HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Egri matematika: 1200=700+700

2008.08.01. 06:12 sasika61

 

  Idegölő játszma zajlik hónapok óta nálunk, Egerben, melynek tétje a megyei súlyponti kórház sorsa. Ezen a blogon is többször szóba került már az ügy (http://sasika61mondja.blog.hu/2008/07/02/egri_korhazvedok_kontra_hospinvest), lassan az egész ország tud róla – Mikola doktor kivételével. Tekintsünk most el attól, hogy kit milyen önös érdekek mozgatnak az egyik vagy másik oldalon, mert ez szinte lényegtelen: ha betegek vagyunk, nem Deák Gábortól, a HospInvest elnökétől várjuk a gyógyulást, hanem az orvosoktól, nővérektől, akik nagy része nem kíván a cégnek dolgozni, s mi, járulékfizetők elvárhatnánk, hogy egy kórházban olyan belső viszonyok legyenek, melyek nem akadályozzák, hanem elősegítik gyógyulásunkat. Ettől egyre távolabb vagyunk.
 
 A HospInvest és a „kórházvédők” tegnap újabb csörtét vívtak: sajtótájékoztatókon jelentették be, a kórház mintegy 1200 dolgozója közül kinek mennyit sikerült a maga oldalára állítani. A kórházvédők szerint 721 olyan dolgozóról tudnak, akik nem hajlandók a HospInvesttel dolgozni, köztük van a 150-ből 121 orvos. Dr. Kulcsár Dániel (akit személyes ismerek: kiváló ember) elmondta, hogy a számok mögött emberek állnak, komplett, pótolhatatlan osztályok, így a Szemészet, a Neurológia, az Sürgősségi Betegellátó Osztály, a Radiológia, az Izotóp laboratórium, a Központi laboratórium, az I. és a II. Belosztály, az Urológia, az Ortoédia és a Kardiológiai Osztály. A Nőgyógyászaton a nővérek nem írtak alá (az orvosok igen…). Nem írtak alá a Központi Aneszteziológián, a Rehabilitációs Osztályon sem. Kitartott továbbá a Gégészeten két szakalkalmazott, a Központi műtő nagy része, a beteghordók, a Patológia oroszlánrésze, a Rendelőintézet orvosainak nagy része, a Műszaki Osztály.
 
Rá egy órával a HospInvest is tájékozatott, ők (nem lényegtelen, hogy a már ismert számok után) 700 olyan dolgozóról beszéltek, aki aláírt nekik. A sajátos számtan érdekessége, hogy a két szám összege messze meghaladja az összdolgozói létszámot. Ez különféle kombinációkra ad lehetőséget: valaki hazudik, illetve esetleg sokan kettős játékot űznek: aláírtak a HospInvestnek, de párhuzamosan a kórházvédőknek is leadtak egy üres szerződésmásolatot.
 
 Mindezzel együtt látszik: a HospInvest bajban van, hiszen nem beszéltek arról, a nekik aláíró 700 dolgozó (fogadjuk el egyelőre a számot) közül mennyien vannak orvosok (nyilván nagyon kevesen). Bár hónapok óta győzködik nem mindig tisztességes eszközökkel a dolgozókat (egyik nővér elmondása szerint rendszeresen behívatják, „izzasztják” őket), mégis arra kényszerülnek, hogy különféle hirdetésekben, szórólapokon toborozzanak munkavállalókat. De még így is alig tudnak felmutatni a minimálisan szükséges 632 dolgozónál többet, arról nem is beszélve, hogy milyen lehet ennek a létszámnak személyi összetétele. Az is látszik viszont, hogy az idő nekik kedvez, hiszen néhány hete még 900 olyan személy volt, aki nem írt alá nekik.
 
 Nehéz nem együtt érezni a kórházi dolgozókkal, még akkor is, ha mindenkinek vannak az orvosokról, nővérekről kiábrándító élményei. Csapdában vannak, állásukat kockáztatják, családjuk jövőjét, így persze könnyen zsarolhatók. A „harc” tétje: ki bírja tovább a legvégső időpontig, ami december 1.
 
 Erről szól az egri egészségügy. El tudjuk képzelni, hogy egy állandó fenyegetésnek kitett orvos, nővér mennyire tud a betegellátásra koncentrálni? Milyen együttműködés lehet egy osztályon belül aláírók és tiltakozók közt? Mekkora feszültség halmozódik már hónapok óta a munkavállalókban? Lehet-e győzni bármelyik félnek mindezek után?
 
Akármi is fog történni, garantálható, hogy a pszichiátriai osztálynak tartósan lesznek betegei…
 

60 komment

Címkék: eger egészség hospinvest

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr34595446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eztEgyed 2008.08.01. 08:14:37

Állásukat kockáztatják?
Ha jól értem éppen ők nem akarnak leszerződni dolgozni...

Terminátor 2008.08.01. 08:14:59

A sok baromagyú, aki félti a régi jól megszokott zsíros kis paraszolvenciás állását, a szabadon hazahordható anyagokat, a kórházban állami pénzen megtartott magánrendeléseket, stb.. Inkább menjenek a fenébe az ilyenek. A megyében van elég munkanélküli orvos, ápoló aki el tudja látni a szükséges feladatokat. Ezt is csak az agyatlan helyi Fidesz gerjeszti, mindenféle értelem nélkül, nem véletlenül más a vélemény pl. Mikolának.

eztEgyed 2008.08.01. 08:18:28

Ja és még valami. A HI sehol se mondta, hogy az ő 700 embere mennyire van fedésben a kórház régi dolgozóival.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.08.01. 08:23:58

Jó lenne egyszer egy helyen működni hagyni egy ilyen magánkézben levő kórházat, hogy kiderüljön miben jobb/rosszabb az államihoz képest.

dezső 2008.08.01. 08:35:00

Terminátor: egy részükre igaz ez, a más részük szerintem egyszerűen szűklátókőrű. Egész életében az állami egészségügyben dolgozott és azít hiszi, magáncégnél dolgozni az valami borzalmas dolog.

