babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Ajánlat a szabaddemokratáknak

2009.03.13. 15:31 sasika61

 

Végképp eltörölni!
Ez a szövegtöredék járhatott a szabaddemokraták óriási szürkeállományában, amikor javaslatot nyújtottak be a közszféra 13. havi bérének örök időkre szóló eltörléséről.
 
Közalkalmazottként érint valamelyest a dolog, jelenleg havi bruttó 15. 000 Ft erejéig. Itt a blogon többször is foglalkoztam már a témával, ma sem mondhatok lényegében mást: ha ezen múlik, hogy elkerülhessük az összeomlást, én fölajánlom ezt az összeget, nem sírok érte, főleg ha azt látom, hogy a terhek arányosan érintenek mindenkit, beleértve a politikus urainkat is.
 
Egy feltételem lenne mindössze: csak ne a szabaddemokraták kérjék, javasolják! Mert akkor előbújik belőlem az alvó bestia, és „akkor ütök, vágok.” S mivel környezetemben egyetlen hívét sem ismerem a pártnak, nemhogy tagját, kénytelen vagyok jobb híján egy nyilvános ajánlattal előállni. Nem tudom ugyan a parlamenthez benyújtani, csak így, ilyen formában, de talán eljut hozzájuk.
 
Hajlandó vagyok lemondani végképp a 13. havi bérről, sőt, valamennyi, a családom fenntartását még nem veszélyeztető fizetésről is lemondanék, cserében azonban én is kérek valamit: a szabaddemokraták örök időre tűnjenek el a közéletből! Mind! Képviselőiktől kezdve, a hátszelet biztosító médiamunkásokig, a szürkeállomány hamis legendáját terjesztőkig, a nagy tudósokig, írókig stb. Egyet se lássak, halljak közülük soha, sem én, sem a gyermekeim, sem az unokáim!
 
Ugyanis az államot nem én vittem csődbe, hanem az a kormány, amelynek ez a párt 6 évig tagja volt, a nagy lenyúlásokban pedig jócskán érintett (by Medgyessy), s akkor még nem beszéltünk a szellemi kútmérgezésről, amelyben viszont főszerepet játszottak mindig is.
 
Tűnjenek el, csak ennyit kívánok. Menjenek vissza a gazdaságba, takarítsanak istállókat, termeljenek napraforgót vagy cukorrépát, dolgozzanak a metróépítésen, bánom is én: csak a közéletben ne vegyenek részt többé.
 
Így mindenki jól járna. Az állam megszabadulna a 13. havi terhétől, mi meg a szabaddemokratáktól: kell ennél jobb kombináció? Mert nemcsak az a baj, hogy az állam bevétele kicsi. Ennél jelentősebb probléma, hogy nevezett párt pofátlansága határtalan. A felajánlott kompromisszummal mindjárt levegősebb lenne itt a gazdaság és a közélet is.

21 komment

Címkék: közélet szabaddemokraták 13.havi bér

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr641000200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HAT 2009.03.13. 16:42:59

Nekem is van valami 13. havi (egészségügy). Én is felajánlom, és ha kell, még mellé teszek valamicskét. Ha nálunk erre gyűjtenének, sokat össze tudnék szedni...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.13. 17:11:44

nekem valszeg idén nem lesz 13. havi (versenyszféra). ez van.
nem rosszindulatból, de vagy építsék bele tényelgesen a 12 havi alapbérbe és a táblába, vagy mondják azt, hogy ez prémium, amit a haszonból osztanak. álságosnak tartom a törvényileg garantált jutalom intézményét - legalább annyira, mint az szdsz-t.
ezek már nem fognak visszamenni az üzletbe - mégis hova? megszedni magukat megint a sulinethez hasonló programokon?

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.13. 17:19:24

"Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel."

Nem nekik van a legtöbb felügyelő bizottsági taguk szerte szanaszét?

bertrane (törölt) 2009.03.13. 17:20:27

Hát igen, Magyarországon sokaknak igen nehéz lesz a következő években elfogadnia azt, hogy a közszféra bérei úgy fognak lemaradni a magánszféra-beliektől, mint Baumgartner Schumachertől.

