babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Requiem a természettudományos képzésért

2008.07.26. 16:46 sasika61

Megszokhattuk már, hogy az Oktatási Minisztérium vezetői ügyesen kerülik a nyilvánosság előtt a kényes témákat, a problémás területeket, kommunikációjuk azt sugallja, hogy már minden megoldottak, amit még nem, azt pedig meg fogják oldani.

Az elmúlt napokban a tárcát érintő legfontosabb döntés a felvételi pontszámok nyilvánosságra hozatala volt. Előtte való nap nyilatkozott maga a miniszterelnök: „Magyarország jövője az oktatásban, a felsőoktatásban van” – a Figyelőnet bicskanyitogató címmel ellátott tudósítása szerint: („Gyurcsány, Hiller és Bajnai 26,6 milliárdot juttat a felsőoktatásnak”): http://www.fn.hu/belfold/20080724/gyurcsany_hiller_bajnai_26/felsőoktatás.
 
Igaza van: az oktatás, a felsőoktatás sorsa stratégiai kérdés. Minden párt ezt hirdeti. Minden elemző. A közvélemény is bólint ilyenkor (esetleg alszik, mert annyit hallja, hogy az első hangtól leesik a feje). S közben az oktatás minden szinten züllik, romlik.
 
Csak egy elemre térek ki, megpróbálva bizonyítani előbbi tételemet: a természettudományos képzés klasszikus tárgyaira. Ezekről gondolom ugyanis, hogy helyzetük kiemelten fontos: mert kiemelten veszélyeztetett. Magyartanárként persze tudom én, hogy más területek is jelentősek, de az a helyzet, hogy jól képzett andragógusok találmányaira még nem sok ország épített gazdasági szektort, ellenben egy jelentős kémiai találmány, újítás iparágak egészét meg tudja újítani.
 
Négy klasszikus természettudományos tárgy adatait láthatjuk az alábbi táblázatban, négy egyetem (az ELTE, a debreceni, a pécsi, a szegedi) és két főiskola (az egri és a nyíregyházi) felvételi pontszámaival kombinálva. Az intézmények a tanárképzés nagy múltú központjai, a válogatás tehát nem önkényes, ráadásul nem különbözik más, hasonló karakterű egyetemek, főiskolák adataitól, az adatok így általánosíthatók.
 

2008
Intézmények
Szakok
ELTE
PTE
DE
SZTE
EKF
NYF
Matematika
260
254
213
240
228
241
Fizika
261
246
203
201
-
-
Kémia
216
261
224
238
227
-
Biológia
321
182
180
168
186
164

 
 
 
 
 
 
 
 
Mit láthatunk? A megtestesült szégyent. Az oktatás csődjét. Olyan adatokat, amelyeket garantáltan nem fogunk hallani egyetlen álomtitkártól sem, a miniszterről nem is beszélve.
Ha valaki nem tudná: az idén (először) 480 pontot lehetett a felvételin megszerezni. Vessük ezt egybe a fenti ponthatárokkal. Legtöbbje nem éri el a felét sem, s ami meghaladja az 50%-ot, az ELTE biológia alapszakának pontszáma kivételével, az sincs jelentősen fölötte!
 
Mit jelent ez? Azt, hogy akiket ide ilyen ponttal felvettek, azok alig érték el a közepes szintet. Közepesek voltak a gimnáziumi évek alatt éppúgy, mint az érettségin. Meg tudtak éppen szólalni, nem kellett belőlük néhány értékelhető mondatot harapófogóval kihúzni (mert ez utóbbi az elégséges kritériuma), de témájukról nem tudtak sok mindent. Ők lesznek a jövő tanárai. Az oktatás frontemberei, mert bizony a színvonalas oktatás nem a digitális táblákon múlik. Ezt csak Magyar Bálint és köre gondolja. Illetve ők sem, de a jó üzletet titkolva ezt mondják. Ők, az ennyi ponttal felvettek fogják gyermekeimet, gyermekeiteket, unokáitokat, unokáimat tanítani.
 
Természetesen tudom a közvélemény ítéletét: tanárnak csak azok mennek (néhány megszállottat leszámítva), akik máshová már nem férnek be. Van is ebben igazság, egy kézen meg tudnám számolni, osztályaimból hány kiemelkedő képességű gyerekből lett tanár. S azt is tudom, hogy e tárgyakból is vannak jelentős eredményeket elérő tanulók. Ám ők elmennek közgazdásznak (matematika), műszaki pályákra, orvosnak, vegyésznek – bárminek: csak éppen tanárnak nem.
 
Amint hallottuk az elmúlt hetekben: a minisztérium tantárgy-összevonásokkal kísérletezik, így kívánva megújítani a természettudományos oktatást. A szakemberek tiltakoznak, s magam sem ezt látom a legfontosabb feladatnak (járhatóbb út lenne, ha a tárgyak óraszámának csökkenését megállítanánk, esetleg a mindenki számára kötelező természettudományos érettségi). A tantárgy-összevonás egy problémát fog tudni kezelni: e tárgyak végzetes tanárhiányát. (A táblázatból látjuk: a főiskolák nem egy tárgyból senkit nem tudtak felvenni!)
A közbeszédnek ilyen témákról kellene szólnia. Ehelyett ömlesztve kapjuk a póttémákat a Gárdákról, kurucokról, vadászokról, szőke mozgalmakról, Jud Süssről, turulról, miegyébről. A nagy közéleti etetésben ezek fűszerek. Egy jó pörkölt lényegét azonban a hús adja.

221 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás felvételi természettudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr67586765

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: killtheradical 2008.07.26. 18:32:44

Ámokfutás az iskolapadban Összesen 4902 felvételiző igényelt többletpontot szociálisan hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzete miatt, mondta Reiber Gabriella, a Katapult Mentorprogram kommunikációs szakértője. Hadd gratuláljak. Többrétűleg is. Agyr…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Cica (törölt) 2008.07.26. 22:32:12

Egyetértek a poszttal már öt éve ugyanezt mondom. De ez nem egy új dolog, ugyanez volt a hetvenes években is, és az akkor elindult tanárdegeneráció keze munkája a mostani gazdasági válság.
Szerintem három dolgot lehet tenni:

-Növelni a tanárok fizetését, hogy ne csak debilek pályázzanak rá
-Ha megnőtt a "kereslet" a tanár szakokra, akkor emelni a felvételi ponthatárokat
-Megszüntetni a "hozott pontok" intézményét. A felvételi eljárásba ne számítson bele a középiskolai eredmény. Csak az objektív felvételi vizsga számítson. (A legtöbb debil hozott pontokkal kerül a felsőoktatásba, mert egy felvételi vizsgán 0%-ra teljesítene)

Amanitin 2008.07.26. 22:33:04

"Ilyet még a világ nem látott. A felsőoktatás támogatása normális országokban egyenlő a K+F szektor támogatással, ez az ötlet teljesen téves szerintem."

Van egy ország, amelyik valamivel több pénzt termel egy főre vetítve, mint Svájc. Ez még nem lenne ijesztő önmagában. Csak ebben a bizonyos országban 300 millióan laknak, nem 7.5 millióan, továbbá abból a 300-ból sacc 70 naplopó senkiházi, ami sokkal rosszabb arány Svájcénál.
Ennek a bizonyos országnak a felsőoktatási rendszerét javaslom tanulmányozásra, különös tekintettel az említésre méltó egyetemek kontra állami támogatás fejezetet.
Valamit biztosan nagyon elbasztak a fiúk, tekintve siralmas pozíciójukat ebben a világban.

noob 2008.07.26. 22:38:51

Sihaya: igazat szólsz.

Nem csak az iskolai, hanem a társadalmi motiváció is hiányzik .A magyar ismeretére az első idegen nyelvnél szorulsz rá legelőször, majd egyre inkább, ahogy haladsz az életedben..

A történelem sem az iskolának kell, hanem a gyerekeidnek, ha szülő lészel:))

PS: 1345-ben egyébként a tatárok ellen (is ) harcoltunk, (Nagyvárad, "patrocínium-csoda” ) Ez Szent-László feje eltünése) Ez évben ölték meg Nagy Lajos király öccsét, Endrét Nápolyban ( lásd: Toldi mondakör:)

Pipas 2008.07.26. 22:39:22

Lassan elfogy az utolsó söröm is és akkor befejezem az oktatásotokat, mert amúgy elég unalmasak vagytok. ;) Kérdése van valakinek? ;)

Rómeó 2008.07.26. 22:39:25

Pipás:

Hmm, akkor nem értem. A tanított tárgyaid között nem látok egy olyat sem, ami arra tanít, hogy hogyan ítéljünk meg informatikus tanár létünkre pár hozzászólásból egy gépészmérnök szaktudását...Segítsen tanár úr, valamit talán elnéztem?

Az én apám egy egyetemi tanár, magam csak egy "szimpla" mérnök. De én őtőle soha nem hallotam ilyen arrogáns, primitív stílust, mint amit te képviselsz itt, adjunktus úr. Örülök, hogy máshol okoskodsz - miattad is szar a felsőoktatás.

Nézz magadba, adjunktus úr. Van még mit tanulnod, főleg alázatról.

Panni 2008.07.26. 22:40:16

Sziasztok!

Érdekes módon eddig nem volt szó nagyon a nyelvszakokról.
Sikerült 4 éve kéttannyelvű gimiből elkerülnöm egy csodálatos vidéki városba, kis országunk egyik legjobb egyetemére francia szakra (két nyelvvizsgával, még egy alapfokú nyelvtudással, szerencsémre), meg egy másikra, amit lassan befejezek.
Nagyon alacsony volt a ponthatár, majdnem a minimum elérhető pont. Majdnem hanyattestem, amikor első hónapok egyikében néhány hallgató annyit nem tudott kinyögni franciául, hogy mi a neve, honnan jött, miért jár oda egyetemre ahova, és mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Nem az volt a gond, hogy nem voltak nyelvhelyesek, hát istenem, hibázni lehet, hanem az, hogy nem tudták ezeket elmondani. Egyáltalán.
Két év után otthagytam a franciát, a tanárok közül volt olyan, aki vizsgán közölte, hogy jé, a szemináriumon azt hitte, hogy sokkal hülyébb vagyok, a nyelvész tanárnőnk pedig az első félévet magyarul nyomta végig. Volt olyan, aki azért akart szamárpadba rakni embereket, mert hamar befejezték a feladatot, és azt hitte, szórakoznak. Egyetemen. Hát kösz, ezek oktatják a jövő nyelvtanárait. (hozzáteszem, más nyelvszakokon ennyire nem volt tanár-ügyben rossz a helyzet)
Ha belegondolok, hogy a diákok pedig nyelvtanárok lesznek ilyen problémákkal, akkor eléggé kellemetlen a helyzet.

Sihaya 2008.07.26. 22:41:05

noob: Teljesen hasraütésre írtam be az évszámot, jelezvén engem sosem érdekelt a történelem, és áldom az eget, hogy egyetemen nem kell vele vacakolni. Azért le a kalappal, ha ez fejből ment. Ki miben tudós, vagy mi.

Pipas 2008.07.26. 22:48:14

Rómeó: Eddig neveztél már lúzer adjunktusnak és informatika tanárnak is. Nem vagyok lúzer, végzettségem alapján pedig villamos mérnök és matematikus vagyok.

A gépészmérnöki tudásodat nem kérdőjeleztem meg, a te első hozzászólásod volt a "lúzer adjunktus" a második pedig a "honnan tudod, hogy nem értek hozzá". Vagyis mi a tököm bajod van velem? Megbuktattalak? ;)

noob 2008.07.26. 22:50:31

excitotoxicitás tanár úr : gratulálok a nevedhez, látom ez egy dislexiás előszűrő :))

Teljesen egyetértek. Pazarlás ez: a tanár idejével, a az oktatás pénzével és a gyerek lelkével.

Pipas 2008.07.26. 22:53:05

Panni: pár éve egy sörözés alkalmával mondta egy hallgatólány, hogy orosz nyelvre vették fel. Elkezdtem azon poénkodni, hogy ugye én tanultam oroszul, de egy szavamat sem értette. Kicsit fura volt, de aztán elmagyarázta, hogy én tévedtem, ostoba vagyok.

Azért jelentkezett orosz szakra, mert meg akar tanulni oroszul, nem azért mert már tud oroszul. Próbáltam feltérképezni ezt a kérdést, de nagyon le lettem ugatva...

Szibarita 2008.07.26. 22:55:24

Miert van az, hogy a tanarok tobbsege tenyleg elhiszi, hogy amit csinal az meg mindig relevans, minden ellenkezo pelda ellenere is? Van az a mondas, hogy ami sikeres az jogos, ennek megfeleloen pont informatikusokbol lattam mar joparat, akiknek semmilyen formalis kepzettseguk nem volt, megis gond nelkul irtak meg a grafbejaro eljarasokat meg a nyelvtandefiniciokat.

