babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Krumpli - kilónként 16000 forintért

2010.03.17. 14:48 sasika61

 

A történetet apósom mesélte.
A hosszú hétvégén meglátogatta rokonait egy közeli faluban, ott panaszolta el neki 85 éves ismerőse, mi esett meg vele.
 
Nemrég egy autó állt meg a háza előtt, három férfi csöngetett be hozzá, hogy „hoztuk a Fidesz ajándékát: 5 kiló krumplit meg 10 ezer forintot, az első részletét a valamikor elvett nyugdíjemelésüknek”. Azonban csak húszezresük volt, s megkérték a bácsit, hogy váltaná már fel nekik a bankjegyet, mert még máshová is mennének… A bácsi persze megörült, előkereste az akkor kapott nyugdíjat, visszaadott egy tízezreset, ő meg megkapta a húszast (amiről utóbb kiderült: hamisítvány). Majd rövid beszélgetés után kimentek az udvarra, az egyik a három férfi közül visszaszaladt a „mosdóba”, majd miután végzett, kocsiba ültek és elhajtottak. A bácsi a lakásba visszatérve kereste a pénzét, ami persze sehol nem volt már: összesen nyolcvanezer forintját lopták el.
 
A trükk már-már ócskának is mondható, szinte mindennapos dolog, hogy időseket és arra alkalmasnak látszókat hasonló módon szabadítanak meg a „Mire költsem a pénzem?” gyötrő problémájától. Az ostobaságnak, hiszékenységnek nincsenek határai, úgy tűnik. Igazából én is úgy vagyok ezzel a történettel, mint apósom: sajnálom a kis öreget, de valahol nevetséges is, hogy így át lehet verni valakit.
 
Ami új a lopásban, az az érvelés: „hoztuk a Fidesz ajándékát: 5 kiló krumplit meg 10 ezer forintot, az első részletét a valamikor elvett nyugdíjemelésüknek”. Ügyes, mondhatnám: aki ilyet ki tud találni, az nem elveszett ember, akár bűncselekmény nélkül is boldogulni tudna, ha akarna.
 
Ám ebben az érvben érzek valamit, ami túlmutat a bácsi ostobaságán és a bűnözők rafinériáján. Méghozzá az eltorzított közgondolkodást, a hihetőnek hangzó politikai hazugságok láncolatát: a bácsi nyolc éve hiszi, hogy a Fidesz elvette tőle a neki járó nyugdíjemelést, elhitte, hogy ezért neki jár a kárpótlás, amit a szociktól annak idején meg is kapott; elhiszi, hogy most már a Fidesz belátta az akkori hibáját, s most megkezdik ők is a kifizetéseket, mivel kampány van. Természetes számára, hogy pénzt s ajándékot kap ( 5 kiló krumpli) a párttól, pártoktól, még az sem szúrt neki szemet, hogy ezt a nagyvonalú ajándékot három cigány hozza (muszáj ezt is elmondanom, mert a történethez hozzátartozik). Mindent elhitt idáig, s bár egyáltalán nem menthető fel, úgy gondolom, másoknak is van itt felelőssége, rajta s az őt meglopó cigányokon kívül.

8 komment

Címkék: közélet trükkös csalók

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr611847101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

novákandris 2010.03.17. 17:17:47

De legalább nem verték agyon.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2010.03.17. 18:04:38

@novákandris:
nem volt szükség rá, így is célhoz értek...

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.03.17. 18:18:48

Őőőő, szerintem a beugrató sztorit úgy is lehet érteni, hogy a fidesz a kampány nevében megadja azt a nyugdíjemelést, amit az MSZP nem adott meg... detökmindegy.

szabidoki 2010.03.17. 20:40:49

@sasika61: egy olyan esetet mondj, csak egyet, ahol _szükség_ volt arra, hogy megöljék az időst azért a pár forintért...
Sajnos ahogy mostanában az ország áll, valóban nagy szerencséje volt az öregnek, hogy az élete megmaradt.
Amúgy nem tudom, hogy mennyire hitte a kisöreg, hogy neki "jár" az a krumpli, meg pénzecske, szerintem sokkal inkább rá volt szorulva, és örült, hogy érkezik némi segítség.

"Can't Stop The Signal..." 2010.03.19. 21:20:04

Holokauszttagadó írásod nincs az is érdekelne....

Tündér_Lala 2010.03.24. 18:53:36

@sasika61: Higgyétek el, ha nem ezt, hát mást mondtak volna. Olyan kifinomult technikájuk van, hogy bárkit becsapnak kitapintva az illető gyenge pontját. Hacsak nem extrém módon bizalmatlan. (Arany A bajusz)
Az öregek pedig ráadásul gyakran már romlott érzékszervekkel, emiatt önbizalom hiányosan, gyakran archeimeresen kitűnő célpontot nyújtanak ezeknek a lelkiismeretlen emebereknek.
süti beállítások módosítása