babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Elegáns-e adótörvényt elfogadni 2011-re?

2009.06.23. 07:52 sasika61

 

Egy hivatalban lévő kormány olyan törvényt hoz, amilyet csak akar. Pontosabban olyat, amelyet a mögötte álló politikai erők a parlamentben megszavaznak, és amelyet nem szégyell. A Bajnai-kormánynak egyelőre megvan a parlamenti többsége, szégyenérzetének hiányát pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy egyáltalán még hivatalban van: következésképpen beterjesztett és elfogadtatott javaslatai törvényesek, beleértve a jövő évi adótörvényeket.
 
Tegnap azonban jelentősen túllépték hatáskörüket, amikor elfogadták „az SZDSZ frakcióvezetője, Kóka János által jegyzett - módosító indítvány, amely a 2011-es személyijövedelemadó-táblát kőbe vési. Eszerint 2011-ben 15 millió forintig 17 százalékos lesz az szja-kulcs, és csak a 15 millió forint feletti adóalaprész után kell 32 százalékos szja-t leróni” (Index).
 
A tudósítás így persze nem igaz: a 2011. évre majd a leendő új kormány fog adótáblát készíteni, tehát messze nincs kőbe vésve, és annyira sem lesz betartva, mint a többi „kőbe vésett”, ez előre látható. És éppen ezzel van a baj.
 
Egy ilyen kormánynak, mint a Bajnaié, amely legjobb/legrosszabb esetben is háromnegyed év múlva menni fog, amelynek tartós létét még olyan nagyágyúk is megkérdőjelezik, mint Szekeres vagy Lendvai, nem lenne szabad 2011-re adótáblát elfogadnia. Ez nemcsak nem elegáns, hanem egyenesen aljasság. Bár ez utóbbi tekintetben nem meglepő.
A beterjesztő Kóka és az igennel szavazó képviselők sem hülyék annyira, hogy ne tudnák: a javaslatból nem lesz semmi. Akkor mire jó, ha megvalósulására nincs esély: valójában még a leendő kormány gazdasági mozgásterét sem szűkítik.
 
Ez a javaslat nem más, mint ravasz, sunyi politikai húzás. Olyan, mint 1998-ban a nyugdíj-ügy volt. Akkor az Orbán-kormány megváltoztatta az előző kormány bukása előtt közvetlenül elfogadott nyugdíjtörvényt, s utána éveken át szajkózták a szocik: Orbán elvette a nyugdíjasoknak járó pénzt, sőt, a 2002-es választásokon egyik kampányígéretük volt ezek visszafizetése (amit meg is valósítottak, sajnos).
 
A most elfogadott 2011-es adótábla épp ilyen akcióknak ágyaz meg. Az SZDSZ felélesztheti az adócsökkentés pártjáról szóló legendát, elhúzzák a mézesmadzagot a társadalom többsége előtt, majd amikor a Fidesz más adótáblát fog elfogadni, akkor kezdődik a mutogatás a csúnya Orbán Viktorra aki, százezreket lopott ki a „zemberek” zsebéből.
Na, többek közt ilyen aljasságok miatt kellene a mai kormánypártokat elzavarni 2-3 ciklusra.

30 komment

Címkék: közélet kormány aljasság adótörvények 2011 es

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr841202598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelso.. 2009.06.23. 08:48:03

Az Szdsz-nek már mindegy, bármit is tesz, szerencsére.

Történik adócsökkentés? Igen. Nem ez volt az óhaj az ellenzéki részről? De igen.
Akkor?

Corry 2009.06.23. 08:58:32

@Pelso..: Az ellenzéki részről a legfőbb óhajokat Horn Gábor lassan már műfajteremtő egymondatosai határozzák meg. A legutóbbi az volt, hogy ha nem kellünk akkor elmegyünk, persze elismerem nem idéztem szó szerint ezt az értékes forrást.

Tudod az a baj, hogy még mindig ott vannak...

szmoker (Homo Trollicus) 2009.06.23. 10:49:48

"Na, többek közt ilyen aljasságok miatt kellene a mai kormánypártokat elzavarni 2-3 ciklusra."