Dolgoztam mar sok kulonfele helyen es rettento magasrol tettek ra =megfelelo tapasztalat eseten- hogy a delikvensnek van-e diplomaja vagy sem. Egyszeruen nem tema.

Orvosnal vagy epitesznel nyilvan mas kerdes, de pont az informatikaval jonni nevetseges. En 5 ev alatt semmi relevansat nem tanultam a dragalatos magyar egyetemen. Amit megis, azt a mellette vegzett munka alatt, olyan munkatarsaktol, akiket azota is nagyratartok.

Rómeó 2008.07.26. 22:56:00

Pipas:

Nekem csupán az a bajom, hogy véleményem szerint az olyan embernek aki a következőket kijelenti (idézet később) annak NINCS semmilyen katedrán helye. Továbbá úgy gondolom, hogy innetől az ilyen felkészültségű és hozzáállású ember véleménye sem túl releváns lévén saját magát járatta le.

"Kedves molinalage! Örülök, hogy neked frissen diplomázott szakembernek van rálátása arra, hogy mi volt és mi van, de őszintén szólva a szaktudásodat, amit ebben az új felsőoktatásban szereztél semmire sem tartom."

+++Tudsz te valamit erről a szakról, a mérnöki tudományok ezen ágáról? Kétlem, mert akkor nem mondtad volna ezeket.

"Majd ha pár évtizedet ledolgoztál a szakmádban, akkor újra beszélgethetünk a dologról. Addig is gyakorold a következő érvelést: "Főnök, azért nem látogattam a munkahelyemet, mert az nem jó."

Te tényleg tanítottál? Szégyen...

---
Én gyógyszervegyészmérnök vagyok tehát te engem hála istennek nem taníthattál. Továbbá ne csodálkozz azon ha valaki pofánbasz mert te köpködéssel kezdesz. Amilyen a mosdó, olyan a törülköző, adjunktus úr.

Amanitin 2008.07.26. 22:57:07

noob 2008.07.26. 22:22:30

"miben is versenyez egy iskola"

Ez egyszerű mint egy pofon.
A betöltendő állás/egyetemi hallgató/bármi helyek száma véges. Ezekért versenyeznek az intézmények. Ha a végzőst nem vették fel/elhagyta a pályát, akkor a képzésére költött pénz ki lett kúrva az ablakon, és jövőre másnak kell adni. Ez független attól, hogy bölcsészről vagy orvosról van szó.

Pipas 2008.07.26. 22:57:42

szibarita nagyratartok: mire mentél volna egy jó egyetemmel a hátad mögött?

Panni 2008.07.26. 22:57:45

ja ok, akkor nincs kérdésem. így nem is gáz, hogy otthagytam, végülis én már tudok franciául :D

és hogy kicsit megvédjem még a BTK-t a végére: síkhülye vagyok a reál tárgyakhoz. Mindig is az voltam, annak ellenére, hogy a családban gyakorlatilag mindenki a matekra koncentrált így vagy úgy. Egyszerűen nem megy. Egyértelmű volt, hogy nem megyek mérnöknek, így viszont egy olyan szakon (nem a francián), és egy olyan karon volt szerencsém tanulni, ahol megtanultam mérhetetlenül máshogy látni a világ dolgait. Az, hogy ki mennyit tud, nemcsak arról szól, mit tanult. Sajnos, persze, ez alapján ítélik meg a pályakezdőt, de pl. én jelen pillanatban azt látom az álláskeresésemben a legnagyobb problémának, hogy nincs jogosítványom... furcsa.
szóval azért a BTK nem olyan vészes, mondjuk nálunk hatalmas agyak vannak, riszpekt nekik, ülve tudnám őket hallgatni hetekig, csak beszéljenek még. Hogy máshol mi van, azt nem tudom.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.07.26. 23:00:09

Nem jó az sem, hogy valaki elvégez egy nyelvszakot (öt év, vayg négy) és után nem fordíthat, tolmácskodhat hivatalosan.
Szerintem csak azért nem, hogy abból ügyes emberek külön is pénzt szerezzenek. Külön tanfolyamokon lehet olyan papírt is szerezni.

És akkor pityergünk azon, hogy a sok bölcsész (esetünkben nyelves bölcs) hová megy. Kellene nekük adni ilyen papírt öt év után, aztán egy kicsivel kevesebb munkanélküli lenne köztük!

Pipas 2008.07.26. 23:00:26

Rómeó: A gyógyszervegyészmérnökök pofánbasznak?

viktor134 2008.07.26. 23:01:46

soha nem jártam be előadásra, mert melóztam helyette, mégis elvégeztem. természetesen nem tanárnak tanultam, és egyelőre elég jól megvagyok a helyemen.

az egyetemen egy dolgot tanulsz, tűrni a hülyéket. :) aki bátor, értelmes, az végül vállalkozik, és diplomás bölcsészeket vesz fel minimálbérért robotmunkára. :)

Szibarita 2008.07.26. 23:02:47

Az egyetem rettento moka volt. Pont, mint az OTP. Kontraszelekcio es kadari portashangulat. Akik ottmaradtak, elobb-utobb (elobb) szinten belesapadtak ebbe a dologba, nevezetesen a budos kolok oruljon, hogy egyaltalan tanitom ot, ha valamit nem tud, az kizarolag az o hibaja lehet, vagy nem tanult vagy tokkelutott.

Szivem melyerol gyuloltem azt a szemetdombot, amive a tanarok tettek az oktatast. A vizsgak (tenyleg egy-ket kiveteltol eltekintve) nem arrol szoltak, hogy ki mit ert a tananyagbol, vagy hogyan tudja azt alkalmazni, hanem arrol, hogy hogyan tudnak a tanarok belekotni hulyesegekbe, vagy hogy tudjak a diakot belezavarni akar abba is, amit tud.

Rettento modon leneztem ezeket a szerencsetleneket, akiknek nem jutott jobb, minthogy a cigiszagu egyetemi irodajukban szopatjak a szerencsetlen kolkoket, mintha ez lenne a sikertelen eletukben a buszkeseg legfobb forrasa.

A mai napig nem ertem, minek kellett nekem az a diploma.

Rómeó 2008.07.26. 23:02:55

Pipás:

Olvasni se tudsz? Vagy szalmabáb érvelésbe fulladsz, mint a többi félnótás?

Többet is tud ön, tanár úr. Érveléstechnika óra, nem járt be, adjunktus úr? Hogyan fog tárgyalni, adjunktus úr?

Vagy nem fog?

Közgazdász 2008.07.26. 23:04:27

Amikor én a 9o-es évek közepén az ország legjobb gazdasági főiskolájába jelentkeztem, nagyon komoly volt a felvételi matekból (központi). A ponthatár a 12o-ból rendre 11o felett volt. Pedig már nálunk is duplalétszámot vettek fel. A következő évben ismét megduplázták a felvettek számát, a pontszám 1oo alá esett vissza. Siralmas volt az az évfolyam.

Ráadásul a főiskolán tanítottam, pontosabban felvételire készítettem fel érettségi előtt álló emberkéket. Rengeteg rossz tapasztalatot szereztem.
Volt olyan tanítványom, aki nem tudott függvényt ábrázolni. Pontosabban minden függvényt úgy ábrázolt, hogy megnézte az értékét o-nál és 1-nél és húzott egy egyenest a két ponton át. Hm. Érettségi előtt néhány héttel hallott először pl. a másodfokú függvényekről.
Néhány évvel később családi okokból találkoztam érettségizőkkel. Azok még ennyit sem tudtak. (Mondjuk nem is akartak közgazdásznak tanulni)

Pipas 2008.07.26. 23:07:01

No, elfogyott a söröm, éjfél is elmúlt, asszem lassan kilépek.

Ja, tárgyalni nem fogok, programozok, meg ilyenek.

noob 2008.07.26. 23:08:01

mbemba: igaz-is nem is.

igen:
Legalább egy területen kellene szakfordítást tanulni a nyelvészeknek ( saját választás) a ezen a területek akkor dolgozhatnának.

Nem:
sok bölcsész által fordított munkát szaklektoráltam. Ott tanultajm, hogy minden retesz, ék, alakzáró csatlakozás a bölcsész szerint "pecek" :))

Rómeó 2008.07.26. 23:09:19

Sejthető, milyen szinten, csodaadjunktus úr.

Sok sikert, a katedrát lehetőleg kerülje ugyanis oktatói pályára nem alkalmas.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.26. 23:11:49

Nem gondolkodtatok még azon, hogy az oktatás színvonalának romlása (amit úgy tűnik, senki nem tagad) felülről halad lefelé vagy fordítva?
Én sem tudom a választ, de mióta a hallgatói létszámot felduzzasztották, s a gyengébbek is diplomát akartak szerezni, egyre több gyereknél látszik, hogy egy minőségi fokozattal fentebb álló intézményben tanul, mint amire képességeiből futná. A szakmunkás szakközépben, a szakközepes gimnáziumban, így jó néhány főiskolán alig van olyan szint, mint 15-20 éve egy jobb gimnáziumban.

noob 2008.07.26. 23:12:17

Pipas.szóval Anglia...

Szibarita 2008.07.26. 23:12:55

Pipas nem birja elkepzelni, hogy rajta kivul is vannak intelligens emberek, akiknek mas tapasztalatai vannak, mint neki.

Pipas adj. ur! Az, hogy on egy tokely es az, hogy amit tanult kizarolag az egyetemen szedte ossze, nem jelenti azt, hogy mindazt nem lehet hatekonyabban, mashol. Ha mar egy matematikahoz kozelallo emberrel beszelek, remelem megerti, miert is donti az en eletpalyam az on elmeletet, mar persze a rettento tenyerbemaszo es leereszkedo stilusa felemlegetese mellett.

Ujra felhivnam a figyelmet tovabba, hogy szereztem diplomat az ELTE-TTK nagyhiru intezmenyeben, a kerdes amit viszont rendszeresen felteszek magamnak azota is, hogy miert stresszeltem magam 5 even keresztul teljesen foloslegesen.

Nagyfiu vagyok mar ahhoz, hogy a palyan elert sikereimet fitogtassam, igy erre most nem is ternek ki, de higgye el, van mas is, mint a betokosodott akademiaban olyan ostobasagokkal, mint a VMS tolteni a szerencsetlen nebulok fejet.

Pipas 2008.07.26. 23:14:08

noob: Finnország.

sourcerror 2008.07.26. 23:18:49

Pipas:
Beszólok neked kicsit én is, mert sok hülyeséget írtál: régi rendszerben minenki bejárt az előadásokra ... lol
70 éves professzor emeritius mondta, hogy anno az unalmas előadások látogatását ők is felosztották egymás között (ha nem volt megfelelő színvonalú nyomtatott jegyzet)
Ezt más professzoroktól is viszonthallottam. (BME villanykar)
Ennyit arról a rohadt nagy rálátásodról az oktatás helyzetére.

Egyébként ekkora arrogáns tahót rég nem láttam/hallottam. Gratulálok az adjunktusi címedhez. Valóban züllik a felsőoktatás.

Pipas 2008.07.26. 23:19:15

szibarita: hogy a francba olvastad ki ezeket abból, amit én írtam? Ez ilyen autoszugesztió vagy mi? VMS? Nehogy már azt is tőlem kérd számon!

noob 2008.07.26. 23:22:04

Szerintem átmeneti zónában vagyunk. Alulról jön a reformtanuló a felhigított ismeretével, fenn meg maradt az intézményrendszer, amit ki kell tölteni szamos okból.

Szvsz a folyamat mindkét irányba terjedni fog: az alsó-közép képzés tovább romlik ( US állami High School-irányába), fenn meg marad az egyre koncentráltabb trösztösített mega-egyetem. Az okos meg gazdag emberek meg külföldre küldik a gyereket, aki - ha okos - ott is marad. Eseteleg meghalni jön haza 70 évesen.

Na de jól van ez igy.

-------------
Pipas: bocs rossz irányba számoltam :))

Pipas 2008.07.26. 23:25:43

No, sziasztok, elhúztam szunnyadni. ;)

Szibarita 2008.07.26. 23:29:37

Hat ugye az ELTE-TTK elvileg a legjobb egyetem volt az orszagban, a velemenyemet pedig arrol irtam meg. A leginkompetensebb programozo, akit valaha ismertem, a Caltechen vegzett, egeszen felhaborito volt, ahogy a menedzsment minden bizonyitekunk ellenere nem akarta kirugni.

Nem szamit az egyetem. Se pro-, se kontra. Minden egyetemrol frissen kijottnek el kell magyarazni az OO-t, a nyelvet es a technologiakat is, szoval kb mindent, amitol jo programozo lesz valaki.

