babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Jár-e díjazás az érettségiztetésért?

2009.10.15. 16:07 sasika61

 

Bár szorosan véve nem tartozik a pedagógusok alapfeladatai sorába az a közutálat, amit a tanártársadalom nagy része Magyar Bálint iránt érez, ez a jelenség mégis működik. Ő ugyan aligha tudhat erről, a mértékéről pedig valószínűleg lövése sincs: azokon az oktatással kapcsolatos rendezvényeken, ahol megjelenik, többnyire illemtudó pedagógusok ülnek, már ha egyáltalán részt vesznek ilyeneken, mások pedig dehogy is mondanák neki: te, Bálint, húzzál már innen melegebb éghajlatra! Pedig ha beülne őokossága titokban egy tanári szobába, bizony cifrábbnál cifrább káromkodásokat hallhatna, melyben sűrűn emlegetik őt magát bizonyos transzcendens lénnyel hozva néminemű nemi összefüggésbe, különösen az utóbbi napokban.
 
Magyarnak nevezett Bálint nem lankad az oktatás szétverésében egy napot sem, s mivel szorít az ideje – napjai meg vannak számlálva-, ámokfutásszerűen kell cselekednie, jól tudván, hogy a tutyimutyi utódja, Hiller miniszter úr, mindenképp bólintani fog, hiszen az meg máshoz nem is ért.
 
Legújabban az érettségit vette célba a Bálintnak nevezett magyarunk. A parlament oktatási bizottságának ülésén módosító indítványt fogadtatott el, melyben megvonnák az önkormányzatoktól az érettségik megszervezésére, lebonyolítására adott támogatást, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a tanárok elveszíthetik a vizsgáztatásért járó díjazást. Azt is kifejtette M.B., hogy a vizsgák lebonyolítása az önkormányzatok kötelessége, a pedagógusoknak pedig kifejezetten az alapfeladatai közé tartozik a vizsgáztatás.
 
Ezzel az indoklással mindössze két probléma van. Az érettségi rendszerét nem az önkormányzatok tették ilyen bonyolulttá és hihetetlen költségessé, hanem éppenséggel a szoclib kormány, személyesen pedig éppen őt terheli a felelősség: rengeteg vizsgatárgy, többféle érettségi (őszi-tavaszi; előrehozott- szintemelő stb.; 40-50 oldalas feladatlapok). Vagyis az ő bábáskodásával feltornászták istenesen a költségeket, s azt most az önkormányzatok nyakába akarják varrni.
 
A másik probléma kifejtése előtt feltennék egy kérdést: többet dolgozik-e az a tanár, aki pl. százhúsz érettségi dolgozatot kijavít (egyenként 40-50 oldal!), tételsort állít össze, szóbeliztet, annál a kollégájánál, aki pl. strandra jár június 15-e után? Ha a kérdésre igen a válasz, akkor aligha fogadható el az az érvelés, hogy mindez az alapfeladatok közé tartozik. Lehet persze nemmel is felelni, mint ahogy lényegében ezt teszi M.B. is. Csak akkor számoljunk a következményekkel. Azzal pl., hogy nevezett érettségiztető tanár azt fogja mondani: kötelezhettek pluszmunkára ingyen, de akkor annak olyan is lesz a minősége: kis pénz - kis foci, semmi pénz – asztali foci.
Csocsó –  minőségi elvárások nélkül.

188 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás közélet érettségi magyar bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr681452145

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eszednél vagy, Bálint?! 2009.10.17. 12:31:44

Valaki meg tudná nekem mondani azt, hogy ez a  kártékonyságban felülmúlhatatlan, ám szakmai dilettantizmusban mindenképpen alulmúlhatatlan ámokfutó, ez a Magyar Bálint nevezetű liberális figura - óh, mily csúfsága a sorsnak, hogy éppen magyar a ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cellimega 2009.10.15. 21:18:29

@Csavarhúzós: Valóban a Fidesz-kormány emelte 22-re a kötelező óraszámot, de ők ezt meg is fizették.
Utána Medgyessy 20-ra csökkentette, és a pótlékot is elvette, majd Gyurcsány kormánya 22-re emelte fizetésemelés nélkül, ami kb. 10%-os fiz.csökkentésnek felel meg.

A vörösök mindig ilyen ravaszul viszik végbe terveiket, valóban olyanok, mint a róka. Összezavarják maguk mögött a nyomot.
Számukra ez a kormányzás művészete.

ursus artos 2009.10.15. 21:19:24

@bolemann: mert 4 év alatt 50%-al emelkedett a fizetésem.

lavór 2009.10.15. 21:20:13

@bolemann:

"Ezzel szemben MP kormánya 10%-kal csökkentette az óraszámot és 40-50%-kal emelte a béreket. Újra lendületett kapott közháló stb."

Na lassan bele is rokkan az ország ebbe a nagy adakozásba. :)

rózsakeresztes 2009.10.15. 21:23:13

Konkrétan az érettségi díjazásáról:

Idén már jártam több kört ezügyben. A korm. rendelet alapján 1430 Ft/felelet, dolgozat illet meg, de a fenntartónak kell kifizetnie. A mi sulinkban az igazgató ezt nem akarta megtenni, felvettem az Oktatási Hivatallal a kapcsolatot, ott írták, hogy jár a pénz, bár ők csak támogatást adnak a sulinak, azt a saját költségvetésből kell kigazdálkodnia. Alapítványi suliról van szó, s mivel nem kaptam, kértem az OH-t, segítsen, hogy mit tegyek. Válasz: forduljak a fenntartóhoz. Nesze semmi, nem mernek jogszabályt hozni a kifizetés határidejére és kötelező voltára. Már bejelentették, hogy jövőre nem lesz kifizetve az érettségi díjazás. Ez a mai Mo. 2009, a sok tanárgyűlölő gondolja el, hogy mit csinálna, ha elvennék a megkeresett pénzét.

pazola 2009.10.15. 21:23:17

@T2006: Ja, es az elobb kihagytam, hogy meg van egy csomo agressziv okoskazo, tavcsovespuskasbergyilkosozo, ongolt lovo idiota is. Mivelhogy " akkor minek tanitasz? "

Barom. Oszt ez tanar.

bolemann 2009.10.15. 21:23:35

Van sapka, nincs sapka?
Ha adnak belerokkanunk, ha elvesznek belerokkanunk.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.10.15. 21:24:10

@bridgeman:
kedves Bridgeman!
Az én "posztom" sem lesz szalonképes és kritika sem, pedig valós problémát takar.
Ha Neked ez R E F O R M , akkor menj Te a picsába!

lavór 2009.10.15. 21:24:28

@rózsakeresztes:

Konkrétan elveszik a pénzüket. Sőt munkahelyeiket is.

T2006 2009.10.15. 21:24:59

OFF
@ursus artos: Biztos olyan jó ahogy írod, de én még nem láttam olyan tanárt aki ezt jónak tartotta volna. Az iskolarendszeren kívül, felnőtt képzésben látom értelmét, de gyerekeknél iskolarendszerben alkalmazhatatlan!
A központi programok pedig teljesen használhatatlanok! Egy tananyagegység tartalmi leírásában 6 oldal derített rizsa és 1,5!!! mondat hasznos tartalom van! Ez írja le mit kell tanítani!
ON

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:25:20

Nem mondjátok? Heti 20 óra a kötelező? Hogy lehet kibírni?

