babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A kalocsai gyilkosság megjelenése a sajtóban

2009.04.22. 16:50 sasika61

 

Egy bestiális gyilkosság aligha a legalkalmasabb eset politikai népnevelésre, hisz aki megszólal ilyen módon, az rögtön azt kockáztatja, hogy számára maga az eset egyáltalán nem megrendítő, fájdalmas, csupán ürügy valamilyen hátsó szándék kinyilvánítására.
 
Én sem kívántam szólni a kalocsai emberölés ügyében, míg el nem olvastam az Index cikkét, amelyben ugyan a Bors – ra hivatkoznak, de azért ők sem hagyják ki a ziccert: "Levágta barátnője fejét egy magyar gárdista" – harsogják már a címben is. Most ne menjünk bele se abba, hogy a tettes az „igazi” gárdista volt-e, vagy a kizárt verzióhoz tartozott - mindegy: tény, hogy tagja volt valamelyik szervezetnek; abba sem, hogy miként ítéljük meg a Gárdát (jómagam nem rajongok értük, de az inkalosokért sem). Ezek ugyanis lényegtelenek – a gyilkosság szempontjából. Azért gyilkolt-e a tettes, mert gárdista volt, vagy azért, mert elmebeteg, ez itt a kérdés.
 
Senki nem állítja, hogy politikai motivációk közrejátszottak a tettében: szerelmi féltékenységről beszélnek a hírforrások, vagyis annak, hogy az illető bélyeggyűjtő volt-e vagy gárdista, semmi jelentősége sincs. A bélyeggyűjtő, a lepkevadász éppúgy lehet gyilkos, mint egy gárdista; egy kormánypárti éppúgy, mint egy fideszes: ha nem politikai meggyőződése miatt öl, akkor az a szál mellékes, hangsúlyozása, kiemelése, előtérbe állítása súlyosan manipulatív, torzító. A hivatkozott cikk is félrevezet, torzít, s noha a bulvár rovatban jelent meg, egy magára valamit is adó újság nem hiteltelenítheti így magát.
 
Nem a Gárdát védem. Sőt. De ily módon lejáratni egy szervezetet, s kritikátlanul idézni az elhunyt nyilván sokk alatt lévő testvérét, miszerint felhívja „az emberek figyelmét arra, hogy minden eszközzel védjék meg a szélsőjobboldali társaságoktól gyermekeiket”, nos, ez méltatlan. A szélsőjobbtól valóban védeni kell a gyerekeket, mint ahogy más szélsőségektől is: számomra pl. a legradikálisabb párt az SZDSZ, én tőlük is óvnék mindenkit. De ha egy SZDSZ-tag gyilkosságot követne el, akkor sem állíthatnám, hogy azért teszem ezt, mert hajlamosak az emberölésre. (Az más kérdés, hogy „reformjaikba” belepusztulhatunk.)
Nem az SZDSZ vagy a Gárda gyilkol ugyanis: hanem a megzakkant ember.
 
Részvétem a lány hozzátartozóinak.

28 komment

Címkék: sajtó közélet kalocsai gyilkosság

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr691080320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2009.04.22. 18:13:27

Na, pont ilyen jellegű általánosítások szokták megtalálni a rockereket és a szerepjátékosokat. Ha valaki egy metal-pólóban követ el egy súlyos bűncselekményt, akkor egyből jön a minden rocker veszélyes állat. Pedig, ha megnézzük a börtönökben ülők zenei ízlését, akkor hagy ne mondjam, mivel találkozunk.
Szélsőjobbost veszélyes elemnek feltüntetni azért nem nehéz, mert nekik eleve radikális nézeteik vannak a problémákról. Elvégre, azt kell szélsőjobbosnak tekinteni, aki a társadalmi problémákat mások kiiktatásával képzelik el.
Mindazonáltal, a cikk erősen hatásvadász.

Asidotus 2009.04.22. 18:14:17

@Nűnű: mármint az Indexes cikk

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.22. 18:22:26

@Nűnű:
értettem, mármint hogy melyik cikkre gondolsz.