Ezt kb 2-3 ev alatt meg is ertik, azutan a diplomat el is lehet felejteni. Senkit sem erdekel, mintha nem is lett volna.

Akkor meg minek szivattam magam 5 evig, ha aztan meg 3 evig tovabb kellett amugyis szivnom?

Egyaltalan minek tartjuk a sok ingyenelo poffeteget, akik semmi massal nem foglalkoznak, minthogy leromboljak a fiatalok onbecsuleset?

pdjames 2008.07.26. 23:30:46

Igaza van Szibaritának, töröljük el az alap- és középfokú oktatást, a felvételi helyett meg legyen DNS-vizsgálat, oszt garantált a néhány százmillió. :)
A gyerekek meg addig végezzék el azt a munkát, amit a felpumpált felsőoktatás miatt nincs, aki elvégezzen.
Manapság egyébként a szelekció nem az egyetemi , hanem a középiskolai felvételinél van. Csak meg kell nézni, hogy a szülők mennyit izmoznak, hogy a gyerek bekerüljön egy normálisabb középiskolába, ahol kapnak olyan alapokat, hogy 400 pont felett tudjanak teljesíteni, ezután az egyetemen már simán veszik az akadályokat, ők nem morzsolódnak le és tök mindegy nekik, hány félanalfabéta ül mellettük az iskolapadban, ez csak nekem baj, mert az én adómból is teszik. Az igazi nagy baj jövőre kezdődik, mert ez drága politikailag korrekt álliberális oktatási minisztérium el akarja törölni a gimnáziumi felvételit, na az lesz a szép, ha ha a jelenlegi feltételekkel, osztálylétszámokkal,oktatási költségvetéssel és tanárgárdával kell az úgynevezett kevert képességű csoportokkal boldogulni. Elvileg a tehetséggondozás és a felzárkóztatás is része a minisztérium pedagógiai elvárásainak, de ebből csak az lesz, h az okos unatkozni fog, a kevésbé okos frusztrált lesz és a szünetben majd jól megverik egymást..
Tudom, h ez már nagyon OFF, de kérném, senki se jöjjön azzal, hogy a középiskolai felvételi milyen stresszes a gyereknek, az, ami a "reform" után lesz, még stresszesebb lesz.

Közgazdász 2008.07.26. 23:31:23

Arról meg, hogy hova változott a világ, mivé lettek a ránkszakadt nagy szabadságban a fiatalok, órákat lehetne regélni.

Én viszonylag szigorú iskolákba jártam, otthon is elég szigorúan fogtak. Tanultam, mert beleverték a fejembe, hogy csak úgy fogok boldogulni az életben.
Mikor elkezdtem dolgozni, megszólalni alig mertem a munkahelyemen. Nem, nem a légkör miatt, hanem egyszerűen nem éreztem a sok tapasztalt ember között, hogy érdemben hozzászólhatok bármihez is. Megcsináltam amit kellett, rengeteget figyeltem mások munkáját és rengeteget tanultam.

És évről-évre ledöbbentem, ahogy jöttek az újabb és újabb pályakezdők. Azóta is figyelem őket, és egyre kevésbé tetszik amit látok.
Nagyszájúak, fegyelmezetlenek, önzőek és mindent jobban tudnak. Senkit és semmit nem becsülnek. Dolgozni? Csak azt ne kelljen. De kapjanak meg mindent, mégpedig azonnal.
(Találkoztam olyannak, aki még azért is reklamált, mert neki kevesebb szabadság jár, mint annak, aki pl. 1o éve dolgozik. Ja, hogy ezt törvény szabályozza? Hát ő nem olvas törvényeket.)

Pedig ezek közgazdászok. Elvileg nem az alja a fiataloknak. És még őket is megszűrik a felvételnél.
Kíváncsi vasgyok, meddig fog ez tartani. Nagyon gyorsan véget kellene neki vetni, mert nagyon rossz irányba haladunk.
Szerintem.

A. B. Normal 2008.07.26. 23:36:29

Valaki mondja már meg: 1. kik lesznek a gyermekeim tanárai, 2. honnan jönnek?
MA egy 2-3 akárhány diplomás középiskolai tanár mondjuk 5 év munka után, tehát abszolút nem pályakezdőként 88.000 forintot vihet haza! A versenyszférában mondjuk mekkora kezdőfizuért kódol html-t kakaó és msn mellett egy 23 éves (esetleg fősulit) végzett informatikus?

noob 2008.07.26. 23:36:36

Közgazdász: Idézet, nem saját kútfő:

"Ez év elején, az Association of Graduate Recruiters (egy diplomások elhelyezésével foglalkozó egyesület) az 1982 óta született generációt „minden realitásérzéket nélkülöző, önző, gyenge és kapzsi” jelzőkkel illette. Az egyesület annak a friss diplomásnak az esetét használta példaként, akit az új munkahelye Londonba küldött találkozóra, a férfi pedig azonnal az anyját tárcsázta, mert sérelmezte, hogy úgy küldik Londonba, hogy még térképet sem adnak neki. Régebben az ilyesmi még elszigetelt jelenség volt, ma már tömeges a fiatalok beilleszkedési készségének a teljes hiánya Nagy-Britanniában. A gyerekközpontú attitűd csúnya kanyart vett, és átcsapott a viselkedési normák rohamos felpuhulásához. A fiatalokat jobban foglalkoztatják a jogaik, mint hogy valamilyen teljesítményt nyújtsanak".

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.26. 23:39:38

Szibarita,
végtelenül és magabiztosan egyoldalú vagy, nincs kedvemre ez a magatartás.

Pdjames,
érdemes figyelni hozzászólásodra, miért is törlik el a középiskolai felvételit. Mert amire hivatkoznak (stressz, nem igazságos stb.) kamu.

Közgazdász,
"Nagyszájúak, fegyelmezetlenek, önzőek és mindent jobban tudnak. Senkit és semmit nem becsülnek. Dolgozni? Csak azt ne kelljen. De kapjanak meg mindent, mégpedig azonnal."
Ha valki kívülről látná társadalmunkat, nem ez lenne az egészről a fő benyomása? Sajnos.

pupak 2008.07.26. 23:47:44

sasika61 azt gondolod a kulfoldi jobb?
ahol en elek, mindennapos az auto lopas es felgyujtas.
10-18 eves kolykok csinaljak es szerintuk ez poen.
A kabitoszerrol a lovoldozesrol nem is beszelve.
En itt mar tobbszor lattam fenyes nappal rablast.

Otthon meg nem olyan rossz a helyzet es az oktatas szinvonala sem. lesz meg rosszabb

Közgazdász 2008.07.26. 23:48:18

Noob,
akkor ezek szerint nemcsak én látom így :)

Sajnálatos, hogy ilyen folyamat zajlik és hogy nem tudunk tenni ellene.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.26. 23:52:07

Pupak,
nem gondolom, hogy másutt jobb, én nem is ebben gondolkodom, azt szeretném, ha itt lenne jobb, de legalább ne romoljon a helyzet.

Közgazdász,
már az is valami, ha egymásra találunk.

De most lefekszem, jó éjszakát mindenkinek.

Szibarita 2008.07.26. 23:52:40

Sokatmondo ez a reakcio, kedves sasi. Hasonlo azokhoz a reakciokhoz, amiket az akademiaban ragadt emberektol kapok, amikor felvetem nekik az aggalyaimat a helyzettel kapcsolatban.

A tekintelyelvuseg es a kegy-gyakorlas az uralkodo szelirany, nem pedig a tanulok mint megrendelok megfelelo modon valo kiszolgalasa.

Az altalam latottak alapjan a fo problema elsosorban felul van es nem alul. Az alul levokre bizzuk ra, hogyan elik az eletuket, a felul levok viszont nem missziot gyakorolnak, hanem elvileg celiranyos munkat vegeznek.

kacsa 2008.07.26. 23:53:08

Elnézést, ha kicsit kusza lesz amit írok:
Nálunk bevezették a kötelező előadáslátogatást (a gyakorlatok már előtte is kötelezőek voltak). Az eredmény: az olyan -unalmas- előadásra is be kell járni, amin tudja az ember, hogy negyed óra múlva elalszik. A félreértések elkerülése végett: előtte is bejártam az előadásokra, mert egy csomó dolgot megértettem/ megjegyeztem már ott, de nem hinném, hogy egy tanárnak felemelő érzés azt látni, hogy az óráján alszanak/ próbálnak nem elaludni a diákok. Hiába tud sokat a tanár, ha nem tudja átadni.
Aki fikázza a mostani egyetemisták jövőbeli diplomáját, megértem. Ez a 3 év (éljen a BSc!) nekem csak arra lesz elég (most legalábbis úgy tűnik), hogy rájöjjek, hogy mennyi mindent nem tudok. Plusz két év pedig nem lesz arra elég, hogy mindent megtanuljak, amire szükségem lesz ahhoz, hogy az adott területen elhelyezkedjek.
A jó tanárok hiánya mellett én azt is sajnálom, hogy egy csomó ismerősöm (például -szerintem- tehetséges évfolyamtársak) már most úgy vannak vele, hogy amint végeznek, kimennek külföldre. Megértem őket, mert a diplomát, a két betűt a név előtt (=Dr) nem lehet megenni. Megértem, de sajnálom, hogy mennek. A jó tanárok hiányát természetesen nem úgy értettem, hogy nincs egy sem, mert középiskolában többhöz is szerencsém volt (de még mekkora szerencsém!), csak látom, hogy milyen következményei lehetnek, ha egy amúgy értelmes, azon a téren tehetséges gyerek olyan tanárt kap, aki miatt egy életre elmegy a kedve a tárgytól.
A bölcsészek fikázásáról meg annyit, hogy gondoljanak arra, hogy ha rajtuk élcelődöm, az azért van, mert világ életemben gyenge voltam olyan tárgyakban, ahol adatokat kellett megjegyezni és a mai napig sem vagyok túl jó az írásban (pedig leéreccségiztem:-)), úgyhogy biztos irígykedem. Ha az vígasztalja őket: a felsőbb évfolyamokat elnézve ttk-s diplomával is nehéz elhelyezkedni. Ha valaki azzal jönne, hogy miért nem mentem mérnöknek: szerintem alkalmatlan lennék rá (szeretek gondolkodni (de nem tudok;-)) és nem vagyok túl gyakorlatias sem). Eddig azt hittem, hogy még a diplomát sem tudnám megszerezni a BME-n, de a múltkor mesélték, hogy egy negyedéves villanykaros srác fél óra alatt nem tudott összehozni egy olyan programot, ami megmondja az adott számról, hogy prímszám-e... lehet, hogy nekem is lenne esélyem?

Khm 2008.07.26. 23:53:33

Én földrajz és történelem szakokon végeztem az ezredfordulón, az Eltén - merő passzióból. Ma egy áramszolgáltatónál vagyok szerződéskötő nettó 110+egyéb juttatásokért. Mivel ehhez a munkakörhöz csak érettségi+erősáramú technikusi végzettség kell, amit én csak most fogok megszerezni, nem is keresek annyit, mint a nálam fiatalabb, utánam jött kolléga a technikusiával, de ezt még el is fogadom. Az már érdekesebb, hogy míg 4 éve csak én voltam bölcsészként kirívó a munkakörömben, ma már az egyszerű adatkarbantartási munkakörökben is dolgoznak diplomások. Ez nem csak a felsőoktatás helyzetét minősíti, de a munkaerőpiacot is. Hiszen én, és a többi diplomás a "sima" érettségizettektől vesszük el a munkahelyeket, akik így kiszorulnak a hipermarketekbe árufeltöltőnek, stb.
Egyébként a technikusi papírt úgy szerzem meg két év esti képzés után, hogy ugyanolyan segghülye vagyok a műszaki dolgohoz, mint előtte...

pupak 2008.07.26. 23:55:52

sasika61, en nem akarok senkit sem bantani, de beloled is a magyaros bubanat beszel sokszor.
en sok tekintetben visszasirom magyarorszagot.
nem kell temetni magunkat. az a helyzet amit noob irt.
itt ha tortenik valami akkor az durvabb mint otthon.
Szerintem meg mindig jol allunk.

molnibalage 2008.07.26. 23:58:07

"Mikor elkezdtem dolgozni, megszólalni alig mertem a munkahelyemen. Nem, nem a légkör miatt, hanem egyszerűen nem éreztem a sok tapasztalt ember között, hogy érdemben hozzászólhatok bármihez is. Megcsináltam amit kellett, rengeteget figyeltem mások munkáját és rengeteget tanultam."

Pályakezdőként én is így látom közeljövőmet. Résen leszek és tanulok mindenből.


"Dolgozni? Csak azt ne kelljen."

