HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Az egri kórházvédők igaza

2009.06.26. 13:08 sasika61

 

E blogon gyakran került szóba az egri megyei kórház ügye, remélem, ez a poszt az utolsó a sorban.
 
Miután tavasszal a megye szocialista vezetése előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy a HospInvest nem képes teljesíteni az általa vállalt feltételeket, nem maradt más kiút, mint a szerződésbontás. Sós Tamás közgyűlési elnök és Habis László egri polgármester április vége óta többször is tárgyalt a szerződésbontás utáni tennivalókról, a megyei képviselőknek ma kellett volna összeülniük és dönteniük erről, ehelyett a közgyűlés elmaradt, a szocialisták ugyanis nem jelentek meg.
 
Nem kívánom az olvasókat a kelleténél jobban untatni a részletekkel, de az itt élő és a HospInvest megjelenését ellenző egri polgárok az utóbbi hetekben és napokban csak kapkodják a fejüket a szocik pofátlanságait tapasztalva: nem elég, hogy semmiért felelősséget nem vállalnak, hanem hovatovább úgy állítják be a kórház bajba kerülését, mintha azért kizárólag az ún. kórházvédők lennének a hibásak. (Mindez persze ismerős, a nagypolitikában ugyanezt játsszák.) A mai közgyűlés elmaradása pedig azt mutatja, hogy egyszerűen nem érzik, hol a határ: olyanok, mint az az ember, aki a szakadék felé irányította lovait, s még akkor sem hajlandó elengedni a gyeplőt, hogy leugorjon, amikor a szekér első kerekei már a levegőben lógnak.
 
No, akkor adjunk egy kis lendületet nekik, és szögezzük le az alábbiakat:
-         A kórház működtetésének privatizációja a HI számára alapvetően elhibázott lépés volt a szocialisták részéről. Ezért személyes felelősséggel tartoznak, elsősorban Sós Tamás, közgyűlési elnök.
 
-         A „kórházvédőknek” igazuk volt, amikor a HI megjelenésére figyelmeztettek: lehet, hogy egyes fogadatlan szószólóik nem segítették ügyüket, lehet, hogy itt-ott taktikai hibákat vétettek: mindezekkel együtt büszkék lehetnek magukra, különösen az a négyszáz volt kórházi dolgozó – négyszáz család! -, akik még ma sem találtak állást.
 
-         Minden további egyezségnek kiemelt része kell, hogy legyen ennek a négyszáz főnek visszavétele, amennyiben ők erre igényt tartanak, akár azon az áron is, hogy a HI által verbuváltaknak megköszönik az eddigi munkáját. (Nem azokra gondolok, akik korábban is a kórházban dolgoztak, és aláírtak a HospInvestnek, hanem a nagy pénzért ide csábultakra, hiszen ők – ha nem is klasszikus értelemben – sztrájktörők, akik nem érdemelnek sok kímélet.)
 
-         Sós Tamásnak rendeznie kell a városvezetéssel a kórház ügyét, kellő alázattal, majd le kell mondania, és bocsánatot kell kérnie. Annyi mozgástere maradt mindössze, hogy az utóbbi kettő sorrendjét megcserélheti.

14 komment

Címkék: közélet egészségügy hospinvest kórházvédők heves megyei kórház

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr481209876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.06.26. 13:28:45

Szégyen és gyalázat amit a megyei önkormányzat művelt a mai napon (és eddig). Ez a mai távolmaradásuk pedig kigfejezetten gusztustalan. Pedig még Cser Ágnes is itt volt :)

Amit előkészített Eger városa az elmúlt hónapokban, azt szó nélkül figyelmen kívül hagyta Sós. Egyik pillanatban közös fenntartásról beszélnek, másik pillanatban pedig egyszemélyes gazdasági társaságot alapítanának a működtetésre.
A közös társaságban fele-fele arányban oszlottak volna mega költségek, kiadások és bevételek.
Ami még érdekes, hogy a tegnapi közgyűlésen ezt a változatot támogatták a szocialisták körében is. Nemmel pedig senki sem szavazott.

