babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Megelőlegezett bizalmatlanság

2009.11.27. 17:51 sasika61

 

A magyar baloldal 1945 utáni párttörténetében vörös fonalként húzódik végig az az állandóan ismétlődő jelenség, hogy egyes politikusaik – érzékelvén a párt népszerűtlenségét – új mozgalmat hirdetnek, megújulást, szakítást a múlt bűneivel, hogy aztán hatalomra jutva maguk is elkövessék azokat.
 
Így volt ez már az MDP esetében is, az 50-es években, amikor a talonból előhúzták Nagy Imrét, Kádár meg előjött; így a Kádár-rendszer végnapjaiban Németh Miklós-Horn-Pozsgay előtérbe kerülésével; ez a szándék motivált, amikor a teljesen alkalmatlan Medgyessyt megpuccsolta Gyurcsány.
 
A Párt mai alakmása, az MSZP képlékeny állapotban van, még messze nem dőlt el, ki szerzi meg középtávon a vezetést, ki lesz a meghatározó személy. Én Gyurcsányt sem írnám le véglegesen – illetve dehogynem, csak hát nem rajtam múlik -, a Mesterházy-féle fiatalok egyelőre csak kirakatfigurák, pofozóbábuk, ezért érezheti magát Szili Katalin helyzetben, noha nem nyeregben. S ezért kívánja bemutatni az ismert kötelező gyakorlatot a Szövetség a Jövőért Mozgalom életre hívásával. „Szakítás a múlttal, hitelesség és újjászervezés” – ez mozgalma vitairatának a címe. Ilyen címmel bármelyik előd közreadhatta volna saját vitairatát: Nagy Imrétől Gyurcsányig mind.
 
Mindebben az a gyanús, hogy végignézve a névsoron azt láthatjuk, hogy a megújulást hirdetők maguk is részesei voltak, kivétel nélkül, annak a hatalmi struktúrának, amellyel utólag szakítani akartak. Még csak nem is sokadlagos szereplőként, hanem a hatalomgyakorlás első vonalában, tehát maguk is felelősséget viseltek / viselnek mindazokért, ami történt, s amivel szemben utólag meghatározzák magukat. Ez veti fel azt az elháríthatatlan gyanút, hogy itt ugyanolyan módszerekkel történő hatalomátmentés folyik évtizedek óta: a főszereplők változnak  - nem jelentéktelen mellékszála a folyamatnak, hogy a mögöttük húzódó nagy párttömeg szinte alig -, de ennek csak az a célja, hogy maga Párt legyen folyton hatalmon, hogy így biztosítsák a  túlélést és persze a pénzelosztás lehetőségét.
 
Hogy a jelenség valójában átverés, arra már az első nagy salto mortale után felfigyeltek: Mindszenty már 56-os beszédében kifejtette, hogy „Igen gyakori mostanában annak a hangsúlyozása, hogy a nyilatkozó a múlttal szakítva őszintén beszél.” Vagy ugyancsak e korból idézi Romsics Ignác Pallavicini-Andrássy Borbálának, a „nagy” Andrássy unokájának naplóját: „Itt valami becsapás van. (…) Ez népbolondítás. Látták, hogy gazdasági csőd előtt állnak, látták, hogy egyre nő az elkeseredés. Meg kellett játszani a dolgot. Kiosztották a szerepeket. Önkritikát gyakorolnak. (…) Nagy Imre bűvészmutatványt ad elő. A kalapban zörgő bilincsek virággá változtak.” (Romsics I.: Magyarország története a XX. században, 379.o.)
 
A bűvészmutatvány kezdete vasárnap lesz, a szeánszot most épp Szili Katalin celebrálja. Előlegezzük meg a bizalmatlanságot!

4 komment

Címkék: közélet mszp szili katalin szövetség a jövőért hatalomátmentés

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr711556875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.11.27. 21:09:32

Szerintem Szili Katalinnak Pécs városa már megelőlegezte a bizalmatlanságot, idén májusban :-)))))

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.11.27. 23:39:23

@Corry:
úgy látszik, nem volt elég neki.

Corry 2009.11.28. 12:54:31

@sasika61: Igazából Szili Katalin maga egy szimpatikus ember a számomra. Ennek ellenére a vereségekor nem sajnáltam, mert reménykedtem, hogy rájön, hogy kikkel nem szabad körülvennie magát. Nem jött rá.

Tündér_Lala 2009.11.29. 19:58:41

Ha Szili Katalin komolyan gondolta volna, az Öszödi beszéd után lemondhatott volna.(Elismerem, nehéz döntés, hogy esetleg évek munkájának eredményét eldobja.) Nem tette, ezzel közösséget vállalt párjával és annak sokak által remélt bukásával.
süti beállítások módosítása