem fogja megérteni a mai idősek nagy része, hogy milyen az, amikor nincs kötelező foglalkoztatás, negyven évre előre tudod, hogy a nyugdíjkorhatár elérésének az esélye kb. 20%, az, hogy az utolsó években is tudsz dolgozni (tehát normális nyugdíjat kapsz) a lottó négyes valószínűségével bír, ha vállalsz gyereket, akkor bevállalod a létbizonytalanságot, ha nem, de véletlenül megéred a nyugdíjkorhatárt, akkor jobb, ha magad veszed a golyót, stb.

Corry 2009.02.20. 19:58:57

@csaken:
Egy dolgat hadd tegyek hozzá: aki _tényleg_ lebetegedett és úgy kap rokkantnyugdíjat, az a biztosítás része. És ekkor nem baha ugyanannyit kap, mint aki végigdolgozta egész életét, mert ő (a rokantnyugdíjas is bizonyára ezt tette volna szívesebben)
Viszont ha csak ez lenne, akkor nem lenne nálunk 4-5 ször annyi rokkantnyugdíjas, mint egy normális országban.

Jocóó 2009.02.21. 08:59:05

@Agyalap: Nos, nem talált, én valóban nem ácsingózom még nyugdíjara, de a szüleim néhány éven belül igen, nagyszüleim pedig pedig már régóta a tábort erősítik. Félreértesz, ha azt gondolod, a nyugdíjasok ellen szólok, csupán azt próbálom magyarázni, hogy a nyugdíj, mint juttatás, akkor érhetné el a mainál jóval hatékonyabb módon a célját (vagyis: a társadalmi gondoskodás keretében nyugodt öregkor biztosítását), ha a nyugdíj alsó és felső összegét közelebb hoznánk egymáshoz. Ugye a jelenlegi nyugdíjminimum kb. egy őszi főtáv számla összegét fedezi, a jelenlegi nyugdjmaximum 266.475 forint, ha erre nettó bérként tekintünk, 512.714 (!!!) Ft bruttó bért feltételez, ez a mai magyar átlagkereset 2,5-szerese. Na, így már kicsit durvábban hangzik, nem? Szóval ezt a két értéket kellene nagyon sürgősen közelíteni egymáshoz, azért, hogy minden nyugdíjasnak egy elfogadható életszínvonalat lehessen biztosítani.
A nyugdíjak számítási mechanizmusa pedig amúgy is elég sok kívánnivalót hagy maga után, elég pl. csak elgondolkozni rajta, hogy vajon miért van az,hogy a kisnyugdíjasok nagy része vidéki lakos? Teljesen más jövedelmi-elvonási viszonyokat tartott fent a pártállam a vidéken és a városban, ugyanannyi munkával egy TSZ-ben jóval kevesebb forintális (és jóval több természetbeni) jövedelemre lehetett szert tenni. ez utóbbit viszont a nyugdíjszámítási rendszer egyáltalán nem tudja figyelembe venni. Beszélhetnénk a jelenlegi nyugdíjas korosztály korábbi terheiről, a szocializmus minden nyúgjéről, de pozitívumairól is természetesen (ki jár ma ingyen beutalóval üdülni? Kinek utaltak ki az elmúlt pár évben lakást? Jelenkezzen! :))... de ez asszem nem vezet sehova. El kell fogani, hogy anno és most teljesen másképp működött a világ, felesleges hangoztatni, hogy ki mit csinált a múltban, és ez alapján kinek mi jár. És azt is el kell fogadnia minden korosztálynak, hogy Magyarország, 2009-ben, a maga válságában és 2,9 millió aktív dolgozójával ezt a nyugdíjrendszert így nem tudja fenntartani.
süti beállítások módosítása