babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Gyász és megtévesztésTatárszentgyörgyön

2009.03.03. 18:34 sasika61

 

Mit tehet az ember, ha két meggyilkolt embert temetnek éppen? Ha a gyász és a jogos felháborodás hullámai még ott vannak a szívekben? Szabad-e megszólalni ebben a pillanatban, vagy jobb hallgatni, nyelni egyet, mint oly sokszor? Kell-e bizonygatni a részvétünket, egyáltalán érdemes-e?
 
Valószínűleg ízlésesebb lenne hagyni az egészet, hogy mégsem teszem, annak az az oka, hogy a mai tatárszentgyörgyi temetésen Iványi Gábor lelkész olyannyira méltatlan és felháborító beszédet mondott, hogy érdemes lenne elgondolkodnia cigány honfitársainknak, mennyire szolgálja mindaz, ami ott elhangzott, az ő érdekeiket!
 
A lelkész úr ugyanis szabályos liberális propagandát folytatott, felmondta a szokásos jogvédő textust, véleményem szerint súlyosan sértve az áldozatok emlékét. Csak címszavakban: nekünk, nem romáknak szégyenkeznünk kell, mert 500 éve adósok vagyunk a cigányok elfogadásával; nem nekik kell beilleszkedniük, nekünk kell befogadnunk őket; nem tanultunk Magyarországnak a cigányság ellen eddig elkövetett bűneiből; mi vagyunk, akik fenyegettünk, és nem álltuk útját annak az alakulatnak, amely elsőként ezen a településen masírozott, és most siratjuk a gyalázatunkat és veszteségünket, mert nem akarjuk, hogy így folytatódjon életünk stb.
 
Hát igen. Nem akarjuk, hogy így folytatódjon az életünk. Én sem akarom. Nem szeretnék pl. ilyen egyoldalú beszédet hallani. Nem szeretném, ha bűnösnek kellene éreznem magamat, az egész népemet. Párbeszédet és együttműködést szeretnék cigányok és nem cigányok között. Olyan együttműködést, ahol egyszerre van jelen a befogadás szándéka és a beilleszkedés vágya. Ahol nem célozgatunk egyes személyek vagy szervezetek bűnösségére, mielőtt tudnánk a tettesek személyét.
 
Egy papnak – mint minden jóérzésű embernek- mindig az áldozatok pártján kell állnia. Akkor is, ha az áldozat cigány. Meg akkor is, ha az elkövető az. Egykapuzni a futballban is unalmas. Egy ilyen súlyos társadalmi probléma esetén pedig kifejezetten káros, megtévesztő. Mert azt sugallja - durva, otromba politikát belecsempészve a halottaktól való búcsúzásba -, hogy nektek, cigányoknak, nincs itt tennivalótok. Csak nekünk, kirekesztő, elzárkózó, bűnös magyaroknak.
 
Cigányként vajon ki ébred rá, hogy éppen az ilyen beszédek, ez a fajta szemlélet is oka az irántuk érzett ellenszenvnek? Ki az, aki tiltakozni fog ellene?
 
Mély részvétem az elhunytak hozzátartozóinak. Ha van túlvilág, remélem, üdvözülni fognak.
A lelkész úr viszont jó úton halad a kárhozat irányába. Velem együtt.

14 komment · 3 trackback

Címkék: közélet iványi gábor tatárszentgyörgyi temetés

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr4978009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MALACKA NEWS 2009.03.05. 21:46:55

Vérszagra gyűl ... Tatárszentgyörgyön éppúgy állatok öltek, mint ahogy állat volt az az emberi genommal bíró véglény is, aki Cozma szívében megforgatta 20 centis pengéjét. Ebben egyetértek Bayerral, és bármennyire is tűnhet humánusnak, én nem vagyok hajl…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.04. 08:15:12

TemetésElmentem Csorba Róberték temetésére. Nem szeretek kórházba, temetésre járni, nem szeretek az elmúlással foglalkozni, de most úgy éreztem, hogy ott kell lennem, mert ez több volt egy szimpla temetésnél. Többezredmagammal nem csak azt az 5 éves kisfi…