Ez rengeteg.

ursus artos 2009.10.15. 21:26:13

@gyuzsu: aktív tábla: szintén az a jó irányba mutató valami, ami mögül a léyneg maradt ki. Ti.: nem készültek hozzá jó és hangsúlyozom jó anyagok. Mert az, hogy PPointtal kivetítesz valamit, az még semmi. Más rejlik az aktívtáblás alkalmazásokba, amit egy tanár egymaga nem tud fejleszteni. Ráadásul óráról, órára biztos nem. Rá kellett volna áldozni 50 milliárd forintot, de akkor olyalt fejleszteni, ami "megszólal"
popzitív példa: Realika, foglalkozásgyűjtemény.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.10.15. 21:26:44

@pazola:
akik ezeket a hülyeségeket írják vagy sosem volt tanár vagy nem volt sosem jó tanár és nem is látott közelről

csak akkor mért ugatnak bele????

cellimega 2009.10.15. 21:26:48

A tanárok közül van, aki valóban nem dolgozza le a 40 órát egy héten, sokan azonban ennél jóval többet dolgoznak. A magyartanárok a legtöbbet, különösen gimnáziumban.

Óriási hibája a magyar okt. rendszernek, hogy nincs szakmai szorzó, mint nyugaton. Egy magyartanár és egy testneveléstanár között óraszám terén nem tenni különbséget nagy ostobaság szerintem.

Másrészt egy órát megtartani sokkal-sokkal kimerítőbb, mint egy íróasztal mellett dolgozni (tudom, mert csináltam mindkettőt). 2-3x annyit vesz ki az emberből.

Egy jóbarátom egész napos képzést tartott cégénél. Azt mondta, este egyszerűen bezuhant az ágyba a fáradtságtól. Egy tanár majdnem ennyi kiad magából nap mint nap.
A kolleganők nagy része huszonévesen megőszül a mai gyerekek mellett.
Tud még valaki ilyen munkakört mondani nekem?

lavór 2009.10.15. 21:28:27

@cellimega:

Más állás után kell nézni. Remek lehetőségek vannak.

ursus artos 2009.10.15. 21:29:55

@T2006: erről beszélek, hogy ez maradt el. Mármint a további kokretizálása: tanterv, majd tanmenet, tanulási útmutató és TANÁRI KÉZIKÖNYV!

T2006 2009.10.15. 21:30:44

@pazola: Én ezt jósoltam, nem mondtam, hogy így kell csinálni!
És igen, képzeld nem csak neked lehet privát véleményed hanem egy tanárnak is. Természetesen sem politikai sem egyéb nézeteimet nem a diákjaimmal beszélem meg!
Egyébként veled kapcsolatban tényleg a barom szóra gondoltam, csak én nem akartam ennyire személyeskedni.

rou 2009.10.15. 21:31:14

@ursus artos: Hát nézd 2 éven kersztül tanulni 2-3 tantárgyat +2 órában hetente az éppen semmi. Így volt heti 3 fizika amugy lett volna 1. Szerintem semmi pluszt nem adott, főleg hogy az utsó év második félévében nem is tanulnak a diákok effektíve, mivel érettségire készülnek. Ha mint amerikában vagy nyugaton csinálnák, hogy oké te jó vagy sportban akkor neked lesz heti 8 tesiórád, de magyarra nem kell járnod csak heti 1 re és fordítva, akkor annak lenne értelme.

cellimega 2009.10.15. 21:32:04

@luciferko: szerinted egy színész 40 órányit játszik hetente a közönség előtt?
A 20 óra munkánk legnehezebb része, amely rengeteg rákészülést igényel.
Próbáld ki, ha nem hiszed. Ha van gyereked, talán el tudod képzelni, milyen lehet nem 1-2-3, hanem 25-38 tizenévest kézben tartani.

ursus artos 2009.10.15. 21:32:13

@cellimega: nem lehet különbséget a magyar és a testnevelés között. Mind a kettő egyformán fontos. És egyformán nélkülönözhetetlen ahhoz, hogy embert neveljen az iskola.

karnagyúr 2009.10.15. 21:34:49

@luciferko:
Megnézném, hogy bírsz ki akár egy órát is mondjuk egy 8. kerületi, romákkal zsúfolt 8. osztályban. :) Esetleg valamely kemény külvárosi szakképzőben. Én tanítottam ilyenben pár évig, horror volt.

ursus artos 2009.10.15. 21:35:00

@rou: amiban is vannak kötelező tantárgyak: angol, matek, történelem, idegen nyelv, meg valamilyen társadalomtudományi izé. Ehhez lehet még választani: hátartástant, infot, közgázt stb.

rou 2009.10.15. 21:36:11

@ursus artos: igaz, de a 6+6nak pont az az értelme hogy a diákról kiderüljön miben jó, amiben jó arra ráfeküdni még 2 évig, de heti +2 óra az nem ráfekvés...,

Sem Mihály 2009.10.15. 21:36:27

Nem értem a sírás tárgyát. Mintha bárkit is köteleztek volna, hogy tanári pályát válasszon. Persze az őszi, téli tavaszi, nyári szünetek, ilyen-olyan juttatások, napi max 8 óra munkaidő, szakszervezet, stb... jól jönnek...nem kötelező csinálni, tessék belekóstolni a versenyszféra ízébe, majd rá tetszenek jönni, hogy nem olyan keserű a szar, mint amilyennek lefestik...

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:36:38

@cellimega:
Cseréljünk. Ma délután egykor keltem.

Igaz, hogy tegnap reggel fél hatra mentem melózni, és ma reggel hatkor értem haza.

Sok a heti 20 óra? Bele ne szakadjatok, én tegnap többet húztam le.

Ha úgy jön ki a beosztás, akkor egy héten van három ilyen napom. Számolj utána, oszt lehet pampogni, hogy sok a heti 20 óra.

T2006 2009.10.15. 21:37:41

Én ezt jósoltam, hogy így lesz! Nem pedig azt mondtam, hogy így legyen! Szó sem volt bérgyilkosról: "elborult elméjű".
Egyébként egy tanárnak is lehet véleménye, ahogy neked is. De sem politikai, sem egyéb nézeteimet nem beszélem meg a diákjaimmal! Arra jók az ilyen fórumok és a baráti sörözések.

Barom?! Lehet, de csak azért mert leállok veled vitázni!

pazola 2009.10.15. 21:37:46

@T2006:

Ezt irtad: " Csak azt várom mikor unja meg a magyarországon uralkodó állapotokat egy elborult elméjű fegyver őrült, egy kellemes távcsöves puskával levadászik néhányat e remek emberek közül! "

Meg ezt: " Én ezt jósoltam, nem mondtam, hogy így kell csinálni! "

Kulon szerencse, hogy van velemenyed.

T2006 2009.10.15. 21:38:18

Bocs azt hittem elveszett!

rózsakeresztes 2009.10.15. 21:40:11

@lavór: ezt megcsinálják a tanárral is, nálunk volt már eset arra, hogy hétfő reggel összecsomagolt cuccok vártak vkit. Persze, vannak önkorm-i iskolák, ahol olyan a helyzet, mint húsz éve, de a sulik is változnak, kapitalizálódnak, csak a fizuk nem, meg a felelősség nem.

cellimega 2009.10.15. 21:40:16

@ursus artos: mennyit készül órára egy testneveléstanár, és mennyi időt tölt dolgozatjavítással?
Csak a munkamennyiségre gondoltam. Más téren nincs különbség e két tárgy között.
Ha rajtam múlna, minden nap lenne tesióra egyébként.

ursus artos 2009.10.15. 21:40:25

@Sem Mihály: ilyen-olyan juttatások? Miről beszélsz? Cafetériáról? Az meg mi?

bolemann 2009.10.15. 21:40:31

@ursus artos: Az állatok is sportolnak, olvasni viszont nem szoktak.
De bárhogyis, nem arról van szó hogy melyik a fontosabb, hanem melyik tanítása a nehezebb.