Ez már önmagában is fura érzés lenne. ÉVEKIG tanultam és szeretném már látni is, hog tényleg jó volt valamire és tényleg képes vagyok -e arra amit eddig sokan gondoltak rólam és én is képzelem.
A mostani hobbim is pont ennek ellenkezőjéből alakult ki, rövide le is írom.

Szóval adott volt kedvenc (ingyenes és kvázi nyílt forráskódú) harcirepülőgép szimulátoromat amit egy nemzetközi csapat fejleszt, viszont tele van hibával, buggal egyéb dolgokkal amiken lehet dolgozni vagy fejleszteni. Szívesen vették minden jelzésemet a fórumokon a hibákról és hiányosságokról és megkérdezték, ha már ennyire nyomom nem szállnék be esetleg, mint beta teszter. 1 hónap múlva már fejlesztő voltam. (Hihetelenüj jó érzés, hogy dolozol valamin és X idő után látod,hogy ott van és működik ahogy te előre gondoltad és eltervezted). Szóval ez több okból is hasznos volt.

1. Nyelv gyakrolása, ugyanis ez nem magyar csapat, széltében hosszában vagyunk a világban.

2. Csapatmunka elsajtáítása olyan emberekkel akikkel élőben soha nem is találkozok és valszeg nem is fogok.

Állásinterjún rákérdeztek erre is és eléggé le voltak nyűgőzve mindkét helyen ettől. :)


"Találkoztam olyannak, aki még azért is reklamált, mert neki kevesebb szabadság jár, mint annak, aki pl. 1o éve dolgozik. Ja, hogy ezt törvény szabályozza? Hát ő nem olvas törvényeket."

Hát törvényket én sem olvasgatok, de azért aki ilyen dologgal nincs tisztában az elég durva szerintem is.

kihanemén 2008.07.26. 23:59:05

nagy egyetem kis főiskoláján tanulóként (nagyjából 83.000 Ft kezdőfizetés van kilátásban, ha jövőre diplomázok) azt látom, h botrányos, h még mindig az a jó tanuló, aki benyal a meleg szarig... ők azok, akiknek remek átlaguk van (na jó, egyszer nekem is volt 4.41, kaptam is érte havi 3200 Ft-ot)
ők azok, akik majd ezért a lófasz pénzért elsőként el tudnak helyezkedni, mert ők "kiépítették a kapcsolataikat".
logopédia szakos évfolyamtársaim között olyan van, aki egy hangot nem tud helyesen ejteni, 3 rostán ment át baj nélkül. hogyan? jajj, hát az ő anyukája nagyon híres logopédus... no comment

a tanáraim többsége nagy hírű szakember. itthon. külföldön az általuk istenített módszerek megbuktak jó 15 éve... talán itt kellene kezdeni, tanszékvezető kírúg, majd némileg fiatalít, könyveket újraír (a legfrissebb didaktika könyv a 70-es évekből való, azt is kérik számon).
használható tudást a kezünkbe adni, és nem a kórtan szigorlatra magoltatni a hasnyálmirigygyulladást összes tünettel és kezeléssel annak, aki dyslexiásokat fog egész életében tanítani... (jajj és persze anat-kórtan szigorlaton jól megbukik a fél évfolyam, mert megintcsak egy bőven nyugdíjaskorú öreg rosszindulatú, ámde nagytudású bácsi a tanár... aki időnként már elfelejti felhúzni a sliccét)
lehet h nem csak a diákok tökhülyék...

excitotoxicitás 2008.07.26. 23:59:30

noob 2008.07.26. 22:50:31
köszönöm : ) ! a tanár stimmel, csak az úr nem, de részletkérdés.

Bimbó Professzor 2008.07.26. 23:36:29
1.-2.: Pl. amikor még a ttk-ra jártam (90-es évek második fele), teljesen szokványos volt, hogy a biológus-hallgatók egy része felvette a biológia-tanárszakot, hogy ha nem jön össze egy kutatói hely, akkor tudjanak mit kezdeni a diplomájukkal. Megtehették, mert a tanárképzés és a kutatóképzés nagy vonalakban egyezett. Ugyanazok az előadások, előadók, a gyakorlatok között is volt némi átfedés. Csak amit a biológusok 3 év alatt tanultak meg, azt tanárszakon 5 évre húzták szét, plusz a "pepszi" tárgyak és a tanítási gyakorlat.

kacsa 2008.07.27. 00:03:50

pdjames: Igazad van, gimnázium és gimnázium között ég és föld lehet a különbség. Ma is abból a matektudásból élek, amit gimnáziumban megtanítottak (ami nem ment azt gyakorolnom kellett elég rendesen, mert követelt a tanárunk, de bármikor lehetett kérdezni tőle, ha valaki nem értett valamit).

kacsa 2008.07.27. 00:09:53

excitotoxicitás: Volt ilyen tanárom (kutatónak indult, de végül tanár lett) szerencsémre, mert szerintem jó tanár...

Alternatív 2008.07.27. 00:20:32

Szibarita!

Nem tudom, Te mikor jártál az ELTE prog-matra, de azt tanúsíthatom, hogy pl. OOP-t, meg ilyesmiket tanítottak ott. Legalábbis a nyolcvanas években. Meg a formális nyelvek elméletét, absztrakt automatákat, stb. Aki odafigyelt órán, annak egy kisebb op.rendszert meg kellett volna tudnia írni, de egy compilert még a közepeseknek is. Lehet, hogy neked azért volt szar az egyetem, mert az ilyen Pipás-félék addigra már elmentek az iparba. :)

Balnyo 2008.07.27. 00:22:16

A baj az, hogy már réges régen nagyon nehéz nemhogy jó de legalább közepes tanárokat találni.
És ez a versenyistálló rendszer a lehető legrosszabb. Lassan az emberek csak lexikonból fogják ismerni a kreativitást. Ez a pontrendszer semmit nem mutat nem ügyesebb, okosabb, szorgalmasabb aki 480 pontos mint aki 200.A gimis matektanárom (sorszám szerint a 3. mert pl. Angolból meg Németből több mint 10-10 volt) nem nagyon beszélt magyarul de rettenetesen utálta a gyerekeket volt olyan év amikor 14-en buktunk 30-ból, van akinél meg 5-ös voltam matekból előtte is utána is. Bárki elhiszi, hogy ezek a számok valós tudást mutatják. Ma, az iskolában megszerezhető tudás (főiskolát is beleszámítva) jó ha 15%-át tudom használni bármire az életemben és ennek a fele is olyan, hogy tudom hogy kell jégkockát meg teát csinálni. Na mindegy szerencsére túl vagyunk rajta, majd a gyerekeink is csak túlélik azt a 15 évet...csak tölthetnék értelmesebben is.

bakker 2008.07.27. 00:26:29

Kis összefoglaló ömlesztve az eddigiekhez:

1. tanárnak azért nem megy senki, csak akinek nincs más választása mert nincs megfizetve (elsősorban), és egyébként is ptt van a megbecsültsége ahol gondolom... kontraszelekció van és ez ellen már semmit sem tehetsz.

2. Ha meg lenne fizetve akkor a tehetséges menne annak, harc lenne érte és hosszútávon meghozná a gyümölcsét, persze ehhez olyan szabályok kellenének amik nem lehetetlenítik el a tanárokat.

3. ennyi jogászra nincs szükség, ti magatoknak teremtitek a munkát, és igen láttam már "éhező" jogászt...

4. Magyarország eredendő baja (amiért kimennek innen a vmit érő emberek és ami miatt forrás hiányában lassan szétrohad) az az, hogy nem számítanak ennek az országnak azok akik működtetni tuddák a rendszert és jobbá tenni.
A hatalomnak a többségbe került eltartott réteg szavazataira van szüksége, elsősorban az ő érdeküket nézi _mindenhol_. Durván hangzik de igaz (3 milla nyugdíjas+segélyezett réteg).
Ez is törvényszerű, önmagát erősítő folyamat, már csak rosszabb lesz.

bakker 2008.07.27. 00:31:42

A 3-as ponthoz jogászkák:
Ti is csak kihasználjátok, felélitek és lassan ellehetetlenítitek azt a rendszert amiből éltek. A hasznos működéséhez alig járultok hozzá. Rátelepedtek mindenre hogy leválasszátok a magatok hasznát más munkájából és gondoskodtok róla, hogy nélkületek ne működhessenek még a pofonegyszerű dolgokse.

TBC 2008.07.27. 00:43:21

Kedves agyontájékozott posztíró! Végzett pedagógusként csak néhány helytelenségre hívnám fel a figyelmedet.
1.: egy adott időszak tanulmányi eredménye nem determinálja az egész hátralevő élet teljesítményét. Hogy Te is megértsd, ezzel csak azt fejeztem ki, hogy attól, mert valaki neadjisten hármas (azaz közepes, azaz átlagos teljesítményű, ami a tévképzeteddel ellentétben nem azt jelenti, hogy hülye lenne, hanem azt, hogy átlagos mértékű a tudása), az nem jelzi előre, hogy soha nem lehet ennél jobb.
2.: azt is kifelejtetted a számításodból, hogy a felvétel csak egy dolog. Részemről üdvözlöm, hogy esélyt adnak másoknak is, nem csak azoknak, akik szerencsés ismerettség révén mindig bent voltak a kiskosárban, és végig mindenből - akár tudás alapján, akár másként - kitűnően teljesítettek. Mert - lásd az előző pontot - nem biztos, hogy belőlük lesznek a legtehetségesebb orvosok, közgazdászok, pedagógusok, stb. Így megvan az esély, hogy aki elhivatottságot érez, és nem hülye az adott területen (mert az a hármas-négyes nem az... sok kitűnőre felnyomott tanítónéni-kedvenc sem érne el ilyen eredményt, ha a tudását értékelnék), az elindulhasson az adott pályán. Tudjátok: az érettségi nem a legutolsó szelekciós lépcső, az csak egy alap szűrő. Sajnos eddig nem az volt, de most végre kezd funkciójának megfelelően működni.
3.: igaz, ezt lényegében már kifejtettem: ezzel, hogy nem cask a "maxpontosok" kerülhetnek be, megoldották, hogy egy véletlen botlás ne tegyen tönkre egy teljes életpályát. Aki meg alkalmatlan, az az egyetemi évek alatt úgyis kihullik. Ha mégsem, azt nem a felvételirendszernek, hanem az adott felsőoktatási intézménynek kell felróni. Itt az ideje, hogy ők is fejlődjenek.

b 2008.07.27. 00:45:19

Káposztakukac - ugye nem gondolod azt komolyan, hogy a jogon jelentős közgáz oktatás folyik. Én elvégeztem a jogot, most végeztem el a jogász-közgazdászt, és állítom, hogy még a jogász közgazdász szakon is csak a felszínt kapargattuk.

Ben Wade 2008.07.27. 00:57:41

Sziasztok!

Megragadnám az alkalmat és megosztanám veletek egy-két érdekes tapasztalatomat a mai felsőoktatást illetően.

Az egyik állítólag elismert főiskola utolsó éves hallgatója vagyok kereskedelmi szakon, ha az égiek is úgy akarják, akkor februárban teszem le az államvizsgát.

1. Utolsó, összevont szigorlat, óriási paráztatás, hatalmas felkészülés/felkészültség. Előttem ülő, éppen vizsgázó hölgy (3 évig gondolkoztam rajta, hogy vajon miért jelentkezett ide és mit szeretne itt csinálni és egyébként is...) a következő mentőkérdést kapja kb. 20 perc rizsa után:
Tanár: Kedves A...., megmondaná mi az a gazdaság?
Lány: őőőő... izé... leblokkoltam (kb. 5 perc)
Tanár: Ugyan már, hiszen a gazdasági főiskolára jár... Akkor árulja el nekem legyen kedves mi az a kereskedelem?
Lány: őőőő.... nem jut eszembe, pedig már itt van a nyelvemen...
Tanár: Szóval összefoglalva az ön feleletét, nem tudja, hogy mit csinál három éve...
Lány: De.

Megbukik. Teljesen ki van akadva és tépi a haját, pedig ő megérdemli, mert annyit tanult és kell az ösztöndíj (saját lakása van, szóval annyira talán mégse).

Következő vizsga (ezt már csak a folyosón hallottam):
Téma: Gazdasági környezet
Tanár első kérdése: Mi az a környezet?
Lány: Nem tudom.
Tanár: Önt buktattam meg nem is olyan régen, ugye?
Lány: Igen.
Tanár: No, nem leszek szigorú. Tudja mit, átengedem.

Tanulság:
Az összes ilyen tanár, a műintelligens magológépek és az olyan hülyék is mint én, menjenek a picsába!

A többit, ha van érdeklődés...