Trackback: Tudtad? 2009.03.03. 20:10:40

A vég egyben kezdet is lehet A Tatárszentgyörgyön áldozattá vált, Csorba Róbert és kisfia temetési szertartásán nagyon sokan megjelentek, hogy leróják végső tiszteletüket. (Az index szerint több mint ezren, a Magyar Nemzet szerint közel 3000-en, a HV…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.03. 20:23:37

Tatárszentgyörgyön eddig is volt cigánybűnözés, ezek után egyenesen dicsőség lesz ott meglopni a magyart. Bosszú a gyilkosságért.
Külön érdemes kiemelni azt a figyelmességet, ahogy összemossák a gyilkos véglényeket, a törvénytisztelő gárdistákkal akik közül 4 jelenleg is ott lakik. Nagyon remélem, hogy az "500 éves kirekesztettség" nem rajtuk csapódik majd le vérbosszú formájában.

Pelso.. 2009.03.03. 20:43:13

A történethez nem kell post, hozzászólás, semmi sem kell.

Nyugodjanak békében.

Chalabre (törölt) 2009.03.03. 20:51:17


Én ott voltam. Nem vagyok tömegszámoló szakértő, de az ezer fő nagyon kevésnek tűnik. Annál jóval nagyobb tömeg volt. Az utcán álltak tömegesen, mert nem fértek be a temetőbe a ravatalozó köré, a fél község egy komplett parkolóvá változott, minden szabad helyet kihasználva végig a temető utcájában és a templom utcájában is, a templom mögötti nagy zöld területtel egybevéve. Az M5 örkényi levezetőjétől a községig és végig a községben a rendőrök irányították a forgalmat. Nagyon sok busz is volt. Én simán 3-5 ezer közé tenném a jelenlévők számát. De ez csak egy laikus sacc.

Corry 2009.03.03. 22:16:05

Én a magam részéről nagyon remélem, hogy ez az eset egyedülálló marad, és ennek az embernek és a kicsi emberkének az emléke mementó marad, hogy hová fajulhatnak az indulatok, akár a cigányságon belül, vagy akár etnikai jelleggel, ebben az esetben még nem tudunk semmi biztosat.

Nyugodjanak békében!

wladyslawsky (törölt) 2009.03.04. 02:19:48

2005. május,Budapest:

Késsel életveszélyesen megsebesítettek egy 15 éves cigány fiút. A ballib sajtó és "jogvédők" azonnal rasszista indítékot kezdett emlegetni, TGM vezetésével antifa dzsemboit is rendeztek, ahol hangosan üvöltötték a mikrofonba, hogy elég volt a rasszizmusból!
NEM SOKKAL KÉSŐBB ELFOGTÁK A GYANÚSÍTOTTAT, AKI MAGA IS CIGÁNY.


2008. november, Pécs:

Ablakon át dobtak be egy jugoszláv gyártmányú gránátot egy cigány család házába. A szülők életüket vesztették, a három gyermekből kettő megsebesült. A pécsi kisebbségi vezetők és egyéb "jogvédők" rasszista indítékról beszéltek.
NÉHÁNY HÓNAPPAL KÉSŐBB ELFOGTÁK A GYANÚSÍTOTTAKAT,AKIK MAGUK IS CIGÁNYOK

2009. február, Tatárszentgyörgy:

A sajnálatos történetet ismerjük.
A rasszista indíték szajkózása hangosabb,minta valaha.
A FENTI KÉT ESET ALAPJÁN KI MEREM JELENTENI, HOGY MINIMUM EGY HAJSZÁLLAL NAGYOBB AZ ESÉLY A CIGÁNY ELKÖVETŐKRE, MINT A RASSZISTA INDÍTÉKRA (ÉS MOST NAGYON VISSZAFOGOTTAN FEJEZTEM KI MAGAM...)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.03.04. 07:45:50

Nyugodjanak békében az áldozatok. Sokféle bűn van, de kisgyereket ölni a legaljasabb dolog.

Szomorú, hogy halálesetet, temetést használnak fel ismert emberek (politikusok, "sztárok", bárki) magamutogatásra, szereplésre.

Egy csendes, méltóságteljes megemlékezés sokkal helyénvalóbb ilyen esetben.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.04. 08:41:11

Az áldozatok nyugodjanak békében.
A gyilkosok nyerjék el méltó büntetésüket (tényleges életfogytiglan).
És senkinek, Iványi Gábornak sem lenne szabad egy tragédiát arra használni, hogy saját álláspontját reklámozza.