Ki kell tenni az ilyennek a szűrét.

Terminátor 2008.08.01. 08:52:33

Gyöngyösön is a HospInvest üzemelteti a kórházat, egy csomó pénzt megtakarítva ezzel az önkormányzatnak és ezen keresztül a gyöngyösi embereknek. Érdekes volt pl., alig hogy "magánkézbe" került a kórház, rögtön érdekes lett a tulajoknak, hogy mondjuk az Internet hozzáférésért mennyit fizetnek, vagy a Siemensnek mennyit és miért, stb. Az igazi tulajdonos bizony nagyon költség érzékeny és minnél nagyobb hatékonyságra törekszik. Ez az állami tulajdon esetén soha de soha nem valósul meg, hiszen a tulajdonáért soha nem dolgozott meg az állam, és a tulajdona üzemeltetését is a polgáraitól adók módjára beszedett pénzből finanszírozza.

Dr Kangörény 2008.08.01. 09:14:47

Kétfelé kéne választani az esetet. Egyrészt: javul, vagy romlik az ellátás egy kórház magánkézbe adásától? Én ezt nem tudom, csak azt, hogy a családomban tíz kórházi ellátásból 9 esetben felháborító volt az ellátás minősége. És azt, hogy aki állami pénzből gazdálkodik az pazarol.
Másrészt: féltik az állásukat? A fizetésüket? Átszerződhetnek a céghez, és lesz állásuk, fizetésük. Attól, hogy valaki az egészségügyben dolgozik, még nem lesz szent. Mindenki pénzből él, és egy orvos, vagy ápoló se mondja nekem, hogy ő a betegek érdekei miatt aggódik, mert a munka csak másodlagos, még nekik is. Első a saját érdek. Valamiért úgy gondolják, hogy a saját érdekük az, hogy állami kézben maradjon a kórház.

RAcoon 2008.08.01. 09:29:58

a jó kis közalkalmazotti állásukat féltik.
fix fizetés emelés a ledolgozott évek arányában, akkor is ha szarul dolgozol 20 évig.
nem csoda hogy féltik.
gondoljuk el ha nem megfelelő szolgáltatást nyújtanak akkor könnyebben kirúghatják őket...
sokkal kényelmesebb elvegetálni a nyugdíjig közalkamottként.

?? 2008.08.01. 09:34:08

Nem csak ők "féltik" a MOK fegyelmi vétségnek minősítette, ha valaki máshonnan átszerződik az egri kórházhoz.

cseszneki1 2008.08.01. 09:34:20

Orbán Viktor határolódjon el az elhatárolódástól, mert az elhatárolódás is fasiszta.

beavereater [AT] 2008.08.01. 09:34:56

Ugye az az szentesi orvos is közalkalmazott, aki már másodszor lyukasztotta ki egy páciense belső szerveit és ez a második áldozat el is hunyt? És ugye még mindig ugyanott dolgozik?

User1 2008.08.01. 09:35:24

Dezső!

Nem tudom mit szólnál ahhoz, hogy bagóért dolgozol, de közalkalmazotti munkaviszonyod van, ennek összes előnyével együtt.

Aztán jön a magáncég, ugyanúgy bagóért dolgozol, de nem elég, hogy már nem vagy közalkalmazott, de még el kell vizelned egy csomó volt komcsiból vedlett majmot, aki most a kapitalizmusból oktat ki.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.08.01. 09:36:49

Nem értem a problémát. Szabad országban élünk, mindenki ott dolgozik, ahol szeretne. Ha nem tetszik Eger, lehet máshol munkát keresni.

A feudális beidegződések miatt sok orvos úgy érzi, hogy külön kasztot alkotnak, amelynek külön kiváltságok járnak. Remélem, hogy ebben az esetben megtanítják őket, hogy ez nem igaz.

Bárcsak már az egész országban így lenne! Nekem mindegy, hogy Gyurcsány csinálja, vagy Mikola, de az egészségügyet úgy, ahogy van, szét kellene szedni, és újra felépíteni.

RAcoon 2008.08.01. 09:41:27

az egészségügyi dolgozók szolgáltatást nyújtanak pénzért(amit az adónkból fizetünk alapban).
tehát bármit mondanak az egészségügy üzlet.
lehet viccelődni hogy az ember egészsége nem üzlet, nem lehet privatizálni a szolgáltatást, de a pékek is kiválóan el vannak magukban.
pedig mondtatnánk hogy az emberek élelmezése nem üzlet...

Kiváncsi 2008.08.01. 09:43:50

Tegye fel a kezét, aki nem tartja aggályosnak, hogy a megye 3 kórházából 3 van (lesz) a HI kezében...

beavereater [AT] 2008.08.01. 09:50:18

Tegye fel a kezét, aki nem tartja aggályosnak, hogy az ország majdnem összes kórháza a pazarló állam kezében van...

beavereater [AT] 2008.08.01. 09:50:56

... ahol kurvára nem gyógyítanak meg a befizetett vagon tébéjárulékért...

mimikri 2008.08.01. 09:51:31

Kiváncsi 2008.08.01. 09:43:50

Mo-n ez a piaci verseny:)
Van egy cég ,ami versenyez magával. Vicces ,lehet tapsikolni.
Kádár népe szoptok , és még tapsikoltok is hozzá.
GRATULA!

fifuszfc 2008.08.01. 09:54:45

Namost az egri kórházért nem csak a HospInvest szállt harcba. Érdekes módon azonban ő nyert - annak a megyei közgyűlésnek a döntése értelmében, ahol tavaly még sokáig patthelyzet volt (20-20 jobb- és baloldali képviselő), aztán egyszercsak az egyik fideszes kiugrott.
Persze később, függetlenként ő is a HospInvestre szavazott a másik két pályázóval szemben.
Kérdés: milyen motivációk vezettek a kiugrásához? Netán a HI motivációi?
Az egri kórház (egyébként hivatalosan a heves megyei kórház) viszonylag stabil anyagi helyzetben van. Ezért kell a HI-nek.
A dolgozók valszeg a HI-től tartanak, nem pedig a magánosítástól. Csak egyszerűbb őket szidni, kedves kommentelők, mint átgondolni a helyzetet.