Szerintem egyébként és ezzel saját, választott pályámról is véleményt mondok a hazai közgazdászképzés hatalmas kihívásokkal küzd.
Az, hogy az én diplomámra az lesz ráírva, hogy kereskedelmi szakon végzett közgazdász egy olyan vicc, mintha egy agysebész diplomájára az lenne írva, hogy tér-idő mágus. Egyetlen függvényt, egyetlen számítást sem kellett megtanulni (középiskolából szerencsére még emlékszünk egy páran valamire), a pénzügyi ismereteinket egy feleletválasztós teszten mérték fel... nevetséges... és ennél a főiskolánál állítólag csak rosszabb van (főiskola). Ellenben a szaktársaim szájából úgy repkednek kifelé a 100-200-300ezres majdani kezdőfizetések, mintha minden áldott nap úgy lehetne haza talicskázni ebben az országban a pénzt. Olvasni? Ugyanmár... egy vicc ez az egész

Na jól kipuffogtam magam.

Jó éjszakát!

Vérnűsző Barom 2008.07.27. 01:25:46

Az eredeti poszttól kissé elkanyargott a történet, de nem baj.
A téma baromira ismerős. Igyanezt hallottam egykori tanaraimtól húsz éve, aztán ezt, illetve ilyesmiket mondogattam én is pár éve, majd kiderült, hogy nagyjából az ókori görögök óta egyértelműen pusztul, silányul az újabb generáció. Már nem tanulnak, nem érdekli őket semmi, csak a szórakozás, megg a könnyű lé. Nyafogtak erre a közékporban, párszáz éve, meg tulképp folyamatosan. Most itt is.
Érti a fene, hogyhogy nem ugatjuk a holdat, és bírunk még kétlábon járni, ilyen párezer éves folyamatos tompulás után...?

Viszont az oktatásról döntő főmuftiknál érződik kissé valami a fentiek igazságából...
Ha egy minimálisan írástudók lennének, odafigyelnének arra, ami a dolguk, akkor talán nem pusztulna le az oktatás színvonala, meg lennének fizetve a tanárok (úgy egyébként az utolsó pártucat évet, és egy-két helyet leszámítva soha, sehol nem voltak, gyaníthatóan nem is lesznek).

Remek nagyjainknak az lenne a dolga, hogy normálisan működtessék, fejlesszék az oktatás rendszerét. Ezt nem teszik, viszont rendesen barmolják össze, építik le, mind minőségében, mind volumenében.

Vajon miért teszik?

molnibalage 2008.07.27. 01:32:57

Atyaisten... Halottam már szaftos sztorikat, de ez kedőbb hallgatókról szólt, ez magasan veri az összeset. Miért nem nevezed nevén az iskolát egyébként? Megismernek a nicked alapján?

A BME-n az ilyen átengedős szotori ellentettje az volt, mikor a bukott hallgató szóbelizett Hőtan I.-ből elégségesért és másik delikvens azon morfondírozott, hogy menjen a jelesért vagy sem.

Kérdés a kettesért.

- Az entrópia az micsoda és teljes differenciál -e vagy sem?

A srác megelégedett a 4-es osztályzattal is. Persze ez a másik véglet. :)

Azért BME-n a 2-es osztályzatért is megkérik a normális modulon keményen az anyagot. Van pár olyan tárgy gépészeknél amin seggeléssel szinte reménytelen átmenni, mert minden évben újítanak a vizsgasoron kb 30-40%-ban és aki csak a megoldott példákat tudja kopírozni az nem megy át. Aki legalább 2-es szinten nem érti az szív vele (jó) sokáig. Halottam már olyanról aki 3 félévig ugyanazt csinálta, hogy diplomázhasson...

Uncle Mike 2008.07.27. 02:48:03

Ben Wade: szerintem ugyanoda járunk, legalábbis nagyon is ismerősnek tűnik a BGF-KVIF színvonal. A legendás Pénzügy II. tantárgy egy olyan vicc, amit szerintem hogyha valaki megírna sokan nevetnének rajta.
Az a gond szerintem hogy olyan tanárok tanítanak akik nagyon rá vannak állva egy-két tantárgyra, így nem tanítás folyik, hanem egy tantárgy "levezénylése", ezáltal kopik is tananyag, és így lehet egy jegyzetből 10 évig tanítani. (Tanár elgondolkodozik előadás közben: mennyi is lehet mostanában a nyereségadó? Hm? Nem tudja esetkeg valaki? )
A közgazdász szóval a diplomában pedig tényleg nem tudok mit kezdeni főleg hogy BMF-es haveromat nem tudtam felhomályosítani makroökonómiából. Egyszerűen BSc-ben már sokkal több mindent tanulnak mint mi, kreditesek.
Mondjuk én nem nagyon hallottam 200-300 ezres kezdőfizukról sem, igaz, nem is jártam túl nyitott füllel az iskolában, többen panaszkodtak inkább hogy csak a szopás van a gyakhelyekkel.
Ezt lezárva csak annyit mondanék hogy sajnos nem tudom mi a baj a magyar közgazdász képzéssel mert én NEM RÉSZESÜLTEM BENNE.
Üdv.

Uncle Mike 2008.07.27. 03:18:02

Arról pedig hogy most nincsenek jó tanárok. Igenis vannak csak ők tartanak napi 8 órát magántanítványoknak 1500-2000 forintért óránként (számla nélkül az más kérdés) és próbálják helyretenni azt amit az alulfizetett/képzetlen/türelmetlen középiskolai tanár nem tudott elmagyarázni. Aki jó az megtalálja az utat hogy ebből jó pénzt is csináljon. A teljesítménye pedig azzal mérhető hogy egy magántanárt az ember otthagy a faszba ha nem tetszik a stílusa, az iskolait pedig kénytelen eltűrni 4-6-8 évig is akár.

Beathryche 2008.07.27. 04:49:48

Sziasztok. Egyetlen kommenthez szeretnék hozzászólni, ami a következő volt:

Még egy (költői) kérdés: vajon mit kezd a felsőoktatás azokkal az érettségizettekkel, akiknek papírjuk van mindenféle részképesség-zavarukról (diszlexia és társai)? És az érettségit is eleve úgy tették le, hogy felmentést kaptak, ebből-abból-mindenből.

Erre csak egy példát hoznék fel. Volt csoporttársam diszlexiás, papírja van róla. Azt, hogy középiskolában milyen, mennyi kedvezményt kapott emiatt nem tudom, sosem firtattam. Azt viszont tudom, hogy mi, ezt harmadév környékén tudtuk meg róla, amikor valamiért elszólta magát és kiderült. Előtte csak annyit láttunk, hogy ő, a négyes-ötös osztályzatokért egy-egy vizsgára ötször annyit tanult, mint mi, de annál sohasem adta alább, valamint, hogy sosem puskázott. Illetve szintén érdekes volt, hogy a 4-5 oldalas referátumokat gyakorlatilag csak ő tudta szabad előadásban prezentálni, ahelyett, hogy felolvasta volna, mert ő tényleg úgy állt hozzá, hogy olvasom, miven nehezen és lassan olvasok, ezért nagyon odafigyelek és értelmezem. Ezáltal az anyagokat megtanulta, míg a társaság nagy része csak bemagolta 1-1 adott vizsgára, vagy zh-ra. Neki masszív tudásbázis van a kezében (fejében), amit a legtöbben sajnos nem mondhatunk el magunkról.

A 4 éve alatt egyetlen felmentést kapott. Nem kellett nyelvvizsgáznia. Egy olyan szakon, ahol ha a szakmában helyezkedünk el a későbbiekben gyakorlatilag zéróhoz tendál az a lehetőség, hogy hasznosítani tudjuk az idegen nyelv tudásunkat. Becsületére válljon, hogy megpróbálkozott a nyelvvizsgával is. 2 évig tanult rá, 4x ment el nyelvvizsgázni, de nem ment neki. Utána nyújtotta be a kérelmet. Majdnem az arcába röhögtek, hogy miért csinálta végig ezt az egész cirkuszt, amikor rögtön megkapta volna a mentességet. Azért, mert be akarta bizonyítani, hogy meg tudja csinálni. Sajnos nem. Na bumm. Mégis ő ma közöttünk az egyik legjobb szakember.

Ez persze csak egy történet, de a lényege az, hogy nem feltétlenül kellene abból kiindulni, hogy nincs helye annak a felsőoktatásban, akinek, ahogy fogalmaztál, valamilyen részképesség zavara van. Sokuk épp emiatt sokkal inkább meg akarja mutatni, hogy képes rá és sokkal többet és jobban teljesít, mint a nagy átlag. Hozzánk például jártak siketek siketek és vakok, mozgássérültek is, amíg én oda jártam. Nem a felmentések miatt szereztek diplomát a felsőoktatásban, sokkal inkább amiatt, mert a szüleik, barátaik, hallgatótársaik figyelmet fordítottak rájuk. Nem kedvezményeket adtak, figyelembe vették a hiányosságaikat és próbálták kompenzálni azokat. Hangsúlyoznám, egy kis odafigyeléssel, nem pedig mentességekkel.

Hosszú lett és nem is igazán a témába vágott, de ki kellett igazítanom.

További szép napot.

lunatik 2008.07.27. 05:42:03

"Amanitin 2008.07.26. 22:33:04

Van egy ország, amelyik valamivel több pénzt termel egy főre vetítve, mint Svájc. Ez még nem lenne ijesztő önmagában. Csak ebben a bizonyos országban 300 millióan laknak, nem 7.5 millióan, továbbá abból a 300-ból sacc 70 naplopó senkiházi, ami sokkal rosszabb arány Svájcénál."

gondolom a 300 milliós ország az USA akar lenni, de a leírt adatok NEM igazak.
Svájc egy főre eső GDP-je magasabb kb. 25-30%-al az USA-inál.

naplopó biztos több van az USA-ban az igaz lehet, erre vonatkozó adatokat nem leltem.

anyuci 2008.07.27. 07:12:50

Káposztakukac!
Én is jogász vagyok és osztom a véleményedet.
Hozzátenném még, hogy csak a nappalin végzett jogászok kapnak színvonalas képzést, a többi legfeljebb hatósági ügyintézőnek alkalmas, már ha egyáltalán....
Én már leszoktam arról, hogy a fanyalgókkal szemben védjem, netán népszerűsítsem a jogi pályát. Sőt! Azt mondom, senki ne legyen jogász, nincs arra semmi szükség.
Persze a saját gyerekeimből jogászt faragok (remélem), hogy ők is jól megéljenek majd.
Nincs szükségük konkurenciára!

anyuci 2008.07.27. 07:28:37

Beathryche!
Helyesen tetted, hogy kiigazítottad.
Hozzátenném, a nyelvvizsga "papírral" sem tudnak mit kezdeni, de általában nincs is szükség nyelvtudásra, pontosabban olyan nyelvtudásra, ami a papír megszerzéséhez szükséges.

atomanti_35 2008.07.27. 07:43:48

Valahogy az egész oktatás, az általános iskola első osztályától kezdve van elszúrva. Nincs tanári végzettségem (szerencsére), de tanítottam 12 évig szakmai tárgyat középiskolában. A 90-es években kezdett bepörögni hozzánk a világbanki projekt, amit, akkor a végzett és nem végzett tanárok nagyon szidtunk, mert annak az volt értelme, hogy a közoktatást amerikai békaszintű nivóra kell süllyeszteni.Szerintem ez terbélyesedett ki az elmúlt időszakban (pl: nem szabad osztályozni alsó tagozatban), és sajnos már nem az első korosztály az aki ezen elveken nevelkedett és a felsőoktatás is ide süllyed, mert így várják el tőlünk, miközben egyesek a zsebükbe kapottért eröltetik is.

xdean23x 2008.07.27. 08:10:02

Muszáj alacsonyan tartani a TTK-n a ponthatárokat, mert egyszerűen nincs elegendő utánpótlás! Egy biológus, fizikus vagy matematikus csak rosszabb esetben megy el tanárnak. A piac viszont igényt tartana az ott megszerzett tudásra. Mivel nincs elég recpectje a karnak és ma szinte bárki bejuthat a legtöbb helyre, így marad a vonzó ponthatár lehetősége számukra!
Különben a középiskolásokat kellene évről-évre - nem csak negyedik év végén - tájékoztatni részletesen, hogy egy adott egyetemi tudással mik a lehetőségei a piacon!

Kusztó kapitány 2008.07.27. 09:01:31

oszt akkor szerinted akit fölvettek, az mindegyik végezni is fog? ehh..