Abnormális az a helyzet, hogy a közszféra átlagfizetése jobb, mint ami a "piacon" van. Abnormális a 600e közalkalmazott (nem tanárokra értem). Abnormális már a szó is: "13. havi". Van olyan nő akinek van 13. havibaja? Naugye. Abnormális hogy a liberálisok, és nem a jobboldal veti fel az ötletet. Az oly sokat emlegetett Nyugaton ez történt volna.

Csak emlékezetető a 13.-at már majdnem elvették, csak a csődhullám lebegtetése mentette meg; nem kéne addig várni, amíg tényleg odáig fajul a helyzet, hogy ne prevencióból, hanem kényszerből vegyék el...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.13. 18:40:29

@bertrane:
vegyék el, nem tiltakoztam eddig sem a terv ellen, ha szükséges, én odaadom a magam részét, de cserében elvárom, hogy eltakarodjanak, akik ide juttatták az országot. Valamit valamiért.

Corry 2009.03.13. 21:52:57

Szerintem ezt a kijelentést tudjátok be egy agonizáló társaság utolsó dobásai egyikének. Ha így folytatják, akkor már várja őket a jól megérdemelt díszhely a politikai szemétdombon. Ehhez nem sok mindent kell felajánlani, de 2010 után gondolni kell még arra, mit is fognak ezek az emberek csinálni? Egy részük nemzetközi fórumokon fog betartani nekünk, figyeljétek meg, mert itthon nem lesz szavuk.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.03.13. 23:22:27

Érdekes, a fideszfigyelő kap címlapot, ez meg nem.

Asidotus 2009.03.14. 00:59:16

Igazi, mély balosként én is azt mondom, hogy az SZDSZ tűnjön már el!
(nagyon remélem, hogy Brüsszelbe egy sem utazik, és 2010-ben egy sem lesz a parlamentben)
Tanár Úrnak meg üdvözlet egy volt diákjától!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.14. 08:00:14

@Nűnű:
A nickneved nem volt ismeretlen, de nem voltam benne biztos, hogy kit takar. Most már tudom.
Üdv.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2009.03.14. 09:41:47

Majdnem, de csak majdnem, egyetértek!

Meg kell tennem ui. azt a finom distinkciót, hogy a szocikkal, ill. mai vezetőikkel egyetemben tünjenek a búsba!
Mert azért ők is vastagon benne voltak, vannak!

Míg a Te verziódra látszanak esélyek - szépen kipitsázzák magukat a parlamentből - addig sajnos enyémre, aligha.
Gyurcsány az utolsó csepp véréig küzd majd a hatalomért, és nincsenek kétségeim, behülyíti újra azt a 20-25-30 (? )%-ot, tehát számára (és utána csaholó slpejjének) ott a kipárnázott hely, ha nem is pont a miniszterelnöki szék lesz az...

Igazad van! Azt a ká gatyamadzagot ők is huzogathatnák magukon, félelmetes, mennyire gátlástalan szemét bagázs ez, úgy zusammen!
Amikor milliókat osztogatnak egymásnak, ( és még volt pofája a munkaügyi minisztérium szóvivőjének egy ápolónő max. 50-80 ezer forintos hűségbérét összevetni miniszterének 5 milkás jutalmával, mondván: mér'? a miniszterasszonynak ugyanúgy jár, mint a nővérnek, tanárnak, tűzoltónak...! Saját fülemmel hallottam!) luxusautóznak, bútorcseréznek, etc...etc...és tovább, és folymatosan, és rendületlenül kaszálnak és kaszálnak, és kaszálnak!
Az országért meg itt a Kaszás...
Undorító...

Karácsony Benő 2009.03.14. 09:52:09

Bocs,Sasika,lehet,hogy offolsz,de:
akinek eszébe jut egy-két kifejezés a készülő gyurcsányi-magyar szótárhoz,kérem,írja meg a
karacsony.beno@citromail.hu-ra.

