HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Íme, virágzik a pécsi Olajfa...

2009.04.17. 16:10 sasika61

 

„Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe’ se látott”- így vezette fel Janus Pannonius azt a csodát, amit pécsi püspökként láthatott: a Mecsek déli lejtőin a tél közepén kivirágzott egy mandulafácska.
 
Mi, méltatlan utódai, újabb pécsi csodának lehetünk tanúi. Május 10-én polgármester választás lesz Pécsett, a jelöltek száma váratlanul leapadt: a Fideszen kívüli pártok (SZDSZ, MDF) beálltak Szili Katalin mögé: kivirágzott – az Olajfa-koalíció!
 
Azonban nemcsak mi vagyunk a költő méltatlan utódai, de a „csoda” sem az igazi, mivel mindez valójában nem is váratlan: láttunk mi már különb csodákat. A két törpepárt ellenzékinek kívánja ugyan magát eladni, de ezt a szerepet valójában már maguk sem hiszik el, egyikük sem. (A választók pedig régóta nem.) Talán kísérlet ez az egész. Most, hogy az MSZP is erősen konvergál a 10 %-os népszerűség felé, talán elérkezettnek látják az időt megszondáztatni a közvéleményt: hogyan fogadná az új Baloldali Blokkot. Le lehetne mérni, mennyi szavazatra számíthatna a három párt együtt, elég-e mindez egy inkább balra húzó városban a Fidesz-henger feltartóztatására, vagy csak kármentésre alkalmas. És következtetni lehet: ha ez működik Pécsett, kicsiben, akkor milyen esélyei vannak az új koalíciónak nagyban.
 
És vannak praktikus szempontok is. A két kispártot a megsemmisülés örvénye fenyegeti, jobb ilyenkor megkapaszkodni valamilyen tartósabbnak tűnő erőben, nehogy nyilvánvalóvá váljon fölöslegességük - a tárgyilagosság kedvéért meg kell jegyeznem: a KDNP hasonló cipőben jár. A liberálisok és a másik oldalról a KDNP magatartása érthető: nézeteik nem állnak messze az erősebb testvértől. Az MDF azonban kilóg a sorból. Ilyen egy „nemes konzervatív” párt? Lepaktál az ideológiai ellenféllel? Nem vagyok én naivabb a kelleténél, de azért mégis… Nem kéne legalább a látszatra adni? Vagy nyíltan bevallani, hogy kérem, mi nem konzervatívok vagyunk, hanem egyik alkotóeleme a balliberális oldalnak, Bokrostul , Habsburgostul?
 
A büntetés már csak emiatt is kijárna. Ha az Olajfa sorsa ugyanolyan véget ér majd, mint a korán kivirágzó mandulafáé J. P. versében, az méltó csapás lesz. Megérdemelnék.

7 komment

Címkék: közélet mszp szdsz mdf pécsi polgármester választás olajfa koalíció

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr561071088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.04.17. 18:35:35

Szerintem az MDF inkább csak fél - a Fidesztől jobban, az MSZP-től kevésbé. A Fidesz nagy párt, esetleg bedarálná. Az MSZP kicsi, örömmel fogad minden támogatást. Ennyi.

Egyébként én nem vonnék le messzemenő következtetéseket a pécsi eredményekből. Pécs hagyományosan és erősen baloldali. (Meg kell hagyni, Toller egész jó politikus volt.) Másfelől viszont a Fidesz is fennen hangoztatta, hogy más az önkormányzati választás, mint az országos: ott teljesen más szempontok és érdekek jelennek meg. Hallottunk már olyanról, hogy a Fidesz lepaktált az SZDSZ-szel is önkormányzati szinten, nem?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.17. 19:08:43

@mig8:
no igen, arról azonban nem hallottam, hogy egy fideszes jelölt visszalépett volna az MSZP javára, vagy annak támogatására szólított fel...

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.04.17. 19:50:07

Kiváncsi leszek Katinkának sikerül e rendet tennie. Lesz e Pécsből kultúrális főváros.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.17. 19:58:12

@Slanger:
remélem, nem lesz alkalma bizonyítani.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.04.17. 20:24:35

Ebből látszik, hogy ez mekkora maffia. Még a saját egyik utolsó fellegvárukkal is kiszúrnak, kiszúrtak. Ezzel az EKF-programmal sokmindnóenki jól járt, de mi nem...

mig8 (törölt) 2009.04.18. 06:57:00

@sasika61:

Nem, nem, félreértesz! Nem azt mondtam, hogy a választások előtt kötött volna szövetséget le az SZDSZ-szel, hanem utána.

Nézd, szerintem a pécsi MDF tudja, hogy nem rúg nagyon labdába ott. Viszont ezzel a szövetségesdivel szerez magának egy kis újságfelületet pár hétre. Szerintem ezért csinálta. Na meg persze az esetlegs győzelem esetén talán leesik neki is pár posztocska... - de ez már igazán rosszmájúság tőlem. :-)

Egyszerűen arról van szó, hogy ha a politikai racionalist nézzük, akkor miért tette amit tett. Ettől még erkölcsileg elitélendő.

mig8 (törölt) 2009.04.18. 07:27:18

@sasika61:

Az utolsó bekezdés helyesen:

Egyszerűen arról van szó, hogy ha a politikai racionalist nézzük, akkor érthető, hogy mit miért tett. Ettől még erkölcsileg elitélendő.
süti beállítások módosítása