Pepe83 (törölt) 2009.04.22. 20:01:50

Ha már a korrekt tájékoztatásnál tartunk, tegyük hozzá, hogy a hagyományőrző, parlagfű-irtó egyesület tagja, miután sikeresen levágta a már halott barátnője fejét, egy horogkeresztes zászlóval takarta le a testet.
Ez azért furcsa számomra, mert tudtommal a gárdának semmi köze a náci eszmékhez, ők pacifista, nemzeti érzelmű emberek. Vagy akkor most mi van?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.22. 20:41:21

@Pepe83: Senki nem írta, hogy pacifisták.

"Adjon az Isten!

A Magyar Gárda megdöbbenéssel értesült a Kalocsán történt brutális gyilkosságról, azt mélységesen elítéli.

Mivel több híradásban is úgy számoltak be a kegyetlen bűncselekményről, hogy azt a Magyar Gárda egyik tagja követte el, fontosnak tartjuk közölni, hogy az elkövető 2008. szeptembere óta, mely során a Magyar Gárda belső szabályozását megszegő, az alapítók eredeti célkitűzéseit megtagadó személyek egy része kizárással, más részük önként távozott, nem tagja Mozgalmunknak.

A lemondott főkapitány (Dósa István) nevével fémjelzett, magát Magyar Gárda "Őrző szárny"-nak nevező mozgalom tagjaiért, az ő cselekedeteikért a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom felelősséget nem kíván és nem is tud vállalni.

Szebb Jövőt!"

Szóval ez is "Őrző", arról pedig már mondtam, hogy megnácult. Szóval igen "náci" volt az illető, és mint ilyen ki is lépett/rúgták a Gárdából. (Egyébként nemzeti szocialista ilyet nem csinál, ez a véglény egy náci rendszerben egy koncentrációs táborban döglött volna meg.)

@sasika61: Egyébként szerintem jogos hogy leírták hogy gárdista volt az illető. Így teljes a kép. (A kettő mérce inkább ott van, hogy jót az istennek sem írnának a Gárdáról.) Aztán én eldöntöm, hogy ennek tükrében mennyiben érdemes általánosítani.

Pepe83 (törölt) 2009.04.22. 20:51:09

@TaTa86.:

Ígérem, hogy többet nem kérdezem, de szerinted a Jobbik-Kuruc.info-Gárda triónak semmi köze a náci eszmékhez?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.22. 21:39:04

@Pepe83: Nem mondom, hogy nagyítóval sem találnék közös pontot. Főleg hogy a kuruc nem sokban különbözik a nyilasok szennylapjaitól.
De akkor is azt mondom, hogy a Jobbik és a Gárda nem náci.

Pepe83 (törölt) 2009.04.22. 21:48:40

@TaTa86.:

A kuruc a jobbik "hivatalos" szócsöve, sajtóorgánuma ha tetszik.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.22. 22:26:35

@Pepe83: Tudom... Egyébként a "nemhivatalos" szócsöve.:) Viszont nem a Jobbik találta ki, hogy a csőcselék szavazatai döntik el a választást, azt sem hogy 5% kell a parlamentbe jutáshoz.
Egyébként nem tudom, mennyire fognak benáculni...

charlie 2009.04.22. 23:14:11

@Pepe83: akkor fogj egy jó történelemkönyvet, és kezd el áttanulmányozni az eszméket, hogy konkrétan miről szólnka, mielőtt nácizunk/fasisztázunk/hungaristázunk.

(pl. tudtad, hogy Szálasi a zsidókérdést úgy oldotta volna meg, hogy saját földet, országot ad nekik? mivel véleménye szerint csak úgy lehetet volna megoldani ezt a problémát, hogy saját "gyökeret" adnak nekik.)

kamasuka 2009.04.23. 08:16:01

@TaTa86.:
Legutóbb MSZPs utasításra öltek meg két embert Csepelen. Akkor nem emlékszem, hogy ELSŐRE!!! leírtak volna valami olyasmit, hogy "MSZP-tag volt a csepeli gyilkosság felbujtója". Ezt az index csak akkor "merte" leírni, amikor már MINDENHONNAN ez folyt, még a csapból is, de akkor is kb. úgy, ahogy a Kuncze-féle ciánozásos dolgot: már megvédte, mielőtt hír lett volna belőle.
De legyen ennyi örömük.