Corry 2009.10.15. 21:40:38

@bridgeman: Neked tetszik ez a kapuzárási pánik, amit most egyes politikusok művelnek? Abban ugye egyetértünk, hogy zsidózni nem szép dolog, ugye? De az se szép ha rákérdezünk és megemlítjük ezt a dolgot akkor, amikor nem kéne. Ez ugyanaz, mint a zsidózás, csak fordított előjellel.

Én úgy gondolom, hogy akár jót akar MB akár nem, most már kár ugrálnia, pusztán abból kiindulva, hogy egységes egészet és maradandót ő már nem fog alkotni az oktatás terén, legalábbis a közeljövőben nem.

Belepiszkálni bele tud a dolgokba, de ebben ki is merül a mostani tevékenysége.

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:41:05

@karnagyúr:
Ha akarod elviszlek abba a nyóckeri suliba, ahol a nagynéném 14 fős roma osztályokat tanított. Majd ő megmondja, hogyan kell tanítani ahhoz, hogy a kerületi vajda megvárja a kapuban, bemutassa a cigány asszonyoknak, és közölje az összegyűlt nagyérdeművel, hogy ha valaki hozzá mer érni a tanárnőhöz, azt személyesen veri agyon.

Szóval ne legyél nagyra a cigányosztállyal, aki tanár, az tud velük bánni, a többinek meg nem hiszem, hogy mérvadó lenne a nyavajgása.

ursus artos 2009.10.15. 21:41:52

@cellimega: mondjuk sokat. Pl. fel kell menni a nyújtóra, meg ilyenek.

cellimega 2009.10.15. 21:43:27

@luciferko: és az a 24 órás szolgálat mennyire intenzív munka?
A feleségem heti 60-70 órát dolgozik nettó magyartanárként (tudom, mert megmértem). És ez nettó munkaidő.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.10.15. 21:44:01

@borovi: Lehet, hogy azért tart ott az oktatásunk, ahol, mert a tanárok többsége úgy gondolkodik, mint te, avagy olyanok, mint a te volt kollegáid.

Én egyáltalán nem gondolom szégyenteljes dolognak, ha valakinek sok-sok év után készülnie kell az óráira. Ez nem azt jelenti, hogy annyira sötét, hogy ne tudná az anyagot, hanem azt jelzi, hogy tisztában van azzal, hogy az évek alatt bizony nagyon megváltoztak a gyerekek.
Azok a pedagógusok pedig, akik nem veszik a fáradtságot, és nem hajlandóak reagálni az új jelenségekre, nos ők roppantul népszerűtlenek és kevéssé hatékonyak lesznek.

Nehogy azt gondold, hogy nem tudnék (az oktatott tárgyaimon belül) bármilyen témáról 45 percig folyamatosan beszélni. Nem erről van szó. Arról van szó, hogy tartom annyira a diákokat, hogy akad köztük olyan, aki miatt érdemes törni magam. Ezért van az, hogy folyamatosan igyekszem bővíteni a tudásom, hogy használom az újszerű technikákat, s talán ezek miatt gondolom: nem utálnak.

ursus artos 2009.10.15. 21:44:01

@bolemann: Tanítása nehezebb? Diákot tanítunk, nem tantárgyat. Ha a gyerek hülye, annak mindegy, hogy mit tanítasz, nem fog menni.
(Az a helyzet, hogy egyre jobban sarkosdnak a példák, ami nem vezet eredményre.)

lavór 2009.10.15. 21:44:33

@rózsakeresztes:

Ez van, ha nem megy a versenyszféra, akkor mitől menne a közszféra? Leépíteni, óraszámot emelni, bért csökkenteni. Például a dékáni fizetéseket.

cellimega 2009.10.15. 21:45:38

@ursus artos: nekem egy testneveléstanárom sem ment fel a nyújtóra.

lavór 2009.10.15. 21:45:43

@ursus artos:

Egy diák sosem "hülye", a tanára alul vagy túlképzett. Meg a főnökei. :)

Don Quixote de la Ferko 2009.10.15. 21:47:33

@cellimega: Van annyira intenzív, mint egy tanáré, ha ez megnyugtat.
Oszt ha én hibázok, akkor ugrik a fizum egy része. Nálatok ez hogy működik? Nejed mennyit fizet vissza azért, hogy az ebben a topikban is jócskán előforduló helyesírású egyedek kerülnek ki a keze alól?

Eastbay1 2009.10.15. 21:52:46

@luciferko: Nincs ilyen, hogy "kerületi vajda"...

bolemann 2009.10.15. 21:58:40

@ursus artos: Ha rajtam múlna a testnevelés nem lenne órarendbe ágyazva. Délutáni speciális sportkörök közül lehessen választani, esetleg egyesületben letudni a heti mozgást. Úgy mint az egyetemeken. Ha valaki pl rendszeresen úszni jár, azt minek a haskeleppel kínozni? Akinek meg nincs affinitása rá az úgyis végig sétálja a suliköröket. Totál fölösleges heti 3-4 délelőtti órát elcseszni rá.

karnagyúr 2009.10.15. 22:01:15

Luciferko!

Ez azt jelenti, hogy az a tanár, akit effajta iskolákban megaláznak, rossz pedagógus? Elég kemény...Szerintem nem azért készül valaki erre a hivatásra, hogy aztán aszociális gyerekek terrorizálják. Ehhez a munkához más szakmát kellene tanulni az egyetemen.

Megjegyzem: szerencsés helyzetben vagyok, mert jó ideje elitnek mondott iskolában dolgozom, de - talán emiatt is - messze nem 20 órát töltök munkával. Szánalmas, hogy miközben milliárdok folynak el a közoktatásba, a mi néhány tízezer forintunkat sajnálják. Én például a pénzből jártam el pár napra nyaralni.

cellimega 2009.10.15. 22:07:04

@luciferko: a magam részéről benne lennék a teljesítménybérezésben. Utálom az állami szférát, mert a komm-ra emékeztet.

Ugyanannyit keres, aki kiváló munkát végez és az is, aki hitványat.
Jó pontra tapintottál felvetéseddel.

Feleségem a volt diákok szerint nagyon jó tanár, így ő piaci viszonyok között biztosan nem ennyit keresne, mint most :)

robill760 2009.10.15. 22:09:30

@Netuddki marqui: Más. Emelt szinten ki fog érettségiztetni? AArra ugyan kit köteleznek? Ki fog érettségi elnökölni? Jegyzősködni?

Nem az összes pénzt akarják kivonni az érettségiztetésből, "csak" a 80 százalékát, a maradék gyaníthatóan az elnököknek és az emelt szinten javítóknak/kérdezőknek marad, pont azért, mert azt nem lehet kötelezővé tenni.

nudlee 2009.10.15. 22:12:26

Nekem is szar lenne, hogy a Pisti, akinek nem tudtam a matekot a fejébe verni 4 év alatt, mára egy multicég magyar irányításában vezető, én meg ülök itt a hugyban és még mindig az egyre rosszabb "gyerekanyagnak" próbálom magyarázni a kotangenstet.
Szar lehet pedagógusnak lenni. Nade nem szomorkodom, hiszen nem vagyok pedagógus. Mer mér? Mer ehhez elhivatottság kell. Mint az orvosláshoz, az ápoláshoz. Sok áldozatot kell hozni, nekem meg nem menne egyik sem.
Hát ennyi.

robill760 2009.10.15. 22:13:25

@lavór: hidd el, hogy vannak azért hülye diákok is

szbszig 2009.10.15. 22:20:15

@bolemann: Hát, speciel nekünk egyetemen is órarendbe volt ágyazva. :D

Mármint nyilván nem volt kötelező, hogy akkor vegyed fel, de kis létszámú szakra jártam, ahol előre elkészítették az órarendet, és nekünk még a gyakorlati kurzusok között sem volt választási lehetőség. És az órarendbe beleapplikálták a tesit is két előadás közé, úgyhogy minden értelmes ember ott is vette fel. ;)

bolemann 2009.10.15. 22:26:37

@szbszig: Nekünk elég volt két órát eltölteni az uszodában.
Aki akart járhatott kosarazni, focizni stb.

ave 2009.10.15. 22:42:14

Meg kell mondjam elegge meglepett, hogy 50-60 oldal manapsag egy erettsegi.