Nem szabad hagyni, h atomizálódjunk, mert akkor a hatalom az önmagukban kicsi és jelentéktelen csoportokat kijátssza egymás ellen (a HI is vmi ilyesmire törekszik, csak kicsiben).
Ilyen kijátszás pl. a "közalkalmazottak nem dolgoznak rendesen az állam pénzéért" v. az "összes vállalkozó adócsaló" toposz is.

cseszneki1 2008.08.01. 09:55:23

Haj rá! Ne legyenek kopasz nővérek!

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.08.01. 10:02:22

fifuszfc:

"Nem szabad hagyni, h atomizálódjunk"

Ne haragudj, de éppen erről szól a verseny. Először atomizálódni kellene, hogy utána nagyobb, új egységek alakuljanak ki.

Oneas 2008.08.01. 10:02:36

Itt az orvosok veszíthetik a legtöbbet, az ápolók,betegtologatók, takarítók, konyhások meg a többiek eddig sem álltak túl jól sajnos, de ez nem hiszem, hogy változna bármilyen okból.

Amúgy már a kiigazításkor jelentkezett néhány apró jel, amikor próbáltak Egerben beavatkozni, hogy ne akkora veszteséggel üzemeljen a kórház és pusztán megnézték ki dolgozik ott és mit csinál. Az addig rommá terhelt ápolónők nem jutottakkicsit jobban fizetett ügyeleti műszakhoz, mert valahonnan annyi span meg feleség meg ismerős került elő, hogy csak na.

Pár apró dolog, amivel gond lehet és ezért a MOK is nyilván felemeli a szavát:.

A magánbetegek állami helyen állami kivizsgálásokkal való kezelése. Gond lehet, hogy a tulaj megkérdezheti, hogy a leterhelt orvos minek jár be hétvégén is, amikor nem kellene, miért ír ki indokolatlan, de a betegnek jól eladható vizsgálatot.

A magánpraxis vizsgálatainak állami költségen történő feldolgozása. Itt a röntgenfilm-előhívástól az összes laborig minden lehetséges.

A magánpraxis szükségleteinek a kórházból való kielégítése a műszerektől a tamponig minden.

A munkaidő betartatása, mert bár tényleg le vannak terhelve, néha nem lehet embereket előkeríteni a munkaidejükben.

A rokkantosítási gigabiznisz tokkal vonóval.

A tulaj megkérdezheti, hogy a gyógyszerkísérletek miért az ő rezsijét terhelik? Bele akarhat szólni a szerződésekbe és az arányokba is ám!

A paraszolvencia esetleges csökkenése rémísztő dolog.

A tulaj is beleszólhat, hogy milyen gyógyszerek legyenek felírva, nem csak a gyógyszercégtől jövő orvoslátogató. Aki abban a hitben él, hogy még ha fizet is parát, a számára legjobb gyógyszert kapja, az gyermekien naiv. Oda lehet a világjáró konferencia road-show meg etapok teljesítése.

Az eddigi beszerzési döntéshozók kevesebbet nyúlhatnak, mert ezeket központilag fogják inzézni, Lőttek a pl. az mallorcai konferenciának nevezett ingyennyaralásnak.

Stb.....

És általában kinek hiányzik a felelősség és az elszámoltathatóság?

Ez egy ilyen hely.

mimikri 2008.08.01. 10:12:55

Oneas
MUHAHAAA ,meg persze olcsóbb szappant vesznek stb.

Tudod 2 hatalmas üzemeltetési költség van
1-bérek
2-elvégzett vizsgáltok ,beavatkozások költsége

Oszt Majd ha lesz egy 4 éves várólista az elvégezendő műtétre ,akkor piaci alapon választhatod a szomszéd korházat. Ja az is az a cég.

BOCS. KÁDÁR NÉPE ÉL !!! JUHÚÚÚ ÉS HÜLYÉBB ,MINT VOLT:)

beavereater [AT] 2008.08.01. 10:18:07

mimirki: meg az eszközök. Tudod, hogy nem is egy olyan állami kórház van, amelyik a kisker ár többszöröséért veszi a fogyóeszközöket nagy tételben? Mert az egészségügy nem üzlet, ugyebár...

gargoyle 2008.08.01. 10:21:05

- az allami korhaz 100% hogy szar

- a magankorhaz megeshet hogy ugyanilyen szar

melyiket valasztod? :D nyilvan az elsot mert agyad mint egy ajult pisztrangnak annyi van .)

mimikri 2008.08.01. 10:26:06

Húúúúúú bedobjuk a piaci verseny meg kapitalizmus szavakat, meg magánszféra.

De ettől még nem lesz az ! Csak úgy hívjuk...

Á de ne zavarjon titeket. Most központ azt mondta ,hogy ez a jó , a modern oszt kész.