Zoli a séf 2008.07.27. 09:07:52

Valaki, talán Amanitin írta: "az oktatók fizetését a duplájára kellene emelni" A lányom most végezte a másodikat a pécsi jogi karon. A közgaz vizsgája már sokadszorra nem sikerült. A gyerek tiszta idegbeteg lett tőle. Az utolsó előtti vizsgán is megvágták. Következett az utolsó lehetősége a vizsgára. (ha ez nem sikerült volna, akkor megy a fizetősre, vagy "eltanácsolják" az iskolától). Előtte egy-két nappal kapott egy e-mailt a tanártól, hogy, "bocs, elnéztem, mégsem egyes az a dolgozat, hanem hármas"!!!! Mondom a lánynak, hogy ha van vér a pucádban, akkor most visszaírsz neki, hogy " rendben, de akkor most nézzük át az eddigi dolgozataimat is,a a dékán jelenlétében". Persze nem tette, mert jövőre is ez tanár fogja "tanítani" Egyébként, rengeteg ilyen, és ehhez hasonló rémtörténetet lehet hallani, ha az ember gyereke egyetemista/főiskolás. Na most ennek az oktatónak akarjátok a fizetést a a duplájára emelni???

andzsin 2008.07.27. 09:18:20

jó pár éve tanítok már az eltén és a színvonal egyre romlik, nem ma fog elkezdődni! kb. 2000 óta a hallgatóság kb. fele olyan hallgatokból áll, akik elemi szinten nem tudnak megszólalni, alapvető általános műveltségbéli hiányosságaik vannak, nem tudnak fogalmazni, a stilisztikát életükben nem hallották...szóval katasztrófa. Ezért teljesen felesleges diplomásokat "csinálni". Jelen helyzetben csak azt lehetne csinálni (amit senki nem mer megtenni), hogy visszamenni az elitképzéshez, a mostani hallgatóság kb. felét felvenni, azokkal lehetne dolgozni.

andzsin 2008.07.27. 09:21:31

Zoli a séf: nem akarom védeni a mundér becsületét, de hülye barmok mindenhol vannak, túl kell őket élni. Akinek van már diplomája az tudja, hogy milyen vizsgákon ment keresztül, régen sem volt egy leányálom és ma sem az. Amit leírtál nem egyedi eset. És ez még egy barátibb történet, ennél sokkal durvábbak is vannak.

andzsin 2008.07.27. 09:27:23

Arról pedig, hogy melyik a legjobb egyetem az országban és hová, miért érdemes menni csak egy adat: www.arwu.org/rank/2007/ARWU2006_305-402.htm

ELTE - nemzeti helyezés: 1. a világban: 305-402

Magyarország első egyeteme nincs benne a legjobb 300 egyetem között. Nahát ennyit a diplomák értékéről és hasonló dolgokról. (megj: a Szegedi Egyetem vagy 100 helyezéssel előrébb van, mert adtak már néhány Nobel-díjast a világnak:)

mind2 (törölt) 2008.07.27. 09:39:28

Szibarita : " Ezeket a mai gyerekeket csak a szex meg a szipu erdekli, meg a dragalatos vurliceruk, mintha nem tudnak, hogy az elet nem errol szol. "
Ez irónia, cinizmus, vagy ....szeretet :) ?
Lehet, hogy én egy másik Magyarországon élek, de mivel a nagyobbik gyermekem most lesz 18 éves, talán hozzászólhatok, enyhe érintettség okán.
Látom a kölyköket, és cseppet sem olyan borús a kép... Aki mellé odaültek a szülei egy mesekönyvvel, akivel partnerként beszéltek, ahol a könyv volt mindig az elsőszámú ajándék, ahol a gyerek tudásába fektettek be ( külön nyelvórák...stb ) ott általában nincs gond az alapokkal. És azzal sincs gond, hogy ne tudnák mi az a HPV vagy HIV vírus, vagy mennyit rombol az " egyszerű " füvezés. Én sok olyan kölyköt látok a lányom környezetében : hétköznap gimnazisták, hétvégén - éjjelente - meg árut töltenek a Tesco polcaira, vagy szalag mellett dolgoznak valamelyik üzemben ! És nincs a körükben promiszkuitás, nem nyomják a drogot, persze bulizni eljárnak, de nagyon nem erről szól az életük. És ha egyik- másik beesik hozzánk, ARRÓL panaszkodnak, hogy nincs olyan munka a diákszövetkezetnél, vagy munkaerő- kölcsönzőnél, ami jól fizetne, az sem baj hogy nehéz meló.
Persze, lehet hogy ez gyerektömeg nem olyan látványosan éli az életét, hogy Blikk címlapra kerüljön, és az iskolában is néha ( ? ) gond van vele,mert túl öntudatos, és nem mindig tekintélytisztelő , van véleménye amit hangoztat is, .... de egy biztos. A magyar oktatásügy színvonala csak azon múlik, hogy a benne tanítók között mennyi az egyéniség. Mert egy tanár, akiért rajonganak a diákjai, több hasznot hoz, több tudást ad át, óhatatlanul is irányt jelöl és értékrendet alapoz. Csak ahogy látom, az egyéniségek vesznek ki, tűnnek el, és egyre több a középszerű, láthatóan - érezhetően pszichés gondokkal küzdő - sokszor fiatal ! - tanerő, aki élvezettel rombol, rettegésben tart, stresszel és közben mártíromkodik ( kevés a pénz, sok az óra, még több a hülyegyerek..., " mi a francnak kell nekem veletek foglalkozni ?" stb ). Szóval a kölyköket elnézve, azért nem olyan rossz a helyzet.
Az oktatási rendszer monomániás megreformálóit, és tökokosmindenhezértő poltikusait tekintve viszont reménytelen :(

molnibalage 2008.07.27. 09:45:49

"Arról pedig hogy most nincsenek jó tanárok. Igenis vannak csak ők tartanak napi 8 órát magántanítványoknak 1500-2000 forintért óránként (számla nélkül az más kérdés) és próbálják helyretenni azt amit az alulfizetett/képzetlen/türelmetlen középiskolai tanár nem tudott elmagyarázni."

Én a csepeli Jedlikbe jártam és az összes tanárom közül összesen az olasztanáromra mondanám csak, hogy béne volt volt 1-2 átlagos, de a többségük nagyon jó tanár volt annak ellenére, hogy már 60 felett járt némelyikük.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.27. 09:50:22

"Muszáj alacsonyan tartani a TTK-n a ponthatárokat,"

Látom nem érted a rendszert. A ponthatárok a jelentkezők számától és tudásától alakul. X embert vesznek fel. Addig mennek a pontok alapján a listán amíg el nem érik az X db embert. Az lesz a felvételi ponthatár.

avokado 2008.07.27. 09:50:49

Én 15 éve tanítok biológiát és kémiát. A pályám elején még mondogattuk a kollégákkal a diákoknak, hogy tanuljonak többet, mert nem veszik fel őket sehova. Aztán felvették, még az ELTE-re is. És lehet, hogy nem 5 év alatt, de elvégezték. Így ma már tényleg nincs értelme ennek a figyelmeztetésnek, le is szoktunk róla.
A középiskola (és minden iskola) azt produkálja, amit elvárnak tőle. Ha alig valami tanulással be lehet kerülni (és bennmaradni) a jobb egyetemekre, akkor nem éri meg többet tanulni, és követelni. Mert a diák oda fog beíratkozni, ahol könnyebben megszerzi a pontokat. Nekem meg szól a főnököm a létszám miatt.
Szóval szerintem a nagy hígulás a felvettek számának növelésével kezdődött. Nevetséges (persze kínunkban), hogy annyi hallgatót vesznek fel, ahányan érettségiznek egy évfolyamon. Csak válsztani kell tudni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.27. 10:00:16

"Na most ennek az oktatónak akarjátok a fizetést a a duplájára emelni???"

Te még biztos soha nem tévedtél semmiben főleg mikor többszáz embert kell vizsgáztatni minden héten.

Na akkor egy kis sztori. Egész egyetem alatt kb. összesen 8-9 Zh-mat vagy vizsgámat láttam újra, a többi esetben csak láttam kifüggesztve a pontszámot. A fenti 8-9 esetből csak HÁRMOSZOR mentem oda, hogy hadd nézzem már meg, mert én nem úgy éreztem, hogy az jár amit adtak a többi zh-t hozta a tanár és kiosztotta az órán vagy eredményhirdetésen. Nos a három eseteből egyszer csak azért mentem, hogy megnézzem mit rontottam el, nem rellamálni mentem. Kérdezgetés közben a tanár észrevette (én nem!!), hogy hibásan van javítva a zh. Ráírta a pontot és mehettem vizsgázni.

A másik eset matek szigorlat, 400 ember szigorlatozott. Ez egyik lapoom egyik oldalán egy gramm javítási szín sem volt azért, mert annyira összepréselődött, hogy nem vették észre, hogy két lap. Bukásból majdnem hármas lett. H

Hőtan I. volt az utolsó ilyen. A vizsga A,B és C részből állt, ha az első kettőben nem volt meg a minimum 40% a C-t meg nem nézték és bukta. Első vizsgán közölték, hogy a B-rész nem lett meg. Érzésből egyet is értettem vele. Második vizsgán ugyanezt mondták, de ott viszont és úgy éreztem, hogy majdnem hibátlan írtam. Ott sem volt kijavítva egy lap és egy példám rossul volt javítva. Mivel érvényes lett így A és B megnézték a C-t is végre. Az 65-ből 55 pontos lett. 0,3 pont kellett csak a jeleshez.

Mit akarok ezzelm mondani? Ha aránytalanul lepontozva érzi a vizsgáját a lányod akkor talán menjen vissza megnézni, de a tanár is ember és egyáltalán nem sértődik meg, ha jelzel egy hibát főleg mert a legtöbb esetben doktoranduszok javítják a vizsgák nagy részét és vissza lehet keresn, hogy ki tette..

Hőtan I. tárgyból és in úgy buktam meg madjedm, hogy

- duplagondol - 2008.07.27. 10:01:33

Egerben volt időszak, amikor a szakok tanulmányi átlagát soroló listán a matematika az utolsó helyen szerepelt, nem is akárhogy: egy egész valahányszázas átlaggal. Amiből következne, hogy főiskolákon-egyetemeken szortírozni kell, továbbá, hogy ezt meg is teszik.

Más példázat, szintén Egerből: tervezték megszüntetni (vagy tán meg is szüntették már) a fizika szakot, lévén tizenvalahány ember iratkozott csak be legutóbb a szakra.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.27. 10:04:25

"Magyarország első egyeteme nincs benne a legjobb 300 egyetem között"

Mert azt olyan számok alapján mérik amihez az oktatásnak kevesebb köze van. Publikációk, Nobel-díjasok léte és aktív Nobel vagy istentudja milyen días tanárok alapján és szabadalmak alapján. Persze ez is befolyásolja a képzést, de a BME-n egy szem ilyen tanár csepp a tengerben és szabadalmat sem nagyon csinálnak itthon, mert szar a rendszer.

Ellenben sok tanszéken kiváló kapcsolat van az iparban a diákok ipari esettanulmányokat oldalnak meg évközi feladatként (apróbb / fontosabb dolgokat) vagy már kutatnak a doktorandusz jelöltek. EZT becsülik meg kint, hogy már van legalább minimális tapasztalat az iparban mérnök szinten.

Paszternak 2008.07.27. 10:49:37

1, kevés a kölök,

2, alacsonyak a fizuk,

3, sok a suli,

4, buzi a fejkvóta-rendszer. A felsőoktatási int-k sem akarnak ám annyi hallgatót felvenni! Csak hát ilyen állami normatívák mellett kénytelenek.

Üdv mindenkinek,

P.

Balnyo 2008.07.27. 10:57:38

molnibalage
Esetleg ezért van, hogy olyan helyeken ahol nem szabad tévedni több ember is átnézi a dolgokat. A főiskolán volt olyan, hogy azt írták ki, hogy nem voltam ott a vizsgán holott a vizsgacsekkemet a helyszínen kapták meg tőlem és a személyimet is megnézték, felírták, hogy ott vagyok. Egész egyszerűen elkavarták a zh-mat és ez volt a legegyszerübb megoldás. Együtt aztán sikerült megtalálni. De ez semmi ahhoz képest, hogy felvételin elszámolták a hozott pontjaimat (5-el még a 120-as rendszerben) és nem feltételeztem, hogy ilyen megtörténhet, mire észrevettem letelt a 7nap fellebbezési idő. Ezért nem jártam a BKF-re.
Ahol most dolgozom ott aki téved az 5-20ezer forintot fizet tévedésenként, amikor 3 ember figyelmét is elkerülte a hiba akkor 3x20 ezer. Nem gyakoriak a tévedések, általában a 3-uk 20ezres előtt megválik tőle a cég.

Amanitin 2008.07.27. 10:57:39

lunatik 2008.07.27. 05:42:03

"Svájc egy főre eső GDP-je magasabb kb. 25-30%-al az USA-inál."