En szerintem talan ha 5 oldalt irtam barmely targyrol is legyen szo. Aztan lehet mar nem emlekszem jol.

Az viszont biztos, hogy lattam anyam mennyi idot toltott sima matek dogak javitasaval. Az erettsegi meg csak meg komolyabb feladat.

Apam egyetemi zarthelyiket javit, de az sokkal konnyebb... Ures lapokra ugyanis nem nehez egyest adni! :D :D :D

S. Annyi 2009.10.15. 22:43:32

Magyar Bálintnak járna kötél.

múmia 2009.10.15. 22:59:05

Megint itt a nagy magyar b+!!!! Egymást cseszegetjük, vádaskodunk, okoskodunk.
Tavaly kiszámolta 1 ismerős tanerő, hogy 1 gyerekre 396 HUF-ot kapott. Ezt sajnálják? 1 gyerek dogájának javítása kb. 2 óra. Szóbelin ott ül a tanerő reggel 7.15-től este 6-ig 40 fokos hőségben. Ja, mert ez a dolga.
Ez az ő baja, a pék is ott izzad, lehetne mondani és sorolni.

Nem a részletek a felháborítóak. Abba godoljunk bele, ha van mivel, h elmész 1 "méhenkórászhoz" v. bármilyen dokihoz, 3 -10 percért már leápol. Ennyivel többet ér az ő diplomájuk? BKVs ge..ik? Biztos mindegyik évekig tanult azért, hogy ennyi zsével végkielégüljön. Na. Szal én is vádaskodom.

Le a Magyartalan Bálintokkal, H. Pistikkel!
Sztem adjunk nekik ajándékba kakaómentes (megvan) billentyűzetet.
Tuti, ez az elvont összeg fogja kihúzni az országot a kakiból.
Fel kéne már nőni agyban, és nem hülyetanarazni, hülyegyerekezni.
Hülye, hozzánemértő csak a POLITIKUS mostanság a Kárpát medencében!!!4

Alhazred 2009.10.15. 23:00:23

aztán majd nagyot néz magyarbajszi, hogy az érettségizők nagy részét inkább megbuktatják, mert a tanár nem kíván ingyen érettségiztetni.

múmia 2009.10.15. 23:01:21

Ja , a lényeget kihagytam. Élethalál ura legalább 6ezerért dolgozik rajtad.

ciprike 2009.10.15. 23:08:47

@borovi: ezt a 20 órát meg szüneteket honnan veszitek? A kötelező óra is több, de van még egy csomó osztályban töltendő idő, pl. összevont napközi (ma már szinte csak ilyenek vannak felsőben, mert 25 fő a minimum) esetén meg kell várnod, míg a másik osztálynak is vége a tanításnak, addig +1 órát őrzöd a gyerekeket, míg beér a napközis, aki addig az alsóban énekórát tartott, mert a napköziből (este fél hatig) sincs telve a kötelező óraszáma. Apropó! Az iskolák 6-ig vannak nyitva, nem tűnt fel? Akkor hogy végezne mindenki egykor? Délután rengeteg korrepetálás van, ami nem számít bele a köt. óraszámba. Meg szülőik, fogadók, (ez utóbbi speceiel havi 5-6 óra, este) meg programok szervezése, stb és csak ezen felül a készülés.(meg adminisztrációk: tervek tanmenetek, statisztikák, naplók, teljesítmény kimutatás, igazolások) És a gyerekekkel külön beszélgetés ilyen-olyan bajaikról.
Szünet? Tavaszi szünetben tantermet festettünk, nyáriban napközis tábor ( napi 9 óra, napi bruttó 2500 FT-ért!!!) így a nyári szabi: 5 hét, azaz 25 nap, kicsivel több, mint az átlag, de van mit kipihenni és előre olvasni, tanulni. Mert nem az a buta, aki tanul, készül 50 évesen is, hanem az, aki nem fogja fel, hogy erre szükség van. Az én tanítványaim még sosem mondták, hogy milyen könnyű lehet tanárnak lenni (pedig nyolcadikosok, épp ez a téma) sokkal inkább azt, mennyit kell bajlódni ennyi kamasszal.

Csore60 2009.10.15. 23:16:33

Sok értelmes hozzászólást olvastam,néhány olyat is, amivel nem értek egyet.
A tények ritkán zavarják azokat, akik nem értik a problémát...
Baromi nagy munka érettségiztetni, aki nem lát bele, nem várható el tőle, hogy legyen róla fogalma.
Szívesebben tartanám meg az óráimat, mint tételsort állítsak össze, és gépeljek, mert már erre sincs kapacitás az iskolában, saját kezűleg gépelem be a kb. 40 oldalnyi tételsort.
A dolgozatok javítása darabonként minimum 60 perc, aztán szaktanári jelentéseket kell írnom, ha osztályfőnök is vagyok, akkor osztályfőnöki értékelést is az osztályról, mert az érettségi elnökök többnyire abból tájékozódnak, és abból állítják össze a vizsga jegyzőkönyvét, amit mi, gyalogtanárok összeírunk. Mellesleg jóval több pénzért vizsgáztatnak, mint mi. A szóbelin látástól mikulásig ott ülök, reggel 7-től este 6-ig. Mert van előértekezlet, összeolvasás, záró értekezlet.

Summa summarum, ha valaki ezért sokallja azt a pár tízezer forintot, szívesen átengedem neki a pénz és a munkát...
Egyébiránt, amikor a végzősök távoznak, az emígyen meg nem tartott kötelező órák számát levonják a túlórából, természetesen csak annak, akinek van ilyen.
Szóval... Tessenek minket békén hagyni, mert azt, hogy a magyar oktatási rendszer egyáltalán valamennyire is működik -Magyar úr áldásos tevékenysége ellenére is-, annak köszönhető, hogy a tanárok többsége mindennek ellenére igyekszik tisztességesen végezni a munkáját.

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2009.10.15. 23:50:36

Csak annyit szeretnék hozzáfűzni a poszthoz, és a megfelelő intellektuális szintet magabiztosan hozó kommentekhez, hogy minden elismerést megérdemelnek azok a kollégák, akik a lehetetlen körülmények ellenére is iparkodnak színvonalas munkát végezni az iskolákban. Sajnos mára már ők maradtak kevesebben.

wmanó 2009.10.16. 06:56:21

Igen, jár! Minden elvégzett munkát meg kell fizetni, bármi is az.

Viszont érdemes azon gondolkodni, hogy mi a f..ért kap az fizetést, aki nem csinál semmit. Ha három hónap szabit akarok, a fönököm jól elhajt, legjobb esetben FIZETÉS NÉLKÜLI szabit kapok.

Tehát nem plusz pénzről beszélünk, hanem arról, ne fizessenek arra az időre, amikor nem dolgoznak!

Alhazred 2009.10.16. 07:11:56

@wmanó: csendben jegyezném meg, hogy az a három hónap a legjobb esetben is csak másfél.

múmia 2009.10.16. 07:28:07

@wmanó: Közhelyszerű megjegyzésed, kedves wmanó, már nem is lepi meg a népet.
Újra megjegyezném, nem egymás munkáját kell lebecsülni, mert a tanároké már így is le van.
Tudtad, hogy 30 ledolgozott év után kb. 110. ezret kanak?
Jöhet újabb közhely: menjen, csináljon mást.
Tudod mit? Menj be, és tartsál meg 6 órát
Csodás, h minden magyar ért a focihoz és tanításhoz, mert 1szer már látott ilyet.