Húbazdmeg érzésem van ilyenkor. :):)

Aggie 2008.08.01. 10:28:47

Valaki kerdezte, hogy meg kellene nezni, hogyan mukodik egy olyan korhaz, amit privatizaltak.
Na ilyennel nem tudok szolgalni, csak mukodesi privatizacioba adott korhazi osztallya.
A privatizacio kozel 10 eve tortent, akkor nagy felbuzdulas volt ellene, mint most a Hospinvestnel.
Aztan mindenki leszerzodott es szepen lassan megnyugodott, mert egy sokkal atlathatobb gazdalkodas kezdodott. Egyreszt a felhasznalt eszkozok, muszerek teren csak olyan kerult az osztalyra, amit valoban fel is hasznaltak - nem XY foorvosur keresere kellett egyebkent hasznalhatatlan eszkozoket, sohe fel nem hasznalt gyogyszereket venni a neki dotalo cegtol, gyogyszergyartol. A keszletgezdalkodas darabra, ml-re es betegre tortenik, nem hasrautesszeruen - ha valami no egyik honaprol a masikra, akkor azt meg kell magyarazni, miert tortent.
A korhazban a legmodernebb eszkozok, muszerek es informatikai hatter van - ami azert fontos, mert egy 10 eves UH keszulek pl. nem ugyanazt latja, mint egy uj - csak 1 pelda volt.
Az igy felszabadulo penzt a modernebb felszereles mellett a munkatarsak kaptak - akik tobb penzert sokkal jobban megbecsulve dolgoznak. Berletet, beiskolazasi segelyt, karacsonyi jutalmat mindenki kap. Viszont a szamonkeres is sokkal kemenyebb lett, aki beteggel tiszteletlenul beszel, az fegyelmit kap, a harmadik eset utan mar nem kell menni dolgozni - de ilyen csak 1x fordult elo 10 ev alatt. Az osztalyon nincs betoltetlen allas.

gargoyle 2008.08.01. 10:29:21

meselj kedves mimikri mi indokolja az allami korhaz fenntartasat. lathatoan te birtokaban vagy ennek az informacionak, nem ertem miert nem arulod el nekunk. mi az amit az allam nem tud szabalyozni a maganszferaban amit az allami szferaban tud? ha ezt egyik esetben sem teszi mennyive jobb ha a kozalkalmazott noverke kop ram, mint ha a maganfoglalkoztatott teszi? kerlek mielott elkezdesz fikazni legalabb nyomokban tartalmazzon erveket (es mogyorot) a mondanivalod mert az eddigi produkciod szanalomkob.

Oneas 2008.08.01. 10:35:23

Kedves Mimikri!

Valamit félreérthettél.

A bérekben a bujtatott ismerősök és feleségek is benne vannak. A tulaj pusztán ezzel is tud csökkenteni a hatásfok és minőség csökkenése nélkül.

Az üzemeltetési költségeket, pedig pont az említett dolgokkal lehet növelni , ill. csökkenteni.

Amúgy csak eszembe jutott, hogy igen jelentős probléma még a rezidensek agyonterheltsége, míg aki kaszál az csak osztja észt és minden feladatot delegál. Ráadásul okosan a kamupapírokat is a rezidensekkel íratják alá. hidd el ki van ez találva. Ha kiegyenlítettebbé válhatna terhelés mindenki jobban érezné magát, kivéve a gyevi bírót.

Ez inkább egyfajta konkurrenciaharc, mert mindenkinek nyilván maga felé hajlik a keze. A HI sem lesz angyal az biztos, de nem is az eredendő gonosz. Ott lehet javítani a helyzeten, hogy biztosítékokat, szabályzókat, ellenőrzési pontokat kell beépíteni az üzemelésükbe, de az helyi vagy országospolitika feladata lenne. Így legalább ellenőrizni lehetne az általad helyesen említett listákat. Ezek most hiányoznak az állami üzemelésből is, mivel nem véletlen, hogy a várólistákat még a pénzbüntetés ellénére sem akarják a kórházak közzé tenni. Jó bevétel az valakinek, a kórház meg fizet a közösből.

Amúgy meg cáfolj, ha gondolod. Ez nem világnézeti kérdés.

fifuszfc 2008.08.01. 10:35:29

szerintem Egerben nem az a legfontosabb kérdés, h állami, v magánkézben legyen-e a kórház. Hanem, h miért épp a HI...

mimikri 2008.08.01. 10:36:15

gargoyle 2008.08.01. 10:29:21

Ohó csak nem ? Jajj de . Lesz egy magáncég ,ami nincs kitéve a versenynek , monopol helyzetben van . Rövid ,de hangos taps ( megvalósult a kapitalizmus elvtársak)!
Ez a cég ,mivel nincs verseny ,ellenfél ,azt csinál ,amit akar . Jujj ,de az állam ellenőrzi. Csak nem gondolod ,hogy egy monopol cég megveszi kilóra a politikusokat? NEEEEEEEEEEEEEM:)

Aggie 2008.08.01. 10:36:25

Mivel a noverek, orvosok tulorajat is fizetik nem dobja el mindenki a tut,sziket, tollat delutan 2-kor, hanem addig dolgozik, ameddig beteg van. Ennek koszonhetoen varolista is kezelheto - egyetlen dolog szab hatart neki, hogy az OEP maximalja az elvegezheto vizsgalatok szamat, azaz csak x mennyisegut terit.
Az osztalyvezeto foorvos ceges autoval jar, az osztaly vezetoi ceges laptopot es ceges telefon kaptak, hogy otthonrol is tudjanak dolgozni. Az ozstalyra jelentkezo noverekben, sot orvosokban sincs hiany.
A takaritoneni nem ugyanolyan egyszerhasznalatos steril kesztuben mos fel, amiben a foorvosur operal. Nem azert mert o nem foorvos, hanem azert mert az a felmosashoz tul draga - vettek neki tobbszor hasznalatos erosebb kesztyut, ami sokkal tovabb birja. Csak egy par pelda.