Nem 2-3 ciklusra hanem örökre.
Mind a négyet (a két kormánypártot és a két ál-ellenzékit is).
Meg a sleppjüket is, a kádereiket, satöbbi.

Optimálisan letöltendő életfogytiglanra (plusz teljes vagyonelkobzás és közügyektől eltiltás).
Esetleg exportálni őket Szibériába, orosz testvéreink biztos örülnének pár dolgos kéznek.

Csak akkor ki maradna?

Pelso.. 2009.06.23. 11:35:57

@Corry:

Már nem sokáig vannak ott, ki kell bírni.

Corry 2009.06.23. 14:35:33

@Pelso..:
Én a magam helyzetében és ismerve a habitusomat, türelmes vagyok. Továbbá én ki fogom bírni.

Egyébként meg az egyik szadeszos pontentátot idéztem, igaz nem szó szerint és utána összehasonlítottam állítását a valósággal. A jól megszokott eredményt kaptam, vagyis az állítás és a valóság köszönő viszonyban sincsenek, ezt tettem szóvá.

Én azt megértem, hogy a politikai téren leprássá vált emberek még egy kicsit örömködnek a hatalomban és elképzelnek egy saját szájízük szerinti Magyarországot, de az is biztos, hogy ez az egész egy antidemokratikus valami. Jogilag, persze nem, de morálisan mindenképp.

Pelso.. 2009.06.23. 18:34:28

@Corry:

Nézd, rántsuk már ki a fejünk a homokból: a köz és politikai élet és közbeszéd vonatkozásában mindenkorra felejtsük el az olyan kifejezéseket hogy erkölcs,meg morális szempont.
A húsosfazéktól búcsúzó társaság az útólsó pillanatig kapaszkodik ahhoz, ez elítélendő, de nem csodálkoznivaló.
Nem mellékesen: minden más társaság ezt tette, teszi s fogja tenni a jövőben is.

Viszont, a most az említett szja csökkentésnek a posztíró megközelítésében fentieknek semmi köze.

Corry 2009.06.23. 18:57:47

@Pelso..:
Én nem akarok álnaívnak feltűnni, nagyon nem vagyok az. Ennek ellenére nem értek egyet azzal amit írtál. Ahogy most olvasom majdnem egyetlen mondatával sem, vegyük sorra. Nincs a fejem a homokban, ennek ellenére én ezekről a kifejezésekről nem akarok lemondani, noha látom, hogy nálunk nagyon nehéz lesz abba az állapotba eljutni, ahol ezek a kifejezések is hellyel közzel szerephez jutnak.
A politikusnak igenis tisztának és példaképnek kéne lennie és eltakarodnia ha valami oknél fogva ezek nem teljesülnek. Ez lenne az elv, természetesen tudom, hogy az élet nem fekete és fehér dolgokból áll, de látva egyes nyugati politikusi lemondásokat leszögezhetjük, hogy nagyon messze vagyunk mi még ettől.

Értem én a hatalom szeretetét, most egy erkölcsileg végleg lejáratott társaság végnapjait látjuk. Olyanokét, ahol a prominens szereplőkkel egy fényképen tartózkodni sem ajánlatos, lásd az új PSZÁF elnökjelölt egy fotón volt az OTP vezérével és a Kókával és máris megindult az egyik blogon a találgatás, no nem az OTP vezér miatt. Ilyen mélyre még politikai erő nem nagyon süllyedt országunk legutóbbi történelme során.

Az SZJA csökkentés és minden hasonló gazdasági beavatkozás pont a gazdaság miatt egy összetett dolog. ha az egyik végén hozzányúlsz tudnod kéne, vagy legalábbis sejtened, hogy milyen kihatásai lesznek. Ehhez koncepció is kell aminek az utóbbi 7 évben nagyon híján voltunk. Ez egy egyszerű ötletelés egy 2,16%-os párt és a pártnál is népszerűtlenebb egyik vezetője részéről, nem pedig egy egységes gazdaságpolitikai koncepció egyik eleme.

betyár (törölt) 2009.06.23. 20:14:47

@Pelso..:

Nem nem történik adócsökkentés. Akkor sem, ha az mszp megy a levesbe, de akkor még kevésbé, ha maradnak. Emlékeztetnélek a 2006-os kampányra, többek között az áfa-csökkentésre. Na aztán a pofánkba is röhögtek. Akkor lenne adócsökkentés, ha tegnaptól élne. De akkor is ki tudná, meddig.