Csavarhúzós 2009.10.16. 07:31:04

@sasika61: "a Pokorny-féle tervezetben (!) 22-ből 20 volt a tanóra, a másik kettő szakkör, korrepetálás stb.
Nem ugyanaz, ráadásul meg sem valósult"

-Törvény volt az, nem tervezet. Abban igazad van, hogy a bevezetés évében, 2001/2002-ben
"az óraszámemelés a helyi tantervek bevezetésével és a minőségbiztosítás rendszerének kiépítésével kapcsolatos többletfeladatok végrehajtásával teljesül.", azaz tényleg nem igazán éreztük meg.
De ha maradt volna a kormány, akkor:

"A 2002/2003. tanévtől kezdődően pedig minden, az óraszám emeléssel érintett pedagógus kötelező órájából az első-negyedik évfolyamon heti egy órát a tanulókkal való egyéni foglalkozásra, felzárkóztatásra, tehetséggondozásra, az ötödik-tizenkettedik évfolyamon heti egy órát a tanulókkal való egyéni foglalkozásra, felzárkóztatásra, tehetséggondozásra, heti egy órát pedig � a szakkör kivételével � az 53. § (2) bekezdés b)-d) pontjában felsorolt nem kötelező tanórai foglalkozás megtartására kell fordítani."
A nem kötelező tanóra foglalkozás magyarul a fakultáció, vicces, hogy pont a legtöbb készülést igénylő órát nem fizetik, illetve fizették volna, ha a következő kormány nem módosítja újra a törvényt.

laszy001 · http://www.autostat.hu/ 2009.10.16. 07:45:10

Most már lehet visszakozni, de amit elb*sztak, azt már nem lehet visszacsinálni!

Kivlov 2009.10.16. 07:55:44

ilyesmiért plusz pénzt??? hozzátartozik a munkájához. Vagy menjen utcát söpreni akkor, ha ez nem tetszik.

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.10.16. 08:15:33

Ez végül is "túlórának" számít, nem? akkor elvileg jogos a plusz pénz!

akakukk 2009.10.16. 08:19:06

Kedves Tanar Urak!
Azt magyarazza mar el valaki, hogy egy nevelhetetlen diak hazakuldesevel persze "serul a diak tanulashoz valo joga" - bar ezzel is lehet vitatkozni, de miert nem allja meg a helyet az az erveles, hoggy a haza- nem-kuldesevel viszont az osszes tobbi diak tanulashoz valo joga serul? Az en gyermekem az ocean tulso oldalan kezde az iskolat, es minden tovabbi nelkul iskolai elzarasra iteltek a rendtlenkedo diakot (masodik felszolitas). Elmagyaraztak, hogy ezt azert csinaltak, mert a szulok bepereltek az iskolat hogy a gyerek nem tanul ott semmit, mindig csak a rossz tanulokkal van foglalkozas.

MZ/x 2009.10.16. 08:24:00

Sajnos két fajta komment lett itt is.Az első rendben van, aki ért hozzá és csinálja az értelmesen próbálja értelmezni a dolgokat. A másik aki kivülről bele dumál nem látja át csak felrakta a "tanár 20 órája" szemüveget, s " én mennyit dolgozok" öntudatot. pedig két ember elé nem tudna kiállni és 45 percben valamit értelmesen elmagyarázni, de Ő tudja és érti, hogy mit és hogyan kell az iskolákban elvégezni és megfizetni. Na többek között ezért tart itt ez az Ország!

Toby's 2009.10.16. 08:31:28

sziasztok. 16 évet húztam le a közoktatásban, most a felsőoktatásban dolgozom pár éve.
a fizetés pocsék ( most is, kevesebbet keresek, mint a középiskolai tanárok), többet dolgozom, és nekünk soha nem fizették a vizsgadíjakat. napi 8-10 órát szigorlatoztatok, államvizsgáztatok, ingyen.
dolgozom a hét hat napján. gyakran napi 10-12 órát.
ha valamit jól akarsz csinálni, az időigényes. ha törődni akarsz a diákjaiddal, arra rámegy az éjszakád is. ( a fél iskola msn-en lóg éjszakánként, ha valami gondjuk, bajuk, bánatuk van rögtön megtalálnak).
emellett valami pénzt is kell keresni, hogy megengedhessem magamnak, hogy tanítok. de soha nem hagynám ott. szeretem amit csinálok.

ursus artos 2009.10.16. 08:43:19

Létezik az a pénz, amiért el lehetne várni a kvázi ingyen érettségiztetést és egyéb pedagógiai plusz feladatokat.

OFarkas 2009.10.16. 09:12:55

Középiskolai tanárként 97.000 (ebben legutóbb még benne volt a 13. havi keresetkiegészítés) Forintot keresek, mínusz havi 20.000 diákhitel, mínusz útiköltség (kb. 10.000, nem fizetik). Érettségiért 8.000 Forintot kaptam. Heti 41 órát vagyok bent, plusz 10 óra otthoni felkészülés. Szünetekben értekezletek, kirándulás, stb., természetesen nem fizetik, sőt a költségeket sem (legutóbb a szállást is magam álltam). Ez nem panaszkodás, ezek tények, és sem hagynám ott, ezért tanultam.
Azt viszont nem értem, miért van ez folyamatosan napirenden. Van aki ezt sajnálja tőlünk? Esetleg fizessek, hogy dolgozhatok?

bridgeman 2009.10.16. 10:27:04

@Corry: Az antiszemita-kártyát szíre-szóra kijátszani szintén nem szép dolog. De ha valaki az általánosan használt "Magyar Bálint" helyett azt írja, hogy "Magyarnak nevezett Bálint", akkor abszolút releváns kérdés, hogy miért ezt a megoldást választja. Merthogy ennek a kérdésnek elég tágak az asszociációi.

A kapuzárási pánikról meg annyit, hogy a jelenlegi kormány jövő májusig marad, addig meg ha lehet, kormányozzon. Nézzen körül az országban, hogy min lehet segíteni-javítani, aztán segítsen-javítson legjobb tudása szerint.

A kapuzásári pánikról inkább a 2002-es tavaszi dolgok jutnak eszembe, amikor a választást már elvesztő, de még hatalmon lévő kormány költekezett túl.

2009.10.16. 10:32:47

Szörnyű dolgokat sorolnak itt sokan, fájdalmas, hogy ennyi ellenszenv van a tanárokkal szemben. Részben megértem, mert nekem is volt dolgom ordenáré, ocsmány tanárral, mivel azonban én magam is az lettem, nem tudok egyetérteni a hőzőngőkkel. Én azért lettem tanár, mert az akartam lenni, nem azért, mert nem vettek fel a jogra. Tudom, hogy ez a munka áldozattal jár, nem gondoltam, hogy ebből lesz kocsim, házam, nyaralásom, de amilyen állapotok vannak a közoktatásban, az nagyon nehezen vállalható. Nekem több év ilyen-olyan munka (bútorhordás, bolti eladóskodás) után sikerült elhelyezkednem egy nagyon jó szellemiségű suliban, ahol főleg problémás (magatartászavaros, füves, extrovertált) gyerekekkel foglalkoztam, bátran mondhatom, sikerrel. Én magamtól, hobbiból maradtam bent késő délutánig, filmkluboztam, beszélgettem velük, faktokat tartottam, élveztem csinálni. Élveztem, ugyanis már nem teszem. Az iskola nem tudott fizetni, négy hónapig pénz nélkül is maradtam a végén, aztán nem bírtam, és most egy irodában ülök. Minden vágyam, hogy visszakerüljek a tanterembe.