Nem tudom, de miből gondolják azt, hogy akinek tele van a töke a szociánista bandával, és a jobbikra szavazna legközelebb, talán még "gárda fan" is, az miért tántorodna meg attól, ha baromarcúak tényként közölnek olyan dolgot, amit SENKI SEM ERŐSÍTETT MEG, vagy tk. kurvára nincs köze ahhoz, hogy egy bomlott agyú - egy ugyanolyan bomlott agyú, mint amilyen bomlott agyú volt az az MSZPs, akinek köze volt a kettősgyilkossághoz - megöl szerelemféltésből valakit.
Szomorú így is az egész, kár ebből politikai tőkét kovácsolni.

Corry 2009.04.23. 09:11:18

Ugyanez az újságírói banda nyomja a nagyokos szöveget a sztereotipizálás veszélyeiről. Hja kérem, amikor a sztereotípia célpontjai a cigányok, akkor az nagy bűn.

Egyébként tényleg nem kéne általánosítani, mert minden eset egyedi, ezzel maximálisan egyetértek.

Viszont akkor a Gárda ügyében is legyenek szívesek a saját maguk által elítélt általánosításokat mellőzni.

Agyalap 2009.04.23. 10:27:25

Kicsit hiányosnak érzem a cikk által feltüntetett szociológiai hátteret.
Persze emberünk a Gárda tagja volt. A munkahelyén szakszervezeti tag. Középiskolában KISZ-tag, általánosban a Gagarin őrs tagja. Ez így többet elárult volna.
Ha már kiírkáljuk ki minek a tagja (volt), szívesen venném ezt is: Gyurcsány Ferenc KISZ vezető és MSZMP párttag volt.
Draskovics Tibor volt KISZ vezető és MSZMP párttag.
Kolompár Orbán sikkasztási ügyben gyanusított.

Általában írjuk ki akkor ki mire lehet büszke életében. Jöjjenek elő a letöltött és felfüggesztett évek, a dicső múlt párttagsága - tisztábban látnánk nem egy esetben.

kissertés 2009.04.23. 10:56:57

Nem mintha rajonganék a Gárdáért (felőlem masírozgassanak, ha ehhez van kedvük), de tényleg hülyeség összemosni velük ezt a szörnyű gyilkosságot.
De azt azért hadd tegyem hozzá, hogy fordított esetben (ha szerencsére nem is ilyen brutális gyilkosságok kapcsán) kedves Sasika, te is rendszeresen általánosítasz. Ha valami bűzlik a kormány táján, s akad megnevezhető konkrét személy, akkor nem szoktad sajnálni a karaktereket, h levezesd a konklúziót, hogy hát igen, maszopos, szadeszes, mit várhat az ember.
Vagy a cigányságot se azért utálja a konzervatív magyar, mert minden egyes tagja dologtalan, ingyenélő ember, de valahogy mégis átcsúszik az általánosításba a dolog.

Hogy a Gárdáról ejtsek még pár szót. Annyiban valami szemernyi igazságot adok az összemosás jogosságának, hogy gárdistának feltehetően nem a teljesen épelméjű emberek állnak. Persze ettől még nem fognak feltétlenül gyilkolni, a radikalizmusuk kimerül a nyílt zsidózásban, cigányozásban, buzizásban, de talán nem a legjobb kezelési módszer, ha egy elmeroggyant fiatal - mint pl. ez a szerencsétlen fiatalember - kvázihatalmat kap, mint a Magyar Gárda masírozó, egyenruhás tagja, ahelyett hogy valamelyik pszichiátrián nyomnák tele nyugtatóval.

kamasuka 2009.04.23. 11:29:41

@kissertés:
"Ha valami bűzlik a kormány táján, s akad megnevezhető konkrét személy, akkor nem szoktad sajnálni a karaktereket, h levezesd a konklúziót, hogy hát igen, maszopos, szadeszes, mit várhat az ember."