Svájc GDP-je nominális értéken kevesebb mint 20%-al magasabb az USA-énál (55 kontra 45). Vásárlóerővel korrigálva az USA magasabb.
Legalábbis partiban vannak, maradjunk ennyiben.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.27. 11:02:35

Kedves Látogatók!
Örülök, hogy megírtam ezt a posztot, és az Index jóvoltából nyilvánosságot kaphatott. A sok olvasó és a hozzászólók nagy száma azt mutatja, hogy fontos témáról van szó. Érdekes történeteket, ötleteket lehetett olvasni tőletek, hátha előbb-utóbb a döntéshozókig is eljut egy-egy ilyen vita híre, s akkor talán változhat valami.
Valószínűleg fokozatosan és párhuzamosan több változtatást kellene végrehajtani. Én ilyeneknek tartom pl. az emelt szintű érettségi kötelezővé tételét a felvételi tárgyakból, a keretszámok szűkítését, a közelítést a valódi elitértelmiség képzése felé stb.
Tanárként meg kell mondanom: nem a fizetések szintje a pályától leginkább visszatartó erő. Ha beleolvastatok néhány bejegyzésembe, láthattátok, szinte soha nem panaszkodtam a bérekre. (Ami nem azt jelenti, hogy nem lett volna okom rá.) Sokkal inkább a tanárok iránti közmegbecsültség, közbizalom hiánya, a részben felülről eredeztethető s egyre nagyobb mértékű eszköztelenség a problémás helyzetek kezelésekor; az a reformdüh, amely pillanatnyi stabilitást sem enged a rendszerben, a kiszolgáltatottság érzete stb.
S már csak a becsület kedvéért is el kell mondanom, hogy tanulmányaim és pályám során nagyon sok kiváló tanárral találkoztam, óvakodnék tehát a végletes meg- és elítélésüktől, már csak azért is, mert magam is tanár vagyok.
Köszönöm, hogy itt voltatok.
Sasika

sourcerror 2008.07.27. 11:20:00

"Különben a középiskolásokat kellene évről-évre - nem csak negyedik év végén - tájékoztatni részletesen, hogy egy adott egyetemi tudással mik a lehetőségei a piacon!"

Az egyetemek is értenek a saját image építéshez. Lenyomnak egy kis PR dumát oszt jól van. A nyílt napok erről szólnak.

Szóval nem igazán világos honnan szereznéd az objektív adatokat. A BME-n közzé szokták tenni, hogy mekkora kezdőfizetéssel tudtak elhelyezkedni a végzősök (külön tanulmányokat írnak erről). A gyengébb egyetemek viszont nem teszik közzé az ilyen adatokat.

xdean23x 2008.07.27. 11:35:27

"Látom nem érted a rendszert. A ponthatárok a jelentkezők számától és tudásától alakul. X embert vesznek fel. Addig mennek a pontok alapján a listán amíg el nem érik az X db embert. Az lesz a felvételi ponthatár."

A szegedi egyetemen évek óta küszködnek a TTK-n, mert alig van akit érdekelne ez a kar és az ottani szakok. Ezt egy ott tanító matematikustól tudom aki örül ha kap pár órát az egyetemtől. Különben egy biztosítási cégnél dolgozik, mert az egyetemi fizetése ló........sz!

"Szóval nem igazán világos honnan szereznéd az objektív adatokat. A BME-n közzé szokták tenni, hogy mekkora kezdőfizetéssel tudtak elhelyezkedni a végzősök (külön tanulmányokat írnak erről). A gyengébb egyetemek viszont nem teszik közzé az ilyen adatokat."

A szakmák képviselői tartsanak előadásokat a középiskolákban. Ők menjenek a diákokhoz ha hiány van. Az egyetemek nyílván nem megbízhatóak, mert nekik eleve a sok hallgató megszerzése a cél.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.27. 11:41:17

"Az egyetemek is értenek a saját image építéshez. Lenyomnak egy kis PR dumát oszt jól van. A nyílt napok erről szólnak."

Egyetlen ilyen eseményen sem voltam.


"A BME-n közzé szokták tenni, hogy mekkora kezdőfizetéssel tudtak elhelyezkedni a végzősök (külön tanulmányokat írnak erről)."

Ezzel nem is foglalkoztam. Azt tudtam, hogy a kezdő gépészmérnök átlagos bruttó bére 203 ezer. Mikor fizetés igényt mondtam a cégnek ahol majd dolgozom akkor 170-et nyögtem be. Erre ők közölték, hogy felvesznek 250 bruttó + bonus + juttatások. Nem tiltakoztam. :)

A. B. Normal 2008.07.27. 12:16:36

Sasika:

Mélyen nem értek egyet veled a bérek ügyében. Ahogy fölöttem szóló molnibalage írta, piaci szférában a kezdőbér 200 körül van.
Egyetemi adjunktus: 218.700, főiskolai docens: 240.500. A főiskola docens feltehetőleg legalább 10 éve a pályán van, saját tudományos eredményekkel. A SOTE klinikáinka jó részét docens vezeti, több száz alkalmazottat irányít, a fent jelzett összegért, ne firrtassuk, napi hány órában, de biztosan nem 8.
Középiskolai tanár egyetemi diplomával 129.500-ról indít. Heti 22 tanóra minimum. Találós kérdés: hány mellékállásra és plusz munkahelyre van szüksége a nevezett tanárnak, ha pl. családja is van? Nem kéne végre tudatosítani a tisztelt fogyasztókkal, hogy pl. aki gimnáziumi tanártól csont nélkül elvárják, hogy gyermeköket 2-300.000. forintos állások közelébe juttatja, maga annyit visz haza, mint egy közepesen eleresztett (román!) rokkantnyugdíjas?

A. B. Normal 2008.07.27. 12:19:01

Igenis, NEM ÉPÍTHETŐ egy tízmillós ország oktatási rendszere arra, hogy a tehetségesek majd nyakig eladósodva, szerelemből tanítanak, közben a jobb híján, minimális teljesítménnyel a pályára vetődött, félhülye kollégák helyett is elvégezve a munkát.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.27. 12:19:42

Bimbó professzor,
a fizetések értékelésében nincs köztünk különbség, de változatlanul fenntartom: nem ez nyomaszt bennünket legjobban. Ezt 23 éve tanító középiskolai tanárként mondom.

A. B. Normal 2008.07.27. 12:32:29

Ok, a többiek kedvéért azért:
ha a tanárok fizetése csodaszerűen megduplázódna, a jók levegőt kaphatnának, leépíthetnék másod- és harmadállásaikat, és még színvonalasabb munkát végezhetnének.
A hülye tanárok a havi 300.000 forintos fizetésüket okkal félthetnék, a kétharmadannyit kereső szülő pedig végre talán összekapná magát, és fölemeléné a szavát a gyermekét sanyargató seggfej ellen. Ui. minden ellenkező híresztelés ellenére a hülye pedagógusok regnálásának az alacsony fizetés mellett az is az oka, hogy a diákok és a tisztelt szülök ezt évtizedeken át elnézik. Egy nagyobb megbecsülésnek örvendő munkahely megtartásáért többet megtenne az illető ped., a munkáltató pedig kenyértörés esetén hamarabb találna a helyére valakit. Természettudományos tanárt ma lepkehálóval is alig lehet fogni. Bölcsész rengeteg van, de mivel a bölcsésztanári pálya jelenleg egzisztenciális zsákutca, csak a megszállottak és a tehetségtelenek választják. S amint mondottam, talán nem rájuk kéne építeni.
Érdekes módon a nyelviskolákban piaci bérekért ma is képesek a tanárokat érdemi munkára szorítani, az alkalmatlanokat meg föl sem venni, vagy elbocsátani.

Sasika:
A hétköznapokban nyilván valóban nem az üresen kongó bankszámla a legnyomasztóbb, mert a pénz tényleg nem boldogít, De magasabb bérek esetén a munkakörülmények is radikálisan megváltoznának. Most kicsit olyan a közoktatás, mint a MÁV: szociális okokból gyűrjük magunk előtt a szart.

nkhir 2008.07.27. 12:59:21

Mint több oldalról érintett (Bp. gimnáziumi matek-kémia tanár), szeretnék részben tiltakozni.

A mostani rendszerben egy teljesen kitűnő tanuló maximum 400 pontot ér el, nem a 480-hoz kellene viszonyítani.
+50 pontot az kaphat, aki:
- fogyatékossággal rendelkezik
- tanulási nehézségei vannak
- rossz körülmények között él (korlátozott határokkal)

Az ilyen valószínű, hogy nem tiszta kitűnő tanuló, így nem fog a +50 ponttal sem a 400 fölé menni (ez élő tapasztalat), na meg nem feltétlenül a tanári pálya lenne számára a legalkalmasabb.

+80 pontból szerez meg meghatározott mennyiségűt az, aki:

- versenyt nyert vagy helyezést szerzett (ez elég kevés)
- van nyelvvizsgája (de az, aki színtiszta ötösre hozza a 11. és 12. osztályt + az érettségije is 100%-os, annak nem volt ideje nyelvvizsgázni, legalábbis ez azokra érvényes, akiket látok)
- van emelt szintű érettségije

OK, de miért nem tesznek a színtiszta ötösök emeltet?

Egyszerű okát látom:
1. Az osztályokban tömegérettségiztetetésre hajtunk. Amikor tanítunk egy egész osztályt tanítunk és nem tudom a jobbaknak megtanítani azt a + anyagrészt, amivel az emeltet érdemes lenne letennie. Nem egy színtiszta ötös a matek emelten annyit ért el, hogy a + pontokkal is annyi lett volna, mint a középen, ezért inkább a középmatekot választották, mert megúszták a szóbelit (1 vizsgával kevesebb).

Kémiából az emelt érettségin kísérletek vannak, amelyek begyakorlása, megismertetése lehetetlen a kémia órákon, akkor is, ha ide számolom a 12. évi + órákat. Szerintem itt is annyit vesztenek az emelt kémián, hogy inkább mennek a biztos középszintűre, amit gond nélkül megcsinálnak 100%-ra.

Magyarul a 400 feletti + pontokból e két tárgyból 1 sem fog összejönni. Így egy TTK-ra jelentkezőnek szerintem a 400 pont jó pontszám, ne a 480-hoz viszonyítsunk.

A pontszámításban számító jegyek esetében pedig a másik oldalt pártolom. Egy leendő tanár (főleg matek!) értsen az irodalomhoz és a történelemhez is, de ha valaki nem tudja a saját tanulását megszervezni, akkor hogyan akar mást tanítani?

A 250 körüli pontszám amúgy nem közepes tanulót jelöl, hanem mondjuk egy olyan tanulót, aki matek-fizika-kémia tárgyakból ötös, másokból négyes és a kedves kollégáim mondjuk szóbeli magyar és történelem esetén rendesen alájuk tettek és hármast kaptak, ugyanis harmadik éve van ilyen (persze ez iskolafüggő).

Az én diákjaim 310-370 pont között jutottak be ebben az évben TTK-ra, akik amúgy matekból, kémiából, mellesleg fizikából, földrajzból és biológiából is mindig ötösök voltak - mert tanultak.
A 380 felettiek (ide sorolom a 400 felettieket is) nem a tanári pályát választották, köztük olyanok is, akiknek 19 évesen egy vagy két államilag elismert nyelvvizsgájuk volt. Ott több a pénz, kevesebb a feszültség - mondták (és igazuk van).

Egyetértek a mentális alkalmassággal is, nem elég tudni, a tanár esetén a személyiség kulcskérdés, nem elég csak a jegy. Ezt az alapdiploma utáni mesterképzésben kellene figyelembe venni, hogy attól, hogy valaki jeleskedik, még pszichésen nem alkalmas tanárnak.

Írom azért is, mert az ELTE TTK-ról az elmúlt években 6 kollégát kaptunk, abból 2 kiváló tanár, 3 elhagyta a pályát és 1 szenved. Szerintem az lenne a legjobb, ha a TTK-s felvételik esetében:

- alacsonyabb ponthatár (kb. mint most), mert a nem természettudományos vizsgatárgyak túlsúlyban vannak (az irodalom, nyelvtan miatt + történelem és idegen nyelv)
- legyen a tanári képzésben alkalmassági teszt, élő formában: beszélgetésre kihegyezve, mert nem elég jelskedni, itt kell egy belső érzék az emberekhez, különben vért izzad vagy mehet a további diplomákért pénzért tanulni, mert így nem él meg (tehát a jelentkezőnek is jobb lenne).