Corry 2009.10.16. 12:46:26

@bridgeman:
Tudod, ez a 2002 emlegetése már önmagában vicces. Régen volt már, és 8 éve más van, sajnos.
Ok, megértelek, hogy Te zsidózásra aszociálsz, ha ennyire alacsony Nálad az ingerküszöb, akkor nem ez lesz az első eset.
Tényleg játszott ennek a kiváló embernek a nevével a Sasika, mert gondolom nem tartozik a kedvencei közé, én teljesen megértem ezt. Érdemes az életrajzát elolvasni, én a végén a technológiai intézeti igazgatóságot nem értem.
Nincs Magyarországon egy tisztességes mérnök, aki hozzáértéssel és becsülettel el tudná látni ezt a posztot? Miért kell mindenhova hülye és hozzá nem értő politikusokat ültetni?
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_B%C3%A1lint
Ja a frakcióban maradok is, de az SZDSZ -ből ki is léptem, ez egy mostani tipikus kapaszkodom az íróasztalomba amíg lehet jellegű magatartás.Ja és közben hülyeségeket nyilatkozok, hogy lássák, hogy még ott vagyok a politikai palettán.

Hadd kérdezzem már meg, hogy mindezt miért nem a minisztersége alatt találta ki és vitte véghez?

Egyébként meg maximálisan egyetértek az értességi pénzzel, ha valaki jelentős különmunkát kap, akkor azt fizessék is meg. Az érettségit munkaköri kötelességnek beállítani egy lehetőség, de ez az egyenlősdi irányába vezet és tovább demotiválja a már régen demotivált embereket.

múmia 2009.10.16. 16:40:15

@shitgun:
Igazad van. Gyűlölet van, és megint rossz irányban.
Egymás bántása, nem azoké, akik kitalálják a hülyeséget.
Valamiféle elfojtott utálkozás van tanárokkal szemben. Oka? Nézzen magába az utálkozó.
Nem írta be neki a bizijébe, hogy Ypsz Ilonka v. Imike amúgy okos gyerek ám, csak tanulni nem volt kedve, azért a sok kegyelemkettes.

Pangalactic · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/350-skoda 2009.10.16. 18:28:20

az érettségi úgyis csak egy formalitás... 5-öst mindenkinek és helló (ja és egyetemre legyen felvételi újra, mert ez nevetséges, hogy milyen emberek kerülnek be, szinta akárhova a pontjaik alapján...)

Anand 2009.10.16. 22:16:23

Nahááát, Sasika, Isten hozott újra "itthon"! :))

atomanti_35 2009.10.17. 07:11:19

Az érettségi pénzhez csak egy idézet:

"Látjuk, hogy milyen helyzetben van az ország, nem kívánjuk kivonni magunkat az áldozatvállalás alól, bérünk két éve be van fagyasztva, a 13. havi keresetet elvonták, de ezentúl nem akarunk több áldozatot hozni -- szögezte le Michalkó. -- Azt szeretnénk elérni, hogy a kormányzat ismerje el, hogy az APEH-nél többet dolgoznak az alkalmazottak a napi nyolc óránál, nem ritka, hogy szombaton és vasárnap is bemennek dolgozni a munkatársak."

index.hu/gazdasag/magyar/2009/10/16/zugolodnak_az_apeh-esek_nem_kapnak_premiumot/

most akkor mi van ?????

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.10.17. 12:42:57

A véleményem a trackbackben.
Meg kell mondanom, már két napja megírtam, de a forrsáomban nem voltam biztos, ezért kivártam, de most hogy te is, hát gondolom, ez nem pusztán kamu hír.

Mellesleg csudapofa, de én is mindig fennakadok a nevén, nagy egy gúnyűzése ez a sorsnak, és te, mint magyar tanár, ezt végképp érzékelheted.

Minden soroddal egyet lehet érteni, azzal meg pláne, h ez a "jóember" egyáltalán nem lehet képben arról, h mit gondolnak róla a kollégák. Igazad lehet, vagyunk olyan illedelmesek, h nem vágjuk a képébe, pedig lehet, h kéne...

Habár amennyire ismerem, nem feltétlenül számítana neki, tipikus küldetéstudatos, bolsevikmentalitású szadista (szadesznyik).

Üdv.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.10.17. 12:45:01

@Pangalactic:

Haha, ezt kéne csinálni: 5-t mindenkinek!

Ilyen tiltakozási forma még úgysem volt, a diákok is komáznák.
Ügyes!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.17. 13:55:34

Én egyet értek a poszttal, de azért megkérdezném:
Miért tűrik ezt a tanárok?

Miért hagyják, hogy szétverjék az oktatás, többek között magyarországi Bálint?

Hogy lehet az, hogy a kemény ellenállás, az "országos sztrájk", az 15 iskolára kiterjedő 2 órás "munkabeszüntetés"? (És még ez sem igaz, mert ugye felügyelni kell a gyerekeket, szóval, az ofő órát meg lehet tartani "sztrájk" alatt.)

Az tök jó, hogy a tanáriban mindenki tud anyázni, de ennél azért több kéne.

Tündér_Lala 2009.10.17. 15:40:55

Gondolkodtam rajta, hogy leírjam-e.
Végig olvastam a kommenteket és elképedtem. Ennyi empátia nélküli, önmagát és munkáját túlértékelő, a másik munkéját lebecsülő hsz.-t döbbenetes olvasni.
Azt gondolom, hogy amiről a poszt szól az egy (fontos) részjelenség, amely az érintetteknek nyilvánvalóan fáj (anyagilag és morálisan is). Kivülállóként szögezzük le, hogy egy valódi tanárnak a munkája hivatás, amelyet ha komolyan vesz, akkor az a keze alatt megforduló gyerekek életét és jövőjét döntően befolyásolja. Ehhez pedig eszköz rendszer szükséges.
Az oktatáson (is) meglátszik a mélyreható tervezés nélküli, ötletszerű intézkedések sora, amely rángatja a rendszert össze-vissza. Meglátszik továbbá az az SZDSZ-es őrület, ami szerint le kell bontani a tabukat és a tekintélyeket. (Szilárd meggyőződésem, hogy káros baromság)
Anyagilag nem tudjuk megfelelően megfizetni ezeket a teljesítményeket és a tanár tekintélyét is leromboljuk, ami a hivatás társadalmi presztizsét erodálja (és ezzel valahol a szakmát hígítja).
Márpedig ez a gyerekek testi, lelki, szellemi felépítéséhez szükséges "eszköz".
Ez az intézkedés is ebbe a sorba illeszkedik, miszerint "belefér ez a munkátokba" szlogennel értékelik le a teljesítményt.Továbbá előállítják, azt a helyzetet, hogy a dolgát komolyan vevő belegebedhet a feladatba bármilyen ellenszolgáltatás nélkül, a lelkiismeretlen pedig csak lébecol (igaz ő is ellenszolgáltatás nélkül). Ez pedig megint a kontraszelekciót erősíti.

kriglis 2009.10.18. 16:26:18

@bolemann: tisztelt hőlgyem-uram :a kollegák megszólítást poénnak szántad gondolom.ugyanis abban az esetben ha percekben,és forintokban számolod tanítói-nevelői munkád elismerését,és figyelmen kívűl hagyod,hogy tanítók,betegápolók,szoc.munkások,mentősök,és a munkavállalók nagytöbbsége éhbérért végzi munkáját,valamint a jelenlegi munkás-robot képzés alapvető problémáját nem érzékeled,megszólításodat visszautasítom és minden tekintetben sértőnek tekintem rámnézve. egyébként bármi,de a magyarbálint féle tematika soha.magyarellenesebb az oktatáspolitika nem is lehet ,mint az ő fejében.