Gusztustalan, olcsó húzás volt ez a mai a szociktól. Felháborító. Szórakoznak itt az emberekkel a kicsinyes érdekeik miatt.
Sós úr most megint egy jó ideig bújkálhat a folyosón, meg az utcán.

Kérdés, hogy mikor lesz döntés a megye részéről? Talán a mai volt az utolsó közgyűlés a nyári szünet előtt, a rendkívüli ülésre meg újfent nem fognak elmenni.
Fúúúj.

_Anand 2009.06.26. 23:32:16

Melyik kórházvédőknek volt igazuk, Sasika? Azoknak, akik rémhírterjesztéssel, a régiek minden fórumon való porig alázásával, fenyegetőzéssel és a legváltozatosabb rágalmakkal igyekeznek a mai napig lehetetlenné tenni ezeregynéhány jelenlegi dolgozó (család!) munkáját és életét? Esetleg azoknak a kórházvédőknek, akik szigorúan megtiltották beosztottaiknak, hogy aláírjanak? Vagy talán inkább azokra a csendes kórházvédőkre gondolsz, akik néhány hét után rájöttek, hogy őket csúnyán átverék, és most sértettségükben, bánatukban és csalódottságukban az utcára sem mennek ki hónapok óta? Én rájuk gondolok. Nem volt igazuk. Ahogyan óriási baklövés volt idehozni ezt a...khmm...társaságot, úgy éppen olyan óriási hiba volt részünkről, "kicsi krumplik" részéről az ellenállás. No nem az elején, hanem a végén, amikor nyilvánvalóvá kellett volna válnia, hogy hiába a nagyon komoly összefogás, ebben a csatában nem nyerhetünk, és főleg, hogy a politika nem a gyógyítók kezébe való. Ahogy Sós Tamást nem kérném meg rá, hogy adjon be gyógyszert a betegemnek (másra se egyébként) úgy az sem tetszik, ha egy -elnézést- portás (tudom, hogy diplomás, de akkor is) a portásfülkéből osztja az Igazságot boldog-boldogtalannak. És az sem tetszik, amikor olyan ember beszél hatalmas elánnal műhibaperekről, aki....nos, nem a legalkalmasabb erre.
Ez persze nem a valódi kórházvédők hibája. A valódi kórházvédő némelyek szerint az, aki a mai napig ott van bent és gyógyít. Ebben is lehet egyébként némi igazság. Mások szerint az a valódi kórházvédő, aki nem a heolon és a tévében hőbörög, hanem szóbaáll a volt munkatársaival és fröcsögés helyett a megoldást keresi.
A megoldást megtalálni pedig tisztelettel jelentem, nem a mi dolgunk! Arra ott vannak megyénk és szeretett városunk vezetői. Illetve ott lennének, de, érdemi munkát vagy arra utaló jelet nem látok náluk. Ez nyilván az én hibám, dehát nem vagyok politikus, nem is leszek soha, mert alkalmatlan vagyok rá. Én másra vagyok alkalmas. Azt pedig csinálom. Amíg hagyják.

/Annak négyszáz dolgozónak egyébként csak a töredéke munkanélküli. A legtöbben nyugdíjasok vagy már dolgoznak valahol, sokan épp a kórházban. A maradék pedig elég hangos ahhoz, hogy négyszáznak vallja magát és annyinak is tűnjön./

jaegtoer 2009.06.27. 08:26:00

@_Anand:

Úgy tűnik, még mindig nem elég éles a kép.
Úgy vélem egészen más saját vagyon terhére vállalkozást alapítani az egészségügyben, és egészen más dolog az állampolgárok pénzén vállalkozni a gyógyító szektorban. Ez utóbbi változatban a kockázat az állampolgárok közösségét terheli, míg a profit a magánszemélyeké. Nem is lenne ezzel különösebb probléma, csak az, hogy az egészségügyi járulékok befizetése kötelező, azaz kötelező a mi pénzünkön vállalkozó magánszemélyek hasznához profitjához hozzájárulni. Innen kezdve szagosodik az ügy.
Kevésbé bántaná az orrokat, ha a befizetés önkéntes lehetne, azaz lenne választási lehetőség HI-et finanszírozni, vagy valamelyik másik szolgáltatót. A hírekből úgy értesültem, hogy azért rendült meg a HI, mert nem kapott hitelt. Azaz a vállalkozók saját bevitt vagyonrésze nem volt elégséges a szolgáltatás induló költségeinek finanszírozásához sem, mert azt teljes egészében, banki hitel+eü-i kassza folyósításából kívánták finanszírozni. Erre mondják azt simogassák sajátjukkal a csalánt, ne a máséval.

Összegezve: saját vagyonát kockáztatva vállalkozzon az, aki az egészségügyben akar nyerészkedni.

_Anand 2009.06.27. 09:17:17

@jaegtoer:
Nagyon is igazad lehet. Azonban közgazdász sem vagyok, így ezt sem tudom korrektül megítélni. Engem ennek az egész ügynek kizárólag az emberi oldala érdekel és bánt kegyetlenül.
Azt viszont tudom, hogy sehol a világon valóban jól működő egészségügyi rendszer nincsen, sem a többiztosítósdi, sem az egészségügy versenyszférába való kivitele, sem az állami kézben maradás és elhanyagolás nem jött be sehol, nem működött jól akkor sem amikor még adományokból ápoltak az apácák, sem akkor amikor a sámán ugrabugrált a beteg ember felett. Viszont még mindig azt érzem, hogy abban a pillanatban elveszti az eredeti jelentőségét az egész, amint magánkézbe kerül és/vagy profitorientálttá válik egy gyógyításra szakosodott intézmény. Ha pedig ez az intézmény ráadásul egy egész megyét szolgál, hát akkor az egyenesen tragédia.
Ismétlem magamat: nem tudom a megoldást. De akkor sem vállalhatom magamra azt a töménytelen sok szitkot és gyalázkodást, amivel illetnek már lassan egy éve. Nekünk gyógyítanunk kell, és nem harcolni a tőlünk elfordult régi barátokkal...ennyi.
A politikus pedig azért van ott, hogy megoldja, a közgazdászt és a jogászt is azért tartjuk, hát akkor végezze mindenki a dolgát.

jaegtoer 2009.06.27. 09:53:52

@_Anand:

Bizony, nem csak a betegek, hanem a gyógyítók bőrére is megy a hazardírozás.
Abban meg igazad van, mindenki tegye a dolgát.

Ezt hiányolta Sasi a városvezetők egy részénél.
_______________
(jó fotóid vannak:-)

_Anand 2009.06.27. 10:05:02

@jaegtoer:
Óó, köszönöm! :-)))))

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.06.27. 19:37:31

Kedves Anand!
Ismersz már annyira, hogy jól tudod, egyáltalán nem hibáztatom azt a dolgozót, aki aláírt, a legnagyobb baromságnak, ostobaságnak tartom, ha őket bármiért, bárkik vegzálják. Mindenkinek végül választania kellett - sajnos - és sajnos, hogy emiatt emberi, munkatársi kapcsolatok romlottak meg. Azokat is megértem viszont, akik nem írtak alá, mert valószínűleg én sem tettem volna - bár ez könnyelmű kijelentés, hiszen nem vagyok, voltam az ő helyükben. Én kizárólag Sós Tamást és a megye szocialista képviselőit hibáztatom: nekik felelniük kellene mindezért, mert most nekik is bebizonyosodott, amitől a kórházvédők féltek: a HI nem megoldás. Nem hiszem, hogy annyira javult volna a színvonal, mint ahogyan ezt harsogják, ugyanakkor a rémhírterjesztőket elítélem.Törött bordával kínlódom pár hét óta: amikor szükségem volt a kórházra, becsületesen elláttak. (Két óra várakozás után, de ez valószínűleg régen is ennyi lett volna.)
Elnézést, ha megbántottalak.