Pelso.. 2009.06.23. 21:24:59

@Corry:


Nem állt szándékomban sértőnek lenni a strucc effektus említésekor. Ugyanakkor, úgy látszik, én pesszimistább vagyok.

Ja, a politikus legyen tiszta, na ettől is vagyunk fényévekre, -de hogy tiszteletreméltó..?
Nem, semmi szükség arra, hogy felnézzünk rájuk, misztifikáljuk őket. Kasztosodott a politikai-gazdasági elit eddig eléggé, tovább nem kéne.
Munkát végeznek (kellene), bért kapnak, ennyi.
Nekem EGYIK SE játssza az országmegváltó félistent, zsebében a Bölcsek Kövével. Mert, túl sok minden történt már 90' óta, lásd a sok nem szavazót ill bizonytalant.

Ötletelés, persze. A politizálás nálunk többnyire abból és rögtönzések sorozatából áll.
A koncepciótlanság széleskörű, figyeld majd a valójában semmitmondó kampányokat hamarosan.

mig8 (törölt) 2009.06.23. 21:59:13

2003-ban kezdtem el dolgozni az egyetem után. A cégnél volt egy emberke, akivel sokat politizáltunk. Ő mesélte, hogy milyen nagyszerű dolog volt az, hogy megkapták a nyugdíjasok (itt az ő egyik rokona) ezt a pénzt. Meg hogy mennyivel emelkedett az az összeg, amit a rokon kapott. És ez milyen jó, mert az a fránya infláció, stb.

Amikor megjegyeztem, hogy pont az fogja az inflációt felpörgetni, hogy ennyivel emelkedett a nyugdíj, először csak nézett, hogy "mi van"? Aztán azt mondta, hogy akkor majd mégjobban fogja emelni (az) a kormány a nyugdíjjat... Szóval tyúk, vagy tojás esete.

De annyi talán világos, hogy pénzügyi téren az emberek többsgének nagyon hiányos infói vannak. Ha ennek a rétegnek adsz pénzt, csak annyit fog belőle látni, hogy kapott vmit. És máris megvan párszor 10 százalékocska... Legalábbis meg volt.

Corry 2009.06.23. 23:31:56

@Pelso..:
Nem sértődtem meg, egyáltalán, remélem fordítva is igaz:-)
Kicsit másképp nézzük ugyanazt.
Én azt mondom, hogy a politikusoknál is el kéne érni, hogy tisztességesek legyenek.
Jelenleg az a módi, hogy végighazudunk egy választási kampányt, azután ha nyerünk beleülünk a tutiba és a pofájába röhögünk a választóinknak.

Volna egy módszer, ami azért keltene egy kis létbizonytalanságot a politikusokban, ez pedig a visszahívás intézménye. Nagyon kell vele vigyázni, mert ha minden szösszenésre vissza lehetne hívni őket, akkor megállna a politikai élet, de egy extrém nagy részvételhez kötött bizalmi szavazás már megtenné a hatását.

Arra, hogy másképp látjuk a politikát az nem baj, én mindenesetre azt mondom, hogy ha egy büdös szobában ülünk, akkor ne fogadjuk el, hogy a szobák alapvetően büdösek, hanem szellőztessünk egy jó nagyot...