kriglis 2009.10.18. 16:46:43

bocsánat még pár gondolat ,erősítendő "Tündér Lala" véleményét.szivemből szóltál barátom.mikór az a cél,hogy ellenségeddé váljon a gyereked tanítója,az órvosod,a munkatársad,a szomszédod,tehát mindenki,akkór felrémlik a régi /több ezer éves/ bevált módszer:önálló jogot mindenkinek,és előbb-utóbb ezen jogok ütköznek az biztos. gyárts ellenséget,azzal félemlítsd meg a pólgárt,aztán jelentsd,hogy te megvéded ettől.bevált politika /több ezer példa,olvassatok utánna/.mindig az okozat,és annak következménye a lényeg.csak a fegyveres erőket,az oktatást,az egészségügyet,és a TB-t kell szétzilálni,és kész a káosz.ez eddig sikerűlt is.a sorrend sem mellékes. ajánlom nézzük ezen az ablakon a tőrténteket és rájövünk,vagyis rájönnek az igazság ideát van.

wladyslawsky (törölt) 2009.10.18. 23:58:15

Üdv. Sasika, örülök hogy újra írsz! :))

Chalabre (törölt) 2009.10.19. 12:51:25

Egyetértek egy előttem szólóval. Az érittségiztetés is munka, nem pedig plusz munka. Nekem is számtalanszor kell túlóráznom 8 órán felül ugyanannyi bérért. És nem csak évente, ahogy érettségiztetni kell, hanem hetente.

Tegnap épp a MÁV egyik vezetője nyilatkozta, hogy a magas prémiumok azért kellenek, hogy motiválják a dolgozókat. Az alapbér meg úgy tűnik pusztán a létezésükért jár, azért nem kell felmutatni különösképp semmit, csak MÁV közép-és felsővezetőnek lenni. Teljesen más a szemlélet a piaci és az állami szektorban.

Félreértés ne essék. Alacsony a tanárok fizetése, de a munkájuk minősége is alacsony. Nem biztos, hogy az alacsony bérezés miatt, amely bizony nem épp motiváló. Melyik volt előbb? A tyúk vagy a tojás?

Mindettől függetlenül megértem az érvelést, logikus, de nem a piacon dolgozóknak, max a teljesitményarányos jutalékért dolgozóknak.

Örülök én is, hogy újra jelentkezel Sasika! Gondolom dolgozol :-)...

Tündér_Lala 2009.10.19. 16:57:38

@Chalabre: Abban igazad van, hogy a versenyszférában nem fizetnek a túlóráért, ami viszont törvénytelen kizsákmányolás.
Ha az állam is így jár el, akkor a piaci szektorban jöhet a gyerekmunka ?
Az állami cégek vezetőinek premizálása pontosan milyen plusz teljesítményért töténik, ami a milliós alapfizetésbe nem fér bele ? Nem gondolom, hogy ez a kettő összehasonlítható.
Szerintem nem ebbe az irányba kellene elmenni.

Corry 2009.10.19. 17:46:56

@Chalabre:
"Félreértés ne essék. Alacsony a tanárok fizetése, de a munkájuk minősége is alacsony."

Korábban többször vitatkoztunk it Sasikánál egymással. Meg kell mondanom, hogy meglep ez a sztereotipizáló hozzáállás.

Igazából a versenyszférában is van olyan, pl. a salesnál, ahol a fizu egy részét kapod, persze munkáért cserébe, de van a fizunak egy mozgó része, ami az így vagy úgy eladott mennyiséggel arányos, valahogy. (Azért beszéltem rébuszokban, mert sokféle dolgot adnak el az üzletkötők.)

Nem tartom hülyeségnek azt a megközelítést sem, ha világosan kimondjuk, hogy az alap oktatásért jár az alapbér, de aki érettségiztet, szakkört tart, a diákja eredményes valamelyik versenyen, vagy hasonló, illetve ha a tanár továbbképezte magát, akkor több pénzt kap.

Természetesen abban nagyon mélyen igazad van, hogy legelőször is egy átgondolt humánpolitikára lenne szükség, mert a példák, amiket hoztál pont az ellenkezőjét mutatják.

Az átgondoltságra viszont jó példa Magyar úr postot gerjesztő magánakciója, vagy ötletrohama, kinek mi tetszik. Így ebből tényleg nem lesz semmi.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.19. 19:04:32

@Chalabre:
Kissé csalódtam benned. Az érvelésed alig különbözik azokétól, akik minden alkalmat megragadnak, hogy a tanárokat fikázzák: mi az, hogy a tanárok munkája alacsony színvonalú, ez nettó baromság, általánosítás, amit kikérek magamnak, kollégáim nevében is.
A MÁV-os hasonlatod amellett, hogy bántó, semmiképp nem állja meg a helyét: a fizetésünket nem azért kapjuk, mert pusztán létezünk, erre kár is szót vesztegetni.
Egyébként is nem helyénvaló szembeállítani a közszférát meg a versenyszférát, mert ezzel akaratlanul is más, mások szándékának megfelelően cselekszel.

Chalabre (törölt) 2009.10.19. 20:20:46

@Tündér_Lala:

"Mindettől függetlenül megértem az érvelést, logikus, de nem a piacon dolgozóknak, max a teljesítményarányos jutalékért dolgozóknak."

Ahogy jeleztem számomra logikus Sasika érve, csak jeleztem, hogy sok megértésre a versenyszférában dolgozóktól nem várjon, mivel nekik sem jár. Tudod, hogy van ez... Ha megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is jó magyar szellemben :-))).

Én nem állítottam, hogy mindez követendő példa kellene, hogy legyen... Sőt, személy szerint a teljesítményarányos bérezés híve vagyok, és ahol lehet és nem vállalják, azon munkaerők motiváltsága kérdőjeles és nem biztos, hogy munkaadóként alkalmaznám őket. Azonban nem minden munkakör teljesítménye olyan könnyen mérhető.

Például az érettségiztetés lehet az alapbér része, ahogy plusz is éppenséggel, annak arányában, hogy mennyi diák érettségijét értékeli az adott tanár, attól függetlenül, hogy a rosszabb osztályokban átlag egy oldalnyi irományt kell értelmezni és értékelni, vagy épp átlag több oldalt, ami azért az előző többszörösét jelenti, ami a munkát illeti. És az adott oldalak tartalmi töménysége sem mindegy. Nem mindegy milyen felületes (csak ez is legyen meg, görbüljön meg színvonalúak), vagy épp mélyen szántó, magvas, tartalmas mondatokat olvas az ember.

Corry!

A sales eredménye könnyen mérhető. A tanároké már nehezebb ügy szerintem (mennyiség és minőség). Szerintem, ha az általad vélt elvek alapján kapnának bért a tanárok, akkor nem éppen akarnának tanítani kis településeken kis csoportokat, a roma gyerekeket még jobban kiszanálnák, minden iskola a jobb képességű gyerekekre vadászna, mert az magasabb jövedelemmel járna stb... Szóval még nagyobb lenne a szakadék... Lennének elit iskolák jó képességű gyerekekkel, jó fizetésű tanárokkal, és halmozottan hátrányos helyzetűek rossz bérezéssel, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az ott dolgozó tanárok kevesebbet dolgoznának, sőt. Most is ez van, de ez még tovább mélyülne. Szóval számomra ez nem ilyen egyszerű.

Szerintem...