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.27. 13:06:13

Nkhir,
kedves kollégám,
nem értek veled egyet néhány dologban, továbbra is tartom: a viszonyítási alap 480 pont. A ponthatárokat sem úgy közlik, hogy 200 felvételi, plusz 30 különpont, hanem 230 pont. A pluszpontok pedig igenis megszerezhetők: egy középfokú nyelvvizsga és egy emelt szintű érettségi már jó részét kiadja.
A ponthatár csökkentését sem támogatnám, s a javsolt módszert sem tartom jónak. Egy kiváló kémikusnak is szükséges legyen középszinten ismerni a történelmet, hazája irodalmát, mint ahogy egy irodalmárnak is legalább középszinten matematikai ismeretekre szüksége van.

andzsin 2008.07.27. 15:08:39

fizetésekhez: aki vállalja, hogy tanár lesz, vállalja az alulbérezést is. Annak idején még az átkos elején, amikor az általam nagyrabecsült Gönczöl Katalin úgy döntött, hogy tanítani fog, a professzor első kérdése az volt: "És fogadtál szegénységi fogadalmat?" - és ez azóta így van. Persze mindenki sír, hogy nem elég a fizetés, valóban nem elég. Én most csak a felsőoktatásról beszélek, mert a közoktatásban sem jobb a helyzet, de az egy más tészta.
Persze meg kéne duplázni a béreket, mint mindenhol. Ettől nem lennék se jobb, se rosszabb tanár, max. annyi történne, hogy nem kéne még plusz 2 másodállás, és több szabadidőm maradna.
És jól hangzik az, hogy mennyi a docensi bér, de odáig el is kell jutni, ami praktikusan azt jelenti, hogy le kell tanítani a havi x órát, otthon fel kell készülni az órákra (előadásokra), plusz a szemináriumokra (kötelező gyakorlatokra) és a fakultatív órákra. Foglalkozni kell a hallgatók évfolyamdolgazataival és szakdolgozataival. Emellett részt kell venni az adott intézmény "közösségi életében" is, mert ez munkaköri kötelesség (kari tanács tagságok, államvizsgáztatás...stb.). És mindemellett a nappali tagozaton kívül le kell vizsgáztatni az estiseket, a levelezősöket és az egyéb külön szakosokat is. (megjegyzem: most jelenleg 1000 fő szemeszterenként, akiket vizsgáztatni kell és erre hárman vagyunk főállású oktatók. Mindezek tetejébe pedig necsak oktassál és vizsgáztassál, hanem kutassál is, írjál meg egy PhD-t, mert különben az életben nem lesz belőled adjunktus vagy docens, mindezt úgy, hogy PhD megszerzését neked kell finanszírozni, a szakkönyveket neked kell beszerezni, mert az egyetemnek erre nincs pénze. Infrastruktúra ohne, a nyugati folyóiratokra való előfizetés minimális.
És ha még mindig bírod, akkor éljél meg, tartsál el három gyereket, tegyél eleget apai/háziúri teendőidnek...stb.
Ezt nem panaszkodásként írtam le, csak a tények kedvéért. Én jól érzem magam a bőrömben még így, "alulfinanszírozva" is:)

lunatik 2008.07.27. 19:37:50


Amanitin 2008.07.27. 10:57:39

ok, én az IMF adatok alapján számoltam az arányt.

de jól írod, vásárlóerővel korrigálva már USA jobb, több mint 10%-al.

stork of stirling 2008.07.27. 20:40:31

Most érettségiztem és, hogy miért oda jelentkeztem ahová, talán megvilágítja azt a problémát, hogy miért nem megy el mindenki mérnöknek.
Nemzetközi gazdàlkodàs szakra vettek fel a Corvinusra angol "tagozatra", pedig Istenre esküszöm, hogy èn vilàgèletemben mèrnök szerettem volna lenni, rajzolni is szeretek, tehetsègem is volt hozzà, a fizika is nagyon èrdekelt, DE : adva volt a fizikatanàrunk a suliban, aki nem mondom, hogy nem èrtett a szakmàjàhoz, de emberileg egy idegbeteg, szadista, kegyetlen, labilis, neurotikus àllat volt. Infòt is Ő tanìtotta, elèg annyi hozzà, hogy elsős gimiskènt egy èvig a dos-t tanultuk, mert azt mondta, anèlkül halottak vagyunk ( mindezt ugyan hat ève –hatosztàlyosba jàrtam, de szomszèd gimiben màr akkor is kiröhögtèk, dost azòta sem hasznàltam, pedig nèha nekem is szèt kellett berhelnem a gèpemet...)
Szerettem volna a fizikàt, vègig ötöst is adott, de èn nem voltam hajlandò fakultàciòn egy olyan emberrel együttműködni, akitől ha kèrdezni mertèl valamit, ùgy leugatta a fejedet, hogy mèg az èlettől is elment a kedved...
A kèmia tanàrunk csak azèrt van mèg mindig a sulinkban, mert az "alapìtòatyàk " közè tartozott, a kèmiàt meg amùgysem szerettem…
A biosztanàrunk egy àlomvilàgban èlő, egyèbkènt vègtelenül kedves hölgyemèny, csak èpp szakmailag nem voltam biztos benne, hogy jò-e az, ha a bioszt vàlasztom a mèrnöki karra valò bejutàshoz ( az èrettsègi követelmènyek között igen, màr a bioszt is lehetett vàlasztani bizonyos mèrnöki karokra... )
Ezek utàn adva volt egy hatalmas tudàsù, doktorandusz ( bocsànat, ha nem ez a megfelelő szakszó a doktorijàt èppen most vègző bölcsészre...) törtènelemtanàr, aki mind emberileg, mind szakmailag kitűnő minősègű munkàt nyùjtott a tanìtàsàval, emellett szerettem a törtènelmet nagyon. Nyìlvànvalò volt, hogy a töri fakultàciòt vàlasztom.
A matematika tanàrnőnk egy tündèr volt, 30 ève tanìt matematikàt, rendkìvül szigorù, de megèrtő, segìtőkèsz ember, vèlemènyem szerint egy pedagògiai zseni. ùgy szerettette meg velem a matematikàt, hogy àltalànosban kb. ötödikben lettem tisztàban a törtekkel, meg a termèszetes-negatìv szàmokkal ( ezeket harmadikban màr vàgni kellett volna... ). Ez is evidens volt, hogy a törtènelem mellè a matematika fakultàciòt vàlasztom…
Ezek mellett àltalànos harmadik òta tanultam angolt, mindig szerettem is, de a 10 èv alatt 8 angoltanàrunk volt... 10.-ben tehàt kènytelen voltam különtanàrral tökèletesìteni a nyelvtudàsomat, namegpersze a nyelvvizsga megszerzèse is motivàlt. 10.-ben rigò közepet, 11.-ben rigò felsőt csinàltam. Mèrnoki pàlyàn is biztosan fontos az idegen nyelv, de ùgy èrzem tobb munkàt fektettem bele, mint amennyit mèrnokkènt hasznosìthatnèk belole ( mondom ezt ùgy, hogy tulajdonkèppen foggalmam sincs mennyire fontos vègulis az idegen nyelv ebben a tudomànyban, mea culpa, ha ezzel tobb idegen nyelvet kitùnoen beszèlo mèrnokot megsèrtek. )
Ehhez persze az is hozzàtartozik, hogy annyit dillemàztam a dolgon, hogy mindenkèppen valami kreatìv dolgot csinàlhassak "felnottkènt", hogy egy ideig gondolkoztam rajta, hogy elkezdek oktòbertol egy lakaberendezo OKJ-s kèpzèst-ahovà viszont nyelvvizsga sem kell, csak monèta… :D
A jelentkezèsi lapomon tehàt csak jog ès gazdasàgi szakok szerepeltek, a felvàzolt fakultàciòs-kènyszerpàlyàm miatt...
Felvettek, bàr 461/461 ponttal, ùgyhogy lehet ki fognak vàgni az első rostàn, de azèrt elkezdem, ha màr egyszer felvettek, aztàn ha kivàgnak, megyek lakberendezònek :D

àltalànossàgban vève szembetunő szerintem a közoktatàs romlàsànak szìnvonala, a felsőoktatàsròl mèg nem èrzem adekvàtnak, hogy szòljak, de azt a fajta nihilizmust ès/vagy attitűdöt, amit egy-egy tanàr rèszèről az iskolànkban làttam, nem tudom melyik egyetemen tanultàk... ( illetve tudom, de a kèrdès költői :D )

nkhir 2008.07.28. 00:32:53

Kedves Kollégám!

Igen, abban egyetértünk, hogy a TTK-ra jelentkező is ismerje az irodalmat, a nyelvtant és a történelmet. A személyes véleményem az, hogy egy leendő tanárjelölt (bármilyen szakra is menjen), 5-ös év végi jegyekkel rendelkezzen (hiszen, ha a saját tanulását nem tudja megszervezni...).

A 480 pontos rendszerrel meg (röviden) az a bajom, hogy sem matematikából, sem kémiából nem tudjuk a kellő szintre felhozni a lehetséges emelt érettségizőket. Ettől függetlenül van olyan, aki emeltre jelentkezett, de neki nem az iskolai munkánk segített, hanem magántanár.

Amikor 20-25 átlagos diák ül előttem, elég nehéz felhozni őket arra a szintre, hogy a középmatek menjen nekik minimum 4-esre, a + anyagra nem marad idő. Gondolok olyan anyagokra, amelyek a tankönyvekben benne sincsenek, az iskolai tantervben nem is szerepel. A 12. osztálybeli + órák meg nem alkalmasak rá, hasonló okok miatt. Tehát sok olyan van, aki nem tud emelt érettségit tenni.

A dolog másik oldala: az emelt matek és emelt kémia, illetve emelt idegen nyelv vagy középfokú nyelvvizsga problémakör kezelhető lenne iskolán belül. Őszintén szólva azon múlik, hogy heti hány délutánt maradok bent ingyen. Tavaly megtettem, de ebben a tanévben, sem a jövő tanévben nem lesz rá erőm. Akkor működne, ha minden szaktanár kivenné belőle a részét, de a többség nem hajlandó ingyen dolgozni és elismerem, hogy igazuk van.

Vagyis emeltet az tesz, aki tud fizetni magántanárt vagy ahol az iskola vállalja a felkészítést.

Szomorú helyzet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.07.28. 15:08:54

"de a 10 èv alatt 8 angoltanàrunk volt."

Nekem 4 év alatt és 3 hónapig egyáltalán nem volt tanárom és ez még az elején volt amikor magas óraszám volt és az alapokat kellett összeszednem.

xman 2008.07.28. 23:15:12

molnibalage:
Egy 400 fos vizsga kijavitasahoz aznapra kell kb 10 ember.Szamold ki hanyan vannak egy tanszeken es hany ilyen vizsga van egy vizsgaidoszakban abbol kb ki lehet talalni hogy mennyire van a javito leterhelve.
Foleg egy doktorandusz aki egyreszt nem kap fizetest masreszt a sima vizsganal sokkal magasabb szintu dolgokon kellene torni a fejet.

Egyszer berantottak egy ilyen vizsgara amit en cirka 5 evvel korabban irtam. Megkaptam a javitokulcsot es elkezdtem javitani kb 200 dolgozatban ugyanazt a feladatot. Ha hasonlitott a kapcsolasi rajz akkor x pont ha nem 0-x-ig egy veletlen szam. Kb 140-nel vettem eszre hogy az eddig rossznak velt megoldas is egy jonak az ekvivalens valtozata (igazabol fantasztikusnak talaltam hogy nehany hallgato agya teljesen mashogy mukodik de megis egy rugora (puska kizarva)). Kerdeztem a profot vegigmenjek a paksametan megegyszer? Mondta: A hagyd, nincs ra ido, majd jonnek reklamalni. Tenyleg jottek, de jo szivu voltam, elvileg a reklamalas kozbeni feladat elmagyarazas is egyfajta tanulas.

Most ez igy rossz? Igen.
Lehetne mashogy? Nem.

Zoli a séf 2008.07.30. 09:34:20

xman. Ezt a sztorit most képzeld el más szereplőkkel.
Pl. orvos; már a sok századik rutin műtéten van túl, amikor észreveszi, hogy valamit nem jól csinált. Szól az Ov fődokinak, mire Ő,-
A hagyd, nincs rá idő, majd jönnek reklamálni.
Vagy buszsofőr. A többszázadik forduló után észre veszi, hogy eddig nem jó útvonalon járt. Mire a főnöke; Á, hagyd, nincs rá idő, majd jönnek reklamálni.
Más . A szakács észreveszi, hogy bélszínfilé helyett csirkecombot tálalt fel. A konyhafőnök ;
Á, hagyd, nincs rá idő, majd jönnek reklamálni.
Mikor vesszük már észre , hogy kapitalizmus van, és itt az első számú szabály, hogy az elvégzett munka mennyisége, és minősége UTÁN jár a a fizetés. Meg kell találni a megfelelő embert a megfelelő helyre, aki a saját posztján (mindegy, hogy egyetemi oktató, orvos, buszsofőr, vagy éppen szakács) tud, és hajlandó is minőségi munkát kiadni a kezei közül, és CSAK EZ UTÁN lehet a normális fizetésről beszélni.
süti beállítások módosítása