Emlékeztetőül:
reform=megszorítás
szenvedélyes igazságbeszéd=hazugság
nem bontom ki az igazság minden szeletét=hazudok
nagy jólét=córesz a köbön
tisztességesen és becsületesen=komcsi kapcsolati tőkével

bertrane (törölt) 2009.03.14. 12:21:49

@sasika61:
Bocsi, de én éppen arra akartam rávilágítani, hogy szdsz ide vagy oda, a 13. előbb-utóbb eltűnt volna, mert abnormális az állam (és nem a kormány) jelenlegi szerkezetével együtt. A 13. elvételének nem az szdsz takarodását kéne jelentenie, hanem azt hogy felismertük, hogy a versenyszféra adóit nem a közalkalmazottak között kell elbaszni.
(Tudom hogy te is adózol, de te az állammal szemben pluszban jössz ki mint közalk.)

És mégvalami: Abban viszont teljesen igazad van, hogy az szdsz-nek el kéne húzni a picsába, úgy ahogy az OV-GyF párosnak is.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.15. 20:33:31

@bertrane:

Tipikus libbant lózung, 600000 havi fizetés ...

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.15. 20:36:46

Sasika, ma már az MSZP és az MDF is SZDSZ. Ha ez a három nem csak szellemiségében, de fizikai mivoltában is eltűnik (személyes javaslatom a kötél általi halál, mivel a kötél reciklálható és ha kenderből van, akkor komposztálható, mint valami műanyag vacak), akkor lesz itt csak meg a rend esélye. Az esélye, nem a rend. De addig ... ... ezek bármikor visszajöhetnek.

Chalabre (törölt) 2009.03.16. 15:45:06

@Sasika!

Nemrégiben a Bayer cikk nyomán kialakult Magyar Hírlap bojkott esetén megszólalt a demokrata érzékenységed, mondván valóban lehet-e, megteheti-e ezt Gyurcsány? Most viszont miért nem szólalt meg ugyanez? Egy sokak által támogatott pártot bojkottálsz egy állítólagos demokráciában. Ugyanazt teszed, csak most kérdőjel nélkül, mert te teszed. Ha más feszegeti a határokat, akkor cseng, hanem te, akkor nem. Érdekes.

Ui: Az SZDSZ-t sem értékelem, ahogy a többit sem.

Chalabre (törölt) 2009.03.16. 16:07:53

@bertrane:

"Abnormális a 600e közalkalmazott (nem tanárokra értem). Abnormális már a szó is: "13. havi".

Egyetértek.

"Van olyan nő akinek van 13. havibaja?"

Minden egészséges nőnek egy évben 13 havibaja van, ugyanis orvosilag 28 napos egy ciklus, miközben a hónapok 30 vagy 31 naposak (kivétel február). Vagyis akárhogy számolsz egy egészséges nő évente 13 cikluson esik át, 13 alkalommal küszködik a havibajjal 28 naponta ismétlődve. 28nap×13=364 Egy év pedig 365 napból áll. Pontatlan a havibaj megnevezés, ahogy sok nő vallja. De így egyszerűbb.

Soha nem értettem a 13.havi kezdeményezéseket. Egy év 12 hónapból áll. 13. nemlétező hónapban ténylegesen nem dolgozhatunk. Amit nem kerestünk meg, az meg nem jár. Ha meg már megdolgoztunk érte mégis az előző 12 hónapban, akkor miért tetszettek visszatartani évközben? Ami jár, az jár. Nem utólag. Vagy akkor nevezzék hűségpénznek vagy másnak, mondván aki egy egész évig kitartott egy helyen, annak jár, vagy valami más filozófia mögé tegyék. 13. hó és annak fizetése nem létező fogalmak, de nálunk Abszurditánban igen. Mi ez Meseország a 13-as meseszámmal?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.16. 17:04:36

@Chalabre: azért az én bojkottom csak engem érint, miniszterelnök még nem vagyok :)

Chalabre (törölt) 2009.03.16. 19:19:17

@sasika61:

A bojkottod egy egész pártot érint, vagyis minden SZDSZ-est és a rájuk szavazókat, őket parlamentbe juttatókat, nem téged, ahogy Gyurcsány bojkottja pedig egy napilap ellen irányult, annak dolgozói és olvasói ellen. Vagyis mindkét bojkott nagyon sok embert érint.