Corry 2009.06.23. 23:34:07

Javítás:
Nagyon kell vele vigyázni, mert ha minden szösszenésre vissza lehetne hívni őket, akkor megállna a politikai élet, de egy extrém nagy részvételhez kötött bizalmi szavazás _elméleti lehetősége_ már megtenné a hatását, valamilyen szinten be kéne tartaniuk választási ígéreteiket.

nullával való osztás 2009.06.24. 14:58:13

A 2011-es adótörvények még messze vannak. Még a 2010-es év adószámai is változhatnak. A fő feladata a Fidesznek -amennyiben tényleg valamit ki szeretne hozni ebből az országból - hogy 2010-ben alapvetően átalakítsa a kis- és középvállalkozások jövőképét. Azokra alapozva lehet egy újfajta gazdaságpolitikát kialakítani. Addig csak maszatolás az adórendszer, mert bár szabályai vannak, befizetője lassan nem lesz.

A másik dolog, hogy a közembernek is érthetően el kell magyarázni, hogy 2002-től mi változott meg, hol lett elrontva a gazdaságpolitika. Ennek erkölcsi felelősei biztosan (büntetőjogi felelősei meg vélhetően) vannak.
Innen tényleg bármi felfelé visz, csak el kell indulni. A hibákról tovább hallgatni viszont nem nagyon lehet.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.24. 19:26:00

szerintem csak azért maradnak, hogy:

1.nagy fordulaton tudják működtetteni az iratmegsemmisítőt
2. amit még illetméynben kapnak , az még jól jön mert egy darabig ugy sem jutnak a husos fazékhoz

3. ha már ott vannak valamit csinálni kell

4. ha a következő kormánynak meg sem jönne össze -nem fog össze jönni - akkor majd lesz mire hivatkozni.

De komolyan: mégis van még valaki aki valami epp eszű cselekedet vár a szociktól?

Corry 2009.06.24. 22:29:05

@Prinzessin Erbsen:

Az iratmegsemmisítés valós probléma, de bízzunk azokban, akik a blogokat ellátják híranyaggal, hogy a nagyobb iratmegsemmisitési kampányok nem maradnak titokban. Valószínűleg a minisztériumok, stb. dolgozói közül lesznek olyanok, akik a szavazófülke magányában, vagy egy blogon anonimitásban megjelenve, nem fognak a politikai okokból a nyakukba ültetett embereknek kedvezni.

Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) 2009.06.24. 23:01:13

Szervusztok!

Visszahívhatóságra egy ötlet (bár ezért már rendesen lehülyéztek egyszer-kétszer, de nem tanulok belőle):

A választók minden körzetben egy kijelölt helyen (mondjuk legyen az önkormányzat) aláírásukkal igazolva megtehetik javaslatukat a visszahívásra. Ez az ív nyilvános, és naponta digitalizálják, netre is rakják. Ha összegyűlik az adott választókörzet szavazóinak 50%-a (+ 1 fő) aláírása, akkor időközi választást kell tartani (ezen indulhat az is, akit vissza akarnak hívni). Ennek az időközi választásnak a költségeit egyenlő arányban azok állják, akik a visszahívó ívet aláírták. Ez talán elég nagy visszatartó erő lenne, nem hívnának vissza senkit csip-csup ügyek miatt.

(Igen, tudom, hogy egy-egy párt lefizethetné az embereket, hogy aláírják az ívet - de attól még szavazhatnának utána arra, hogy a régi képviselő maradjon a helyén. És így végre a választópolgár is jól járna. :-)

Az már csak hab lenne a tortán, hogy kibuktatott képviselő (akkor is, ha kitölti a 4 évét és aztán bukik meg) ne lehessen többet választható semmilyen képviselőnek (se országgyűlésinek, se önkormányzatinak).

kulalak 2009.06.25. 02:25:08

Ok (maszop kepv.) eloremutatoak akarnak lenni :)))))
Minden relativ!
A visszahivhatosag kenyes ugy de lehetne rajta dolgozni. Leginkabb ugy hogy megfelezzuk a kepviselok szamat es egyaltalan eltoroljuk a politikabol elok reteget (reteg! b+ megorulok, hogy ilyen sokan vannak egy ilyen kis orszagban).
A megoldas a nyilvanossag mint ez a blog is. Kosz, Sasika.