mimikri 2008.08.01. 10:38:04

Srácok nem a privtizálással , magánosítással van gond!
Hanem azzal ,hogy ez nem az!

gargoyle 2008.08.01. 10:42:15

fifuszfc: amennyiben vannak informacioid a palyazat szabalytalansagarol elo vele. egyebkent ez pont olyan felteves mint hogy honnan tudhatnank hogy mimikri nem mikola istvan alneven?


mimikri: kerdes miert nincs kiteve versenynek (ha tenyleg igy van) csak a szemet komenyistak maga fele hajlo keze okozza ezt vagy a kedves fideszistak fullidiota hisztis sipitozasa hogy ha nyernek elveszik mindenkitol a befekteteset? (:

gargoyle 2008.08.01. 10:42:48

es meg inkabb: ha ez nem maganositas, az allami korhaz meg nem jo akkor mondd mi a GYAKORLATI megoldas. sirdogalsz a sarokban meg 20 evet? en azt inkabb nem varom ki (:

mimikri 2008.08.01. 10:46:24

gargoyle 2008.08.01. 10:42:15

Én nem keverem bele a pártpolitikát, mert akkor csak annyi eszem lenne ,mint neked:)

Itthon ez szokás (talán ,mert kicsi a piac, vagy csak politikusaink gyíkok), hogy privatizálunk valamit, ami egyébként monopol tevékenység, de azt is úgy ,hogy az nyerjen ,akit kinéztünk rá.

Oneas 2008.08.01. 10:47:02

Ebben a magánosításban speciel igazad van Mimikri. Definíció szerint magánosítás van, de olyan torz viszonyaink vannak, hogy itt csak ezt az izét lehet megoldani. A többi cég is pont ugyanilyen, csak esetleg más színű pólót visel. Később azért kialakulnak a dolgok, kialakulnak rendszereik, megszerzik a rutint abban bizos vagyok, de a kezdet nálunk valahogy nem megy szalonképesen. 20 év múlva biztos jobb lesz, de most most van és aki Kádár népeként konzerválni akarja magát a kórházak államilag védett bástyái mögött, az szerintem többet árt, mint aki keresi a kiutat, mégha ebből nyilván jelentős haszna is van.

gargoyle 2008.08.01. 10:50:37

nem muszaj belekeverni a partpolitikat ha elefantcsont toronybol szeretsz sikitozni, de sajnos a valosag nem igy mukodik. gondolom te tuzvedelmi tervet se keszitesz az irodaepulethez, mert "ne keverjuk az epuletet a tuzzel, csak ha annyi eszunk van mint a buta gargoylenak". bocs de a gyakorlat felulbiralja a meg oly csicsa elmeleteidet is (:

oneassal ertek egyet. jelenlegi szituacioban BARMI valtozas jo, mert legalabb kizokkenti a beagyazodott zarvanyokat. onnantol majd kialakul valami, amit leginkabb magunknak koszonhetunk

a heten jartam 4 even belul masodszor korhazban, en magyaraztam el a netrol a lathatoan teljesen motivacio nelkuli orvosnak mit es hogy csinaljon velem. egy qrva oltast kellett beadni. a fikuszom jobban csinalta volna csak neki nincs diplomaja es korpecsetje.

bomi 2008.08.01. 10:53:01

A gyöngyösi példa a másik oldalon is sokszor elhangzik, de inkább negatív felhangokkal - a Hospinvest betegeit a folyosón ápolták, ugyanez történt most Hatvanban, a szintén a Hospinvest által működtetett kórházban.

> eztEgyed 2008.08.01. 08:14:37
> Állásukat kockáztatják?
> Ha jól értem éppen ők nem akarnak leszerződni dolgozni...
Nem jól érted, ők dolgozni akarnak, csak nem ennek a cégnek, hanem az eddigi munkájukat akarják lelkiismeretesen végezni.

> Terminátor 2008.08.01. 08:14:59
> A sok baromagyú, aki félti a régi jól megszokott zsíros kis paraszolvenciás állását, a szabadon hazahordható anyagokat, a kórházban állami pénzen megtartott magánrendeléseket, stb..
Érdekes, amit mondasz, főleg annak fényében, hogy a nőgyógyászok – akikre az általad írt vádak köztudottan a legjellemzőbbek – szinte egyedül az orvosok közül aláírtak a Hospinvestnek..

> A megyében van elég munkanélküli orvos, ápoló aki el tudja látni a szükséges feladatokat.
Ezt azért erősen kétlem. A magyar egészségügyben, főleg vidéken, egyre nyomasztóbbá válik a létszámhiány mind a szakápolók, mind az orvosok tekintetében.

> Ezt is csak az agyatlan helyi Fidesz gerjeszti, mindenféle értelem nélkül, nem véletlenül más a vélemény pl. Mikolának.
Azért ne nézzük már le így az orvosokat, nem játszanának cask úgy az állásukkal, családjaik megélhetésével.

gargoyle 2008.08.01. 10:59:54

bomi: eddig ahanyszor allami korhazban jartam ott is mindig a folyoson voltak tumultus esetén a betegek. vegstadiumosnak kinezo rakosokkal tok vicces vegigvarni egy szrurovizsgalatra 4 orat (mert a koztisztviselo foorvos ur leszarja a fejed, nyilvan az autopalyan tortent 4 onkologiai veszhelyzeti baleset) a nagymamaddal. kicsit elmegy az ember eletkedve.