_Anand 2009.06.27. 19:58:47

@sasika61:
Dehogy bántottál meg, ne viccelj! :-)
Egy oldalon állunk! Ezt kellene már végre felfogni a "hangosaknak" is, hogy nem ellenkező irányba és egymás haját tépve kell ugyanazon csónakban, azonos cél felé evezni!
Ennek az érmének van néhány oldala, és némelyik ellentmond még saját magának is.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.06.27. 20:39:41

@_Anand:
oké, akkor minden rendben. Mármint kettőnk részéről.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.28. 17:39:08

az ugye már látszik, hogy
gyöngyösön és Havtvanban már megpróbálnak szabadulni a cégtől, és visszacsinálni a dolgokat, a polgármesterek már a következő választásra gyúrnak.

Sajnos Egerben a kórházvédők is elvetették a sulykot, ennek ellenére szánalmas amit a megyei közgyűlésben művelnek.

A tisztességes az lenne, ha lemondanának, és uj választás, de ez a mostani helyzetben sem a szociknak sem a fidesznek nem tenne jót, ugy hogy most fognak csak igazán egységfrontba tömörülni.

Én a magam részéről sem Sós sem Hermann képességeiről nem vagyok meggyőződve, és csak meg kell nézni, hogy milyenek a többiek, a külsősökig bezárólag.

naiv ember az aki bármelyik oldalról tisztességet vár el.

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.07.03. 20:44:43

Deák kiszállt a HI vezetésből és a saját szakállára próbálkozik

most az indexes hír szerint a megyelnök elutasította a várossal való együttműködést

azaz megint magáncéghez igyeekznek kijátszani a kórházat

Corry 2009.07.24. 14:31:43

Ma (vagy a napokban) jelent meg a Hospinvest felszámolása a közlönyben.

Az egri esetben én maximálisan Sasikával vagyok, mert nem szabad szerintem sem a mai magyar korrupt közállapotok közepette sem kórházat, sem hasonló közintézményt magánkezelésbe adni. Persze ahogy én emlékszem, az egri kórház nem volt a magyar egészségügy büszkesége állami kórházkébnt sem, voltak ott balhék előtte is.

De bezséljünk egy pár szót a már kimúlt Hospinvestről. Most már Egertől függetlenül, és a bármilyen paradox a felvetés, a magyar egészségügy jobbítása végett. Adott egy gazdálkodó szervezet, amely kórházakat üzemeltet és ebbe tönkremegy. Felmerül a kérdés, hogy a többi hasonló gazdálkodó szervezet is hasonlóképpen tönkremegy, ment, vagy fog menni? Ha nem, akkor mit csinált rossul a HI, ha igen, az egy nagy baj. Mellékesen egyébként ott van egy csomó állami és önkormányzati kórház, amely nem ment csődbe, csak majdnem. Mit tudnak jobban az állami kórházban, mint a Hospinvestéknél? Vagy nem tudnak semmit jobban, de az állami kórházban van hálapénz, ami egy "plusz forrásként" üzemel?

tothmari 2009.10.31. 01:20:42

Most olvasom, amit itt írtál, és egy kis részletén csodálkozom. 400 eü dolgozó nem talált állást? Ma, Mo.-on, ahol lasszóval kell fogni ápolót, ápolónőt, műtőst, orvost stb.?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.31. 08:07:36

@tothmari:
ez egy évvel ezelőtti állapot volt, friss adataim nincsenek, de tanítványaim szülei közül többen, akik valaha a kórházban dolgoztak, ma is munkanélküliek; ennek sok oka lehet: leginkább a mobilistás lehetőségének hiánya (itt a lakás, gyerekek ide járnak iskolába stb.)
süti beállítások módosítása