Agyalap 2009.06.25. 17:18:51

A kérdésre válaszolva: NEM

jaegtoer 2009.06.25. 23:02:08

"Na, többek közt ilyen aljasságok miatt kellene a mai kormánypártokat elzavarni 2-3 ciklusra."

A posztban foglaltak alapján, amennyiben következetesek lennénk, akkor örökre.

jaegtoer 2009.06.25. 23:10:49

@szmoker:

"Csak akkor ki maradna? "

Ez a legkisebb gond. Hidd el, megoldanánk!:-))

jaegtoer 2009.06.25. 23:25:49

Bocsika Sasika, csak a javát itt, az utolsó 3 vagy 4 hsz-ben leírtam.

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/06/13/Nezopont_Intezet/#comment-9433170

Ezért is tartom fontosnak - és- jónak a posztodat.

Tündér_Lala 2009.07.10. 20:21:39

Azt gondolom, hogy nem szabad belenyugodnunk abba a morális csődhalmazba, ami ebben az országban kialakult. Meg kell követelnünk a politikusoktól is valamiféle elemi tisztességet és garanciát kell teremteni, hogy ha ezt nem tartják, elzavarhatók legyenek. Ha kell alkotmány módosítással. (pld a köztársasági elnök kezébe helyezett népszavazási indítvány lehetőségével a parlament feloszlatására. Más megoldás is lehet.)
Ha így marad teljesen értelmét veszti ez az államirányítási rendszer és anarhiába csap át. Közel ott tartunk.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.15. 01:31:56

Nem értek egyet a possztal a 2-3 év elzavarástól eltekintve, azzal teljes mértékben. De miért is nem szabadna (adó)törvénycsomagot, elfogadni egy olyan kormánynak aki még a ciklusának 1/5-ét (na jó, legyen 1/6-a) nem töltötte ki? Nem az lenne a normális, ha a pártok összedolgoznának, és parlamenti cilklusokon átívelő törvényeket hoznának?

Vagy ha áprilisban választások vannak, akkor ne is hozzunk egyáltalán törvényt egy fél évvel előtte? Ráadásul "nyakunkon a válság"? Nem értelek Sasika, komolyan. Ráadásul ez még az mszp-s törvényekhez képest viszonylag ésszerűnek is mondható.

Nem szeretem a "ki kezdte" vitákat, de ne hogy azt higgyük, hogy a Fidesz nem módosítgatott a ciklusa végén, vagy hogy nem osztotgatott még gyorsan pénzt (ott voltam, tudom).

De ha nem is értünk egyet bizonyos törvényekkel, illetve azoknak idejével, ez akkor sem erkölcsi kérdés!

jaegtoer 2009.07.15. 17:46:48

Kedves Hatláb!

Normál civilizált esetben rendjén is lenne, csakhogy ez a törvény amolyan csalánverős. 2011-re vetít egy olyan hitegető álmot, aminek 2020-ban sem lesz alapja.
Ellenben arra megfelelő, hogy lehessen a Fideszt pocskondiázni, hogy no lám, mégsem...

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.17. 00:13:17

Persze, értem én, hogy mi sasika baja a törvénnyel, csak szerintem egyrészt azért mert tuti, hogy jövőre az ellenzék fog nyerni, még simán hozhatnak törvényt jövőre is. Másrészt pedig az SZJA kulcsok feltolása szerintem teljesen jogos lépés, a csökkentése pedig éppúgy. Hogy ezt pont az általam (általunk) egyik leginkább megvetett magyar politikus javasolta, annak semmi köze sem a törvény lényegéhez, sem pedig a politikai erőviszonyokhoz.

Amúgy pedig közel sincs kőbe vésve, ugyanúgy egyszerű többséggel meg is lehet változtatni őket.

phaidros 2009.07.26. 22:53:10

@hatláb: szia Hatláb. :) Rendben van hogy változtatható. De nem is ez a probléma, hogy ez kőbe vésett lenne.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.07.27. 10:43:19

@hatláb:
továbbra is tartom: adócsomagot nem elegáns elfogadni a választások utáni (!) évre, egy másik kormány időszakára. Bármilyen kormány is legyen az.
süti beállítások módosítása