az eddigi lelkiismeretes mukajuk meg sajnos sok szempontbol minden csak nem lelkiismeretes. ertem en hogy szar melo, ertem en hogy 64 oraznak, mindent megertek. de azt hogy mint beteg borzalmasan erzem magam mar a kartonozonal ahol nem ugyfel hanem lerazando kolonc vagyok semmivel nem tudod megertetni. oda igenis kell egy fonok aki seggberugja a jonepet.

ugyanmar, az orvosok se okosabbak mint masok ebben az orszagban politikailag. ha a fonokseg azt mondja nem irunk ala, akkor nem irunk ala. masreszt mendemondak mindenhol vannak, en pl azt hallottam hogy a szerzodeseket olvasas nelkul szedtek be a folyoson az erdekvedok. valoban felelos dontesnek tunik ez utan a nem alairas .)

mimikri 2008.08.01. 11:02:57

gargoyle 2008.08.01. 10:50:37
Cirkuszolj mással ,ha valamelyik pártpolitikusnak a seggében van a nyelved, az a te gondod ,nem az enyém!

A bármi változással ,meg óvatosan ,mert nem kevés pénzről van szó , és nem cukorkaárusításról.
Nos gyengébbek kedvéért mégegyszer leírom ,hogy nem a privivel van a gond, hanem azzal ,ahogy megint történik .

gargoyle 2008.08.01. 11:07:37

igen a mondanivalombol pont az jott le hogy barmelyik part elvakult hive vagyok nyilvan .) mert ezt olvasas nelkul is kidobta a sablonagyad, mig a szovegertelmezes kaloriat fogyasztana es ezt nem varhatom el toled :D

leszarom a nem keves penzt (amit most is kidobunk az ablakon) es a nem cukorkaarusitast (ahol most is kritikan aluli szinvonalon folyik a gyogyitas) mert NINCS VESZTENIVALO ertsd meg. most ha nem a foorvos ur lopja el a penzt hanem a vallalkozas tulajdonosa az nekem nem rosszabb, cserebe a foorvos ur 45 eve bebetonozta magat, a vallalkozo meg szerzodes es mifenek utjan kerult oda ahova, ha valasztani lehet rossz esetben a masodikat sokkal konnyebb lesz kibaszni a hatarba.

fifuszfc 2008.08.01. 11:07:56

gargoyle: egy szóval sem mondtam, h szabálytalanságok voltak. csak annyit állítottam, h szerintem nem véletlenül győzött pont az a HI, amelyik már másik 3 kórházat is megkapott a megyében - mindet mszp-s vezetésű testülettől.

amúgy meg pár hónapja jártam az egri kórházban, nem önszántamból, és rendkívül kedvesen viselkedtek velem a dolgozók - pedig akkor még állami kezelésben volt...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.08.01. 11:08:02

Szerintem a privatizáció olyan, mint az autópályaépítés: lehet, hogy sokat lopnak, amikor történik, de hosszú távon mindenkinek jó.

A magánvagyont a piac törvényei szerint kell kezelni - ha lator kezekbe jut, hamar gazdát cserél, amíg olyan emberhez nem kerül, aki tudja, hogyan kell bánni vele. Időközben néhány jó időben jó helyen levő ember érdemtelenül meggazdagszik, de egészében a nemzetgazdaság profitál belőle.

gargoyle 2008.08.01. 11:12:10

fifuszc: spec egy palyazaton a referencia es a bizalom valoszinuleg elony normal esetben is .)

gondolom ha ugyanezeket a dolgozok HI alkalmazottak lennenek nem valtoznanak at misztikusan gonosz harpiava. viszont aki nem kedes es segitokesz azt csak a tulajdonos tudja kenyszeriteni hogy az legyen.

fue: nyilvan kozben allami szabalyozasra szukseg lenne kiegyensulyozando az informaciohianyokat es egyenlotlensegeket, de ez nalunk megint nem varhato tortenelmi okokbol (ahhoz dolgozni kene nem hoborogni), igy marad a durrbele modszer, amibol mint te is leirtad sok ver es penz es szenvedes aran majd kialakul egy mukodo rendszer.

mimikri 2008.08.01. 11:13:35

"A magánvagyont a piac törvényei szerint kell kezelni "

Ezt hogy gondolod? Hogyan érvényesül itt a szabad verseny? Ezt magyarázd már el kérlek!:)

Mert az ügyfél (a beteg ) más korházba megy ,ha elégedetlen?? Hogy? Vicces....

gargoyle 2008.08.01. 11:23:24

igen ugy. en pl tudom melyik korhazakba baszok menni ha bajom lesz, mert lattam amit lattam. es azt is tudom hogy melyikbe megyek ha lehetseges.

ha peket es haziorvost is tudsz valasztani akkor (eltekintve a mentovel beszallitanak esettol amikor nyilvan a legkozelebbibe mesz) mi akadalyoz meg hogy kicsit tobbet utazz cserebe ne erezd magad egy kalap szarnak? :D pont erre lett volna jo a tobb biztositos rendszer, hogy te a biztositot valasztod, a korhazat meg a biztosito rugdossa seggbe. de ez misztikus okokbol nem felelt meg a meltosagos nepnek, ok jobban szeretik ha nem kell donteni mert az nehez. inkabb legyen meg a biztos szarkupac, budos is meg rossz is az ize de minden nap ott van az ajtod elott.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.01. 11:29:08

ha jól tudom, azon megy a vita, hogy ki akarják a dolgozókat szervezni egy külső céghez, ami nem a kórház üzemeltetője lenne (adózási szempontok miatt), de így sérülne az érdekképviseletük.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.08.01. 11:29:15

Ráadásul jó esetben nem csak a betegek oldalán van verseny, de a kórházak is versenyeznek a jó orvosokért, illetve az orvosok is a jó kórházakért. A rossz kórházakba nem megy be a beteg/orvos, a jó kórházak épülnek-szépülnek.