Chalabre (törölt) 2009.03.04. 11:13:39


Ahogy itt korábban már jeleztem, világszinten is, nemcsak hazánkban a bűnügyi statisztikák alapján jóval magasabb a rasszokon belül elkövetett erőszakos bűncselekmények száma, mint a rasszok közötti.

Számomra egyelőre nem számít milyen etnikumú gyilkolta meg azt az ártatlan gyereket. Roma vagy épp fehér. S épp ezért nincs helye rasszista szózatoknak sem addig, amíg nincs meg a gyilkos.

Egyszerűen az önmagában elképesztő, hogy egy négy és fél éves gyereket Magyarországon napjainkban lelőnek, mint egy kutyát. Akár fehér az a gyerek, akár cigány. Felfoghatatlan. Elfogadhatatlan.

Chalabre (törölt) 2009.03.04. 11:17:16


Hogy utálom ezt a szófordulatot, hogy "lelőnek, mint egy kutyát". Hiszen az is elfogadhatatlan, büntethető már szerencsére, de jóérzésű ember korábban, a szabályozás előtt is képtelen lett volna erre, nemhogy egy gyereket lelőni.

2009.03.04. 13:27:42

Elitélem azt aki öl és gyilkol, nincs számára mentség! De az én nevemben ne kérjen senki bocsánatot, olyan dolgokért amit nem követtem el. Sem a plébános, sem pedig Iványi Gábor! Ha az bün, hogy nem tudnak beilleszkedni a többségi társadalom közé, hogy a vezetöik ellopják a fejlesztési pénzeket, hogy idös öreg nénik és bácsik rettegnek , hogy koszosan és tetvesen járnak iskolába egyes cigánygyerekek, hogy tanárokat és tanulókat vernek meg tulkoros cigányok,--ha ez bün, akkor mindez a liberálisok büne, akika szabadosságot összekavarták a szabadsággal!Az eredmény látható és sajnos egyre többször tapasztalható lesz!

Chalabre (törölt) 2009.03.04. 14:22:22

@janos551:

A gazdasági világválságot te okoztad? Vagy én? Nem vettem fel semmilyen hitelt. Nem dőltem be a bankok könnyelmű ajánlatainak, s soha nem vennék fel úgy hitelt, hogy ne biztosítanám magam túl mellette, gondolván a legrosszabb időkre is, mondjuk hosszú időre munkaképtelen lennék stb. Lehet, hogy te is ezt mondod. Vagyis közvetlenül nem vetted ki a részed a válság létrejöttében, mégis lehet, hogy a válság következményeként a te munkahelyed fog megszűnni.

Személy szerint te lehet, hogy nem követtél el semmi rosszat a cigányok ellen (örvendetes hír), ahogy tudtommal én sem, és itt talán sokan. S ha mindannyian ezt tiszta lelkiismerettel kijelenthetnénk a többségi társadalomból, akkor nem is lenne itt semmi baj. Azonban ettől még létezhet kollektív bűntudat, ahogy létezik Trianon ügyében is, mivel elbaltáztuk a tárgyalásokat, pedig mi személy szerint ott sem voltunk, de még gondolatban sem léteztünk. Mégis máig rengetegen trianonoznak illetve komcsiznak és hibáztatnak, felelősségre vonnak stb.

2009.03.04. 17:19:55

Chalabre! Már bocs, de akik azt orditozzák hogy nincs kollektiv büntetés, kollektiv rasszistázás és a kisebbség kollektiv elitélése, azok milyen alapon vesznek engem egy kalap alá a liberális "ciánosztogató" koklerekkel? Mondja ki, hogy ö--a liberálisok nevében kér élnézést--de nekem nincs miért elnézést kérnem senkitöl.Nekem nincs kollektiv büntudatom sem, akár hogyan nézzük is, mert nincs miért!

ciganylabirintus · http://ciganylabirintus.blog.hu 2009.03.06. 10:13:29

A lelkészúrnak nagyon is igaza van, mert a többségi társadalom egyszerűen alsóbbrendű fajnak tekinti a cigányt. És amíg ez nem változik nincs min vitatkozni
süti beállítások módosítása