Az egy dolog, hogy te nem vagy miniszterelnök. Ha az lehetnél, így lépnél fel, de hiába.

akakukk 2009.03.17. 13:51:14

@Chalabre:

A 13 havi fizetes oka a kovetkezo:

Lehet az eves fizetest 12-vel es lehet 13-al is osztani, A 13. havi fizetes nem egy jutalom, egy extra, hanem az eves fizetes resze. Egy idokozben belepo vagy nem is kap, vagy idoaranyos reszt kapott - eredetileg- Decemberben. Ennek eredete az osztrak/nemet rendszerben van, onnan vettuk at. Ok "Urlabsgeld"-nek es "Weinachstgeld"-nek nevezik, es ebbol megy a kozalkalmazott nyaralmi, es ebbol vesz karacsonyi ajandekot, ami, igy egyben kiadva, stimulalja a gazdasagot. Tehat az egyben elkoltott penz stimulalo hatasara osztjak az evi fizetest 13 (14) reszre es nem 12-re.

Sokkal becsuletesebb lenne a kormany reszerol azt mondani, hogy a kozalkalmazotti illetmenyalapot csokkenti, minthogy elvonja a 13. havi fizetest ugy, hogy mellette azt a benyomast kelti mintha ez egy automatikus jutalom lenne.

Chalabre (törölt) 2009.03.17. 19:18:17

@akakukk:

Kösz az infót. Nem néztem még utána az eredetének, mivel világ életemben a magánszektorban dolgoztam, ahol a 13.havi bér olyan ritka, mint a fehér holló és évvégi jutalomként szokták osztogatni utólagosan az egész évi teljesítmény arányában. Mindenesetre nem olyan magától értetődő fogalom, mint az állami szektorban, főleg most válság idején.

Aszerint, amit te írsz, a második verzió érvényes a gondolatmenetemből, vagyis egy év alatt le lett dolgozva, viszont visszatartva a 13. havi bér, hogy egyben fizethessék ki, ezzel is stimulálva a gazdaságot, ha jól értettem. Nekem nem tetszik ez a visszatartás. Most be is akarják építeni a nyugdíjakba, vagyis nem tartják vissza.

Ez a visszatartás olyan hatást kelt, hogy mi felelőtlen, buta polgárok vagyunk, akik képesek elkótyavetyélni a fizetésüket, és nem tudnánk megtakarítani még egy nyomorult nyaralásra, főleg karácsonyi ajándékozásra sem. Így helyettünk takarékoskodnak, mintegy gyámkodva felettünk, vigyázva a nyári és téli nagyobb összegű költésünkre. Furcsa, hogy így tekintenek arra az állampolgárra, aki politikai szavazójoggal van ellátva, jogosítványa van, nap mint nap vezethet közúton, gyereket vállalhat és nevelhet stb. Nekem ez a 13. havi bérezés azt üzeni, hogy nem kezelnek minket felnőttként. Kicsit lenéző ránk nézve ez az atyai gondoskodás, saját pénzük beosztása.

Én kikérem magamnak, hogy amiért már megdolgoztam, azt mondjuk csak fél év múlva adják oda összegyűjtve (erre a bank is képes és még sok szolgáltatás), nem rendelkezhetek szabadon felette.

akakukk 2009.03.18. 08:57:58

@Chalabre:

Kinek a pap, kinek a papne, ezen nem veszunk ossze. Meg csak annyi, hogy de facto mar ugy van ahogy Te mondod mert mar a tavalyi kozalkalmazotti beremelest is ugy oldotta meg a kormany, hogy a 13. havi fizetest 12 reszletben adta ki, tehat kvazi beepitette a fizetesbe. Csak hat megint nem ugy tortent a dolog, hogy valamifele elvek alapjan rendezzuk a kerdest - ahogy peldul Te is tenned - hanem hogy a marketingkommunikacio jol mehessen. En jobban szeretnem, ha oszinte beszed lenne, erre van penz, erre nincs, ez van.
süti beállítások módosítása