Tudom, hogy így leírva egy kicsit naívan hangzik, de így működik a világ szabad fele, mármint ahol nem az állam bácsi akarja megmondani, hogy mi a jó nekünk.

gargoyle 2008.08.01. 12:02:16

bs395: errol nem tudok, de amikor ottani erdekvedot hallottam nyilatkozni azt serelmeztek leginkabb hogy nem lesznek kozalkalmazottak es ugy meg hogy sima alkalmazottak _le_he_tet_len_ gyogyitani (: ami ugye elegge mosolyogtato :o

gargoyle 2008.08.01. 12:03:12

bs395: ettol meg persze amennyiben tenyleg kulsos cegtol "berelnek" oket, valoban erdemes az elejen belecsapni a lecsoba erdekkepviselet ugyben. de ez nem hisztis nemiromalaakarmiisez modszerrel mukodhet (:

Tiborc 2008.08.01. 17:08:39

Terminátor! Nagyon megható, hogy ennyire meg vagy elégedve a gyöngyösi Hospinvesttel. Remélem azután is ezt fogod mondani, ha - mondjuk -, a gyermeked beviszed az ügyeletre hozzájuk egy sérülés miatt, majd közben kiküldenek téged, saját pénzeden a gyógyszertárba, tetanusz oltást venni. Ja, hogy eltelik pár óra, mig szerzel oltóanyagot, mindegy, fő, hogy 2takarékos" legyen az ellátás, amolyan magánbiztosítós módra.
A te világodban nyilván ez természetes, hiszen fő, hogy a gyöngyösi emberek pénze megmaradjon....elárulok egy titkot: ettől csak a hospinvest haszna lesz több. További jó agitációt kívánok!

T 2008.08.01. 19:24:22

Már igy is "magánosítva" vannak a kórházak azon osztályai, amik különben sem lennének "veszteségesek" Pl. Salgótarjánban a röntgen osztály. Minden vizsgálónál ki van téve a kis táblácska hogy FIX-X kft működteti. Meg egy másik kis tábla, ahol 2000- 50000 ft-ig rajta van, hogy melyik vizsgálat mibe kerül. Labor szintén. Nem hiszem, hogy ezek az osztályok non profit módon működnének. Vagy mégis??

kekec 2008.08.01. 19:35:46

A harc azért megy, hogy a hospi szerezze meg a működtetési jogot, vagy azok a befektetők, akiket a főorvosi kar örömmel látna. A szerencsétlen dolgozók meg azt hiszik, hogy MT-s munkavállalónak lenni a nagyságos doktorurak (vagy strómanjaik) cégénél kitűnő, bezzeg a HI-nél halál.
Ez a baj. Ja, meg az, hogy a megye és a kórház vezetése töketlen, hagyják ezt az egész balhét már hónapok óta duzzadni. Egy főigazgató miért is nem ad fegyelmit annak, aki az irodája előtt ordibál századmagával, akár munkaidőben van, akár nem.
A HI kórházakról sok rosszat leírnak a senyő-fanok, aki meg elégedett vele, az minek irkáljon. Bemegy, ellátják a baját - :D -, osztjónapot.
A versenyről meg annyit: ha hevesben mindhárom kórház HI működtetésben lesz, akkor a megyén belül tényleg nem lesz verseny. Egyetlen párhuzamos profilt sem fog ugyanis megtartani. Bár úgy hírlik, egerben - ami súlyponti - nem terveznek mátrixot, a másik kettőben meg mátrix van. P.fürdőn meg bérlőként működik a HI. Érdekes a kép abban is, hogy mátraháza közben a debreceni egyetemé lett, igaz, az aktív ágyak - ha a szocik elérik, és mért ne érnék - szétosztatnak a megyében. (ha a ret meg tud egyezni persze). kékestetőt meg leválasztják a mágy-ról, az meg tán megyei fenntartásba kerül. No, aki ezek után attól fél, hogy majd a HI Egerben csinál gyógyszállót, meg magánkórházat, az téved.
A kórházvédőkkel meg nem az a baj, hogy védik a kórházat, hanem hogy ismerik őket, mondjuk Éger polgártárs jobbkezére, a MOK titkárára tán elég utalni, aki szerint etikai vétség egerben dolgozni. Aki ebben a pozícióban ezt - meg még sokkal cifrábbakat - hittel, meggyőződéssel mondja, annál óriási a baj. A másik gázmezőt foglal, a harmadik egy lúzer, a negyediknek személyes sérelmei vannak a leendő működtetővel, az ötödik egyszerűen cégvezető akarna lenni. A kórházat működtető társaságban. De a HI-nél, ugyebár nem lehet. Hát ez van.
Ja, a beteg? Le van szarva. A legundorítóbb egyébként, hogy amikor elfogynak az érveik, akkor előjönnek a betegérdek-dumával, meg újabban a hazaszeretettel. Frász köze sincs ezekhez a sztorinak.
A HI sem jobb egyébként a deákné vásznánál - ez egy másik deák :D -, egyfelől Deáknál, aki egyébként alelnök és nem elnök, de ez apróság, gyakran elgurul a gyógyszer, kollányi a halvérű és elnök - mióta gyurcsánnyal parolázott, meg ugye ott van ez a kern sztori is - tökre háttérbe vonult. Nem számháborúzni kéne, nem felülni a - nem jut eszembe jobb szó - provokációnak. Csinálni mindent szépen, sorban, baromi átláthatóan, baromi törvényesen, baromi következetesen. Legjobb tudomásom szerint eddig egyetlen jogi esetet sem bukott el a HI. Erre persze lehet azt mondani, hogy merabíróság ilyenmegolyan. Csak ez nem érv.