Bűzlik kérdésében ja, de azért olyat még nem láttál itt (ls. csepeli eset), hogy MSZPs gyilkoltatott és Sasika leírta: minden MSZPs gyilkos, senki se szavazzon rájuk, ne támogassa a baloldalt, mert megölik. Ellenben az indexes cikk kb. hasonlót sugall, más előjellel ...

seaner 2009.04.23. 22:58:59

@kissertés: Megnyugtatlak, simán gyilkolnának, ha hatalmon lennének! Nácik ezek mind!

Agyalap 2009.04.24. 09:47:33

A Magyar Gárdának nem maradna létalapja, ha végre egyszer kimondaná valaki, hogy a cigányok nem szent tehén. Hozzájuk lehet nyúlni, be lehet őket perelni, elítélni, lecsukni.
Ma reggel a TV2 csodás műsorában Demcsák Zsuzsa azzal emelte a vérnyomásom, hogy megemlítette: a múltkori gyújtogatásokkal járó támadások elkövetői sincsek még meg.
Megkérdeztem volna, hogy melyikre gondol - de a TV még nem ennyire interaktív. Egy eszközöm maradt, a távirányító.

Pepe83 (törölt) 2009.04.24. 10:18:00

@Agyalap:

A cigányokat be lehet perelni és le is lehet csukni, mint ahogy ez igen gyakran megtörténik.
Ami miatt úgy érezheted, hogy a cigányokkal kivételeznek az az a tény, hogy az ellenül elkövetett bűncselekmények általában rasszista indíttatásúak és ez erkölcsileg jobban elítélendő pl. egy nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény.

A gárdának pedig addig marad létalapja, amíg lesznek másként gondolkozó, tőlük különböző emberek. Remélem nem gondolod, hogy ezek a rendkívül primitív emberek valami magasztos céltól vezérelve léptek be egy ilyen szervezetbe.

Corry 2009.04.25. 19:08:29

@Pepe83:

"A cigányokat be lehet perelni és le is lehet csukni, mint ahogy ez igen gyakran megtörténik."

Mint például az olaszliszaki eset. Ennél szamléltetőbb példa nem jutott az eszembe, bocs.

Pepe83 (törölt) 2009.04.25. 21:59:41

@Corry:

Mi van vele? Ha jól tudom 8 gyanúsított tárgyalása van folyamatban. Remélem példásan megbüntetik őket.

Corry 2009.04.25. 23:26:08

@Pepe83:
Rossz a kérdés. Ha most 2007 áprilisát írnánk, azt mondom, hogy igazad van és helytálló amit írsz.
Én is remélem, hogy példásan megbüntetik őket, de a jelek azt mutatják, hogy valamiért nem akarnak ítéletet hozni. Csak összehasonlításképpen írom le, hogy az amstetteni rém esetében írd és mondd 4 nap alatt megvolt az életfogytiglan, az osztrák társadalom megnyugodott és éli életét tovább.

Pepe83 (törölt) 2009.04.26. 08:11:06

@Corry:

A bíróság munkája szerintem is kritikán aluli. Olyan nagy port kavart ügyekben, mint pl. az energol, még mindig nem hoztak ítéletet. Már 8 éve folyik a tárgyalás, lassan meghalnak a gyanúsítottak anélkül, hogy jogerős ítélet született volna az ügyükben.

Az olaszliszkai esetben is ilyen lassú bírósági munkára számíthatunk sajnos, de ha jól tudom az elkövetők nincsenek szabadlábon.

szabi1980 2009.04.26. 10:40:42

@Pepe83: De képzeld el szabadlábon van már 4!! gyanúsított és éli világát!

Pepe83 (törölt) 2009.04.26. 10:51:13

@Corry:

A negyedrendű vádlott házi őrizetbe került, de két évig előzetesben volt.

Nem is tudtam, hogy 4 embert már elengedtek.
Tudsz küldeni egy linket?

szabi1980 2009.04.26. 10:58:59

@Pepe83: Azt hiszem a Magyar Hírlapban olvastam sajnos linkem nincs

Pepe83 (törölt) 2009.04.26. 11:01:31

@szabi1980:

Esteleg valami hitelesebb? Annál még a Nemzet is jobb.
süti beállítások módosítása