Corry 2009.10.19. 21:43:44

@Chalabre:
Én nem akarok első lépésben teljesítményt mérni, azt ki kell alakítani.
De ha az egyik tanár érettségiztet a másik meg nem teszi ezt, akkor nem kapjon mán ugyanannyi fizetést...

Chalabre (törölt) 2009.10.19. 22:11:38

@sasika61:

Mivel egyikünk sem tudja tényszerűen bizonyítani a tanárok munkájának minőségét, így nem értelek... Tanárok munkájának minőségét megítélni viszonylagos. Mindössze annyi a különbség, hogy úgy tűnik nálam magasabb az elégedettségi küszöb e téren, mint nálad.

Én megértem és elfogadom, hogy tanárként véded a mundér becsületét, és úgy látod, hogy szerinted a tanárok munkája többségében nem alacsony színvonalú, sőt kikéred magadnak a véleményem... A te véleményed is csak egy vélemény, akárcsak az enyém. Minden relatív... Lehet, hogy tényleg csak a mércénk határaiban van különbség, vagy épp abban, hogy máshonnan van rálátásunk minderre... Te érintett vagy. Sokszor épp a túl közelség okaként nem látjuk a fától az erdőt, mert eltakarja, míg távolabbról jobb rálátás adatik az egészre, az egész erdőre. Vagy épp a távolság miatt apró részletek elvesznek az egész látásában, míg ezek közelről nem vésznek el...

Én elfogadom és megértem a véleményed... Szerintem nem "nettó baromság, általánosítás, amit kikérek magamnak".

Én továbbra sem vagyok megelégedve a tanárok munkájával, szaktudásával TISZTELET A KIVÉTELNEK! Te meg másként gondolod... Szíved joga...

A MÁV hasonlatom meg mindezek után félreértetted, mert félreérthető lehet... Nem boncolgattam... Csak felvetettem, hogy ami az állami szférában előfordulhat, az a versenyszférában nem, mindössze arről szólt, hogy más a gyakorlat... A MÁV vezetők jelentős prémiumot kapnak... A fene sem sajnálná tőlük, ahogy a versenyszférában sem, ha lenne mögötte teljesítmény és a MÁV nem állna a csőd szélén lepukkanva, minősíthetetlen szolgáltatással... Nektek tanároknak nem adnak ilyen prémiumokat... Épp ezért nem kellett volna szőröstől-bőröstől magatokra venned... Nektek nem adatott meg a lehetőség teljesítményarányos jövedelemhez jutni... S ha egyszer mégis lenne, félő, hogy hasonlóképp lenne, mint ahogy az az állami szférában szokásos, lásd BKV, MÁV stb... Az pedig nem jó... Szóval ez nagyon átgondolandó, de egyáltalán nem elvetendő... De talán érthető, ha az állampolgárok most már alapos, mindenre kiterjedő érvelést kérnek az állami szektorban minden plusz jövedelem esetén... Jócskán megbicsaklott a bizalom, ami talán érthető... És erről nem a tanárok tehetnek... Ők is szívnak velünk együtt.

Hangsúlyozom SZERINTEM... Addassék meg a vélemény szabadsága... Főleg egy magyar-történelem szakos tanártól...

Corry 2009.10.19. 22:25:30

@Chalabre:
Jelzem azért, hogy a MÁV megítélése sem olyan egyszerű. Abból, hogy lepukkadt nem lehet 1/1 a menedzsment minőségére következtetni, ha egyszer az utasok meghatározó része vagy részben, vagy egyáltalán nem fizet a szolgáltatásért. Ennek ellenére erős a gyanú, hogy ott bűzlik valami, illetve több dolog is, csak arra akartam utalni, hogy direkte erősen össze van ott is kutyulva a dolog, nehogy tisztán lásson valaki.

Én a magam részéről (4 gyermekem jár 2 iskolába) , fejet hajtok általában a tanárok előtt, mert a pénztelenség és a liberáliséktól jött baromságok mellett és annak ellenére jól tanítják gyermekeimet.

szabidoki 2009.10.20. 23:49:04

Hát, nem is tudom.
Ha a tanárok kapnak rendes fizut az érettségi alatt, akkor gondolom jogos az elvárás, hogy dolgozzanak is - az már persze kissé rossz érzés lehet az érettségiztető tanerőnek, hogy az a kollégája, akinek aktuálisan nincs érettségiző osztálya, a strandon hörpöli a bambit, és ugyanúgy megkapja a fizetését...
Nálunk, mentősöknél van egy mondás: akkor is jár a fizetés, ha éppen dolgozunk...

AB2010 2009.10.22. 22:43:41

...csak pár adat rólam...s nem azért, mert panaszkodni akarok, hiszen ha nem szeretném a munkám, nem tanítanék...
20 éve tanítok, 3 diplomám van. Alapóraszámban csak a pályám elején tanítottam, az utóbbi években heti 30-32 óra a jellemző. A havi netto fizetésem 115 ezer Ft körül mozog. Magánprobléma, hogy egyedül nevelem a gyermekem, a lakás rezsije egy téli hónapban kb 80000 Ft. A tanítás mellett így kénytelen vagyok dolgozni, magánórák, fordítás, ami jön.
Érettségi: ha van érettségiző osztályom, valóban "csak" ápr.végéig van az adott osztály(ok)ban órám, a végzős osztályok órái felszabadulnak. Ezekben az órákban az érettségizőkkel konzultálok, illetve engem osztanak be helyettesíteni, ha valemlyik kolléga hiányzik.
A szabadságunkról annyit, hogy sok embernek szemet szúr a nyári néhány hét. De mi tényleg nem mehetünk el máskor szabadságra, ha bármi gondunk van, vagy ügyet kell intézni, vagy orvoshoz kell menni, nem mondhatom azt, hogy elugrom egy órácskára és majd tovább maradok bent - fizetésnélküli napot kell kivenni. Mint ahogyan egy kommentelő írta, sem az elő-, sem az utószezonban nem tudunk elmenni pihenni, pedig talán ezt még mi is meg tudnánk fizetni, ha összespóroljuk. Főszezonban sajnos esélyünk sincs rá.
Amikor dolgozni kezdtem, ha osztálykirándulásra vittem a gyerekeket, még kaptunk felügyeleti díjat, fizették a költségeinket. Ez már évek óta nincs így. Megtehetném, hogy nem viszem őket sehova, de mit tegyek? Szeretek velük kirándulni, igénylik is, hisz a szülők nagy része sehova sem viszi a gyereket, s ami fájó, hogy ennek legtöbbször nem anyagi okai vannak (esetleg nyáron elrepülnek "Görögbe" vagy "Olaszba", de a saját hazájukat alig ismerik). A legutóbbi 3 napos kirándulásunk nekem 18000 Ft-omba került.
3 éve végzett egy osztályom. A szalagavatójukra egyenruhát csináltattunk, szerepeltem az osztálytáncban (jelmezkölcsönzés!), így erre az alkalomra 27000 Ft-ot kellett kifizetnem.
Ezenkívül rendszeresen kell (kötelező) továbbképzésre is járnunk, melyeknek egy részét nekünk kell kifizetni. A legutóbbi 4 napos továbbképzésem 30000 Ft volt.
S az integrációnak "hála", egyre több SNI-s gyermek jár a normál osztályokba. Az, hogy hogyan és mikor oldom meg egy mentálisan sérült vagy egy gyengénlátó (netán teljesen vak) gyerek tanítását, az már az én dolgom.
...no most így egy szuszra ennyi...

bankaeva 2010.07.18. 21:28:51

Ez nem kérdés, hogy jár-e az érettségi vizsgáért díjazás, hiszen ha nem, akkor a 100/1997-es kormányrendeletet módosítani kellene, amely leírja az érettségi vizsga díjazását.
süti beállítások módosítása