sziligan 2008.08.01. 19:59:08

A működtetésre két pályázó volt, meg még a városi önkormányzat jelezte, hogy szívesen üzemeltetné a kórházat.
Amennyiben véletlenül a város nyer, azt nem lehetett volna törvényesnek tekinteni, hiszen nem adtak be szabályos pályázatot... A pályáztató (megyei önkormányzat) szocialista többségű, a város fideszes. A Fidesz városi elnökének (már nem az) cége üzemelteti az egri és a hevesi orvosi ügyeleteket (Heves fideszes vezetésű).
Mit gondoljak erről? A fideszes középvezetők magánemberként átlátják, hogy az egészségügy üzlet, részt is vesznek benne. Tisztviselőként és kórházi dolgozóként pedig vezetik a tüntetést, szemek az élőláncban, védik az állami tulajdont.
Esetleg lett volna jobb ötletük, ki nyerjen?

Az előző HI postban szerepló P. A. kórházvédő orvos más ügyben is felkeltette a média érdeklődését: www.hirszerzo.hu/cikk.leesett_egy_mozgasserult_a_lepcson_-_nem_lattak_el_a_korhazban.73778.html

A vizsgálat még folyik. OK, tudom, egy szocialista provokátor ledobta mozgássérült fiát a lépcsőn, hogy meghurcolhassanak egy igaz magyar orvost.

Machiavelli 2008.08.06. 00:14:27

Az egész történet ott kezdődik, hogy Hevesben nincs demokrácia. Ugyanis nem a többség szavazata döntött arról, hogy ki irányítja Hevest, hanem a kisebbségé. Mivel az alkotmány mondja ki a demokráciát, ezért az egész alkotmányellenes.

Kedves Gargayole! Fel szoktam tenni a hozzád hasonlóknak a találós kérdést, hogy mondjon egy olyan privatizált szolgáltatást, amitől nekünk jobb lett és olcsóbb. Hát nem szokták hosszan sorolni...
Az, hogy kiemeljük a tarjáni kórház egy részletét és magánosítjuk, ez ismerős. Mindössze az OEP-nél kell megkenni néhány tisztviselőt és máris nyereségesek vagyunk.
Fue, az autópályák építése egyáltalán nem a mi érdekünk, hanem a multiké. Ők tudnak olcsóbban szállítani, amit velünk finanszíroztatnak meg. Az utakat sem a személy autók teszik tönkre, de mi fizetjük ki...

Cpt. Flint 2008.08.07. 22:55:09

Tulajdonképpen mi a baj a Hospinvesttel? Már azon túl, hogy egyes emberek hozzájuk közelebb álló céget akarnának, az egészségügyisek egy része meg félti a bőrét és jobban elvan közalkalmazottként? Mert még igazi érvet nem nagyon hallottam. Hogy lerabolják a kórházat és ott hagyják? Hát ezt ugye bármely más cég, akár a Debreceni Egyetem, sőt az önkori is ugyanúgy megtehetné.
Tegnapelőtt voltam benn. Láttam az egyik rendelőben egy belső használatra szánt - ki tudja kitől eredő levél - kinyomtatott részletét. Nagyjából a következők voltak benne:
"A hospinvestes dokik (sic!) ezentúl csak munkaidőn kívül fogadhatják a gyógyszerügynököket. A gyógyszerkísérletek - amelyek eddig többnyire az osztályvezető főorvosok "bulijai" voltak - rendje is megváltozik. A szerződéseket a Hospinvest köti, a pénzt a kórház kapja és az igazgató osztja szét a részvétel szerint."
Nakérem: én, mint laikus külsős, mindkét intézkedést csak maximálisan üdvözölni tudom. Ha a Hospinvest így kezd, az nálam marha jó felütés.
Amúgyilag legjobb tudomásom szerint a Hospinvest inkább Fidesz-, ill. Mikola-érdekeltség... úgyhogy nem tudom, mi ez a nagy szájtépés a szocikról. Ha csak az nem, hogy csak ők merik meglépni a privit. ÉS ezért még fideszeseknek is hajlandók kiadni a kórházakat :oDDD
Az a nagy baj, hogy itt megszólalt sokakhoz hasonlóan én is (és szerintem a "köznépben" is rengetegen) azt mondom: mindegy, hogy milyen, csak változás legyen, mert ennél rosszabb már semmi nem lehet. Az a korrupt, pénzéhes, feudális, lenéző "betegségügyi" (mert ez nem egészségügy) ellátás, ami most (és már 50 éve) az állami intézményeket jellemzi, egyszerűen elmondhatatlan. És ennek bizony minden benne dolgozó tevékeny részese és haszonélvezője. Én milliókat fizetek évente TB-re, és egy kalap szart (se) kapok vissza érte. Szakrendelésre két hónapot kellene várni. És akkor bejelentkezek magánra, és már a következő rendelési napon délután fogadnak ugyanabban a KÓRHÁZI rendelőben és megvizsgálnak a KÓRHÁZI műszerekkel. És elteszik a beutalót, tehát lehet, hogy a TB felé elszámolják. És nem kérek nyugtát, mert kínos lenne. És 8500 Ft.
Még azt mondom, hogy nem is sajnálom. Futná a TB-mből simán. DE MOST KÉTSZER FIZETEM! Mert valakik elbuktatták az eü. reformmal azt a lehetőséget is, hogy ha engem nem tudnak ellátni TB keretek között (értelmes időben v. megfelelő módon), akkor fizetek a magánrendelésért és VISSZAIGÉNYLEM az árát a TB-től a járulékomból! Legalább ennyit, könyörgöm!
süti beállítások módosítása